Domů Diskuze Články Polemika: proč (ne)jezdit do českých hor [článek]

Polemika: proč (ne)jezdit do českých hor [článek]

31.10.2013 19:03:01 #1 

Vilém Barák

Mozaika názorů na to, jaký pokrok učinila úroveň služeb v českých horách za posledních 5, 10 či 20 let, je opravdu barevná. Míchají se v ní staré mýty i nové zkušenosti. Co si o tom dnes myslí jeden „prostý návštěvník“ a zároveň konzultant v oblasti řízení?
Odkaz na článek

31.10.2013 22:47:16 #2 

igys

Z mého pohledu nejde ani o nadmořskou výšku, ani o čehůny (to polehávání a předbíhání je běžné i v Itálii), jde o úroveň služeb. Byť jsem z Krkonoš, tak mám na zdejší „provozovatele“ dosti vyhraněný názor a nehodlám své peníze utrácet u lidí, kteří nenabízejí adekvátní protihodnotu. Zdejší systém, dej prachy a nic za ně nechtěj, opravdu podporovat nehodlám. Placení za parkoviště a podobné místní „vyfikundace“, tak to opravdu ne. Osobně nechápu lidi, kteří jezdí lyžovat do Krkonoš, ale to je jen můj názor. Vivat Italia :-D

01.11.2013 10:02:12 #3 

oblouk muž

„Prostý návštěvník“ a konzultant v oblasti řízení buď byl na českých horách naposledy před xx lety, nebo vychází z jedné dvou zkušeností – nevím odkud… Nebo – nejspíš si přečetl nějaký článek (nebo více článků) z nich opsal to nejnej a začal TEPAT A TEPAT.

Ne snad, že by cokoli z toho co se tam píše nebyla (jednotlivě-výběrově) pravda, ale to zevšeobecňování je hodně pitomoučký.

Jezdím po českých horách – každou sezónu nejčastěji v Jizerkách a Krkonoších, ale vždy i na Šumavu, do Orlických, Jeseníků na Vysočinu. Tak jak článek jako celek vyzní to nevnímám ani já ani lidi se kterými se při tom setkávám. Není tu prostor na všechny jednotlivosti, ale pokusím rozdělit některé postřehy na vadí a zlepšilo se:

VADÍ:

• placené parkoviště
  • neexistence adekvátně levnějších 1–3 hod. permic (zejména u areálů dostupných z větších aglomerací)
  • cenová politika pro rodiny s dětmi, seniory
  • neexistence odpočinkových zón „pod střechou“ u lanovek/vleků (přezutí, děti atp…)
  • pouze drahé stravování, problémy při konzumaci vlastních potravin
  • neexistence „dohližitelů/po­mocníků“ alespoň ve větších areálech

ZLEPŠILO SE:

• nejsou fronty v méně exponovaných obdobích
  • úpravy sjezdovek
  • existence a vybavenost WC
  • možnost občerstvení
  • někde možnost měřených a SC tratí
  • chování obsluhy vleků a lanovek

Jistě ke zlepšování je prostoru dost, ale zalyžovat si v Česku lze i dost spokojeně… – tedy pro mě to tak platí.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

01.11.2013 17:48:29 #4 

korsičan muž

>> #3, oblouk, 01. 11. 2013 10:02:12

Krásně napsané !!!

Z mého pohledu je zásadní mínus Českých hor jízdné pro děti. Tato politika je opravdu postavená na hlavu. Na západ od nás je spousta středisek, kde to majitel pochopil a za děti se neplatí vůbec. Na druhou stranu tam jsou střediska, kde děti vysloveně nechtějí. Ale člověk má volbu. V ČR tato volba není. To je podle mého názoru chyba, protože jak se děti naučí jezdit do Alp, tak je v dospělosti nic nebude nutit jezdit do Českých hor. Budou jezdit tam, kde se jim v dětství líbilo, kde to znají a kde se jim dobře lyžovalo.

Když vemu svůj případ, tak je matematika celkem jednoduchá. Za týden ve Špindlu v hlavní sezoně, zaplatíme jako rodina jen za skipasy 16 230Kč. Pokud v tom samém termínu navštívíme Stubai, tak zaplatíme 10 300Kč.

Ubytování stojí +/- stejně, takže jediné mínus je v cca 600Km cesty navíc. Lyžařsky je to ovšem naprosto neporovnatelné. Takže jako rodinu, jsou pro nás Krkonoše nedostupné.

Na druhou stranu, když se rozhodnu vyrazit na den či dva s partou kamarádů, tak se v určitých termínech ve Špindlu ulyžujeme k smrti za podstatně méně, než v Alpách.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

01.11.2013 21:23:09 #5 

igys

Docela by mne zajímalo, kde v Krkonoších Korsičan a Oblouk lyžují, jak říkám, jsem místní, ale Krkonoše fakt ne.;-)

01.11.2013 21:31:33 #6 

sejk68

>> #4, korsičan, 01. 11. 2013 17:48:29

Jo to bývaly doby, než se toho chopili čobolové.

02.11.2013 09:26:19 #7 

korsičan muž

>> #5, igys, 01. 11. 2013 21:23:09

Kde lyžuji ??? Leden a od půlky března je Špindl super. Samozřejmě nejezdíme pátek, sobota a neděle.

Po – čt je tam prázdno a když máš možnost jezdit na počasí, tak to opravdu nemá chybu. Dříve jsem ještě jezdil na Černou Horu a do Rokytnice, ale tam už se mi nějak nechce. Ani sám nevím důvod, proč ne.

Praxe je jednoduchá. Podle předpovědi zjistím, že druhý den je v Krkonoších azuro, ráno vstanu stejně jako do práce, ale místo do Kolbenky vyrazím do Špindlu. Parkovné se tam neplatí, oběd také není problém. Když k tomu přičtu ty prázdné sjezdovky s minimem lidí, nádherné počasí a skipas za 700Kč, tak podobnou alternativu za tyto peníze v Alpách prostě nedostanu. A v 6 večer jsem opět doma.

Loni jsem zkusil párkrát na jeden den Stuhleck a Lackenhof a musím napsat, že Špindl je drtí skoro ve všem.

Vysloveně Stuhleck je tragický. Příšerná úprava tratí, výškově rozdílné pruhy od rolby, ledové plotny (leden únor i březen), jídlo nic moc a skipas za 1000Kč + Rakouská dálniční známka. Finančně 2× tolik, co Špindl (počítám 1 den). Na Stuhlecku hřeší na to, že jsou nejbližší „velké“ středisko a že mají o víkendech narváno. Tak na to v týdnu kašlou tak, jak u nás za komoušů. Ve srovnání se Špindlem, opravdu katastrofa.

Lackenhof je dobrý, k němu nemám jedinou připomínku, ale je to daleko a výsledný lyžařský zážitek není o moc vyšší, než v tom prázdném Špindlu. Ovšem cena je skoro dvojnásobná.

Třeba ten Špindl, byl loni koncem března a v dubnu super. V dubnu bylo prázdno i o víkendech, bylo nádherné počasí a třeba to poslední lyžování toho 21.4., nebo kolikátého to bylo, nemělo chybu.

02.11.2013 12:35:10 #8 

oblouk muž

>> #5, igys, 01. 11. 2013 21:23:09

Téměř nikdy nelyžuju celý den (to jedině, že mám přenadšeného klienta). Zpravidla tedy od první sedačky do cca 10h. a to cca takto:

• 15 dnů v Rokytnici n.J.
  • 10 dnů Harrachov
  • 5–10 dnů Špindl+Mísečky
  • 2–4 dny Pec p.Sn.
  • 5–10 dnů Vysoké+Paseky
  • 20 dnů Zásada+Špičák v Jiz.h,
  • 2–5 dnů Ještěd
  • 5–10 dnů Šumava+Jesení­ky+Orličky+Kruš­né h.+Vysočina
  • 10–15 dnů Kunertal+Stuba­i+Kitzeteinhor­n+Samnaun a další…

Celkem ročně cca 60–80 dnů… (třeba jen dvouhodinovek někdy i dvě-tři místa za den…). Z toho je zřejmé, že bych mohl mít přehled. Nejdokonalejší úpravu nabízí Harrachov, nejvíc se mi líbí Mísečky, nejraději mám Zásadu.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.11.2013 12:52:20 #9 

Boryš

>> #7, korsičan, 02. 11. 2013 09:26:19

>> #8, oblouk, 02. 11. 2013 12:35:10

No jo, ale existují i lidé (i když asi nás nebude moc) co se nemohou jen tak sebrat a místo „do Kolbenky“ vyrazit za zábavou. Proto pro nás existují kopečky, kde i o víkendu se pohybuje jen pár lidí a nehrozí nebezpečí předbíhání na vleku (když není většinou koho). I když, jen o víkendech nesplníme ty výše popsané kvóty. Taky kde na to vzít, i těch pár víkendů pěkně provětrá peněženku. A to jsou ceny třeba i třetinové jako zde uvedené „světové“. Ale není to Špindl a už vůbec ne Alpy, to je fakt.

02.11.2013 12:58:55 #10 

oblouk muž

>> #9, Boryš, 02. 11. 2013 12:52:20

Jasně Boryši – to co píšeš moc dobře znám – proto mám rád malé areály třeba i jen s jedním vlekem. Pro skutečného milovníka lyžování nejsou nijak méněcenné. Dá se v nich lyžovat SOUSTŘEDĚNĚ!!! – nikde jinde se tolik nenaučíš, nezlepšíš. Proto dávám přednost Zásadě, zejména s lidma, které to zlepšování baví.

02.11.2013 13:00:46 #11 

Boryš

>> #4, korsičan, 01. 11. 2013 17:48:29

„Z mého pohledu je zásadní mínus Českých hor jízdné pro děti.“ A taky kdo je považován za dítě… To mají např. že do 10 nebo třeba do 12 let a 140 cm, 150 cm… Vnučka má 11 a 176 cm. A již když jí bylo 8 tak jí neuznali že má méně jak 10 let (a měli jsme to čím prokázat) a museli jsme platit dospělou permanentku. To jsem tu již psal, vím že s tím nic nenadělám a jen se mohu spoléhat na blahosklonnost vlekařů, ale nedalo mi to si postěžovat.

02.11.2013 13:12:59 #12 

Boryš

>> #10, oblouk, 02. 11. 2013 12:58:55

Ano. Někdo může namítat, že jeden vlek, jeden , dva svahy, ale nám to stačí. Je nejen na vleku ale i na svahu většinou prázdno, takže nejsou obavy se srážky s někým druhým a lze si „hrát“.

A na užití trošku většího areálu máme již vyhlédnutý týden na Šumavě (ubytování Česko, lyžování Hochficht). Cenově to vychází lépe než Špindl, a dojíždění se dá zkousnout.

02.11.2013 14:14:32 #13 

Pavel ZRX

Já rád využívám místní lyžařský areál Stupava, kam dojíždím 25km. Ráno začínám se spuštěním vleku, v 10 odjíždím do práce, ztrávím tu za sezonu cca 15 dní. Místní cca 350m dlouhý kopec je pečlivě připravován, občas se stane, že se lyžuje za provozu sněhových děl, no co, vysněžit se to musí. Konkurenční kopec v Osvětimanech navštívím zpravidla při testech lyží zde pořádaných od Hope Sport, jinak tak 5× doroka, na Stupavu to nemá..
Dva tři dny zkusím něco v Bezkydech, jinak na celodenní ski jedu na Stuhleck nebo Semmering, v týdnu, jen při 100% počasí, 3× do roka. Pak už jen vícedenní pobyt v It a At.

02.11.2013 18:43:06 #14 

korsičan muž

>> #9, Boryš, 02. 11. 2013 12:52:20

To je samozřejmě pravda, každý máme jiné možnosti. Pro mne je třeba problém, vyrazit někam o víkendu.

Jinak, Špindl je sice drahý, ale Stoh, nebo Labská jsou za polovinu. Pro rodinu s dětma je Labská ideální i za předpokladu, že Medvědín a Petr praskají ve švech. Na Labské bývá prázdno, stejně jako na Stohu. Ten je ovšem pro děti nevhodný.

A třeba na Davidovkách se taky lano z velké části sezony točí skoro na prázdno.

02.11.2013 19:48:44 #15 

sejk68

>> #14, korsičan, 02. 11. 2013 18:43:06

Jo s tou Labskou máš pravdu, tam bývá prázdno, ale tam nikdo nejezdí z důvodu pomalý zastaralý lanovky. No a Stoh je fajn, není drahej a kdo to moc neumí, tak se tam plete jenom chvilku. A děti to musej pořádně umět, aby se Ti neprocedily zkrz to prkený hrazení. Jinak bych je tam nebral.

02.11.2013 21:10:16 #16 

m3 muž

Mám z toho článku dojem,že autor měl potřebu si „pohospodsku“ zanadávat.Za sezonu procestuju spoustu areálů. Ani mimo Česko není vše jen bílé jako u nás není vše jen černé.Všude se občas vyvrbí fronta u vleku,všude občas potkáte nevrlou obsluhu a skoro všude mají občas, mírně řečeno ,nepříliš dobře připravené pisty(v Dolomitech jsem to nezažil).O cenách a porovnávání toho co za svý prachy lyžař dostane je potřeba si uvážit co chci porovnávat. Jak píše Korsičan v #7 když se budu chtít na dopoledne svézt asi nepojedu do Rakous,ale když bych náhodou chtěl jet na týden lyžovat(chtěl bych)tak pojedu do Dolomit.

02.11.2013 22:09:14 #17 

PetrAT muž

Ski Bílá opět nabízí předsezonní slevu na nákup permice 10%

03.11.2013 01:33:23 #18 

Tesna muž

Předpokladem každého objektivního srovnání je nadefinování srovnávacích parametrů. A již zde narážíme na základní problém, protože každý z nás si pod pojmem „lyžování“ nebo „zimní dovolená“ představí něco naprosto jiného. A pro daný výběr nebo srovnání si nevyhodnucuje jeden parametr, ale ve finále možná desítky, z nichž většinu už má každý z nás v hlavě a ví, proč někam jet, někam určitě nejet, a kde to možná jednou zkusit.

A když vezmu ty obecně známé srovnávací kritéria, tak dnes už prakticky jedinou jasnou výhodou českých hor je jejich dostupnost, která jim dává jasnou výhodu při krátkých pobytech (pár hodin až pár dnů). Ve spoustě kritérií se naše hory Alpám rovnat nikdy nebudou (výška, počet a délka sjezdovek, propojenost areálů, ski in/ski out …) a ve spoustě dalších se na jejich úroveň dotáhnout můžou (nebo i přeskočit), jen s tím, že musí dohánět 50-ti letou propast (zasněžování, úprava sjezdovek, stravovací, ubytovací a jiné doprovodné služby …).

Problémem je, že po sametové revoluci naše hory kvůli propastnému rozdílu vůči Alpám (i přes tehdy brutální cenový rozdíl) možná navždy ztratily tisíce českých lyžařů, kteří už dnes, i když se české areály technicky vyšvihly na zcela jiný level než před třeba ještě 10 lety, po těch letech, co jezdí do Alp, nemají o české hory zájem. Protože i v Alpách jde pokrok kupředu a co je hlavní, cenové nůžky se stále více a poměrně rychle zavírají. Rozhodně už dávno neplatí, že lyžování v Česku je vždy levnější než Alpách. A tím mj. mizí významný hybatel pobytů v Česku, který je tím zásadnější, čím je délka zvažovaného pobytu delší. Protože při delším pobytu se cenová náročnost Alp vůči ČR může výrazně snížit (ubytování a 6D skipas lze v Alpách ve středisku velikosti Špindlu sehnat od 2.500 Kč/os.)

Znám ve svém okolí nemálo lyžařů, kteří si už dnes odpustí pár (půl)dnů lyžování v místních horách, protože ušetřené peníze (a někdy i dny dovolené) si přihodí k jednomu nebo dvěma delším pobytům v Alpách. A i v příspěvcích nade mnou byla zmíněna např. cenová politka vůči dětem (ubytování, skipas), kdy často jen tento faktor převáží třeba 600 km navíc autem.

03.11.2013 06:17:30 #19 

HonzA_ muž

>> #18, Tesna, 03. 11. 2013 01:33:23

Problem bude v tom, ze polemika neni objektivni srovnani. Obzvlast tato – to je jen snuska dojmu, casto uplne mimo misu, ktera bud mohla zapadnout nepovsimnuta nebo rozpoutat nekonecny flame. Flame uz zacal, snad brzy skonci.

Za mne – z arealu v CR se casto vracim s pocitem, ze jsem jen obtizny hmyz, ktery je potreba oskubat. A to se tyka jak lyzovani samotneho, tak i bydleni, stravovani a dalsich zalezitosti.

A to je ten duvod, proc preferuji kdyz uz ne Alpy, tak alespon nemeckou nebo rakouskou cast Sumavy.

A nez v tomhle nastane zasadni zmena, maji pro mne ceske hory na sjezdove lyzovani jedinou vyhodu – vzdalenost.

Nekde je to uz lepsi, bohuzel uroven casto kolisa.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.11.2013 09:33:43 #20 

TheOn

Já jsem byl vždy zarytý zastánce českých hor, jezdil jsem na ně odmalička a když se začlo někdy na střední škole jezdit s kámošema, tak na alpy prostě nebylo. Dával jsem českým vlekařům do předloňska čas, ale už fakt ne… Nebudu za takový služby nikomu cpát prachy, a tím nemyslím jenom vlekaře, ale hlavně restauratéry a hoteliéry. A zlobte se na mě nebo ne, ale je to tak, mám projetý skoro všechny velký střediska v ČR, nejvíce jsem jezdil do Jeseníků. Tam se mi nejvíc líbí ramzová, ale co naplat, lidí je tam pořád přemíra a čekat 15 minut na vlek, když za deset jsem dole… Jsem z jižní moravy, takže to mám kousek na stuhleck, lackenhof, hochkar, tak jezdíme klidně i na den si zalyžovat. Jak tu někdo psal, že je to srovnatelný se špidlem, tak na to zapomeňte, to ani náhodou, nevim kde dotyčný byl… :D Docela mě to rozesmálo… Sjezdovky upravují i ve dne, dělka a šířka tratí nesrovnatelná, zaparkoval jsem vždy těsně u areálu(zdarma), několikrát jsme byli i v sobotu a lidí moc, ale rozjede se to. A jídlo? Oběd těsně pod sjezdovkou levnější než ve špindlu(když si nedáte pivo). Jinak mám za kopcem Němčičky, kde je asi 350 m sjezdovka, jezdí se tam do tmy, takže po práci v zimě beru každej den lyže a valím tam. Když člověk chce, tak se vyblbne i tam. Ale když jedu na dovolenou na HORY, tak čekám dovolenou, a to jedině v Itálii jest. Toť můj názor ;-)

Forza Dolomiti!

"Radši umřít, než dojet druhej..."

03.11.2013 10:31:32 #21 

fischerbl

>> #18, Tesna, 03. 11. 2013 01:33:23

„ubytování a 6D skipas lze v Alpách ve středisku velikosti Špindlu sehnat od 2.500 Kč/os.“

A to jako dohromady? Můžeš prosím uvést nějaký příklad?

Jinej gang...

03.11.2013 11:07:43 #22 

TheOn

tak kámoš jezdí třeba na klausberg, ubytování v apartmánu pro 4 lidi 300 éček na týden+skipas… ten nevim kolik tam stojí, ale myslim že říkal kolem litru na den… ;-)

03.11.2013 11:20:10 #23 

fischerbl

>> #22, TheOn, 03. 11. 2013 11:07:43

6D předsezóna/vedlejší sezóna 144,5/158 €. Jestli tam nemají nějakou akci skipas zdarma, tak to nebude ten případ.

Jinej gang...

03.11.2013 11:47:39 #24 

TheOn

já taky neříkám že za 2500,– na týden, nejsem pisatel tohoto tvrzení… já jen dávám srovnání.. 158éček-3900,– + 2500,– ubytko= 6400,–… cesta a výdaje tam, dejme tomu 11 000 kč za týden pro dospělou osobu+letos nově majitel apartmánu domluvil slevu na skipasy pro své klienty 15% a platí to ještě na nějaký velký středisko vedle…hory v česku mě každoročně stály 7000–9000 kč před X lety… Samozřejmě že taková Madonna je něco jinýho cenově, ale je to Madonna… Nemůžem srovnávat zrenovovanej trabant a nový báwo.. ;-)

03.11.2013 14:53:12 #25 

korsičan muž

>> #20, TheOn, 03. 11. 2013 09:33:43

A kdy jsi naposled platil parkové ve Špindlu ??? Na Hromovce zaparkuješ taky hned u lanovky a taky je to zadarmo. Spíš to vypadá, že jsi tam nikdy nelyžoval.

Délka a šířka tratí je nesrovnatelná – to máš samozřejmě pravdu. Stejně tak je nesrovnatelná cena za toto lyžování. Ve střediscích, která jsi uvedl, stojí den lyžování 2× tolik, než ve Špindlu.

Stuhleck a Lackenhof jsou lyžařsky podstatně hodnotnější, ale Hochkar na Špindl nemá. Hochkar je tak super středisko, že už se mu dokonce podařilo zkrachovat !!! Takže i toto je ukazatel, že to není žádná sláva.

Co se týče úpravy sjezdovek, tak Stuhleck těžce zaostává. Ve srovnání třeba s tím Lackenhofem, nebo Špindlem je to skoro až k pláči, přitom tam chtějí za skipas 1000Kč.

Ostatně, kvalita lyžování na Stuhlecku v loňské sezoně, už se tady probírala. Lyžař, který by tam byl spokojený, v tom vlákně tuším nebyl ani jeden.

03.11.2013 15:29:38 #26 

TheOn

>> #25, korsičan, 03. 11. 2013 14:53:12

Loni jsem byl na Stuhlecku 6× a až na jednu návštěvu, kdy napadlo přes noc 30 čísel sněhu to byla vždycky paráda. Neupravenou sjezdovku jsem tam nikdy nezažil, a to jsem tam každej rok. Asi jezdim v nějaký divný termíny. Taky je pravda, že ve špindlu jsem byl naposledy před třemi lety a to byla jízda v boulích, takže jsem si tenkrát řekl, že už mě tam nikdo nikdy neuvidí a mám to od té doby pořád v hlavě. A taky mě ovlivňuje to, že to mám na Stuhleck 200 a do špindlu 300 km, takže jestli je tam o nějakou stovku dražší permica, tak je mě to upřímně u zadku. Kažej má právo vyjádřit svůj pohled na věc a ten můj je, že v česku lepší areál než třeba ten zmiňovanej průměrnej Stuhleck neni ani z daleka. Můžeš mě třeba ukamenovat, ale názor nezměním… ;-) p.s.: a pro Vás lyžařský patrioty jedině dobře, kdyř budou lidi jezdit ven, aspoň budete mít na sjezdovkách víc prostoru pro sebe… ;-)

03.11.2013 17:32:34 #27 

korsičan muž

já tě nijak kamenovat nechci, stejně jako ti neberu tvůj názor. pouze jsem reagoval na tvůj koment, kde píšeš …

Jsem z jižní moravy, takže to mám kousek na stuhleck, lackenhof, hochkar, tak jezdíme klidně i na den si zalyžovat. Jak tu někdo psal, že je to srovnatelný se špidlem, tak na to zapomeňte, to ani náhodou, nevim kde dotyčný byl… :D Docela mě to rozesmálo… Sjezdovky upravují i ve dne, dělka a šířka tratí nesrovnatelná, zaparkoval jsem vždy těsně u areálu(zdarma), několikrát jsme byli i v sobotu a lidí moc, ale rozjede se to.

Jen je třeba argumentovat věcně a na základě faktů. I ve Špindlu je parkování zdarma. To je celé.

Ty jsi tam spokojen, já loni nebyl. Nic víc, nic míň. :-)

Rozhodně to není tak, že vše na českých horách je špatné a v Alpách je vše bez chyb !

03.11.2013 18:15:16 #28 

Tesna muž

>> #21, fischerbl, 03. 11. 2013 10:31:32

Ano, dohromady.

Jako příklad střediska zhruba srovnatelného se Špindlem:

Monte Bondone – 22km sjezdovek, cena od 2.900 Kč/os./týden Santa Catarina – 21 km, 3.160 Kč Foppolo/San Simone – 32 km, 2.530Kč

A teď střediska větší a často dokonce o třídu lepší, než třeba slovenská Jasná (jen 6D skipas zde cca. 4.700 Kč):

Paganella – 34 km, 3.640 Kč

Aprica – 46 km 2.900 Kč

Folgaria – 73 km, 3.200 Kč

Bormio – 68 km, 3.630 Kč

Les Orres – 100 km, 2.720 kč

Puy St. Vincent – 78 km, 2.900 Kč (skipas 7D)

Vars/Risoul – 185 km, 3.290 Kč

Chamrousse – 90 km, 3.650 Kč (skipas 7D)

Vše pultové ceny renomovaných CK, zaměřených na zimní zájezdy, po započtení bežně dostupných slev, bez započítání slev na dítě nebo juniory/seniory.

Ano, jde o extrémní ceny na začátku nebo na konci sezony, ale v lednu nebo koncem března nejsou často o moc vyšší.

S ohledem na výše uvedené, kdy se na tyto ceny nedostanu ani v poslední české Horní Dolní s jedním vlíčkem, o „větších“ střediscích ani nemluvě, je tvrzení o drahých Alpách prostě nepravdivé a ve svém okolí jsem o tom na příkladech i špičkových středisek přesvědčil už snad 2 desítky lidí.

A zde je pak jen jediná nevýhoda Alp, a to je vzdálenost (čas a náklady na dopravu).

03.11.2013 18:29:28 #29 

valerius

>> #28, Tesna, 03. 11. 2013 18:15:16

**…Ano, jde o extrémní ceny na začátku nebo na konci sezony, ale v lednu nebo koncem března nejsou často o moc vyšší.

S ohledem na výše uvedené, kdy se na tyto ceny nedostanu ani v poslední české Horní Dolní s jedním vlíčkem, o „větších“ střediscích ani nemluvě, je tvrzení o drahých Alpách prostě nepravdivé…**

Nemas pravdu. Jestli si dobre pamatuji, Za cenu kolem 150kc na den se dalo koncem sezony jezdit ve Spindlu, Harrachove a snad i v Peci (Kdo vi presneji, necht me opravi). Porovnavej porovnatelne, tj. bud plne ceny, ci dumpingove ceny na zacatku/konci sezony a nemixuj to, jak se ti hodi

03.11.2013 18:31:58 #30 

TheOn

>> #27, korsičan, 03. 11. 2013 17:32:34

tak to se omlouvám za nepravdivou vsuvku v závorce… abych se teda opravil, tak parkování zdarma je jediná srovnatelná věc na těchto dvou střediscích… ;-)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy