Dolní Morava: [Středisko] - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Česko Dolní Morava: [Středisko]

Dolní Morava: [Středisko]

29.10.2009 08:29:50 #1 

administrator

Dolní Morava se proměnila z málo známého a sportovně laděného střediska v moderní resort, kam stojí za to přijet nejen na sjezdovky. Základem je poctivý svah s tratěmi sportovního i rodinného charakteru, vybavený 4sedačkami, moderním a pohledným zázemím i pravou horskou chatou. Aprés-ski vyžití obstarává bobová dráha, noční sáňkování a údolí přeje i běžeckým výletům.

12.01.2011 23:48:27 #2 

Tom_

It's only skiing

21.01.2011 22:58:51 #3 

konzerva

Ehm… Promiňte, ale když už si hrajete na seriozní informační web o lyžování, bylo by dobře opravit u tohoto střediska alespoň délku sjezdovek. Při srovnání s oslavným komentářem Koutů, (že by placené píárko? :-) ), mám z těchto stránek poněkud nepříjemný dojem.

22.01.2011 10:56:10 #4 

Radek Holub - SNOW muž

>> #3, konzerva, 21. 01. 2011 22:58:51

Díky za upozornění – data v atlase byla skutečně neaktuální.

Záměr v tom není – viz aktuální report z Dolní Moravy v článcích na homepage

Ten mj. vyšel i na iDNES (viz >> #2, Tom_, 12. 01. 2011 23:48:27), jen v malinko jiné formě.

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

23.01.2011 00:47:16 #5 

Mirek muž

Tak jsem dnes navštívil Dolní Moravu a bohužel musím konstatovat, že to bylo moje nejhorší letošní lyžování. Červená sjezdovka je sice velmi hezká, asi jedna z nejhezčích u nás, ale co je to platné, když celou noc a potom bez úpravy celý den na ni děla chrlý technický sníh. Už v 10 hodin se stala skoro neprůjezdnou díky hromadám technické krupice a neuvěřitelnému množství lidí. Stejně to vypadalo i na černé, jen lidí sesouvajících se svahem bylo méně, ale děla také konala svou práci. Sjezdovky hezký, ale prudký a to vyžaduje tvrdou pistu, jinak je to neštěstí :-(

23.01.2011 09:30:42 #6 

VojtěchV muž

>> #5, Mirek, 23. 01. 2011 00:47:16

Tady bych byl asi trochu pokornější. Musíme si uvědomit, že v podstatě pro střediska začíná únorem hlavní sezona. Po oblevě, která panovala minulé dva týdny na tom některá střediska nejsou se sněhem úplně nejlíp a prudší sjezdovky jsou na vydření náchylnější o to více. Takže jakmile jsou teploty na zasněžování, nedivím se, že stříkají, co to jde. A upřímně si ani nejsem jistý, jestli by ranní roztažení čerstvé krupice po celé sjezdovce něčemu pomohlo. Ale pokud to mám brát jen jako holý fakt, že ten den to nebylo to nejlepší lyžování, pak máš samozřejmě pravdu. Pokud to mám brát jako kritiku středisku, pak platí moje stanovisko jako obhajoba výše.

23.01.2011 20:54:33 #7 

Mirek muž

>> #6, VojtěchV, 23. 01. 2011 09:30:42

Problém je, že na stránkách i v reklamě v radiu se říká: ideální podmínky 50–90cm sněhu. A skutečnost? na sjezdovce 10–50cm mimo sjezdovku takřka nic. Že děla jedou vednevnoci o tom jaksi ani zmíňka. Jezdím lyžovat cíleně, pokud se dají očekávat dobré podmínky, jedu na celý den do většího a dražšího střediska, s tím, že si dobře zalyžuju. Když je výhled špatný jedu do 25km vzáleného Deštného a tam koupím buď dvě nebo čtyři hodiny, podle momentální situace. Ale ztrávit v autě tři hodiny, zaplatit i s cestou 1000kč za hodinu jakš-takš lyžování v měkké krupici a čtyři hodiny bídného lyžování se mi fakt nechce. V pátek jsem byl ve Špindlu a černá byla v pohodě sjízdná i ve dvě odpoledne, kdy jsem ji jel naposled.

23.01.2011 21:54:59 #8 

HonzA_ muž

>> #6, VojtěchV, 23. 01. 2011 09:30:42

To co píšeš je samozřejmě pravda. A teď se na to podíváme z druhé strany:

• o víkendu v hlavní sezóně (podle ceníku střediska) se dá čekat hodně lidí
  • zasněžování většiny plochy sjezdovek v areálu za provozu výrazně snižuje požitek z lyžování
  • pokud je v provozu zasněžování více než 60% plochy (už jsem víckrát v ČR zažil) je lyžování o víkendu o ničem
  • jako zákazník považuji přístup „sice platíte plnou cenu permice, ale my teď potřebujeme udělat sníh tak držte hubu“ za dost bezohledný.

Vždyť jsou i jiné možnosti – např. stříkat sníh několika děly na hromady mimo sjezdovku a nebo jen na jednom místě. Tam ho nechat vyzrát a roztáhnout tam, kde je potřeba. Děla na sjezdovkách při provozu zapínat jen omezeně a jejich využití omezovat citlivě. A nebo třeba slevit…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

24.01.2011 10:13:42 #9 

VojtěchV muž

>> #7, Mirek, 23. 01. 2011 20:54:33

Jo, tohle samozřejmě chápu. Bohužel webový informace bývají někdy dost neaktuální, v lepším případě si areál přilepšuje, jako v tvém případě. Taky bych byl naštvanej.

>> #8, HonzA_, 23. 01. 2011 21:54:59

I tenhle pohled ze strany klienta je jasný a souhlasím s ním. (A ještě dramaticky víc snižuje požitek z lyžování, když je špatně nastaven průtok a z děla prší, vím o tom své :-) ) Ale s těmi jinými možnostmi to tak jednoznačně nevidím, byť to zní naprosto logicky. Stříkat sníh někde na jednu hromadu asi lze lépe u střediska, kde mají dvě děla a hadici s čerpadlem. Ale pokud je celý areál pokrytý technickým zasněžováním navrženým od dodavatele, často se jedná o složité rozvody s pevnými tyčovými děly a palposty rozmístěnými k pokrytí celé plochy sjezdovek. Pak už to asi stříkat mimo sjezdovku nebo na jednu hromadu dost dobře nejde (resp. jde, nějaká mobilní děla určitě mají, ale celoplošné zasněžování to nenahradí). Když už mají teď vydřená místa, tak si netroufnou nevyužít mrazivé teploty. Takže zbývá ta sleva a to asi není reálné, i když by to bylo samozřejmě maximálně sympatické. Jen chci dodat, že na to taky normálně nahlížím ze strany lyžaře, tohle je jen takové zamyšlení ze strany provozovatele.

25.01.2011 13:38:21 #10 

Martin430

>> #9, VojtěchV, 24. 01. 2011 10:13:42

Tom Řepík psal krásně vloni o tom, jak zásadní roli hraje v horském byznysu kvalitní internetová komunikace středisek.

Takže optimální stav já vidím jako :

1. stránky střediska s aktuálními informaceni
  2. v případě nutnosti zasněžování nebo úprav či uzavírek některých tratí (vč.zasněžování bez uzávěry) by mělo být zohledněno v aktuální ceně jízdného.

Není s tím dnes spojen žádný problém, krom vůle vedení skiareálu. Někde jde i bez toho.

Pro kluky a holky, kteří tam za dva dny jedou na VL-ko připomínám vhodnost vytvořit si slevové karty na permanentky.

HOnza to všem sice psal, ale aby to nezapadlo :o).

V sobotu to tam zajedu ppod. zkontrolovat, jestli je to tak děsný, jak se píše :o).

Skol

25.01.2011 19:10:09 #11 

Mirek muž

>> #10, Martin430, 25. 01. 2011 13:38:21

V radiu už to opravili na zasněžování jen v noci :-D ,ještě by mohli odstranit dělo z nejužšího místa červené, které ji zúžilo na polovičku a budete to mít v pohodě :-D. Doufám, že poreferuješ, jak to tam aktuálně vypadá.

30.01.2011 20:24:11 #12 

Tom_

Na Dolní Moravě jsou ještě vleky na protější straně údolí Moravy – areál Větrný vrch, ve kterém je kromě 2 sjezdovek taky dráha na skicross a snowpark. Je škoda, že na oba areály zatím není společná permanentka.

It's only skiing

30.01.2011 22:43:56 #13 

Martin430

Ahoj,

taky mám pár postřehů.

Rekonstrukce areálu začala velkolepě a snad bude ve stejném duchu i pokračovat. Tratě jsou mimořádně pěkné a byly i velmi kvalitně upravené. Přejezdy mezi jednotlivými částmi areálu jsou vynikající a dobře značené.

Středisko trpí typickými dětskými nemocemi. Obsluha lanovek ani při velkých frontách nedokáže zorganizovat plné obsazení 4-sedaček, neumí plůtkama vytvořit z „hroznu“ „štrůdl“, samostatný přístup pro singles na doplňování „čtyřek“ je dosud věcí neznámou. Pro tuto sezónu de facto není žádné zázemí. Tím myslím vůbec žádné. Když si chcete sednout – můžete – na zadek na sjezdovku. Napít ? Fronta v desíkách metrů na desítky minut. Jeden pivní stan na celé středisko. Katastrofa. Středisko s´je sice (prý) vybaveno kvalitním odečítacím systémem, pro mě se to neprojevilo. Kdepak volný svižný průchod turniketem. Kdo má lístek v rukávě, pomaličku šoupat rukáv o odečítací panel, kdo má v kapse, panel objímat, lépe pokaždé vytahovat. Trapas. Nepříliš kapacitní je také jedna unimo-buňka s WC pro ženy a jedna pro chlapy. Na stovky, spíš tisíce lidí – no… nic moc. Neodpustitelnou chybou je nepřijímání platebních karet na pokladnách areálu. To už není trapas, to je ostuda nejvyššího kalibru. Ve středisku není ani bankomat.

Jsem a vždy jsem byl fanda Dolní Moravy. Věřím, že po ukončení druhé etapy výstavby, kdy má vzniknout čtveřice budov se zázemím a s nabytými zkušenostmi s letošního roku, bude tohle středisko skutečně soutěžit o špičku minimálně v rámci ČR. V letošním roce bych návštěvu doporučil jen dostatečně odolným dospělým a bezdětným nadšencům, co vydrží lyžovat celý den bez oddechu, o hladu a žízni, malou potřebu vykonají v lese a velkou si nechají na doma. Jo, a papírový prachy sebou. Dost. Protože : „nebojte – hotový to sice nemáme, ale jezdíme za ceny plné sezóny i v lednu.“

Tip : ve Snow máte kupon.

Skol

30.01.2011 22:58:32 #14 

Tom_

>> #13, Martin430, 30. 01. 2011 22:43:56

Taky se dá využít RWE karta – denní skipas pak (bez další slevy) vyjde na 424,– Kč. Pokladna č. 2 U Slona ve výšce 666 m n.m.

S tím občerstvením to není tak zlé, mj. se dá využít služeb restaurace penzionu Na Rozcestí. Navíc v sobotu (tj. v den tvé návštěvy) probíhalo před vstupem do zmíněného penzionu a před stanem U Slona grilování masa.

It's only skiing

31.01.2011 16:19:54 #15 

Tom_

It's only skiing

31.01.2011 16:28:16 #16 

Martin430

>> #14, Tom_, 30. 01. 2011 22:58:32

S tím občerstvením JE to zlé, m.j. tebou uváděná restaurace má 30 míst k sezení. Souvislost s grilováním masa před penzionem mi uniká. Sorry.

31.01.2011 16:51:44 #17 

Tom_

>> #16, Martin430, 31. 01. 2011 16:28:16

Vzdávám se, já jezdím na sjezdovky převážně lyžovat, tak se v bufetové sekci až tak nevyznám.

It's only skiing

31.01.2011 20:26:18 #18 

Mirek muž

>> #15, Tom_, 31. 01. 2011 16:19:54

Laik žasne, odborník se diví. Pokud by zvítězila červená z DM, řeknu nevolili špatně, ale U slona je jedna z nejblbějších sjezdovek které zám ;-)

31.01.2011 20:37:23 #19 

Martin430

>> #18, Mirek, 31. 01. 2011 20:26:18

ještě lepší to mají na svých stránkách.

http://www.sneznik.as/

„Nejlepší sjezdovka v Beskydech a Jeseníkách je na Dolní Moravě.“

Blbý je, že není ani v Jeseníkách, aniv Beskydech.

Tímpádem je asi nejlepší i v Krkonoších a na Šumavě. Možná i v Krušných horách, v Alpách i Himalájích.

31.01.2011 22:56:06 #20 

radek OL muž

Ve stredu se chystam na Dolni Moravu a zajimalo by me jestli muzu kombinovat skipas zdarma, ktery uz mam aktivovany s RWE kartou na kterou mam slevu 20% z ceny skipasu.Cili skipas za 424 kc + 1 zdarma.

31.01.2011 23:22:40 #21 

Harry žena

>> #18, Mirek, 31. 01. 2011 20:26:18

Mirku,kedze som mal tu cest zucastnit sa VL na Dolni Morave,dovolim si oponovat.Mne osobne velmi vyhovovalo ze som sa mohol/a to riadne/vyblaznit na vrchu slona,a potom si vykrajat ten zbytok.Ak myslis spodok slona,tak Ta viem pochopit,to je placka.Ale na Dolni Morave si najde kazdy lyziar co chce.Toto stredisko ma velku buducnost.Cerna je riadna mrcha,a kto mi tu bude tvrdit ze si na nej dobre zalyzoval,tak nepotiahol hranu asi ani v jednom obluku.Osobne ja som mal z nej veliky respekt/to je asi preto ,ze som prisiel z tych nasich rovin/

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

01.02.2011 16:43:59 #22 

Martin430

>> #21, Harry, 31. 01. 2011 23:22:40

No – já považuji terény na DM za mimořádně podařené. I pro účely VLka. Nejsem si jen úplně jistý, jestli se dostatečně využily.

Jednak tam byla spousta aspektů vnějších – fronty, vysoká hustota lidí, a taky velká koncentrace těch, které vytáhlo sluníčko a na svahu jsou hodně nejistí. Diplomaticky řečeno.

Ale zpátky k terénu. Černá skutečně respekt vzbuzuje. Ale je třeba po ní jezdit. VLko přece nelze zredukovat na tréning jízdy po hraně. Lyžovat se musí i na prudkém, v hlubokém sněhu, na boulích atd. Celostně, řekl bych já.

Nesouhlasím s tím, aby se na lyžování nahlíželo optikou tzv. „čistě jeté hrany“. K tomu VL – podle mého názoru sloužit nemá. To by se muselo jmenovat Vylepšovací Hranění. Vylepšovací Lyžování má – opět podle mě – sloužit k celkovému rozvoji lyžaře na maximum jeho osobních možností. Jakkoli jsou různé.

Proto považuji lyžování na VL i v nejnáročnějších terénech za důležité a považuji za správné na kopci říct, že technik sjíždění je několik a v určitém terénu a podmínkách není špatně použít techniku jinou, než je jízda striktně po hraně, vhodnou pro aktuální situaci.

Jsem si jistý, že je to ku prospěchu věci. Umět sjet v podstatě cokoli ve zdraví a nevypadat u toho jako průměrný holandský lyžař – je podle mě – daleko víc, než mít pldel metr bokem od lyží na modrozelené placce, plné potácejích se mátoh. Že jsou mátohy i na černé, protože si taky zaplatily, tak jakýpak copak, to už je věc jiná.

Zdolání takových terénů, jaké DM nabízí, s vhodnou instruktáží a předvedením a zdůrazněním toho, že lze úspěšně používat drift, smyk, sesouvání, snožný oblouk v dvoumetrovém pásu nahrnutých hromad na okraji a mnoho dalších – to má nepochybně smysl.

Jistě, je potřeba tvořit asi více skupin, je spousta objektivních překážek atd. Nekritizuji tady průběh konkrétního VL předevčírem. Viděl jsem velké nasazení HOnzy a Toma, stejně jako nasazení a disciplínu účastníků. Moje poznámka směřuje k terénů a k tomu, že se dají pro účely VLka bezvadně využít.

Osobně si myslím, že je nejvyšší čas provést nějaké změny, oddělit/rozdělit VLko výkonostně a podle cílů. Co si o tom myslíte vy, co už jste byli, a co očekávají ti, co to třeba zvažují ?

Skol

Martin430

01.02.2011 17:28:13 #23 

Tom_

>> #22, Martin430, 01. 02. 2011 16:43:59

Dovol mi, Martine, osobní otázku: viděl jsi v akci i Harryho?

It's only skiing

01.02.2011 18:05:29 #24 

Martin430

>> #23, Tom_, 01. 02. 2011 17:28:13

Jak to myslíš, Tome ?

01.02.2011 18:47:56 #25 

oblouk

>> #22, Martin430, 01. 02. 2011 16:43:59

Správně díš mistře :-) – smyslem VLka je skutečně zlepšit lyžování ve všech aspektech. Zlepšit se znamená především naučit se lyžovat – bezpečně-pohodlně-rychle-krásně – a to na všech terénech a sklonech svahu. V tom smyslu je D.M. opravdu ideální a nevyužili jsme ji. Tys tam byl ale jen v sobotu a to jsme měli za sebou páteční lyžování na Červené Vodě, kde jsme pestrost sklonů využili. Taky při večerních diskusích jsme samozřejmě možnost lyžovat na černé a červené zvažovali – vyšlo to na vylepšování U Slona :-). K rozdělení VL-workshopů na termíny pro začínající a méně pokročilé a termíny pro ambiciózní dochází už i letos. Například od tohoto čtvrtka proběhne Zásada zaměřená na sportovní jízdu (vč. tréninku OS a SL). Stejný charakter budou mít Klíny, Kramolín a hlavně pak Velké Meziříčí – všechno termíny kdy VL předchází plánovanému závodu Českého poháru masters. Příští rok výrazně oddělíme VL pro děti od VL pro začátečníky a od VL pro ambiciózní bývalé nebo i budoucí závodníky :-)

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

01.02.2011 18:52:42 #26 

Tom_

>> #24, Martin430, 01. 02. 2011 18:05:29

Pravda, těžká otázka, pokusím se ji přeformulovat: Viděl jsi Harryho v sobotu na DM lyžovat, zejména pak jak „blázni na vrchu slona“?

It's only skiing

01.02.2011 19:05:27 #27 

Tom_

>> #25, HOnza, 01. 02. 2011 18:47:56

O tom Kramolíně jsi měl IMHO, HOnzo, raději pomlčet. Přece jen se některým může zdát, že „debilplac“ a sportovní jízda nejdou dohromady.

Jinak slušně za*íráme DM vlákno.

It's only skiing

01.02.2011 19:08:54 #28 

oblouk

>> #27, Tom_, 01. 02. 2011 19:05:27

Konají se tam o víkendu závody masters – byl jsem tam sice jen v létě, ale severní svahy mi nepřišly nesportovní – modročervenej sklon, když bude hodně tvrdej povrch, je pro očekávanou úroveň soutěžících velmi vhodnej.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

01.02.2011 19:10:20 #29 

Martin430

>> #26, Tom_, 01. 02. 2011 18:52:42

Ne, Tome, otázka to těžká nebyla.

Ale naprosto mi uniknul jejím smysl, po němž jsem se tedy ptal.

V souvislosti s mým příspěvkem 22 mi totiž zcela uniká i nadále.

Ale přesto, že nevím na co, Ti odpovím – neviděl. Nebo možná viděl. Ale nevěděl jsem, že to je on. Nebo jsem viděl někoho jiného. A myslel si – to bude on. Někoho jsem každopádně viděl.

01.02.2011 19:22:48 #30 

Tom_

>> #29, Martin430, 01. 02. 2011 19:10:20

To je škoda. Já totiž, na tvém místě, bych Harryho hodnocení DM nekomentoval. Ono totiž, „jeho očami pozerané“, se pravděpodobně všichni ostatní účastníci posledního VL na černé budou jevit jako tebou zmiňované mátohy.

EDIT: Těm několika výjimkám se omlouvám. Nechal jsem se unést.

It's only skiing

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy