Domů Diskuze Hole, brýle, přilby, chrániče... Tipy pro výběr batohu [článek]

Tipy pro výběr batohu [článek]

19.10.2010 10:35:19 #1 

Petr Havelka - SNOW muž

V sekci testy na www.snow.cz/testy naleznete výsledky uživatelského testu batohů, který jsme publikovali v tištěném SNOW 48 Market. Jako pozvánku přinášíme pár praktických rad a postřehů pro výběr batohu.
Odkaz na článek

23.06.2011 22:38:55 #3 

Thomas muž

Nedělám jim reklamu, ale skvěle se mi osvědčil tento: http://www.mammut.cz/…ana-ride.htm Drží výborně,má stahovadla na zmenšení objemu když je třeba na úzkou lanovku, má 3 možnosti nošení lyží(z boku,šik­mo,vertikálně),poj­me oblečení,pití a svačiny pro 3 lyžaře na celý den,má izolaci proti zamrznutí pitného režimu v ramenním popruhu,poutka na cepín,vysunovací horní kapsu na přilbu,výborné odvětrání s lehkou výztuhou.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

09.11.2017 22:29:14 #5 

hafanicep

zdravím, nechci zakládat novou diskuzi, když vidím že se zde podobné téma řešilo, sháním batoh který bude lehký, bude mít možnost nošení lyží, objem tak do 30 l. Převážně na jednodenní túry, skitouring a aktivity na horách.

10.11.2017 08:17:42 #6 

˘Ö˘Krab muž

>> #5, hafanicep, 09. 11. 2017 22:29:14

Jen si uvědom, že malé batohy do 30 l mohou být tak na hraně s velikostí, přesněji vzdáleností úchytů, aby se Ti připnuté lyže neklimbaly. Záleží také na délce zad nositele batohu, jak batoh sedí na zádech, jak dobře se dá poutahovat, jak těžké a dlouhé lyže budeš připínat, jestli k nim třeba mačky, přilbu… Spíš, než limit velikosti batohu si vyzkoušej nebo alespoň dobře promysli výše uvedené.
(OT: Osobně třeba na kolo na delší cesty mám TheNorthFace Shadow 40+10, lehounký, padnoucí, stahovací, nadbytečný objem neřeším, nepřekáží.)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.11.2017 10:51:21 #7 

Topůlek muž

Co třeba tohle: https://www.4camping.cz/…eme-37-13-l/, dcera má od stejného výrobce na tůry a soustředění i v zimě a je spokojená a mě se líbí různé vychytávky. Tak alespoň inspirace.

Lusti RCT

10.11.2017 11:48:09 #8 

˘Ö˘Krab muž

>> #7, Topůlek, 10. 11. 2017 10:51:21

Všechny batohy všech výrobců v této kategorii („horolezecké“) jsou si víceméně hodně podobné.
Výše odkazoval Thomas co používá on, jen škoda, že nenapsal, v jaké velikosti.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.11.2017 12:38:13 #9 

korsičan muž

>> #8, ˘Ö˘Krab, 10. 11. 2017 11:48:09

Na běžné ježdění, maximálně do velikosti 25 – 30 litrů. Větší určitě ne.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

10.11.2017 13:07:54 #10 

Duro

>> #6, ˘Ö˘Krab, 10. 11. 2017 08:17:42

Vo veľkosti do 30L by som nevidel problém. Freeride batohy sú väčšinou v rozsahu 20–30L, a primárne sa počíta s nosením ťažkých lyží, snowbordov … rozhodne by som sa nebál že by bol problém s uchytením a nosením lyží. 40+10L je už celkom obluda. Samozrejme záleží čo s ním chceš robiť a koľko vecí chceš nosiť. Iné je ak ideš naozaj celodennú túru od svitu do mrku, s prípadnou vyhliadkou zhoršenia počasia, a iné keď si len potrebuješ odšlapať zo strediska po hrebeni 1 hodinku.
A ako píše Krab, je dobre vyskúšať či ti bude dobre sedieť na chrbte.
Konkrétny model ti neporadím, výrobcov je plno, výber široký. Ale ten prelinkovaný Thomasom ( Mammut Nirvana Ride ) vyzerá celkom dobre, ja by som ho bral vo veľkosti 30L.

10.11.2017 17:50:06 #11 

Petr Havelka - SNOW muž

Používám takřka každodenně (ve městě, na kole, na lyžích a výjimečně i na prkně) po dobu cca 8 let Deuter Freerider Pro 30, funguje dobře, a i když už nevypadá po estetické stránce na jedničku, pořád dobře slouží. Když je málo „nákladu“, dá se dobře stáhnout a věci v něm nelítají, jinak se do něj vleze docela hodně, např. zrcadlovka s teleobjektivem a záklaďákem, pití a trochu jídla, lékárnička, pár kousků náhradního oblečení a lavinová výbava…

Je sám o sobě těžký (takže nic pro řešiče každého gramu), ale mně sedí na ramenou a zádech dobře, hmotnost navíc nevadí. Bederní pás je robustní a funkční i pro rozložení hmotnosti.

Batoh má přední i zadní plnění, zadní přístup jsem nakonec skoro nepoužil, ale kdy jsou na baťohu např. lyže z obou boků, tak to má jakýsi smysl.

Na jednodenní túry by asi mohl stačit i batoh kolem 20 l, ale po zkušenostech s tímto batohem bych volil spíš kolem 30 l, dobrý baťoh se dá stáhnout, malý se nenafoukne :-).

Pokud uvažuješ o skitouringu, má značný smysl přemýšlet o lavinovém batohu s airbagem.

11.11.2017 13:04:32 #12 

fischerbl

>> #11, Petr Havelka – SNOW, 10. 11. 2017 17:50:06

Je otázka, jestli aktuální model Deuteru je alespoň stejně kvalitní. U cyklistického Transalpinu šla kvalita dolů, levnější materiály a na batohu je to bohužel vidět.

Jinej gang...

11.11.2017 14:03:30 #13 

martinkun

Mam Vaude Nendaz 30 a batoh je super..i na lyzovani i na turistiku

11.11.2017 19:04:31 #14 

korsičan muž

>> #12, fischerbl, 11. 11. 2017 13:04:32

Přesně tak.

Deuter neměl před 10–15 lety konkurenci. Byl pořádně ušitý a geniálně jednoduchý. Už roky používám na tyto aktivity oranžv Deuter Guide 35+. Ve své době ho měla i HS v Rakousku.

Bohužel pak někdo vymyslel změnu, batoh přišel o spodní, boční a příčná poutka, Od té doby je vlastně nefunkční. U posledních modelů se aspoň vrátila spodní dvě poutka, ale ty příčné pásky scházejí.

Není kam pořádně pověsit cepín a lyže. Několikrát jsem ho viděl v akci na horách a lidi si tam dodatečně dávají gumicuky a podobně, aby bylo aspoň kam upevnit cepín. A i tak tam sedí nakřivo, hrůza pohledět. Estetika v kopru.

Přitom to ten starý model batohu měl tak jednoduché, funkční a defakto nerozbitné. Škoda, hned bych ho doporučil.

Jediné co se dá od Deuteru momentálně na podobný účel koupit, je Pace 20. Ten je fakt super. Pro jednotlivce na denní lyžovačku, nemá chybu.

https://www.hudy.cz/…k-titan.html

Snad mě za ten odkaz někdo nevykostí ..... :-)

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

11.11.2017 22:21:16 #15 

dasenicekk

Já mám dobrou zkušenost s batohy Ferrino, měl jsem Lynx 25 (stál do 2000Kč) cca rok, pak mi ho ukradli v Itálii. Vůbec jsem neuvažoval o jiné značce, teď mám ferrino safe 30 a jsem maximálně spokojen, je propracovaný, na zádech sedí, kamarád ho má i na freeride. Je to jeden z nejpropraco­vanějších batohů co jsem měl možnost vidět/zkusit. Také má trochu vyšší cenu, ale nelituju

12.11.2017 08:14:27 #16 

˘Ö˘Krab muž

>> #15, dasenicekk, 11. 11. 2017 22:21:16

Co se týče častého používání v létě (několik týdnů za rok), tak Ferrino nemá zrovna moc dobrou pověst v kvalitě šití a materiálů batohů, v porovnání např. s Osprey nebo Deuter či podobnými značkami – tedy alespoň u těch, kteří chodí pěšky a chtějí, aby jim batoh pár let vydržel. Není to zkušenost vyčtená na internetu, když si syn vybíral batoh na 14 dní do Makedonských hor a uvažoval o Ferrinu, tak ho jeho kamarádi, bývalí majitelé, zrazovali. (Nakonec si vzal mou pětadvacetiletou Gemmu.)
Možná je ale kvalita u zimních batohů Ferrino lepší. :-D Záleží, co od toho batohu kdo chce.

15.11.2017 20:14:47 #17 

patriikhlav

Pokud chceš něco kvalitního za ne uplně velké peníze tak je lynx ideál. Mám ho a jsem spokojen, jeden z mála batohů na které jsem dokázal napoprvé nasadit a sundat lyže,aniž bych ho sundal ze zad. Rozhodně kvalitní skialp batoh. Jinak každý ti bude doporučovat něco jiného, známí třeba mají dobrou zkušenost s deutrem, já bych si ho třeba nikdy nekoupil. Nejlepší je si jít batoh vyzkoušet a prohlídnout na živo.Gemmu jsem měl taky:)

16.11.2017 14:32:33 #18 

Petr Havelka - SNOW muž

>> #12, fischerbl, 11. 11. 2017 13:04:32

Jestli bude nový Deuter Freerider stejně kvalitní materiálem a zpracováním, nedokážu posoudit, ten můj stařík snad ještě chvíli vydrží, bude se mi s ním těžce loučit :-)

Předloni jsem kupoval ženě bikový model a zatím vše OK, dceři pak školní Deuter, taky vše funguje dobře. Takže z toho usuzuju, že Deuter slušnou kvalitu drží.

Ale netvrdím, že Deuter je jediný batoh, který bych si dal na záda :-) Bude existovat mnoho dalších velmi dobrých batohů. Loni jsem např. měl na zádech Gregory Targhee 32, zpracovnání skvělé, rozložením komor a kapes byl hodně zajímavý. Jediný menší hendikep jsem viděl v tom, že se nedal pořádně stáhnout, a pokud nebyl dost naplněný, tak v hlavní komoře těžší kusy výbavy trochu při lyžování „cestovaly“.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy