Zasněžování a jeho dopady (strana: 3)
23.02.2017 14:37:16 #62
>> #59, ˘Ö˘Krab, 23. 02. 2017 14:13:28
Jasně, tyhle souvislosti mi nedošly. Poslední (snad) otázka. Podle všeho co píšeš, by neměl být problém, někdy v budoucnosti, až se tenhle druh zábavy ukončí, aby si to příroda během pár let vrátila do původního stavu, ne? A to neberu v potaz, co je to vlastně původní stav, čili se bavme o stavu, který v té době bude panovat v okolí. Vycházím z vlastní zkušenosti, kdy mi jednou traktorista, který si na podzim pro něco přijel, zapadl na trávníku a následnými manévry ho zoral 15cm hluboko v prakticky celém rozsahu (manželka plakala, já se hystericky usmíval) Když to trochu zaschlo, dal jsem za auto traverzu a plochu srovnal. Do roka ji voda vyžehlila a bez našich jakýchkoliv dalších zásahů (měli jsme jiných starostí nad hlavu), tam byl do dvou let trávník. Pravda, je, že je tady příroda v tomhle ohledu neobyčejně silná a nálety se nás snaží neustále vypudit z našich držav.
23.02.2017 14:44:03 #63
>> #60, Navvy, 23. 02. 2017 14:28:25
V přírodě si druhy nehrají na výběr příležitostí ale na jejich naprosté využití.
23.02.2017 15:21:37 #64
>> #62, Martin47, 23. 02. 2017 14:37:16
Stačí se podívat, jak vypadají neudržované opuštěné sjezdovky. Pokud
je nikdo neseká či nespásá, do pěti let se objeví borůvčí, první
smrčky, vrby, jeřáby … a už to jede. Za dvacet let hledáš sjezdovku
v neprostupné mlazině.
Není příliš rozdíl mezi sjezdovkou a lesní mýtinou, kterou, pod vznosnou
ideou využití samoobnovy lesa, ale ve skutečnosti z ryze ekonomicky
zištných důvodů, nechají lesáci zarůst náletem s tím, že si pak
postupně v několika krocích vyberou chtěné stromy, které ponechají
produkčním účelům.
Ostatně jsi to popsal sám z vlastní zkušenosti.
23.02.2017 16:40:07 #65
>> #55, Martin47, 23. 02. 2017 13:14:13
To je teda zadostiučinění …
Udělal jsi mi radost. Jak se ukazuje, tak můj komentář 21, mířil přesně a věcně. Zásah hodný Viléma Tella. To teda muselo bolet..... Ale jak se říká, pro pravdu se každý zlobí, že ano.
Ale já mám pro tebe pochopení, fakt. Pro určité jedince jsou jistá fakta těžko stravitelná a musí se jim to sdělit několikrát, než to pochopí. Tak já se ti to budu snažit vysvětlit ještě jednou a pomalu, pěkně bod za bodem.
1 – Firemní školení.
Nevím jak v Teplicích nad Metují, ale zřejmě všude jinde se na to lidé dívají jinak. Pokud někdo zaplatí školení v řádech desítek tisíc za proškolení pracovníka na dané téma, tak jistě za své peníze očekává informace. Pokud se mu na školení místo informací dostane pouze národnostně rasistických poznámek typu – já jsem pan Leitner, já jsem Němec, já jsem někdo a vy jste Rusáci z východu, kteří budou poslouchat pouze co já říkám, tak to teda sorry jako. Na normálně vedených školeních, se předávají informace a zodpovídají konkrétní dotazy. Na těchto školeních pan Leitner žádné dotazy nezodpovídal a přednášel věci, které už všichni věděli. Čistě pro tebe, aby jsi to dokázal pochopit udám příklad. Budeš umět přezout pneumatiku, ale nebudeš jí umět na stroji vyvážit. Tak si zaplatíš školení na vyvažování a školitel tě začne učit, jak přezout pneumatiku. Víc netřeba dodávat. Stačíš mě sledovat ??? Takže pak následuje ten Kanadský žertík s přehozením hadic a čekání na to, jak se školitel pan Leitner ukáže. A jak se ukázalo, teoreticky na tom byl opravdu dobře, ale prakticky nevěděl nic. Stanice totiž při přehozených hadicích teoreticky nemůže fungovat a měřit, ale ona prakticky funguje a dokonce i měří. Bohužel měří úplné nesmysly. Takže z pohledu nás hlupáků z východu, byl pan Leitner nekompetentní. A tento žertík byl nutný, aby školící firma konečně přišla na fakt, že by měla své zákazníky konečně začít aspoň trochu poslouchat. Jako ve smyslu jejich potřeb ohledně daných informací. To zda je pan Leitner debil či nikoli, nechám na tobě. Stejně tak fakt, že by jsi taková placená školení absolvolal bez poznámek. Asi ano, kraj kolem Teplic nad Metují je vysloveně bohatý, takže o finance nemáte nouzi. U nás tomu tak není, ale třeba bude lépe.
2 – Pán na ferratě.
Opět nevím jak u Vás v kraji, ale když všude jinde na světě na ferratu vyrazí borec bez řádného vybavení, dokonce v naprosto nevyhovujícím, tak to není dobře. A to z toho důvodu, protože ohrožuje svým bezohledným chováním všechny kolem. A to dokonce na životě !!! To že na mě spadnul díky naprosto nevyhovujícímu vybavení, za to ostatní nemohou. Ani já ne. Jako fakt ti děkuji za projevenou důvěru, ale zas tolik bych můj příspěvek zde na Snow nepřeceňoval. Vážně si nemyslím, že si to přečetli kompetentní pánové z Alpských spolků na západ od našich hranic a provedli zásadní opatření. Ve Francii a Švýcarsku je zavedli už pak před 3–4 lety. Třeba z Gouteru tě dnes vypakují tak rychle, že si nedáš na chatě ani polévku. A loni či předloni se přidalo Rakousko. Na ferratách, ale i ledovcových trasách, provádějí kontroly a lezce bez patřičného vybavení celkem mastně pokutují a bez diskusí vykazují z daných tras. Takže to znamená, že tam těch debilů (jak jsi je sám nazval), asi chodilo více a bylo třeba zakročit. Fakt si nemyslím, že by tato opatření proti bezohledným turistům dělali kvůli mě.
3 – Beseda ve Vrchlabí.
Tak tady jsi také úplně mimo. Každý jeden z těch lidí na té debatě byl odborník každým coulem. Rád na tyto akce chodím, protože je radost ty lidi poslouchat. Jenže to má jeden háček. Každý je odborník na ten svůj hrneček, jak velice trefně poznamenal Krab a v konfrontaci s jiným oborem se ztrácí a nedokáží se shodnout. Pak nastává boj. Na jednoduchou otázku najednou nevědí odpovědět, protože tu ve svém hrnečku nemají. Opět dám příklad. Zabij bobra ochráníš strom. Nezabíjej bobra, zabiješ strom. No a nyní pověz, jaký z těchto dvou lidí je debil ??? Ten co chrání stromy, ten co chrání bobra …oba dva ??? Kdo tedy ??? Nikde jsem o těch lidech z debaty ve Vrchlabí neřekl nic, co se mi tady snažíš podsunout.
Takže závěrem. Nemyslím si, že bych měl smůlu. Takové situace se
stávají každému z nás. Ono stačí vyrazit na jakoukoli sjezdovku.
S velkou pravděpodobností tam do hodiny narazíš na bezohledného člověka,
který nekouká na ostatní. Tuším že Oblouk by mohl vyprávět, nebo dokonce
vypráví o svém zážitku ze Švýcarska. A tak by se dalo pokračovat jako
na silnicích, běžkách, ferratách ......atd. Pokud to chceš zažít,
musíš mezi lidi, musíš vyrazit za hranici svého pozemku, města
…atd.
Tak doufám že už jsem ti to už dostatečně vysvětlil a že ty to konečně pochopíš. Hele, pokud třeba ne, budu se snažit to napsat ještě jinak, ju ?? A jako bonus by jsi na oplátku mohl nyní odpovědět ty na mé dotazy, které jsem nadnesl v příspěvku 21 a které jsi benevolentně přehlédl.
23.02.2017 16:40:14 #66
>> #55, Martin47, 23. 02. 2017 13:14:13
To je teda zadostiučinění …
Udělal jsi mi radost. Jak se ukazuje, tak můj komentář 21, mířil přesně a věcně. Zásah hodný Viléma Tella. To teda muselo bolet..... Ale jak se říká, pro pravdu se každý zlobí, že ano.
Ale já mám pro tebe pochopení, fakt. Pro určité jedince jsou jistá fakta těžko stravitelná a musí se jim to sdělit několikrát, než to pochopí. Tak já se ti to budu snažit vysvětlit ještě jednou a pomalu, pěkně bod za bodem.
1 – Firemní školení.
Nevím jak v Teplicích nad Metují, ale zřejmě všude jinde se na to lidé dívají jinak. Pokud někdo zaplatí školení v řádech desítek tisíc za proškolení pracovníka na dané téma, tak jistě za své peníze očekává informace. Pokud se mu na školení místo informací dostane pouze národnostně rasistických poznámek typu – já jsem pan Leitner, já jsem Němec, já jsem někdo a vy jste Rusáci z východu, kteří budou poslouchat pouze co já říkám, tak to teda sorry jako. Na normálně vedených školeních, se předávají informace a zodpovídají konkrétní dotazy. Na těchto školeních pan Leitner žádné dotazy nezodpovídal a přednášel věci, které už všichni věděli. Čistě pro tebe, aby jsi to dokázal pochopit udám příklad. Budeš umět přezout pneumatiku, ale nebudeš jí umět na stroji vyvážit. Tak si zaplatíš školení na vyvažování a školitel tě začne učit, jak přezout pneumatiku. Víc netřeba dodávat. Stačíš mě sledovat ??? Takže pak následuje ten Kanadský žertík s přehozením hadic a čekání na to, jak se školitel pan Leitner ukáže. A jak se ukázalo, teoreticky na tom byl opravdu dobře, ale prakticky nevěděl nic. Stanice totiž při přehozených hadicích teoreticky nemůže fungovat a měřit, ale ona prakticky funguje a dokonce i měří. Bohužel měří úplné nesmysly. Takže z pohledu nás hlupáků z východu, byl pan Leitner nekompetentní. A tento žertík byl nutný, aby školící firma konečně přišla na fakt, že by měla své zákazníky konečně začít aspoň trochu poslouchat. Jako ve smyslu jejich potřeb ohledně daných informací. To zda je pan Leitner debil či nikoli, nechám na tobě. Stejně tak fakt, že by jsi taková placená školení absolvolal bez poznámek. Asi ano, kraj kolem Teplic nad Metují je vysloveně bohatý, takže o finance nemáte nouzi. U nás tomu tak není, ale třeba bude lépe.
2 – Pán na ferratě.
Opět nevím jak u Vás v kraji, ale když všude jinde na světě na ferratu vyrazí borec bez řádného vybavení, dokonce v naprosto nevyhovujícím, tak to není dobře. A to z toho důvodu, protože ohrožuje svým bezohledným chováním všechny kolem. A to dokonce na životě !!! To že na mě spadnul díky naprosto nevyhovujícímu vybavení, za to ostatní nemohou. Ani já ne. Jako fakt ti děkuji za projevenou důvěru, ale zas tolik bych můj příspěvek zde na Snow nepřeceňoval. Vážně si nemyslím, že si to přečetli kompetentní pánové z Alpských spolků na západ od našich hranic a provedli zásadní opatření. Ve Francii a Švýcarsku je zavedli už pak před 3–4 lety. Třeba z Gouteru tě dnes vypakují tak rychle, že si nedáš na chatě ani polévku. A loni či předloni se přidalo Rakousko. Na ferratách, ale i ledovcových trasách, provádějí kontroly a lezce bez patřičného vybavení celkem mastně pokutují a bez diskusí vykazují z daných tras. Takže to znamená, že tam těch debilů (jak jsi je sám nazval), asi chodilo více a bylo třeba zakročit. Fakt si nemyslím, že by tato opatření proti bezohledným turistům dělali kvůli mě.
3 – Beseda ve Vrchlabí.
Tak tady jsi také úplně mimo. Každý jeden z těch lidí na té debatě byl odborník každým coulem. Rád na tyto akce chodím, protože je radost ty lidi poslouchat. Jenže to má jeden háček. Každý je odborník na ten svůj hrneček, jak velice trefně poznamenal Krab a v konfrontaci s jiným oborem se ztrácí a nedokáží se shodnout. Pak nastává boj. Na jednoduchou otázku najednou nevědí odpovědět, protože tu ve svém hrnečku nemají. Opět dám příklad. Zabij bobra ochráníš strom. Nezabíjej bobra, zabiješ strom. No a nyní pověz, jaký z těchto dvou lidí je debil ??? Ten co chrání stromy, ten co chrání bobra …oba dva ??? Kdo tedy ??? Nikde jsem o těch lidech z debaty ve Vrchlabí neřekl nic, co se mi tady snažíš podsunout.
Takže závěrem. Nemyslím si, že bych měl smůlu. Takové situace se
stávají každému z nás. Ono stačí vyrazit na jakoukoli sjezdovku.
S velkou pravděpodobností tam do hodiny narazíš na bezohledného člověka,
který nekouká na ostatní. Tuším že Oblouk by mohl vyprávět, nebo dokonce
vypráví o svém zážitku ze Švýcarska. A tak by se dalo pokračovat jako
na silnicích, běžkách, ferratách ......atd. Pokud to chceš zažít,
musíš mezi lidi, musíš vyrazit za hranici svého pozemku, města
…atd.
Tak doufám že už jsem ti to už dostatečně vysvětlil a že ty to konečně pochopíš. Hele, pokud třeba ne, budu se snažit to napsat ještě jinak, ju ?? A jako bonus by jsi na oplátku mohl nyní odpovědět ty na mé dotazy, které jsem nadnesl v příspěvku 21 a které jsi benevolentně přehlédl.
23.02.2017 16:58:34 #67
>> #65, korsičan, 23. 02. 2017 16:40:07
Uvědomuješ si, kamaráde, že to, co tady druhý den předvádíš, začíná trochu zavánět posedlostí, Abych pravdu řekl, vůbec nemám radost, že v tom figuruji zrovna já. Pokud je to jen trochu možné, zkus se nějak s mojí existencí vyrovnat.
23.02.2017 17:17:03 #68
>> #67, Martin47, 23. 02. 2017 16:58:34
Opravdu ?? Kolik jsi v tomto vlákně napsal ty příspěvků na mne a kolik já na tebe ??
Hele kamaráde, nedává to smysl. Ty nemáš radost že v té debatě figuruješ ?? Opravdu ne ??? Tak proč ten komentář č. 55, když si tě od včerejška nevšímám a na žádný z tvých 10 (deseti !!!) komentářů, jsem nereagoval ?? Ty máš tu matematiku počtu příspěvků nějakou popletenou.
23.02.2017 17:48:09 #69
>> #68, korsičan, 23. 02. 2017 17:17:03
Mám pro tebe návrh. Pojď se bavit normálně. Jako bychom se poznali teprve teď. Já s tím nemám sebemenší problém, tvoje příspěvky o Korsice byly zajímavé a navíc každému přiznávám právo na nějaký ten úlet. Pokud se z mého subjektivního pohledu nějakého v budoucnosti dopustíš, nebudu ho komentovat. Bereš?
23.02.2017 18:21:37 #70
>> #69, Martin47, 23. 02. 2017 17:48:09
Martine, narovinu. Můj včerejší koment, byl čistě bodnutí do vosího hnízda. Nemá smysl rozebíret proč, nicméně jsem pouze využil situace, nešlo odolat. Věcně a k tématu si za tím stojím, nicméně forma sdělení byla evidentně na pár facek. Ale jak říkám, nešlo odolat. Takže za to se ti omlouvám. Stejně tak se nemusíš brzdit v jakémkoli komentáři, protože to k tomu jaksi patří. Každý má své telecí názory, každý někdy řekl naprostou hloupost, není důvod neslyšet názor z druhé strany. Nechme to tedy být a ještě jednou, promiň ......
23.02.2017 18:30:02 #71
>> #70, korsičan, 23. 02. 2017 18:21:37
Příjemně se to čte a myslím, že ostatní ani nedýchali napětím. Tímhle příspěvkem jsi ukázal formát a jsem rád, že se sem mohu chodit bavit. Je to jediná diskuse, které se v počitačové džungli účastním. Vítej zpátky.
23.02.2017 19:41:42 #72
Dekuji oboum soudruhum,spolecnimi silami dokazali ze si stranickou knizku tady toho diskusniho klubu plne zaslouzi.
Ted by se jeste mohla udelat radost Vvladimirovi,a nekdo by moh trefnym bonmotem uzavrit vlakno.
Aj ked z mojho pohladu by to bola skoda,pada dost argumentacne zaujimavych veci na zamyslenie sa.
caute Harry
23.02.2017 20:16:28 #73
Korsicane,ked citam tvoj prispevok c.66 v tomto vlakne,mam pocit deja-vu.
Jak keby som to uz niekde v minulosti od teba cital.
caute Harry
23.02.2017 20:31:11 #74
http://www.3sat.de/mediathek/?…
Někdy pomůžou hasiči v čase 47:33
A pro sichr místo kunstšné to posichrujou kunstštofem v čase 67:30
Těžký život malých areálů
(odkaz jsem převzal ze skiforum.sk)
23.02.2017 21:36:50 #75
>> #71, Martin47, 23. 02. 2017 18:30:02

>> #73, Harry, 23. 02. 2017 20:16:28
No jasně. To jsou jednotlivé příklady, které jsem tady v minulosti nastínil do diskuse.
23.02.2017 21:44:48 #77
>> #74, PetrAT, 23. 02. 2017 20:31:11
Kurnik, když už to točil Liska, tak by tam mohly být české titulky. :/ Vypadá to zajímavě, ale nešprechám
23.02.2017 21:52:39 #78
>> #75, korsičan, 23. 02. 2017 21:36:50
On měl Harry deja-vu tak po pěti minutách. Mrkni na příspěvek 65.
23.02.2017 22:06:11 #79
>> #78, Martin47, 23. 02. 2017 21:52:39
Jéé, jak to, že je to tam dvakrát ??? Toho jsem si nevšiml…
23.02.2017 22:10:56 #80
No,v tom fofre jak si bol sa stane.
Mozno aj preto M47 podal ruku.A to moc lakavý on nie je.
Ale,jak som predpokladal,na kazdu ovcu sa najde koza.Ci jak to je.
caute Harry
23.02.2017 22:27:33 #81
>> #80, Harry, 23. 02. 2017 22:10:56
Zcela upřímně jsem ty dva stejné příspěvky nečetl. Jen jsem si představil jak 2× pěstí odbouchl enter a bylo jasné, že je čas to ukončit.
24.02.2017 06:55:55 #82
Súdruhovia, dnes o piatej uletel môj škovránok. Posledné hlásenie je len pol hodiny naspäť zo Štítnej nad Vláří, takže je takmer isté, že najneskôr o siedmej prekročil hranice, keď vezmem do úvahy rýchlosť a smer vetra. Pokiaľ ho ktokoľvek z vás zbadá, nech dá vedieť, prídem pre neho. Popoludní už by mohol byt príliš ďaleko na východe, rusnákov alebo iných východniarov by som Nerád pýtal, mohlo by to byť drahé. Vopred dakujem, ručičky bozkávam.
˘Ö˘
P.S. Prošlo drobnou jazykovou korekcí a doufám odstraněním nespisovných a hovorových vazeb.
24.02.2017 07:10:43 #83
>> #82, ˘Ö˘Krab, 24. 02. 2017 06:55:55
Ivánku jen se neboj, všechno monitorujem. Práve jsem ho zahlédl, letel nad vrcholkem Ďumbieru (Nizkych Tater) a křičel " hledám přítelkini". Pak useld u ápreski v Mýte pod Ďumbierom a čistil si peří. Teď odpočívá.
PS: Já jsem v stavu, že korekci nežádám.
24.02.2017 07:34:52 #85
>> #82, ˘Ö˘Krab, 24. 02. 2017 06:55:55
Bezchybné. Oceňujem správne použitie v českom jazyku neexistujúceho „najneskôr“.
Za čo Ťa nepochválim je smer letu. Mohol letieť cez Poľsko. Máme ráno nad nulou.
24.02.2017 07:55:09 #86
>> #83, orim, 24. 02. 2017 07:10:43
Jáj, tak, to je dobré. Keď som bol malý chalan, chodili sme v lete s oteckom práve cez Mýto ponad Pošovu Mlynnú na týždeň lebo dva do drevenej poľovníckej chaty na svahu Veľkého Gápela, čiže na Ďumbier som taktiež niekoľko raz vystúpil, ale to bolo eště v časoch, keď na hrebenovke stála Chata Hrdinov SNP a Telgárt sa volal Švermovo.
29.01.2019 09:27:10 #88
29.01.2019 10:33:05 #89
>> #88, HonzA_, 29. 01. 2019 09:27:10
Ze kym sa nepouziva chemia a podari sa vybudovat nadrze na uskladnenie vody pocas jej prebytku v korytach,moze byt iny bod topenia technickeho snehu svojim sposobom aj benefit.
caute Harry
P.S.Videl som v akcii najnovsie simulacie,VR.Pre mladych na hory uz nebude treba chodit.
A veci ktore sa chystaju v ekonomickej oblasti nam problem co s tym, vyriesia velmi rychlo.
29.01.2019 10:56:09 #90
>> #88, HonzA_, 29. 01. 2019 09:27:10
Jak jsem psal už několikrát, je třeba hledět na to z více úhlů. Pominu pseudoekoreálpolitická stanoviska Mrs. Biomasy a jí podobných ekšpertov.
Jedna věc je zachování přirozeného (pokud platí teorie o antropogenním oteplování klimatu, tak ne až tak přirozeného) hydrologického režimu. To bych plně chápal v I.a II. zónách NP.
Druhá věc je propukající klimatické sucho, tedy nikoliv krátkodobé, které je u nás vlastně normální. Pak je potřeba střádat vodu a zpomalit její odtok. Čím výše na toku se voda zadržuje, tím lépe. Sjezdovky a jejich zádrže jsou úplně nahoře. V ČR takřka neexistují přirozené lesy, a to ani na horách, všechna společenstva, mimo pár jednotek hektarů pralesů, prošla či procházejí zásahem člověka, jedná se o hospodářské lesy, forest agronomy.
Takže jediný, kdo na zasněžování opravdu tratí, je betonářská a stavební lobby, zádrže jsou malé a decentralizované. Naopak hydrologové/správci toků by měli takovouto zádrž pro zasněžování a samotné zasněžování, pokud budou zachovány sanitární průtoky na tocích v čase střádání do akumulace, všemožně podporovat.
Krkonoše jsou z principu politický/marketingový/byznys moloch, ve
kterém ochrana přírody (potažmo KRNAP) hraje v podstatě podružnou roli,
nutně tahá za kratší konec provazu. Když se budou moc cukat, tak politici
jednoduše vymění vedení za méně odbojné.
Princip, proč KRNAP (nejen ten, všechny horské parky a v podstatě všechna
chráněná území) chrání to, co chrání, se nikdo z křiklounů, Biomas a
jim podobných nikdy do hloubky nesnažil pochopit. Mají představu, že
chrání původní přírodu a dělají to pro lidi. Obojí je liché.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.