rada do života-rozbor jízdy (strana: 2)
29.12.2013 19:33:33 #31
>> #30, Buzzy, 29. 12. 2013 19:08:56
Minule ses ptal, jestli jsi přinesl něco nového, co se tady do hloubky
neprobíralo.
Ano, teď už ano, a – bez urážky – díky Ti za to. O tom, cos' napsal
budu hodně přemýšlet…
(Nenech se zviklat, CzechSkier je možná také trenér, a možná má i instruktorskou kvalifikaci, možná dokonce i umí lyžovat, jen to o sobě ze skromnosti nešíří.)
29.12.2013 20:15:35 #32
Teda to jsem nečekal, že tu vypukne taková přestřelka rad a názorů. Každopádně jsem rád, že rozdáváte rady. Určitě se po nějaké době trénování ukážu na videu a snad předvedu lepší jízdu. Přeci jen v okolí Hodonína moc sjezdovek nemáme, ale cca 2týdny lyžování za rok zvladnu.
29.12.2013 20:21:33 #33
>> #22, HonzA_, 29. 12. 2013 13:59:10
Na ty jsem taky koukal-uvidím zda na něco kapnu v bazáči.
29.12.2013 20:32:00 #34
>> #21, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2013 13:33:01
jestli je to to video na které si mě upozorňoval, tak to dík za inspiraci.
29.12.2013 20:41:15 #35
Ja si naopak myslim ze Buzzy nepise uplne odveci. Je pravda ze obcas sa vyjadruje trochu tazkopadne, a niektore veci mozno len tipuje. Ale z tych reci vidno ze vie jazdit a lyzovaniu aj trocha rozumie. Co si o vacsine inych diskuteroch nemyslim. Druha vec, ze takto cez internet sa uplny amater ako napr. v prilozenom videu poriadne lyzovat nikdy nenauci. Tiez nechapem preco sa pri tychto amaterskych videach rozobera typ a radius lyzi. Ked neviem pri tenise trafit loptu do kurtu tak sa snad nebudem pytat aky typ rakety bude pasovat k mojmu stylu. Krab and co. tu vo vacsine pripadov riesi UPLNE DEBILINY.
29.12.2013 20:56:52 #36
>> #35, ivan-ski, 29. 12. 2013 20:41:15
je to věc názoru. můj nazor je, že na konci sezóny se uvidí zda k nějakému pokroku došlo-potom by mě zajímal tvůj názor na rady přes net.
29.12.2013 21:13:50 #37
Původně jsem si myslel,že Buzzy je soudruh ,který zde teprve hledá své místo ve společnosti a potřebuje potvrzení nebo vyvrácení svých poněkud pomýlených nebo nedostatečně ukotvených názorů.Ovšem když napíše
Lyžovat mě učili totální magoři a cholerici (řekl bych taková definice trenérů závodního lyžování), takže co umím, vím od nich
a
Už jsem pár lidí učil a stejně tak přeučoval, takže vím, proč to píšu. Předklon učím tak, jak byl vysvětlenej mně.
mám jednoznačně pochybnosti,že příspěvek může sloužit jako smysluplná rada pro tazatele.
S čím však v Buzzyho „radách“ naprosto nesouhlasím je rozšíření stopy.
29.12.2013 21:39:46 #38
m3: Sirka stopy je otazna, ale uz tym ze to Buzzy vobec spomenul je ovela viac pri podstate ako ti experti, co tu vypisuju teoreticke nezmysly o potrebe dvoch paroch lyzi a pod. Podla mna je jednoduchsie sa najprv naucit carvovat so sirokou stopou a potom, ked to clovek naozaj zvlada, aj na tazkych terenoch ju postupne zuzovat. Ked lyziar nevie spravne zatazit lyze pri sirokej stope, tak to urcite nebude vediet ani pri uzkej. Ale cele je to vec pristupu a konkretnych drillov, cez internet sa to riesit neda.
Inak pisem ze Buzzy obcas tipuje, napriklad to ze Nadal hra silovo, alebo Hermann jazdil po vnutornej su nezmysly. Ale ked to porovnam s inymi radami na tomto fore, tak sa to aspon tyka dolezitych veci, a aj po odbornej stranke to je stale o 1–2 urovne vyssie nad zvyskom.
29.12.2013 21:44:24 #39
Vžyt jsem to tady naznačoval,amater se tady s těch vědeckych poznatku nenauči nic.Mě hodili na černou a muselo to jit,jinou tady nemame.Takže soudruzi, sejdeme se na černe a když ji nemate tak lyžujte tam kde je.
29.12.2013 21:49:51 #40
>> #38, ivan-ski, 29. 12. 2013 21:39:46
Nepamatuji se,že by někdo psal o potřebě dvou párů lyží.Je ovšem možné,že to padlo.Jsem přesvědčenej ,že to není (nebylo) myšleno jako nutnost pro zlepšení techniky.
Se širokou stopou je to trochu složitější než Buzzy píše a navíc to není žádný přesně daný údaj.Pro každého je „široká“ stopa něco jiného.V každém případě rada
Dej si mnohem širší postoj, tedy víc než na šířku ramen.
je totální hloupost.
29.12.2013 22:11:06 #41
>> #39, Krom, 29. 12. 2013 21:44:24
Nikdo netvrdí, že by se tady kdokoliv, zejména pak amatér, měl cokoliv
učit.
Toto je značně frivolní debatní kroužek, my si tady jen tak nezávazně
tlacháme.
Je od Tebe pěkné, že ses k nám tak rychle přidal, zapadáš do party.
(Čéče, černá, to máš určitě mačofaktor tak 250 a víc.)
29.12.2013 22:22:05 #42
M3: Dej si mnohem širší postoj, tedy víc než na šířku ramen. je totální hloupost.
Pokial sa tym mysli nejaky drill napr. pluh, tak to az taka hlupost nie je. Ked sa tym mysli GS tak to tiez hlupost nie je, s tym ze sirka stopy sa samozrejme meni v priebehu obluku. Ked si odmyslim tazkopadneho formulacie, tak u Buzzyho tam ostanu aj dake mudre postrehy. Pri ostatnych prispevkoch su to zvasty, ktore sa vobec netykaju podstaty.
29.12.2013 23:18:19 #43
Jen bych chtěl dodat, že je strašně složité o tom psát tak, aby to bylo chápatelné. To se prostě musí ukazovat na svahu. Za druhé se netajím tím, že nemám žádný kurz, certifikát atd, kde bych získal znalost teorie a cvičení. Na mě trenér pouze řval věty typu: „jedeš na lyžích, nesereš, tak vyndej tu prdel z oblouku. atd.“
a už je to sakra dávno, co jsem přestal závodit. ale protože mě o to ty rady lidé žádají, tak si nějakou cestu jak je to naučit musím najít. pokud si někdo myslí, že to je totální nesmysl, tak je to jeho věc. ale já si za tím stojím. čím užší stopa, tím víc tam všichni cpou to rameno, předsouvají si lyži atd. výsledek? nemusí řešit výběr lyží a bot, protože to stejně ‚neutočí‘. já začínal závodit v době, kdy sem carving přišel. pamatuju si, že jsem začínal jen s jedněma carv. lyžema na obě disciplíny. měl jsem P-40ky s radiusem na obřák, měl jsem je tak k čelu a stejně jsem na nich jezdil i slalom! až tak po roce jsem dostal i slalomky. a každej další model lyží měl větší nároky na techniku. myslím, že worlcupy neutočíte tím, že si předsunete nohu a vystrčíte rameno do směru jízdy. atd., ale nemá cenu to rozebírat, někteří ví o čem mluvím, jiní ne.
a jen o tom nadalovi mi to řikal kámoš, co tenis hraje, já ho neumím, ale tohle jsem slyšel ve spojitosti s technikou. co se hermana týče, tak to byl můj vzor a trenér mi vždycky řikal, že on po tej vnitřní umí jezdit, ale já ne, tak ať na ní furt nestojím. ale přiznám se, že abych uměl rozebírat jejich jízdu fakt nemám. proto píšu jenom to, co mám z vlastní zkušenosti.
30.12.2013 16:21:48 #44
>> #42, ivan-ski, 29. 12. 2013 22:22:05
Tak to ale nebylo
Buzzy napsal
Dej si mnohem širší postoj, tedy víc než na šířku ramen.
Z toho každý kdo ví jak vypadají lyže usoudí,že je tím myšlen základní postoj.
Hrozně by mě zajímalo,jak bude vypadat další jízda když lyžař zaujme „stoj rozkročmý“ .
Nebo lépe jak bude taková jízda vypadat/probíhat když bude lyžař stát jako štafle?
30.12.2013 22:14:37 #45
>> #43, Buzzy, 29. 12. 2013 23:18:19
Ahoj,
viditelně si potrpíš (jako i někteří další diskutující) na zjevné
trenérské autority. Jsi tu krátce, abys věděl, kdo s Tebou diskutuje, kdo
se za kterým nickem ukrývá. Proto Ti navrhuji přečíst si analýzu od
neanonymní hodnotitelky, její profil se ukáže při kliknutí na fotku vpravo
nahoře na odkazu. Pokud byl Tvůj trenér kvalifikovaný, tak ho takoví lidé
jako je M. Polášková učili. Co a jak je věc druhá.
Osobně mám k jejímu pojetí jízdy na lyžích (v SL videu) a následně i některým formulacím výhrady, ale když jde o lyžování, jsem ochoten na ně na chvíli zapomenout.
Konkrétně si všimni druhé části citované pasáže:
" … původně ideální šíře tvé stopy (která by měla být tak na
šíři boků) se ti neúměrně rozšiřuje,protože vnější lyže je
podstatně méně zatížena než vnitřní. Takto široká stopa pak už
brání dobrému přenesení váhy z lyže na lyži."
30.12.2013 22:48:47 #46
m3: analyzovany lyziar ma prilis uzku stopu, ma ist na sirsie, to si myslim aj ja. Docasne jazdit na sirsie ako optimalne (na sirku ramien) az pokym nebude spravne prenasat vahu (tak to presne napisal) je podla mna OK. Aj ked to Buzzy napisal neohrabane je to zatial najlepsia analyza a rady v tomto vlakne. Pokial si myslis, ze to vies zanalyzovat a poradit lepsie, mozes skusit.
30.12.2013 23:20:46 #47
>> #44, m3, 30. 12. 2013 16:21:48
Vidíš, a soudíš špatně. Já tenhle ‚trik‘ využil u kámoše, kterej taky zatáčel tím, že předsunul rameno a vnitřní lyži a myslel, že to jde tak snadno. Tak jsem mu řekl, ať si zkusí dát lyže trochu dál od sebe (nic víc, nic míň) a ať se takhle zkusí projet. Co zjistil? Že neudělá ani jeden oblouk (bráno s nadsázkou). Proč? Protože širší stopa sama od sebe rozděluje váhu na obě lyže, takže ten oblouk ta předsunutá lyže ‚neutáhne‘, protože jí táhne zpět ta váha na tej vnější. A k čemu mu to bylo? Sám na sobě pochopil, co je na jeho jízdě špatně.
V tom co jsem radil není nic víc. Nešlo mi o konečný postoj a styl jeho jízdy, jen o nástroj k tomu, aby pochopil, co dělá špatně. Dokud to sám na sobě neuvidí, těžko to změní. Až pak je na místě řešit ostatní věci, jako finální šířka stopy a v poslední řadě výběr lyží. Podle někoho to je úplná kravina, ale už jsem to použil a pomohlo to, ale posouzení nechám na jiných.
Jen dodám jednu věc, klidně pochybujte o tom, co o lyžování vím a jak o tom píšu, ale laskavě mě nenazývejte soudruhem! Sice jsem ročník 88, ale celá má rodina díky soudruhům dost trpěla, tak mi tak prosím neříkejte, děkuju.
30.12.2013 23:54:14 #48
>> #47, Buzzy, 30. 12. 2013 23:20:46
Sláva!!!
Drahý spolulyžníku, konečně jsem, já bloud, pochopil, jak to myslíš.
Takto to skutečně dává trochu smysl. Přesto se znovu podívej na post #45 a
vložený citát M. Poláškové, pak čti dále.
Zkusím být srozumitelný a zjednodušit popisy, snad ne na úkor správnosti.
Mám(e) za to, že oblouk má nějaký začátek, nějaký průběh a nějaké ukončení. Začíná při přehranění. Během něj je potřeba udělat (byť bezděčně) spoustu přesné a rychlé práce. Jedním z důležitých úkolů, který stěžejním způsobem ovlivní další dění v oblouku, je přenesení váhy. (Proč přenášet váhu nechám bez komentáře.)
Příliš široká stopa dobré a jednoduché přenesení váhy neumožňuje. Proto se výuka a náprava chyb doporučováním široké stopy v navazovaných obloucích (vyjma šíleného amíka) nepoužívá. Zanáší totiž do jízdy další chyby, které jsou ještě hůře odstranitelné.
[Doba Kročeje Nesmrtelného je už za námi, doufám.]
Se spolulyžnickým pozdravem
˘Ö˘
EDIT:
JIŘÍ WOLKER: VĚCI
Miluji věci, mlčenlivé soudruhy,
protože všichni nakládají s nimi,
jako by nežily,
a ony zatím žijí a dívají se na nás
jak věrní psi pohledy soustředěnými
a trpí,
že žádný člověk k nim nepromluví.
Ostýchají se první dát do řeči,
mlčí, čekají, mlčí,
a přeci
tolik by chtěly trochu si porozprávět!
Proto miluji věci
a také miluji celý svět.
Host do domu (1921)
31.12.2013 12:09:18 #49
>> #47, Buzzy, 30. 12. 2013 23:20:46
Ahoj,za prvé si oslovení soudruhu nesmíš brát osobně a doslova.Je to spíš taková jenom " legrácka" .Skoukni Černý barony a souvislosti ti budou jasné.
K základnímu postoji většímu než na šířku ramen – dovedu si představit jízdu na stopu širší než pánev,ale nikoliv širší než šířka ramen.Proč to je kontraproduktivní je jednoduše a srozumitelně popsáno v postu #48 výše.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.