nové lyže - poradíte? (strana: 3) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

nové lyže - poradíte? (strana: 3)

22.11.2009 21:33:59 #63 

skiing_devil žena

Jé Honzo, já ti psala mail a přišla mi odpověď, že jsi pryč..tak to mám radost, že jsi kouknul do diskuze :-) Jojo, já taky tipovala na tu delší, protože ta kratší má radius už jen 13,3 delší má 14,6 tak jsem si říkala taky tak. Ikdyž pán do mě hučel, že tu krátkou :-) A jinak myslíš, že volba dobrá??? Neměla jsem moc čas jezdit po desítkách obchodů a zkoumat všechno možné, víš, jak dlouho to trvá, než se člověk zorientuje, každý výrobce má jiné kategorie a terminologii..a já mám momentálně tak blbou práci, že jsem nemohla věnovat tolik času výběru lyží a taky jsem je chtěla co nejdřív. Tak snad jsem se trefila. Díky moc za rady!

23.11.2009 21:01:09 #64 

skiing_devil žena

Tak jsem si koupila 170cm a první co bylo, když mě s nima viděl kolega, jak je cpu do auta, tak mi řekl, že jsem měla vzít kratší, že se na těchto dlouhých tvrdých lyžích zbytečně nadřu :-( tak teď fakt nevím, ach jo. Já chtěla delší, aby měly větší radius.. jinak je pravda, že by mi ty 163 sta´čily… tak doufám, že to nebude příliš velká oběť kvůli radiusu a že ty lyže zvládnu! Sice mám ráda velké oblouky, ale člověk jezdí i v lese, mezi lidma a kličkuje, tak abych pak po pár hodinách nebyla vyřízená, protože logicky u menšího oblouku budu muset vyvinout víc síly než u kratších lyží.. ach jo. Uklidníte mne někdo, že jsem neudělala blbost? :-(

23.11.2009 21:52:40 #65 

Mrkev

>> #64, skiing_devil, 23. 11. 2009 21:01:09

No popravde pokud nemeris 170–180cm a nemas 70–80kg, coz asi ne, tak to dlouhe je. A moc nechapu proc kompenzovat radius delkou. Muzes mit prece lyze 150cm a radius 20m. Dela se vsecko…

23.11.2009 22:14:52 #66 

skiing_devil žena

Měřím 172cm… to vím, mohla jsem hledat jiné, ale zas mi na nic vadily jiný věci jako šíře pod botou nebo jsem je prostě nesehnala, tak jsem tyto vyhodnotila nejlépe. Ty kratší mají radius už jen 13,3, proto jsem brala delší. Ale myslím, že to zmáknu… výrobce taky doporučuje brát je minus 10cm až nula. No tak já mám minus 2cm…

23.11.2009 22:23:34 #67 

Pavlos muž

>> #66, skiing_devil, 23. 11. 2009 22:14:52

nenech se otrávit, pojezdi na Tuxu a pak dej vědět jak ti lyže sedí

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

23.11.2009 22:35:41 #68 

skiing_devil žena

A když tak je zkrátíme, hihi. Musela bych stejně zkusit oboje, abych věděla, co je pro mne lepší..takhle jsem dala jen na doporučení a vycházela jsem z toho, co jsem vyčetla. Myslím, že správně je obojí, jde o to, co je komu příjemnější. Možná jako ženská bych to měla s kratšíma snažší, ale zvládnu snad i tohle. Nejsem žádné céčko. Doufám teda…

23.11.2009 22:40:36 #69 

HonzA_ muž

>> #66, skiing_devil, 23. 11. 2009 22:14:52

Sice jsem asi jiný Honza, než kterému jsi psala (HOnza se opravdu vrací až 1. týden v prosinci), ale jsem přesvědčený že ses rozhodla správně. Pokud jsi si vybrala už tenhle konkrétní typ lyže, tak těch 170 bude podle mně rozhodně lepších než 163. Podle toho co jsi psala jsi pěkný ďábel, jsi připravená zabrat, máš ráda rychlost. Taky se chceš na té lyži zlepšovat – delší lyže tě víc podrží, a to i v tom rozbitém (bude suplovat chybějící šířku pod botou) a bude po tobě chtít o něco lepší techniku. Takže i kdyby to teď na tom Tuxu moc nešlo, neztrácej Head(y)! Ono to půjde a pokud ne hned, tak určitě časem těch 7cm oceníš ;-)

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

23.11.2009 23:03:08 #70 

TomáS muž

>> #69, HonzA_, 23. 11. 2009 22:40:36

Souhlasím s HonzOu (teda jestli nejsi anorektička a nemáš 45kg). Všiml jsem si jak si taktně vynechala svou hmotnost:-) Nedavno jsem takové Heady v prodejně mačkal, jesli to byly přesně ty tvoje na 100% nevím, ale připadly mi dost měký. Chceš-li ze zlepšovat a makat na technice, tak si zvolila dobře. Je to, jako bych bral já nějaký racecarver ve 185 a to je naprosto vpořádku. T

23.11.2009 23:19:17 #71 

skiing_devil žena

Tomáši, to nebyl záměr:-) za svou váhu se rozhodně nestydím. Mám 62kg takže s lyžákama 65 určitě, asi i víc. No, ještě mne napadla jedna alternativa, a to jsou tyto: http://www.vadus.cz/…model-09-10/ protože bych mohla vzít 165cm a radius by byl pořád slušný (tipuji, přesně to tu nepíší). ALE je to už zas o stupeň lepší lyže a já se bojím, že na mne až moc dobrá, a to už bych se fakt bála! Je to vyšší model a nevím, zda by to z mých dámským atomic nebyl moc skok. Jinak děkuji za povzbuzení! není to lehké, fakt ne. Horší byl snad už jen výběr lyžáků…a trpělivost se vyplatila.

23.11.2009 23:47:49 #72 

HonzA_ muž

>> #71, skiing_devil, 23. 11. 2009 23:19:17

Štěpko, délka a rádius není všechno. Vím že jseš teď nejistá jestli jsi dobře vybrala, ale neřeš to. Nech to na sníh :-).

24.11.2009 09:44:27 #73 

TomáS muž

>> #71, skiing_devil, 23. 11. 2009 23:19:17

Ahoj Děvče, teď jsem ještě nelenil a prohlédl si katalog Headu. Lyže, které jsem mačkal v prodejně byly ty zelené se středem 71. Ty mi přišli skutečně měké. Tvoje lyže je druhý racecarver v řadě (to už bývá vždy fakt měkčí lyže). Kdybych já teď kupoval lyži od Headu, tak beru ten nejvyšší model racecarveru ve 185. Měřím 187 a vážím 90. Rozhodně lyži neměn za ten vyšší model a kratší. Rozhodně je lepší mít lyži delší a měkčí. Budete se ti na ní lépe jezdit. Boty sis koupila taky docela tvrdé a anorektička nejsi. Chceš do toho jít a sportuješ. Vybrala si skutečně dobře!! lyži na střední a delší oblouk na rychlou jízdu a spíše si ji užiješ dopoledne. Je jasný, že skok z dámských Atomic to bude. Je jasný, že až se sjezdovka zhorší, že se budeš na začátku malinko trápit, ale vše se ti hned vrátí v pocitu při svižný jízdě na upravený sjezdovce a postupem času lyži začneš krotit i v horších podmínkách a menších rychlostech. Navíc lyže bude působit pořád jako motivace. Pro někoho, kdo se chce posouvat, je vždy lepší mít lyži malinko náročnější než malinko jednoduchou. Až se poprvý svezeš, tak musíš dát vědět, jak to dopadlo. PS: tvým obavám rozumím, obzvlášť kdyš ti každá lama (včetně prodavačů)řekne, že kratší by byly lepší. Rozumím tomu, proč to říkají, ale v tomhle věř nám:-))

26.11.2009 22:58:43 #74 

skiing_devil žena

Ahoj všichni, tak jsem zpět z Hintertuxu, paráááádáááá! Azuro, žádné fronty, super sníh, alespoň v horní půlce.. a moje nové lyže – SUPER! Koukala jsem po ostatních a skutečně 99% lidí mělo lyže po nos, mnohdy i 100kiloví chlapi měli lyže po bradu. Dřív jsem si toho nikdy nevšimla. Nejdřív jsem se cítila tedy jako exot :-) ale nelituji! Pro mne je to univerzální lyže, se kterou zvládám střední oblouky, prostě podle množství lidí a prostoru, ale klidně i na celou šíři sjezdovky, naopak, když byly odpoledne muldy, už jsem měla lyže zmáklé a šly mi v pohodě i oblouky malé. Na nohách tu délku nijak necítím, tedy rozhodně ne jako handicap. Naopak mne moc překvapilo, jak dobře lyže držely na tvrdém zmrzlém povrchu brzy ráno, super! A lyžovala jsem oba dny opět od rána (první lanovka 8.15) až do zavíračky v 16.15 :-) Unavená jsem tedy byla, ale rozhodně ne z dlouhých lyží, to spíš z nadmořské výšky. Jediné, co vidím jako negativum je fakt, že budu mít ramena jako Pepek námořník, protože nošení lyží na kabinu je fakt při celodenním lyžování dřina..ale to je u každé dřevěné lyže a s mými dámskými lehkými Atomicy se to nedá srovnat. Jo, byla to dobrá volba..ikdyž… možná jsem se zbytečně podceňovala, klidně bych šla i do těch wordlcup tvrdších.. :-) Takže pánové, dobré zprávy z Hintertuxu od Štěpánky :-)

26.11.2009 23:23:42 #75 

HonzA_ muž

>> #74, skiing_devil, 26. 11. 2009 22:58:43

Tak to jsem rád že to dopadlo takhle dobře!

26.11.2009 23:50:09 #76 

ivan

Na této kauze se překrásně ukázalo, jak důležité je v doporučeních pracovat nejenom s OSOBOU (jak ji vidíme – výška, váha, základní informace), nýbrž s OSOBNOSTÍ. Během dlouhého vlákna se Štěpánka prezentovala jako sportovní dravkyně, holka od rány a žádná cukrová panenka, a tak bylo v souladu s tím možné odpovědně – a jak referuje, správně – doporučit lyže delší.

Ženy bývají často vmanévrované do role slípky, pro kterou by to či ono bylo příliš, a tak až příliš ochotně takové uvažování přijímají a automaticky volí cestu menšího odporu, tedy v našem případě snadnějších, kratších apod. „dámských“ lyží. V okamžiku, kdy role slabé chudinky neplatí (např. není zbytí, nebo když jim sebedůvěru nebereme nebo dodáme), zjišťují, že jejich možnosti leží výš, než si myslely.

Byly doby před pouhými 30 lety, kdy i holky menší a lehčí než Štěpánka jezdily sjezdy někdy až na 225 cm, a Christl Cranz, nejúspěšnější předválečná sjezdařka, jezdila jedině na takových. Nebo vzpomeňme na Elišku Junkovou.

Doba je ale změkčilá, a tak přesně stejné pozorování ohledně podměrečných lyží po bradu (slalomáře, funcarvery a začátečníky vyjímám) jsem minulý týden na Tuxu udělal taky a ve frontě to kolegům i komentoval. Otoh, lyžování je pro 90% lidí zábavou, a tak se chtějí bavit, ne namáhat. Takže jim problematiku délky vysvětleme, ale jejich šmrdlátka jim za jejich peníze nechme.

Btw, před 30 lety prohlásil sám velký Hoppichler, že krátké lyže dělají z lidí předčasné důchodce. Bylo to za jiných poměrů a dneska to už tak neplatí, ale něco na tom přesto pořád je.

27.11.2009 09:25:08 #77 

skiing_devil žena

Krásně napsáno!:-) Ať si každý jezdí na čem chce, ale já jsem ráda, že jsem dostala správné informace a že mám lyže na svou výšku, na kterých si můžu pořádně máknout a ty lyže mě za to odmění! A ještě dodatečně děkuji Krabovi za konzultaci a uklidnění po telefonu před odjezdem :-)

27.11.2009 10:22:03 #78 

TomáS muž

>> #77, skiing_devil, 27. 11. 2009 09:25:08

Jsem upřímě rád, že si spokojená s výběrem Jo Krab by si mohl založit hotlinku pro lyžaře v nouzi, taky jsem včera potřeboval podporu a návod jak znova vytvarovat vložku formthotics, která mě tlačila.

27.11.2009 10:23:20 #79 

˘Ö˘Krab muž

TO Štěpánka: Ty jsi ráda, my jsme rádi. Počkej, až se svezeš na lyži s R>18 m. To bude teprve nářez. Někdy na sněhu se snad potkáme.

>> #78, TomáS, 27. 11. 2009 10:22:03 Jak se zadařilo přeformování?

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.11.2009 10:37:13 #80 

TomáS muž

>> #79, Krab, 27. 11. 2009 10:23:20

Nejdřív mě chytla panika, že je to v prdeli, ale na po třetí jsem dokázal vložku vsoukat do botičky rychle nazout botu a zapnou. Výsledek je zatím dobrý, ještě to musím ale ověřit delším pobytem v botě. Teď potřebuji vyřešit to, aby se mi vložka ve špičce neshrnovala a neřezala do prstů, nevím jestli stříhat nebo ne. Jen v botičce je to krása a v botě se to tam vždy nějak semele. Podlepit zkusím. T

27.11.2009 10:43:10 #81 

˘Ö˘Krab muž

>> #80, TomáS, 27. 11. 2009 10:37:13 Milan T. měl ultratenké vložky do botiček z tohoto důvodu nafest přilepené. Zkoušel ses obout i s botičkou? Já to tak (ke všeobecnému pobavení přihlížejících) dělám, chce to jen grif a obrousit hrany na okrajích skeletu.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

27.11.2009 18:05:29 #82 

skiing_devil žena

Mám ještě jeden dotázek:-)vázání mám umístěné standardně, ale někde jsem četla, že dámské se dává víc dopředu, mám si ho nechat posunout, nebo je to blbost? Díky, Štěpánka.

27.11.2009 18:17:37 #83 

TomáS muž

>> #82, skiing_devil, 27. 11. 2009 18:05:29

Podle mě je to blbost. Nevím v čem je dámské lyžování jiné od chlapskýcho, když se bavíme o pořádným ježdění. Je pravdou, že vázání malinko vpředu usnadňuje zahájení oblouku na úkor stability. Jestli ti tvoje vázání umožnuje jednoduché přestavení na kopci, tak si s tím můžeš hrát tak v rozsahu ± 1 cm. Jestli bys s tím musela někam jít nebo něco šroubovat, tak se na to vykašli. t

27.11.2009 18:47:54 #84 

skiing_devil žena

>> #83, TomáS, 27. 11. 2009 18:17:37

Aha, kouknu na to a zkusím, zda to bude rozdíl. Díkes.

28.11.2009 19:50:55 #85 

Africatwin

Ahoj vespolek, tak jsem si opět něco načetl a mám z toho schízu:) Vlastním Elan SLX 165 cm a po loňské diskusi s Ivanem (Ivane jsem Tomášův H. švagr) jsem zauvažoval o změně na něco širšího pod patou. Co říkáte na LUSTI RCT 163, má pod patou 71? Poznám změnu? Bo je to málo a mám hledat něco širšího a delšího? Lyžař jsem celkem akční 185/89, asi jako Štěpánka v kalhotách:) Většinou jezdím pistu – celý den. Mimo sjezdovku jen když je příležitost a prašan, či-li občas v Alpách. Takže hledám bohužel kompromis. Nechce se mi vlastnit několik lyží –1. lenost, 2. peníze. Dík za pomoc

28.11.2009 20:27:01 #86 

ivan

>> #84, skiing_devil, 27. 11. 2009 18:47:54

Přesně tak, jak ti píše TomáS. Při tom, jak ses nám prezentovala, zkrátka a dobře zapomeň na to, že na jsi na lyžích lady = dáma, a že bys potřebovala lydaski = dámské lyže. Jsi prostě lyžař(ka), který/á nepotřebuje marketingové ohlupováky.

Nebo snad máš masitou těžkou p.del nad sádelnatými stehny, kterou slabé nožičky sotva nesou a která tě furt tahá dozadu? To je totiž de facto „argument“ výrobců, proč manipulovat baby dopředu a podkládat jim paty.

Otoh, nominální (značený) montážní bod, a tedy i výrobcovo umístění vázání, je vlastně jen jeho názor, že v takovém místě na lyži to bude vyhovovat „modelovému“, tedy zprůměrovanému jezdci příslušné cílové skupiny. Konkrétní jedinec se od tohoto „modela“ může trochu lišit, a tak nikdy neuškodí, pokud ta možnost existuje, trochu si zaexperimentovat. A to bez ohledu na pohlaví.

28.11.2009 21:39:48 #87 

skiing_devil žena

>> #86, ivan, 28. 11. 2009 20:27:01

Ahoj, je to tak, pořád nás ženské masírujou tím marketingem a člověk je z toho pak akorát zblblý. Mně se na tom takhle jezdilo skvěle, takže nic měnit nebudu. A díky za rady!:-)

28.11.2009 21:55:06 #88 

skiing_devil žena

>> #85, Africatwin, 28. 11. 2009 19:50:55

Ahoj, koukni na starší příspěvky v tomto vláknu, kluci mi napsali docela zajímavé rady, které se budou hodit i tobě, protože máš evidentně na lyži podobné nároky jako já. Osobně jsem nakonec zůstala u lyže, která má pod patou 68mm a nelituji. Ty širší lyže teď ale frčí taky, na Hintertuxu jsem jich viděla hodně. Asi je to fakt nejlepší zkusit. Ale já s těmi svými vyjela i mimo sjezdovku, když byly odpoledne muldy a na sjezdovce už mě to nebavilo, a přestože už to nebyl prašan, při troše námahy to šlo. Pokud vjedeš mimo pistu jako já jen sem tam v Alpách když napadne prašan, tak to zvládneš ve finále s jakoukoliv lyží a jezdíš-li hlavně na sjezdovce není třeba kupovat kvůli pár km za rok širokou lyži. Pokud bys jezdil v prašanu často, což se mi osobně ani v Alpách příliš nepoštěstilo, tak by byly stejně nejlepší lyže do prašanu..ale ty dvoje nechceš. Pokud jezdíš jako já hlavně na sjezdovce, myslím, že je lepší zůstat u lyže, která je pod botou užší a umožní ti sportovnější jízdu.. s tou šířkou mi to přijde opět maličko jako marketingová masírka.

28.11.2009 22:16:39 #89 

ivan

>> #85, Africatwin, 28. 11. 2009 19:50:55

Ahoj! Jestli vydržíš, přijeď to probrat na testcentrum, něco si vyzkoušíš, něco probereš s Tomem, a čistě podle sebe uvidíš.

Ono je ošemetné dávat paušální rady. Pokud děláš v branži, sice se tomu nevyhneš, ale každý lyžař je vlastě originál a měl by si nalézt optimum pro sebe.

71 mm je dneska nic, na toto téma už jsem jenom já sám napsal několik příspěvků, např. 71 × 77 mm. Jít ještě do větší šířky? Bez vyzkoušení si netroufám doporučovat, a to navíc záleží i na lyži. Při seriozní odpovědi to často vážně není záležitost pár řádek na webu.

Pro příklad si vem třaba moje výstupy zde v diskusi. Jsem z určitých konkrétních důvodů čistý sjezdovkář a moje ideální lyže je obřačka, tedy lyže dnes 67–68 mm/190/27+ m. Přesto jsem byl na pistě nadmíru spokojený na 86mm allmountainu a dokonce jsem jej ohodnotil lépe než 68mm sjezdovkový Racetiger.

15.02.2016 20:39:57 #90 

008Dond

>> #88, skiing_devil, 28. 11. 2009 21:55:06

Vážená slečno (pani?), napsala jste to těžce z hlubin mého těladuše. Líp bych to nenapsal, ač jsem chtěl. Mám to úplně přesně jako Vy a přimlouvám se fšemi 10.

15.02.2016 20:41:34 #91 

008Dond

Jéžiši to jsem si naběh. Reagovat na nit z r.2009. Pardon omlouvám se všem.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy