MS 2015 – super-G žen - tak nám to superobrovsky vypuklo [článek] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Články MS 2015 – super-G žen - tak nám to superobrovsky vypuklo [článek]

MS 2015 – super-G žen - tak nám to superobrovsky vypuklo [článek]

05.02.2015 09:14:41 #1 

ivan

Superobří slalom žen je spolu s kombinací tím zřejmě nejméně sledovaným závodem každého šampionátu. Přesto mívá ohromnou publicitu: jezdí se pravidelně jako první, do té doby se nic neděje, všichni jsou nadržení, a tak se probírá zleva zprava. Televize, v nichž se závody alpských disciplín dostávají do přímých přenosů stále obtížněji a stále oškubaněji, nám tentokrát naživo i v záznamu servírovaly i slabší dámy, po nichž běžně neštěkne ani nejhladovější potulný pes, natož TV režisér a dramaturg.
Odkaz na článek

05.02.2015 15:56:45 #2 

Vlastik33095 muž

>> #1, ivan, 05. 02. 2015 09:14:41

Díky za článek, o Cornelii se nerozepíšeš? Mě totiž trestuhodně unikla.. :-| Kamarádovi z DDR(Anni fan) jsem psal že to byl mírně neregulerní SG, ale jelikož je zaslepen tou rakušankou(sic) odbyl mě, jen jeho matka(LV fan) mi dala za pravdu.. :-D

Dobrá práce s čísly z WCupu!

better out than in...

10.02.2015 08:12:10 #3 

Gravedigger

Tak jsem se na Klaru kouknul v kombinacnim zavode v Beaver Creeku a byla to fakt hrozna podivana. Ivanuv clanek to podal jeste docela jemne. Nejvic me ale mrzi, ze pri pohledu na Klarino poskakovani a hazeni zadkem se mi okamzite vybavily trenujici deti na vsech moznych i nemoznych ceskych svazich.

10.02.2015 08:31:27 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, Gravedigger, 10. 02. 2015 08:12:10

Díval jsem se na ČT, její sjezd do kombinace byl z větší části brán jedním nepřerušeným záběrem z helikoptéry. Takže na obrazovce jen postavička, které se prášilo od lyží, žádné chyby v technice jsem neviděl, stopu nedovedu úplně posoudit, nedostala takovou nakládačku, jako v předešlých dvou závodech, jela tedy dobře :-).

Na SL jsem se nedíval, ve sjezdu se mi líbila Ilka Štuhec, jak vidím, jako čistokrevná závodnice rychlostních disciplín to nakonec dotáhla na 7. místo. Vůbec, lepší než Slovinsko (1., 7., 11., 12.), bylo jen Rakousko (2., 3., 4., 6.).

Dvacáté místo z kombinace na MS už jí nikdo nevezme, co na tom, že se ztrátou 8:16 na vítězku, za 61,19 FIS bodů a jen před dvěma závodnicemi (ARG a CHI). Není každý rok posvícení.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.02.2015 08:47:07 #5 

oblouk

…ze pri pohledu na Klarino poskakovani a hazeni zadkem se mi okamzite vybavily trenujici deti na vsech moznych i nemoznych ceskych svazich.… – myslíš, že je to zřetelněji vidět než před pár lety?, že si toho konečně někdo všimne a něco se pohne?

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

10.02.2015 08:58:57 #6 

CzechSkier

No a co z toho vyplývá? Myslím, že kdybys ty jel na tomto kopci, taky budeš vypadat jako dítě. Navíc si myslím, že většina veřejnosti by měla problém vůbec absolvovat prohlídku trati na takovém kopci a takovém podkladu. To tak prostě je. Když se kdokoliv dostane do podmínek, ve kterých není kmfortní, tak se vrací do dětských let a ke starým chybám.

I

www.juniorsports.cz

10.02.2015 09:21:31 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #6, CzechSkier, 10. 02. 2015 08:58:57

Takže je potřeba, v jejím případě, jezdit častěji po takto náročných sjezdovkách, aby se na nich cítila komfortně?
Bohužel, nejspíš by to znamenalo, že, aby nebyly odstupy od nejlepších propastné, musela by si doplnit technické dovednosti při zatáčení. To by to ale musel někdo poznat, jemně naznačit a prosadit u trenérů nápravu.

Již zmíněná Ilka Štuhec je součástí rychlostní skupiny slovinské reprezentace. Zajímalo by mě, kolik času strávila tréninkem točivých disciplín – a kolik a jak (a pod jakým vedením a s jakým know-how) Klára.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.02.2015 10:30:31 #8 

Harry žena

No,treba uznat,ze vidiet slalom v Klarinom podani bol zaujimavy zazitok.

Kedze zamlada som k lyzovaniu trochu pricuchol,vazim si kazdeho,kto to v svetaku da do styroch sekund od vitaza.Ten uz toho vie dost.

Z podmienok ceskoslovenskeho lyzovania je kazdy zjazdar ktory zaboduje v zjazde,malym zazrakom.Je v tom vela penazi,driny,ta­lentu a aj stastia.

Mna by zaujimalo u Klary to,jak je na tom s pohybovou nadanostou.Hral s nou niekto uz tenis,alebo poskakal na trampoline?Pojazdil na kajaku?

Zo slalomu v jej prevedeni som mal pocit,ze by s pohybovym nadanim mohla mat trochu problem.Poznate ju niekto blizsie?

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

10.02.2015 10:34:45 #9 

neuromancer

Ona hlavně Ilka v sobě tu slalomovou techniku jako juniorská mistryně světa ve slalomu zřejmě pořád má, ale po mnoha zraněních přešla hlavně na rychlostní disciplíny.

10.02.2015 14:36:23 #10 

Gravedigger

>> #5, oblouk, 10. 02. 2015 08:47:07

„– myslíš, že je to zřetelněji vidět než před pár lety?, že si toho konečně někdo všimne a něco se pohne?“

napsoled jsem videl Klaru jet sjezd na OH 2010, takze vyvoj posoudit nedokazu. Ale o tom, jak ted jede uplne jinak nez souperky, se uz tady na foru v poslednich dnech psalo. Vsimne si toho asi ledaskdo, ale moc se toho urcite nepohne. Klarinych neuspechu je mi lito. Palce ji drzim.

10.02.2015 14:42:59 #11 

˘Ö˘Krab muž

>> #10, Gravedigger, 10. 02. 2015 14:36:23

Všiml si toho i Holický (že neumí zatáčet), takže je to na dobré cestě.
Když už to stojí tolik peněz, času, snahy, dřiny, rizika a odvahy, tak by z toho mohlo alespoň něco být.

10.02.2015 15:07:27 #12 

Pavlos muž

A není to jedno jestli je to Křížová, Pauláthová, Dubovská, Volopichová? Nebylo by lepší si přiznat, že se „nám“ tahle generace nepovedla a že teď budeme logicky paběrkovat?

Jen tak mimo. Ester Ledecká bere SNB jako hlavní sport a lyžím se věnuje „hlavně ve volném čase“ a pak přijede na MČR juniorů a skončí na bedně…

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

10.02.2015 15:09:41 #13 

Harry žena

*Klarinych neuspechu je mi lito. *

No,Grave,viem si predstavit par typkov na urovno MR,co by si za takéto neuspechy ,keby dosiahli,dali mozno vyoperovat aj ladvinu.:}

Pojem neuspech je velmi relatívny.

>> #11, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 14:42:59

Když už to stojí tolik peněz, času, snahy, dřiny, rizika a odvahy, tak by z toho mohlo alespoň něco být.

Krabiku,prachy sa natlacit v terajsej dobe daju:},ale vystupat na vrchol ked sa veci nezídu a nenamiesaju v patricnom pomere,to uz je vetsi problem.A niekedy neriesitelny.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

10.02.2015 15:14:06 #14 

Harry žena

>> #12, Pavlos, 10. 02. 2015 15:07:27

en tak mimo. Ester Ledecká bere SNB jako hlavní sport a lyžím se věnuje „hlavně ve volném čase“ a pak přijede na MČR juniorů a skončí na bedně…

Pavlosi,ved to pri veciach ktore sa tu preberaju dava logiku.Ci nie?

caute Harry

10.02.2015 15:14:30 #15 

˘Ö˘Krab muž

>> #12, Pavlos, 10. 02. 2015 15:07:27

Už jsem nad tím také přemýšlel. Dost možná to není náhoda. Mám ke studiu něco podobného (ve skromnějším a nezávodním pojetí) doma také. Aktivní jízda na SL snowboardu je, i pro celkem dobrého lyžaře, docela hodně těžká, a to i na placce. Kouzla s rovnováhou přední-zadní (noha) a dopředu-dozadu (náklon prkna) asi tříbí cit pro jízdu po hraně a rovnováhu víc, než lyže. Hlavně rychle a nekompromisně trestá chyby, co se na lyžích hladce zamaskuje a ustojí, na SL-SNB ani náhodou.

Že se nepovedla rovnou celá generace – nebude chyba v systému? Nezaspal někdo? Nestalo se to Rakušanům a Němcům v minulosti také? Jak to řešili?

10.02.2015 15:20:11 #16 

Harry žena

Celkovo by som moc nemiesal uspechy v juniorskych kategoriach,s moz­nymi uspechmi u dospelych.

Mal som moznost sledovat dva velke talenty vo futbale do doby ked ich trafila puberta.V priebehu roku a pol narast o cca sedemnast centimetrov.

Vsetko co ich zdobilo je v r…,futbal je pasé,dali sa na studium.

Nuz co,tie hormony z kureniec sa musia nejak prejavit.

caute Harry

10.02.2015 15:25:34 #17 

˘Ö˘Krab muž

>> #16, Harry, 10. 02. 2015 15:20:11

Předpokládám, že s hormony už si to vyjasnila a priority ujasnila, není jí sedmnáct nebo devatenáct.
Na studium není nikdy pozdě.

10.02.2015 15:41:46 #18 

CzechSkier

>> #7, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 09:21:31

>> #11, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 14:42:59

No on si toho všimne kde kdo. Ale je to, jak píše Harry. Lyžování v Česku je prostě jako Jamajský bob. Jenže na tý Jamajce to všichni věděli. Tady sice všichni říkají, že to ví, ale mluví a jednají, jako by to nevěděli.

Sjezd a SG se na ledovcích v Evropě dá trénovat v podstatě jen na Pitztalu a Zermattu. A tam většinou sníh nebyl, nebo bylo měkko. A samotnému nikdo pistu nedá. Musíš pořád někoho prosit a hledat (i když máš dlouhodobou spolupráci). A musí ti vyjít počasí, jinak jsi čas a peníze vyhodil z okna. A letošní podzim nikde v Evropě nebyl takový povrch, na jakém se jezdí SP. Takže se dalo až v listopadu odjet do Švédska. A nebo v létě do Chile na 3 měsíce. Když na to máš. A tak je to pořád dok ola.

Každý ví, že by děti měly jezdit volně. A cvičit techniku. Ale kde? Jak by asi jezdili krasobruslaři, kdyby trénovali na veřejném bruslení? Nebo by jin někdo vyhradil úzký pruh u mantinelu. Nebo fotbalisti a hokejisti, kdyby trénovali spolu s veřejností? A kdy mají ty děti volně trénovat? Ráno místo školy? 4× nebo 5× týdně. Nebo odpoledne, když je kopec rozbitý? Trať v tyčích vystahuješ, ale sjezdovku na volnou jízdu? V boulích je výborné jezdit, ale techniku zatáčení na ledu se tam nenaučíš. Na plaveckou halu, fotbalový stadion nebo hokejový ti větčinou město přispěje. Ale na kopec? Prostě někoho uprosíš, domluvíš se s dalšími deseti (jak snadné), dáš za dítě s dospělým litr od 7 do půl deváté a jsi rád, že se párkrát svezeš ve slalomu (někdy i v obřáku). Jeden dětský závod vyjde s dopravou, vleky, startovným a ubytováním na 7 – 10 tisíc. Na jedno dítě. Pokud jich je víc ve skupině, náklady se rozdělí, ale zase se skládají na plat trenéra. A takhle to táhneš celou zimu/nezimu. že by ti Svaz mohl více pomoct? Určitě, každý po tom volá a nadává, já taky. Ale když má na celé sjezdové lyžování na rok cca 10% toho, co jedem hokejový oddíl, tak to asi taky žádná paráda nebude. Chtěli bychom lepší trenéry? Určitě! Ale kde se vezmou? Kdo je vyškolí a kdo je zaplatí? Když zima je s bídou 2,5 měsíce. Takže každý blázen (jako třeba já) dělá co umí, na co vydělá, pokud zrovna nelyžuje, na co má dítě nebo později dospělý, platí jak mourovatej a doufá, že mu zůstanou alespoň vzpomínky. Ty lidi, jako třeba Klára a další, to jsou v podstatě stejní hobíci, jako tady na fóru, kteří si v podstatě všechno platí sami (v naprosté většině s velmi malou podporou od Svazu a sponzorů) a je to pro ně koníček, kterému obětují skoro všechno.

Vůbec nechci brečet, všichni, kteří se do toho dali, to dělají dobrovolně a rádi. Ale jak píše Harry, čekat za této situace výsledek je malý nebo spíše velký zázrak.

A na závěr ještě jedno malé přirovnání. Pod okny často vídám takovou tlustou paní jak běhá. Běhá příšerně. Snad by se to ani během nedalo nazvat. Kolikrát jsem se v duchu ironicky pousmál, jakhrozně běhá, až je to v podstatě trapné. Jenže pak jsem si uvědomil, že ona běhá, dokonce i když prší, zatímco já sedím doma v teple za oknem a koukám na ni. Tak jsem ji začal tiše obdivovat. A třeba jí to „běhání“ vydrží. A třeba jednou nebude tak tlustá. A třeba bude i běhat líp. Držím jí potají palce.

I

www.juniorsports.cz

10.02.2015 15:42:48 #19 

Harry žena

>> #17, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 15:25:34

Krabiku,nemienil som konkretne osoby.

>> #15, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 15:14:30

Tento post Ti perfektne vysiel.Dobra trefa.Aj hokejista moze byt dobry rychlokorculiar.:}

caute Harry

10.02.2015 15:44:39 #20 

CzechSkier

www.juniorsports.cz

10.02.2015 15:49:55 #21 

˘Ö˘Krab muž

>> #18, CzechSkier, 10. 02. 2015 15:41:46

Rozdíl je v tom, že neproklamuješ, že když se to sejde, budeš do desítky.

Myslíš, že třeba současné úspěchy biatlonistů jsou jen o tom, že biatlon je levnější sport (pominu-li nákup německého servismana)?

10.02.2015 16:04:35 #22 

CzechSkier

>> #21, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 15:49:55

Klára je velmi skromná holka. Vím to. Problém je v tom, že když sháníš peníze od sponzorů, musíš být vidět. A musíš mluvit do médií, jinak nebudou vidět sponzoři. A když jsi v mědiích, musíš něco říct. Když budeš mluvit pesimisticky nebo opatrně, vybere si sponzor někoho s větší hubou. Takže to musíš risknout. Tak jí to prosím odpusťte. Myslím, že je tu spousta velkohubějších sportovců z velkohubějších a finančně zcela jinak saturovaných sportů. (A to nemluvím o chlastu a prostitutkách na pokojích po dobu přípravy. Ale já ani to dokonce žádným špičkovýn sportovcům nevyčítám).

„Myslíš, že třeba současné úspěchy biatlonistů jsou jen o tom, že biatlon je levnější sport (pominu-li nákup německého servismana)?“

No Krabe nedávno jsme žádné špičkové biatlonisty neměli. A možná za nedlouho zaee mít nebudeme. A to přes to, že běžecké lyžování má velkou tradici a zázemí, určitě to taky nemají jednoduché, řadu běžců znám osobně. Ale přeci jen poku je sníh, tak skůtrem prohrneš stopu a je tvoje celý den. Skluz sice ničím nenahradíš, ale vytrvalost i odrazy na kolečkových lyžích můžeš trénovat celý rok. Ale o to nejde. Já biatlonistům nebudu vyčítat jejich výkony, ani když se jim nebude dařit. Protože to taky mají těžké. A je to strašná dřina. A podmínky jsou taky obtížné.

I.

www.juniorsports.cz

10.02.2015 16:52:39 #23 

Harry žena

>> #22, CzechSkier, 10. 02. 2015 16:04:35

*Problém je v tom, že když sháníš peníze od sponzorů, musíš být vidět. A musíš mluvit do médií, jinak nebudou vidět sponzoři. A když jsi v mědiích, musíš něco říct. Když budeš mluvit pesimisticky nebo opatrně, vybere si sponzor někoho s větší hubou. *

Toto som chcel uz davnejsie podotknut.Ovsem,po mojom pardesatrocnom pobyte na tomto svete musim skonstatovat pravdivost prislovia,

Skusenost je neprenosna.

Kazdy si musi veci preskakat sam,aby mohol pochopit.Omluvam sa tymto empatickym jedincom.

caute Harry.

P.S. V národe kde je desat milionov hokejovych reprezentacnych trenerov,ktori jasne vidia a vedia ze ta tucna pani beha uplne zbytocne,na repre to nebude,,je tazke robit akykolvek sport spickovo ,s ohlasom v mediach .bez pevnych nervov.Uz som to tu davnejsie spomenul o tom diskarovi,kamo­sovi,co si vydrel olympiadu.Stat mu na poslednu chvilu zaplatil pobyt a mesacnu pripravu.Skoncil predposledny,media ho zosmiesnili jak maleho chlapca,lebo hodil o pet metrov menej jak mu to oni vopred naordinovali. Takze to tiez je len taky chujko,uz sa s nim zebrakom nebavim.:}

Teda len obcas,lebo keby mi jednu s tym diskarskym svihom,dokonca bez otocky vylepil,tak by som tyzden hladal kde je sever a sra. bysom riadne riedko.

10.02.2015 16:57:10 #24 

˘Ö˘Krab muž

>> #22, CzechSkier, 10. 02. 2015 16:04:35

Dobře, zpět ke sjezdovému lyžování. Sněhové a prostorové podmínky jsou, jaké jsou, svaz má na trénink a reprezentaci nějaké (nedostatečné) rozpočty, repre je v podstatě nesourodá směs několika hobíckých rodinných klanů, které se dofinancovávají, seč můžou. Podmínkami, materiálem ani výběrem z množství adeptů tedy svět nedobudeme, snaha a dřina je dostatečná, regenerace a tréninkové objemové plány optimalizované (vzhledem k podmínkám).
Někteří (Záhrobská, Bank) se přesto dostali až na vrchol. Zajistil jim to větší finanční vklad do počátku, dřeli víc, měli větší talent, není v tom ještě něco jiného?

Nezbývá, než doufat v poslední přísadu – pečlivě svazem shromažďované, aktualizované a rychle a účinně sdílené trenérské a lyžařské know-how pro všechny složky, až po poslední maminku v přípravce. Ve smyslu přísloví „dej rybu, nasytíš na den, dej loď a nauč chytat ryby, nasytíš do konce života“ by mělo být pro svaz efektivní a ve výhledu ekonomicky přínosné investovat do špičkové metodiky a trenérů. Bude sice několik let trvat, než se to vrátí na závodnících, ale svaz to snad přežije. Děje se tak?

10.02.2015 17:14:54 #25 

valerius

EDIT: Chtel jsem neco podotknout a zas z toho vysla dlouha smes myslenek a nepodlozenych nazoru.

Myslim, ze sklouzavate trosku jinym smerem.

Vagne to shrnu: Je to tezke, na mnoha ruznych frontach.

Tezko z neuspechu (pokud to je neuspech) ceskeho lyzovani nekoho vinit konkretne. A generalizovat byva jeste osidnejsi a co hur, kontraproduktivni.

Lyzarsky sport se u nas provozuje na urovni hobby (proc by mel nekdo cpat do lyzaru horentni sumy? Jak to rozdelovat mezi jednotlive zavodniky? Mezi nejlepsi? Ale kde se ti nejlepsi vezmou. Mezi vsechny? To by byl objem penez. Kolik dalsich desitek a stovek sportu by chtelo hory penez?) a to bych ani nekritizoval. Sice je co zlepsovat (predevsim jinde, nez je cpani penez do lidi), ale…nemam ambice se do toho poustet.

#CzechSkiere, kolik vidis kolem sebe treneru, o kterych si myslis, ze vedi co delaji, dale se vzdelavaji a snazi se zlepsovat? A kolik vidis treneru, kteri to delaji jako rutinu a vice, ci mene, kazou polopravdy, pripadne nesmysly. Fakt by me to zajimalo. I nizsi patra trenerskeho stavu jsou dulezita.

Dale jdeme o patro vyse a podobne chyby muzem hledat na svazu. Dalo by se jit i nize a zahrnout rodice. Ale to hlavni asi bude svaz, treneri a jejich vzajemna interakce a fungovani. Jak moc se treneri vzdelavaji? Jak moc jim v tom svaz pomaha, pobizi je. Jak spravuje hmotne i nehmotne prostredky? Jak organizuje? Jak funguje komunikace?

Spousta vidi chyby u jinych (nekdy opravnene, jindy ne), ale bohuzel uz ne tak moc u sebe.

Dalsi zasadni vec je (myslim), ze zde neni dostatecna znalostni zakladna pro vychovani spickoveho lyzare. O to dulezitejsi je role jednotlivcu. A nejake vytvareni znalostni zakladny…asi se neco deje, ale vysledky moc nevidim (pravda, moc po nich ani nepatram). A pokud znalostni zakladna (vicemene) neni, jak se vytvori? Je to o jednotlivcich v ruznych patrech struktury (od rodicu, ale hlavne treneru az po svaz), kteri budou opravdu makat. Ne jak lopaty, ne podle nastavenych pravidel a mantinelu, ale…eeee…nenapada me vhodny termin…budou se vzdelavat, hledat informace kde se da, ucit se, hledat chyby…a spolupracovat! (Osviceny diktator by to rovnez zvladnul, ale cert vi, jak a kdy by se to zvrhlo) A spolupracovat, zpracovavat a zprostredkovavat nabyte znalosti. Napr. Zahrobsky st. asi neco zna, ovsem jeho znalosti jsou, vicemene, nevyuzite. Tim na nikoho neukazuji, jen konstatuji.

Klara to ma tezke, ale presto, neni na miste kritika prednesena Ivanem? Ty rikas, ze musi byt velkohuba (a do urcite miry kecat (alespon me to tak prijde)). Pak ale musi byt mozne nahlas rici, ze je velkohuba a ze tak trosku keca. Ivan nastinil jeji moznosti, vlozene prostredky (v tom odvedli znacnou praci, to nikdo nezpochynuje, ale to neni predmetem uvah). Zminil, ze to asi neodpovida jejim vysledkum a konfrontoval to s onou velkohubosti.

Ja v clanku spatruji konfrontaci velkohubosti, vynalozenych prostredku a usili, ktere neprinesly kyzeny efekt. I s nastinem moznych pricin, za ktere si muzou sami lide z teamu.

10.02.2015 17:33:41 #26 

Boryš

Jsem si při pročítání debaty vzpomněl, jak holka v dávných letech byla mistryní republiky. Ostatní družstva tehdy holky porážely rozdílem třídy. V rámci klubu slávy kopec. V dalších letech to bylo čímdál horší. Důvod alespoň z mého selského pohledu – zaměření trenérky na okamžitý úspěch bez nějakého rozvoje „obecné sportovní gramotnosti“.

Je to OT, není to o lyžování, ale nedalo mi to.

10.02.2015 17:51:27 #27 

HonzA_ muž

" Ale o tom, jak ted jede uplne jinak nez souperky, se uz tady na foru v poslednich dnech psalo."

To je ale (ne)Šťastná souhra okolností. Vzpomínám si na jednu lyžařku, která po změně trenéra začala také jezdit úplně jinak než soupeřky (a blbě). Čím to asi bude?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

10.02.2015 19:06:55 #28 

TNS muž

>> #18, CzechSkier, 10. 02. 2015 15:41:46

„Každý ví, že by děti měly jezdit volně. A cvičit techniku. Ale kde? Jak by asi jezdili krasobruslaři, kdyby trénovali na veřejném bruslení? Nebo by jin někdo vyhradil úzký pruh u mantinelu. Nebo fotbalisti a hokejisti, kdyby trénovali spolu s veřejností? A kdy mají ty děti volně trénovat?“

Si mi len pripomenul,že hlavný pokyn pre deti pri voľných jazdách nebol „zaber!“,ani „záber“ a dokonca ani „dopredu!“ a podobne,ako sa asi často traduje.Ale „pozor na ľudí!“ :-D

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

10.02.2015 19:45:36 #29 

m3 muž

Tak mi nějak CzechSkier promlouvá z duše a Valerius v podstatě částečně taky. Někdy mi to vše připadá/dalo jako o kohoutkovi a slepičce.V žádném případě toho ale nelituju.Když nic jiného ,tak člověk pozná spoustu podobně „postižených“ ,zažije co by jinak nezažil a naučí se věci,které by se mimo závodní lyžování asi těžko naučil,nebo poznal.To nejlepší co na tom je ,že i přes všechny ty potíže se občas povede výsledek ze kterého má radost samotný závodník/ce a trenér nebo rodič-trenér většinou ještě větší.

10.02.2015 21:12:20 #30 

CzechSkier

>> #21, ˘Ö˘Krab, 10. 02. 2015 15:49:55

Mimochodem ještě by mne zajímalo, jestli když biatlonisti jedou na soustředění a přípravu, jestli si ji platí sami… Možná taky, nevím.

I

www.juniorsports.cz

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy