Česká škola lyžování - ČŠL (strana: 5) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy Česká škola lyžování - ČŠL

Česká škola lyžování - ČŠL (strana: 5)

02.03.2011 15:01:48 #121 

˘Ö˘Krab muž

http://www.snowblade-academy.cz/…u-prolomeny/

Zdá se, že spása pro ČŠL přichází ze zcela nečekané strany. Těšte se, od příště budou ve Vysokém povinné snowblady pro všechny a lektorovat to bude osobně VUVD!

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

03.03.2011 09:09:25 #122 

Martin430

>> #121, ˘Ö˘Krab, 02. 03. 2011 15:01:48

Kteřípak to asi byli ? S těmi brunátnými xichty ???

:o)

Tady Raxáci osudově promeškali svoji příležitost… Mohlo to bejt „s metalovou koncovkou“.....

03.03.2011 10:39:36 #123 

Pavlos muž

Tak, teď ještě ČŠL převezme metodiku CARV.CZ a bude to komplet :-D

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

03.03.2011 11:19:28 #124 

iHonza muž

>> #123, Pavlos, 03. 03. 2011 10:39:36 No když již připoštíte že nějaka ČŠL opravdu existuje tak FUN je dlouhou dobu legitimním prvkem ČŠL viz. bublifuk , stejně tak jako skoky na lyžích a další viz. plán výuky , jen k tomu skoku a dalším technikám něco chytrého napsat :)

03.03.2011 12:57:57 #125 

Yrkki

A když se na to kouknu s velkým odstupem tak se tam úplně zapomělo na telemark. Po snowbladech přijde zákonitě éra KLU-SKI http://www.eod.cz/…-10158_m.jpg, klouzání se v botech s hladkou podrážkou a po nějaké době nastane čas znovu vymyslet lyže :-P :-D

Стою на асфальте я в лыжи обутый. То ли лыжи не едут, то ли я ебанутый.

03.03.2011 13:20:47 #126 

iHonza muž

>> #125, Yrkki, 03. 03. 2011 12:57:57 :-D telemark je tak jako ostatně vše ostatní i KLU-SKI zahrnuto v plánu výuky ve čtvěrečku „ostatní formy lyžování“ to že k tomu neexistují žádné materiály není nic divného, oni nejsou zcela jasné materiály ani k základnímu modulu alpine

03.03.2011 13:49:21 #127 

Yrkki

Já vím. Jen mi to nedalo abych si nerýpnul a zas to trošku nezlehčil :-D

Стою на асфальте я в лыжи обутый. То ли лыжи не едут, то ли я ебанутый.

03.03.2011 19:09:59 #128 

garfield muž

>> #121, ˘Ö˘Krab, 02. 03. 2011 15:01:48 akademici jdou do schorties…, potvrzuji snowblades budou asi novinkou :-) a hitem…odhaleno náhodně,– na tanvaldském špičáku při výuce VUT Liberec,tedy universita všehoschopná – Liberec … ,své frekventanty -studenty, asi budoucí pedagogy,… včera mučila profesorka snowblades jízdou …,a paní profesorka se při výuce tvářila vvéélmi přísně :-) ,takže asi se ,,něco,,událo na akademickém poli… a to znamená ,že interní materialy musí lítat šíleně utajeňě a rychle… ,bez naší…,Vaší, :-),místní :-) kontroly … ,v akademickém ,,podsvětí,,možná -ve spojení s Járou VUVD, což znamená,že tu jsme nikoli on line ,ale o měsíce zpožděni…neboť aby s tím začala universita of liberec-a jára to převzal ,tomu nevěříme ,že je to ze včera … a která že linie ??? sledovat frekventanty, včetně vedení, bylo poučné… na kneissl bigfootech mám naježděno hodně -pro vyjasnění- doplnění… na snowbladech jsem odučil taky dost…

04.03.2011 12:25:50 #129 

mski muž

Pouziti snowbladu ve vyuce neni nicim novym. O vyuziti kratke lyze ve vyce se pokouseli ruzne lyzarske skoly, jiz pred nekolika desitkami let.. A do dnesni doby neni dobre vyreseny aspekt funkcnosti takto kratke lyze.

Za predpokladu ze by fungovali skutecne dobre, by se vyuka rozhodne ulehcila a zbyval by potom „pouze“ rozdil v delce a ten by se v nejakem kratkem case dal lehce preklenout.

Bohuzel snowblady, bigfooty nebo jakekoli jine znacky kratasu ktere se upinaji na botu jednoduchym pakovym mechanismem, maji nekolik vyznamnych nedostatku a ty ve vysledku znamenaji pro uzivatele ne priliz dobry pocit z jizdy.

Jsou to lyze pojate poze jako doplnej, vystrelek, zablnout si na tom, ono to po case omrzi protoze jsou to vesmes vsechno strasne shity. Firmy to delaji z lacinych materialu, nikdy verim nevenovali moc casu vyvoji. Musi je vyrobit co nejlacineji a prodat za ceny ktere jsou ve srovnni s normalnimi lyzemi o dost nizsi.

Jeden z nedostatku je pruhyb takto krake lyze. Efekt premosteni pod botou lyzi vyztuzi natolik, ze se prohyba pod botou malo nebo skoro vubec, zalezi take jakym tlakem upiname botu. Dale je to dane, krome pouzitych materialu a konstrukce(de­sign),vykroje­nim. To byva u kratasu prehnane velke. R6? (Mimochodem, velmi podobne jsou na tom kratke detske lyze tak od 70cm do metru, casto se divim jak to ti mali prcci maji zvladat, kdyby meli srovnatelne lyze v umernosti na vaze, vysce a tim i delce lyzi dospeli lyzari, nesjela by z kopce dolu ani elita ze svetaku, natoz prumerny clovek).

Pred vice jak 10 lety jsem udelal experiment se Sportenem a jeden par snowbladu jsem opatril svymi pruznymi deskami ktere umoznovali daleko lepsi pruhyb nez ty standartni.. Vysledek byl neuveritelny,.. Srovnani jizdy v Trabantu s Porshem.. Lyze krasne vedli stopu, drzely na ledu a hlavne NEKMITALI ze stranu na stranu, cinici tak rovnou jizdu nebo traverz doslova nemoznou..

Existuji lyze „Figl“, na kterych se ve svete zavodi uz hodne dlouho, jsou ovsem dosti drahe, na normalni vazani myslim, s raduisem tak okolo 20m a velmi kvalitne vyrobene. Nejsou ovsem zname a komercne nezajimave..

Ztechto duvodu vidim snahu pouzivat snowblady k vyuce zacatecniku neoptimalnim, nesouci sice nektere pozitivni prvky ale v celku bych tuto metodu nedoporucoval.. A pote stale zustava dulezitost metodicke rady, ktera v podani shora zminene organizace a jejich pedagogu, zda se byti tristni.

M.

jen mrtva ryba plave s proudem...

04.03.2011 13:08:10 #130 

Harry žena

Blade? Vynikajuca pomocka na vyucbu predozadnej rovnovahy. Ovsem,len pre lyziara,ktory vie co pouzitim blade sleduje. Inak len na vyblbnutie,ako spomenul Milan.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

04.03.2011 14:11:11 #131 

˘Ö˘Krab muž

>> #130, Harry, 04. 03. 2011 13:08:10
Ale to chápeš úplně špatně – tam jde o něco úplně jiného: (cituji)

"Program není zaměřen pouze na výuku carvingu, používá tzv. kombinovanou metodu výuky, kde se v jednom sledu žáci seznámí i s jízdou na hraně lyží a s bezpečným provedením řízeného smyku – driftování.

Po dvou hodinách nácviku touto metodou téměř vždy všichni žáci sjíždí bezpečně a samostatně celý svah jednotně v paralelním postavení lyží."

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

04.03.2011 17:53:37 #132 

Harry žena

>> #131, ˘Ö˘Krab, 04. 03. 2011 14:11:11

Krabe dekuji.Uz jsem prozrel.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.03.2011 23:23:14 #133 

ivan

Že jsou naši metodici pár let za opicemi, víme už dlouho. Důkazů je plno, byly nejednou sneseny a popsány. Do mozaiky teď hezky zapadá i „objev“ kraťásků více než 10 let poté, co si prodělaly vrchol své popularity.

Za vším je samozřejmě třeba vidět svým způsobem obdivuhodnou aktivitu Václava Vopáleckého s jeho školou. Nakolik se ale v praxi prolne výuka na školních kursech s byznysem VV, si netroufám odhadovat. Pokud ovšem beru cíl školních kursů umožnit dětem klouzavý pohyb po sněhu (ne nutně naučit je základy správného ovládání většinových lyží dneška), mají shorties svoje výhody, jak ostatně ukazují prolinkovaná videa. Otáčivý pohyb bot, ať už vzniká jakkoliv, dokáže na sněhu otočit i jen o málo delší lyžičky, a tak se na placce i nešika může klouzat a „zatáčet“.

O nevýhodách kraťasů jsem popsal už tolik papíru, že se mi to nechce opakovat. Kdysi jsem byl na prvním „Innovations-Supertestu“, který se z 99% konal na kraťasech a jezdil jsem na hromadě lyží od bigfootů po 140 cm, na 99cm blejdech jsem kdysi odučil i jeden privátní seminář. Takže echt experience.

Milan dobře připomněl, že žádná z generací shorties, která se za 60 let objevila, nedosáhla trvalé popularity. Ani to, co v letech 99 – 01 zarputile tlačil Supertest.

Where have all the shorties gone / Long time passing /…

Nejblíž k úspěchu asi měla kdysi Taylorova GLM, tedy metoda postupných délek. Metodicky vymakané, ale materiálově pro LŠ neúnosné. Všechny ty lyže taky trpěly špatným průhybem. Dneska bychom udělat pěkné měkké uměli, pro základní výuku by asi ani nemusely být ani drahé (viz nabídka Gaspo made by Luštinec), ale není už zájem. A běžný pěněný shit pro půjčovny je asi pořád tvrdý k neprohnutí. Když jsem kdysi slavně prezentoval Sporteny S-line na Supertestu, nechal jsem coby 128 cm připravit dětský model (identický s výrobou pro Japonsko pod zn. Kastle, což málokdo ví), protože dospělý byl příliš tvrdý. Natož pak blejdy pod 100 cm.

S těmi Magic Blady s Milanovou deskou je to přesně tak, jak Milan vzpomíná. Ohromný rozdíl. Bohužel jsem jednou v Praze nechal poprvé a naposledy v životě ty s jeho deskou + běžné v autě před barákem, pár hodin ve dne, a někdo je ukradl…

Kromě jiného je problémem i omezená podstava (délka lyže minus cca 20 cm), jejíž krátkost žák kompenzuje rozložením váhy na obě nohy s tendencí jet více po vnitřní. Další je šířka, nejužší jsou 75 mm, řada z nich ale 90, 100 i více. A to už na učení se hranit je i s lehkou lyží problematické.

Přesto jsou s nimi i dobré zkušenosti. Na přelomu letopočtu s nimi vyvinul můj dobrý známý Frank Trendelkamp úspěšnou metodiku. Jenže to byl právě výsledek tehdejšího opojení v době, kdy se slalomky teprve začínaly nesměle vykrajovat a všechny lyže byly ještě dost tvrdé.

VV asi dokáže učit dobře, ale co ti, kdo s tím nemá žádné zkušenosti? Školní kursy dané osnovami jsou ale potenciálně tak dobrý byznys, že se úsilí prosadit se tam vůbec nedivím.

Nakonec stejně nevíme, co bude. Průmysl nás zavalí ještě samotočivějšími rockerovými samotočivkami a nějaké vyjíždění oblouků se možná stane exkluzivní dovedností? ;-)

07.03.2011 13:42:09 #134 

˘Ö˘Krab muž

>> #133, ivan, 05. 03. 2011 23:23:14
Ivane, Tvůj příspěvek obsahuje příliš mnoho seriózních informací, což se v tomto, navýsost žertovném, vlákně nesluší.
Už víš, kdo bude reprezentovat ČŠL v Argentině?

07.03.2011 16:21:26 #135 

Martin430

>> #134, ˘Ö˘Krab, 07. 03. 2011 13:42:09

Dělám všechno proto, abych to byl já a moji kamarádi.

Poslední metodické dopisy a demojízda na Interski mě v tom mohutně utvrdily, že dělám správně.

Jen si ještě budu muset nechat vystavit nějaký papíry, abych byl taky na úrovni doby. Přemejšlím o bulharské nebo rumunské škole lyžování a jejích příslušným ministerstvu. Tady se v tom nedokážu dost dobře zorientovat. Tam jim zase sice nebudu rozumět ani slovo, ale to tady vlastně taky ne, tak je to jedno …

07.03.2011 16:27:49 #136 

˘Ö˘Krab muž

Tak jsem se díval, v ČR je celkem asi 18 AZ (mohl jsem se přehlédnout) akreditovaných dle pochybné ČŠL k udělování licence „cvičitel lyžování“. Některým z nich končí letos licence, která je vydávána na 3 roky.

Mohl by někdo (třeba Ondřej) popsat, jak se taková licence prodlužuje? Jak se zachová komise (doufám, že je to komise), pokud zjistí, že nikdo z AZ už ve skutečnosti neumí lyžovat (resp. nenaplňuje kritéria jízdy v rozsahu cvičitele, protože např. nedokáže zajet sekvenci navazovaných oblouků bez rozjíždění se lyží v každém z nich)? Je proces akreditace veřejný? Mohou si odborníci z oboru zažádat o shlédnutí akreditace (tím nemyslím sebe)?

07.03.2011 17:42:54 #137 

kokoska.rokoska muž

>> #136, ˘Ö˘Krab, 07. 03. 2011 16:27:49

Mno, pokud je proces akreditace verejny (a prinejmensim u jizd na svahu si skoro nedokazu predstavit, jak by mohl byt neverejny – snad leda v hale), moc rad bych nejaky zhledl.

Obzvlaste mam zalusk na jizdy digitalizovaneho Jary a jeho CSL, ktery je – dle svych slov – o krok napred pred zbytkem sveta. Takove video by jiste udelalo mnohym radost. Obzvlaste tem o krok zpet…

Hezky den!
kokoska.rokoska

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

07.03.2011 18:16:53 #138 

˘Ö˘Krab muž

>> #137, kokoska.rokoska, 07. 03. 2011 17:42:54
Já mám digitální kameru, tak by to snad šlo. Mohlo by to být pěkné pokoukání, až mu budou za jízdy padat z kaťat různobarevné křišťálové střepy. Něco jako „Letecký den s Květy“. A jezdci za ním budou mít případný neúspěch na co svádět.
Musím hned pověřit Krokwitze, aby nám někde sehnal lístky, ale bude to chvíli trvat, lyžuje v Albánii.

07.03.2011 18:16:58 #139 

Martin430

>> #137, kokoska.rokoska, 07. 03. 2011 17:42:54

Hele,

a nemůže to bejt tak, že se to celé odehrává v nějaké – pro laika neuchopitelné – digitální dimenzi ???

Formou – co já vím – pěkné elektronické prezentace s ještě pěknějšími animacemi ?

Tomu Hanksovi a potažmo Pixaru se podařilo přesvědčit například celou naši rodinnou akreditační komisi, že se dá celkem v pohodě jezdit po ledu nejen na lyžích, ale i Polárním expresem…

Mimochodem : jak asi vypadají zdigitalizované lyže ?

07.03.2011 18:23:10 #140 

Martin430

>> #138, ˘Ö˘Krab, 07. 03. 2011 18:16:53

Kdybys mluvil s Krokwitzem, řekni mu i o lístek pro mě. Taky mám kameru. Jsou povinná nějaká bezpečnostní pravidla (opatření) nebo devatero FIS pro případ setkání s Kročejem ČeskoŠkoloLyžným ?

07.03.2011 18:26:45 #141 

iHonza muž

Ja mam spise pocit ze to cele probiha na papire, tedy splnenim – dolozenim potrebnych dokumentu. Nedokazi si predstavit ze nejaky urednik by dokazal rozebrat jakoukoliv demo jizdu :)

07.03.2011 18:30:18 #142 

˘Ö˘Krab muž

>> #141, iHonza, 07. 03. 2011 18:26:45
To je vidět, že's nečetl poslední metodický dopis SLČR. Jak vidno, i tam již digitalizace a virtualizace dorazila…

07.03.2011 19:41:05 #143 

kokoska.rokoska muž

>> #139, Martin430, 07. 03. 2011 18:16:58
>> #141, iHonza, 07. 03. 2011 18:26:45

No, panove, toho se taky obavam – ze lyzovani probiha v lepsim pripade na papire a v tom horsim je stejne digitalizovane jako cela CSL. A – tim, ze je tu ticho jako po pesine – asi i Jara.

Jaro, kde jsi?

07.03.2011 19:52:39 #144 

˘Ö˘Krab muž

>> #143, kokoska.rokoska, 07. 03. 2011 19:41:05
Neruš ho, lakuje si nehty, aby mohl vyzkoušet ostrost hran.
VIZ: Metodický dopis č.11 (CIT) „Ostrost hrany je nejlepší zkoušet tak, že kolmo na směr jízdy přejedeme hranu nehtem pod vázáním. Je-li hrana alespoň trochu ostrá, měla by lehce zbrousit lak na nehtu.“

…A já bloud pořád hloubal, jestli už musím brousit, nebo to ještě sezónu snese. Teď vím, že si musím nejdřív nalakovat nehty. A že pak stačí to párkrát vzít pod vázáním a mám vystaráno.

TAMTÉŽ: „Pro běžného sportovně rekreačního lyžaře je vhodný úhel 90 – 89° (skluznice/bok) + 0 – 0,5° (od skluznice) a 90/0° je samozřejmě nejjednodušší a nejpřesnější varianta na průměrné podmínky.“
… To budu muset někdy zkusit, ta 90/0° musí být pořádný mazec! Ihned zruším své šlechtěné variabilní odklony od skluznice, bočních 87°, ba i těch hanebných 88° bude muset ustoupit nové době. Ten opravdu pravý úhel světem vládne!

07.03.2011 20:42:55 #145 

Ondřej Novák - SNOW muž

>> #136, ˘Ö˘Krab, 07. 03. 2011 16:27:49

Ahoj. S akreditacemi je to v praxi následovně:

1.Pokud někomu končí akreditace, jednoduše zažádá o novou, nebo respektive o její prodloužení. Pokud vyplní správný formulář a vyplní ho správně, akreditaci jednoduše obdrží. Žádný proces kontroly není a nefunguje. 2. VŠ jsou akreditovány automaticky a na doživotí.

Jinak akreditačních zařízení v oboru lyžování a snowboardingu je momentálně kolem 40. Přesné číslo neznám, byl jsem líný pročítat tabulky na www.msmt.cz za poslední 4 roky, v každém případě jich neustále přibývá, neboť jak jsem už psal v minulosti, přidělení akreditace je asi tak stejně „komplikované“ jako její prodloužení.

Takže akreditační proces včetně své komise je stručně řečeno nejvíce virtuálně digitální ze všech.

www.skiwithme.cz

07.03.2011 20:55:24 #146 

kokoska.rokoska muž

>> #144, ˘Ö˘Krab, 07. 03. 2011 19:52:39

Takze to shrnu:
Nalakuju si nety, na lyze hodim 90/0° (doufam, ze to Pavel Smid rozdycha), oprasim krocny oblouk s pohledem do udoli, a to by v tom byl Jara, pardon – cert, abych nedostal akreditaci MSMT.
A pak se necham zdigitalizovat pro vystrahu budoucim generacim…

A ted zpet k sede pritomnosti: Ondreji (ci nekdo jiny dostatecne obeznameny s realitou), je proces akreditace verejny? Nebo aspon jizdy?

07.03.2011 21:10:50 #147 

Martin430

Krabe, zde je řada nejasností : jedná se o jakýkoliv nehet, nehet na ruce, nehet na noze, nehet cvičitele nebo snad tzv. etalonový nehet samého Járy ?

Jakým lakem si mám lakovat nehet ? Metodický dopis nepraví… mám v kůlně ještě asi 20kg pixlu rudého laku z dob totáče – tzv. zetorrot – měl jsem tím nastříkané embéčko po tátovi.

Soused má flexku z Lidla. Pomůže mi přeformátovat lyže. Na 92/-1.

Demojizdu mám nakoukanou z videa. Když tak mi dají kamarádi ruce na lyže a dám to počtyračky…

Jdu si vypláchnout rypák sodou.

Já je doženu a předeženu.

Protože dělám všechno správně.

Poslouchám trenéra. Čtu metodické dopisy. Jsem členem SLČR. Koukám na demo ČSL. Studuju Járu.

V Argentině budu první.

07.03.2011 21:21:18 #148 

Martin430

>> #145, Ondřej, 07. 03. 2011 20:42:55

Ahoj Ondřeji.

Kdyby Ti to neklaplo jinak, a Jára po svém úspěšném prodloužení akreditace by Ti (konečně a poprávu) zatnul tipec v Interski, můžeš jet se mnou.

Jedeme už příští rok, budem dělat topiče na nigerijském nákladním parníku. Topit budem hromadama lyží, co zlámali a zahodili lyžaři poté, co shlédli demo za ST. Antonu a prozřeli. Že ČSL je tolik napřed, že to jejich šmrdolení nemá žádnou cenu.

Jára to má lepší – toho tam prostě pošlou mailem. Jestli ho teda nezrakví průchod firewallem a paralelní jízda s antivirem.

Tak se nestyď a klidně se přihlaš. Místa je habafůra. Viz letos St. Anton. A (to)pičovat dva roky se mnou na parníku se nikomu nechce :o)

Lesu Lovu !

07.03.2011 21:56:00 #149 

Harry žena

>> #148, Martin430, 07. 03. 2011 21:21:18

Martine,Jara uz dokazal ine veci,jeho nejaky firewall nemoze rozhodit.Problem bude len s tym,ako s Jarom mailom poslat nadcasovy a komplexny plan CSL.To bude fakt zaujimave.

PRAVY lyziar zasadne jazdi len na PRAVOM uhle.Toto nevies?

07.03.2011 22:03:36 #150 

Martin430

Čau brat moj,

ideš aj Ty do Argentiny parnikem ? Nebo SŠL jede na plachetnici ?

Kolik stupňů je na Slovensku pravý úhel ? Z koho používáte nehty ? Máte na Slovensku Járu ?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy