Domů Diskuze Osobnosti Mikaela SHIFFRIN

Mikaela SHIFFRIN (strana: 4)

02.04.2019 08:02:12 #91 

oblouk muž

>> #90, HonzA_, 02. 04. 2019 07:01:03

Jasně, zpráva ze včerejška. Ale je fakt, že jí ta STR vrtala makovicí. Teď už má klid.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.04.2019 17:36:43 #92 

ivan

Podle textu i podle aktuálnosti je to vtípek LOŇSKÝ.

Od té doby alpské lyžování E. vítězství na OH s vrtěním hlav skouslo podobně jako v minulosti už řadu nečekaných triumfů větších i menších outsiderů (jakkoli tohle bylo v novější době překvapení největší). A tuto sezonu už v lyžování Ester moc tématem nebyla.

Ještě k aprílu.

Není nad německou pečlivost. Tohle odstartování nové kariéry Felixe Neureuthera

https://www.youtube.com/watch?…

opravdu neodbyli. Tohle má na rozdíl od většiny rádobyvtipných mediálních výpotků grády.

A kam se hrabou kdysi neaprílové pokusy zpívajících Berharda Russiho či Vreni Schneider.

02.04.2019 19:16:54 #93 

oblouk muž

>> #92, ivan, 02. 04. 2019 17:36:43

Na Hansiho hvězdnou kariéru to Felixovi asi nebude stačit ale dal jsem mu k tomu, že se mi to líbí :-) – protože je to hodnej kluk príma rodičů.

No a STR? – nevím jak s lyžováním když ví že na sebe musí dávat pozor a už zjistila, že to jezdí fakt rychle a je to nebezpečný…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.04.2019 20:33:21 #94 

PetrAT muž

>> #92, ivan, 02. 04. 2019 17:36:43

Ty wole , do prdélky
Ještě naběhne Felixův tatík s varhanama na krku a Duo Jamaha to může zabalit :-)))))

04.04.2019 15:26:37 #95 

ivan

>> #93, oblouk, 02. 04. 2019 19:16:54

Hansiho trylkování, jakkoli komerčně úspěšné, by podle mě bylo těžce pod Felixovu úroveň. Vnuk pana profesora, jak jsem nedávno v jiném vláknu při připomenul, má na víc než synek kitzbuhelského horala, který nedokázal vygradovat ani vlastní lyžařskou kariéru. A nejspíš na víc než na roli věčně mladého hezounka neměl.

Ve Felixově věku si navíc ještě zpíval akorát ve sprše.

Jiná věc je, že aspoň zpívá sám, kdežto Felixovo Weiterziehen je evidentní plejbek s podáním profíka.

STR by se měla probírat ve „svém“ vláknu, pokud by byl zájem.

22.08.2019 12:07:13 #96 

oblouk muž

Ta děvčica je šikovná – asi umí využívat čas k více aktivitám

28.11.2019 21:27:09 #97 

oblouk muž

26.01.2020 10:28:09 #98 

oblouk muž

https://www.youtube.com/watch?…
- není to lehký bejt po většinu roku mimo takovejhle domov…

03.02.2020 17:58:37 #99 

oblouk muž

Tohle je veliká bolest – otec byl v její kariéře rozhodující osobou, šéf týmu – maminka byla vždy „jen“ výkonný ředitel..... https://www.skiracing.com/…p-racer-dies?…

04.02.2020 11:34:43 #100 

Harry žena

>> #99, oblouk, 03. 02. 2020 17:58:37

Myslel som si, ze Misku moze zastavit len tehotenstvo a to ze jej priroda zahrkoce v hlave.

Snad toto ustoji. Drzim palce.

caute Harry

P.S. Vraj pad zo strechy. RIP.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

04.02.2020 11:43:35 #101 

HonzA_ muž

Těžká a nepříjemná situace. Udělala nejlépe jak mohla. V tehle situaci by lyzovani nebyli dobre a ani ona sama by nebyla spokojena pryc od domova…

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

13.03.2020 01:39:27 #102 

ivan

„I otázku, zda se Mikaela vůbec vrátí – spekuluje se o studiu, v kontextu toho, co tu popsal Ivan, bych si možná spíš vsadil, že to možná zabalí“ (Jonys post 504 ve vláknu WC, stěhuju sem)

Že by Shiffrin skončila?

Sice poté, co jsme zažili meteoricky krátkou kariéru Petry Kronberger se šokujícím Schlußem, musíme počítat s čímkoliv, ale neřekl bych.

Po těch skoro už 30 letech od PK je profesionalismus sportu i jeho hvězd o kus dál. Pozice na skutečné špičce je dnes vykoupená mnoha lety tvrdé práce a na rozdíl od kdysi i lépe zaplacená (jakkoli by za sjezdařské prize money třeba tenisté příslovečně nevstali z postele), navíc přináší i nezanedbatelný mediální a sociální kapitál. Ne náhodou si někteří borci natahují kariéry až ke čtyřicítce a špičkové ženy to taky nebalí v pětadvaceti.

Mikaela coby produkt fanatické matky (proti níž, při troše nadsázky, byli Kostelic či Záhrobský flegmatici, kteří na svá děcka kašlali) má za sebou skoro 20 let systematického tréninku. Drilů od dětství, analýz od žačky, všechno se u Shiffrinů roky točilo okolo jejího lyžování. Podle mě investovala nejen ona, ale celá rodina do její kariéry tolik, že to teď nedokáže zabalit. Už třeba kvůli mamá ne. Té loni zemřela matka (šťastná to žena v 98 letech, skoro do konce čilá), letos manžel, a teď by přišla i o pokračování triumfálního zhodnocení úsilí, které mamá dcerce věnovala? Tomu nějak nedokážu uvěřit.

Fakt je, že inteligentní, přemýšlivá a navíc i citlivá je pro vrcholový sport zabijáckou kombinací. Svým způsobem zlaté časy, kdy vyhrávali prostí Burschen a Mädels z hor, kteří vyšli ze školy v 11 až 15 a nezatěžovali si kebulky nadmírou informací a přemírou přemýšlení. (Pro sichr: zase nadsázka a ironie k tomu.)

13.03.2020 13:21:03 #103 

jonys muž

>> #102, ivan, 13. 03. 2020 01:39:27

Ivane, tady pozor na jednu věc: Nevidím tolik, jako Ty, do drilu lyžařů. Ale vím hodně o tom, kam se posunula příprava cyklistů. Ti, co si natahují kariéru ke čtyřicítce, vyšli ještě z jiné doby. Dneska se frčí na úplně jiným levelu. Ti kluci jsou buď na kempu v horách nebo na závodech. 24/7 makají na své formě. Vidíme nebývalý nástup mladičkých klučíků, kteří jsou výkonnostně neskutečně našlapaní aniž by měli za sebou letitý trénink vytrvalosti, bezpodmínečně potřebné k úspěchu. Já říkám, že jsou to děcka z urychlovače. Posunul se způsob závodění, jezdí se mnohem víc agresivně, atd. Jenže právě ti starší, ale i experti, mluví o tom, že tohle nejde vydržet 10–15 let. Jak fyzicky (ale budiž, víc se dbá na regeneraci, kompenzace…), tak hlavně psychicky. A není náhodou, že se poslední dobou vyrojilo pár případů vyhoření. Bude jich přibývat. Jestli Miki nestojí na podobné křižovatce, víš… Hlavě neporučíš. To nejde. I když chceš mamce udělat radost. Takže já bych si strašně přál, aby jezdila dál. Obavy ale – vzhedem k tomu pozadí, co tu píšeš (a díky za to) – mám z toho, zda to dá na nejvyšším levelu. Protože jestli ne, tak ona určitě nebude jezdit o 20. flek.

13.03.2020 15:14:21 #104 

oblouk muž

>> #103, jonys, 13. 03. 2020 13:21:03

Ona rozhodně není lyžařka z urychlovače. Lyžování dělala na 100% ze všech hledisek důležitejch pro výkon, ale kromě toho i je dobře připravená i na život v celé jeho pestrosti. Vůbec není jednostranná a v tom je její hlavní síla a odolnost. Nejen, že je všestrannš kultivovaná (muzika, četba, jazyky…), ale je připravená (a asi i chce) v budoucnu studovat (pokud vím, tak medicínu).

13.03.2020 15:42:45 #105 

jonys muž

>> #104, oblouk, 13. 03. 2020 15:14:21

Já jsem to nemyslel nijak hanlivě. Spíš šlo o poukázání na reálný fakt: když je někdo od 16 let v kolotoči, není to asi ideální. Prostě je to děcko, přírodu neoblbnem. A když k tomu máš ty vlastnosti, co píše Ivan, riziko, že Tě to semele, se zvyšuje. Takže jestli mu budu věřit, že už v minulosti měla obrovské psychické problémy, promítnu si, jak měla problémy jezdit bez mámy, a přidám strašnou tragédii s tátou… Jí navíc nepřidává, že je ze zámoří = celou sezónu mimo domov. Předloni třeba trávila Vánoce ještě s Faivrem někde v Itálii, tuším u Innerhoffera? No, a chlapi. Další věc. S Faivrem to nedopadlo. Má teď někoho? Ani nevím. Jako člověk bych tu medicínu (a normální život, jak píšeš) možná viděl jako pro ni lepší alternativu. Jako sportovní fanda samozřejmě lyže. Na nich už ale vyhrála všechno, takže i motivace může být problém. Nakonec: i Hirscher skončil v plné síle. Byl pořád vynikající, myslím, že by teď býval měl další velký globus doma…

13.03.2020 22:42:04 #106 

ivan

>> #103, jonys, 13. 03. 2020 13:21:03

Ano, Jonysi, vyhoření je mrcha, bezpochyby. Taky jsem hned na úvod připomněl Petru Kronberger. Detaily neznám, byl jsem v té době nějaké roky mimo lyžování, internet nebyl a ona se následně na dvacet let úplně odstřihla od lyžování a na nějaké roky od Rakouska, takže se toho nedalo moc zjistit (někdy 1997 jsem se přes Claudii Riegler, tehdy přední slalomářu a její skorosousedku v Salcbursku, pokoušel k PK dostat, ale prý bez šance).

„Předčasně“ skončilo holek víc, ale mimo absolutní insidery není úplně jasné, co všechno to způsobilo, leckdy kombinace důvodů (např. „byl někdy vyloženě sprostý“ o trenérovi končící Figini) včetně sexuálního nátlaku až prasáren.

Samozřejmě nelze vyloučit, že se v MS něco takového mele. Jsou to všechno jenom spekulace a tu svou, že neskončí, jsem napsal.

K té cyklistice (díky za info, myslíš asi silniční?) se vyjádřit neumím, komentuju jen to, v čem se snažím orientovat. V alpském lyžování to ale vypadá spíš na opačný proces.

Nabušená děcka tady už byla před desítkami let často. Mezi začátkem systematického tréninku – jenž se tehdy systematičností dnešnímu rovnat nemohl – a startem a úspěchy na vrcholných akcích tehdy uplynulo mnohem méně času než dnes. Příkladů je neurokom, muži a ještě víc ženy (spíše tedy chlapci a děvčata, post/adolescenti), počínaje pravěkem s Schou-Nilsen a Coutettem, přes Sailera, Goitschel, Thoeniho, Grose, Annemarie, Nadig, Hanni Wenzel, Klammera, Morerod, Stenmarka, Mahrea, po Hess, Girardelliho, Zurbriggena, Figini (něco jsem určitě zapomněl, stříhám to z hlavy bez FIS a wiki). Všechno vítězové ve věku dnešních obvykle vykulených juniorů. Nemluvě o hranici FIS kdysi 14 let, později 15, dnes 16. Olga Charvátová ve 13,5 letech 25. ve SL EC = VC Slovenska 1975!

Byla doba, kdy nešokovalo, že na bedně v závodě WC nestojí holka přes 20. To nebývá dneska ani na MSJ, většinou jsou vepředu 20 a 21leté.

Nebo finále WC 1974 ve Vysokých Tatrách, velké globy 21letá Annemarie (její čtvrtý v řadě) a 20letý Piero Gros.

Pak už se to začínalo posouvat a od 90s je to spíš záležitost výjimek jako Paerson, Kostelic, Gut, nedávno Shiffrin, dnes Robinson.

Fakt ale je, když si to promítnu, že poměrně dost těchto raných šampionů/šampionek poměrně brzy buďto skončilo, nebo vyvrcholilo výkonnost a výsledky. (Nepočítám do toho ty nejstarší z doby, kdy se končilo brzy, protože bylo třeba začít dělat „něco pořádného“.) Nakolik je v tom ale kauzalita není snadné říct, důvodů a okolností lze najít víc, viz též zde výše.

Tvou zmínku o cyklistech z urychlovače jsem ad Mika vůbec nechápal nijak hanlivě apod., nýbrž jako obecně naprosto věcnou. MS pořád bereme jako „mladou“, ale má za sebou 9 plných sezon ve WC a spoustu tlaků nejdéle od 2013. A jak jsem zmínil, bezmála 20 let nemilosrdně cílevědomého tréninku. K tomu ještě je už nějakou dobu a teď už výlučně „poster-girl“ US lyžování – tou, která táhne mediální i diváckou pozornost, sponzory, svým příkladem děcka a juniorky **, zachraňuje výsledky… Možný důvod pro to, aby neskončila (co by si bez ní AL v USA počalo? nějakej Ford je nezachrání), ale taky zdroj dalšího tlaku. Ale to jsme pořád u spekulací.

Ztráta kontaktu s domovem je správně pojmenovaným prokletím AL pro zámořské lyžaře. Celosezonní US základna v Alpách (Tyrolsko, nyní Trentino) sice trochu pomůže aspoň s „vlastní“ postelí atd., ale je to jen chabá náhražka. Intimní život nanic, pokud to není s trenérem nebo servisákem (však taky často bývá), což je ale sakra omezený výběr. A mohli bysme lechtivě spekulovat, že s prvním klukem Rubiem si toho asi moc neužila a s Faivrem na sebe taky moc času neměli, navíc jazyková bariéra…

Studia? Dovedu si velmi dobře představit, i když medicína je asi ta nejobtížnější volba. (Zase by se o ni kvalitní university jistě popraly.) Napadá mě jen jedna sjezdařka, která ji udělala po kariéře (kdo chcete, berte jako kvíz :-D). Jiné obory určitě, příkladů je víc. Nakonec dávný matador Pepi Stiegler (rodilý Rakušák) si udělal na Montana State University bakaláře z anglické literatury v 66 letech navzdory roztroušené skleroze…

** Dalo by se ale naopak hovořit o neblahém dopadu „factoru Shiffrin“ na rodiče. To je ale úplně jiné téma.

13.03.2020 23:14:05 #107 

ivan

>> #104, oblouk, 13. 03. 2020 15:14:21

„Ona rozhodně není lyžařka z urychlovače. Lyžování dělala na 100% ze všech hledisek důležitejch pro výkon, ale kromě toho i je dobře připravená i na život v celé jeho pestrosti. Vůbec není jednostranná a v tom je její hlavní síla a odolnost. Nejen, že je všestrannš kultivovaná (muzika, četba, jazyky…), ale je připravená (a asi i chce) v budoucnu studovat (pokud vím, tak medicínu).“

Imho: jein, je i není. Podobně jako není z urychlovače génius maturující ve 12 a promující v 15, neboť má shůry dáno. Ona dělala lyžování odmala tak promyšleně, důsledně a intenzivně (objemy branek!), že „ošidila čas“ a zvládla toho natrénovat a o lyžování se dozvědět tolik, co jiné až o pár let později. Podobně jako ten génius profrčel rychle školami, ona prošla do úrovně WC dřív než ostatní. (Tipl bych si, že kdyby schopnější školáci dělali školu tak intenzivně, se zaujetím apod. jako ona lyžování, zvládli by ji taky rychleji než za těch 8 či 9 let. Jenže většina by nesnesla „ošizené dětství“. Což Mikaela, zdá se, vnitřně přijímala a (snad) ji to netrápilo.) (SNAD!) Snad bych to nazval urychlením přirozeným, nenásilným.

Nakolik je „dobře připravená i na život v celé jeho pestrosti“? Že „vůbec není jednostranná“, „je všestranně kultivovaná (muzika, četba, jazyky…)“? Promiň, Honzo, ale tohle bych si MOŽNÁ troufl říct o vlastním dítěti, možná neteři, zkrátka o někom, koho osobně dobře znám. A i tak bych si dával pozor, abych nezněl jako komicky opičí otec.

Obávám se, že takové závěry z převážně oslavných článků amerických médií (jaké jiné bychom čekali o olympijské šampionce?), psaných vesměs pro čtenáře-laiky, se možná nabízejí, ale neměli bychom jim příliš snadno podléhat.

(A nejde jen o US a o ni. Řada ne jen lyžařských hrdinů, čítankových idolů, zdaleka nebyla tak úžasná, jak se traduje. Primitiv Schranz, slávou a hlavně chlastem zvlčelý Sailer, pěkná mrcha Annemarie, různě další včetně třeba dlouho velebené Neumannové či takřka svaté Čáslavské. Nakonec i o NSDAP a SS horském myslivci Berauerovi se dodnes i u nás píšou články takřka oslavné. Ale to jsem zase, čistě příkladmo, oddriftoval úplně jinam. Kam MS podle mého nejhlubšího přesvědčení (nebo spíš víry?) nepatří. Neboť budu rád věřit, že patří k těm nejmilejším dámám alpského lyžování všech dob. Ale vědět to neumím.)

Ano, ona se tak jeví, klidně věřím, že nějaká taková opravdu je, ale co si budeme vykládat o médiích a o Dichtung und Wahrheit…

23.03.2020 01:54:52 #108 

oblouk muž

>> #107, ivan, 13. 03. 2020 23:14:05

Taky máš pravdu – ale třeba tohle a řada dalších videí která pouští do světa svědčí o ne úplně jednostranné holce… https://www.facebook.com/…29782944828/?t=4 Slušně hraje na piáno, mluví dobře německy, připravuje se ke studiu medicíny… Známe mnohem jednodušší děvčata, že :-).

23.03.2020 23:59:46 #109 

ivan

>> #108, oblouk, 23. 03. 2020 01:54:52

Nevím o nikom, kdo by tvrdil, že je MS „úplně jednostranná“ ve smyslu „fachidiot, co má v hlavě jen zatáčky na lyžích“. I když by se nelyžařsky dalo namítnout, že ve 25 letech skutečně umí akorát to lyžování, vždyť nic jiného seriozně nedělá (my samozřejmě chápeme, že coby vrcholná profesionálka ani dělat nemůže).

Jestli hraje „slušně“ na piáno nevím a posoudit neumím. (On třeba Paris taky hraje v metalové kapele, muzicíroval i Schonhofer, Toni Sailer vydal slušnou řádku desek a také Hansi Hinterseer, jistě žádný duševní gigant, v muzice udělal na velkém německém trhu dost slušnou kariéru.) „Mluví dobře německy“ na mě radši nevytahuj, prý se začala učit nedávno. Tuhle tu někde v článku bylo, jak dobře Pintu mluví německy. Slyšel jsem ho v německé TV – pochvala za snahu, ale nic moc. „Slušně“ a „dobře“ jsou hodnotící příslovce naprosto nekonkrétní a přilepit je každý může na leccos.

Podstatné pro mě ale bylo, abychom si zachovávali dostatek kritičnosti. A to i při konzumaci článků v médiích, jež jsou až příliš často k popisovaným sportovcům nekritické. Moc z duše mi promluvil loňský článek v Profilu, kde autor upozorňuje na to, jak je sport žurnalisty hýčkán a ochraňován, že je ve sportovní žurnalistice cítit přítelíčkování, („je to kamarádské prostředí“) a že funkcionáři berou novináře jako ty, kdo by měli fungovat jako marketéři sportu, že je berou jako PR nástroj, „neboť jím až příliš často jsou“. (Konec Gossmann)

Z toho pak vylézají nekriticky oslavné články a portréty, u nichž je třeba být hodně opatrný. Podobně jako u samožerných autobiografií a podobných produktů.

Značně mě zarazilo, když se i zde před časem velebil projekt „bezfrazi.cz“. U něhož autoři bez uzardění i do médií přiznávají, že „sportovci mají absolutní kontrolu nad každým slovem, které vyjde.“ A uvádějí příklad článku o Plekancovi „seděli jsme snad nad každou větou“.

Takže za mě asi takto.

24.03.2020 08:13:54 #110 

˘Ö˘Krab muž

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

24.03.2020 11:27:55 #111 

oblouk muž

>> #109, ivan, 23. 03. 2020 23:59:46

Stěžejmí věta mého kratičkého příspěvku byla: „Známe mnohem jednodušší děvčata, že :-).“ :-)

>> #110, ˘Ö˘Krab, 24. 03. 2020 08:13:54

Jasně – ale ona tu písničku nemusela zabrnkat a zakňourat jen kvůli smršti oslavnejch článků-dojáků. Ona je, co jsem dostal z jinejch a jí bližších zdrojů, opravdovější než by se dalo čekat… – a jo, jsem na ní trošku zatíženej ne jen proto, že dělá hezký zatáčky na lyžích…

24.03.2020 14:25:21 #112 

Harry žena

>> #109, ivan, 23. 03. 2020 23:59:46

Značně mě zarazilo, když se i zde před časem velebil projekt „bezfrazi.cz“. U něhož autoři bez uzardění i do médií přiznávají, že „sportovci mají absolutní kontrolu nad každým slovem, které vyjde.“ A uvádějí příklad článku o Plekancovi „seděli jsme snad nad každou větou“.

Ale ked si tak citam TOTO. To bude ta dan spickovym uderom…

caute Harry

P.S. Je dobre ze si spet. Obcas treba ten „chaos blondin“ vyvazovat „nadhladom sedin“.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

24.03.2020 22:51:50 #113 

ivan

>> #111, oblouk, 24. 03. 2020 11:27:55

Ach so. Jestliže stěžejní větou (= myšlenkou?) byla „Známe mnohem jednodušší děvčata, že“, mohl jsem si ušetřit skoro všechna písmenka a vystačit s „jo“.

Nechci být v záměrné či snad zatvrzelé opozici k tomu, co píšeš. Klidně připouštím, že je MS opravdu tak skvělá, jak vysuzuješ a věříš. Ale, otravně opakuju, já to nevím, nemám pro takovou víru důkazy a obávám se, že je tady nemá nikdo včetně tebe. Dokonce ani nevím, jestli ten popěvek skutečně složila.

Zato už pár let sleduju, jak velmi cílevědomě a profesionálně (tedy to asi nevytváří sama s mamá ve svém dívčím pokojíčku) buduje svou značku MS. Včetně toho, že bedlivě a s uznáním sledovala, jak to dělala Lindsey. Což není kritika, jen konstatování. Bez agresivní sebeprezentace se lyžařka v USA mezi skutečně známé sportovce (alespoň na úrovni slibného náhradníka dobrého klubu NBA či NFL) nedostane.

A zároveň vnímám celý ten navenek nakašírovaný sportovní svět. Když jsem před pár lety dost pilně rešeršoval pro sérii článků o odvrácené stránce olympismu, viděl jsem jasně to navoněné hnojiště, opetlené ušlechtilými myšlenkami, jež dneska zhusta degradovaly do pouhých vzletných frází. Ale co si budeme vykládat, motáš se v českém sportu dost dlouho a zažil jsi, byť třeba jen nepřímo, plno lidí i lecjaké dění.

De omnibus dubitandum est. To považuju za jeden ze stěžejních postulátů racionálního pohledu na svět. A tak rád nasazuju skepsi, pochybnosti apod. Elegantních uhlazených řečí, jímavých háelpéček, citových dojáků a mediálních prodavačů slunné stránky sportu je všude okolo nás spousta. A tak se snažím, jak komentuje i Harry, o jakousi brzdu, protiváhu, dejme tomu nadhled. Šifrin nešifrin.

25.03.2020 11:48:07 #114 

oblouk muž

>> #113, ivan, 24. 03. 2020 22:51:50

Nojo, no. Na rozdíl od mé navždytrvající (ale v podstatě vnější) povrchnosti ty to vezmeš důkladněji. Předpokládám, že víš, že s tebou nakonec budu plně souhlasit. Ta doba je taková, že čím dál důkladněji vytváří idoly uměle.

Z mého pohledu je ale idol brnkající a kňourající písničku (jakéhokoliv autora) dobrý, když vedle sebeprezentace je zřetelná jeho snaha podpořit lidi vyděšené nadmedializovanou chřipkou – například. Jsme bohužel také – a často – svědky „tvorby idolů“ na základě mnohdy i prvoplánově děsivého obsahu.

25.03.2020 11:55:57 #115 

˘Ö˘Krab muž

>> #114, oblouk, 25. 03. 2020 11:48:07

Myslíš naše dva nejvyšší? Pak s Tebou souhlasím. Ani USA na tom nejsou lépe. Role a funkce idolu přitom historicky vlastně vůbec není negativní.
Idol nevznikne bez práce, bez zásluh, jen tak, že by povstal z prachu. Není lehké vytvořit idol. Zezdola a spontánně už vůbec ne. Lidstvo idoly potřebuje. Masy idoly potřebují. Nemají rády nejistotu, rozhodování, kritické posuzování, proto vezmou zavděk, pokud jim někdo ukáže a řekne: „Вот он!“.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.03.2020 11:57:51 #116 

Martin47 muž

>> #114, oblouk, 25. 03. 2020 11:48:07

Jsme bohužel také – a často – svědky „tvorby idolů“ na základě mnohdy i prvoplánově děsivého obsahu.

No to jo…

25.03.2020 17:43:15 #117 

ivan

>> #115, ˘Ö˘Krab, 25. 03. 2020 11:55:57

Jasně, že jsou idoly třeba. Ve sportu především, coby vzory a inspirace, i jako modly, k nimž se fanoušci vztahují.

Z jednoho aktuálního průzkumu o konzumaci sportu generací Z (16 – 24 let) vyplynula mj. potřeba intenzivně pracovat se sociální silou jednotlivých sportovců, neboť jsou hvězdy, které mají na sítích víc fans než jejich rovněž slavný tým.

A starý (ne)dobrý Schröcksi to v r. 2011 řekl přesně: sport žije především z toho, že existují hrdinové podávající mimořádné výkony a které je třeba porazit.

Však se také sportovní hvězdy i oficiálně hýčkají: dostávají odměny za olympijské medaile (tedy primárně z peněz daňového poplatníka), speciální tituly (u nás ZMS) a metály (třeba Jiří Raška, nositel Řádu práce, ale i Tiger Woods dostal či měl dostat Presidential Medal of Freedom) a vrcholem pro mě jsou britští sportovní šlechtici.

A právě při doslova zběsilé idolizaci vidím potřebu podložené věcné, jakkoli i subjektivně zbarvené, deidolizace.

18.11.2020 09:24:14 #118 

jonys muž

Tak návrat Shiffrinové na svahy po 300 dnech se blíží, a já jsem docela v šoku, že ji sázkovky po tom všem vidí jako top favoritku. Jako fakt??? Co myslíte – může po takové době, tom všem, co se tu píše, s přípravou narušenou zraněním zad, bez naladění materiálu na evropský sníh…přijet a vyprášit Vlhovou (která vypadá ve formě, Levi už vyhrála a loni málem zase, o víkendu jela ve Finsku 2 FIS SL) a spol.? Jen pro představu: Vlhové dávají kurzy proti ní šanci 45%, Larssonové 22%. Mně to připadá, že pravděpodobnost, že shoří jak papír, je teda docela slušná…

19.11.2020 09:59:52 #119 

orim muž

>> #118, jonys, 18. 11. 2020 09:24:14

No Miša je jeden veľký otáznik. teším sa na tie preteky. Či by som ju tipoval na víťazstvo? Skôr nie ako áno, ale nemáme žiadne informácie o jej príprave, dosahovaných časoch a mentálnom nastavení. Môže vyhorieť ako papier, no môže to všetkým už v prvom kole natrieť, že budeme iba „zírať“. Toto by som netipoval, naviac je to prvý slalomový pretek v sezóne.

19.11.2020 13:00:57 #120 

Harry žena

>> #118, jonys, 18. 11. 2020 09:24:14

Po vikende odpoviem.:DD

Ale do trojky obe za 10 ecok by som s cistym svedomim strihol.Aj bez videnia aktualnej formy.

caute Harry

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy