Zasněžování a jeho dopady - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžování v médiích Zasněžování a jeho dopady

Zasněžování a jeho dopady

21.02.2017 20:39:49 #1 

HonzA_ muž

Zajímavé čtení, u některých věcí se pobavíte, něco autorka vzala hákem.

Každopádně si klikněte na profil autorky…

https://www.ecofuture.cz/…y-na-prirodu

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.02.2017 20:51:42 #2 

valerius

>> #1, HonzA_, 21. 02. 2017 20:39:49

Zvladl jsem prvni odstavec, na vic nemam silu

21.02.2017 20:54:25 #3 

Harry žena

Hérečka.

To si jako na celej ceste Transsibirskou magistralou preto aby nezabila medveda neprdne…?

Boze,dufam ze ju neroztrhne.Ale odvahu ma.

Ohladom tych skutrov by jej bolo treba asi napisat. Na svete je totiz motorka z ktorej sa neda spadnut pri pomalej jazde,dokonca po zosadnuti z nej a zavolani na nu, cloveka nasleduje ako pes.

caute Harry

P.S. To delo ktore zasnezuje pri 35 stupnoch celzia si osobne pojdem pozriet.Prida sa niekto…?

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

21.02.2017 21:53:51 #4 

HonzA_ muž

>> #3, Harry, 21. 02. 2017 20:54:25

Projet ji může třeba s koněspřežkou, ale nevím jak zařídí že koně nebudou prdět. S ostatními způsoby dopravy má smůlu.

Na druhou stranu je alespoň sranda.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

21.02.2017 22:57:40 #5 

m3 muž

Já.Pořídil bych si to na kopeček u baráku. Nechal bych tam blbnout děti v plavkách pokud by přišly se sáňkama.

Jinak se mi zdá,že Krab přivolal jaro a tak poněkud brzy začíná okurková sezona,když se množí takovéto a podobné slátaniny

22.02.2017 14:48:08 #6 

Jarda K muž

Dobroserka EUrohujerská.

22.02.2017 15:04:57 #7 

Martin47 muž

Přečetl jsem jen článek o zasněžování a nepřijde mi nijak špatný. Není přehnaně kritický a docela srozumitelně popisuje problém, který, ať se nám to líbí nebo ne, existuje. Nebudu nijak moralizovat, jen podotknu, že jednou si to fakt vyžereme i s úroky.

22.02.2017 20:13:30 #8 

m3 muž

>> #7, Martin47, 22. 02. 2017 15:04:57

Vždycky když si přečtu,že se na zasněžování vyplácá spousta vody,která pak v přírodě chybí se mě zatmí před očima a dál se nepřinutím přečíst ani řádku.

22.02.2017 20:16:38 #9 

plamice žena

nemyslela paní tu továrnu na sníh na Monínci?:-))

jsem jen samouk, co miluje lyžování

22.02.2017 21:00:14 #10 

Martin47 muž

>> #8, m3, 22. 02. 2017 20:13:30

Jezdím místní řeky. Vloni jsem si kvůli kritickým podstavům neškrtl na Úpě, Orlici ani Metuji. Některé ze jmenovaných vypadaly že vyschnou. Když se z nich na podzim začala odebírat voda na zasněžování, tak opravdu chyběla. To je fakt, který prostě je. V článku je navíc řada dalších věcí, které jsou taky fakta. Je jasné, že řadu lidí taková fakta rozčilují. Já ale žiju v přírodě a mám farmu, kterou obhospodařujeme prakticky ručně. Díky tomu žiju s přírodou v mnohem větším sepětí než většina z vás i většina fanatických ekologů z města. Zároveň díky tomu vidím řadu souvislostí, které ani jedna z jmenovaných skupin vidět nemůže. Z mého pohledu je článek docela dobře napsaný a ukazuje na dopady, které díky masivnímu zasněžování mohou nastat a dokonce neukazuje ani následné vazby, které se bezpochyby stanou. Samozřejmě je to v porovnání s mnohem většími průsery v podstatě marginální záležitost, to ale nijak neznamená, že to neexistuje jako problém. Proto se nehodlám posmívat člověku který to jako problém vidí a napíše o tom.

22.02.2017 21:02:40 #11 

Radek Holub - SNOW muž

Díky za odkaz!

Dopady zasněžování jsou určitě relevantní téma k výzkumu, o to je ale záludnější, když někdo splácá nějaké více méně tendenční údaje, přitom si ale dá záležet, aby to nepůsobilo fanaticky. Jsou tam i opravdu komické fráze, které docela prozrazují účel textu i vědomosti autora. :-)

Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

22.02.2017 21:07:16 #12 

Martin47 muž

>> #11, Radek Holub – SNOW, 22. 02. 2017 21:02:40

Které komické fráze máš na mysli?

22.02.2017 21:16:12 #13 

m3 muž

>> #10, Martin47, 22. 02. 2017 21:00:14

Rozumím tomu co píšeš.Nejsem hydrolog,klimatolog ani ekolog ,ale pochybuji o tom , že letní sucho a málo srážek souvisí se zasněžováním.Možná se plní nádrže ze kterých se pak v zimě bere voda,ale těžko je jejich kapacita taková aby jejich naplnění zapřičinilo téměř vyschlá koryta některých řek. Voda ,která se v zimě na kopec nastříká se na jaře vrátí zpět ,tak jak může chybět. To je přesně schéma jak se vytváří katastrofické zprávy.To pak mám vždy zatmění, když něco takového čtu. Tím nijak nezpochybňuji,že se klima mění.Jiná věc je,že nejsem vůbec přesvědčený o tom,že jediným důvodem je člověk.Nakonec v našich končinách předci pěstovali melouny,ale taky se tady proháněly polární lišky a dělo se to bez našeho přičinění.

22.02.2017 21:31:13 #14 

Martin47 muž

>> #13, m3, 22. 02. 2017 21:16:12

Problém je v tom, že když proběhnou sucha v rozsahu jak proběhla (nejsou to jen letní sucha ale celoroční, protože samo léto sucho způsobit moc nemůže) tak se rezervace vody na zasněžování, a je jí fakt potřeba hodně, stává problémem. Když vezmeš jako příklad Úpu, tak ta na tom byla kriticky a teď si vezmi počet zasněžovaných ploch v jejím horním povodí, kde voda prakticky netekla. Přesto se na podzim zasněžovalo o 106.

22.02.2017 21:43:45 #15 

Radek Holub - SNOW muž

>> #12, Martin47, 22. 02. 2017 21:07:16

Subjektivně mě irituje už první věta – kostrbatá a ne moc k věci, ale uznávám, že to je trochu puntičkářství:

V zimních měsících je často skloňovaným pojmem ve zpravodajství z hor umělé zasněžování.

Následuje plýtvání vodou – kdo rozhoduje, co je plýtvání a co „spotřeba“?

Při umělém zasněžování dochází k velkému plýtvání vodou

Voda pro zasněžování se podle autorky často „obohacuje o aditiva“, což není zrovna pravda:

… navíc je často obohacena o přidaná aditiva.

Docela mě pobavil titulek:

Vliv na přírodní život

Toto je pak učebnicové mravokárání – žádná fakta, ale zdvižený prst:

Pro vodní systém je odčerpávání většího množství vody nepřirozené.

A tohle jsem nepochopil ani na potřetí, ledaže by zasněžování způsobovalo mráz, kvůli kterému se bezobratlí nemohou zahrabat(?):

Kromě samotného průtoku takovýto zásah ovlivní i bezobratlé v okolí, kteří se nebudou moci do promrzlé půdy zahrabat, a hrozí, že nepřežijí zimu v bezpečí.

Zase trochu puntičkaření, ale nedalo mi to:

Umělý sníh se na rozdíl od přírodního jinak chová…

Následuje magická souvislost pozdě roztávajícího umělého sněhu a citlivosti rostlin na vítr:

Po roztání sněhu ovšem budou ohroženy i později kvetoucí rostliny, které nejsou dobře přizpůsobeny vě­tru.

Naopak oceňuju tuto informaci, která ale zároveň říká, že všechno jsou to hlavně domněnky:

Přesné množství vody, které se ročně na umělé zasněžování využije, nikdo nezná.

Dále se tam vynoří loňská „studie Fuksa“, o které už se tu taky myslím napsalo dost.

A závěr jak z koberečku v ředitelně školy…

Skutečně nám prodloužení lyžařské sezóny a snaha přiblížit se počtu lyžařských dní alpských středisek stojí za problémy, které může v budoucnu neregulované využívání umělého zasněžování přinést?

22.02.2017 21:46:11 #16 

Radek Holub - SNOW muž

>> #14, Martin47, 22. 02. 2017 21:31:13

Nejlepší řešení jsou podle mě vlastní nádrže na zasněžovací vodu, alespoň pro velké areály. O tom bohužel v textu prakticky nic není.

22.02.2017 21:53:51 #17 

Martin47 muž

>> #15, Radek Holub – SNOW, 22. 02. 2017 21:43:45

Dík Radku, že sis dal práci. Polemizovat nebudu, nejsem odborník, jen se zeptám. Myslíš si, že neregulované využívání umělého zasněžování v našich podmínkách může přinést větší problémy v dotčených lokalitách nebo ne?

22.02.2017 21:54:28 #18 

Martin47 muž

>> #16, Radek Holub – SNOW, 22. 02. 2017 21:46:11

Tu vodu do nich dostanou jak?

22.02.2017 22:10:18 #19 

Harry žena

Mlada,snaziva ekolozka.

Pre tych ktori si neklikli ako poradil HonzA na jej profil,

copy – paste

**Jana Václavíková se zajímá o cizí kultury, ekologii, divadlo, ale i zimní sporty. Jednou chce projet Transsibiřskou magistrálou a nijak u toho svými činy nepřispívat ke globálnímu oteplování, především kvůli jeho dopadům na životy polárních medvědů a dalších živočichů. Také se těší na to, až bude elektromobilita natolik běžná, že zohlední existenci lidí menšího vzrůstu, aby je elektoskútr při brzdění a neschopnosti dosáhnout nohama na zem nezavalil. Pak si jeden takový pořídí. **

To len pre zaujimavost,co si o tejto mladej snazivej ekolozke myslet.

To,ze ludske hemzenie sa tu na tom kuse zeleza,ma nan vplyv,to je bezpochybne. Ovsem,voci silam ktorym je zem vystavena,je toto ludske hemzenie len prd do vetra.

Z naseho pohladu zivota jepice,sa tazko obsahuje komplexnost dejov,ktorym sme vystaveni.

Je to na dlhsiu debatu.Ale fyzika nepusti.

Voda,ktora je vystriekana na svahy,kym nebude dotovana nejakymi specialitami,nie je problem.Aj tak by ju zadrzala nejaka priehrada.Problem je v tom,ako su strediska nachystane na to,aby vodu hromadili v dobe,ked jej je nadpriemer. Zasnezovanie je problem v pripade priebezneho zasnezovania.Tu ma dievca pravdu.

Kedze cez letne mesiace ziju potociky z vyverov,co je viacmenej spodna voda,mozno zistime,ze pre doplnenie tychto zasobnikov bude dokonca ziaduce zasnezovanie,aby sa zasobniky aspon nejako dostali k doplnovaniu vo­dou.

Voda bude obrovsky problem do buducna.So vsetkymi dosledkami.Takze mozno zasnezovanim si vytvorime take ladove priehrady.Zaklad je vodu zadrziavat v ekosysteme.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

22.02.2017 22:25:44 #20 

Radek Holub - SNOW muž

>> #17, Martin47, 22. 02. 2017 21:53:51

Já taky nejsem odborník na vodu, jen trochu zvídavější čtenář. Neregulovaný odběr vody určitě může škodit a rád se o tom dozvím více z konkrétních příkladů.

Do těch zasněžovacích nádrží něco naprší a něco se napustí v obdobích, kdy je vody „dost“. Problém nevidím ani tak v tom, že by zasněžování tu vodu „žralo“, ale když už tak právě v jejím čerpání v nevhodném období.

22.02.2017 22:29:17 #21 

korsičan muž

>> #12, Martin47, 22. 02. 2017 21:07:16

Ty se tady už roky prezentuješ jako inteligent a chytrák, jehož slovo je téměř zákon a myslíš si o sobě že nad tebe není a ty v tom článku nevidíš rozpor ??? Tak to jsi pobavil … :-)
Čas od času tě postihne oponentní nálada, kdy si vybereš téma a za všech okolností si začneš hrát na sluníčko – obrazně řečeno. A v tomto svém rozpoložení se ti úplně ztratí myšlení. Na to, jak se tady prezentuješ jako odborník na lyžování (ale i na etiketu a další obory .....vlastně na všechno), kdy máš ve všem pravdu, tak nyní jsi se moc inteligentně nepředvedl.

Z mého pohledu to vypadá, že tě zase dostihla ta tvoje hádavá nálada a potřebuješ se vyventilovat. Takže to tady opět zaplevelíš svými pseudoargumenty.

Od kdy je dešťová voda v podstatě destilovaná ??? U Vás v Teplicích nad Metují prší z nebe destilovaná voda a destilovaný sníh ??? :-) :-) A mikroskop by se tam u Vás v kraji žádný nenašel ??? Že bys třeba chytil na sklíčko sněhovou vločku a podíval se sám, jaká že to destilovaná voda padá z nebe.......

To co ta dáma napsala, je vážně blbost. Ona chudák přepapouškovala pouze první větu v definici na téma „dešťová voda – složení“ a na ty další věty už asi neměla sílu. Stejně jako ty, když ti to nepřipadá jako komická fráze.

Jako odborníka na lyžování se tě tedy dále ptám, jmenuj konkrétně aspoň jedno sněžné dělo, které dokáže vyrobit sníh při +35°C !!! :-) :-)

Dále konkrétně jmenuj aditiva používaná na zasněžování ??? Jako nic proti, ale všichni ekologové o nich mluví, ale ještě je konkrétně nikdo nejmenoval. Znám osobně dva majitele dvou lyžařských areálů s umělým zasněžováním a ani jeden z nich o aditivech neslyšel, nemá a nepoužívá. Takže pokud tato skutečně existují, rozhodně se nepoužívají u každého zasněžování.

Dále – Spotřeba vody. Tak můžeme začít u zahrádek. Každý rok se v průměru spotřebuje na zalévání 500l vody na 1m2 jedné každé obdělávané zahrady. To samé platí pro velkoplošné zalévání na polnostech. Třeba u fotbalového hřiště je ta spotřeba zhruba jednou taková (1000l/1m2), stejně jako na golfu. Kolik hektarů v ČR zabírají všechna fotbalová a golfová hřiště se zavlažováním ??? Při vrstvě 35cm umělého sněhu, se na 1m2 spotřebuje zhruba 100l vody !!!! Připomínám, že na zalévání zahrádek je to cca 500l !!!! Takže pokud zasněžování ne, tak potom také ne zalévání kytek, fotbalu golfu atd. Padni komu padni.

Dále – Jak vysvětlíš suché a prázdné řeky v dobách, kdy o žádných sjezdovkách a lyžích nikdo ani nevěděl. V minulosti tomu v řekách říkali „hladové kameny“. Ale za to také jistě mohlo zasněžování.

Dále – To že farmaříš není argument. Dneska farmaří kde jaký jouda. Třeba konkrétně já. Obhospodařuji pole, lesy a chovám ovce. V mém blízkém okolí nikdo vodu z řeky na zasněžování nečerpá a přesto za poslední 3 léta byla řeka bez vody 2×. V létě 2015, byla úplně na suchu už druhý týden v červenci !!! Za deset let zpět, byl vysloveně podstav 5× !!! A i v dávné minulosti byla tato říčka úplně bez vody. Takže jako farmařící jouda, bydlící na samotě, obklopen čistou přírodou, to jako zásadní problém nevidím. Z mého pohledu je to právě ta příroda. Nežijeme v naprogramovaném skleníku, že ?

Takže když se to vezme z čistě faktického hlediska, tak ta dáma napsala totální blábol plný nesmyslů, který by skončil propadnutím žáka v pololetí páté třídy ZŠ !!! Na tom není nic komického, protože to je spíš k pláči. A to ještě víc, že ty taková vědecká kapacita, takový odborník a diskutér, jsi to jako blábol nevyhodnotil !?

Nejvíc komická je ale ta tvoje poslední věta – Proto se nehodlám posmívat člověku který to jako problém vidí a napíše o tom. Takže pán tady káže vodu a pije víno ??? Je zajímavé, že ses tímto nikdy neřídil a posmíval ses tady kde komu.

Ještě bych chtěl dodat, že s tebou rozhodně diskutovat nebudu, protože na ty tvoje nesmyslné výpotky nemám ani čas, ani náladu. Dnes jsem zareagoval pouze proto, protože tento tvůj komentář je čistá nahrávka na smeč a nereagovat prostě nešlo. Závěrem tedy ROVNOU PÍŠU, ŽE MÁŠ VE VŠEM PRAVDU, ať to tady neplevelím. A nyní už opět můžeš vzít otěže diskuse do rukou ty.

Zdravím a přeji krásný den.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

22.02.2017 22:30:41 #22 

Martin47 muž

>> #19, Harry, 22. 02. 2017 22:10:18

Jedna menší trhlina v tvé teorii. Voda ze sněhu, který roztaje na horách při oblevě, projede republikou jak Pendolino, protože je jí pro tu chvíli poněkud nadbytek. Přehrady ji zachycovat nebudou, protože by se jim to při případných masivních srážkách na jaře šeredně nevyplatilo. Jisté zkušenosti již máme za sebou. Vodu v ekosystému nezadržují přehrady ale zejména původní lužní prostor, který jsme definitivně dojebali ve velkém, takže teď čumíme jak puci na to, jak si voda drandí v rovných korytech do zahraničí a kolem nám puká země suchem.

22.02.2017 22:36:39 #23 

Martin47 muž

>> #21, korsičan, 22. 02. 2017 22:29:17

Pokud se ti ulevilo, jsem skutečně rád.

22.02.2017 22:43:18 #24 

Harry žena

>> #21, korsičan, 22. 02. 2017 22:29:17

Ja som Ti pisal aby si sa nelucil. A vidis.Rad som si od Teba pocital,skoda ze si sa tu na to vybodol.

Pisane niekedy moze vyzniet inak ako pri osobnom stretnuti.

A este.Co to znamena kdejakej jouda. Mam sa citit blbo…?

caute Harry

22.02.2017 22:48:27 #25 

Harry žena

>> #22, Martin47, 22. 02. 2017 22:30:41

Ano Martine,vody je v tej chvili nadbytek,ale aj tak sa dokaze zadrzat v zemi dostatok,aby potoky bolo z coho zivit.

S tymi luhmi suhlasim,toto sa nam seredne vrati,preto pisem o tom zadrzani vody v ekosysteme. Tym som nemyslel priehrady.

Za zregulovane potoky by som lamal ruky.

caute Harry

22.02.2017 22:53:17 #26 

m3 muž

>> #14, Martin47, 22. 02. 2017 21:31:13

Ale ano , nikdo netvrdí že vody je vždy dostatek.Já tvrdím,že například zasněžování za to nemůže.Tedy jen zasněžování abych byl přesný.No a co se stane když,respektive stalo třeba minulou sezonu.Neprše­lo,nesněžilo a jen mrzlo.Zasněžovalo se do té doby dokud v nádržích byla voda,která tam předtím natekla.Tečka.Nic více,nic méně.

Máš pravdu,že voda profrčí regulovaným korytem a je pryč.No a když nebude nastříkaná na kopci a jen tak volně nasněží nebo naprší,tak ta voda neprofrčí ?

22.02.2017 22:58:51 #27 

korsičan muž

>> #24, Harry, 22. 02. 2017 22:43:18

Ahoj Harry,

Rád tě čtu, ale svůj postoj jsem ti vyjasnil. Nemám potřebu veřejně sdílet svoje názory. Na tom můj život nestojí.

No a kde jaký jouda znamená ....... jak to napsat. No asi jako kdokoli, nebo každý druhý. U nás v kraji je jouda ještě brán jako lehká hovorová nadávka, něco jako když si kluci říkají „vole“, nebo tak něco.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

22.02.2017 23:27:56 #28 

Navvy

>> #17, Martin47, 22. 02. 2017 21:53:51

Já si myslím, že nemůže. Umělý sníh se stříká na půdu, která tu vodu později zase vsákne. Dokonce si myslím, že umělé zasněžování poháhá zadržovat vodu v půdě a tím, jak umělý sníh taje pomaleji, přispívá i k pomalejšímu odtékání vody z krajiny. Ke snižování hladiny spodních vod nejpíše přispívá její odčerpávání pro průmysl a hlavně zemědělství. Ony jsou problematické i ty stesky na změnu klimatu. Klima se měnilo, mění a měnit bude. Problém je spíše s tím, že klimatologické informace nejsou natolik spolehlivé, aby se z nich daly činit nějaké nezvratné závěry.

23.02.2017 00:04:39 #29 

Harry žena

>> #28, Navvy, 22. 02. 2017 23:27:56

Jo,jo.

Problem vidim v tom,ze ekologia sa vyuziva pre potreby udrzania priemyslu v chode.A vo velkej miere este len bude.

Lidi chcou praci/ teda ani moc nie,chcou zamestnani a prijem ve sve „nezavislosti“/ ,tak im ju treba zabezpecit. Kozy nech chova barsjaky jouda.

Ak uz nechces doma tretiu pračku,pojde to cez zakony,a to ekologicke.Na to nemoze nik namietat,len nejaky „ekoterorista“.Tomu sa lahko zavre huba.A dokonca liberalne.:}

Co sa tyka klimy, staci sa postavit v auguste/ pre moravskoslezkocesku bunku 8 mesiac/.na nejake miesto v meste, alebo na nejake miesto v lese.A mozu byt horucavy ake chcu,rychle cloveku vysvetlia preco je les a jeho mikroklima zakladom nasho bytia. A to moze byt aj menejchapavy.

caute Harry

23.02.2017 07:25:05 #30 

Martin47 muž

>> #26, m3, 22. 02. 2017 22:53:17

>> #28, Navvy, 22. 02. 2017 23:27:56

Ruku na srdce kluci. Nejsou vaše názory tak trochu v souladu s tím co si přejete? Já píši to samé co Radkovi. Polemizovat s tím nemohu, nejsem odborník. Do debaty jsem vstoupil ne kvůli otázkám životního prostředí, kde mohu jen popisovat co vidím, ale protože nějaká holka napsala článek, který na něco poukazuje a celý začátek vlákna byl věnován výsměchu její osobě bez jediného argumentu, který nakonec sklouzl až k urážkám. To celé protože píše něco, co se nám nehodí do krámu a navíc bez toho aby se mohla jakkoliv obhájit. První argumenty k samotnému článku napsal až Radek na moji žádost. Co se vlastního zasněžování týče již na začátku jsem uvedl co nyní zopakuji. z hlediska poškozování životního prostředí se vedle opravdu masivních problémů jedná pravděpodobně o okrajovou záležitost. Já se nikdy nepohyboval názorově v extrémech a proto jsem nepodlehl ani hysterickým kampaním ekologů, ani nepodléhám dnes módnímu navážení se do nich.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy