100km/hod na slalomkách (strana: 2)
04.07.2009 10:25:10 #31
(Mirek, ) je opravdu blbost, u oblouku o 180° při 60km/h mám radius okolo 25m, pokud to lze z těch několika bodů GPS záznamu odměřit. Pro 60km/h a R25m odpovídá vklonění trošku přes 45°, což tam v danou chvíli mám.
04.07.2009 10:35:46 #32
(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) když jsem si čet Ivana a teď následně tebe, Mirku. Všechny svoje úspory bych dal do sázky, že ses v Deštném za optimálních podmínek na slalomkéch Lusti R14m ani nepřiblížil 100km/h (pokud za přiblížení nebudeme považovat cca 75km/hod…:-). Ubezpečuju tě o tom, že Ivan i já moc dobře víme jaká je to rychlost a jaký jsou to lyže (byl jsem jeden z prvních, kdo na slalomkách Lusti před asi 7 lety začal závodit) a na jakým kopci a za jakejch podmínek se dá ta stovka dosáhnout a následně i ubrzdit!!!!! Krabovo lyžování a lyžování řady dalších namítačů znám, o Marťasovi vím jak lyžuje, jak se vyzná v lyžích a jak dopodrobná zná „svůj kopec“ v Deštným, a tak nemám problém na 100% věřit tomu, co říká o profilu kopce – navíc vím, že není posera – jezdí na trávních lyžích jak blázen… Úplně stejnou sázku bych uzavřel na to, že ani teba Filip Trejbal (40. slalomář světovýho žebříčku a blááázen na lyžích) by na slalomkách takovejhle výkon nejen nesvedl, ale ani by se o něj pro jeho nesmyslnost nepokusil!!!! Takže nejen ten Tvůj popis akce, ale především sveřepost, s jakou ho obhajuješ (dosud nemůžu věřit, že si z nás neděláš srandu) mě opravdu rozesmává. Je to něco jako když před asi padesáti lety ve škole nám vyprávěl Kája Šígl jak u babičky na prázdninách hodili do kamen „tááááákhle malinkatej kousíčíček atomu“ a jaká to byla děsná prda. Smáli jsme se skoro všichni – teda zdaleka ne všichni… – jen my, kteří jsme měli alespoň minimální ponětí o tom, co že je to ten „atom“. Mirku, usměj se, prosím, a přijeď si s náma někdy zalyžovat …
04.07.2009 11:45:09 #33
(HonzA, ) Jenom doplním že tenhle výpočet uvažuje pouze pohyb po rovině, takže se tam neoromítá vliv gravitačního zrychlení za spádnicí. Ale v případě hodně otevřených oblouků to není problém.
04.07.2009 11:58:57 #34
(Tomáš Bank, Tbany@seznam.cz) Dobrý den, jsem dosti nadšen jak se v parném létě diskutuje o lyžování. Diskuze o rychlostech mě baví tak se pokusím to tady ještě trochu rozrýpat. Dělám trenéra a mám slalomky Elany 165 cm, jak sám říkám nelyžuju, lyže mám jen jako dopravní prostředek. Jsem na sněhu nějakých 100 dnů v roce a moje lyže podle toho vypadají, nikdy je nevytahuju z auta nemažu je ani nebrousím. Mám také jen skialpové lyžáky Nordica vždy nastavené na WALK, tudíž carvování je obtížné. Kvůli výše zmiňovaným faktům tedy dosti často jezdím šusem, za prvé se na těch lyžích stejně nedá zatáčet, za druhé jsem rychleji v hospodě . Jednou jsem si na kaunertale zapnul GPS a k mému překvapení jsem vytáhl asi 95km/h a to všechno v oteplovačkách a narovnanej. Tak jsem to příště zabalil a bylo to 103 km/h, potom jsem zkoušel dál a přes 105 to už v otepkách nešlo. Ještě jsem to zkoušel na prudším kopcí dole jsem chytl kompresi lyžáky mě moc nepodrželi a před zraky mých svěřenců jsem se krásně projel 100m po břichu, ještě že bylo měkko a návrat pokory se obešel bez zranění. Jinak můj bratr jel na slalomkách 155cm 141 km/h a to na laně za autem na zamrzlém jezeře ve Finsku. Byla to super zábava ze které máme video, můžete ho zhlédnout na http://www.ondrabank.cz/galerie/ , ale funguje to pouze v prohlíčeči Mozilla Firefox, v Exploreru to neběhá. Jinak, ale souhlasím s Ivanem , že to je blbost lámat rekordy na slalomkách. OS lyže jsme nepoužili jen kvůli tomu, že bratr použil moje trenérské, aby si neničil svoje obřačky. A ještě jeden fakt, prož nám to šlo, moje lyže jsou úplně tupé, tudíž nebezpečí zaříznutí je o dost menší. Na ostrých slalomkách je to hazard.
Skol Tomáš Bank
04.07.2009 13:56:56 #35
(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) protože hovoží zcela jasně o už ne na slalomkách, ale na kluzkách – což už je jiná kategorie. Člověk, kterej má v nohách najžděno (což vy oba, jak známo máte to má šanci udržet… Jinak to měření GPS bylo tady už párkrát diskutovaný – na lyžařským kopci je značně nepřesný a asi hodně „přidává“ – proč, to nevím, ale potvrzujou to zvěsti o sjíždění ve fantastickejch rychlostech…
04.07.2009 14:55:01 #36
(HonzA, ) Proč GPS neměří přesně při jízdě z/do kopce a častých změnách klesání/stoupání? GPS umí naprosto přesně změřit časový úsek, trochu hůř už vodorovnou vzdálenost a úplně nejhůř (záleží na konkrétním modelu a použité metodě) svislou vzdálenost (=převýšení). No, a pro měření okamžité rychlosti (nutné pro maximálku) potřebuješ všechny. Takže přesnost je víceméně daná tou nejméně přesnou veličinou.
04.07.2009 22:28:37 #37
(ivan, ) HonzA:
ve skutečnosti je výsledná síla na lyžaře ještě vyšší, ne? Vedle
odstředivky Fo = m*v2/r k tomu patří (tíha) Fg = m*g a případně i něco
málo dalšího (setrvační síla, snad i Coriolosova?), ovšem, jak HonzA
uvádí, dost zanedbatelné. V reálném výsledku ale zase pomenšená
o ztráty, ke kterým v interakci lyže-podložka dojde. Ale furt je to
hodně. Taky jsem si našel, že pro těch 60 kmh a R 14 m by vycházel úhel
náklonu cca 65 stupňů… Ale jak vidím, tohle sám Mirek mezitím
zredukoval.
My se ale pořád bavíme o stovce na slalomce, takže to, co někdo dělá či
nedělá v 60 km/h, či v jaké rychlosti udrží R 14 m, je zde
irrelevantní.
Tomáši,
ahoj a díky za vstup a tvou zkušenost. I u ní jsme ale zase
u nespolehlivosti měření GPS, o níž jsem už slyšel i z jiných stran.
Trenér netrenér repre, pořád je otázka, kolik jsi jel doopravdy. Tím
nezpochybňuju, že se to jet dá, to už tady padlo víckrát, ani to, že bys
to uměl. Ovšem jen tak suše, navlečený a ve stojáku? No třeba jo, ale
zase musím jen opakovat, že ocejchovaný policejní radar by byl snad jediným
věrohodným měřidlem.
Jinak ještě myslím, že Filip by to dal. Podobně i Ondra a další podobní
kluci. (Zase musím opakovat, že přes kilo dokázal jet i borec na
bigfootech.) Jenže to se bavíme o jezdcích, kteří jezdí velmi obstojně
Svěťák, a to je přece jenom hodně jiná liga než sebelepší amatér,
o lyžařích průměrných nemluvě. Ti a jejich výkony mohou být
předmětem obdivu, snad i motivací, ale už ne srovnáním.
A fakt je, že na slalomce 0/86–85 by to opravdu bylo koledování si.
Kdežto ty typická Tomášova trenérská lyže netrestá a dost promíjí.
A určitě nejenom já držím palce, ať dobře potrénujete a připravíte se
na olympijskou sezonu.
Ctěným spoludiskutujícím si (opět) dovolím připomenout, že situace, kdy
se do webové diskuse amatérů zapojuje sám repre trenér, je v lyžování
jedinečná.
05.07.2009 15:42:42 #38
(Mirek, ) z N.M. na Velkou Deštnou, ale dolů do Deštného se mi sjíždět nechtělo, stejně bych neviděl nic novýho, v místě kde jedu žádná viditelná hrana není, jen se mění sklon sjezdovky, do vzduchu se bez odrazu dostanu jen při rychlosti nad 90 km/h, tedy podle GPS. Raději jsem si užil sjezdík po červené z Vrchmezí do Olešnice. Maximálku jsem měl jen 55 km/h podle tahometru a 53 km/h podle GPS, ale nebylo to na asfaltu Jinak tu černou jsem toho 22.března dopoledne jel 20×, při prvních jízdách jsem se do vzduchu bez odrazu nedostal, nejrychleji jsem jel 16-tou a 17-tou jízdu a to jsem letěl na můj vkus docela daleko, proto jsem pak raději zvolnil
05.07.2009 23:00:25 #39
(Mirek, ) Řekl bych, že nejvíc nesmyslů o rychlosti na lyžích vznikne tím, že lyžař uvěří maximální rychlosti uvedené přímo na displeji GPS-ky. Při jízdě na lyžích je GPS-ka v kapse, kde nemá správnou polohu antény, proto snadno chytí signál odrazem od protisvahu, budovy, skály. Stačí jeden dva body odrazem a maximálka může vyjít zcela nesmyslná. Pokud bych se řídil údajem o maximální rychlosti, budu tvrdit, že jsem jel přes 130 km/h. Proto je nutné jízdu v přístroji nahrát a potom vyhodnotit v PC a tam nebrat v úvahu místa, kdy „jedeš mimo sjezdovku“, nebo když rychlost nesmyslně kolísá. Pokud se eliminují tyto chyby, myslím si, že je přesnost udávané rychlosti dostatečná. Myslím si, že moje programy uvádějí jen vodorovnou vzdálenost a také vodorovnou rychlost, změnu výšky neuvažují. U mé GPS-ky je uvedena přesnost měřené rychlosti 0,1 m/s, což je 0,36 km/h.
07.07.2009 11:30:15 #40
(TomáS, ) že se diskuze to takhle rozjede. Pokud se týká přesnosti GPS, tak polohu měří docela přesně. Plus mínus pár metrů, horší je to s výškou, kde to občas nemusí sedět o desítky metrů, čas je přesný. Na to potřebuje min 4 družiče. Není-li úhel na družice optimální (v kopcíxh se to stane jednoduše), tak především výška může být pochybena o hodně (desítky metrů). Vyhodnocení ze záznamu se dělá z jednotlivých fixů a tady taky může být kámen úrazu. Jestliže je interval nastaven třeba na 3s, což je při rychlosti 100km/h 83 m – a to bude tak náš úsek, o kterým se tady bavíme. Tak je to pořád pouze jeden fix a to je podle málo. Navíc interval 3s je strašně malý a sežral by hrozně paměti, takže bych si typnul, že na ježdění na kole, či turistiku bude vhodný interval tak 7 až 15 s a nějaký takový bude v gps defaultně nastaven. Na měření maximálky na krátkým úseku kolem 100m by bylo vhodný mít interval tak 0,5 vteřiny, aby data byla alespoň trochu věrohodná (tj. 6 fixů). Jestli se pletu, tak mě opravte:-) T.
07.07.2009 11:51:04 #41
(Mirek, ) mám nastavený na 10m, ale při vyšší rychlosti zaznamenává po 1s a z toho lze nějaké vyhodnocení už provést, rychlost mě postupně stoupá a potom zase klesá… Jinak při záznamu po 10m mohu uložit 1300km
04.12.2017 14:45:46 #43
>> #42, TomáS, 04. 12. 2017 14:39:22
Žžžžže by panáček dostával rozum?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.