07.11.2013 20:57:52 #61
Ano ČNB nám trochu zavařila…nicméně všeho do času, státní intervence (a zásah ČNB není ničím jiným než státní intervencí) má jen omezenou časovou planost. Ani ČNB není všemocná a na rozdíl od FEDU si některé věci prostě dovolit nemůže. Takže jen co intervence ustanou dostaneme se k témuž 1/25–26 EUR,…:-)
07.11.2013 22:01:21 #62
Přesně. Jde o demonstrativní krok ČNB poté, co ztratila možnost regulovat ekonomiku přes sazby, které jsou na nule. Ve světovém měřítku je na peněžním trhu malým hráčem a stačí se podívat, jak třeba lítal kurz kačky na jaře 2009 bez zásahu ČNB.
A i kdyby kurz vydržel na současné úrovni, tak na spoustu lyžařů to bude mít marginální nebo i nulový vliv. Zahraniční zájezdy na letošní sezonu už mají objednané, zálohy zaplacené. CK sice už dnes mají ve smlouvách i cenové doložky, ale neslyšel jsem o žádné, která by ji využila, protože to na dnešním konkurenčním trhu prostě není možné, pokud se bavíme o pár procentech. A dohadovat se s klienty, aby doplatil třeba 1–2% z ceny zájezdu je nákladově a navíc v plné sezoně administrativně neefektivní.
Stejně tak palivo, které si každý koupí co nejvíce doma, nebo jídlo, pojištění. Takže ve finále se dnešní jednorázový krok ČNB promítne do zahraničního lyžování nějakými možná 3%, což je aspoń u mne pod rozlišovací schopnost.
08.11.2013 11:32:46 #63
Máme po žížalkách ? Má obava je nikoli z faktického ,realného dopadu
zdražení-inflaci o 1% , ale sdělením, ,že import všeho zdraží =
zdraží ropa = tedy benzin + nafta = zdraží vše…strašení mediíí
inflací funguje navíc českým jojo efektem a zbrzdí spotřebu všeho
,včetně nákupu zahraniční dovolené, cestovky mají nasmlouváno dopředu a
opravte mne, cca 2–3 roky se deviz kurz Eu pohybuje ± 25,20–50 či méně
,zdražení devizy na 26,80 a víc – asi nebude tak nevýznamné /současně
při propadu prodejů budou možná opět kapat cestovky… /, jinak by to
ctěná rada ČNB nedělala, navíc s výhrůžkou a reálnou možností
oslabovat korunu na úrovni 27,– za Eu po celý následující rok -viz
článek … Dopad na české skiarealy a návštěvnost bude pozitivní ve
smyslu /teoreticky/ možného návratu němců a holanďanů, kterým se to tu
opět zlevní / tomu sám nevěřím ,páč ty co chtěli,už jsme lyžovat
naučili /… , kterých
v posledních letech ubývalo ,ale v době Eura za 30,– jich tu bylo plno…
,a zároveň příliv českých lyžařů / hlavně pak rodin s dětmi / ,
kteří z obav z drahého eura zůstanou doma… a tento trend je znát
v menších a středních střediscích na lyž.škole nárůstem
klientů-dětských cca 12% za loňskou sezonu i bez čnb a inflací jen
zesílí… / Samozřejmě podstatná je síla ročníků mladých rodin
s dětmi a jejich ekonomická situace,stabilita… souhlasím s výšše
uvedeným,že realně jde o drobné, zatím a snad…
Pravidelné nákupy v německu ,zvláště při „předvánočním“
utrácení bylo potřeba zdanit ,tak nám je čnb zdanila, teda těm co nemaj Eu
nasušeno
a je také možné že čnb „někdo“ klepne přes prsty a vyšumí to,jak
mimochodem naznačil L.Nidermayer …
Pro zajímavost s % : v sezoně 2005–6 jsem celý týden v Harrachově
učil hotelové klienty z Holandska , velkou rodinu -rodiče a čtyři dcery
21,19,16,14 let , od
úplných začátečníků ,šikovní, ve středu už jsme byli v poho na
sedačce, ale podstatné bylo : Poprvé byla holandská rodina celá na
dovolené, zvedla se totiž tehdy v Holandsku výkupní cena mléka –
povolením,či nařízením Eu o 2%, a oni farmáři s 650ti hlavým stádem
mléčných krav ,si mohli poprvé dovolit = zaplatit celorodinnou týdenní
zimní dovolenou ,včetně instruktora,půjčovny atd a i zaplatit chod své
farmy na týden bez nich ,na alpy ale neměli,to až příští rok …
i přiznali že, to u nás bylo cenově výhodné… garf
08.11.2013 12:44:52 #64
>> #62, Tesna, 07. 11. 2013 22:01:21
Rakousko, Itálie zvedají ceny skipasů
Není to o mnoho, ale přeci jen
Počítal jsem stejnou lokaci jako jsme byli loni a v součtu mi to vyšlo plus
cca 1000,– na osobu
Což např pro 4 člennou rodinu už je docela zásadní navýšení ceny
08.11.2013 13:46:11 #65
>> #64, PetrAT, 08. 11. 2013 12:44:52
Opravdu 40 EUR na týdenním skipasu?? To se mi zdá nějak moc… Každopádně to neplatí plošně, např. Ischgl má stejné ceny jako vloni.
08.11.2013 14:47:05 #66
>> #65, mirjur, 08. 11. 2013 13:46:11
nn , skipas je dráž cca o 10€
teď kolega zjišťoval Itálii a údajně jim tam taky podražil skipass
08.11.2013 15:42:10 #67
>> #63, garfield, 08. 11. 2013 11:32:46
Inflace 1 %? Statistika je věc záhadná. Odhady tzv. odborníků ještě záhadnější. Viz změna dolní sazby DPH, kdy se „odborníci“ vyjadřovali, že zdražovat se nebude a pak se divili i ušima. Já se divím neustále, kam se již nějakou dobu posouvají ceny mnoha druhů potravin i bez zásahů ČNB. A nejsem sám. To jen tak naokraj.
09.11.2013 11:17:20 #68
*Nezvyklou změnu zaznamenají lyžaři po otevření vleku Sviňorky na
Morávce. „V podstatě se pro lyžaře příliš nezmění, ještě
uvažujeme o tom, že bychom mírně snížili ceny v rámci akcí,“
překvapuje snížením cen Bohdan Volný. Stejně tak se mírně sníží ceny
i na Pustevnách. *
Zdroj: http://ostrava.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Minulou zimu už byl znát menší zájem kousek od nás na Bílé
Některé víkendy bylo narváno , ale přes týden a také na večerním
ježdění se už žádné fronty jako dřív nekonaly
Bufet pod svahem se už otevíral jen o víkendech
Ale ani u něj se už fronty jako dřív nekonaly
Zato bylo vidět rodiče s baťůžkem jak vytahují svačiny a termosky
s čajem
09.11.2013 12:48:41 #69
>> #68, PetrAT, 09. 11. 2013 11:17:20
No vidíš, to u nás na Zadově je naopak napadlo, že zdražení o cca 10% je ta správná reakce.
09.11.2013 14:32:13 #70
Je to již dva roky, ale zkusil jsem jet na Bílou ve všední den v půlce ledna a parkoviště bylo již ráno plné. Tak jsem nakonec skončil na Machůzkách…
09.11.2013 22:31:23 #72
Tak na Bílé jsem byl před loňskou sezonou naposledy tehdy, jak tam postavili lanovku (8 let?). Letos jsme se tam vydali znovu v „mrtvé“ sezoně někdy na začátku ledna a byl jsem rád, že jsme si hned ráno koupili jen 3h skipas, protože po jedenácté už tam byly standardní 5–10min fronty. A pak jsem se ze zvědavosti díval každý den na webky, v plné sezoně (i v týdnu) už v 10 obvykle kamera nedohlédla na konec fronty. Takže pokud tohle má být pokles zájmu, tak mně jako lyžaři vůbec nevadí, že jsem tam těch 7 sezon nebyl.
Vyloženě ze srandy otestovat nové lyže jsem si tam zajel ještě 5. dubna, kdy tady hrklo 40 čísel. Skipas byl možná s nějakou naprosto směšnou slevou 10%, to už si fakt nepamatuji. 3h lyžování mne stály půl dne dovolené a asi 600 Kč za skipas a benzín. Když pošetřím obé, tak to prostě lépe zužitkuji v Alpách.
A ještě postřeh. Nevím nakolik platí obecně. V Alpách, když je skutečně fronta, tak jak lidi sami se více snaží, tak i obsluha je výrazně ponouká k tomu, aby plně využívali kapacitu sedaček. Zato na Bílé, lidi si vystojí 10 min. frontu a pak v drtivé většině sednou na sedačku 2, někdy dokonce i 3. A když tam pak člověk, jako samostatný lyžař vjede, předjede dalších 20 „nachystaných“ lidí, tak se na něj dívají pomalu jak na vraha. A jen to stačí srovnat s „rychlými pruhy“ pro single lyžaře v Alpách, kde vám z něj při poloobsazené sedačce šoupnou na hlídání nějakého 5-ti letého „pinguína“ ze školky a nikdo se nediví.
09.11.2013 23:18:13 #73
>> #72, Tesna, 09. 11. 2013 22:31:23
Na Bílou jezdím posledních 5 zim tak 20–30× za sezonu (mám to z domu
asi 20 km)
Lanovka se většinou pouští v 8:30 , koncem sezony v 8:00
Takže v 10–10:30 hod to balím
Hodně jezdím na večerní po práci
Cenově výhodný je nákup permice před sezonou 12dnů za 2700,–
Za tu cenu tam můžeš být od ráno až do konce večerního lyžování
To že lidi sedají na sedačky ve 3 a někdy i ve 2 je nešvar a obsluha to
už asi vzdala
Ale občas je slyšet že lidem domlouvají
Taky jsem zjišťoval proč není boční přístup pro sólisty, údajně se
jim to jeví jako neřešitelné
Záměr vybudovat další lanovku s novou sjezdovkou se zatím odkládá
10.11.2013 08:27:22 #74
>> #73, PetrAT, 09. 11. 2013 23:18:13
Zajímavé že i na Šumavě (Hochficht) jsou připojovací pruhy řešitelné a hojně využívané. Lidi uhýbají aby se jeden či dva z připojovacího mohli přidat. A zážitek z Německa ještě za socíku: tam lidi sami volali (možná obsluha, nevím) jestli není někdo sám (na kotvě nebo dvojsedačce) a klidně jsem šel i z konce fronty a nikdo neremcal, pouštěli v pohodě.
Taky se občas dívám na ty kamery a oni raději tu kameru co by mohla snímat frontu na sedačce nasměrují na oblast spodní stanice tak, že není vidět jak že je ta fronta dlouhá. Ale zase mám zkušenost, že na jihu fronty bývaly malé, a na přemístěné kotvě kolem nové sjezdovky nejspíš také. To ale raději zajedu jinam, kde jsou nižší ceny.
10.11.2013 08:55:27 #75
Viz Bíla – V Beskydech jsem se učil lyžovat. Nejlepší a nepřekonatelný byla Lysá Hora – sever – tu však zavřeli. Bílá nemá smysl moc Poláků a vůbec lidí. Snad jediné co za něco stoj je ještě Řeka a to je vše. http://www.ski-reka.cz/
Ale i to je proti Lysé už jen slabý odvar…
10.11.2013 09:45:48 #76
>> #75, DAVE71, 10. 11. 2013 08:55:27
Jak to na Řece bývá s obsazeností? Asi nic moc vzhledem k blízkosti Ostravy, Polska.
Jsem našel nějaké info (starší) že rádi lžou o kvalitě sjezdovek (což je u vlekařů celkem zažité), a že tam bývají šutry. Takže nejspíš nic.
10.11.2013 09:55:43 #77
>> #75,
DAVE71, 10. 11. 2013 08:55:27 Dave, dočkej času
s tou Lysou horou. Za rok-dva se na vrcholu dostaví Bezručova chata
s vel.kapacitou. Odkaz:http://www.lysahora.cz/tema/tema.phtml?…
Pak se možná hnou ledy a začne třeba i etapa stavební povolení na
lanovku? Pro tuto zimu neotevřou ani tu krátkou sjezdovečku u chaty. Ten
sever prodloužený až dolů by byla sjezdovka s nejvyšším a
nejstrmějším převýšením 850m v ČR.Ještě lepší by byl ale
vražednější Malenovický kotel. Úvahy o tom byly i za totáčů. Vždy to ale zatím narazilo na
silný odpor beskydských ochranářů a MŽP.Tak nevim.
10.11.2013 19:53:56 #78
>> #77, Thomas, 10. 11. 2013 09:55:43
Chaty se stavějí dvě
Tu další staví http://www.lysa-hora.cz/
Nějaké nové věci k lanovce by měly být právě v souvislosti
s ak1324
Tak jsem to slyšel
Je ale otázka co bude dál. Vybudování lyžařského areálu na Lysé , tak
jak se plánovalo za komančů …
Ledy se hnuly i v Malenovicích
Nový majitel
Konečně rozšíření sjezdovky !!
Dokonce nad cestou, kde ochranáři řvali, že se tam nesmí dělat technický
sníh došlo k prokácení .
To jsou správné úpravy
Koupili repasovanou rolbu
A na příští rok je v plánu 4 sedačka, půjde o repasovanou lanovku
http://www.skimalenovice.cz/
10.11.2013 21:01:02 #80
>> #78, PetrAT, 10. 11. 2013 19:53:56
Já si říkal , co Ti železo-uhlobaroni po té svěrákovské peci chtějí za předpověď počasí:-)..,a že na to jdou pěkně od lesa. První horské chaty a potom třeba i sjezdovka. Voda není taky problém. Že by mohli přes EU dotace zainvestovat?.:-D
10.11.2013 21:38:00 #81
>> #64, PetrAT, 08. 11. 2013 12:44:52
Pořád zdražují a všude. Ale aspoň ty malé rak.střediska vycházejí levněji. Dostaneš se i na úsporu 10–15 EUR/den/os oproti velkému středisku. Furt je lepší odfrčet někde blízko do Rakous,Slovensko i na den dva a pořádně lyžovat, než šmirglovat půlkilákový kopec ve frontě. Ale zase náš rum a pivo za 25 Kč mají taky něco do sebe.
11.11.2013 20:17:33 #82
>> #72, Tesna, 09. 11. 2013 22:31:23
Nevím nakolik platí obecně. V Alpách, když je skutečně fronta, tak jak lidi sami se více snaží, tak i obsluha je výrazně ponouká k tomu, aby plně využívali kapacitu sedaček.
Neplatí to určitě obecně.Aktuální zkušenost z 8 sedačky na Stubaii: i v čase cca 15–20 minutové fronty byla plně obsazená maximálně každá 2 až 3 sedačka.Naštěstí na kotvách se většině lidí jezdit nechce.....
11.11.2013 20:35:36 #83
>> #82, m3, 11. 11. 2013 20:17:33
To je asi pravda. Ale obecně mám vypozorováno, že:
- v Alpách se většinou nikdo nepodivuje, když si přisedneš ke 2 lidem, kteří čekají na 4 sedačku
- v ČR se na mně v takových případech divně tváří a někdy mně s kyselým xichtem nechají odjet a počkají si na další
- v Alpách se často stává, že vlekaři při frontě lidi rovnají aby byla využitá kapacita sedačky
- v ČR jsem nic takového nikdy neviděl, vlekaři většinou jen tak postávají. Jich se fronta netýká.
- V Alpách bývají doplňovací turnikety pro jednotlivce.
- v ČR jsem doplňovačku viděl snad jen na Klínovci
Obecně bych to popsal tak, že v ČR vlekaři dělají většinou jako by se jich to netýkalo a značná část lyžařů dělají jako kdyby byli na kopci sami a nikdo je nesměl rušit.
11.11.2013 22:26:03 #84
>> #83, HonzA_, 11. 11. 2013 20:35:36
Ano,v podstatě to sedí.Určitě je rozdíl v přístupu většiny vlekařů a i dalších zaměstnanců středisek k návštěvníkům – lyžařům = tedy těch z jejichž peněz dostávají svojí mzdu.Není to ovšem u nás vše blbě ,zrovna tak jako v Rakousích není vše dobře.Všude se najdou zaměstnanci skvělí,dobří a pak ty ničemný.Bohužel je smutná pravda,že u nás je evidentně víc těch posledních než v Alpách.Zřejmě to té většině ještě nedošlo…
V přístupu lyžařů v CZ k potencionálním spolucestujícím ,lépe řečeno neochota jet s někým „cizím“ ,si myslím vychází z jakési nedůvěřivosti ke svému okolí. Že by pozůstatek z naší nevábné minulosti ?
Kdybych měl ale srovnat aktuální kvalitu úpravy sjezdovek na Stubaii třeba s jarním Stohem,tak musím konstatovat,že se můžou jít rakouský soudruzi vycpat.Tréninkový pisty ještě jaktaž,stejně si to všichni většinou ještě při stavění stáhnou,ale pisty pro veřejnost žádná sláva.
15.11.2013 19:13:14 #86
Prošel jsem si změny ceníků pro nadcházející sezónu a nestačím se divit. Jak průběžně informovali třeba na idnes, ceny se moc nemění, ovšem s výjimkou dětských skipasů v řadě středisek. Někde dětské skipasy oproti loňsku zdraží o desítky procent:
Pec + 39 %, Monínec + 24 %, Filipovice + 19 %, Bublava a Bouřňák + 25 %
Najdou se i střediska, kde skipasy zlevní a to vesměs dospělé i dětské. Kromě tebou zmíněných Svinec, Karolinka a Klepáčov – ten docela výrazně: – 43 % dospělé, – 35 % dětské.
15.11.2013 19:35:22 #87
>> #86, fischerbl, 15. 11. 2013 19:13:14
"Někde dětské skipasy oproti loňsku zdraží o desítky procent:
Pec + 39 %, Monínec + 24 %, Filipovice + 19 %, Bublava a Bouřňák + 25 %"
Zjevně tomu nerozumíš. Přečti si článek http://snow.cz/…ky-z-monince a tam ti naprosto jasně vysvětlí toto:
„Obrátili jsme se na naše návštěvníky a spolu s nimi jsme vyladili jednoduchý systém skipasů, ve kterém se vyzná opravdu každý a kde platí jediné pravidlo: čím víc lyžuješ, tím víc ušetříš.“
Tím je vše jasné – děti zjevně lyžují méně než dospělí, takže taky méně ušetří…
15.11.2013 19:59:43 #88
>> #87, HonzA_, 15. 11. 2013 19:35:22
Ano, podobně jako vůbec nechápu cenovou politiku Čenkovic, nerozumím ani tomu Monínci a dalším zdražujícím střediskům.
Abych jim nekřivdil, někde se zdražení týká asi jen samostatných dětských permic, naopak rodina by měla proti loňsku ušetřit. Tak to tvrdí např. o Bublavě, možná je to tak i na Monínci. V podobném duchu myslím psali i o Lipně.
27.12.2013 11:43:55 #89
>> #83, HonzA_, 11. 11. 2013 20:35:36
v ČR se na mně v takových případech divně tváří a někdy mně s kyselým xichtem nechají odjet a počkají si na další
Když se jim tam vecpu a nechaj mě odjet samotnýho, tak ještě na odjezdu většinou schytaj takovejch „pochval“, že jim to, jak pevně doufám, dojde :D
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.