Rada - nehoda na lyžích v Rakousku - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost Rada - nehoda na lyžích v Rakousku

Rada - nehoda na lyžích v Rakousku

23.01.2016 22:50:17 #1 

moguai

zdravím Vás. Bohužel jsem se stal i já členem skupiny lidí, kterým se stala nehoda v Rakousku a v cizině vůbec. Moje nehoda spočívala ve srážce s 61 paní, která utrpěla zlomeniny obličejových kostí včetně čelisti a utržené vazy v koleni.Okamžitá hospitalizace, odvoz vrtulníkem a podobné věci, které se ještě nabalují. Srážka se stala ve spojení dvou sjezdovek, kde dle informací z policie byla paní vina. Ovšem nyní jsem obdržel dopis, kde proti paní se zastavuje trestní řízení a u mě se pokračuje. Jsem tedy v pozici, abych se začal obhajovat.

V Rakouském trestním řádku je ustanoven tzv. institut Diverse nebo Umleitung, což je alternativa kdy se člověk může „vykoupit“ z trestu tím, že přizná svojí vinu a zaplatí stanovenou částku.

Mám tři otázky:

1. máte někdo zkušenost s „vykoupením“, jehí hodnoutou apod? má to smysl?
  2. zkoušel jste někdo vznést protest a soudil se za špatné rozhodnutí?
  3. mám 3 různá pojištění s odpovědností, je možné kombinovat vícero pojištění na pokrytí částky, které budu muset jistě zaplatit poškozené, tak aby mi to pokrylo cílovou požadovanou částku (např. jedno pojištění na 2Mio CZK, druhé 1Mio CZK, třetí 200K CZK)

Díky Franta 4)

23.01.2016 23:09:46 #2 

oblouk

>> #1, moguai, 23. 01. 2016 22:50:17

Předpokládám, že jsi okamžitě o nehodě informoval své pojišťovny, protože zda vůbec a kolik bude třeba platit je jejich problém. Pokud jsi tak neučinil, tak to IHNED NAPRAV!!! Mají svá zastoupení i v Rakousku – většinou jsou zastoupeny sítí AXA.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

24.01.2016 00:22:26 #3 

mirjur muž

K bodu 3 – součástí hlášení pojistné události je i prohlášení, že neuplatňuješ plnění téže události z jiné pojistky, takže to zřejmě nebude možné.

Co tě nezabije, to tě posílí!

24.01.2016 07:43:37 #4 

orim muž

Skús napísať na Vaše veľvyslanectvo v Rakúsku, možno že Ti poradia a pomôžu. Poisťovne urgentne oboznám s nehodou a informuj sa o možnosti plnenia úrazu. Ak máš svedkov o Tvojej nevine ich údaje a stručné svedecké vyjadrenia oznám polícii v Rakúsku, ktorá to vyšetruje, ale konaj strašne rýchlo!

25.01.2016 21:44:47 #5 

moguai

Ahoj,diky za rady. S pojistovnou to resim,poslal jsem odvolani k zruseni ukonceni vysetrovani te pani,ktera se ucastnila stretnuti. Zacinam hledat pravnika. Pani semnou komunikuje,tak snad bude mit rozum.momentalne jsem v naproste agonii s touhle situaci. Mam fakt strach,ze mi to znici zivot. Budu referovat.

25.01.2016 21:50:22 #6 

HonzA_ muž

>> #3, mirjur, 24. 01. 2016 00:22:26

„…prohlášení, že neuplatňuješ plnění téže události z jiné pojistky, takže to zřejmě nebude možné.“

Neviděl bych to tak kategoricky. Existuje i jiný přístup – a to v případě existence více pojistných smluv na stejné riziko se plnění z jednotlivých smluv rozdělí v poměru výše příslušných limitů plnění pro dané riziko. Je třeba si vždy přečíst smlouvu a pojistné podmínky.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.01.2016 23:01:11 #7 

jjilek

Pro tyhle případy mám obecnou radu, která žel Tobě již nepomůže. Manželka byla před rokem sražená na Chopku nějakou začátečnicí, která nezvládala zmrzlou sjezdovku nad Kosodrevinou. Bohužel to „nikdo“ neviděl. Horská služba zapracovala, problém s převozem na první ošetření a transport sanitkou domů do nemocnice v Olomouci nebyl problém uhradit z pojištění platební karty. Protože šlo o vážné zranění, má to samozřejmě soudní dohru. Naneštěstí ta dívenka neměla žádné pojištění. My máme jako členové OEAV pojištění i pro tyto případy a limity pojištění v tomto případě pro případnou odpovědnost nebo úhrady právní pomoci jsou na naše poměry neskutečně vysoké. Po nahlášení rakouská pojišťovna sama navrhla právníka na Slovensku, ten už zařizuje úplně všechno včetně kontaktu s pojišťovnou. A finance jsou úplně mimo nás. Vřele všem doporučujeme, sami obnovujeme toto pojištění snad 20 roků (nikdy se nic nestalo kromě operace apendixu v Rakousku – ten zaplatili také)! Pojištění zahrnuje veškeré sportovně turistické aktivity na celém světě s výjimkou alpinismu nad 6000m (tam jsou nějaké příplatky).

27.01.2016 20:59:15 #8 

Navvy

Pokud probíhá v Rakousku trestní stíhání, tak je možné uzavřít dohodu se státním zástupcem, což ovšem znamení přiznání viny a úhradu celé škody. Pojišťovny celou požadovanou škodu obvykle nehradí, takže to bude stát nějaké peníze. Je třeba komunikovat s Tvojí pojišťovnou a zjistit, zda Ti zaplatí advokáta v Rakousku. Bez advokáta riskuješ odsouzení a z toho plynoucí další problémy. To, že v cizině neberou příliš ohledy na Tvé svědky, je známá věc.

28.01.2016 19:27:04 #9 

oblouk

>> #4, orim, 24. 01. 2016 07:43:37

>> #8, Navvy, 27. 01. 2016 20:59:15

Nejen vám dvěma děkuju za poskytnuté rady a podporu. Právě mě přišel výsledek ve smyslu „co jsme si to jsme si…“. Není to žádné vítězství, ale o to jsem ani neusiloval vzhledem k nešanci uspět ve Švýcarsku. Je to tedy přijatelný závěr.

>> #5, moguai, 25. 01. 2016 21:44:47

Napsal jsem ti soukromě a tys nereagoval… – divné…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

28.01.2016 19:56:07 #10 

HonzA_ muž

>> #9, oblouk, 28. 01. 2016 19:27:04

Takže švýcarská etuda dopadla nakonec v podstatě dobře. To je fajn, o starost míň.

29.01.2016 09:01:42 #11 

oblouk

>> #10, HonzA_, 28. 01. 2016 19:56:07

Jo – dík a už kloužu skoro denně na Telnici (v rámci rehabilitační léčby v lázních Teplice).

29.01.2016 09:40:55 #12 

HonzA_ muž

>> #11, oblouk, 29. 01. 2016 09:01:42

Tak to je pěkný, že už jsi zase na sněhu!

02.02.2016 11:34:36 #13 

moguai

Oblouk → promiň, žádnou zprávu jsem nezaznamenal, jsem tu nový, takže to spíš neznám

V tuto chvíli čekám na rozhodnutí z Rakouska. Podal jsem odvolání pro rozhodnutí o vyjmutí odpovědnosti protistrany, protože dát oznámení o ukončení procesnu s tou ženskou a semnou pokračování, to je opravdu divné.

Po oznámení o ukončení vyšetřování s dotyčnou jsem s kolegy a kamarády zkoušel obvolávat státního zástupce v dané věci. První den byla informace o „vykoupení“ z trestního řízení, druhý den, člověk, který to má údajně na starosti vysvětlil. že nechápe, proč je paní mimo vyšetřování. Tedy mám několik různých informací o tom co se děje. Neoficiálně nám policie v daném místě uvedla, že podle vyšetřování je ta paní odpovědná za srážku. Pak je otázka, zda-li právní zastoupení této strany nemá vliv na rozhodování prostřednictvím lobby. Podle informací, které mám, pojišťovny by měli spolupracovat co se týče vyplácení odpovědnosti. Pochopitelně, uznám-li, že jsem viný abych se vykoupil z procesu, musím se ujistit, že pojišťovna nebude krátit svojí odpovědnost. Bohužel, zatím to pro mě vypadá špatně a očekávám to nejhorší. Snad spravedlnost nebude slepá. Franta

02.02.2016 11:48:19 #14 

orim muž

>> #13, moguai, 02. 02. 2016 11:34:36

Píšeš, že si obvolával štátneho zástupcu (prokurátora) v danej veci. Vieš určite, že má uvedenú vec pridelenú? Poslali Ti nejaký písomný dokument (rozhodnutie, opatrenie ap.) kde je uvedená spisová značka pod ktorou je Tvoja vec v AT zaevidovaná? Zbieral si informácie o možnostiach postupu v danej veci na Vašom veľvyslanectve v AT? Poslal si zoznam Tvojich svedkov, ktorých navrhuješ k veci vypočuť? Komunikuješ s AT orgánmi aj elektronicky?- čo má dôkaznú hodnotu. (pri telefonovaní nulovú!)

03.02.2016 00:50:06 #15 

oblouk

>> #13, moguai, 02. 02. 2016 11:34:36

Napsal jsem ti soukromě na tvoji emajlovou adresu ať mi zavoláš – a ty nic!!! Mám dobré zkušenosti s právním zastoupením našich pojišťoven – oni vědí velmi dobře JAK POSTUPOVAT a opravdu účinně ti poradí a eventuelně tě i zastoupí. Ostatně psal jsem ti to v postu 2 = >> #2, oblouk, 23. 01. 2016 23:09:46 Pokud budeš postupovat bez součinnosti se svojí pojišťovnou, budeš dělat zbytečné kroky (v lepším případě) s zcela jistě i chyby, které mohou být pro tebe i tvojí pojišťovnu osudné a nevratné!!!!!

Děsíš mě tím, jaké postupy volíš.

03.02.2016 07:42:51 #16 

HonzA_ muž

>> #5, moguai, 25. 01. 2016 21:44:47

K tomu že druhá strana bude mít rozum si přečti tenhle článek – je to poučné. A čím víc bude právníkú a pojištěných, tím horší to bude.

03.02.2016 07:43:43 #17 

HonzA_ muž

03.02.2016 08:19:16 #18 

moguai

OK, nevšiml jsem si, že jsi psal na mojí soukromou adresu. Moc ji nepoužívám, podívám se tam.

Asi jsem se nevyjádřil jasně, proto to sesumarizuji co jsem udělal:

1. dostal jsem vyjádření, že druhá strana je mimo trestní stíhání
  2. následně na to jsem s kolegy, kteří jsou rodilý mluvčí, volal na místo, které dalo rozhodnutí → mám značku daného případu
  3. první rozhovor byl o stavu řízení a že je větší vina na mé straně, proto se rozhoduje o trestu
  4. nedalo mi to spát, tak jsem požádal dalšího člověka, který je rodilý mluvčí a ten volal pár dní na to, tam se dozvěděl, že „soudce“ nchápe, jak je možné, že protější strana je mimo proces a semnou se to vede
  5. na to jsem podal odvolání, kde jsem uvedl, že nerozumím proč je tato strana mimo stíhání, když se incident stal minimálně se zaviněním z obou stran (toto mi pomohli napsat moji němečtí kolegové)
  6. dále jsem konzultoval tuhle situaci s kolegou, rakouským právníkem, který mi doporučil čekat na vyjádření.

Celou situaci řeším se svojí pojišťovnou od samého počátku (ČP) a tuto událost jsem také nahlásil před časem na AXA, kde jsem sjednané pojištění daného zájezdu. Tedy, zahrnul jsem celkem dvě pojišťovny. Podle mých informací by snad měli pojišťovny participovat na případném odškodnění. Co je ovšem problém, budu-li usvědčen, respektive přiznám-li vlastní chybu, budu pravděpodobně nést i následky se spoluúčastí… Snažím se komunikovat i s protější stranou (velmi opatrně).

V tuto chvíli čekám, co obdržím ze strany rakouského státního zástupce, každopádně už teď vím, že budu potřebovat obhajobu. Tady snad bude pomocna pojišťovna (je to i v jejím zájmu).

uvidím …

03.02.2016 08:22:41 #19 

moguai

to Oblouk: nic jsem v soukromém emailu nenašel, použil jsi: odvy@centrum.cz ?

03.02.2016 09:42:10 #20 

orim muž

>> #18, moguai, 03. 02. 2016 08:19:16

http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…

Len pre orientáciu si to prečítaj, neviem na koľko percent je celý obsah pravdivý a koľko je z toho iba reklama nejakej poisťovni.

03.02.2016 11:53:00 #21 

oblouk

>> #19, moguai, 03. 02. 2016 08:22:41

To nemohu vědět na jakou adresu to šlo, když jsi ještě neodpověděl… Použil jsem standardní postup – tedy přes adresu kterou máš ve svém profilu a ta se neukáže. Pokud jsi při registraci neuvedl správnou, nemůže ti žádná informace přijít. Poslal jsem ti můj telefon (který jsi ale také mohl dohledat, pokud bys o konzultaci stál).

03.02.2016 11:58:01 #22 

moguai

Tak nevím, jakou adresu jsem tam uvedl. Nemám jinou než tuhle: odvy@centrum.cz pošli mi to na tohle, jestli to jde. Rád se dozvím víc.

Jinak díky za článek, taky jsem ho četl. Uvidím, budu referovat, jakmile se posunu někam dál. Franta

03.02.2016 13:55:40 #23 

korsičan muž

A přitom se tak pěkně po Evropě cestovalo .....

Bohužel, ale dnes už to dávno neplatí. Lidé jsou zákeřní, bez úcty a pokory k druhým. Hlavně na druhém co nejvíc vytřískat a co nejlépe se zahojit.

Sice to do zimy nepatří, ale napíšu svoji zkušenost z nelyžařského výletu do Alp. Na podzim jsem vyrazil s pár kamarády do Rakouska na ferratu Konigsjodler. Je to krásná hřebenová ferrata, kde se přelézají přes hřeben skalní věže. Je to zjednodušeně řečeno vylézt po téměř kolmé stěně na vrcholek věže, přejít pár metrů po hřebeni a zase na druhé straně slézt dolů. Tato cesta je dost technicky a hlavně silově náročná, protože je dlouhá a hlavně nemá téměř žádné umělé stupy na nohy. Drtivou část trasy člověk musí držet na rukách, protože není pořádně o co opřít nohy. Tento fakt byl zřejmě hlavním důvodem toho, co nás tam potkalo.

Při výlezu na předposlední věž jsme dohnali Německou dvojici. Vysoký pán, minimálně 100kg a dobře 60 a více let s přítelkyní max. 23 let. Vybavení pána na naprosto katastrofální úrovni. Na nohou těžké expediční boty s tvrdou podrážkou, které jsou na takové lezení naprosto nevyhovující. Po řadě těchto bot už začínají plasťáky. Dále měl stavební sedák a podomácku vyrobený Italský ferratový set. No jedním slovem, hrůza. Tento je dnes také dávno překonaný a na podobné cestě vysloveně životu nebezpečný. Navíc sebou vláčel obrovský, 65 litrový bágl. Bylo vidět, že pán takové trasy, na rozdíl od přítelkyně, vůbec nechodí. Asi si chtěl dokázat že na to ještě má, nebo co já vím. Jak se říká v jedné pohádce, když chceš udělat z starého muže blázna, dej mu mladou ženu ....... :-)

Každopádně, pán mlel už z posledního a s vypětím všech jeho zbývajících sil, dokázal věž přelézt a následně slézt dolů na skalní plato. Celý se třásl jako ratlík. Slečna ho následně odměnila několika polibky, tak se trochu zmátořil, ale bylo vidět že má vážně dost. Bohužel před ním byla ještě cesta přes poslední věž, která dá celkem zabrat. Na tomto platu je spoustu místa a nádherný výhled, takže tam každý lelkuje, fotí a kochá se okolím. Nějakou dobu jsme se tam zdrželi a Němce jsme přestali sledovat. To byla chyba, protože nastoupil na věž před námi a nějakých 20m vysoko jsme ho dohnali. Bylo jasně vidět, že nemůže. Schválně jsem zastavil a čekal, než odleze přes druhou jistící skobu, která drží lano na stěně. Jak to přelezl, neudržel se a spadl dolů přímo na mě. Skoby jsou v tomto místě tak 5–6m od sebe, takže se celkem prolétl. Protože měl na sobě ten obří bágl, okamžitě ho tento převážil a on padal hlavou dolů. Cestou si roztrhl nohu o první skobu, která drží lano. Následně tato skoba zachytila jeho domácí set. Jenže on ho měl vyrobený z tak 3m dlouhého lana, takže letěl nerušeně další tři metry, než se pád zabrzdil. V ten moment se mlaskl obličejem o skálu a ještě praštil rukou, jen to křuplo. Měl jsem obrovské štěstí, že sem na něj celou dobu koukal a že jsem viděl jeho pád od samého začátku. Stejným štěstím bylo, že jsem se rukou držel právě jedné ze skob, co drží lano. kdybych se držel jen lana, normálně by mě sundal dolů, protože bych se neměl nejmenší šanci udržet.

Chlap řval bolestí, krev z něj lila jak z vola. Ještě víc řvala ta jeho nahoře. Podařilo se mi přes něj vylézt kousek nahoru, že jsem si mohl stoupnout nohou na tu skobu, které jsem se předtím rukou držel. Chtěl jsem ho otočit, ale byl těžkej jak prase, takže se mi to nepovedlo. Po několika pokusech se ke mě nahoru vyškrábal Jarouš. Musel mi stát na noze, protože nebylo kde. Skoba tam byla jen jedna a nikde žádný jiný výstupek. Připnuli jsme se k sobě odsedávákem, jak dva homosexuálové a z mé lékárničky vytáhl obvazy a podařilo se nám mu zavázat rozervanou a silně krvácející nohu. Jenže otočit ho prostě ani ve dvou nešlo, protože byl naprosto bez sil, ruka ho bolela a na sobě měl ten příšerně těžký bágl. Tak jsem si z karabiny odcvakl nůž a bágl z něj normálně odřezal, ten pak spadl dolů na plato. Všichni lezci pod námi už na plato slezli, takže nebylo koho zranit. Helmut řval jak smyslů zbavený, že se mu rozbije foťák a já nevím co ještě. Ta jeho nádhera na mě řvala úplně stejně zezhora. Ale já prd Německy rozumím, takže jsem to moc neřešil. Ovšem Jarouš jako zdatný Němčinář nestačil koukat !!!

Jak byl bez toho těžkého báglu, tak se nám podařilo ho konečně otočit hlavou nahoru. Ze spoda k nám následně přilezli další dva lezci a společně se nám podařilo Helmuta dostat dolů na plato. V ten moment přilétli kluci v tom krásném žlutém stroji. Jak rád je člověk při průseru vidí ...... :-) Ještě doplním, že nahoře na laně Helmut za žádnou cenu nechtěl volat Horskou službu. Asi neměl pojištění, nevím. Nicméně lidi pod námi to vůbec nezajímalo a záchranáře zavolali.

A pak to začalo !!! Helmut dostal nějakou injekci po které se viditelně zmátořil. Následně na mě začal vykřikovat, že mě bude žalovat, že jsem mu odřízl a zničil batoh a v něm rozbil foťák a po záchranářích chtěl, aby mě legitimovali. A ta jeho mladá nádhera mu přizváněla. Takže já jsem se tam s ním s Jaroušem minimálně 15 minut dřel jak vůl, zafačovali jsme ho mým obvazem, nechal jsem na své noze stát těchto 15 minut 80kg těžkého Jarouše a ještě jsme měli všechno na sobě zašpiněné od jeho krve. A fešák nejen že nepoděkoval, ale ještě na mě řval a vyhrožoval žalobou. Myslel jsem, že mu jednu fláknu. Neuvěřitelný chování. Záchranáři koukali jak spadlí z hrušky. Nicméně se na Helmuta snesla zloba všech zúčastněných a záchranáři dostali přesný popis toho, co se stalo. Následně ho jeden ze záchranářů pěkně zpražil. Řekl mu, že má nedostatečné vybavení, které vůbec neodpovídá dané trase, takže mu to napíše do zápisu o zranění a že na základě toho po něm pojišťovna může vymáhat spoluúčast. Jestli měl pojištění nebo ne, jsem v tom rozrušení vůbec nezaregistroval. ale podle toho, že nikoho volat nechtěl, tak evidentně neměl nic. Dále ho upozornil, že by měl spíš poděkovat, než na mě řvát a vyhrožovat žalobou.

Stál jsem tam jak v jiném světě. Záchranář nás poté poslal pryč, žádný průkaz nechtěl a ještě se NÁM OMLUVIL za Helmutovo chování !!!! Neuvěřitelný. Záchranář se omlouval nám !!! Jestli se jim něco takového stává často, tak ty kluky vážně lituju.

Co z toho tedy plyne ??? Jestli nebude příště lepší, nechat tam člověka bez pomoci viset hlavou dolů a v klídku počkat na příjezd HS. Jak se říká, pro dobrotu na žebrotu.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

03.02.2016 21:47:46 #24 

Thomas muž

>> #23, korsičan, 03. 02. 2016 13:55:40

Dobrá práce Korsičane.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

04.02.2016 12:33:14 #25 

korsičan muž

>> #24, Thomas, 03. 02. 2016 21:47:46

Díky Thomasi. Bohužel to Helmut viděl jinak … :-(

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

11.02.2016 10:24:40 #26 

moguai

Zdravím Vás, drobný update. V mezičase mne kontaktovala postižená strana prostřednictvím právníka (po telefonu), že mají proti mě důkazy o mojí kompletní vině. Také už očekávám vyjádření z Rakouska ohledně mojí viny a její míry. Chtěl bych se Vás zeptat na názor, bude-li míra zavinění větší, přesto ne 100%, má smysl se odvolávat a trpět u soudů a prokazování či nemá. Ta další věc je ta, že nevím co po mne bubou požadovat. Řeší to pojišťovna, ale na dotaz, v případě, že moje míra zavinění bude větší, a je možnost se „vykoupit“ trestního řízení, jaký dopad to bude mít na planění pojišťovny. Respektive, tím, že bych se vykoupil, bych znevýhodnil pojišťovny k možnému řešení. Co vím je to, že se obávám soudního řízení, protože to může být naprosto pro mě fatální. Nespím, moc nejím, propadám panice, takže asi tak.

11.02.2016 13:03:24 #27 

moguai

Ještě jedna věc, do přílohy dám obrázek o mé výpovědi. Paní, se kterou jsem se srazil je na obrázku vyznačena zelenou šipkou, ale má být modrá. To jenom pro opravu. Moje rychlost byla vyšší oproti ní, ale místo srážky bylo stále na mé sjezdovce. Protože je to svah, paní jsem viděl v poslední vteřině. Co si o tom myslíte, kdo by měl nést vinu. Díky za postřehy. Franta

Fotky

11.02.2016 13:22:05 #28 

mirjur muž

>> #27, moguai, 11. 02. 2016 13:03:24

Chápu to správně, že paní jela po sjezdovce č. 71 a ty po 73, přičemž obě se u restaurace (a místa vašeho střetu) spojují? Takže vlastně oba jste byli v tu chvíli na „své“ sjezdovce? Přes ty zábrany, které jsou na mapce naznačeny, je vidět? Mohli jste se vzájemně vidět, když jste se k sobě blížili, ty zprava, paní zleva? Teď to bude ode mě asi spekulace, ale řekl bych, že paní zpomalovala a mířila k restauraci, zatímco ty jsi byl na cestě dolů k lanovce, takže se to dá chápat, že jsi jel shora a rychleji (?). V každém případě v blízkosti restaurace, postávajících lyžařů a není-li ještě ke všemu vidět „za roh“ bych si dal velkého majzla, rozhodně bych zpomalil, abych měl čas reagovat na podobnou situaci.

Co tě nezabije, to tě posílí!

11.02.2016 14:03:33 #29 

˘Ö˘Krab muž

Obávám se, tedy pokud jsou dráhy zakresleny podle reality, že jsi výběrem stopy podél bariéry natolik zhoršil rozhledové poměry pro svou rychlou jízdu na styku sjezdovek, že jste ani jeden neměli šanci toho druhého vidět včas a náležitě reagovat. Kde ke kolizi došlo je v tomto světle už podružné. Hodně bych se divil, pokud by protistrana nepostavila své argumenty podobně, bohužel pro Tebe.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.02.2016 14:45:39 #30 

orim muž

Podľa nákresu by som situáciu zhodnotil asi nasledovne:

1/ išlo o príjazd k vleku, kde sa vyžaduje výrazné spomalenie rýchlosti jazdy,

2/ na pravej strane zjazdovky sa nachádza reštaurácia v prevádzke kde sú hostia – aj tu sa vyžaduje spomalenie jazdy a zvýšenie opatrnosti na zjazdovke,

3/ na ľavej strane (od Tvojej zjazdovky) je iná zjazdovka v prevádzke s lyžiarmi, kde nastáva predpoklad, že niektorí z nich nasmerujú svoju jazdu k reštaurácii – tu je predpoklad intuície možného stretu s krížiacim sa lyžiarom – znamená následne výrazné spomalenie jazdy s možnosťou úplného zastavenia resp. bezpečnej zmeny smeru jazdy v Tvojom jazdnom pruhu.

4/ výhľadové pomery- uvádzaš, že pani si videl v poslednej sekunde, platí predpoklad ako v bode 3.

Prosím, na toto sa veľmi dobre priprav. Pri konaní nepôjde o definovanie moja či tvoja zjazdovka (zjazdovky sú rovnocenné), ani o pravidlo pravej ruky.

Vôbec Ťa nechcem strašiť, práve naopak. Držím Ti palce, aby celá kauza dopadla dobre.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy