02.04.2014 14:08:23 #31
>> #30, korsičan, 02. 04. 2014 14:01:49
Máš navigaci? Zadej si tam Prostějov – Chamonix nebo Prostějov – La Plagne. Mrzí mě, že si myslíš, že si vymýšlím, ale já nemám proč. Hezký den a přeju ti míň arogance.
02.04.2014 14:15:04 #32
17h autobusem z Prostejova do La Plagne mi prijde jako docela realna
hodnota, ikdyz uz celkem dost nasponovana. Samozrejme bez jakehokoli presedani,
prekladani nebo 45min zastavek. A taky to chce autobus bez vleku (ma povolenu
vyssi rychlost na dalnici) Jak uz jsem psal, jezdime takhle uz dlouho a vychazi
to (letos v lednu Praha – LaPlagne za 15h).
Parkrat jsem jel vlete do Francie osobakem nebo dodavkou na vodu a neni to
o moc pohodlnejsi nez tim busem, snad akorat ze si clovek muze zastavit kdy
chce a kde chce a usetri nekolik hodin casu (zhruba 2–3). Ale chce to stridat
vic lidi u rizeni.
02.04.2014 14:17:31 #33
Byl jsem v Alpe d Huez v lednu 2012, cesta autobusem z Prahy 25–26h(ještě jsme rozváželi lidi do dvou dalších středisek – peklo!). Počasí celej tejden naprosto luxusní, pořád azuro, mrzlo, před naším příjezdem napadla hromada sněhu, celej tejden skoro všude manšestr. Bohužel kamarádka si tam přetrhala předposlední den vazy v koleni (kde nebyl manšestr), měli jsme pojištění od Allianzu, bohužel taky prd platné, chtěli 400 eur za svoz + u doktora za retgen,dlahu další 100 euro = 500 euro na dřevo jinak nedaj lyže. Další specialitka byla odchod od doktora, nikoho pak už nezajímalo že nemůže chodit aby jí aspoň odvezli do apartmánu, takže jsme kamarádku odnesli v náručí, krásné služby za 500 éček. Těch 500E jsme nějak složili a pojišťovna pak zpětně všechno proplatila ale nic příjemného. Jinak lyžování bych tam hodnotil kladně.
02.04.2014 15:37:08 #34
Na mne to působí tak, že Dave prostě jel někde, aniž měl představu, co ho čeká a jak to tam běžně funguje (resp. někdo, kdo ho zlanařil, mu to zavčas neřekl), protože spousta věcí, které zmiňuje ve svém příspěvku, jsou běžným průvodním jevem lyžování ve Francii, které se prostě svým průmyslovým, odosobněným a od počátku plánovitým pojetím liší od lyžování v jiných alpských zemích, což je třeba v posledních číslech Snow zajímavě popsáno v článcích o vzniku středisek.
Byl jsem se skupinou přátel a známých v Oz/AdH letos v únoru (viz. http://snow.cz/…-alpe-d-huez ) a nemám nic zásadního, co bych vytknul nebo co nějak zásadněji vybočovalo ze standardu francouzských megaareálů (až na cenu, ta je v Oz jednoznačně super). A samozřejmě toto pojetí lyžování a všeho, co s tím souvisí, nemusí vyhovovat každému.
Zmíním pár věcí, které zazněly v Daveho příspěvku:
- Vzdálenost: Ano, Francie je daleko, obzvláště z Moravy, i když cesta je z 95% po dálnici. Určitě by mne zajímalo, proč ale bus vyjížděl z Brna už ve 3. My jezdíme s CK, která má pak po ČR často až 5 dalších zastávek, a čas pro Brno je proto už 17.00. A abychom nedojeli do střediska brzo, tak často ještě strávíme nákupy až 1,5h v supermarketu pod kopcem. I tak jsme byli letos v OZ už asi ve dvě. Tzn. pokud jde o přímý autobus, ne „sběrný“, může z Brna vyrazit klidně v osm večer. A je také dobré se zajímat, jakými autobusy CK disponuje a zda nízká cena zájezdu také neodráží kvalitu busu, pohodlí a malou rozteč sedadel apod.
- Ubytování je běžně od 16.00 a v den odjezdu do 10.00 (standardní check-out nejen ve FRA) a každá solidní cestovka na to upozorňuje ve svých podmínkách. To, že to pak někdo do večerního odjezdu busu prostojí, prochodí nebo prosedí někde po středisku, je jeho volba. Kdo jednou zkusil, tak ví, že není o co stát. Sobota je často ten nejlepší lyžařský den, kdy je počet lidí na svazích je řádově třetinový, a sedmý den skipasu není taková položka (v AdH 510 Kč), někde je dokonce zdarma.
- Velikost ubytování – opět jde o údaj, který je uváděn v katalozích. Je faktem, že s velikostí a známostí střediska klesá velikost průměrného studia/apartmánu (někde až na vražedných 13m2 při ST2), tudíž za kvalitnější ubytování je nutné si připlatit. Navíc obvyklým vybavením jsou rozkládací „šuplík“ (který pak zabírá místo) a palanda, takže ideální obsazenost je o 2 osoby nižší, než je maximální kapacita. Strávit týden v plném obsazení a s cizími osobami musí být skutečně zážitek pro otrlé, který má k dovolené daleko.
- Skibusy obvykle mezi jednotlivými stanicemi nejezdí, pouze v rámci jednotlivých (větších) stanic, neboť tyto, sic jsou od sebe přes kopec často na jednu nebo 2 lanovky a pár km, tak po cestě je to několik desítek km s převýšením klidně 1 km. A vzhledem k tomu, že jde o umělé střediska, kde jsou prakticky jen lyžaři, kteří jsou schopni se po tomto rozsáhlém areálu pohybovat násobně rychleji a všichni bydlí do párs et metrů od lanovky, nevím, kdo by skibusy jezdil. A také vůbec proč a kam, protože zde prostě není potřeba sbírat lyžaře a dovážet je pod kopec a zpět. Podobně jako třeba v Silvretta Arena. Předpokládám, že mezi Ischglem a Samnaun také nejezdí skibus, jen místně.
- Stížnost si na vyzouvání „jak u blbých“ nechápu, tato skutečnost je zřejmá ze skimapy a nadprůměrného počtu hlavně velkokapacitních kabin (proti „pochoďáku“ pod Matterhornem je AdH naprostá pohoda). Je pravdou, že lanovky obecně nejsou žádná hitparáda, ale je to pochopitelné vzhledem k tomu, že okrajové části areálu mají zlomkovou návštěvnost proti centrálnímu kotli, který je možné s jednou výjimkou projet na moderních zařízeních. Tudíž situace obdobná jako u jiných vyhlášených středisek. Třeba v Saalbachu se na hlavním okruhu jede dokonce kotvou.
- Na úpravu sjezdovek jsou rozdílné názory, ale fakt je ten, že některé červené a černé se upravují obden, popř. boulovaté svahy se někdy neupravují vůbec. Můžu srovnat s IT, AT i SUI a rozhodně nejdev průměru o zásadní rozdíl (osobně jsem zažil asi nejhorší úpravu v Itálii – Cervinia). A konkrétně v AdH jsme v okrajových částech ještě i ve 3 odpoledne jezdili po umlácených dálnicích.
- Restaurace – s popsaným jsem se za 15 let nesetkal, vždy jsme si sedli, kde jsme chtěli. Ceny jsou vyšší, zřejmě dáno pojetím ubytování ve Francii, které je až na výjimky bez jídla. Ale i tak, kámoši si dávali oběd od 9 EUR a denní menu bylo od 12 EUR.
- Pojištění – nevím, zda je to platí 100%, ale běžné zásahy spojené se zraněním se ve Francii platí hotově (bohužel také máme zkušenost) a solidní CK na toto upozorní. Obvykle jde o soukromé ordinace a zařízení. Po návratu vše pojišťovna bez problémů proplatí. Opět skutečnost, na kterou některé CK upozorňují.
- Poměr cena/výkon – zde budu rád za každý tip na středisko obdobné velikostní kategorie, blíže ČR, kde pořídím týdenní lyžovačku s ubytováním pod 6 litrů bez dopravy, protože ve většině větších a známějších středisek a AUT a IT, nemluvě o SUI, se do tohoto tak tak vejdu se skipasem. My jsme při polovičním obsazení studia a k tomu v hlavní sezoně zaplatili v přepočtu 48 EUR za 1 den lyžování, a to byl nejdražší nabízený termín (mimo pár týdnů francouzských prázdnin, kdy ceny skočí klidně o 50% nahoru a zájezdy se skoro nenabízejí).
02.04.2014 18:19:13 #35
Je zajímavé jaké reakce – od odmítavých až po potvrzující jsem svým reportem vyvolal. Vězte, že mé kritické tony nebyly primárně vyvolány ani délkou cesty, ani velikostí ubytování a ani kvalitou lanovek. Byly vyvolány dvěmi, pro mne klíčovými skutečnostmi: 1.) Když se mi něco „stane“ pak mi je pojištění Alpenverain k ničemu – platím hotově. Což je v traumatické situaci zranění skutečně skvělá situace vč. logiky nezaplatíš bereme ti lyže. 2.) Kvalita stravovacích služeb je taková, že ceny jsou vyšší než v st. Antonu a kvalita nižší než v třeba na Stuhlecku. Jinými slovy, když už jsi tady tak tě „oškubem“. Ceny v Carefure supermarketu u Grenoblu jsou totiž nižší než v Rakousku a jen o něco vyšší než u nás. Takže ona „přirážka“ na sjezdovce, mi silně připomínala restaurační služby v dobách před rokem 1989. Ani jedno nemíním tolerovat a trpět. Takže skutečně NE ! V celku konstruktivní byla připomínka – tak nám řekni alternativu. A já ji pro Vás skutečně mám, je to kombinace pro Freeridery a to kombinace dvou středisek ležících od sebe cca 30 Km a nijak nepropojených a to Kripennstein http://www.dachstein-salzkammergut.com/ a tauplitz http://www.dietauplitz.com/ Lze je dobře kombinovat, pokud je pak zájem na Krippenstainu lze bydlet přímo na sjezdovce viz. http://www.krippenbrunn.de/
nebo u Míly dole ve vesnici http://www.alpen-aktiv.cz/
V Tauplitzu je pak krásné Therme vč. sauny. Upozorňuji – jde o kombinaci pro freeridery. Nikoliv pro klasické lyžaře. Vzdálenost z Brna je cca 500 Km. Takže cca 5 hod cesty. Kdo chce zjistit více nechť se podívá na stránky mnou uvedené. Pár fotek ukázáno níže.
02.04.2014 18:37:21 #37
>> #23, ****, 02. 04. 2014 13:31:14
Myslím, že ti letos chybí Švýcarsko – co zkusit ještě http://snow.cz/…os-svycarsko ?… – 7h.cesty…
02.04.2014 22:17:58 #38
>> #36, DAVE71, 02. 04. 2014 18:23:57
ale jak píšeš- to je alternativa možná pro freeridery, takových alternativ se dá najít vcelku dost. S jídlem na sjezdovkách v celku souhlasím. To si může Francie se Švýcarskem podat zdánlivě ruku. Ale taky se dá najít a ve většině středisek kde jsem byl ,jsme našli restaurace s relativně dobrým poměrem cena/jídlo.
02.04.2014 23:02:08 #39
>> #31, ****, 02. 04. 2014 14:08:23
Mám navigaci …
Jenže ta udává čistý čas jízdy za předpokladu, že budeš využívat maximální povolené rychlosti na dané trase. A autobus jí má v tomto případě na 1263km z 1375km o 30km/h nižší.
A mám dotaz, ty máš navigaci ??? Od kdy je vzdálenost Prostějov – La
Plagne o 100km blíž, než vzdálenost Brno – La Plagne ???
02.04.2014 23:17:33 #40
>> #32, Myval, 02. 04. 2014 14:15:04
Tak v tom případě už zbývají jen ty 2h z Prahy do Prostějova a jsme
doma …
03.04.2014 07:35:07 #41
>> #39, korsičan, 02. 04. 2014 23:02:08
Korsičane, s dovolením bych Ti připomněla, že nikde v mých příspěvcich není věta o tom, že bych někomu nevěřila, že jel do Francie 24 hodin nebo i dýl. Dovolila jsem si pouze uvést, že všechny mé cesty do Francouzských hor nebyly delší než 17 hodin. Nevím, jaký máš důvod mě neustále podezírat ze lži. Rozdíl 100 km mezi Brnem a Prostějovem jsem zadala odhadem, možná je to o trochu víc, možná míň. Omlouvám se, jestli jsem se Tě dotkla svými zkušenostmi z Francie. Jestli bylo Tvým cílem otrávit někoho, kdo má pozitivní zážitky s lyžováním v této zemi, tak se Ti to povedlo, gratuluji.
03.04.2014 08:53:09 #42
>> #39, korsičan, 02. 04. 2014 23:02:08
Nevím, s čím máš problém. Loni Les Menuires – Olomouc busem za 20h. A v tom 1h na nákup v Moutiers, cca. 1,5h na zajížďky a čekačky v Praze a Plzni + ranní delší pauza na Rozvadově. K tomu + 15 minut na Olomouc. Takže přímým busem bez delších zastávek v pohodě 17h.
03.04.2014 09:10:25 #43
>> #35, DAVE71, 02. 04. 2014 18:19:13
…je to kombinace pro Freeridery a to kombinace dvou středisek ležících od sebe cca 30 Km a nijak nepropojených a to Kripennstein a Tauplitz…
Citim se byt taky freeriderem Na Krippu jsem byl jednou na tyden, bydleli jsme samozrejme u Mily,
nebylo to spatny, ale tejden je moc dlouhej. Kdyz napadne tak je to na 2–3 dny
jezdeni, vic ne. Takze jsme pak jezdili do Gosau (a stejne uz bylo skoro vsechno
rozjezdeny). Tauplitz mam v planu uz delsi dobu, jeste se to nepovedlo, urcite
to bude dobra vikendovka, mozna na 3 dny. Ale musi prijit severni fronta, ne
jako letos 90% snehu slo z jihu.
Ono vubec pro „ortodoxniho hledace prasanu“ je tydenni zajezd na hory zaplacenej nekolik mesicu dopredu docela nesmysl. Proste loterie napadne / nenapadne. Lepsi je byt pripraven a ve ctvrtek se podivat kde nakydalo (nebo jeste nakyda) a v patek vyrazit, pripadne to o par dni dovolene protahnout. Nejlepe pak obytnym autem, aby odpadly starosti s hledanim ubytovani (hlavne v unoru)… Ale neni pro kazdyho jednoduchy na takovou metodu jezdeni pristoupit.
03.04.2014 10:29:59 #44
>> #42, Tesna, 03. 04. 2014 08:53:09
± 18 hod jsem jel už kolikrát. Mně autobus naprosto nevadí, s partou lidí je to naopak skvělý – nikdo se nemusí nervovat s řízením, ,může se i prospat a jedna pražská kancelář jezdí i s lůžkovým busem.
03.04.2014 18:35:08 #45
>> #43, Myval, 03. 04. 2014 09:10:25
Souhlasím – Kripenn je na 3–4 dny proto kombinace s Tauplitzem – pak dosáhneš krásných zážitků na týden…
03.04.2014 22:02:16 #48
>> #47, PetrAT, 03. 04. 2014 21:00:34
Pípáky a lopaty a kompas skoro vždy. Teď na jaře do 13–14 hod. je to relativně!!bezpečné i bez pipsu a vybavení, když před tím 3–4 dny nesněží. Sníh se už stačí rozdílem deních a nočních teplot za tu dobu provázat s tvrdším podkladem. Normál je, že po obědě vypadávají první prudší jižní svahy,odpoledne západní. Severní a východní jsou relativně v klidu. POzor na velké oteplení a převěje na hřebeni,tam nikdy nevíš, jak je to provázaný s podkladem.
04.04.2014 09:24:16 #49
>> #47, PetrAT, 03. 04. 2014 21:00:34
Pokud jedu do terenu tak se snazim mit vzdy pipak, sondu a lopatu. A nejezdit sam a pozadovat po ostatnich aby meli taky vybaveni a umeli s nim zachazet. Uz jsem byl svedkem nekolika krizovek , nastesti to vzdy skoncilo jen leknutim nebo v jednom pripade modrinama a zlomenym snowboardem. Je potreba byt opatrny, zkoumat teren a ziskavat zkusenosti. Jak pise Thomas.....
Ono i v breznu se to umi nekde pekne vysypat (ikdyz tu na fotce dole zrejme odstrelili frantici umele)
04.04.2014 12:38:09 #50
>> #45, DAVE71, 03. 04. 2014 18:35:08
Tauplitz poznám. Bol som tam dva krát. Pre free mi pripadá celkom super. Každý deň zlyžované všetky kopce. Známa tam má 2 izb. apartnám cca. 4km od nástupnej stanici. V prípade záujmu ju môžem osloviť. Ceny má veľmi prijateľné. Myslím že lepšie, ako na tej Vašej (českej) chate. Tá je však priamo na svahu.
04.04.2014 13:49:52 #51
>> #46, Thomas, 03. 04. 2014 20:29:56
Heiligenblut – tam bych se chtěl v další sezóně dostat – slyšel jsme jen samou chválu, takže jsme zvědav…
04.04.2014 13:53:22 #52
>> #49, Myval, 04. 04. 2014 09:24:16
Souhlasím s předřečníky – lopatka + pipák, já vozím tedy ještě pro jistotu 4 metry lana + stoupací pásy. A zásadně baťoh a v něm pití a nějaké malé jídlo.
Jinak však proti všem pravidlům jezdím sám. Zatím jsem nenašel nikoho kdo by byl ochoten jezdit tam kam mířím já – většina řekne že jsem blázen a že se nepřijeli do hor zabít. Takže tak,,,
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.