Brouseni hran v servisech - vase zkusenosti? (strana: 3)
11.01.2013 21:29:15 #61
>> #60, m3, 11. 01. 2013 21:01:23
Naopak, myslím, že ten, kdo to myslí s lyžováním aspoň trochu vážně, aspoň malý příruční brousek si pořídí. Osobně si nedokážu představit, že bych šel na kopec na lyžích, které viděly nějaké ostřidlo před víc než dvěma lyžovacími dny. A solidně to přilíznout není zase takový ultrakumšt, aby to nezvládl průměrně zdatný brouk Pytlík. A takových je nás asi nejvíc…
11.01.2013 22:39:38 #62
>> #60, m3, 11. 01. 2013 21:01:23
Lyze brousím asi tak 5 let, také jsem si myslel, že je to v domácích podmínkách problém, ale opak je pravdou. Stačí k tomu brousek ke kterému je vhodné dokoupit jemný pilník, brusná pryž, lihový fix a dva svěráčky. Celkem investice 1500–2000kč. Pak si také přečíst zde a ve Snow, jak na to. Pro rekreačního lyžaře, který svou jízdu nijak neřeší to význam nemá, tam stačí jednou, dvakrát ročně dát lyže do servisu, ale pokud se lyžař snaží zlepšovat, kupuje drahé top lyže a řeší, na jaký úhel hrany nabrousit je to v podstatě nutnost.
11.01.2013 22:51:51 #63
Záleží na tom, čo si pod hentými pojmy predstavujeme, Kefalín:
„běžný lyžař“, „aby to mělo význam“, „solidně přilíznout“, „průměrně zdatný brouk Pytlík“.
Podobně je otázka (podle jízdy, lyžaře, sněhu), zda je lépe zůstat u perfektního strojního broušení i po 2 dnech, nebo zda stav takové lyže vylepším „malým příručním brouskem“.
Tuto relativnost jsem se před časem v časopisu pokusil vyřešit klasifikací lyžařů od Fanatika přes Pečlivku až po Normála, či jak jsem to tehdy pojmenoval. Včetně rozdílu, je-li nešika nebo šika (vzpomínka na Luďka Kudu Nekudu), má-li to kde dělat.
11.01.2013 23:24:04 #64
>> #61, Oski, 11. 01. 2013 21:29:15
Naprostá většina lyžařů neřeší nějaký servis,broušení atd.Pak je malá skupina těch,kteří to umí a pro sebe a své okolí si lyže udělají jak píše Mirek v postu výše.No a nakonec mrňavé procento těch,kteří se tim zabývají nebo zabývali poněkud více.Pravdu máš v tom,že pravidelným servisem a broušením lyže jen získavají,nemluvě o tom,že se následně šetří čas potřebný k uvedení hran do přijatelného stavu.Naopak nemyslím,že po dvou dnech lyže nutně potřebují brus,platí to ale i obráceně.Může být ,že už po 1,5–2 hodinách už jsou obtížně použitelné.Záleží na jakém sněhu nebo naopak ledu jezdíš.
>> #62, Mirek, 11. 01. 2013 22:39:38
Výši investice pro lyžaře který zmiňuješ neumím posoudit.Fakt ale je ,že asi nebude potřebovat pilníky a diamanty IceCut za 30– 70 EUR/ks nebo tak nějak.Určitě souhlas,že na tupých se nedá.
11.01.2013 23:37:08 #65
>> #64, m3, 11. 01. 2013 23:24:04
Když si vzpomenu, jak udělanou lyži mi dával kdysi Bob Mařas, či jak mi ji při formátování apod. vždycky udělali kluci na Montaně (Vrchlabí nebo Pavel Šmíd později v Praze), tak bych se klonil k tomu, že na obvyklém sněhu včetně technického zůstane i po 2 dnech taková hrana ve stavu, že už musí „většinový sportovní“ lyžař poměrně slušně brousit sám a mít už dost slušné vybavení, aby ji vylepšil.
12.01.2013 00:07:59 #66
>> #65, ivan, 11. 01. 2013 23:37:08
Ivane, díky za rozšíření obzoru. Zatím jsem spíš zažil to, že po dvou dnech, když jsem si dobrousil, bylo to poznat. A pár lidí kolem mě, kterým semtam brousím, by to jistě potvrdilo. A nemyslím si, že jsem bůhvíjaký expert. Jenom průměrně zručný kutil, který si pořídil svěráky a trochu příslušenství. Nicméně velmi rád bych ozkoušel lyži připravenou tak, jak píšeš – takže se určitě někdy vydám do Skidepa k Pavlu Šmídovi a budu velmi zvědav na výsledek.
>> #64, m3, 11. 01. 2013 23:24:04
Naprostý souhlas se vším, co jsi napsal. Jen k IceCut pilníkům – nemusí to být taková rána – Volaracing se točí kolem čtyř stovek za 200 mm pilník:-)
12.01.2013 12:50:15 #67
>> #66, Oski, 12. 01. 2013 00:07:59
***Jen k IceCut pilníkům – nemusí to být taková rána – Volaracing se točí kolem čtyř stovek za 200 mm pilník*:-)**
Nevím ceny nářadí od Voly, používám jen některé vosky. Cena pilníků je přímo závislá na tom jaký chceš,resp. co od něj očekáváš a jaký si tedy koupíš.IceCut dělá i obyčejné pilníky v ceně někde okolo 10 EUR,chromové cca jednou tolik a tvrdokov(carbid file) už jsou okolo 70 EUR.Postupem času jsem přišel na to že nejvýhodnější je používat chromové.Vydrží samozřejmě víc než ty obyčejné a carbid sice vydrží ještě dýl,ale problém je když ti upadne,což se samozřejmě při několikátém páru lyží a 5 pivech stát může.Samozřejmě i diamanty se dají koupit levnější.Vyzkoušel jsem různé značky a nakonec používám i diamanty IceCut.Je to jako u spousty jiných výrobků a zejména nářadí.Většinou cena odpovídá ,nebo by měla odpovídat předpokládanému způsobu,resp. frekvenci používání.
>> #65, ivan, 11. 01. 2013 23:37:08
Obrovská deviza práce a celkového přístupu Pavla Šmída je v tom,že práci neodflákne,přemýšlí u toho a opravdu si dá maximálně záležet.
14.01.2013 21:14:26 #68
Ahoj.Akorát jsem si přivezl moje prkýnka ze servisu v Skidepu.Opravdu velmi pohodový servis .Ráno jsem si zavolal, zda je možnost si odpoledne dát nabrousit lyže a počkat si na ně a čekal jsem něco jako že jsem blázen nebo tak nějak a ono ne:-D.Žádný problém. Než jsem si u nich letecky přečetl pár časáků a prohlédl na zdi pěknou mapu Alp,měl jsem hotovo. Opravdu profíci.
14.01.2013 21:55:38 #69
Pro zájemce nabízíme servis ruční bruskou Trione. Místo obvyklých 290 za malý servis stojí 490. Jedná se o finální úpravu hrany diamantem, kdy se šetří materiál (jemnější broušení) a nabroušení déle vydrží. Všechny závodní lyže takto připravujeme od začátku loňské sezony a osobní zkušenost dobrá.
14.01.2013 22:17:34 #70
>> #68, Mejla, 14. 01. 2013 21:14:26
Zdravím a moc díky za nedomluvenou pochvalu Jen malá prosbička i za Pavla: ve Skidepu kývnem skoro na všecko (jak termínově, tak i co do nenormálních zadání), protože jednoduše vždy předpokládáme, že je to pro každého z Vás otázka života či smrti. Buďte ale té lásky, a pokud to jen trochu jde, dopřejte nám na pečlivý servis Vašich lyží alespoň 2–3 dny. Už jenom každé lyže pořádně máznout, prohřát na Wax Future a vyleštit nějakou chvilku zabere. Práce se pak lépe organizuje a i výsledky jsou „jistější“. Předem dík a těšíme se na Vás
14.01.2013 22:39:33 #71
>> #70, skijan, 14. 01. 2013 22:17:34 S tímhle úplně souhlasím, chápu, že si každý vzpomene cestou na lyže, ale rychlovka je rychlovka.
08.11.2013 20:11:13 #74
>> #73, bohous357, 07. 11. 2013 23:54:14
Dneska jsem si všiml, že je Montana nově ve Varech. Doufám, že to budou na nových mašinách umět.
09.11.2013 12:15:26 #75
>> #73, bohous357, 07. 11. 2013 23:54:14
Zdravím, jsem rád, že si někdo všiml Nevím jak vás, ale mně už to tu trochu se.e! Takhle ten výlep vypadá a asi přijdou další …
09.11.2013 13:16:33 #76
Jsou dvě jistoty + stroj : Vancl a Šmíd + Montana u nové lyže přesto u mě nejede vlak, …ostatní servis ,dobrá zkušenost se servisem hran na Horních domkách v Rokytnici,špatná s Wintersteigerem v Harrachově=prostě při stejném zadání to jelo a drželo jinak … Pravda je , že Montana „mašiny“ /pokud někdo nezamění lístek=nálepku od lyží což se mi stalo a byl docela rozdíl 86° bylo hned poznat, že „něco“ je jinak /,…tak 8805 je stejné ze servisu z Bormia,Obergurglu ,Vrchlabí,Phy
V letech 80tých jsme si brousili a mazali sami – , ono to ani jinak nešlo ,a už tenkrát jsme objevili 89°… Dnes je lyže spotřební materiál i když má " duši" a je na sezonu nebo na 2–3 , a servis přenechávám na zkušených servisácích …
Zcela nový servis je vždycky loterie,pokud tam není servisák s aspoň dvouletou praxí na mašině,nebo ho osobně neznáte… tak nebrat !!!-počkat 2 sezony ,a radši nasbírat víc párů lyží od kolegů a najisto dopravit do servisu -Vrchlabí ,Praha… ........... Na jednom kopci před lety otevřeli nový Montana servis a místní známý a vážený sportsman vkráčel se zcela novými lyžemi koupenými za bezmála 20 …A a zformátovali je tak, že se na nich ani nesvez ,nedostal z nich nic,reklamace lyží u prodejce taky nedopadla …ač místní ,od té doby ho tam na kopci prý nikdo neviděl , a dnes , po letech už je to zaběhlý ,řekněme průměrně slušný servis.. garf
11.11.2013 19:44:56 #77
>> #75, skijan, 09. 11. 2013 12:15:26
Bilboard chválím.Mě naskakuje kopřivka když vidím ty ksichty co v poslední době na nich byly nalepený,takže se snažím na bilboardy nedívat.Nerad bych si navíc poblil auto…
Vezmu si kinedril a okouknu to.Snad zítra.
17.12.2013 22:33:45 #78
Ahoj všichni, jen se podělím o čerstvou zkušenost – na základě Vašich recenzí jsem naložil prkna, zajel na Skidepo a nechal všechny lyže, jak oni říkají „vychystat“. Je opravdu těžké tam lyže jen odevzdat a nezakecat se. Nádherný zážitek, když se s panem Šafkou bavíte jak se starým známým, hned napoprvé Vás vezme dozadu, ukáže, co mají, na čem jezdí, proč různé věci dělají. Je na nich vidět, že dělají práci s vášní, a toho si cením asi nejvíc. A na kopci? Co Vám budu povídat – je to nebeský. Víkendové lyžování v Harrachově na přemrzlém byl opravdu požitek – drželo to neuvěřitelně a předvídatelně, a všichni čtyři, co jsme měli nově nabroušeno od nich, jsme hýkali blahem. Díky díky díky!
18.12.2013 16:53:04 #79
To je skvělá zpráva, že se nebrání ani popovídání. Jistě, chápu, že ve vrcholné sezoně to asi tak slavné nebude, ale osobně mě moc zajímá, co s lyžemi dělají, případně, rada, co bych mohl dělat v rámci vlastního přibrušování lépe já sám.Pokud se rozhovoru nad lyžemi nebrání, tak je to další přidaná hodnota servisu. Jsem z Tábora a ve zdejším Intersportu, kde bych podle skušenosti řekl, že rozumějí lyžím o poznání víc než v průměrném obchodě tohoto řetězce se s člověkem v případě servisu, ale příliš nebaví, respektive vůbec. Chceš nabrousit, dej sem lyže a přijď si pro ně. O chození dozadu nemůže být ani řeči.. Chtěl bych se ještě zeptat, jakou máte při ručním broušení jistotu, že udržíte nastavené úhlování… Osobně mám pocit, že ta hrana toho vodítka je v dotyku s lyží tak krátká, že když to brousím sám, nemohu si být jistý, že úhel opravdu udržím a to si myslím, že šikovností průměrného kutila disponuji. Díky za odpověď.
18.12.2013 19:04:57 #80
>> #79, Almazek, 18. 12. 2013 16:53:04
Chtěl bych se ještě zeptat, jakou máte při ručním broušení jistotu, že udržíte nastavené úhlování… Osobně mám pocit, že ta hrana toho vodítka je v dotyku s lyží tak krátká, že když to brousím sám, nemohu si být jistý, že úhel opravdu udržím a to si myslím, že šikovností průměrného kutila disponuji.
Záleží dost na tom jaké „vodítko“ používáš.Profi úhelníky mají pevně nastavený konkrétní 88,87 stupňů apod.) k tomu se potom svorkou chytá pilník nebo diamant.„Univerzální“ nastavitelná brousítka by na běžné samoservisování měla vyhovovat.Při troše pečlivosti se i s takovým brousítkem dají hrany udržovat v přijatelném stavu.Myslím,že není při domácím samoservisu důležité jestli hrany mají 88,5 nebo 88 stupně.V každém případě je dobré hrany označkovat fixou aby bylo poznat kde pilník bere nebo nebere.
19.12.2013 16:03:24 #81
Děkuji za radu, používám nastavitelná brousítka… Jedno méně bytelné, které mělo už umělou hmotu vymačkanou, jak od strany lyže tak od pilíku, jsem loni vyměnil za bytelnější a snad i lepší piník – ten je tam i delší, ale navzdory délce cca 12 cm (předešlý měl asi 8 cm )snad kopíruje hranu přesně… Každopádně jsem díky odpovědi „m3“ klidnější… Brousím lyže nastojato, nefixuji je ve svěráku, ale fixu používám, jen jsem byl dosud k udržení úhlu a celé mé ruční práci poněkud skeptický, respektive, když mám lyže po profiservisu, tak se vždycky zdráhám na ně tím ručním udělátkem sahat… Výsledek je, že poprvé brousím až třeba po týdnu lyžování(což asi nejni dobře).., pak už každý zhruba 2–3 den A je pravda, že subjektivně se mi zdá, že to někdy udělám lépe jindy hůře… I když se vždy náležitě snažím… Není někde možnost se to lépe (dobře) naučit…??? zkoušel jsem i video kurzy, ale prakticý nácvik a rady bych užil více – není někde servis, kde by byli ochotni nějakou radu v tomhle směru udělit? Dětem na školních kurzech lyže brousím i mažu, ale v tomto případě (vzhledem k tomu s jak neutěšeným vybavením mnozí na kurzy přijíždějí) dochází k zlepšení vždy(subjektivní pocit jezdců…) osobně si však myslím, že v jejich případě mělo na výsledku větší podíl kvalitní zažehlení vosku a vyleštění skluznice než broušení hran, kde si zas až tak moc nevěřím… Neporadíte, kde v tom ručním broušení získat větší jistotu??? Díky!
19.12.2013 17:51:19 #82
>> #81, Almazek, 19. 12. 2013 16:03:24
Jistotu získáš 1. přiměřeným vybavením a 2. cvikem. Mám pocit, že jsem ve svých dvou seriálech – viz archiv časopisu – pojednal téma až do skoro přehnaných detailů. Jsou to jenom slova, ale spolu s pár videoukázkami už to snad mělo dát slušný návod, jak na to.
Pak už si zařiď prostor 2,5 m dlouhý, kde se můžeš volně pohybovat (paže i nohy), pevné uchycení lyží ve vhodné výšce, dobré osvětlení, teplo, abys neměl zkřehlé ruce, sežeň si nějaké vyřazené lyže a klidně se starším pilníkem na nich pocvič. A pak se pusť do lyží používaných. Po pár desítkách nabroušení už by průměrně šikovný člověk měl mít grif postačující ke slušnému výsledku.
V sezoně na tebe v servisu sotva budou mít čas a náladu, ale nech to na jaro, najdi si někoho, kdo opravdu lyže brousí v ruce (nespíš někdo, kdo v nějakém oddílu dělá dětem lyže apod.), domluv se s ním na individuální konzultaci za peníze podobně, jako ti svou práci naúčtuje právník nebo tvé zdravotní pojišťovně lékař.
19.12.2013 20:24:55 #83
Jak píše ivan, jeho seriál (vím jen o jednom) je dosti podrobný. Dle mě ivanovu seriálu chybí fotodokumentace.
Jeden pražský skiservis i v této sezóně pořádá školu domácího servisu. Měli myslím reklamu i zde na snow. Mně účast na kurzu hodně pomohla.
19.12.2013 20:52:44 #84
Jako spousta jiných věcí je příprava lyží a zejména broušení věcí cviku.Určitě je dobré jak píše ivan v #82 si broušení nacvičit na vyřazených lyžích.Pozeptej se po známostech nebo okoukni bazary a zastavárny.Staré lyže klidně i předcarvingové by se měly dát sehnat za odvoz nebo za pár peněz.Opruz je jen to první přebroušení ,ale na nácvik vyhovující.
19.12.2013 22:27:47 #85
Brousím lyže nastojato, nefixuji je ve svěráku, Takhle si kvalitní brušení vůbec nedovedu představit,základ je mít lyže pevně upnutý.
20.12.2013 00:16:36 #86
>> #85, MPS, 19. 12. 2013 22:27:47
Nabrousit dobře se starostí o zachování úhlů lyže „nastojato“ už by možná nezvládl ani letitý WC profík. Otoh, improvizovaně s brouskem dobře padnoucím do ruky by to s určitou benevolencí šlo.
Kdysi jsme brousili tak, že se lyže vrazila do rohu místnosti, aby se pokud možno nehýbala, druhý konec se opřel o břicho a pilník bez vodítka jel tak možná kolmo na hranu, jak se nám zdálo. Když jsem v Rokytnici měl na sjezdovce v baráku ponk se svěrákem, připadal jsem si jako přesné strojírenství. A taky jsme si nějak na ledě museli poradit…
I proto jsem výše psal „Pak už si zařiď prostor 2,5 m dlouhý, kde se můžeš volně pohybovat (paže i nohy), pevné uchycení lyží ve vhodné výšce, dobré osvětlení, teplo, abys neměl zkřehlé ruce…“. To jsou všechno podmínky ověřené zkušeností. Dá se samozřejmě improvizovat a slušně nabrousit i bez uvedeného, zejména když už to člověk má v ruce. (Pak už to zvládneš i v mrazu – pod minus 15 nedoporučuju -, v rukavicích – raději tenkých – a pod vlivem – hladina nezjišťována…)
21.12.2013 17:17:15 #87
Nevím,nevím brousit na stojato lyže ? Ještě tak slečnu
>> #86, ivan, 20. 12. 2013 00:16:36
Kdysi jsme brousili tak, že se lyže vrazila do rohu místnosti, aby se pokud možno nehýbala, druhý konec se opřel o břicho a pilník bez vodítka jel tak možná kolmo na hranu, jak se nám zdálo
V šerém dávnověku jsem to po vzoru těch starších a zkušenějších taky tak mastil.Ostatně myslím,že tenkrát nikdo žádné úhly neřešil.
No a co dodat k broušení na mrazu ? Říznutí o hranu bolí mnohem víc než v teple i když je člověk pod vlivem.Jedině mít takovou virozu,že to pak člověk nevnímá,ale to zase nemá význam ty hrany brousit protože to nedopadne dobře.
27.01.2014 16:45:41 #89
>> #88, mirjur, 27. 01. 2014 15:09:52
Zkušenosti s těmi servisy nemám, ale mám dobrou zkušenost se servisem na konečné tramvaje č. 1 v Řečkovicích. A viděl jsem tu více kladných ohlasů.
27.01.2014 17:41:30 #90
>> #89, Navvy, 27. 01. 2014 16:45:41
Skiservis Montana (Eurobike Sport), ano, díval jsem se na něj, ale jednak to mám dost z ruky a pak – podle ceníku nedělají jen samotné broušení, ale kompletní malý servis za 390, což mi přijde zbytečné.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.