Domů Diskuze Technika jízdy Analýza 'loutkové' jízdy

Analýza 'loutkové' jízdy

13.12.2013 19:29:26 #1 

P_Cherry

Zdravím,

mohl by mi někdo prosím poradit hlavní chyby, které ze mě dělají něco jako kolebájící se loutku na lyžích?:)

http://youtu.be/xXrnZz687Ww

Snažím se tělo držet pevně a nemáchat rukama, ale stejně to pak vypadá jako kdybych visel na drátkách a někdo mě řídil…

Rád bych se dozvěděl hlavní 2–3 body na které bych se podle vás měl při jízdě zaměřit, abych to zlepšil.

Díky Petr

13.12.2013 19:49:15 #2 

hm1

Ahoj Petře,

předně nevíme jaké jsou tvé ambice – kam by jsi se chtěl s lyžováním posunout – budiž to jako zásadní pro udílení bližších rad.

Buď jak buď – platí tu v diskuzi x-krát omílané:

Určitě zapracuj na adekvátním rozložení váhy vnější x vnitřní lyže. Z videa je znát, že zatížení lyží je dost proměnlivé. Základem by měla být klidnější jízda – lyžovat od pasu dolů. Zaměřit se na důmyslné zatížení lyže v její přední části.

Hanz

13.12.2013 20:17:26 #3 

Hreben

>> #1, P_Cherry, 13. 12. 2013 19:29:26

Petre, pokud se snazis o kratky oblouk, tak tomu chybi dynamika, vertikalni pohyb a vyssi frekvence… Pokud bys chtel spise stredni oblouk, tak musis nechat lyzi chvili jet. Vyjet ten oblouk! Coz teda plati i u toho kratkeho. Ne jen prehazovat lyze ze strany na stranu. Stracis balanc, protoze mas vetsinu vahy na vnitrni lyzi. Mozna mas i tupe lyze a mozna je to na tebe zatim i moc prudky svah… Ve trech bodech to nejde, chtelo by to pekne od zakladu s nekym kdo vi a bude u toho s tebou…

13.12.2013 20:41:40 #4 

Gravedigger

Dostanes tady na foru nejspis hromadu rad – ruznych, protichudnych, nesrozumitelnych, spravnych, spatnych – jak se mas a nemas hybat. Tezko si z toho vyberes. Abych ten gulas dal nezahustoval, tak misto techniky poradim se strategii: cokoliv budes na svem stylu menit, zacni s tim pri dlouhem oblouku a az budes mit pocit, ze ti ta zmena dava smysl, zacni postupne zkracovat polomer.

13.12.2013 21:04:28 #5 

oblouk muž

>> #1, P_Cherry, 13. 12. 2013 19:29:26

Myslím, že je dobré orientovat se v první řadě na několik zásad:

• využívej ke zlepšování pouze jízdu na modrých sjezdovkách (až do zelena)
  • červeným se vyhýbej, černé jen pro nezbytný (nechtěný) přesun
  • na snadnějších svazích nebudeš muset hlídat rychlost a budeš se moci daleko více soustředit na uvědomění pozice těžiště
  • využívej více toho, co umí vykrojené carvingové lyže, začni delším-středním obloukem
  • v podstatě nejdůležitější je práce pánve (především vlevo/vpravo) a nohou
  • nohy pracují souhlasně (stejné náklony) a přitom odděleně (flexe/extenze)
  • ruce udržuj trvale v zorném poli (přirozeně, ne strnule napnuté/pokrčené

Dost ti může pomoci pročítání příslušných vláken zde v diskusi. Pokud se nebudeš umět orientovat v tom co je tu dobře/špatně, pak doporučuju několik článků v letošních číslech Snow.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

13.12.2013 21:43:40 #6 

˘Ö˘Krab muž

Doplnil bych jeden konkrétní odkaz (dnes jsem o něm debatoval s jistým Honzou):
http://snow.cz/…onecne-video

Toto veleobsáhlé, splétající se a znovu rozplétající vlákno, na jehož vzniku jsem měl tu velkou čest se svým malým přispěním také podílet, identifikuje hlavní chyby mnohých ambiciozních lyžařů a nastiňuje i některé cesty k jejich nápravě. Až dnes mi došlo, jaký je TomáS ve skutečnosti formát, že se k něčemu takovému propůjčil.

Doporučuji určitě začít shlédnutím videí, poté konzumovat po částech a důkladně zapíjet…

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

13.12.2013 23:41:09 #7 

˘Ö˘Krab muž

Z dodaného materiálu se víc uplést nedalo, ale myslím, že ty obrázky jsou sdostatek reprezentativní. Za nepřesnosti při promítání svislých os v prvních dvou případech se omlouvám, myslím, že i tak to poslouží účelu.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

06.01.2014 15:26:33 #8 

P_Cherry

Ahoj,

po krátké Vánoční odmlce děkuji za rady a rozbor. Snažil jsem se nad tím zamyslet a aplikovat během pár dní na horách v praxi, ale:

• stále se mi nedaří podsadit tělo dopředu před osu (hrbím se, prdel dozadu a akorát mě pak z toho bolí bedra) TRIK JAK NA TO?
  • horní část těla se mi nedaří uklidnit (LOUTKA)
  • ,,paralelní'' zatížení lyží na prudší sjezdovce (viz.video) radši nekomentuju:)

Petr

06.01.2014 17:41:03 #9 

VojtěchV muž

>> #8, P_Cherry, 06. 01. 2014 15:26:33

A vzal sis k srdci radu oblouka o modrých sjezdovkách (až do zelena)? Tam můžeš být úplně vestoje a nehrbit se. A v dlouhých obloucích si trénovat správný postoj.

06.01.2014 17:45:56 #10 

˘Ö˘Krab muž

Začni bodem 1, ostatní si nech na potom. Opakuj do omrzení.

Stoupni si vzpřímeně a uvolněně nad lyže.
Vykašli se na náklek do jazyků.
Zkus celý oblouk jet až do zastavení vždy jen po vnější.
Nesoustřeď se na carving, není důležitý.

06.01.2014 18:15:01 #11 

oblouk muž

stále se mi nedaří podsadit tělo dopředu před osu (hrbím se, prdel dozadu a akorát mě pak z toho bolí bedra) TRIK JAK NA TO? Zaujmi „pohotovostní“ postoj, což je takový, ve kterém jsi nejlépe připraven „k akci“ = přibližně postoj boxera ve střehu. TRIK JAK NA TO? – že stojíš správně si zkontroluješ tím, že za pomalé jízdy na modro-zelené!!!!! budeš poskakovat, event. odšlapovat ke svahu i od svahu (což v tom prdelzadním postoji nelze), A jezdi to, co ti vpravdě „leninsky“ radí Krab!

•horní část těla se mi nedaří uklidnit (LOUTKA) – OPĚT – když budeš jezdit jen na modro-zelené, nebudeš mít problém s rovnováhou a hrůzou z rychlosti a budeš dělat rukama jen to, co je pro dané pohyby přirozené = ruce většinou přijdou samy, když jdou dobře nohy

paralelní zatížení lyží na prudší sjezdovce (viz.video) radši nekomentuju:) – všichni ti tu radí – NA ČERVENÉ NELEZ!!! Všechno má svůj čas – přeskakovat přes své momentální možnosti je cestou zpět a při dlouhodobé aplikaci fixací těžkoodstrani­telných chyb = zamrznutím. Když už se po červené musíš někam přesunout, tak s vědomím „teď zrovna se pouze přesouvám, nic se neučím!!!“ a nějak to přežij (ale přesto se snaž alespo%n o onen zmíněný dobrý postoj), bez snahy o nějaké superzatáčení!!! Návod na tu nejrychlejší cestu vpřed = nespěchat.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy