15.05.2019 11:41:41 #121
>> #120, Nojby, 15. 05. 2019 11:18:42
Protože jsou areály, které musí zasněžovat pouze pitnou vodou, páč z povrchové, jim to nikdo nepovolí.
15.05.2019 12:03:53 #122
Počítám to s cenou pitné, protože zatím nikdo povrchovou vodu nezpoplatnil. Resp. cena se stanovuje zatím individuálně při odběru nad 6000 CBM za rok (nebo 500 CBM za měsíc).
Bavíme se tady hypoteticky o tom, kolik by stála voda pro zasněžování, pokud by se povrchová voda zpoplatnila (tak jak o tom uvažují někteří ekologové). Nic víc a nic míň.
15.05.2019 12:40:57 #123
>> #122, Pavlos, 15. 05. 2019 12:03:53
Vodní zákon jsem tu uváděl a z něj vycházím. Takže jseš o řád výše. Není reálné, aby se při případné změně vodního zákona poplatek za odběr vody zvýšil na úroveň ceny vody pitné.
15.05.2019 12:47:04 #124
>> #123, Nojby, 15. 05. 2019 12:40:57
Ty to pořád nechápeš.
Tady vůbec nejde o cenu povrchové vody, protože pokud ti úřad tuto vodu zakáže odebírat (tak se i dávno ve spoustě případů děje), tak ti nic jiného, než použít drahou pitnou vodu nezbývá.
Proto je Pavlosova kalkulace správná !!!
A ať se nám to líbí, nebo nelíbí, ti ekoteroristé to dříve či později prosadí. A vinu na tom nesou pouze skiareály, protože ta jejich arogance úplně mlátí do očí.
Musí za každou cenu zasněžovat už v listopadu, aby se dalo lyžovat, ale v půlce března klidně zavřou středisko, přestože tam leží ještě metr sněhu. Nebo kašlou na povolené limity.
A to je přesně voda na mlýn všem, kdo jim tu vodu chtějí zpoplatnit, popřípadě úplně zakázat odběr z povrchu. A co tak pozoruju, tak těch lidí je čím dál tím víc.
15.05.2019 12:55:20 #125
A jak to je ted? Musí areály reportovat odebrané množství u povrchové vody už dnes, nebo se jen kontroluje dodržení podmínek odběru?
15.05.2019 13:00:35 #126
>> #124, korsičan, 15. 05. 2019 12:47:04
Navíc tomu hodně „pomáhá“ období sucha, která teď za poslední roky máme. S velkou pravděpodobností dojde na popud MŽP ke změně vodního zákona a používání povrchové vody bude silně regulováno. Pak provozzovatelé budou muset brát vodu upravenou = pitnou a zaplatí za ní.
A jak říká korsičan – na vině je arogance provozovatelů – viz. třeba toto vlákno a společnost Sněžník, která porušila podmínky odběru vody.
15.05.2019 13:04:30 #127
>> #125, HonzA_, 15. 05. 2019 12:55:20
§ 101 vodního zákona:
Platba za odběr povrchové vody se neplatí, pokud odebrané množství povrchové vody je menší nebo rovno 6 000 m3 za kalendářní rok nebo je menší nebo rovno 500 m3 v každém měsíci kalendářního roku. Neplatí se též za odběry povrchových vod pro provoz rybích líhní a sádek a pro napouštění rybníků a vodních nádrží pro chov ryb, zatápění umělých prohlubní terénu (zbytkových jam po těžbě nerostů) nevyžadující čerpání nebo převádění vody správcem vodního toku, pro průtočné chlazení výzkumných jaderných reaktorů, pro požární účely, napouštění veřejných koupališť, odstavených ramen vodních toků a nádrží tvořících chráněný biotop rostlin a živočichů, pro výrobu sněhu vodními děly, za odběr okalových vod pro zemědělskou nebo lesní výrobu a za povolený odběr pro vyrovnání vláhového deficitu zemědělských plodin, včetně školkařských výpěstků. Okalovými vodami pro zemědělskou a lesní výrobu jsou povrchové vody odebírané z vodního toku za zvýšených průtoků (vodních stavů) pro závlahy zaplavováním.
Provozovatel ale musí dodržovat i ostatní paragrafy vodního zákona – proto třeba Sněžník a.s. dostal pokutu, protože nedodržel ustanovení o minimálním průtoku a ohrozil tím biotop.
15.05.2019 13:12:37 #128
>> #125, HonzA_, 15. 05. 2019 12:55:20
Navíc ten limit 6000m3 vůbec nic neznamená, rozhodnutí je jen na daném úřadě.
Už jsem to psal výše. V létě už 3 roky zpět úřad zakázal komplet odběr vody z potoka a platí to pro všechny. Jak pro zahrádkáře, tak pro lidi jako já, co si vozili vodu do lesa na zalévání stromků.
A to se bavíme v řádech kubíků, kdy je limit 6000m3 v nedohlednu.
Dokonce místní JZD muselo ohradníkem zamezit volně se pasoucím kravám na pastvině přístup k potoku, protože těch 180 kusů taky za den něco vypije. JZD si muselo nechat vyvrtat studny a krávy chlastají pěkně hlubinnou a na potok se jen dívají !!!!
Něco takového bylo ještě před 5 lety naprosté sci-fi. A dnes je to tady.
15.05.2019 13:36:42 #129
JZD si muselo nechat vyvrtat studny a krávy chlastají pěkně hlubinnou a na potok se jen dívají
To je teda
sila…o pár rokov, neostane hlbinná voda ani na výrobu piva, lebo ju minú
Skiareály a kravy
Ale dobrá téma, len sa obávam, že my to nezmeníme – vysušovanie krajiny kvôli lesnému antihospodárstvu(výrub, lesné cesty urýchľujúce odtok…) bude pokračovať a politici/úradníci to ako obvykle poriešia štýlom „poroučíme větru dešti“ nie riešením príčin ale následkov(ako taký nezmysel typu kvóty na CO2, ktoré nič neriešia, len zvyšujú ceny výrobkov).
15.05.2019 13:54:05 #130
>> #117, korsičan, 15. 05. 2019 08:39:07
Dobrá – konkrétně: Ekonomicky nevýhodnej provoz je takovej, kdy se provoz ukončuje. Jen debil by provozoval ekonomicky nevýhodnej provoz.
Všechno ostatní, jak HonzA správně píše, „jsou s odpuštěním
nekonkrétní prázdné kecy“ ".
15.05.2019 14:17:39 #131
>> #130, oblouk, 15. 05. 2019 13:54:05
Já věděl že na tu otázku nedokážeš odpovědět, nebo lépe řečeno NECHCEŠ odpovědět !!!
Jen potom nechápu, proč tím teda argumentuješ.
Z těch keců, co jsem ti dodal (osobně si myslím že to jsou dost pádné a hlavně věcné argumenty), je odpověď jasná a s ekonomikou nesouvisí.
Nenažranost a ekonomicky nevýhodný provoz, jsou dvě rozdílné věci. Asi jako holky a vdolky.
Vsadím se, že jsi nikdy nepodnikal.
15.05.2019 16:23:18 #132
>> #130, oblouk, 15. 05. 2019 13:54:05
„Ekonomicky nevýhodnej provoz je takovej, kdy se provoz ukončuje. Jen debil by provozoval ekonomicky nevýhodnej provoz.“
Takže je podle tebe v pořádku tento postup:
- V období duben – říjen prodat sezónky
- Otevřít provoz 25.12
- 3.1 provoz omezit jen na víkendový a případně v týdnu omezený, pokud v ubytovacím zařízení patřícím areálu bydlí a stravuje se nějaká škola, případně když jsou polské prázdniny
- 31.1 přechod na plný provoz
- S posledním dnem jarních prázdnin přechod na omezený režim (prodloužené víkendy)
- 1.4 oslavit apríl, tam se vysmát sezónkářům, nalákat nové ovečky na to, že sezónka na další sezónu jim platí i do konce současné + megakampaň
- 2 týdny na to bez vysvětlení zavřít a začít jezdit letní sezónu za prachy
Je to tak opravdu v pořádku?
15.05.2019 17:22:29 #133
Fuha,to je cvrkot.
To je tym „predcasnym“ zaciatkom sezony? Pekne posnezilo.
My laznici si myslime,ze nehladiac na zmeny ktore pridu posunutim a zmenou pohybu Golfskeho prudu /to budeme riesit uplne,ale uplne ine problemy/ ,tak to nase technokraticke myslenie, upravy vodnych riecist, betonovanie a asfaltovanie vsetkeho,zacina prinasat svoje ovocie.
Zmeny malych aj velkych vodnych cyklov do par rokov zabezpecia,ze pride k nutnym upravam vo vyuzivani vody pocas suchsich obdobi aj vo vetsich mestach.
Ani nechcem vidiet,co to spravi s Prahou.A s „Prazskymi ekologmi.“
To budu zakony,marisku. Uz teraz by som sa na mieste vlastnikov arealov zacal riadne potit.
Kto vidi do ekonomiky stredisk,vie co stoji „delohodina“ zasnezovania,tak vie co s ekonomikou arealov urobi spoplatnenie vody.
Posledne vyhlasenia OSN davaju tusit,ze lyzovanie bude asi posledny problem,ktory nas bude srat.
A preto si ja chytru sezonku nekupim.Cely polrok trpnut ci som sa nahodou neojebabral ked som ju kupil…
Tu u nas pri Matre,Fatre … si nedovolia sezonku ani ponuknut.Vedia co by riskovali.
caute Harry
P.S. Skuste niekto prepocitat,kolko lyzovaciek zaplati „chytra sezonka“. Pre cloveka,ktory ide na kopec jak do Kauflandu. Dobre na to idu TMR. Z pohladu biznisu dobre.Aj z pohladu akcionarov.
15.05.2019 17:33:53 #134
A este som zabudol.
To museli do potoka pustat riadne pri znizenom prietoku „ludske vydobytky“ ked ich uz niekto natrel co sa riadne nasral.
Nuz,ale na papieri tie „super ekologicke“ spracovavacky hovien a ludskeho snazenia o co najviac bordelu vo vode,vyzeraju celkom fajn.
Problem pustim za mesto,dedinu… tam ho predsa vyriesia.Vsak platim,nie?
Ale nevyriesia.
Zatial ho skryva dostatocny prietok v korytach.
Zatial.
caute Harry
P.S. Kto by mal zaujem,mozem ho zobrat na skolenie na chalupu.Mam nadherny potok hned za dvorom.
Najlepsi termin 5 – 10 mesiac.Cisticka 10 rokov stara,podla novych noriem.
15.05.2019 18:33:03 #135
>> #132, HonzA_, 15. 05. 2019 16:23:18
Vždyť už jsem psal:
„Vůči těm „chytrejm“ sezonkářům co by chtěli v dubnu lyžovat je to hnusně sprostý a TMR by zasloužilo přes držku…“ – a nikde jejich postup nehájím, naopak. ZároveŇ ale žasnu nad blbcema co jim to žerou a platěj a platěj – a rozčilujou se… (i tady). Přitom to nejsou Alzhaimeři, ale lidi v nejlepším produktivním věku!
Já jsem starej, blbej a při tom asi nejnadšenější lyžař – a ani by mě nenapadlo koupit si něco takovýho když vím co mě čeká. Všichni co to kupujou to vědí předem – všichni! Taraj by byl blbej kdyby jim to neprodal! – a vás to rozčiluje.
15.05.2019 18:44:33 #136
>> #135, oblouk, 15. 05. 2019 18:33:03
„a vás to rozčiluje“
Mně nerozčiluje to, že to Taraj nabízí a zkouší. Mně rozčiluje to, že lidé, kteří by mu to mohli trošičku znepříjemnit, to vzdávají s tím, že je Taraj splachovací a že to nemá cenu. Tahle rezignace mně rozčiluje.
16.05.2019 14:08:41 #137
>> #135, oblouk, 15. 05. 2019 18:33:03
A proč pořád argumentuješ sezonkářema ???
To chceš říct, že lyžaři co si sezonku nekoupili (a nikdy nekoupí), by v dubnu lyžovat nechtěli ??? To je pro mne teda novinka.
a nikde jejich postup nehájím, naopak – To jako vážně ???
Tak mě potom vysvětli o čem tady celou dobu debatujeme ??? Ty jejich postup nehájíš, ale argumentuješ ekonomicky nevýhodným provozem, který je přitom naprostý nesmysl. To jsem ti dokázal hned na několika případech a že ty jsi to benevolentně přešel, si vysvětluji po svém.
Když už teda argumentuješ ekonomicky nevýhodným provozem, tak by jsi měl být schopen tento postoj nějak reálně podložit. Nebo to vůbec nenakousávat.
16.05.2019 14:36:24 #138
>> #137, korsičan, 16. 05. 2019 14:08:41
Kdybych se tvojí sveřeposti nesmál, poprosil bych znovu zopakovat důkazy které zde zmiňuješ " …ekonomicky nevýhodným provozem, který je přitom naprostý nesmysl. To jsem ti dokázal hned na několika případech…". Bude to jistě zajímat všechny provozovatele kteří provoz ukončují – i podle mého názoru – předčasně.
16.05.2019 15:46:46 #139
>> #138, oblouk, 16. 05. 2019 14:36:24
Ty nejezdíš v létě na ledovce ???
Já jsem ti dodal odkaz na report z Tignes, kde tam celý týden lyžovalo max. 200 lyžařů a od 10h to byla tak padesátka, víc rozhodně ne.
Takže chceš tvrdit, že v Tignes jsou blbci, co neumějí počítat a provozují v létě ztrátově středisko ???
Já si spíš myslím že ne. 200 × 23E na chodníku fakt nenajdeš.
A na Tuxu také, protože kdykoli jsem tam v létě byl, čekací doba byla nula a sjezdovky prázdné.
Čemu se směješ nevím, ale zatím jsi nedokázal vypotit odpověď na jednoduchou otázku, co je to ekonomicky nevýhodný provoz. Tímto ty neustále argumentuješ, ale přitom to sám nedokážeš blíže vysvětlit.
Ale ono se to časem změní, až začnou skiareály za vodu na zasněžování platit, tak jim potom těch 200 lyžařů za den na konci března a v dubnu bude bohatě stačit. Kolik pak je 200 x řekněme 500Kč ???
16.05.2019 16:49:53 #140
>> #139, korsičan, 16. 05. 2019 15:46:46
Korsi.
Vies co,mne obloukova odpoved uplne postacuje.Skor nerozumiem Tebe,kam nasilu mieris.
Lyzovat vo Svataku moze kazdy komu sa len zachce,akurat nebude mat upravene pisty a nepojdu vleky.Ci ma alebo nema nejaku sezonku na to nema ziadny vplyv.
Kazdy majitel,najomca,prevadzkovatel, takisto lyzovaniachtivy obcan ma pojem ekonomicky nevýhodný provoz. posunuty a nastaveny vo svojom vnimani inde.
Kto vie ako ma podpisane kazdy zmluvy so svojimi sezonnymi zamestnancami,ako ma nastaveny tarif na odber elektrickej energie so svojim dodavatelom pocas sezony a mimo nej, ake predstavy o svojej dividende maju akcionari…?
Mozno keby boli vedla seba Spindly tri s roznymi majtelmi tak by sa musel najomca TMR spravat inak.
Mozno by sa spraval inak,ak by Spindl bol jeho vlastnicstvom,ak by mu viac zalezalo na pocite ludi ako na znizovani prevadzkoveho zisku sluzbou obyvatelstvu bez zarobku.
Lebo,nemyslim si,ze by akcionari TMR trpeli nejake neekonomicke tahy Taraja ak by im znizovali zisky.
Za chytrou sezonku mozu akurat tak udelit Tarajovi akcionari pochvalu a udelit peknu premiu za dobre manazovanie strediska.
Vytiahnut totiz z ludi peniaze vopred,pricom nemusim pouzivat "svoje " peniaze ani pozicane peniaze z uverovych ustavov,aj ked je momentalne situacia na urokovej sadzbe aka je, je chytry tah.
Preto sa mozno ta sezonka vola chytra, nie preto aby si tak pripadal jej majitel.Myslim tej sezonky.
caute Harry
16.05.2019 17:44:12 #141
>> #114, HonzA_, 14. 05. 2019 23:28:18
Protože ono se to dá interpretovat i tak, že při business modelu „Sezónka pro blbé“ je provoz ekonomicky nevýhodný od chvíle kdy na podzim otočí vypínačem a zapnou vleky. V podstatě ještě o něco dříve – když do práce nastoupí na podzim i někdo jiný než admin webu s eshopem a účetní s dispozičním právem k bankovnímu účtu.

caute Harry
16.05.2019 18:31:16 #142
>> #140, Harry, 16. 05. 2019 16:49:53
Lyzovat vo Svataku moze kazdy komu sa len zachce,akurat nebude mat upravene pisty a nepojdu vleky.Ci ma alebo nema nejaku sezonku na to nema ziadny vplyv.
– Tak to rozhodně bez svolení majitele nemůžeš, protože to není tvoje.
Vies co,mne obloukova odpoved uplne postacuje.Skor nerozumiem Tebe,kam nasilu mieris. Kazdy majitel,najomca,prevadzkovatel, takisto lyzovaniachtivy obcan ma pojem ekonomicky nevýhodný provoz. posunuty a nastaveny vo svojom vnimani inde.
– No a mě právě zajímá (a pokud si všimneš, tak nejen mě), jak má ekonomicky nevýhodný provoz nastavený Oblouk, když tím neustále argumentuje. Bohužel to z něho nemůžu vypáčit.
To je celé .....
Mozno keby boli vedla seba Spindly tri s roznymi majtelmi tak by sa musel najomca TMR spravat inak.
Mozno by sa spraval inak,ak by Spindl bol jeho vlastnicstvom,ak by mu viac zalezalo na pocite ludi ako na znizovani prevadzkoveho zisku sluzbou obyvatelstvu bez zarobku.
Lebo,nemyslim si,ze by akcionari TMR trpeli nejake neekonomicke tahy Taraja ak by im znizovali zisky.
Za chytrou sezonku mozu akurat tak udelit Tarajovi akcionari pochvalu a udelit peknu premiu za dobre manazovanie strediska.
Vytiahnut totiz z ludi peniaze vopred,pricom nemusim pouzivat "svoje " peniaze ani pozicane peniaze z uverovych ustavov,aj ked je momentalne situacia na urokovej sadzbe aka je, je chytry tah.
Preto sa mozno ta sezonka vola chytra, nie preto aby si tak pripadal jej majitel.Myslim tej sezonky.
– To mu nikdo nebere, několikrát už jsem to tady napsal a se svým střediskem si Igor může dělat co chce.
Ovšem je tady téma, které je základem této diskuse a to o bezplatném odběru vody na zasněžování POUZE JEHO byznysu. Ve společnosti sílí hlasy, že jeho byznys je opravdu jen JEHO, ale ta voda je NAŠE !!!! No a on si jí zadarmo vezme, díky ní provozuje SVŮJ byznys a přestože má v půlce března na svazích metr sněhu, SVŮJ byznys z „Obloukovy“ ekonomické nevýhodnosti ukončí. A nejen on !!!!
A ekoteroristé jsou na koni a musíš chtě nechtě uznat, že mají pravdu. Je to totiž čisté plýtvání zdroji (KTERÉ NEJSOU JEHO) a jednoduše musí přijít změna.
A vsadím co budeš chtít, že ta změna už klepe na dveře. Ta voda totiž v tomto státě dochází a díky aroganci a bezohlednosti podnikatelů jako je Igor, lidem trpělivost končí.
16.05.2019 20:22:21 #143
>> #142, korsičan, 16. 05. 2019 18:31:16
„…jak má ekonomicky nevýhodný provoz nastavený Oblouk, když tím neustále argumentuje. Bohužel to z něho nemůžu vypáčit.To je celé …“ – já to mám nastavené úplně stejně na vodě jako ty máš nastavenej ekonomicky výhodnej provoz v Tignes nebo Zermattu.
Ty „argumentuješ“ tím, že přece nejsou taková blbci, aby provozovali
neekonomický provoz, já zase tím, že přece nejsou takoví blbci, aby
neprovozovali ekonomicky výhodný provoz. Obojí jsou to stejně
„hodnotný“ argumenty .
Oba při tom víme o jejich akruálních nákladech a příjmech prdlajs… Repektive já vím o těchhle ekonomickejch ukazatelích tady v Česku jistě víc než ty ve Francii nebo Švýcarsku. Proč? Protože jsem ta čísla viděl cca před deseti lety, když jsem se snažil nabízet zajištění mediální podpory jarního lyžování Sdružení provozovatelů lanovek a vleků nebo některým areálům…
Tohle je diskuse dvou blbců. Víme prd a prd zmůžem.
16.05.2019 20:55:19 #144
>> #143, oblouk, 16. 05. 2019 20:22:21
„Tohle je diskuse dvou blbců. Víme prd a prd zmůžem.“
Přidej si třetího.
Podívej se na to z jiného pohledu – TMR prodalo zákazníkovi službu, která spočí v tom, že zaplatí buď najednou a nebo nadvakrát jistou sumu peněz dopředu a za to má nárok:
- lyžovat jak dlouho chce v aktuální sezóně (při koupi na jaře)
- lyžovat jak dlouho chce v následující sezóně
- to vše časově omezeno jednostranným rozhodnutím TMR o začátku a konci sezóny
Já to beru tak, že prodejem takového skipasu došlo k uzavření smlouvy a vznikl závazek TMR vůči zákazníkovi dodat službu. Službu, jejíž parametry jsou zákazníkovi dopředu víceméně neznámé.
Každý by pochopil, že start a konec provozu závisí na povětrnostních podmínkách.
Ale když někdo utne provoz se spoustou sněhu na svazích a s tím, že určité množství sezónkářů má stále o službu zájem, je to podle mne vyčuranost a neférový přístup k zákazníkům.
Padají tu argumenty, že TMR nemůže držet provoz dál, protože jí končí smlouvy pracovníků v areálu.
OK, takže jim tedy nic nebrání v tom, aby DOPŘEDU oznámili, kdy ukončí poskytování služby i v případě dobrých podmínek.
Proč to nedělají? Protože na ně nikdo netlačí. Jednotlivce v diskuzích umlčí mazáním a lyžařští novináři se jim bojí dát otázky na tělo, protože jim zacpávají huby penězi za propagaci.
Tohle je můj pohled na věc.
Jak to vidíš ty?
16.05.2019 21:55:23 #145
>> #143, oblouk, 16. 05. 2019 20:22:21
Ale mě vůbec nezajímá ekonomicky nevýhodný provoz ze strany skiareálů, to je jejich věc a jejich boj. Oni tady nediskutují.
Mě zajímá ekonomicky nevýhodný provoz podle tebe, protože ty s tím tady neustále operuješ, argumentuješ a chování skiareálu tím obhajuješ.
Takže se tě proto ptám, na základě jakých čísel či informací jsi došel k závěru, co je a co není ztrátové.
Možnosti jsou jen dvě. Bud to víš, ale pod trestem smrti to nesmíš prozradit, nebo to nevíš a bojíš se to přiznat.
Klidně můžeme nechat spát Tignes, ale jistě uznáš, že tam mají x krát vyšší náklady v červenci, než Igor v dubnu ve Špindlu. Lanovky jsou tam větší, delší, složitější, areál je plošně nesrovnatelný, stejně jako převýšení sjezdovek. Přesto to středisko běží při max. 200 lyžařích za den.
To samé platí i pro Tux. Tam jsou dny, kdy se tam plácáš skoro sám.
Takže pokud tato střediska jedou v takovém počtu platících lyžařů, tak evidentně ve ztrátě nebudou. Můžeš to zpochybňovat jak chceš, ale logický protiargument nenajdeš.
Takže Tignes a Tux necháme být a zabrousíme do ČR.
Chceš tvrdit, že 200 lidí poslední den v Harrachově byl ztrátový podnik ??? Nebo fakt, že před Igorem jezdil Špindl od půlky března do konce sezony ve ztrátě ??? Opravdu, celé ty dlouhé roky ???
Já prostě jen čekám, jaké číslo z tebe nakonec vypadne. Bude to 1000 lyžařů, 500, 100, 20, 8, 1 … ????
Edit – třeba Tux, ať neoperuji jen já – https://snow.cz/…er-gletscher
16.05.2019 22:05:09 #146
>> #142, korsičan, 16. 05. 2019 18:31:16
J.j.
S tou vodou tomu rozumiem.Problem vidim v tom,ze urcite musia mat uzavrete zmluvy o odbere povrchovych vod.Co je v nich neviem. Zadrzat vodu v jarnych mesiacoch pri nadbytku,to aj ekoteroristi zrazia opetky a potichu zasalutuju.
Kazdy kubik co nezbehne rychlo dolu je prospesny.A rozdielny bod topenia prirodneho a technickeho snehu,mozno dvojnasobne.
>> #144, HonzA_, 16. 05. 2019 20:55:19
Ci on ten problem nakoniec nebude v tom,ze bola paradna zima s nadstandartnymi snehovymi podmienkami.S tym asi spickove horske strediska nepocitali a posralo im to cely obchodny model. :D
caute Harry
16.05.2019 22:12:29 #147
>> #146, Harry, 16. 05. 2019 22:05:09
No podívej se.
V našem lese pramení jeden ze dvou přítoků potoka, který teče do obecního rybníka (plocha slabší hektar a je plný po celý rok) a následně protéká naším Vidlákovem. U nás v lese je to ta slabší větev, ale voda teče i v těch největších vedrech. Asi 50m od prameniště jsme vybagrovali tůň, kde se drží tak 30 kubíků vody.
A když obec v létě vyhlásí zákaz odběru vody, tak nikdo nesmí brát vodu ani z potoka, ani z obecního rybníka a dokonce ani já ze své vlastní tůně !!!! Na to jsem byl důrazně upozorněn už před 3 lety !!!
A to tu vodu používám na zalévání stromků v lese. Doma žádnou zeleninovou zahradu nemám.
Takže asi tolik k budování záchytných nádrží na potocích a odběru vody v praxi.
Je pravda, že i kdybych mohl, tak bych z té tůně vodu stejně nebral, protože se tam blbě couvá a ještě blběji s plnou lejtou vyjíždí. O těch pár kubíků z vodovodu mě stejně nejde a ve finále to mám jednodušší.
Každopádně ty zákazy tady už jsou a je jen otázkou času, kdy dopadnou i na zemědělce a hlavně na skiareály.
16.05.2019 22:18:13 #148
16.05.2019 22:24:52 #149
>> #145, korsičan, 16. 05. 2019 21:55:23
Takže pokud tato střediska jedou v takovém počtu platících lyžařů, tak evidentně ve ztrátě nebudou. Můžeš to zpochybňovat jak chceš, ale logický protiargument nenajdeš.
Logicke v niektorych podmienkach je fungovat,aj ked silne prerabam.
To je uz na vyhodnoteni kazdeho soudruha. Ked mozu byt spickovi financnici altruisti a filantropi, preco by nemohli byt aj vlastnici stredisk./:D, netreba sa bat,ide len o vyhodnost riesenia/
Mozno o nejaku dobu bude take aj TMR.Ked mu Spindl bude pre „nerentabilnost“ patrit cely.:DD. Nuz,financnici,ti vedia kam tento svinsky system nekrytej meny dospeje casom.
caute Harry
P.S. Mna by skor zaujimali interne informacie typu:
Preco sa Spindl prenajal sukromnemu subjektu.Bol problem so spravou arealu? Nevychadzalo to?
16.05.2019 22:29:29 #150
>> #148, HonzA_, 16. 05. 2019 22:18:13
Asi to souvisí s tím, jak Rataj kritizoval Rakušáky, že neumí podnikat…

Uvidime ako bude poucovat za desat rokov. Biznismen.Vraj aj negativna reklama je reklama.Sa hovori.Len nech sa moc nespolieha…
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.