rada do života-rozbor jízdy
28.12.2013 18:13:19 #1
Zdravím lyžaře a lyžařky, chtěl bych požádat o rozbor videa a dostat pár rad do života lyžaře, tak abych se mohl posunout alespoň o kousek dál. Jezdím na salomon equipe8 3V R15/168cm, letos plánuji nákup novějšího vybavení:boty salomon X3–120 a lyže zatím nevím popř.co byste k tomuto stylu jízdy doporučíli? Díky za Vaše názory. kordis
28.12.2013 19:04:18 #2
>> #1, kordis, 28. 12. 2013 18:13:19
Ahoj Kordisi ,„všechno špatně“,to je katastrofa evidentně jde vidět že tě to "lyžování"nebaví ,každý oblouk jedeš po vnitřní a lyže nemáš vůbec pod kontrolou -ty "lyže " si prostě jedou jak chtějí .Nejsem si jist že ti nové vybavení nějak pomůže -spíše ti ublíží !Zapomeň že s tebe bude jezdec WC. Jinak carvu zdar! zdraví adam1
28.12.2013 20:21:36 #3
>> #2, adam 1, 28. 12. 2013 19:04:18
1;no jezdcem WC být nechci, jde mi o to, co dělám špatně a na čem zapracovat. 2;kdyby mě lyžování nebavilo, tak nebudu lyžovat vůbec a tím spíš za něj utrácet peníze. 3;dík za rady do života-dám si to za rámeček nad TV.
28.12.2013 20:36:12 #4
Neposlouchej ty řeči těch chytraku a vědcu.Lyžovat stejně neuměji.Chlubi se tady videy ktere natoči někde na modre sjezdovce,jo na modre placce ta technika se ukazuje,však počkejte soudruzi zanedlouho sem hodim video z černe sjezdovky,opakuji z černe sjezdovky,tam se ukazuje kdo umi lyžovat panove a soudruzi. Kordis nenech se odradit tim co ti napsal adam 1.Lyžuj,trenuj často,teda co to jde a uvidiš jak se začneš zlepšovat a hlavně at tě to bavi a děla ti to radost.
28.12.2013 21:14:10 #5
>> #2, adam 1, 28. 12. 2013 19:04:18
>> #4, Krom, 28. 12. 2013 20:36:12
Kordis žádal:
a) rozbor videa
b) pár rad do života lyžaře, aby se mohl posunout dál
c) doporučení lyží ke svému stylu jízdy
Kordisi,
Adam 1 Ti dodal povšechnou informaci o jízdě po vnitřní (bez důkazového
materiálu), Krom dodal radu, že máš lyžovat a trénovat, tím se všechno
zlepší, na černé pak uvidíš.
Je to přesně to, cos' chtěl? Pokud ne, ozvi se.
Obrázky k zamyšlení jsou v příloze.
Na prvním je nájezd do spádnice, na druhém ukončení oblouku, na dalších
dvou přípravy před přehraněním. Snad to nepůsobí příliš vědecky.
28.12.2013 21:27:02 #7
Ahoj,
předně vítej na foru doporučuju Ti hodně jej pročíst, zjistíš kdo z diskutérů má k tématu lyžování skutečně co říci. Až to učiníš, poznáš, že Adam je nedoceněný, zde nepochválený rádoby lyžař, jenž neunesl kritiku místních lidí, kteří v lyžování něco znamenají. Post č.2 je zkrátka plný ironie.
Krom nešťastně považuje Adama a jeho ironický příspěvek bohužel za „umělce na lyžích“ atak ti radí nevěřit místním – jak píšu časem zjistíš jak se věci mají.
K jízdě:
- Zahájení oblouku s ne/umyslným předsunutím vnitřní lyže – následuje její dominantní zatížení. Vnější je bez tlaku, utíká z oblouku ven, táhneš ji za sebou.
- Zejména při přehraňování dochází k „Ačku“ – tedy neparalelní postavení holení. Vnitřní kromě toho, že je tvou dominantní lyží v oblouku (viz 1.) není stejně zahraněná jako lyže vnější.
- Při oblouku doleva – nezvyklý pohyb paží, který nic nepřináší – při nejmenším nevypadá hezky.
Hanz.
28.12.2013 21:27:56 #8
>> #6, Krom, 28. 12. 2013 21:23:15
Já jsem se někde vytahoval, že umím na černé?
Radši napiš, co vidíš na videu a případně na těch fotkách, bude to
přínosnější.
28.12.2013 21:31:37 #9
>> #7, hm1, 28. 12. 2013 21:27:02
Super! (Pro Kroma určitě příliš vědecké.)
Ještě zkus jít po společném jmenovateli Tebou popisovaných příznaků a
důsledků.
28.12.2013 21:41:49 #10
>> #3, kordis, 28. 12. 2013 20:21:36
Z Adama1 si nic nedelej. Ted jen provokuje – je velky zastance jizdy po vnitrni a funcarvingu.
Po 1 shlednuti bych navrhoval toto:
- vaha na vnejsi lyzi
- vnejsi nohu vic natahnout (pruzne natazenou) a poradne se na ni postavit
Potom by ti nemela vnejsi tak zaostavat v prubehu oblouku a lyze by ti mely tocit vyrazne vice. Preci jen to jsou slalomky.
Tip na lyzi – doporucil bych spise neco mezi R 15/17 a delkou spis ke 180cm.
EDIT: Sakra, nez to clovek dopise, uz je tu Krab s fotkami…
28.12.2013 21:43:11 #11
Mam za sebou pouze dvě sezony lyžovani.Cele dvě zimy jsem to tady pročital s naději že se něco pořadneho naučim. Nakonec mi pomohl a nejvice dal ten chlapek na Youtube asi englan nebo co,lyžuje v oranžove bundě.Tim chci naznačit,že lyžovani je potřeba ukazat,musite mit jasnou představu a vidět to a ne textem soudruzi.Pak Vam to tady ukažu na černe.
28.12.2013 21:45:12 #12
>> #9, ˘Ö˘Krab, 28. 12. 2013 21:31:37
Trochu bych se přikláněl k tomu co tu píše vždy kokoska – krátké a vykrojené lyže – nevyužívané na to k čemu jsou vyrobené.
Tyhle chyby se opakují neustále u každého kdo si tady nechává video radit …
Ještě jsem neviděl dělat tyhle chyby na 185cm dlouhých fošnách …
28.12.2013 21:47:55 #13
ahoj, netroufám si pouštět se do nějakého hlubšího rozboru, ale…co ty ruce? možná se pletu nebo mam špatný monitor nebo…ale ty ruce mi tam nějak nesedí. Já je mám trošku jinak při lyžování(?). Zkus tady najít jiná videa a mrkni na komentáře a rozbory k nim.
28.12.2013 21:58:36 #15
>> #12, hm1, 28. 12. 2013 21:45:12
Vyvedu Tě z omylu, já to takhle dám i na 192/27,5 (někde je to i na videu).
Soustředil bych se na přehranění a nájezd do oblouku bezprostředně po něm, zvl. předozadní rovnováhu, rotace/protirotace, směr a časování „odklonu“… vůbec princip tvorby oblouku.
Kordis opravdu ‚zneužívá‘ do značné míry dobrotivosti svých lyží a tak si vystačí s málem. Ale asi sám cítí, že to není až tak úplně ono a mohl by dokázat víc, proto sem poslal video.
EDIT:
>> #10,
HonzA_, 28. 12. 2013 21:41:49
Sakra, zapomněl jsem tam napsat doporučení cca 175–180/R~17m. Kordis má
představu, kudy chce jet, ale na této dráze se jeho stávající
lyže nudí.
A tím tady prozatím končím. Abych nebyl (oprávněně) nařčen z plevelení, tak se s případnými komentáři přesunu do patologie nebo do obláčku.
EDIT2: Můj souhrnný komentář je k vidění tady .
EDIT3: Doporučená literatura: SNOW 59, strana 38, napsal Ivan SOSna http://issuu.com/…ek-72-dpi/38?…
29.12.2013 10:23:27 #16
>> #14, Gravedigger, 28. 12. 2013 21:57:34
kdysi jsem jezdil, ale to je už pár let. snowboard mě nenadchnul!
29.12.2013 10:33:41 #17
>> #5, ˘Ö˘Krab, 28. 12. 2013 21:14:10
dík za rady a perfektní rozbor. mám ještě jednu otázku, zda může být to machání rukama způsobené moc měkkým flexel lyžáků. jezdil jsem téměř 10let na flex 60(rossignol salto)-v 16letech mi rodiče koupili lyžaky a tehdy se na flex tolik nehrálo.
29.12.2013 10:38:49 #18
>> #10, HonzA_, 28. 12. 2013 21:41:49
z adama1 si nic nedělám-chtěl jsem radu do života,tak jsem ji dostal i když nebyla napsána ke konkrétním chybam. dikec za rozbor a radu nad lyžemi-pokusim se zapracovat na vnějši lyži.
29.12.2013 11:14:36 #19
>> #17, kordis, 29. 12. 2013 10:33:41
Nee, to spolu přímo nijak nesouvisí, že bys extrémně visel v jazycích
bot se mi také nezdálo.
Mácháním rukama kompenzuješ nadbytečné/nesprávné/špatně načasované
pohyby, které děláš zbytkem těla a nahrazuješ ty, které bys
dělat měl.
29.12.2013 12:38:58 #20
>> #19, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2013 11:14:36
takže vyhnout se máchaní rukama-inspirace u Patrick Deneen. a co se týče jízdy máš nějaký video z kterého bych mohl čerpat? tip na lyže-muže být salomon x-race 180/R19 nebo raději 175/R17, měřim 178cm/85kg.
29.12.2013 13:33:01 #21
>> #20, kordis, 29. 12. 2013 12:38:58
Pokud to budou pro Tebe jediné lyže, tak R17. Jestli si stávající ještě chvíli necháš, tak si kup R19 a k nim (po dojetí stávajících) slalomky 12,5 – 14 m.
U Deneena si všimni také vzpřímeného postoje a včasného zahájení. Jeho jízda se nemusí líbit všem, mně se tyto konkrétní prvky líbí, podle mého jsou přenositelné do normálního ježdění a pro začátečníky jsou přínosné. Většině testovaných to úplně nabourává jejich stereotyp postoje na lyžích i časování oblouku.
[video bude před nepřáteli ukryto ve vlákně o montáži vázání na desku ]
29.12.2013 13:59:10 #22
>> #20, kordis, 29. 12. 2013 12:38:58
Mně se třeba moc líbily na svahu tyto Fischerky:
29.12.2013 17:16:26 #23
>> #16, kordis, 29. 12. 2013 10:23:27
ptal jsem se na snowboard proto, ze mi nektere prvky tvojeho stylu pripomnely mnohe lyzujici snowboardisty. Konkretne je to vyrazny rozdil ve zpusobu zataceni na jednu a na druhou strnu a potom snaha jakoby jit do oblouku po zadech (ve stylu backside oblouku na snb) pri zataceni na jednu ze stran.
29.12.2013 17:24:58 #24
Ahoj, já sice patřím do skupiny „nežádoucích“ diskutérů, ale přesto bych ti rád pomohl. Teď to neber nějak zle, ale jedeš úplně špatně, takže je dobře, že s tím chceš něco udělat. Ale budeš s tím mít hodně práce, protože ses naučil spoustu zlozvyků, který teď budeš hůře odstraňovat. V několika formách zde zaznělo, že jedeš po vnitřní. Přendat váhu ale nebude v tvém případě vůbec snadné, protože „cpeš rameno do oblouku“, takže máš těžiště úplně mimo lyže a stačí jen o trošku víc zavřít oblouk a neustojíš to.
Takže co ti navrhuji je prosté. Dej si mnohem širší postoj, tedy víc než na šířku ramen. Pak ho můžeš časem zase zmenšit, ale to až budeš na správné noze. Širší postoj ti de facto znemožní všechno tahat přes vnitřní. Pomalu pak začni zkoušet zatáčet jen přes vnější, tu vnitřní úplně odlehči a nech jí jen jet rovně. až ten oblouk utáhneš čistě z vnější, tak tam tu vnitřní pomalu začínej zlehka vkládat a nech jí, ať si to po tej hraně vyjede sama, ale furt stůj na vnější. Časem si na ní zase stoupneš, ale teď se na ní musíš odvyknout.
Co se týče horní části těla, tak se musíš komplet zpevnit! Obě ruce drž před tělem, ale zpevni se. Pro představu postoj jako Golem v Císařovo pekařovi, ale o trochu víc v předklonu. Hlavně nesmíš cpát vnitřní rameno do oblouku, stačí bejt pevnej a když půjdou správně nohy, tak tě to samo do oblouku „vtáhne“. Nijak se sebou „nešvíkej“ a mysli hlavně na nohy. Jediné, co bych ti teď doporučil pro ruce je to, aby ses podíval jak se jezdí slalom. Oni jdou do tyče holení a „vnější rukou“. Tak si pak můžeš zkoušet představovat, že jedeš na tyč a snažíš se dostat tam tu vnější ruku. Pomůže ti to nepředsunovat rameno a ruku a tím pádem i vnitřní lyži. Bohužel po netu to moc nejde vysvětlovat a i live je těžké to někoho přeučit, ale třeba ti to nějak pomůže.
29.12.2013 17:34:21 #25
>> #24, Buzzy, 29. 12. 2013 17:24:58
Ten odvyk od vnitřní rozšířením stopy máš, odkud? Zajímalo by mne to, jestli učíš a je to tvá praxe, či literatura, nebo jen „palba od boku“?
Díky.
Nejsem si úplně jist, jestli mírně pokročilému lyžaři radit předklon – byť píšeš „mírný“ – který je ve skutečnosti asi 5 – 7°.
Nerad bych, aby to vypadalo jako rytí a tahání za slovo, ale díky psané formě pomoci bychom se měli snažit psát přesně a jednoduše, bez možnosti si sdělení vyložit několika způsoby.
Sám jistě víš, že předklon trupu často používají lyžaři, kteří pustí zadek za lyže, dostanou se tím do záklonu a předklonem trupu se tak snaží najít rovnováhu, což se jim i z části podaří – ale jako celek to jak víme nefunguje.
Hanz.
29.12.2013 17:54:39 #26
>> #25, hm1, 29. 12. 2013 17:34:21
Vytanulo mi na mysli video SOFA ski-school, kde jízdu v extrémně široké stopě demonstrují. Jejich techniku ale nepovažuji za šťastnou, spíš kontraproduktivní ve smyslu: co také dnes lyže a boty umožňují.
Doporučuji stopu šíře pánve a užší z několika důvodů:
- čím je užší základna, tím rychleji a jednoznačněji se dostaneš při přehranění těžištěm mimo ni – do dalšího oblouku
- máš dostatek prostoru pro vnitřní nohu, nemusíš ji tak intenzivně krčit
- když ji pokrčíš, máš kam i při náklonu, nezatěžuješ ji mimovolně
- v extrémním zahranění není problém stopu rozšířit
- při přehranění více uvolníš svaly pánve (nemusí hlídat kyčle
v nepřirozeně široké stopě) a můžeš se lépe připravit na odlehčení
vnitřní nohy/tažení vnitřního boku vzhůru
No vidíš, že umíš diskutovat a argumentovat.
Nelíbí se mi na Tvých tvrzeních zejména následující:
Cituji: „… „cpeš rameno do oblouku“, takže máš těžiště úplně mimo lyže a stačí jen o trošku víc zavřít oblouk a neustojíš to.“
Předpokládám, že mu vytýkáš protirotaci (to slovo už jsi určitě někdy slyšel). Ale proč by neměl mít při carvingu těžiště mimo lyže? To jako vůbec nikdy? Jde to vůbec?
Také nesouhlasím s Tvým doporučením široké stopy – viz výše v tomto příspěvku.
29.12.2013 18:55:10 #27
Ahoj,
je mi to líto, že musím nesouhlasit s většinou toho, co je napsáno v tvém příspěvku. Je mi to líto zejména proto, že jsem se Tě spíš chtěl nějak zastat, když se do Tebe všichni pustili v jiném vlákně, protože mi to přišlo trochu nespravedlivé a nezasloužené. Ale v tomto případě je to jiné.
- Jízda mi tedy nepřijde úplně špatná, na rekreačního jezdce je to docela slušné a nijak zvlášť to nevybočuje z místního průměru. Hodnotím ji rozhodně celkově lépe, než v jízdu v sousedním vlákně.
- Jezdec jede po vnitřní, ale ne proto, že by měl úzkou stopu, ale protože jen vzadu přahazuje zadek ze strany na stranu, takže to ve druhé fázi oblouku nemůže jinak dopadnout. Rozšířením stopy se tento problém velmi pravděpodobně ještě zhorší.
- Nevím, co přesně myslíš tím, že „cpe rameno do oblouku“, ale padání ramena do oblouku v tom klasickém významu tam nevidím. A co se týká těžiště mimo lyže, to jsem se bláhově domníval, že je to spíše vysněný cíl většiny rekreačních jezdců, nikoliv riziko. Toho, že by jezdec z nějakého jiného důvodu neustál oblouk, kdyby ho uzavřel, bych se vůbec neobával, protože to, jak jede, mu v podstatě neumožňuje ho nějak razantně uzavřít.
- Jízda jen po vnější by mohla pomoci, ale jen jako cvičení. Jinak jízda jen po vnější s vnitřní jedoucí rovně, výrazně limituje využití carvingových liží a technicky se vrací o 20+ let zpátky.
- V horní části těla žádný zásadní problém nevidím a ani máchání rukama mi nepřijde nijak výrazné (pokud se na to nebudu dívat očima slalomáře ve světovém poháru), takže bych se mu nevěnoval. Rozhodně bych si ale nepředstavoval, že jedu vnější rukou na tyč. Dopad cvičení na jezdce se dá předem těžko předvídat, ale skoro bych vsadil flašku dobrého vína, že by to v tomto případě vedlo k rotaci, dalšímu zatížení vnitřní lyže a pozdnímu tlaku do lyží.
Neber to ve zlým, je to jen můj názor.
I.
29.12.2013 18:59:02 #28
Můj názor na Tvoji jízdu je, že je celkem v pohodě. Platí to, co tady už zaznělo, tedy že jedeš po vnitřní, což je způsobeno tím, že jen přehazuješ zadek ze strany na stranu a výrazně vysouváš vnitřní bok dopředu. Namísto toho potřebuješ po dokončení oblouku odlehčit lyže, dostat se dopředu a zahájit oblouk bez jakékoliv protirotace v pánvi (ani jinde)na vnéjší lyži. Ostatní přijde později. Je to stejné, co jsem psal i v sousedním vlákně.
Hodně štěstí.
I
29.12.2013 19:08:53 #29
Už jsem pár lidí učil a stejně tak přeučoval, takže vím, proč to píšu. Předklon učím tak, jak byl vysvětlenej mně. Tedy de facto snažit zlomit boty. Celkem jednoduchá a jasná pomůcka, takže o stupních nic nevím. A ta široká stopa je proto, že dokud neví, jak vyjet oblouk po vnější, tak si vždycky pomůže tím ramenem, rukou a ve výsledku pak stojí na vnitřní. Těžiště je myšleno tak, že při snaze zavřít oblouk, prostě do toho trošku víc šlápnout, to nemá šanci ustát. Prostě upadne na bok. Stejně jako když se třeba převažují jezdci při MotoGp. Ta široká stopa ho donutí točit správně, protože z ní se takhle snadno nevykloní. A jak jsem napsal, až to bude dělat správně, může zase zmenšit stopu. Ale v oblouku musí stát v lyži, ne vedle ní, jako teď. (i když ležíte tělem na sjezdkovce, tlačíte kolmo do lyží, a čím víc je nakloníte, tím víc se nakloníte i vy.) Lyžovat mě učili totální magoři a cholerici (řekl bych taková definice trenérů závodního lyžování), takže co umím, vím od nich a co když někoho učím, tak se snažím vymyslet způsob, jak je to naučit.
29.12.2013 19:08:56 #30
Už jsem pár lidí učil a stejně tak přeučoval, takže vím, proč to píšu. Předklon učím tak, jak byl vysvětlenej mně. Tedy de facto snažit zlomit boty. Celkem jednoduchá a jasná pomůcka, takže o stupních nic nevím. A ta široká stopa je proto, že dokud neví, jak vyjet oblouk po vnější, tak si vždycky pomůže tím ramenem, rukou a ve výsledku pak stojí na vnitřní. Těžiště je myšleno tak, že při snaze zavřít oblouk, prostě do toho trošku víc šlápnout, to nemá šanci ustát. Prostě upadne na bok. Stejně jako když se třeba převažují jezdci při MotoGp. Ta široká stopa ho donutí točit správně, protože z ní se takhle snadno nevykloní. A jak jsem napsal, až to bude dělat správně, může zase zmenšit stopu. Ale v oblouku musí stát v lyži, ne vedle ní, jako teď. (i když ležíte tělem na sjezdkovce, tlačíte kolmo do lyží, a čím víc je nakloníte, tím víc se nakloníte i vy.) Lyžovat mě učili totální magoři a cholerici (řekl bych taková definice trenérů závodního lyžování), takže co umím, vím od nich a co když někoho učím, tak se snažím vymyslet způsob, jak je to naučit.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.