Dulezitost stelky
24.12.2013 16:53:19 #1
Dnes prvni den v novych lyzakach s hard core trpenim.
Stelka univerzalni od vyrobce bot
Stredne az vice ploche nohy
Bolest v miste klenby na urovni bolesti krece v chodidlu
Je ta bolest opravdu zpusobena stelkou, nebo je problem nekde jinde? V porovnani se starou stelkou ma ta nova vyraznou klenbu. Pokud je problem opravdu ve stelce, tak by me zajimalo, zda se casem vytvaruje sama, pripadne zda je mozne stelky tvarovat za tepla. Starou stelku bych nechtel pouzivat z duvodu stari: 18 let. V nouzovem reseni bych i uvazoval o Sidas stelce, ale ta cena :/ Lyzaky Lange RS
Diky za odpoved.
24.12.2013 18:44:00 #2
>> #1, Marek Bednář, 24. 12. 2013 16:53:19
Podle popisu sázím 99% na stélku – kdo dá víc? Jak moc si utahuješ boty?
Ani použití staré a již přizpůsobené stélky nemusí stačit. Noha je
sice tatáž, ale prostorové poměry v botě/botičce mohou být úplně
jiné. Spoléhat se na samovolné dotvarování se nové stélky může znamenat
další zbytečné dny utrpení.
Dohledej si ve fóru metody urychlení zrání bot pomocí různých metod od
fénu po návštěvu sauny, tamtéž i další poznatky o odhalování
příčin bolesti. Nemusí to vždycky skončit u nejdražšího řešení.
Zkoušel jsi lyžovat bez stélek?
Investice do plně funkčních stélek ale určitě patří k nejlépe utraceným penězům za lyžování.
24.12.2013 20:42:02 #3
Lange RS nejsou backurky a utrpeni behem prvnich dnu k nim patri.
Pokud stelka v predchozich botech mela vyrazne mene klenutou klenbu, tak by to mela byt jen otazka zvyku. Ale podle me seriova stelka v Lange RS moc klenuta neni, spis naopak.
Spis si myslim, ze problem je v tom, ze v tesne bote je trochu priskrceny krevni obeh. Srdce napumpuje krev do chodidel, ale ta uz pres priskrcene zily neodtece a tak chodidla otecou a to boli. Zacinej kazdy den s neutazenymi preskami a utahuj az aspon po dvou jizdach. Na lanovce lyzaky rozepinej. Custom stelka tyto problemy zmirni.
24.12.2013 23:19:08 #5
Od prvni jizdy dotazene predni prezky na uplne minimum, ktere je mozne a v komine standardne dle potreby. Pri druhe jizde na vleku okamzite povoleny vsechny prezky krom sucheho pasku. U druhe jizdy na sjezdovce mi vubec neslo o lyzovani, ale o preziti v lyzakach Treti jizda na vleku s pocitem, ze me snad nekdo bije zeleznou tyci po chodidle v miste klenby. Po treti jizde na sjezdovce odchazime do restaurace, protoze to fakt nedavam. Posiluji se pivkem a po 40 minutach vyrazime na druhe kolo, ktere dopadne uplne stejne a znovu se ritime do restaurace. Stelku jsem chtel zkusit vytahnout, ale opakujici se vnitrni slova ,,to das,, byla silnejsi Uhel klenby stare stelky cca 25°, nove cca 46° Zitra doma zkusim variantu bez stelky, pak se starou stelkou a nakonec se juknu na tu tepelnou upravu a porovnam vsechny vysledky.
Dekuji Vam chlapi za rady vyresit muj problem
P.s. lyzovani v tenke letni ponozce.
24.12.2013 23:30:00 #6
>> #5, Marek Bednář, 24. 12. 2013 23:19:08
Nazouváš lyžáky nahřáté? To co popisuješ je trochu divné, ale samozřejmě možné. Pravděpodobně si noha časem zvykne. Už jsi udělal to, že sis nazul boty doma, utáhl je tak jako na svahu a seděl v nich cca hodinu třeba u počítače nebo televize?
24.12.2013 23:43:07 #7
>> #6, Navvy, 24. 12. 2013 23:30:00
Z pokojove teploty lyzaky preneseny do auta s naslednou cestou do strediska a okamzitym obutim. Doma prezky dotazene stejne jako na svahu a u pocitace jsem v nich byl take prez hodinu. Chyba u domaciho testovani byla v tom, ze jsem mel celou dobu u pocitace lyzaky oprene pouze o paty.
25.12.2013 00:24:16 #8
Marku, tvoje líčení bolestí a kroucení se je sice sugestivní, ale je třeba, abys ke svému dotazu připojil nějaké další informace:
máš kromě uváděné ploché nohy (diagnostikováno? jak a kým?) nějaké jiné potíže? jak ti to funguje v jiných sportech? je to, co popisuješ, ojedinělé, nebo se ti to při lyžování dříve stávalo taky? řešil jsi to ještě jinak než starou stélkou? co je zač, před 18 lety tady moc nabídka nebyla?
Neboli ty se znáš nejlíp, my tebe neznáme. „Diagnóza“ na dálku ve fanouškovské diskusi na netu je opravdu odvážná představa. Ale chápu, že sbíráš názory. Možná ti pomohou, možná jsou úplně mimo, protože nohu je nutno posuzovat individuálně a někomu pomůže až odborník. Jímž nemyslím nějaké zaučené řemeslníky jako Peter Purda, kluci v Radotíně, u Vancla a podobní, nýbrž možná až podologa typu Havrdy a podobné.
Z toho, co píšeš, jsem ani nepochopil, jestli jsi jezdil se stélkou, která je standardně v botě, nebo nějakou aftermarket předtvarovanou. Standardní šlupičky ale nemívají „výraznou klenbu“.
Jiná stélka by ti pomoct mohla. Zejména jestli v oblouku hodně tlačíš vnější koleno „dovnitř“. Při pronaci (pro ty, kdo nemají rádi teorii a termity: everze + abdukce + dorsiflexe) dochází ke zplošťování klenby, takže když máš pod plochou nohou výrazně klenutou stélku, nemá se klenba „kam narovnat“. Ale to je jen jeden z možných důvodů, určitě by ti to řekl odborník.
A jak ti vychází bota ve spojení s nohama stranově? Co tzv. canting? Nepotřebuješ přeúhlovat? To zase souvisí s tím, jaké máš dolní končetiny. Kdybys měl nohy do X, potřeboval bys možná klínky na vyrovnání. Ale tohle všechno nevíme.
Může to taky být jenom tím, že ti nevymačkaná nová botička hodně stlačuje nohu, takže ona si nedokáže „vybojovat“ prostor k nutným mikropohybům. Tlačící nárt by samozřejmě dělal totéž.
Opravdu fundovanou radu ti ale takto přes net nikdo dát nemůže.
Souhlasím s tím, že pro většinu lidí je individuální stélka prospěšná. Ale při větších potížích by se člověk neměl spolehnout na kdejakého rychlokvašence, který sice neumí odborně poradit, ale má zájem prodat tvarovanou stélku a jako přidanou hodnotu tvarovací práci, kterou ho jakžtakž naučili. Nýbrž jít za opravdovým odborníkem. Ale to už jsem psal výše.
25.12.2013 09:56:09 #9
>> #8, ivan, 25. 12. 2013 00:24:16
Ještě mě napadla jedna zásadní pochybnost. Jak Marek B. lyžuje, jak je
zvyklý lyže ovládat, jaké má lyže? Pokud se snaží lyže „otáčet“
chodidly, namísto aby si počkal a využil jejich samotočení (autokinetiky)
na hraně, mohl by to být ten vůbec stěžejní problém. Nová stélka či
jiné zásahy pak pomůžou jen částečně.
Pořídil si nejspíš sportovnější boty než měl předešlé, ty jsou
optimalizovány pro sportovní jízdu v dnešním pojetí, rozuměno (téměř
výhradně) ‚jízdu po hraně‘. Pro wedeln na slalomkách už nemusí být
úplně to pravé.
25.12.2013 11:28:00 #10
Tyto potíže které uvádíš Marku jsem měl 1. 2. i 3. den lyžování, pak ten nepříjemný pocit místy až křeče ustupovaly. Dnes už je to téměř pohoda tzn. po cca. 36 hodinách lyžování. Vlastním tytéž boty s originální stélkou. Chce to čas, botička se musí uzpůsobit chodidlu.
25.12.2013 12:44:07 #11
Ploche nohy mam od detstvi, ale presne o jaky druh ploche nohy se jedna, tak to si opravdu nepamatuji. Nohy do X nebo O nemam. Dnes 15 minut poctive chuze v lyzakach – prava bota se starou stelkou a leva bez stelky. Ze zacatku byl pobyt ve stare stelce fantasticky, ale uplynulo 5 minut a nastupovala neprijemna bolest. Samozrejme pri lyzovani byla bolest nasobena a je mozne, ze pri lyzovani pouzivam vice chodidla pro zataceni, jak popisuje Krab. Mravenceni v chodidlech citim i doma, coz by mohlo byt i spatne prokrveni chodidel, jak popisuje Gravedigger. Lyze mam rocker slalomove s 2× titanalem a jsou celodrevene. Me lyzarske dovednosti musi posoudit lide, kteri me znaji, sam sebe hodnit nemuzu.
>> #10, Winterized, 25. 12. 2013 11:28:00
Pokud to tak bude, tak mi jeste zbyva 31 hodin Dnesnim dnem bych mohl teoreticky zlomit rekord v domacim noseni lyzaku Behem domaciho pobytu take citim paleni chodidel.
25.12.2013 13:34:47 #12
>> #8, ivan, 25. 12. 2013 00:24:16
Stranove mam v miste pod kotniky boty na fest a polstrovani je v tomto miste velice slabe (jiz vytlacene). Pokud ale cerstve obuji lyzaky, tak vse sedi perfektne bez jidineho neprijemneho tlaceni, ale to taky trva maximalne 1 minutu.
25.12.2013 13:50:25 #13
>> #1, Marek Bednář, 24. 12. 2013 16:53:19
Důvodů může být několik.
- nevhodná stélka
- úzká bota – chodidlo se deformuje a proto bolí
- nízký nárt boty – nedochází k prokrvování nohy
Jednička a dvojka se nechá řešit. Trojka je na výměnu bot.
25.12.2013 21:53:00 #14
>> #13, Pavlos, 25. 12. 2013 13:50:25
Není pravda – i 3 se samozřejmě dá řešit.
>> #11, Marek Bednář, 25. 12. 2013 12:44:07
To pálení chodidel při chůzi v botách doma se mi moc nelíbí. Za jak dlouho se cca objeví? Jak máš zapnuté boty a jakou při tom máš stélku?
To samé se týká i mravenčení.
Máš možnost vzít boty pořádně prohřát např do sauny a potom nazout, zapnout a nechat do vychlazení?
Případně dát jen skelety do horké vody / páry a potom nazout s botičkou?
Podle původního popisu byl jednoznačný kandidát stélka s příliš výraznou klenbou. Teď už to tak jednoznačně nevidím, asi by pomohlo popsat přesněji jak ti sedí samotná noha ve skeletu a jak se cítíš když do ní vlezeš i s botičkou. Třeba něco vymislíme.
25.12.2013 22:10:49 #15
>> #14, HonzA_, 25. 12. 2013 21:53:00
„Třeba něco vymislíme.“ Ha, teď ses prozradil, misliteli. Nebo müsliteli?
25.12.2013 22:21:20 #16
Projevil se jako originální mislitel, odpůrce konvencí a zavedených klišé.
A právě takoví obvikle něco zásadního vymislí.
Tady je to sice samej teoretik a znalec pravydel, který trapně konvenčně sázejí „i“ a „y“, ale jestli kromě toho krasopsaní tady taky opravdu mislí, myslí i mislý?
25.12.2013 22:27:40 #17
>> #16, ivan, 25. 12. 2013 22:21:20
Hlavně aby se neprojevil jako mstitel. Až to on opraví, tak to my (za příslib malého množství kvalitního C2 H5 OH) smažeme, že?
25.12.2013 22:41:01 #19
>> #17, ˘Ö˘Krab, 25. 12. 2013 22:27:40
„Hlavně aby se neprojevil jako mstitel. Až to on opraví, tak to my (za příslib malého množství kvalitního C2 H5 OH) smažeme, že?“
Opravovat to nebudu – na takové akce, následované hromadným organizovaným mazáním, jsou tu jiní.
Tak jsem se upsal. No a co. Svět se nezboří.
25.12.2013 22:44:27 #20
>> #19, HonzA_, 25. 12. 2013 22:41:01
Koho máš na műsli?
25.12.2013 22:52:10 #21
>> #18, HonzA_, 25. 12. 2013 22:38:08
Křivdíš mi, HonzO. Já tě omlouval. Pravopis v diskusích zásadně nekritizuju, ale tady jsem zareagoval na Kraba proto, abych tak zacílil na jinou aktuální agendu.
25.12.2013 23:13:00 #23
>> #19, HonzA_, 25. 12. 2013 22:41:01
Stane se i v lepších rodinách… Ty si dáš příště pozor a Krab ani Ivan to zjevně nemysleli zle. Čtu to se zájmem, je to i pro mírně pokročilé zajímavé a přínosné, ale na vstup do diskuse o technice lyžování nemám techniku, ani zkušenosti.
25.12.2013 23:34:55 #24
>> #22, HonzA_, 25. 12. 2013 23:12:28
Jen to ne, pls. Taky je nedávám, abych měl pocit, že jaksi pomáhám udržovat umění chápat i některé mimojazykové parametry textu.
26.12.2013 12:00:43 #25
>> #20, ˘Ö˘Krab, 25. 12. 2013 22:44:27
„Koho máš na műsli?“
Hledej šmudlo. Vlastně ne, důkazy jsou smazané… To je ale blbý.
Pošlu SZ.
Mimochodem, dnes ráno byl tento článek ještě s tučným titulkem „Mý oddaní beliebři, oficiálně končím, vzkázal fanouškům Justin Bieber“. A jak koukám, teď už je to opravené…
Takže když se takhle ukváknou profíci, co bych nemohl já.
26.12.2013 13:54:01 #27
>> #14, HonzA_, 25. 12. 2013 21:53:00
Moznost sauny ne, ale teple vody ano, pripadne mohu pouzit frezku.
https://dl.dropboxusercontent.com/…IMG_0005.JPG
Dnes v lyzakach dalsi necela hodina a vysledek baletnich chodidel viz. obrazky. Nohy si v lyzakach zacinaji pomalilicku sedat, ale take zaroven zacinam vice vnimat bocni tlaceni skeletu na vnitrni strane nohou. Od spice: prezky 1 a 2 zapnute na prvni zoubek (bez dotazeni, takze volne zapnute), prezka 3 zapnuta na treti zoubek, prezka 4 zapnuta na ctvrty zoubek. Testovano v letnich ponozkach.
https://dl.dropboxusercontent.com/…IMG_0002.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/…IMG_0003.JPG https://dl.dropboxusercontent.com/…IMG_0004.JPG
26.12.2013 14:18:04 #28
Jestli vidím dobře, tak klenbu nemáš v podstatě téměř žádnou. Zato máš pěkně otlačený nárt a i to místo, kde bývá klenba.
Být v tvé situaci, zkusím asi toto:
- Vyndám stélku
- Nahřeju skelet a nechám natvarovat na noze s botičkou do vychladnutí a pak si v tom zalyžuji
- Podívám se jak je řešená zeppa a kde by se dalo něco ubrat pro vytvoření více místa nad nártem
- Vyzkouším skelet na bosé noze, zapnu ho a zkusím zjistit, kde jsou problémy a co by se s tím dalo dělat
- Podívám se na jazyk, jestli by nešlo ubrat trochy vycpávky
26.12.2013 21:32:36 #29
>> #28, HonzA_, 26. 12. 2013 14:18:04
Nasel jsem zajimave video s tvarovanim lyzaku. Sice jsou Salomony pro tento ucel urceny, ale proc to nezkusit s Langosema. http://www.youtube.com/watch?…
Z jazyka polstrovani ubirat nejde a brousit zeppu nemohu z duvodu, ze kdyz stojim bosou nohou na zeppe, tak se mi opira chodidlo o vnitrni stranu skeletu v miste klenby a nad ni. Pokud bych sel s chodidlem niz, tak me to bude vic tlacit.
Zmeny, ktere mi dnes pomohly zlepsit polohu chodidel:
- prenastaveni kominu pivotem na maximum dopredu
- presunuti jazyku na vnitrni stranu holene
Skoda, ze nejde prenastavit uhel kominu do stran :/
26.12.2013 21:48:46 #30
>> #29, Marek Bednář, 26. 12. 2013 21:32:36
K videu – kromě toho, že by mně zajímalo proč musí tvarovat tak ohromnou botu, tak bych měl pár připomínek:
- pokud to je možné, odšrouboval bych velcro
- do skeletu stříknout trochu silikonového oleje ve spreji
- botičku nejdřív na nohu a pak s ní šup dovnitř
- když už chladit ve vodě, moc bych se s tím nepatlal, klidně dát víc vody, v nejhoším jen nateče do botičky a ta se potom usuší
Ale jinak v pohodě.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.