28.02.2016 22:01:10 #1
Nevím jak vy, ale já, jako zákazník, vždy po přečtení nějakého článku Víta Moudrého ve Snow propadnu depresím a zoufalství. Jako třeba tento víkend, kdy jsem konečně dolouskal Snow 93. Odtud jsem si odnesl závěr, že největší problém lyžování v ČR je to, že se dostatečně rychle nezdražilo a že je to sice nyní na dobré cestě, ale pořád to není ono, protože v Alpách jsou dražší (ano, trochu přeháním, ale zase ne moc).
Škoda že p. Moudrý má zvláštní talent nebrat v úvahu specifické lokální podmínky a vidět jen jedinou cestu kterou se má lyžování v ČR ubírat. I to bude jeden z důvodů, proč se s ním prostě v části názorů dlouhodobě neshoduji.
Už jsem chtěl dávno nad představiteli lyžařských areálů v ČR dávno zlomit hůl (speciálně poté co se zde usídlilo J&T), ale úplně jsem to ještě nevzdal.
A proto mi dnes udělal velkou radost tento článek:
http://hradec.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…
Dívá se na celou situaci trochu jiného úhlu, který je mi, jako lyžaři, bližší než Moudrého velebení drahého Špindlu.
29.02.2016 00:26:26 #2
>> #1, HonzA_, 28. 02. 2016 22:01:10
Mám české hory rád, ale to co nabízejí alpská střediska v porovnání s českými, je přece jen o hodně lepší. Je těžké vytýkat našim provozovatelům jejich ceny. V našich sněhových podmínkách a parametrech kopců je těžké vůbec podnikatelsky přežívat. Prostě za současných cenových podmínek pro návštěvníky je poměr produkt vs. cena lepší v Alpách. Právě proto by měli naši provozovatelé stálě a víc přemýšlet jak návštěvníkům nabídnout něco navíc.
29.02.2016 20:01:52 #3
>> #2, Navvy, 29. 02. 2016 00:26:26
Četl jsi ten Moudrého článek? Co si o něm myslíš? Podle mně z toho přímo čiší jak je přesvědčený o tom, že jediná cesta pro lyžování v ČR je mít vše jako v Alpách (ano, dle jeho hesla do hranice lesa…). A to počínaje cenami (850 Kč na den je stále málo, ale Špindl už je alespoň na dobré cestě, atd).
Mně nejde primárně o to, jestli permice ve Špindlu na den stojí 700, 850 a nebo třeba ten Moudrého litr.
Mně prostě přijde, že se hlavně ty významnější areály v ČR jen zhlédly v tom udělat tu „malé Alpy“ a nic jiného je prostě nenapadlo. Nikoho nenapadá respektovat odlišnosti lyžování v ČR a v malých areálech v Alpách.
A když už jsme u toho podnikatelského přežívání. Zkusil jsem se podívat na jeden příklad – a to Klínovec. V obchodním rejstříku mají bohužel závěrku jen do 2013 a za 2014 chybí (mimochodem – je porušení zákona horší než přeprodej permice a nebo to vyjde na stejno? Klínovec patřil při zavádění špehovacích systémů k těm, kdo si stěžoval že je přeprodávající zákazníci „okrádají“ a že kvůli nim strádají a div nekrachují). Tak se prostě podíváme na 2013, což by mělo být předtím, než zprovoznili Klínovec-jih:
Položka | 2013 | 2012 |
---|---|---|
Tržby | 71 mil | 58 mil |
Náklady na materiál, energie a služby | 30 mil | 28 mil |
– z toho materiál a energie | 12,8 mil | 10 mil |
– z toho služby | 17 mil | 17,8 mil |
Osobní náklady | 8 mil | 7 mil |
Odpisy | 20,5 mil | 14,8 mil |
Provozní výsledek | 13,6 mil | 8,1 mil |
Nákladové úroky (úvěr?) | 6 mil | 4,8 mil |
Hospodářský výsledek po zdanění | 6,8 mil | 1,13 mil |
Zběžným pohledem na výsledovku Špičáku na Šumavě za 2013 jsou taky u výsledku po zdanění na 10% zisku. Takže to nebude nic abnormálního.
To mi jako nějaká velká bída nepřijde. Spousta firem z jiných oborů je na tom výrazně hůř.
Ale tady nejde primárně o cenu za den lyžování. Podle mne jde o to, že z většiny areálů se stává cirkusový zábavní park. A pokud jsi četl Moudrého článek pozorně, určitě jsi si všiml narážek na to, že velká chyba byla to, že příliš mnoho areálů dlouho fungovalo, jak on píše, na „spolkovém principu“. Tedy že primárním cílem byl sport v přírodě dostupný širokému spektru lidí. A já bych rád viděl že tento přístup bude u významné části areálů zachovaný. I za cenu toho, že mi sedačková lanovka nebude opékat zadek a nebo toho, že když se zatáhne a zafouká, tak si zapnu bundu ke krku namísto toho abych si stáhnul oranžovou bublinu.
Asi jsem moc skalní a nenáročný. Ale rád bych viděl to, že i v budoucnu budou u nás areály pro skalní a nenáročné (na komfort), zato náročné na sportovní zážitek.
29.02.2016 20:40:32 #4
>> #2, Navvy, 29. 02. 2016 00:26:26
>> #3, HonzA_, 29. 02. 2016 20:01:52
Jestliže porovnávám lyžování v Česku a třeba v Rakousku, tak mi přece nesmí stačit jen kategorizace – DO nebo NAD hranicí lesa! Ještě bychom měli zahrnout mnohem víc kriterií pro „srovnávání“. Naši provozovatelé se přinejlepším pouze inspirují příklady z Rakouska atp., ale vůbec se nesnaží vytvářet zcela jiné-nové programy pro lyžaře v našich podmínkách…
Naše střediska přece fungují v naprosto jiných podmínkách. Například nikdo v podstatě nerozlišuje zda se jedná o středisko PŘÍMĚSTSKÉ a nebo POBYTOVÉ (a přece třeba v tomhle je Česko naprosto jiné než Rakousko). Špindl, Pec, Rokytnice, Dolní Morava atd. jsou střediska výrazně pobytová, zatímco třeba Ještěd a Telnice jsou jasně příměstská střediska (ale jiná než třeba Insbruck nebo další velká města). Na programové nabídce a na ceníku ovšem rozdíl nepoznáte, Chybí hodinové, dvouhodinové permanentky nejen na den, ale i dvouhodinové celosezonní… Nikoho nenapadnou programy pro hobby lyžaře, pro děti, rodiny, školy, pracovní kolektivy, jednorázové i celosezonní soutěže…? – něco, co v Rak a jinde nepotřebují, něco, čím by si „vychovávali“ svoje budoucí klienty?…
29.02.2016 21:09:53 #5
V názoru na různé šmírovací systémy jsme se shodli i v jiných vláknech. Bohužel se zveřejňováním (povinným) hospodářských výsledků si jak je vidět nikdo hlavu neláme.Ostatně je to jako se spoustou jiných věcí,které potom nikdo nekontroluje a nevymáhá. Zajímavé je,že po počáteční silné vlně averze na focení v turniketech je teď ticho po pěšině.Schválně jsem před cca měsícem na Klínovci prošel turniketem (první průchod) předkloněný,bez helmy a jen brýle na očích.A co se stalo při dalším průchodu normálně „na stojato“ a v helmě soudruzi ? Nic soudruzi,stalo se úplný hov..
Nedomnívám se,že by areály u nás nutně musely kopírovat alpský model.Bohužel to čemu říkáš cirkusový zábavní park je, jak to tak vypadá, čím dále tím více neodvratitelné.Lidí,které zajímá lyžování ubývá.S tím koresponduje i běžná nabídka/poptávka lyží.Minulý týden jsem navštívil Plešivec.Jen tak ze zajímavosti jsem se zeptal jestli by byla možnost během týdne přijet třeba o hodinu dříve a pojezdit na SG.Co myslíš,jaká byla odpověď ? A na možnost postavit nějaký GS jsem pak radši už ani neptal.Nemělo to smysl.Místo toho řeší jak velký má být hamburger a jestli k tomu dávat zadarmo pití.Hnus velebnosti..
29.02.2016 22:41:47 #6
Zajímavé téma. Cirkus vydělává, tak se buduje. On ten Igor v legendárním rozhovoru to řekl jasně. Rodiny s dětmi jsou zlatý důl. Lidi mají čím dál více peněz a tak toky investic jdou jasným směrem.
Vždyť se rozhlédněte po kopci, třeba jako já s rodinou před třemi
týdny v Herlíkovicích. 40% lidí to nějakým způsobem sešoupalo
dolů – začátečníci, nenaučitelní, atd. 59% jsou na tom jako já, než
jsem to tu začal číst – myslí si, že umí lyžovat Ve finále oblouk zahajují
porůznu pokrouceným trupem, dřepčík style a vnitřní noha půl metru
vpředu. Tihle ten cirkus také chtějí. A ten zbytek provozovatele opravdu
neuživí.
Je to i tady. Přijde, že má starý 170 lyže na kterých se mu jezdí blbě a jaký lyže od 155 do 160 cm si má koupit. Rada zní, kup aspoň 175 a zaplať pořádnýho instruktora. Hmmmm tak dík… A stejně si ty slalomky ve výprodeji koupí.
Ještě se zmíním o spolkovém/soukromém provozováním. Já osobně jsem nad spolkaři zlomil hůl. A to jsem sám v dětství členem spolku byl – chodil jsem v létě na brigády, abych mohl v zimě jezdit zadarmo. Vloni jsem navštívil dva takové areály, oba bez zasněžování, jedou pouze na přírodním sněhu. Nebudu jmenovat, nechci je veřejně špinit. V jednom nerudný vlekař prudil spolulyžníka, ať mu nekřižuje vlek. Kamarád totiž na nových lyžích nechtěl na nástup objíždět boudu, kde byly kamínky, tak to střihnul pod vlekem. Oháněl se bezpečností. Že uprostřed úzkého dojezdu sjezdovky je nějaký nezasněžený neoznačený poklop od jakési šachty mu nevadilo. Druhé spolkové středisko je mé srdcové, tam jsem se učil lyžovat, sbíral v létě kamínky z louky, abych mohl v zimě jezdit na volnou jízdenku. Nějakou tu sezónu zpět spadla jedna stojka vleku. Sundaly se kladky a vyvrátila se do lesa, jelo se dál. Fungovalo to. Bohužel už ale nikdo nelikvidoval třeba takové polomy. Takže se to jen nějak prořezalo, aby jako projela rolba a hotovo. Oblouk vám jako naschvál vyšel zrovna do zbytku stromu. Na dojezdovou cestu k vleku se muselo do vajíčka, protože nástup byl mírně do kopečka, tak aby se nemuselo šlapat. Na brigádách se dříve řešilo mimo jiné odvodnění této cesty, protékala jí strouha. Posledně jsem zaklekl jak zamlada, hůlky vodorovně a…Nečekaný skok přes nerovnost po těžbě a následný dopad na ledovou plotnu. Nějak jsem to ustál a tak nějak jsem si říkal, že to už ani nostalgie nezachrání.
Ale je to všude stejný. Autíčkáři už taky asi dvacet let říkají, že ty nový auta stojí za …
29.02.2016 23:56:17 #7
Já se na to dívám pohledem fungování podniku z hlediska obecných principů. Nemůžeš konkurovat s malou dílnou výrobě třeba Škodovek. Tak levně a dobře to prostě neuděláš. Pokud chceš dělat auta v malé dílně, musíš nabídnout něco jiného, co bude zákazník chtít a rád si za to připlatí, nebo něco tak jednoduchého a levného, že se to té velké automobilce nevyplatí dělat. Stejné je to s výrobou spotrovních potřeb nebo provozováním prodejen – třeba těch s potravinami. Je to těžké, ale funkční příklady existují. Do Harrachova jezdím, když to zvládám časově, protože se mi tam líbí. Jinde jezdím proto, že to je blízko. Co by bylo pro naše hory nejlepší, nevím. Je logické, že lidi chtějí lyžovat pro zábavu a moc se jim do nějakého zlepšování nechce. Možná by všem – provozovatelům i lyžařům pomohly bezplatné kurzy, za které by mohli dobrovolní (ale aspoň obstojní) instruktoři pak jezdit zdarma. Ale nevím jestli by to fungovalo. Velký kus pravdy je v každém z výše napsaných příspěvků.
01.03.2016 07:14:27 #8
>> #6, MichalW, 29. 02. 2016 22:41:47
On ten Igor v legendárním rozhovoru to řekl jasně. Rodiny s dětmi jsou zlatý důl.
O.T. Igor jen nahlas vyslovil základní pravidlo fungování
‚sociálního‘ státu. Nejvýnosnější skupina je ta, která je dost
velká, nebrání se a neuteče daleko.
Na čem by potenciálně mohly oba koncepty ztroskotat, je fakt, že i rodiny
se stávají značně mobilními a hlavně jich (minimálně dětí)
nepřibývá. Stát i Igor se musejí zaměřit na skupinu, která trvale
roste, na důchodce.
Igorovi (a všem ostatním podobným) zatím nezbývá, než trvale nenápadně
přiživovat obecný názor, že od jisté hladiny příjmů je normální
lyžovat, přece byste své děti neznevýhodnili a neztrapnili oproti
kamarádům/dětem známých. Zaklínadlo „šťastná rodina“ funguje
minimálně 120 let a soudě podle rozjásaných reklam s blonďatými
holčičkami a pihovatými kloučky bude fungovat i nadále.
V tomto ohledu je na tom stát podstatně lépe, do vlastního marketingu
(zatím) peníze lít nemusí.
14.03.2016 16:59:54 #9
>> #5, m3, 29. 02. 2016 21:09:53
Minulý týden jsem navštívil Plešivec.Jen tak ze zajímavosti jsem se zeptal jestli by byla možnost během týdne přijet třeba o hodinu dříve a pojezdit na SG.
Kolik by vás bylo? Jaký myslíš, že by to mělo pro areál přínos? A koho ses ptal?
14.03.2016 19:57:47 #10
>> #9, fischerbl, 14. 03. 2016 16:59:54
„Jaký myslíš, že by to mělo pro areál přínos?“
Tuhle otázku si zřejmě klade velká část provozovatelů areálů až příliš často. A evidentně jejich kreativita často končí v oblasti velikosti porce hranolků či objednání menších lahví s pitím…
Už jsem si několikrát v alpských areálech všiml třeba toho, že kolem 14.00 naběhli na kopec místní školáci a vzal si je jeden – dva maníci z lyžařské školy a 1–2 hodiny s nimi jezdil a piloval techniku.
A nebo to, že koncem týdne pravidelně pořádali obřák pro ubytované hosty (přihlášení den předem přes ubytovatele).
Co třeba tebe poslední dobou zaujalo za novinky v nabídkách areálů v ČR?
15.03.2016 20:54:13 #11
>> #9, fischerbl, 14. 03. 2016 16:59:54
Kolik by vás bylo?
Počítám cca 6 nebo 7.
Jaký myslíš, že by to mělo pro areál přínos?
Co třeba,že by získali nové zákazníky ? Myslíš,že by to nebyl dostatečný přínos pro areál?
A koho ses ptal?
Údajně to byl vedoucí střediska.
15.03.2016 22:38:59 #12
>> #10, HonzA_, 14. 03. 2016 19:57:47
Dovolím se vmísit. Myslím, že víc než samotné ceny má vliv celková denní útrata hosta v kombinaci s délkou sezóny. Nejenže u nás není taková infrastruktura jako v Alpách (silnice, hotely, ale samozřejmě i kopce a jejich vybavení), která by „ospravedlnila“ vyšší ceny, ale i sezóna je nejistá a krátká. Dvacet nebo 30 dní za zimu je lyžařská kapacita našich středisek nedostatečná, takže střediska „rejžujou“, ale zas takový efekt to nemá – kromě těch pár největších a nejvíce investujících to na zázraky nestačí. Celkově by podle mě muselo přitéct do středisek mnohem víc peněz, což asi ani ještě vyšší ceny na pár nejexponovanějších dní sezóny nezajistí (spíš psychologicky odradí).
Jinak co mě v poslední době zaujalo za novinku (Alpy i naše hory) – funslope, funline, prostě lehký freestyle pro děti. Naopak obřák pro ubytované děti jsem asi nikde nezaznamenal (pokud vím, bývá to spíš slavnostní zakončení výuky v lyžařské škole) a nevím, jestli by kvůli němu někdo jel zrovna na dané místo. Ale celkově fandím všemu, co k lyžování přitáhne děti.
15.03.2016 22:50:14 #13
>> #11, m3, 15. 03. 2016 20:54:13
Já určitě nechci kopat proti sobě a je pravda, že Plešivec je asi nejvíc nepřátelský areál pro závodníky. Taky mi srdce krvácí, když vidím venku na kždém kroku několik obřáků i SG postavených celý den v části areálů. Na druhou stranu, ty kapacity jsou tam úplně jiné ale hlavně by mne zajímalo, kolik lidí si tam chodí každý den stěžovat, že tam někdo trénuje. U nás jich je hodně. Že si zaplatili celou cenu a teď nemůžou využívat celý areál, protože tam má někdo u kraje postavený slalom. Stěžují si i na spoustu jiných věcí. Třeba že se kvůli někomu zpomalila lanovka (ne že já bych z toho byl odvázanej) a oni nestihli naplno projezdit zaplacenou cenu. Nejsme jako v Itálii. Ani areály, ani lidi. Bohužel
I
15.03.2016 23:24:37 #14
>> #13, CzechSkier, 15. 03. 2016 22:50:14
Jo my jsme holt stěžovací národ.Buďto moc prší nebo málo prší.Buďto není zima a pan Lada maloval po tripu LSD nebo je 2 dny – 5 ,napadne na Václaváku 3 cm sněhu a hned je to zase na prd ,takové kruté zimy.Stejné i s tím co píšeš.Trochu bych tomu rozuměl kdyby neměli kde jezdit ,ale třeba konkrétně na Klínovci si myslím ,že by to nemuselo nikomu vadit.Navíc když se tam dá úplně jednoduše oddělit veřejnost od závodníků.
O vstřícnosti/ nevstřícnosti areálu pro trénování u nás to je se mi zdá, čím dál tím horší.Myslím obecně.Těch kopců ,kde se jezdí každý den (myslím trénuje v bránách) až třeba do odpoledne asi moc nebude.Například Stoh.
15.03.2016 23:41:09 #15
>> #14, m3, 15. 03. 2016 23:24:37
Na Slovensku je to asi rovnaké,ako v Čechách/na Morave.Niekde ani nepostavíš,inde len za prísnych podmienok,naopak je stredisko(nie malé) v ktorom si skoro celú zimu stavajú slalomy pre 2–3 ľudí.Túto zimu som si tiež postavil len pre dvoch,kámoš obrák len sám pre seba a keby boli lepšie podmienky,tak staviame častejšie.
16.03.2016 05:50:26 #16
>> #12, Radek Holub – SNOW, 15. 03. 2016 22:38:59
Ano, a protože je sezóna nejistá a krátká, infrastruktura a možnosti horší, kapacita je cca 1/3 zimy nedostatečná – tak to asi nebude řešením investovat víc peněz aby vzrostl tlak na cenu a návratnost investice.
To asi bude jedním z řešení naopak investovat rozvážně a zamyslet se nad tím, čím je lyžování u nás jiné než v Alpách, co by lidi nalákalo. Další možnosti jsou třeba ve snížení očekávání ohledně rychlosti návratnosti investice a výše zisku.
V souvislosti s tím, a hlavně s nedostatečnou kapacitou po těch 20–30 dnů, se znovu vrátím k nedávnému článku Víta Moudrého, ve kterém obdivuje areály za to, že z ceníků vyhodily hlavní a vedlejší sezónu a mají jen jednu cenu. Proboha proč?
16.03.2016 05:54:05 #17
„ale hlavně by mne zajímalo, kolik lidí si tam chodí každý den stěžovat, že tam někdo trénuje. U nás jich je hodně.“
Máš pravdu, souhlasím. Ono to souvisí s těmi narvanými kopci o víkendech a přepálenými kapacitami lanovek v porovnání se sjezdovkami…
16.03.2016 07:27:35 #18
Naprostý souhlas. Je rozdíl, jestli je tréninkem zabraná 1 sjezdovka ze 40, nebo ze 4. Navíc doma jsou lyžaři citlivější na cenu, takže každé omezení provozu hůře snášejí.
>> #16, HonzA_, 16. 03. 2016 05:50:26
Tak v tom budou mít hlavní slovo asi banky a pokud vím, úvěry bývají na 7 až 10 let. Asi tušíme, co lidi láká – lanovky s vytápěním apod. Ale jistě by se dala najít i jiná lákadla – třeba máš dobré nápady, nevím.
Co se týče cen, spíš vidím perspektivu roztříštit ceník podobně jako u letenek – podle toho, kdo, kdy a na kdy koupí.
16.03.2016 18:33:46 #19
>> #18, Radek Holub – SNOW, 16. 03. 2016 07:27:35
„Tak v tom budou mít hlavní slovo asi banky a pokud vím, úvěry bývají na 7 až 10 let.“
Hlavní slovo má majitel areálu. Ten se totiž rozhoduje zda investici udělat a nebo ne a za jakých podmínek.
„…třeba máš dobré nápady, nevím.“
Pro začátek mám návrh pro areály – ať se zamyslí nad tím, kdo jsou jejich zákazníci a jaké jsou jejich potřeby. Jestli je živí hlavně „několikahodinoví“ lyžaři z dojezdové vzdálenosti nebo vícedenní „pobytoví lyžaři“, jestli chtějí třeba vyjít vstříc začátečníkům nebo naopak sportovním a závodním lyžařům, jestli chtějí udělat něco extra navíc a třeba i zdarma nebo za symbolickou cenu a tím nalákat určitou specifickou skupinu lyžařů, …
Zatím mám často dojem, že je to vše jako přes šablonu – vyhodíme kotvu/pomu, dáme sedačku nejlépe s bublinou (barevnou, ať mají lidi náladu) a grilem na zadek, znemožníme přeprodej permic a následně zdražíme permice na část dne a uděláme alespoň jednu restauraci, která bude vypadat k světu a kde osolíme průměrnou nabídku jídel. Možná to vidím až moc zjednodušeně, ale prostě to na mně takhle působí.
EDIT: A ještě doplním snowpark s překážkami jako kráva, který využije pár lidí a přitom zabere spoustu místa, kde dřív byla sjezdovka.
První vlaštovky jsou vidět – např. levnější lyžování včetně opravdu výrazných slev pro lidi nad 55 let (myslím) v týdnu v Šachtách ve Vysokém nad Jizerou.
Stejně tak je vidět i opačný nevstřícný přístup – viz např. 4 hodinová permice za 83% ceny celodenní na Plešivci.
„Co se týče cen, spíš vidím perspektivu roztříštit ceník podobně jako u letenek – podle toho, kdo, kdy a na kdy koupí.“
I to je řešení. Stejně tak klidně rozdílné ceny v období přetlaku poptávky a mimo. A tím se znovu vracím k tomu Moudrému – fakt nechápu proč tak vychvaluje „jednoduché“ ceníky s jednotnou cenou po celou sezónu.
16.03.2016 20:58:29 #20
>> #19, HonzA_, 16. 03. 2016 18:33:46
Ono to puzzle nebude úplně jednoduché složit tak, aby majitel dělal, co uzná za vhodné a co mu okolnosti dovolí (u nás jsou bohužel i ty „okolnosti“ málo vstřícné) a ještě se to líbilo tolika návštěvníkům, kteří uživí provoz v nevyzpytatelně krátké sezóně. Znáš prosím nějaké příklady, kde ta kombinace funguje ideálně?
Ty ceny vs. tržby jsou vůbec rébus – ačkoliv se mi to taky nelíbí, chápu, že areál chce z každého návštěvníka dostat určité „vstupné“. Čím více investic, tím vyšší vstupné, ať už v podobě drahé 2– nebo 4hodinové karty, nebo třeba úplně bez nich. Najdou se všelijaké příklady – „jednodenní“ areály v Alpách s cenou 4hodinovky na úrovni 82 %, dokonce i 86 % ceny celodenní. Těžko říct, jestli vůbec existuje rovnovážný stav (ceny, počet návštěvníků, tržby), aby všichni byli spokojeni…
16.03.2016 21:13:35 #21
>> #11, m3, 15. 03. 2016 20:54:13
No to by bylo pro skiareál rito. Ne vážně, třeba jen na to nejsou zatím? zařízení. Vždyť pro naprosté loňské fiasko neprovozují ani večerní lyžování, ačkoli sjezdovky jsou vybavené osvětlením. Jak psal jinde Czechskier, na trénink SG by mělo být taky přiměřené zabezpečení. Ty síťky na Plešivci moc bytelně nevypadají.
Třeba na Plešivci časem vymyslí nějakou obdobu špindlerovského fresh tracku.
Nezkoušeli jste se zeptat na Jáchymovské na Klínovci? Prý by se dalo domluvit dřívější ježdění, když před zahájením řádného provozu napojují sedačky z garáže. A sítě na Jáchymovské vypadají obstojně.
16.03.2016 21:15:39 #22
>> #20, Radek Holub – SNOW, 16. 03. 2016 20:58:29
„Znáš prosím nějaké příklady, kde ta kombinace funguje ideálně?“
Právě že v poslední době moc ne. Většina areálů jde cestou větší investice aby byl větší cirkus a to mně nebere.
Ale co vím, třeba přístup na Stohu se mi líbí. Ale netuším jak jim to šlape finančně.
Škoda že Fischerbl nezareagoval, když jsem se ho ptal na to, jaké novinky ho v poslední době příjemně překvapili v areálech v ČR – zajímal by mně jeho pohled:
Co třeba ty vidíš jako přínos pro lyžaře v této sezóně, Radku?
16.03.2016 21:32:58 #23
>> #22, HonzA_, 16. 03. 2016 21:15:39
Je dobře, že jsou takoví bojovnící za rozvoj areálů a jejich diverzifikaci, jako ty. Protože ti, kteří nechtějí lyžovat s masou, moc šancí dneska u nás nemají. Ale ono to není černobílé. Když se ptáš na největší přínos pro lyžaře v letošní sezóně, tak za mne je to skutečnost, že i když není sníh, je teplo, a když sníh napadne, nebo ho někdo za nemalý peníze udělá, tak to během pár dní proch–je a je po sněhu. A oni ho udělají znovu. Prostě v současné situaci udělat sníh stojí balík – investičně i provozně, udržet sjezdovky sjízdné pro většinu veřejnosti další balík. A ty musíš ještě vybudovat dostatečnou přepravní kapacitu, protože ono nejde tolik o ten komfort sedaček, ale o tu kapacitu. To jsou bohužel nutné investiční a fixní náklady, které musíš vynaložit, abys vůbec existoval. A když to všechno uděláš, tak musíš najít někoho (koupěschopného a koupěochotného), kdo to zaplatí. A to všechno ve státě, kde jsou přírodní podmínky horší, koupěschopnost menší, kapacita taky menší a sezóna kratší. A udělat to všechno tak, aby ti to finančně vyšlo a ty jsi splatil úvěry není úplně sranda. Je to jako v životě. Nejdřív se musíš najíst, oblíct a vyspat, a pak teprve můžeš do sebe incestovat, aby ses dál v různých směrech rozvíjel.
I
16.03.2016 21:41:32 #24
>> #23, CzechSkier, 16. 03. 2016 21:32:58
Jo,jo.
O tychto veciach by sa dali tusim pisat aj romany.A bude len horsie.Prevadzkovatelia stredisk budu hucat na tom,ze nasnezis nie raz,ale velakrat.A ked vyjde ako tak raz za par rokov zima,neutiahne tie problemove.
Nemci a Francuzi vedeli preco Slovakom predali naspet SPP/plyn/.
A nejde len o geopolitiku./odstavenie ukrainskych rur./
caute Harry
16.03.2016 21:41:35 #25
9>> #10, HonzA_, 14. 03. 2016 19:57:47
Co třeba tebe poslední dobou zaujalo za novinky v nabídkách areálů v ČR?
Před touto sezónou u LD Modesgrund na Plešivci otočili turnikety o 90° a nástupiště srovnali do roviny. Je to drobnost, ale potěšila. Před tím se stálo ve frontě z kopce napříč dojezdu.
A taky plešivecká 8h permice, ale tu už jsem zmiňoval.
16.03.2016 21:45:35 #26
Souhlas Ivane. Ale tím spíš považuji některé investice v podmínkách ČR za naprosto zbytečné a finančně zatěžující samotné areály.
16.03.2016 21:45:43 #27
…a pak teprve můžeš do sebe incestovat, aby ses dál v různých směrech rozvíjel.
To se ti povedlo!
16.03.2016 21:47:43 #28
>> #25, fischerbl, 16. 03. 2016 21:41:35
„A taky plešivecká 8h permice, ale tu už jsem zmiňoval.“
Máš pravdu. 2hodiny lyžování za 250 Kč, to se dneska v areálu velikosti Plešivce nevidí. Souhlas.
16.03.2016 21:48:21 #29
>> #27, fischerbl, 16. 03. 2016 21:45:43
A pánové, „sám do sebe“ – je to vůbec incest?
16.03.2016 21:52:35 #30
>> #28, HonzA_, 16. 03. 2016 21:47:43
A ono je to v reálu ještě o něco víc, než 2 hodiny.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.