Mikaela SHIFFRIN (strana: 2) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Osobnosti Mikaela SHIFFRIN

Mikaela SHIFFRIN (strana: 2)

07.12.2018 09:46:45 #31 

aannubis

>> #30, IIIvan, 07. 12. 2018 07:46:30

Jasne, to ja chapu, vubec nejsme ve sporu :-) Proto rikam – „horsi“ predpoklady zen k extremni jizde (DH) nahravaji tomu, aby mohla jedna zena vyniknout – tedy se vracim zpet k puvodnimu tvrzeni, ze je u zen v rychlostnich disciplinach slaba konkurence.

Vubec neberu Shiffrinove zasluhy, naopak. Ale napr. ve srovnani Shiffrin – Hirscher – nemyslim si, ze by byl Hirscher relativne horsi, nez Shiffrin. Ale DH pravdepodobne nikdy nevyhraje (a ani ho ve WC samostatne nikdy nejel) – protoze zkratka dostane od sjezdaru vyskolino.

07.12.2018 09:57:40 #32 

ekip muž

>> #30, IIIvan, 07. 12. 2018 07:46:30

Pekne vysvetlene. A to je asi aj problem Lindse, casto sa dostava za tych 100% a nasleduje problem a pad a zranenie...... Samozrejme to plati pre vsetkych lyziarov a vsade. Pozrite si blizsie ako vznikaju take pady ci uz v pretekoch alebo pri rekreacnom lyzovani. Prirodu a zemsku pritazlivost neoklames.

07.12.2018 10:05:35 #33 

IIIvan muž

>> #31, aannubis, 07. 12. 2018 09:46:45

Musíme tu v našich končinách nájsť nejakú odvážnejšiu(kvôli rýchlosti myslím)lyžiarku, ktorá je cca mezomorf(silnejšia kostra a relatívne svaly). A pôjde ku mne na letnú prípravu na silovku – za tri sezóny dá 2,5 násobok svojej váhy na drep a je to hotovo :) Technicky a „cit pre sklz“ to porieši niekto iný…

Ok, srandičky – ale čo viem zo zákulisia CZ/SK, tak určitá korekcia v silovej príprave by sa niekedy zišla nielen holkám,ale aj chlapom…

07.12.2018 11:05:49 #34 

IIIvan muž

Aby som len nesrandoval, pozrel som si čo baby dokážu:

V silovom trojboji dá 70kg baba na drep 265kg, ale bacha, musí byť aspoň „1cm“ pod paralelou(„zlom“ v bedre musí byť nižšie ako vrch kolena).

Lyžiari obvykle tak hlboko nechodia, zo skúseností treba odpočítať cca 20% od ich výkonov. Tj taký Ted Ligety dá „po svojom“ 220kg, na súťaži by dal regulárne odhadom 180kg.

Aby to nebolo moc jednoduché, tak liftéri majú tzv. „superdresy“, ktoré im pridajú niekoĺko desiatok kg ku výkonu – tlak z činky sa kade-ako rozmiestni do kostí apod.

Preto lepší ukazovateľ pre porovnanie je tzv. RAW drep(bez tých superdresov), kde sú aj samostatné súťaže a rebríčky.

A takýto raw drep dajú 70kg liftérky cca 200kg, t.j. zaokrúhlene 3-násobok svojej vlastnej hmotnosti.

WC lyžiarky sú skromné so zverejňovaním svojich výkonov, ale našiel som 57kg Tessu dať „lyžiarsky drep“ so 120kg(tj plnohodnotný cca 100kg), zjazdárky teda odhadujem na 2-násobok svojej hmotnosti že dajú.

Tie, ktoré nedajú toľko, tak sú výrazne limitované vo WC(aj ak majú dobrú techniku), zjazd je hodne o odolávaní tých „4G“ síl…

07.12.2018 13:14:39 #35 

ekip muž

>> #34, IIIvan, 07. 12. 2018 11:05:49

Ale to u je kopa svalov a nie zenska, to by som doma nechcel mat............

07.12.2018 13:50:18 #36 

IIIvan muž

>> #35, ekip, 07. 12. 2018 13:14:39

Sila nie je úmerná objemu svalov. To, že mainstream fitness priemyslu to prezentuje inak je druhá vec.

Pri vhodnom silovom tréningu sa dá zvýšiť sila niekoľko násobne a bez pribratia svalovej hmoty. Hlavný faktor je metodika – „dvihnúť pár krát činku a ísť domov“, žiadne kulturistické pumpovanie.

Písal som pred časom o tom, ako zaradili takúto metodiku kanadská repre v behu na lyžiach a ako si zachovali telesnú hmotnosť a zároveň zlepšili svoje behy.

Ak máme 60kg ženskú zjazdárku a drepne 100kg, tak pri rovnakej váhe po vhodnom tréningu drepne 120kg, max. priberie 2kg. Pomer hmotnosť versus výkon sa dá veľmi výrazne posunúť.

50kg ženskú asi neohodnotíme ako „hora svalov“, ale sú také „kvetinky“ liftérky v tej váhe, čo drepnú(raw) 150kg. 60kg „suchári“ chlapi dajú aj 230kg…

A čo je zaujímavé, tak práve tie ľahké váhy majú omnoho lepší pomer výkon/hmotnosť tela ako tí veľkí(o 40%).

07.12.2018 19:14:38 #37 

ekip muž

Ano mas pravdu, da sa stale posuvat hranica, ale " stavba tela " je dana prirodou, a ked prekrocis urcitu hranicu ( tu je tazko rozoznat a kazdy ju ma trochu inu) tak dochadza k poskodeniu a niekedy resp. dost casto aj k trvalemu poskodeniu. Vacsina z nich konci s velkymi problemami pohyboveho ustrojenstva ( viem co hovorim, tato oblast zasahovala do mojej profesie a videl som vela sportovych invalidov a riesil ich dalsiu existenciu.....). Najstu hranicu pokial kto konkretne moze ist je dost narocne..... Ten vyraz „kopa svalov“ to bolo povedane obrazne........

08.12.2018 14:02:14 #38 

oblouk

>> #36, IIIvan, 07. 12. 2018 13:50:18

Jedna z našich ex-reopre dělala diplomku na téma vliv somatotypu na výkonnost v alpských disciplínách. V podstatě vyšlo to, co v reálu vidíme i v současném WC – není žádná převaha těžkých nad lehkými nebo velkých nad malými. Nahrubo – těžký se víc zarejou do podložky (brzda), musej překonávat „těžší“ přetížení… atp. Technicky lepší nepotřebujou tak velký silový rezervy, ale silový rezervy jsou v přímé úměře k lepším předpokladům psychické odolnosti (odvaze).

Každej, kdo měl příležitost prožívat předstartovní stavy kluků a holek před rychlostníma disciplínama ví o dost značnejch rozdílech mezi nimi, o atmosféře možná trochu drsného „humoru“ u kluků (až na výjimky) a téměř všeobecně prožívané „roztřesenosti“ (až na výjimky) u holek. Prostě u holek, v jakékoli úrovní (tedy včetně WC), je větší šance vyniknout díky psychické odolnosti několika málo procent výjimek.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

08.12.2018 16:47:24 #39 

PetrAT muž

Mikaela Cup dnes pokračoval dalším závodem
https://www.fis-ski.com/…results.html?…

Video

08.12.2018 21:09:45 #40 

m3 muž

>> #38, oblouk, 08. 12. 2018 14:02:14

Prostě u holek, v jakékoli úrovní (tedy včetně WC), je větší šance vyniknout díky psychické odolnosti několika málo procent výjimek.

Přesně.Právě i proto jsou výsledky u chlapů víc natěsno.

09.12.2018 09:35:57 #41 

IIIvan muž

>> #37, ekip, 07. 12. 2018 19:14:38

Jasné, hranice má každý iné. Ide o to, že všeobecne vrcholoví športovci to preháňajú s faktormi objem vs intenzita. Sú strašne ovlyvnení mentalitou trénerov/sponzorov na okamžité výsledky.

A s tými je to ako pri debate o lyžovaní detí – predčasná špecializácia(ta­tinko chce mať doma medailistu aspoň z okresného preboru) spôsobí neskôr stagnáciu. U dospelých sa to preháňanie prejaví na častých zraneniach a opotrebení pohybového aparátu – presne ako píšeš Ty(a ako poznám aj na vlastnej koži z minulosti keď som moc dôveroval trénerom a doktorom a doteraz má kade-čo negatívne ovplyvňuje).

Z viacerých športov to vidím, že keď sa trénuje vyššia intenzita(sila, rýchlosť, dynamika), tak idú moc veľký objem tréningu. Potom je síce nejaké zlepšenie(aj to je diskutabilné), ale hlavne idú kĺby a šľachy do prdele…proste intenzívny tréning má byť kratší ako je zvykom a hajde regenerovať.

Preto postupne budem v blogu písať aj o tom, že ako to môžu využiť aj hobbíci – zlepšiť sa v rámci svojich genetických a časových možností za minimálnu námahu a hlavne s udržaním celkového zdravia…

09.12.2018 09:50:13 #42 

IIIvan muž

>> #38, oblouk, 08. 12. 2018 14:02:14

Technicky lepší nepotřebujou tak velký silový rezervy

To je pravda len čiastočne(píšem o DH), lepší technik je lepší technik, menej sa natrápi pri rovnakých podmienkach(mapr. 3G). Tj všetci na trati budú prekonávať 3G. Fiktívne si predstavme dvoch pretekárov, jeden „kľakne“ pri 3,5G druhý pri 4G, teda ten druhý ma väčšiu maximálnu silu(obrazne povedané v „polodrepe“).

Prvý ide teda na 85% svojho limitu sily(3/3,5) a druhý len na 75%(3/4). Dajme tomu, že ten slabší je lepší technik, tak vyhrá – silovo je ešte v rámci svojho limitu a môže uplatniť svoj cit pre sklz, rovnováhu apod.

Keď bude budúca trať DH rýchlejšia(sklon, povrch=horná časť zlomku pre výpočet G) a/alebo viac zatočená(rádi­us=dolná časť výpočtu), tak sa môže stať, že preťaženie narastie na 3,5G(35m/s a R35) a ten technik pôjde na 100%. Pri svojej limitke(alebo 101% = pád) na hranici „kolapsu stehien“ nebude schopný vykonávať žiadnu jemnú motoriku a vyhrá ten silnejší, lebo ten pôjde ešte vo svojej relatívne komfortnej zóne(87%) a bude môcŤ „sa hrať s detailami“.

09.12.2018 09:51:55 #43 

IIIvan muž

>> #40, m3, 08. 12. 2018 21:09:45

S tou psychockou odolnosťou súhlasím, holky sa nenahnevajú, keď poviem, že majú na toto inú výbavu(hormóny) ako chlapi. Ale keby nemali, tak by narazili na tú silu a proste nemôžu dávať také preťaženie v DH ako chlapi.

09.12.2018 10:47:31 #44 

ekip muž

>> #41, IIIvan, 09. 12. 2018 09:35:57

Uz sa tesim na Tvoje dalsie info, mas velmi zaujimave prispevky. Vdaka

09.12.2018 11:52:50 #45 

09.12.2018 13:13:36 #46 

Harry žena

Zaujimave veci rozoberane vo vlakne .

Situacia v oblasti okolo ski je velmi komplikovana.

Musi sa zist tolko nedokonalych danosti, aby vysledok bol navonok dokonaly.

Obrovsky vplyv genetiky,mentalneho nastavenia,von­kajsich podmienok.

Neuveritelna calamada,ktoru treba kazdemu namixovat inak,neda sa pausalizovat a davat jednoznacne zavery.

caute Harry

3 Icko,tesim sa ked citam Tvoje komenty.Aj ked nie uplne so vsetkym suhlasim,ale ,vsak tiez som len omylny clovek. Len tak dalej.Velmi ma potesilo aj tych par riadkov o detoch .

Pali Ti to.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

09.12.2018 13:47:21 #47 

IIIvan muž

>> #46, Harry, 09. 12. 2018 13:13:36

Možno niekedy je toho veľa a nie je ľahké pre každého vyfiltrovať podstatu, ale v tomto vlákne som myslel hlavne to, že nie je možné brať techniku a fyzické parametre ako oddelené záležitosti, ale musia byť v súhre.

Často sa stretávam s tým, akoby technický tréner nejakého športu a kondičný tréner(tej istej osoby alebo družstva) boli samostatné jednotky. Na prípravu sa treba dívať ako na celok a napr. aj pri technickom tréningu zohľadňovať to, aký „náklad“ dávame športovcovi celkovo a ako sa to prejaví na adaptácii jednotlivých fyzických vlastností – preto sú často športovci zranení, lebo sa neberie až tak v úvahu kumulácia a adaptácia toho mixu…btw v čomže to vlastne nesúhlasíš? :) (kľudne do SZ ak nechceš verejne).

>> #44, ekip, 09. 12. 2018 10:47:31

Ďakujem, seriál bude každú stredu až do marca, momentálne dokončujem finále o aeróbnom systéme – bude sumár, že ako sa kto môže v tom zorientovať a preniesť si do svojho režimu. Potom niečo o silovke(ale relatívne málo) a ďalej o strečingu a zdravotných aspetkoch(držanie tela, prevencia svalovej nerovnováhy..). Ale ako hovorí klasik: „o tom potom…“ :)

09.12.2018 14:01:22 #48 

Harry žena

>> #47, IIIvan, 09. 12. 2018 13:47:21

Suhlas.Ciastkove veci sa musia vyskladat do celku.Na to nie je presna definicia.Kazdy je original.

Ked nesuhlasim,su to len drobnosti,nas­merovany si dobre.Vela sa tu toho/na snow/ prebralo uz v minulosti.

Napisane je napisane,nemusi byt spravne naformulovane aj pochopene,preto neriesim.Cas je drahy. Idem si lahnut.:}

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

09.12.2018 14:24:15 #49 

IIIvan muž

>> #48, Harry, 09. 12. 2018 14:01:22

Ty tajnostkár…pritom, keby si vedel, koľkokrát som včera použil na kamoša(okrem bitia palicou po chrbte) tvoj základný inštruktážny pokyn „predo-zadná rovnováha je základ“… :-)

09.12.2018 15:59:54 #50 

ivan-ski

>> #49, IIIvan, 09. 12. 2018 14:24:15

1. velmi dobry postreh o tych drepoch. Lyziari nejdu uplne dole, a potom tie maximalky su relativne. Specialne si pamatam Shiffrin po zraneni, ako napisala na FB, po zraneni kolena ze deep squats su skodlive! Aj sa myslim odvolala na nejakeho lekarskeho magora a robila to tak polovicne (stehna cca 45stupnov). Predpokladam ze uz tejto zhovadilosti upustila a robi drepy standartne.
  2. #41, to su take vseobecne kecy. Z kazdej strany to pocut od kazdeho trenera, ako vsetci naokolo to robia nahovno, len ja som genius a robim to spravne. Deti su raz lenive, potom neposlusne, premotivovane, zranene, chude, tucne, take-hentake. Vsetko su to take pseudotrenerske kecy, sice obcas aj pravdive nie skodlive, ale uz na to zacinam byt trocha alergicky.
  3. #42 je, ale uplna chujovina od A po Z, cele zle. Ake G prekonavaju krasokorculiari a krasokurculiarky, pri roznych skokoch? Zacnem to tu rozoberat, mudrovat o tom, ze ano 3.6G je viac ako 3.5G, kto koho porazi, kto klakne, a kto si pri skoku zachova „jemnu motoriku“. A pritom som v zivote nestal na kroculiach. Keby som toto vytiahol na niekoho kompetentneho, predpokladam ze by otvoril usta a po chvily by sa spytal, ci mi tak trosku nedrbe. Presne takuto reakciu mozes pri uvahach tohto typu ocakavat od kazdeho okolo ktoreho sa zavodne lyzovanie aspon trocha obtrelo. Nie je zle, sa najprv naucit slusne lyzovat, vyskusat si obcas nejaky ten pretek, a potom, ked si clovek v praxi popri tom parkrat narazi hubu a zacne pomaly chapat o co ide, tak potom nad nejakou lyziarskou teoriou vobec zacat rozmyslat.

09.12.2018 16:12:25 #51 

Harry žena

>> #50, ivan-ski, 09. 12. 2018 15:59:54

Ohladom toho postu 42 suhlasim,okrem zaveru.

Ak nemas den,pricom si aj dostatocne trenovany, „zatavis“ nohy a si vybaveny.

Ono sa sice hovori ze v boji o prezitie vyuziva akykolvek tvor vsetky rezervy,ale prave v pripade lyzovania ak Ti v zavere odide cit ,mas smolu.

caute Harry

09.12.2018 18:08:56 #52 

IIIvan muž

>> #50, ivan-ski, 09. 12. 2018 15:59:54

1. štvrťdrepy u zdravého jedinca nemajú opodstatnenie(s väčšou váhou ako drepov po paralelu), dokonca viac doku… chrupavku(väčší axiálny tlak). neviem čo presne vtedy MS povedala, ale našiel som, že mala ruptúru MCL a mikrotrhlinu kosti a pri rehabilitácii má ten (ľahký) štvrťdrep význam pre postupné budovanie rozsahov. mohlo dôjsť k nesprávnej interpretácii „škodlivé“ – áno, v daný čas boli pre ňu full drepy škodlivé…
  2. #41 sú všeobecné kecy? a to mi vraví majster-oportunista, ktorý pravidelne príde niečo okomentovať v maximálne všeobecnom štýle, že „všetko sú to pitomosti, vo WC riešia iné veci“ a takmer nikdy sa tu nikto od neho nedozvedel nič konkrétne ako to teda má vyzerať alebo ako niečo trénovať?

Čo z tých mojich tvrdení v tom bode nie je pravda? Že sa to (nielen) vo vrcholovm športe preháňa s objemom toho intenzívnejšieho tréningu alebo to že sa deti vo všetkých športoch príliš skoro špecializujú?

Btw, s viacerými trénermi a bývalými repre som sa v poslednej dobe aj stretol osobne(alebo písal a hodiny volal) a veľká časť to predčasné pretekanie hodnotí rovnako a tiež aj to že(cit.) „kluk umí točit brány, neumí ale vůbec jezdit volně“ alebo že „polovina dětí z klubu nedokáže udělat kotoul“.

3. Asi nevieš čo je to „G“, upresním teda, že nehovorím o bode G(aj keď je možno zaujímavejší), ale o reálne pôsobiacich silách, ktoré musia lyžiari prekonávať a ktoré sú jednoznačne definovateľné(smer, veľkosť, trvanie) a dajú sa presne zmerať alebo spočítať?

Btw. neviem čo tu pletieš krasokorčuliarov, jasne som vymedzil okruh témy na downhill v danom príspevku.

Chceš poprieť, že DH jazdci sú z lyžiarov najviac závislí od úrovne svojej sily? A že môže prísť nejaký hypotetický dobrý technik zo slalomu ale jeho drep je napríklad „len“ 150kg?

Nič iné som v tom príspevku netvrdil, len to, že kto ide príliš blízko svojho individuálneho maxima(ktoré sa dá vymedziť pôsobiacim G podľa rýchlosti a rádiusu), tak bude strácať v tom „cite“ alebo inak povedané „technike“. A veľmi ľahko sa môže v rýchlych pasážach stať, že slabší závodník s „iba 150kg drepom“ neustojí tú (hlavne) odstredivú silu alebo kompresiu pod Mausefalle.

Presne takuto reakciu mozes pri uvahach tohto typu ocakavat od kazdeho okolo ktoreho sa zavodne lyzovanie aspon trocha obtrelo

No neviem, ja som sa práve v lete stretol s kade-kým z branže a nadobudol som dojem, že dosť ľudí sa nad tým v posledných rokoch zamýšľa inak ako je v CZ/SR zvykom(pozor, nebavíme sa o tom, že Peťa alebo Ester majú vlastných trénerov, myslím tí ostatní). Študujú viac aj tú prípravu a do debaty so mnou o G, energetických systémoch, fázovaniu letnej prípravy, sily a podobne sa celkom radi púšťali – či myslíš, že niekto z repre sa bude baviť so mnou dva dni vkuse a pricestuje za mnou keby to považoval za bludy? Nepodceňuj druhých, pán kolega a radšej uveď konkrétnejšie čo z mojich tvrdení považuješ za blbosť a hlavne prečo…btw, ty si tréner lyžovania alebo pretekár?

09.12.2018 20:17:27 #53 

ivan-ski

>> #52, IIIvan, 09. 12. 2018 18:08:56

1. Shiffy pisala vseobecne o tom ze hlboke drepy su skodlive. Nie ze su momentalne pre nu skodlive. Tak to, ale chodi ked sa do tohto procesu zacne pliest nejky teoreticky magor, napr. doktor, ktory lyziara videl len na obrazku. Ano hlboke drepy su skodlive, lyzovanie specialne zavodne ma naopak na kolena blahodarny ucinok :))
  2. Ano su to vsetko zvasty a uplne kecy ktore rozprava kazdy jeden trener, ktory nevie nicim inym zaujat. Netvrdim ze toto sa tyka teba na 100%. V sporte vseobecne, skor plati ze je uplne minimum know-how. A skor existuje velke mnozstvo vselijakych fuserov, co svoje neznalosti maskuju za rozne odborne vyrazy, a vysledok su potom presne take pitomosti ako v bode 1, alebo v tvojom pripade v bode 3.
  3. Opat znova, totalna pitomost od A po Z. Po prve „G“ sa neda presne zmerat. A aj keby sa dalo je to taky isty problem ako 150kg s 5cm hlbsim drepom oproti 180kg plytko. Dalsia vec je drep na jednej nohe, na vytocenej a pokrutenej panve, pomaly alebo dynamicky do vyskoku, nahranach na lade pri vibraciach, pocet opakovani. To su veci co lyziarov zaujmaju viac ako dake pitome „G“. Milion premennych, ktorej aj tak vo vysledku maju maximalne relativnu vypovednu hodnotu. Ak lyziar drepne viac, ma viac sily, a zlepsuje sa, to je cele co ho ma zaujimat. Je uplne jedno ake G je schopny prekonat. Pokial mu teoreticky magor vypocita (samozrejme nepresne a uplne zbytocne) ze pri Streife prekonava 4G, tak co potom zrazu zacne lyziar namiesto maxima 150kg davat 170? Nie nebude. Pokial niekto na Streife „nebude nieco silovo zvladat“ tak na 50% skonci v nemocnici a na 50% v marnici. To si akoze myslite, ze ako niekoho „vypne“ tak si uz tie zakruty a skoky len tak na pol plynu dojde do ciela? Jaj pardon on, uz chapem, on strati len cit. Pri starte pretekar ma cit, alebo postupne ho strati. Cit si zbali kufre a od lyziara pred cielom odide :) Neviem kto sa ohladne tychto konkretnych bludov s tebou stretava a ani ma to nezuajima. Tym ale nechcem povedat ze pises len bludy.

09.12.2018 20:49:51 #54 

Harry žena

>> #53, ivan-ski, 09. 12. 2018 20:17:27

Hmm.

Zaujimave s tym citom.

Tusim si dame telocvicnu,hodime si trojminutovy hlbsi zjazdovy postoj.V klude,sta­bilizovana poloha.

Mozes sa ist vysra.. aj predtym,ale urcite hned potom.S jemnym dosadom na dosku.Ci bude rozdiel.

Ak si neni moc fajnovy,bol by som rad pritom.Potom behneme na pivo rozdebatovat citlivost a kontrolu Tvojho dosadu.

caute Harry

09.12.2018 21:10:26 #55 

IIIvan muž

>> #53, ivan-ski, 09. 12. 2018 20:17:27

1. ak si myslel jej video s následnou debatou o (málo) hlbokých drepoch:

https://www.facebook.com/…08553125270/

https://www.facebook.com/…01589752633/

…tak písala o tom, že si myslí, že nepotrebuje ísť hlboko, nič o škodlivosti.. Ale možno myslíš niečo iné – to je aj tak jedno, bez presnej citácie túto jej tému netreba viac komentovať.

2. žvásty, čo rozpráva každý tréner? no neviem, na okresných preboroch po oboch našich republikách vidno húfy detí a rodičov, čo chcú čím skôr výsledky na pretekoch aj na úkor všeobecnej zdatnosti(uviedol som príklad o kotúľoch, ktorý mám nezávisle od dvoch trénerov mládeže, jeden bývalý repre).

A že v športe je minimum knowhow? To hádam nemyslíš vážne…

Opakujem teda: Čo z tých mojich tvrdení v tom bode nie je pravda? Že sa to (nielen) vo vrcholovm športe preháňa s objemom toho intenzívnejšieho tréningu alebo to že sa deti vo všetkých športoch príliš skoro špecializujú?

3. G sa nedá zmerať? hm, asi sa treba doučiť základnú fyziku, G je totiž veľmi reálna hodnota, ktorá sa dá nielen zmerať(by si sa čudoval čo sa v praxi používajú za vecičky, pozri takú knižnicu M.I.T. apod.), ale aj presne vypočítať a stačia na to DVA merateľné parametre – rýchlosť a rádius oblúku.

A nechoď na mňa s „teória je len teória“, to sú reálne veci, ktoré na lyžiara pôsobia či chce alebo nie. Jasné nie je to všetko, čo treba na jazdenie vo WC, ale snažím sa nielen tebe vysvetliť, že prírodné zákony neoje…š! A musíš ich poznať a pripraviť(tu konkrétne na DG hooodne sily) telo jazdca na tieto preťaženia.

Nejde vôbec o G samotné, ale o to, že na jeho prekonanie potrebuješ konkrétnu úroveň sily – a to aj ako píšeš na jednej nohe, dokrútený a podobne. To je jedno v akej pozícii je telo, bavíme sa všeobecne o základnej sile dolných končatín a jadra. A na zhodnotenie sily jedinca lyžiara je cvik ako drep(podľa mňa je lepší deadlift z viacerých strán pohľadu) dostatočne „výpovedný“. Zdá sa mi, že ti stále uniká podstata toho, čo píšem a nemyslím si, že píšem moc zložito.

Ak lyziar drepne viac, ma viac sily, a zlepsuje sa, to je cele co ho ma zaujimat. Je uplne jedno ake G je schopny prekonat

Prekonanie „g“ je predsa len praktická aplikácia tej sily v drepe/lifte – to, ako tú silu vie rýchlo a presne použiť v tých fofroch. podstatné je, že tú silu najskôr musí mať, inak nemá čo uplatniť v tom zjazde…to je celé.

Pokial niekto na Streife „nebude nieco silovo zvladat“ tak na 50% skonci v nemocnici a na 50% v marnici. To si akoze myslite, ze ako niekoho „vypne“ tak si uz tie zakruty a skoky len tak na pol plynu dojde do ciela?

Áno, ak to nebude silovo zvládať(nad 100% svojho maxima), tak buď drbne alebo aspoň riadne zakorčuľuje ak to ustojí(a pretek je tak či tak v háji).

Ohľadom toho citu vytrhávaš ideu z kontextu, takže once more please:

Dotyčný ide konkrétny daný oblúk s preťažením, ktoré je na limite jeho momentálnej sily. Vtedy v tom okamihu je zapnutá nervová sústava(=o i. koordinácia pohybov) na maximum a pri maxime(=mód „boj o prežitie“) je obmedzená jemná motorika(na tú „pol sekundu“), čo je fyziologický fakt.

A vtedy sa stávajú tie viditeľné chyby, jazdec prejde X metrov v nie ideálnej stope lebo to niektoré svaly nezvládli to preťaženie a stráca stotiny alebo aj desatiny(v to­čivejších discipínach je to ale častejšie z iných príčin, nie kvoĺi sile).

Neboj sa ja sa na to dívam aj z praktickej stránky(a to v prvom rade – tak ako to robím X rokov), ale tá prax je založená na určitých teoretických princípoch(ktoré nemusí napr. jazdec WC ani poznať – veď načo aj)…takže sa neunúvaj s ďalším používaním honosného titulu „teoretický magor“.

Ozaj, neodpovedal si, či si tréner lyžovania(ja sa verejne hlásim, že konkrétne v lyžovaní nie a btw mám tu aj svoje plné meno pod článkami) alebo pretekár…

10.12.2018 09:56:18 #56 

aannubis

Clovek nadhodi, ze v zenskych rychostnich disciplinach je mala konkurence, a vy se tu misto debaty o tom, zda konkurence je nebo neni, zacnete hadat o blbostech… :-?

10.12.2018 10:32:49 #57 

IIIvan muž

>> #56, aannubis, 10. 12. 2018 09:56:18

no dobre, dobre… :)

Myslím, že to ale k tomu patrí(špecifiká ženského DH – odvaha, sila…). Že sa to rozohnilo trochu je už druhá vec.

Ale k tvojej pripomienke:

Konkurencia tam celkom je podľa mňa, aj keď vždy môže byť väčšia… Hlavne DH je dosť špecifický, málokto má na to „gule“, nedá sa hocikde a a hocikedy riadne trénovať a lyže sú kapitola sama osebe(naladiť ich)…

10.12.2018 10:45:34 #58 

ekip muž

>> #55, IIIvan, 09. 12. 2018 21:10:26

Suhlasim s IIIvanom, ako som uz pisal. To „G“ plati aj v ostatnych sportoch a aj v zivote. Ja zaroven upozornujem, ze prekrocenie svojho limitu ( aj na zjazdovke aj na treningu) je velmi nebezpecne a konci koliznou situaciou s roznymi nasledkami. Najst tu hranicu je vsak obtiazne. Bol som v tej minulej dobe len tzv „cvicitel“ lyzovania mladeze a aj pri ski pretekoch mladeze asi 20 rokov.....­.......

10.12.2018 17:12:27 #59 

ivan-ski

>> #55, IIIvan, 09. 12. 2018 21:10:26

1. ano, je to to video. Je tam pisane o knee health, knee injury, a ak by aj nebolo, je jasne ze sa to tym mysli.
  2. Toto su malo skodlive kecy ale su. Uz som pisal deti su take onake hentake, kazdy toci o tom co vsetko robia zle, pritom problemy su skor inde. Nemyslim si ze je nejaky zasadny problem ci deti jazdia viac tyce, alebo hlboky sneh, alebo nieco ine. Nemyslim ani to, ze je problem ak chcu mat rodicia doma sampiona, alebo ze to chce aj dieta samotne. Skor to, ze drviva vacsina aj tak medzi 15–18 rokom skonci, mozno o to lepsie si ten cas uzit niecim co deti bavi. Hlavne ak nemaju nejaky mega talent a dostatok financii z rodiny (idealne oboje).
  3. Si videl nejakych MIT, NASA inzinierov behat po Streife merat aktualne, priemerne, a maximalne pretazenie jazdcov pocas preteku? Nie, ani ja. Ich vypocty a kecy okolo „G“ su asi na takej istej odbornej urovni ako vypocty inych teoretickych dementov z inej univerzity, ze menej krojene lyze v GS sposobia menej zraneni. Tym samozrejme nechcem povedat, ze na veci sa neda pozerat aj odborne, aj cez rozne vypocty a vysoku vedu, ale musia to robit ludia co maju aspon trocha o danej veci sajnu. A v neposlednom rade idu so svojou kozou aj realne na trh. Nie take okuliarnate telata, co potrebuju vyprodukovat jedny skripta rocne, aby ziskali pred meno dalsi titul. Snad je jasne ze v takej praci kde o nic realne nejde, tak dotycny moze napisat hocico a tak to aj potom vyzera. Ake je „G“ v lyzovani je uplne nepodstatne, kedze tu silu treba tak ci tak, a kazdy ma preto v posilovni robit maximum. Bezohladu na to ci G na Streife je 5 alebo 300. Zhodnotenie potrieb sily lyziara sa jednoducho spravi tak, ze lyziar si obuje lyze a ide lyzovat. Bude to cca 1500× presnejsia metoda ako vypocet nejakeho magora, ktory v zivote nestal na lyziach.

10.12.2018 18:35:10 #60 

IIIvan muž

>> #59, ivan-ski, 10. 12. 2018 17:12:27

1. nič o zranení tam Miša nepíše, len o tom, že nejde moc hlboko, lebo jej to stačí z dôvodu „sport-specific strenght“.
  2. predtým si to označil za „úplné kecy“, teraz už sú to len „málo škodlivé kecy“?

Potom ide typická nič nehovoriaca fráza „problémy sú skôr inde“, ale ako obvykle neprezradíš kde.

Btw ja sa určite nezastávam trénerov, čo zaspali dobu a akosi sa neadaptovali na zakrivené lyže a rozdiely, ktoré to obnáša, alebo učia niečo mechanicky a bez rozmyslu ako to uplatniť na konkrétneho zverenca.

V každom odvetví sa musíme neustále vzdelávať a adaptovať a v každom športe sa nájdu aj tréneri, ktorí idú z dobou a snažia sa vzdelávať, aj keď ich je asi menšina(všetko je to o konkrétnom človeku). Preto paušálne nehádžem všetkých do jedného vreca…

3. MIT alebo podobných som teda videl práve na Streife v danej súvislosti, presne z dôvodu zdokonalenia fyzickej prípravy, konkrétne sily. A NASA zase priniesla za posledných X rokov do športu kopec technológii, ktoré uplatňujú napr. v NBA, NFL alebo „mojom“ UFC. Ich technológie umožňujú napr. „predpovedať pretrénovanie“ a tým mať obrovskú výhodu vo vrcholovom športe, kde sa ide na doraz.

A predstav si, že daná technológia je dostupná v určitej forme aj komerčne(len na to treba širšie znalosti pre uplatnenie, nie že štukneš zázračný gombík a hotovo). Prezentuješ všetko štýlom súdruhov z NDR z Pelíškov, ale miesto toho by si mal radšej viac otvoriť oči…a ku „G“ som už napísal ozaj dosť, že to nie je nejaký teoretický konštrukt, ale reálna a merateľná sila, s ktorou musí každý vrcholový tréner rátať, že ako a kam pôsobí a tomu prispôsobiť prípravu.

Nie take okuliarnate telata, co potrebuju vyprodukovat jedny skripta rocne, aby ziskali pred meno dalsi titul…

To je zaujímavé zovšeobecnenie…aj mňa poctíš zaradením do takejto kategórie?

Ake je „G“ v lyzovani je uplne nepodstatne, kedze tu silu treba tak ci tak, a kazdy ma preto v posilovni robit maximum…

Ako určíš mieru, akú silu potrebuje mať ten konkrétny lyžiar? A nebude náhodou rozdiel medzi slalomárom, GSákom alebo zjazdárom? Nemyslím, že treba čistého slalomára nejako extra trápiť ťažkými váhami, ale zjazdári to potrebujú hodne.

LYžiar si obuje boty a ide lyžovať a tréner mu potom v lete určí koĺko musí dvihnúť kg a bude to 1500× presnejšie? :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy