[Analyzátor]: aklubic - č. 2 (strana: 2)
17.10.2017 12:52:52 #31
>> #30, MPS, 17. 10. 2017 11:31:50
Vy jste se hledali. Teď se spolu budete přetahovat o titul RR (rypák roku).
17.10.2017 13:26:44 #32
>> #31, ˘Ö˘Krab, 17. 10. 2017 12:52:52
Hele Krabe skoro to vypadá že potencionálním zajemcům o lyžování nepřeješ aby v tom měli jasno:-))) Sem neměl ani tušení jak seš zlej:-((
17.10.2017 14:13:19 #33
>> #31, ˘Ö˘Krab, 17. 10. 2017 12:52:52
Ahoj Krabe,
Já to ale určitě neberu konfrontačně. Jednak proto, že když někdo někomu zadarmo radí, jak má lyžovat, tak tak asi nemá náladu na to, aby to pak musel ještě dlouze dovysvětlovat, a taky proto, že vím, že mezi trenérem a svěřencem je vždycky těžký se dorozumět. Ale speciálně v těchto dvou případech (volant, kotníky) mne to zajímá, protože už o tom pátrám několik let. Dokonce jsem to na zkoušku asi tak 20 lyžařům řekl (různé kategorie výkonnosti) a nikdo to nepochopil. Na druhou stranu tady někdo s tím má zřejmě dobré zkušenosti, tak mne to zajímá.
I
17.10.2017 14:28:19 #34
>> #32, MPS, 17. 10. 2017 13:26:44
Sobí hnusec.
>> #33, CzechSkier, 17. 10. 2017 14:13:19
Ani to konfrontačně necítím. Popožeň Sancho Panzu aby Ti osedlal Rosinantu a vzhůru k vítězstvím.
17.10.2017 16:07:36 #35
>> #28, MPS, 17. 10. 2017 09:01:45 Ahoj, chtěla bych nejdříve zareagovat na toto: „Ještě jen pro doplnění a to je jen můj názor: řekl bych že pokud tazatel nedořeší zásadní věci jako je pozice pánve, poměr zatížení vnitřní/ vnější a předozadní pozici vnější/ vnitřní (toto vše dělá momentálně v podstatě opačně)nemusí se nějakými kotníky vůbec zabejvat…“ Ta zmiňovaná zásadní věc jako je např. „poloha pánve“ je podle mého názoru právě závislá na tom, kde pohyb DK začne! Proto mluvím o kotnících. Mohla bych říkat i „odspoda“. Když totiž hranění začne v bocích (říkáme tomu někdy i hranění z pánve")tak, že si dovnitř oblouku nejdřív tu pánev nastrčím jako když si sedám do auta, přestanu mít anatomicky možnost ovlivnit míru hranění i rozsahem pohybu kolen. Prostě ta kolena vyřazuju z pohybu dovnitř oblouku. Zkuste si to udělat na suchu,ta kolena tam prostě dál nejde dát! Když ale s celým pohybem začneme od spodu, všemi segmenty v bočním směru, pánví pak tu míru hranění ještě můžeme zvětšit, je vše ok. Dále k reakci na příspěvky: Dívám se do diskuze jen někdy, takže reaguji, až si po čase všimnu. Bohužel jsem si nevšimla příspěvků, když začínaly. To, že analýzy píšu je proto, že dostávám od SNOW mail se žádostí o novou analýzu. Nedělám to proto, abych si pěstovala své ego. Ze své zkušenosti jen chci člověku poradit to, co fungovalo na mé žáky. A každý z nás má ty zkušenosti trochu jiné.Respektuji zkušenosti jiných ale totéž čekám od kolegů obráceně. Na některé otázky není možná odpověď na PC. Musí se zkusit přímo na sněhu. Pak většinou všechny rozpory v podstatě mizí, ukáže se, že to myslíme všichni téměř stejně. Ono se totiž ani jinak v obloucích lyžovat nedá než zatížit a zahranit. Na příspěvek od CzechSkier budu mít čas reagovat asi až večer.
17.10.2017 20:50:53 #37
Dobrý večer, doufám, že k tématu již naposledy. Moc nevím, co mám ještě vysvětlovat na plynulém vklánění DK do oblouku, které je v podstatě pojmenováno podle hlavních kloubních segmentů, které se na pohybu účastní. Proto tedy kotníky, kolena boky. Pokyn pro svěřence dávám: Když chceš vyjíždět „kulatý“ oblouk, musíš i pohyby DK (tlak na lyže a hranění) dávkovat plynule od bot po boky. Začni oblouk tím, že si říkáš: Postavím vnitřní nohu, tedy botu a tedy i lyži na malíkovou hranu a vnější nohu, tedy botu i lyži na palcovou hranu. Při zvětšení tlaku do vnější lyže začnou jet oblouk. Míra vklánění se řídí rychlosti jízdy a vyjíždění oblouku do vrstevnice. Rozsah pohybů se tedy liší podle toho, zda jsou ve velké či malé rychlosti a otevřené či zavřené. Zkusit nejdřív bez lyží na podlaze. Pak na lyžích na místě, pak v otevřených obloucích a pak větší rozsah. Když do oblouku „vrazíš první pánev, nemáš šanci využít nejpohyblivější kloub na DK, kolena.(Vyzkoušet rozdíl na místě) A bez kolen se lyžovat nedá. Stejně jako bez toho, abys vědomě měnil polohu chodidel při jízdě v obloucích. Výsledkem bude plynulý, kulatě vyjetý oblouk místo oblouku do tzv. "Z“. O volantu jsem se podrobně nezmiňovala a nebudu ho tedy komentovat. I když názor na provedení mám. Ale neříkám tomu volant. Cítím to jako mírné „narotování“(není to skutečná rotace) vnějšího ramene,paže a boku spolu s aktivním pohybem vnější lyže vpřed ve směru točení. (Nutno včas zastavit). Tak hodně radosti z lyžování. Děkuji za komentáře. Zkusme zas něco jiného. A zkusme být někteří méně sarkastičtí.
17.10.2017 21:09:24 #38
>> #29, CzechSkier, 17. 10. 2017 10:14:30
Z toho by mohla být docela zajímavá debata
Popravdě řečeno,pro mě je zajímavé už jen někoho naučit lyžovat přes internet.
Instruktor : Udělejte/j oblouk do leva.
Adept dokonalého lyžování : Myslíte/š do leva z mojí strany nebo z vaší/tvojí strany.
17.10.2017 21:18:22 #39
>> #37, LyMa, 17. 10. 2017 20:50:53
Volantem, o kterém jsem psal já, je míněno něco jiného. Jedná se o prvek, kdy dojde k situaci, že vnější noha zůstane z nějakého důvodu vzadu tak, že začne ztrácet tlak na lyži, což zákonitě vede naopak k předsunutí vnitřní nohy a opření o ni. Z této nepříznivé situace se dá dostat poměrně efektivně tím, že se bez dalších rotací, protirotací, apod. aktivně tlačí vnější noha dopředu a zároveň vnitřní zatahuje zpátky (jako kdyby se nohama řídil volant). Správně to jsou schopni zvládnout jen pokročilí jezdci K dalšímu co píšete bych podotkl jedno, co považuji ve výuce začátečníku a často i pokročilejších za největší slabinu. Je to pokyn k tlaku do lyže, který často probíhá formou: „musíš zatlačit do lyže“ (dávám jako obecný příklad, u Vás netuším jak výuka probíhá) Velká většina lidí po takové radě začne tlačit nějakým způsobem do lyže nohou, což vede často k začátku pseudopohybů a zablokování kloubů. Za klíčové považuji před začátkem výuky podrobně vysvětlit jak dojde k tlaku do lyží a jeho dávkování a že to neprobíhá aktivním tlakem ale právě správným zahájení oblouku, při němž začne tlak narůstat sám. Každopádně souhlasím s tím, že kdybychom se všichni sešli na kopci, do 10 minut máme jasno a dál by nebylo co řešit, protože bychom pravděpodobně byli ve shodě.
18.10.2017 13:23:26 #41
*>> „#39, Martin47 Ahoj, myslím, že to v té mé
představě "volantu“ taky je. S tím,že jde trochu vpřed rameno jde
aktivně i vnější noha, která pohyb vede. Jakoby ji chtěl lyžař
předsunout před vnitřní. A protože to s pevnou patou nejde, udrží
tenhle malý pohyb kolena na stejné úrovni podobně, jako když se vnitřní
vědomě zatahuje. Jo, je
to hodně stejný.
20.10.2017 11:18:34 #42
Obtížností shody se přece nebudeme trápit a pozastavovat se nad ní. Před pár dny jsem hovořil s jedním seniorním školitelem trenérů a zjistil, jak se neshodne s jiným seniorním školitelem. Čili jsem se ujistil, že je vše při starém, jako odnedávna.
Neboli přesně v duchu otřepaného „dva právníci, tři právní názory“. Aneb, jak prý před lety Petru Jirešovi řekl s hezkým nadhledem jeden von Grünigenův soused: už jsi někdy viděl, že by se pár lyžařů na něčem ohledně techniky sjednotilo?
S mírnou nadsázkou: duch výzvy k souboji mezi Bilgerim a Zdarskym stále
mezi námi
20.10.2017 21:40:37 #43
>> #42, ivan, 20. 10. 2017 11:18:34
už jsi někdy viděl, že by se pár lyžařů na něčem ohledně techniky sjednotilo?
To je jedna ze skvělých věcí na lyžování.Vždy je (resp. bylo) co rozebírat stále dokola.
21.10.2017 12:50:47 #45
>> #35, LyMa, 17. 10. 2017 16:07:36
>> #37, LyMa, 17. 10. 2017 20:50:53
No tedy z těchto dvou příspěvků pro mne plyne ještě víc nejasností
něž sem měl před tím, ale vypadá to že tady to asi dořešit nejde, tak
třeba někdy na svahu
21.10.2017 13:13:04 #46
Z tohoto vlákna si zatím pro sebe odnáším tři postřehy :
1)Sem rád že mě nikdy neučil lyžovat žádný instruktor neboť z mého úhlu pohledu je jejich pohled na lyžařskou techniku dost ořezaný a končí tam kde příručka.
2)I přesto že je to tu považováno za téměř nemožné, spoustu chyb se mi podařilo odstranit pomocí psaného textu na dálku a kamery.
3)Pokud bych měl tendenci své lyžování dál zlepšit vůbec bych nevěděl koho si na to ze všech o kterých vím a že jich je fakt mrak vybrat, nakonec by to asi muselo být víc lidí cca 4–5
PS: chudák rekreační lyžař toužící po zlepšení techniky.
21.10.2017 18:24:03 #47
>> #46, MPS, 21. 10. 2017 13:13:04
.. nakonec by to asi muselo být víc lidí cca 4–5
Nerad bych ti bral iluze ,ale jak psal ivan , 2 lyžaři = 3 názory. V počtu 4–5 lidí je to
již názorů minimálně 8, po diskuzi možná 7.
Není potřeba ale házet flintu do žita.
Přes internet můžeš pomocí videa odstranit některé chyby(řekněme zásadní).Podle mě jiná věc je opravit/upravit následky a jiná věc napravit příčinu chyb. Napravení příčiny/u chyb je myslím JEN PŘES INTERNET nemožné.Hlavně to není záležitost na pár minut,nebo hodin.
21.10.2017 19:32:36 #48
>> #47, m3, 21. 10. 2017 18:24:03
V počtu 4–5 lidí je to již názorů minimálně 8, po diskuzi možná 7…nebo taky 9, 10 …
21.10.2017 21:30:32 #49
>> #48, Martin47, 21. 10. 2017 19:32:36
Nechtěl jsem MPS strašit tou horší variantou. Je to tak jak píšeš.
23.10.2017 09:47:38 #50
>> #49, m3, 21. 10. 2017 21:30:32
Neboj chvilku už lyžuju takže mi hned tak něco navystraší
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.