Neskutecna bolest nohou (strana: 2)
11.12.2017 22:40:24 #31
>> #30, Harry, 11. 12. 2017 21:05:09
Harry, ale on má Alfi v zásadě pravdu.
Kolikrát je řešení tak jednoduché ..... Nijak nepečené a takto nepoškozené boty může ještě relativně dobře prodat. Nebude ani první, ani poslední. Kdo jezdí třeba na skialpech, by mohl vyprávět. Osobně neznám jediného skialpinistu, který by nekoupil špatné boty.
Ostatně kolonka bot na skialp ve zdejším bazaru je toho důkazem.
Já jsem si koupil boty Atomic a Lange jen jednou. V obou případech to byla koupě úplně na … víš na co. ani v jedněch jsem nemohl na nohy vydržet. Přitom flexe je v mém případě pořád stejná. Ale tyto boty mají jiný tvar a nemá cenu se trápit. Takže jsem se s grácií sobě vlastní, obratem ihned vrátil k Dalbelům.
No a dnes už dlouhé roky pokusy nedělám. Od Dalbela mám už 4 boty a všechny OK. Žena má to stejné s obutím od Nordiců. Také udělala (na moje doporučení) pokus s Dalbelem a dopadlo to úplně stejně, jak popisuje autor vlákna.
A jaké bylo řešení, prodej bot se ztrátou a nákup osvědčené značky. Řešení elegantně jednoduché a hlavně rychlé.
V momentě, kdy začne uživatel obuv péct v troubě a týdny zkoušet zda to půjde či nikoli, může boty následně strčit do bazaru za 350Kč a ztráta bude násobně větší. Nehledě na hodiny trápení při lyžování, nelyžování.
Kolikrát je řešení problému tak jednoduché, nehledě na dokonalé rady zkušených soudruhů a soudružek .......
11.12.2017 23:10:04 #32
Sudruhovia sa zhodli akurat na tom, ze v prvom rade sa treba naucit lyzovat a az potom riesit material. Specialne nejake upravy lyziarok, frezovanie, vypekanie a podobne blbosti na tejto urovni. Clovek potom zbytocne vyzera na svahu ako pako, a este sa aj cely den trizni len preto, ze nejaky expert z internetu mu poradil kupit tesne resp. prilis tvrde lyziarky. Hlavne ak si ich potom nedokaze ani poriadne zapnut, lebo tlacia :) Skusil by som 2 veci, tenke ponozky a nejake vlozky, ak je problem napr. s plochymi nohami. Pokial to nepomoze treba postupovat presne ako pise Alfi. Kupit nieco primerane pohodlne, dobre sadnuce. Dobra skusenost s konktretnou znackou alebo modelom je plus. Laik ak zacne nieco upravovat na lyziarke tak je vysoka pravdepodobnost ze mu to nepomoze, a zaroven ze tu lyziarku uplne dodrbe. Urcite netreba okolo lyziarok prilis spekulovat, pozrem, poskusam, vyberiem, kupim. Pri vybere korculi sa tiez prilis nespekuluje, lyziarky su presne to iste. Nepamatam sa ze by som videl nejake nepretekarske video, a hlavne nie na tomto webe, ktore by sa v pohode nedalo zajazdit s nejakymi beznymi botami s flexom okolo 110.
12.12.2017 01:11:46 #33
>> #32, ivan-ski, 11. 12. 2017 23:10:04
Vypékání lyžáků je úplně běžná věc. Běžnější než zkrácení nohavic při koupi kalhot. Frézování jak kdy, ale i pro běžné začátečníky to může mít význam. Vsadil bych se, že nepoznáš na svahu kdo má boty dodatečně upravené a kdo ne. Tvrdé boty zpravidla nevadí, špatně padnoucí však ano. Po čase se bota i noha přizpůsobí. Při množství výrobců bot je těžké najít tu pravou značku.
12.12.2017 07:17:47 #34
>> #31, korsičan, 11. 12. 2017 22:40:24
Ono to vypadá, že schali šel z obchodu přímo na svah. Myslím, že na prodej bot je čas a trpělivé obouvání, vyzouvání doma a povolování přezek na svahu má slušnou naději na úspěch.
12.12.2017 07:37:05 #35
>> #30, Harry, 11. 12. 2017 21:05:09
Harry, když je bota úplně mimo, tak je lepší ji vůbec nekupovat. Pokud nejde o plug, tak je lepší botu-mimoňku ani neupravovat, protože rozsah a cena úprav je mimo jakoukoliv rozumnou mez. Výjimkou by snad byly nějaké nesymetrické malformity, kdy by se pár upravoval podle výrazně menší nohy. Takže potud souhlas s alfi62.
Zase tak ničemnou botu, aby se nedala upravit a hlavně, aby byla v obchodě jako dobrá, ale na svahu jako úplně špatná, tu jsem ještě nepotkal. Jestli v obchodě sedí, tak nutné množství úprav nebude pravděpodobně nijak zásadní – až na techniku lyžování. V tom s alfi62 nesouhlasím.
12.12.2017 09:07:11 #36
>> #33, Navvy, 12. 12. 2017 01:11:46
Bezna vec je aj to, ze noha bude boliet aj po 2–3 vypeceniach, alebo inych upravach. Lyziar na svahu nevyzera ako pako preto, ze ma vypecene alebo inak upravene boty, ale preto ze nevie lyzovat. Cas straveny spekulovanim okolo lyziarok absolutne nezodpoveda ich predvedenemu vykonu. Navyse ak si kupia boty s parametrami ktore im vobec nesedia a cely den stravia v bolesti.
12.12.2017 09:33:33 #37
Můj problém nesouvisí s technikou lyžování. Ještě než jsem stihl koupit skipass, tak jsem věděl, že to není v pořádku. Okamžitě jsem povolil přezky, protože mě napadlo, že to mám moc utažený. Dokonce jsem jednu botu vyzul, následně nazul a přezky utáhnul minimálně. Na první dojem to bylo lepší, ale po čase se bolest vrátila. Jízda na svahu byla už jen labutí písní, cítil jsem, že lyže líp reagují, celkově vetší jistota a výrazně vetší tuhost. Bohužel to bylo všechno naprd, protože bolest nepřestávala a nedalo se to snést. Proklínal jsem tlustý podkolenky, který tomu nepomohly. Doma jsem snížil náklon komínu, protože nemám rád velký náklek a demontoval jsem spoiler, který s mýma lýtkama vůbec nepotřebuju. Dál budu ty boty doma zkoušet a zvykat si na ně v tenké ponožce, snad si to sedne. Jako poslední možnost si nechávám výměnu vložky, protože jsem měl dojem, že mám nohu v lyžáku docela „rozpláclou“. Když to neklapne, tak je prodám a koupím něco jiného.
12.12.2017 09:49:30 #38
Cus soudruzi.
Moj koment bol taky maly interny odkaz Alfimu.
Nie len do tohto vlakna. Uz dlhsie nemam dobry pocit z jeho vyrokov typu
Je to až neuveriteĺné,koĺko blbosti si človek prečíta a odpovede sa nedočka.
K vela veciam.Pre to,ze nemava az tak zle nazory,ma aj nieco naskusane,bolo by mi luto,ak by SNOW casom prislo o prispievatela.Lebo zo svojim pristupom, na hrable musi casom narazit.
Tož tolik.
caute Harry
P.S. Ziadnemu dotazujucemu sa ,do hlavy nik nevidi. Videl som uz zopar „vybornych lyziarov“ podla jeho slov v akcii,takze viem ako k napisanemu pristupovat.
Ovsem,komu to pali,vie si vybrat z komentov svoje,vie si vyselektovat ,kto vie.
A lyziarky je mozne menit aj tri,styri krat.Ak na to clovek ma,nezaujima sa o problematiku,a nevie co v pristupe k tot tym ski,hlada.Ako pise Ivan ski,je to ako s korculami. Kup si barsake, na verejko budu sluzit.Len nevstup s tymto odporucenim do kabiny. Staci v druhej lige.
12.12.2017 09:53:48 #39
>> #37, schali, 12. 12. 2017 09:33:33
Schali,vidno ze si si z debaty tu,nieco vyselektoval.Daj tomu cas.Predas kedykolvek,kupis kedykolvek.
Vsetko ma svoju cenu.
caute Harry
P.S. Zajtra si idem kupit od nemenovaneho podkusitela z bazaru nove lyziarky.Este ich ani nemam,ale uz viem ako sa zas nabohujem. Ale budem vediet preco.
12.12.2017 10:41:00 #41
>> #40, Marek Bednář, 12. 12. 2017 10:35:16
Na té kožešince se může válet v „tréninkových“ bolestech u televize. Super servis :).
12.12.2017 13:22:43 #42
>> #41, Vvladimir, 12. 12. 2017 10:41:00
Kozesinka, lyzaky, plapolajici ohynek v krbicku… Asi nejaka sifra pro rande
Ta kozesinka ma vetsi cenu jak ty lyzaky. Na vanoce zahreje, po vanocich bude slouzit jako rohozka a pristi rok se sikne jako certovsky ohoz.
12.12.2017 13:29:33 #43
>> #42, Marek Bednář, 12. 12. 2017 13:22:43
Musíš psát, že foto je jen ilustrační. Jinak jsi bez kožíšku. A Harry má kožíšek, rohožku, ohoz a hlavně radost z dobré koupě.
12.12.2017 13:53:21 #44
>> #40, Marek Bednář, 12. 12. 2017 10:35:16
Jo,jo.
A Harry kozisek nepotrebuje,okrajovo sa pohybuje okolo „bacovskeho“ byznisu,krb ma,a este k tomu si popocitkal na SNOW o problemoch s plastom.
Ale zdroj je dobry.:} Zajtra ho od Vas pozdravim. Vvlamidir to bude urcite kvitovat.:}
caute Harry
12.12.2017 15:32:08 #45
>> #36, ivan-ski, 12. 12. 2017 09:07:11
V tom, co píšeš, s Tebou souhlasím. Problém je v tom, že pokud člověk nemá s konkrétní značkou žádné zkušenosti, musí o to víc koupi zvažovat a zkoušet. Sednout si v nich prodejně aspoň na půl hodiny, občas udělat pár kroků. Značek bot je mnoho, modelů ještě mnohonásobně víc a každému sedí něco jiného.
Styl lyžování určitě má nějaký vliv na bolest od lyžáků, i když na druhou stranu, já mám styl jako šimpanz po mrtvici, ale užší boty s vyšší flexí mi dost pomohly a nohy nebolí.
12.12.2017 16:22:09 #46
Já koupil před lety Nordicy Speedmachine 120(100mm). V obchodě hezky těsné, ale nestál jsem tam v nich hodinu. První den jsem si nezalyžoval, přestože jsem je roztahoval předem před TV. Velká bolest jako ve svěráku. Po týdnu si boty sedly, ale nikdy ne tak, jak bych si představoval. Ani nová vložka tomu nepomohla. Každopádně jsem se naučil, že boty nesmí být moc studené a prvních 15 minut jsem jezdil v téměř povolených botech. Vnitřní botička se prohřeje a pak je možno dotáhnout. Když jsem dotáhl hned na začátku příliš, tak jsem nohu zřejmě tak pohmoždil, že už se ani po povolení nedala dohromady. Možná ani do dalšího dne. Časem vše povolilo, ale paradoxně asi až moc. Díky tomu jsem palcem narážel do skeletu a palec bolel. Preventivně jsem přitahoval botu co to šlo, čímž jsem se vrátil ke svěráku. Při velké zátěži bolelo navíc silně chodidlo. Problém byl, že mám nízký nárt a zafixovat nárt/kotník znamenalo hodně přitáhnout, což zase tlačilo ze stran. Po pěti letech jsem se rozhodl že koupím boty nové. Myslel jsem že větší a možná nechám vypěnit novou botičku. Myslel jsem, že mám asi atypickou nohu. Po návštěvě bootfitera jsem odešel s ještě menšíma Lange RS 130 Místo vel. 28,5 jsem odnesl 28(ale stejná délka skeletu) a místo šířky 100mm mám 97mm. Vložka na míru je pak více tvarovaná než ta předtím a celá noha je tak v jiné pozici než dříve. Zkoušel detailně rozsahy chodidla, kotníku a doporučil chodidlo výrazně podepřít na vnitřní straně. Ne jen tvar otisknout. Díky tomu mám palec bez zatížení jakoby lehce ve vzduchu. Myslím, že se kompletně změnily síly uvnitř boty. Výsledkem je, že mám perfektní boty. První den se tvarovaly, ale od druhého dne fantastické. Noha se ani nehne, dotahuju po 10 dnech na sněhu na druhý zoubek. Povolím akorát jednou v hospodě a to je celé. Někdy je to alchymie, ale když člověk najde to svoje, je to radost.. Tvrdost mi přišla i při –15°C OK. Vážím 85kg. Btw. Běžecké boty mám 47..
13.12.2017 19:36:23 #47
Tak po delším zkoumání jsem myslím identifikoval problém. Přestože se jedná o nejširší boty z dané řady, tak problém bude v utlačené nártní kosti – vlastně tam jak končí malíček a začíná ta kost. Tlak je v těch místech značný i když jsou přezky úplně volné. V obchodě mě to prostě nepřišlo tak strašný. Na sjezdovce jsem to zase v podkolenkách vnímal jako kompletní bolest nohou. Jedna noha je na tom hůř jak druhá a podle mě ty boty nepůjdou bez úpravy používat. V obchodě mě nabízeli, že když mě to nebude přesně sedět, tak se mám stavit, měli tam nějakou troubu. Asi to budu muset udělat.
13.12.2017 19:45:27 #48
>> #47, schali, 13. 12. 2017 19:36:23
Pečlivě zvaž, jestli jde o šířku nebo nedostatečné podepření, které by řešila tvarovaná vložka.
13.12.2017 19:45:37 #49
Ja som to vravel hned na začiatku že to bude príliš utiahnuté. A aj ked to nie je tak to tlačí akoby to utiahnuté bolo.
A písal som to preto, lebo nohy vedia bolieť aj z topánok na SNB a všetko je to len o tom ako si to človek utiahne. V tvojom prípade neutiahne ale tlačí
13.12.2017 20:41:00 #51
>> #47, schali, 13. 12. 2017 19:36:23
Pokud by jsi byl stejný případ jako já, tj. Nízká klenba, tak bych taky nejdřív nad vložkou popřemýšlel. Po podepření klenby se moje noha vlastně zůžila. Jedná se o milimetrové změny, které ale dokáží divy.
13.12.2017 21:09:52 #52
>> #49, Ivko1, 13. 12. 2017 19:45:37
Veď ja som to vravel… a máš skladem i nějakou jinou diagnózu, než je
přílišné utažení?
Lyžoval jsi někdy? Lyžoval jsi někdy v padnoucích botách? Co jsi od bot
požadoval a co Ti daly? A byly to boty „z krabice“ nebo upravované (vč.
vložky) na míru? Zkoušel sis někdy boty doladit sám? Jak velké máš nohy
a jak velké byly Tvé lyžáky?
13.12.2017 21:14:18 #53
>> #51, Ender, 13. 12. 2017 20:41:00
Ani nemusí jít o nějaký zjevný konflikt chodidla se stélkou/botou. Lyžování je prostě velmi atypické zatížení chodidla, na které není aparát tak úplně stavěn a bota se stélkou mu musejí celkem výrazně pomoci (a někteří to nohám svou technikou vůbec nečiní lehčím). Zkrátka je potřeba doladit soustavu technika-lyžař-nohy-stélky-boty-lyže nejlépe k úplné dokonalosti.
13.12.2017 21:14:34 #54
>> #48, ˘Ö˘Krab, 13. 12. 2017 19:45:27
Jo,jo.
Slaba klenba,spadnuta, tzv. plocha noha je u mnoho ludi problem o ktorom nevedia ze ho maju.
Stiahnutim nohy/ klenba predsa plast nepretlaci/ ,dochadza k tlaku na klenbu,a to je svinska bolest.
Tak ako hovoris,dobre podlozena klenba spravne vyformovanou podlozkou urobi divy.
caute Harry
13.12.2017 21:16:15 #55
13.12.2017 21:18:59 #56
>> #54, Harry, 13. 12. 2017 21:14:34
Přesně. Při chůzi se to nemusí projevit, protože chodidlo koná
cyklickou činnost a krátké zatížení při došlapu se střídá
s odlehčením, to ještě doplněno protažením při odvalování. Síly
přenášené na podložku mění intenzitu i směr, ale ten víceméně
pořád osciluje kolem sagitální roviny. Při dlouhém stání už by se
projevit mohlo, při zvedání a nošení těžkých břemen takřka
s jistotou.
V přezkáčích jsou působící síly i doby, po které účinkují,
řádově větší, než v běžném životě, k tomu ještě boty, které
neuhnou. Korunováno jinými směry sil (výrazně mimo sagitální rovinu),
jaké se normálně při chůzi tolik nevyskytují.
Dobré usazení nohy v odpovídající botě je zkrátka k nezaplacení. A to
platí i pro Ivko1 na SNB.
14.12.2017 08:54:50 #57
Nielen pre Schaliho.
caute Harry
P.S . Jak pise Krabik, najprv svadba, potom postel. Aj pri botach.:}
15.12.2017 14:33:19 #58
jo mohu potvrdit z vlastní zkušenosti dobře podepřené chodidlo je
základ, statická zkouška je jedna věc a jízda úplně něco jinného,
bolesti na růzmých místech i zdánlivě
s klenbou nesouvisející, jaké jsem si nedokázal představit. I přes
růzmá doporučení i z tohoto fóra se speciálními lyžařskými vložkami
jsem si nechal udělat na míru sportovní ortopedické vložky za cca 300 a po
jedné menší úpravě jsem se dostal rychle do fáze že vydržím v botách
celý den a ničím mě nelimitují. To samé jsem si před needávnem prožil
i na bruslích(koupil jsem pořádně tvrdé přesnou velikost) tam to i přes
několikeré vypékání vypadalo beznadějně po vyladění vložek jsou to
bačkory.
15.12.2017 16:17:30 #59
>> #58, milan2, 15. 12. 2017 14:33:19
J.j. Brusle vyladit na vykonnostnej urovni,to je tiez sila.Tie si totiz kazde striedanie nerozopnes.Kto zazil,vie co to je za svinstvo.Uz len sezonna vymena modelu.
caute Harry
15.12.2017 16:20:29 #60
>> #25, Harry, 11. 12. 2017 15:10:10
Bonupe,tu u nas som ich dnes/nahrievane vlozky/ videl za soudruzskych 25 evrykorun.
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.