05.10.2014 19:32:37 #1
Co bystě měli vědět, než vyrazíte do lyžařského ráje č.
1
Velmi rozporuplné, nebo dokonce přímo negativní zkušenosti lyžařů,
prezentované i v různých vláknech diskuze zde na SNOW.cz, mě přivedly
k napsání tohoto osobního průvodce lyžařskou Francií. Mnozí
nespokojení zřejmě podlehli nekritické až bombastické prezentaci
lyžování ve Francii od svého okolí, nebo prostě využili až
neuvěřitelně výhodnou nabídku.
Odkaz
na článek
05.10.2014 22:59:19 #2
>> #1, Tesna, 05. 10. 2014 19:32:37
Ve Francii jsem byl několikrát, ale napíšu pouze svoji poslední zkušenost z letošního roku (Tignes), protože ta je aktuální. Hned navážu na tuto konkrétní větu ze článku – Mnozí nespokojení zřejmě podlehli nekritické až bombastické prezentaci lyžování ve Francii – See more at: http://snow.cz/…ni-a-doprava#…
Stačí otevřít jakýkoli katalog CK a člověk si o lyžování v Tignes přečte toto – Tignes je typickým příkladem moderního střediska zimních sportů. Je vybaveno moderními a výkonnými vleky, mezi něž patří podzemní lanovka na horu Grande Motte (délka 3,5 km, převýšení 932 m). Každoročně se zde konají závody světového poháru v lyžařské akrobacii, jízdě v boulích a snowboardu. Tento ráj se dá jen těžko popsat, musí se prostě zažít.
Můžu s klidným svědomím napsat, že to není pravda a už jen popis střediska zákazníka klame. V Tignes je drtivá většina sedačkových lanovek, 20 a více let starých. 9 z 10 sedaček je neodpojitelných a bez krycích bublin. To znamená, že na ně celou noc, ale i den, bez ochrany sněží či prší. V zimě to musí být opravdu bomba, když přes noc napadne sníh a lidé se na nich ráno začnou vyvážet na kopec. Hlavně na jaře, když padá mokrý sníh, to musí být opravdu fantastický zážitek. Oni jsou totiž ty sedačky tak staré, že nemají ani odklápěcí sedák, když už nemají krycí bublinu !!!! Z tohoto pohledu je to mírně řečeno středověk, takže nemůže být ani řeč o nějakém moderním středisku, vybaveném moderními a výkonnými vleky.
Další věcí, se kterou se člověk setká pouze ve Francii, je přístup k zákazníkům. Nedovedu si představit, že člověk přijede do Itálie, Švýcarska nebo Rakouska, zaplatí ubytování, vyřídí papíry a v apartmánu ve finále neteče voda, nejde elektřina a nejede výtah. Ve Francii se mi to přihodilo už 3×. Letos v Tignes nás s klidem ubytovali do apartmánu v 6tém patře, ale nejel výtah. Na dotaz, kdy ho spraví nám paní odpověděla, že možná příští týden !!!!! Hrozně se divila, že chceme jiné ubytování. Přes kyselé obličeje nám dali ubytování v sousedním domě, hned v přízemí (ani tam výtah nejel, ale pro nás to samozřejmě význam nemělo). Ubytování to bylo pěkné, ale zase nešel proud. Trvalo skoro 2 hodiny, než přijel někdo, kdo našel v baráku pojistky a proud nahodil. Před námi ještě paní pustila kohoutek v kuchyni a voda opravdu tekla. Jenže to byl pouze ten zbytek, co byl v trubkách. Po kompletním nastěhování šla dcera na záchod a přišla s tím, že nejde spláchnout !!! Byla zavřená i voda. Už jsme neměli sílu, opět volat do kanceláře. Kde se voda pouští, nám ukázala sousedka z vedlejšího apartmánu, která stejný problém řešila týden před námi. Fakt, že jsme týden chodili na chodbách po krycích igelitech po malířích, vem čert. V tomto směru jsou Frantíci totálně laxní. Cena za tento konkrétní apartmán byl podle jejich ceníku na týden v zimě od 685–1300E. Takže žádné superlevné ubytování. Na žádné jiné dovolené mimo Francii, se mi něco takového nestalo. Na druhou stranu musím říct, že to bylo perfektní ubytování, velikost dobrá, vybavení kuchyně na 100% a až na ten začátek si nebylo nač stěžovat.
Jako poslední věc, se kterou se člověk ve Francii setká je domluva. V Rakousku, Německu, Itálii či Švýcarsku, když se člověka v informační kanceláři na něco zeptám Německy, odpoví mi Německy. Když se zeptám Anglicky, odpoví mi Anglicky. Jen ve Francii na jakýkoli jazyk zásadně odpovídají Francouzky. Na to si stěžují i lidé, kteří tam jedou v létě k moři. Jedinou výjimkou je podle mých zkušeností v tomto směru Chamonix. Toto městečko, jako by snad ani nebylo ve Francii.
Když se pak všechny tyto drobnosti sečtou, tak to z jinak perfektní dovolené může udělat zážitek na .......- víte co.
Já tyto „drobnosti“ moc neřeším, protože mě se Francie líbí (letní Savojky a zvlášť ty severní, jsou překrásné), ale spousta lidí si z ní odváží právě tyto negativní zkušenosti, od kterých se nedokáže oprostit. Je ale pravda, že v zimě bych do Francie na dovolenou také už nejel. Sice platí, nikdy neříkej nikdy, ale ...........
Proč si tedy ve Francii plýtvat další dovolenou, když může jet člověk jinam, kde se k zákazníkům chovají jinak ??? Navíc, když je zimní dovolená ve Francii podstatně náročnější, než všude okolo.
06.10.2014 00:10:42 #3
Upřímně nevím, kde jsi v Tignes lyžoval. Ano, mnohé lanovky jsou možná staré 20 let, ale loni byl v sektoru Tignes poměr odpojitelných vůči neodpojitelným 12:7. K tomu metro, jedna gondola a 3 kabinky. To má podle mne ke středověku hodně daleko. Prakticky jediným místem v Espace Killy, kde je problém rychlost lanovek, kde se nedá dostat rychlými sedačkami nebo kabinkami a kde to chce pořádnou modernizaci, je okrajová a poloprázdná část okolo skalního oka Aiguille Percee.
Co se týká ubytování, to samozřejmě nemohu komentovat (prostě asi nosíš smůlu . Za cca. 60 mých pobytů a pobytů mých známých dohromady jsme nic takového neřešili a ani jazyková bariéra nás netrápí, protože jsme vlastně kromě převzetí klíčů a finálního předání ubytování ani neměli potřebu místní personál kontaktovat. A když už, tak jsme se anglicky vždy domluvili. A konkrétně letos, když jsem pro jistotu hodil do kontrolního formuláře 5 drobných závad v apartmánu, tak 3 z nich byly druhý den opravené.
06.10.2014 11:07:49 #4
Dobrý den! Mohu se zeptat, jak daleko je to z Val Claret (Tignes) do Val d´Isere? Chystám se na přelomu února a března do Tignes, ubytovaný budu právě ve Val Claret, a nevím, jestli má smysl kupovat si Espace Killy ski area skipas. Zjednodušeně mi jde o to, abych se do Val d´Isere nemusel přes tu síť lanovek a vleků trmácet kupř. půl dne, pak by to ztratilo kouzlo… Děkuji!
06.10.2014 11:15:46 #5
Pěkný články. Poučný. ..tuto sezonu jedeme prvne do Francie (les menuires).něco máme zjištěno., i tady na fóru. Jen vic takovy postřehu a zkušeností.v reportech toho moc není. ..je pravda ze ck která chce prodávat musi střediska vynachválit. Jen me přijde ze vsichni maji to stejný. Asi zkopirovany z oficiálního textu strediska.
06.10.2014 11:29:30 #6
*>> #4, NejvětšífanoušekMarcelaHirschera, 06. 10. 2014 11:07:49
Do Val d´Isere je to z Val Claret na jednu rychlou lanovku na hřeben mezi oběma částmi areálu, dle polohy ubytování máte na výběr 2 možnosti (Tuffs, Fresse). A další rychlou (Marmottes) se pak dostanete až do centra Val d´Isere 1850.
Skipas EK se rozhodně vyplatí, protože Tignes je vcelku „nudná mísa“, zatímco Val d´Isere je geograficky pestřejší a lyžařsky zajímavější. Dnes jsou všechny páteřní lanovky rychlé, takže přesun po celém areálu je velice svižný. Doporučuji návštěvu ledovce va Val d´Isere, kde jsou nádherné červené sjezdovky a který je na místě lépe dostupný (rychlá sedačka), než Grande Motte s gondolou, kde jsou většinou fronty.
06.10.2014 11:31:30 #7
>> #4, NejvětšífanoušekMarcelaHirschera, 06. 10. 2014 11:07:49
Jde o to kam presne do Val se chces dostat. Z Tignes vyjedes jednou lanovkou na kopec Toviere a sjedes dolu do La Daile a jsi na kraji Val dÍsere. Odtud muzes treba vyjet „metrem“ na Bellevarde a sjedes primo do centra Val. Tohle se da stihnout za necelou hodinu (v male skupine schopnych lyzaru i mene, kolem 40min). Da se pak pokracovat jeste dal smerem na Col de L Iseran a sjet dolu do Le Fornet, vse se da celkem vpohode stihnout. Ano je to pak vylet na cely den, ale rozhodne to neni nejake „trmaceni se“ po spojovacich cestach, skoro vzdy se da najit spoj po zajimavych sjezdovkach.
Byl jsem v Tignes uz 4× (a v lednu pojedu zase) a vzdy jsme meli skipasy na celou oblast, cenovy rozdil neni tak velky a vyclenit si 1–2 dny na „sjezdovkovou turistiku“ je podle me docela zajimave. Nemluve o tom, ze ve Val d Isere jsou dost slusne volne tereny. Ale pro nekoho, kdo je zvykly drtit cely den jednu-dve nejprudsi sjezdovky a pilovat techniku neni asi rozsireny skipas tak zajimavy. Samotne Tignes je dost velke.
06.10.2014 11:34:34 #8
>> #5, svena, 06. 10. 2014 11:15:46
Díky. Vzhledem k rozsahu tématu budou následovat další díly. A něco konkrétního a praktického zkusím sepsat i o Třech údolích.
06.10.2014 12:39:58 #12
>> #3, Tesna, 06. 10. 2014 00:10:42
Otázkou zůstává, co je odpojitelná lanovka ???
Pokud je podle tebe odpojitelná pouze ve smyslu nástupu, tak bych jí do této kategorie vůbec nepočítal. Já jsem psal o odpojitelných lanovkách, které se na noc uklízí, aby na ně nepršelo či nesněžilo. Po dobu naší návštěvy byla takto poklízena pouze nová kabina Aeroski. Což je celkem zvláštní, když zrovna do této jediné lanovky neprší … Zbytek sedaček byl pověšen na lanech a vystaven počasí na pospas.
Takže se zeptám jinak. Kolik z přesně 8 páteřních sedaček ve středisku Tignes 2100, je krytých bublinou, nebo je na noc poklízených, aby ráno člověk nesedal do mokrého ????
06.10.2014 13:47:55 #13
>> #12, korsičan, 06. 10. 2014 12:39:58
Odpojitelná lanovka je taková, která se ve stanici odpojí od lana – kvůli snadnějšímu nástupu/výstupu a zároveň možnosti vyšší rychlosti na trase. Jiná věc je garážování. Tuším, že odpojitelné s bublinou jsou garážované vždy, ale odpojitelné nekryté být nemusí. A samotná existence garáže přitom nezaručuje, že je tam obsluha večer zaparkuje
Přesné složení lanovek včetně roku výroby v oblasti Espace Killy je např. zde: http://www.skiresort.de/…liftebahnen/
Z toho plyne, že ze 43 sedaček je 25 odpojitelných a z nich 3 s bublinou. Obecně se ve Francii bubliny moc nestaví, prý hlavně kvůli menší odolnosti proti větru.
Za středověk bych to určitě nepovažoval, ale chápu, že naštve, pokud jsou ráno všechny sedačky zachumelené a namrzlé.
06.10.2014 14:18:20 #14
>> #13, Radek Holub – SNOW, 06. 10. 2014 13:47:55
Radku, pochopil jsi to naprosto správně. Přesně to jsem myslel. Na rychlost lanovek jsem neřekl ani slovo. Bavím se o tom, že na ty sedačky 365 dní prší a sněží. A co já zažil, nějaké odmetávání moc v úvahu nepřichází.
Co si budeme povídat. Frantíka s koštětem, aby člověk pohledal …
Z toho tedy plyne, že člověk zaplatí denně přes 1000Kč za lyžování a ve finále sedí polovinu dne ve více či méně mokré „kaluži“ vody !! Když se k tomu následně přičte dalších 1000kč denně ubytování + cesta ..... ?!?!?
07.10.2014 08:07:20 #15
Dobrý den. Pěkný článek, s obsahem nelze než souhlasit. Záleží taky na termínu, kdy se tam jede. Frantíci se určitě víc snaží v průběhu hlavní sezóny, to jsou k vidění i s koštětem a sedačky zametají. S koncem sezóny už se jim opravdu moc nechce a když je překvapí jarní několika denní sněžení, tak sice středisko hlásí plný provoz, ale prakticky se nedají používat okrajové sedačky a přibližováky, protože jsou pod sněhem nejen sedačky, ale i nástupní prostory. Opálený frantík opírající se o lopatu je ochotný zapózovat s hromadou sněhu, ale odhazovat ji nebude.;-) Zkušenosti z Orcieres, Valmeinier,…
07.10.2014 12:49:52 #17
Článek se mi líbil a podepisuju to, co je v něm napsáno. Taky jsem byl v Tignes a zkušenosti podobné. Navíc se mi nelíbila ta atmosféra tam. Člověk si připadal, jak na nějakém sídlišti. Raději proto jezdím do italských Dolomitů nebo do Rakouska. Tam se na lyžích prostě cítím lépe.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.