Jak začít? (strana: 3)

25.11.2018 13:27:58 #61 

PavelC muž

>> #59, M.art.in, 25. 11. 2018 13:23:18

Tak tady není co řešit, tohle je výborná volba.

25.11.2018 13:35:15 #62 

PavelC muž

25.11.2018 13:36:08 #63 

Harry žena

>> #59, M.art.in, 25. 11. 2018 13:23:18

Neviem ci si mal len stastie,alebo to bol krok planovany s rozumom.

V kazdom pripade,snaz sa postudovat dovtedy par vlakien okolo techniky co sa tu rozoberalo,aby si u Ondru nebol uplne mimo.

A krok je to asi najlepsi,aky si mohol urobit.

Taky odporucam kazdemu.Pocuvaj veeelmi pozorne,za tie prachy dostanes velmi cenne informacie aj so spetnou vezbou.

Ak by Ta Ondro sklamal:},viem Ti este dohodit par tipov na pomoc.Jeden uz Ti tusim pisal sukromne.

>> #56, TNS, 25. 11. 2018 13:03:40

Kedy Ti emigroval…?

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

25.11.2018 14:01:30 #64 

TNS muž

>> #63, Harry, 25. 11. 2018 13:36:08

Mne nikto neemigroval.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

25.11.2018 14:07:52 #65 

Harry žena

>> #64, TNS, 25. 11. 2018 14:01:30

Fajn,pozdravuj.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

25.11.2018 14:20:00 #66 

M.art.in muž

>> #63, Harry, 25. 11. 2018 13:36:08

Vlákna s technikou zpětně probírám a právě v jednom z nich tuším že Krab dával radu ohledně Ondřeje Nováka. Pro mě to byla vloni první sezóna kde jsem byl na lyžích opravdu více než doma, na začátku rychlý progres, ale tím to skončilo. Rady jsem slýchával, teoreticky jsem se to snažil pochopit, ale realizace bez zpětné vazby nikam nevede. Proto a byl to krok plánovaný s rozumem jsem zvolil letos tuto cestu, navíc na začátku sezóny. Koho jsi myslel že mi psal souromě ? Každé rady si vážím a moc rád přijedu na lyže potrénovat v podstatě kamkoli.

Rock 'n' Roll Forever...

25.11.2018 14:47:17 #67 

M.art.in muž

>> #60, IIIvan, 25. 11. 2018 13:24:14

No vidíš a rádci na svahu mi naopak většinou tvrdili: „strašně rychle zahajuješ druhý oblouk, nech to dojet až ucítíš že zpomaluješ a pak teprve toč“ Taky jsem dosával rydy typu „jen se naklop a nic nedělej, lyže pojedou sami“ a rada všech rad futrál "kup si krátký lyže, tohle co máš jsou obřačky které jsou na naše sjezdovky na hovno :)

Rock 'n' Roll Forever...

25.11.2018 16:31:44 #68 

MPS

>> #50, M.art.in, 25. 11. 2018 11:58:15

Hele neztrácej naději…fotka ve Tvém avataru je fakt slušná…

K Tvé jízdě, no v podstatě klasika…především zahájení oblouku máš úplně špatně…zahajuješ ho vystrčením vnitřní lyže dopředu ( nejvíce patrné v momentě kdy jedeš kolem kameramana) jejím následným zatížením na úkor vnější pak je to jestli oblouk přetahuješ nebo ne úplně jedno…tahle Tvá nájezdová pozice Ti vlastně úplně znemožní udělat cokoli správně…pokud bys něčemu co píšu nerozuměl klidně se ptej…

PS : pro účel rozboru opravdu špatně natočené

25.11.2018 16:45:21 #69 

adam 1

>> #68, MPS, 25. 11. 2018 16:31:44

Jak se má soustředit na jízdu „vnitřní/vnější“ :))když na něho volá kameraman/svokra „ahoj broučku“? :)To tě neskutečně rozhodí.

25.11.2018 16:58:52 #70 

MPS

>> #69, adam 1, 25. 11. 2018 16:45:21

I kdyby byl plně soustředěn udělal by to stejně…je to jeho zažitý pohybový stereotyp…

25.11.2018 17:17:13 #71 

IIIvan muž

>> #67, M.art.in, 25. 11. 2018 14:47:17

tak to boli zlí poradcovia. keď budeš predlžovať oblúk, tak logicky pôjdeš širší koridor. lyža zatočí sama? v podstate áno, treba ju naklopiť(viac ako je bežné), omnoho skôr ako je zvykom a zaťažiť…to je to, čo som písal o fyzike apod. a už asi vieš, že R19 majú od obračiek ďaleko – ale na učenie sú fajn. ver tomu, že po ďalšom štúdiu a tréningu s Ondrom im budeš nadávať „samotočky“ :)

25.11.2018 17:30:59 #72 

IIIvan muž

>> #68, MPS, 25. 11. 2018 16:31:44

áno, bez správneho zahájenia to nejde ani v ďalšich fázach oblúku.

>> #69, adam 1, 25. 11. 2018 16:45:21

to by som chcel vidieť svokru, ktorá by kričala „ahoj broučku“ :)

25.11.2018 17:55:10 #73 

M.art.in muž

>> #70, MPS, 25. 11. 2018 16:58:52

Přesně tak. Brouček v tom nehraje roli. Brouk v hlavě však ano :) To s tím strkáním vnitřní dopředu mi bylo taky v začátcích podáno že to tak mám dělat. No naštěstí ty zlozvyky nemám dlouho zažité, tak na ně zapomenu a začnu pěkně od nuly.

Rock 'n' Roll Forever...

25.11.2018 17:58:32 #74 

M.art.in muž

Rock 'n' Roll Forever...
Fotky

25.11.2018 18:03:07 #75 

IIIvan muž

>> #73, M.art.in, 25. 11. 2018 17:55:10

Začnu opět od nuly – oplatí sa to. A zo začiatku takmer vôbec „nejazdiť“(voľne, podľa seba). To je svokra? :)

Niečo ešte napíšem(ku technike), len som rozhodený z neštartujúceho auta dnes.

25.11.2018 18:09:09 #76 

HonzA_ muž

>> #73, M.art.in, 25. 11. 2018 17:55:10

Ano, strkání vnitřní dopředu je plně v souladu s ostatními radami, které jsi dostal. Jejich jediným problémem byolo to, že nemají s lyžováním nic společného.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

25.11.2018 18:33:55 #77 

M.art.in muž

Rock 'n' Roll Forever...

25.11.2018 18:36:40 #78 

M.art.in muž

>> #75, IIIvan, 25. 11. 2018 18:03:07

Počkat… koukám že ve slovenčině mám taky pěkný zmatek, svokra není přítelkyně ? Je to tchýně žejo ? Safraholte už zas vystrkuju vnitřní dopředu :D

Rock 'n' Roll Forever...

25.11.2018 18:58:04 #79 

IIIvan muž

>> #78, M.art.in, 25. 11. 2018 18:36:40

Haha, jasné „tchýně“ – Adam použil SK výraz(alebo tam u nich tiež tak povedia), tak som myslel, že to všetci CZ viete… :) Tie jazyky sú niekedy sranda, vieš ako niekedy zamrznem pri písaní článkov v češtine nad úplne jednoduchým slovom?

No, vnútornú nohu treba odľahčiť v úplnom zahájení oblúku, ťažko popísať, ale ktosi použil výraz „zatáhni vnitřní bok“. Súčasne musí byť vonkajšia noha dosť napnutá, aby sa pekne zaťažila. Tiež je dôležité časovanie – predstav si, že končíš(lyže sú skoro vo vrstevnici) oblúk – vtedy sa nesmieš báť nechať „padnúť“ telo(gravitáciou) dolu kopcom(a zároveň stiahnuť ten vnutorny bok a zaroven napnut vonkajšiu). Predpokladom je v tejto fáze zrovnaná panva kolmo na smer lyží(aj telo, kolená..), vonkajší bok nesmie zaostávať(ako vidno pri prejazde okolo „broučka“…

25.11.2018 19:09:59 #80 

Harry žena

M.art.in,

bude velmi fajn,teda ak to tu vydrzis,poreferovat o polyzovani s Ondrou.

Priamo,cestne,ne­zatazene egom, tak sudruzsky otvorit svoje vnutro a pocity z toho cim prejdes a zazijes za ten den.

Co si musel zmenit,ako sa zacnes na lyziach citit,a vsetko okolo toho.

Budes dobry studijny material pre vsetkych co sem na Snow zabludia,a vlakno pocitaju.Lebo to cim prejdes,sa tu tyka pomaly kazdeho noveho dotazujuceho.Ni­ezeby to tu nebolo uz x krat popisane,ale ked sem dorazi p.Krab,bude moct na tomto vlakne ukazovat,co znamena „mainstreamovo“ lyzovat , co sa ma menit a preco.

Drz sa.

caute Harry

25.11.2018 19:10:25 #81 

adam 1

>> #78, M.art.in, 25. 11. 2018 18:36:40

Chrobáčik „do pluhu v pluh/ch“:))

25.11.2018 20:07:26 #82 

MPS

>> #79, IIIvan, 25. 11. 2018 18:58:04

zatáhni vnitřní bok není povel na odlehčení, ale na skutečné zatažení vnitřní/vnitřního boku dozadu tak abys při zahájení s vnitřní nevykračoval dopředu… V podstatě jakobys chtěl dostat pánev do mírné rotace do oblouku…

25.11.2018 20:11:48 #83 

IIIvan muž

>> #82, MPS, 25. 11. 2018 20:07:26

ano, dalej som pisal o „stacked position“(zrovnat panvu atd.), odlahcenie je len cast toho co treba spravit, tj aj odlahcit aj zrovnat panvu do neutralu…

25.11.2018 21:19:59 #84 

m3 muž

>> #76, HonzA_, 25. 11. 2018 18:09:09

Jejich jediným problémem byolo to, že nemají s lyžováním nic společného

:-D

25.11.2018 21:25:30 #85 

TNS muž

>> #57, PavelC, 25. 11. 2018 13:15:55

„Musíš mě někdy u něj domluvit nějaký rychlokurz na svahu . V tomto případě, bych měl jednoznačně zájem, zkusit poprvé v životě instruktora.“

To je trochu ošemetné. Z toho čo ja viem.

1.Snaží sa fyzicky učiť na svahu čo najmenej. Skôr tomu šéfovať.

2.Pôsobí v dvoch odlišných funkciách. Tréner/Inštruktor a ďalších pre debatu momentálne nepodstratných. Treba na to myslieť, že si neobjednávaš trénera pretekárov, ale inštruktora lyžovania.

…len ako upozornenie na tvoj dotaz „rýchlokurzu na svahu“. Viac ľudí by mohlo byť sklamaných, ak by im niekto začal vysvetľovať základy v pluhu. Alebo im narušil predstavu o správnych pohyboch a ich následnosti podľa fóra. Každopádne je to fajn chalan(za to ručím) a určite Ťa neuhryzne, keď sa ho na možnosti výuky opýtaš sám. Ja s ním posledné sezóny takmer nejazdím. Čo ma osobne mrzí.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

26.11.2018 00:43:47 #86 

ondrada muž

Tak já jsem to celé pozorně vyslechl a vyvodil jsem z toho ten závěr, že bude-li ještě někdy příležitost a budu nabádán k nějakým dalším činnostem, že se vám na to… Ne ne ne, nevyto :)

Ale opravdu jsem si to tu (teda nejen tu, ale i porůznu vedle v několika starších vláknech, založených dříve mě podobnými existencemi, který jsem během svých několika málo okamžiků nečinnosti potkal) celé pozorně přečetl, a nějaký závěry jsem vyvodil :) Byť mě ještě čeká studium materiálů od jedné místní dobré duše, ke kterým se snad přes týden dostanu, mám pocit že tak nějak průběžně začínám chápat spoustu věcí, začíná mi dávat smysl proč by měly fungovat a začínají mi zapadat do souvislostí. A snad i začínám chápat který dobrý rady s tím lyžováním nic společnýho nemají, a snažil jsem se je nekrátkou dobu aplikovat zbytečně, protože mi „to prostě někdo poradil tak to tak musí bejt“. Tak mi tu rezoluci třeba ještě nekdo okomentuje.

Dejme si tedy nyní teoretické okénko prozírajícího jelita:

1. Je fajn vidět, že v tom nejsem sám. Že tu jsou jiní v podobný situaci a že tu jsou zkušenější kteří nás lamy neváhají podpořit, za to díky :) Já s sebou teda nemívám nikoho kdo by na mě křičel „Ahoj broučku!“, takže se nemůžu vymlouvat na ztrátu koncentrace, ale tak aspoň mě to to nebude svádět. Nebo budu tvrdit že jsem viděl medvěda… :)
  2. Stejně jako jiní, i já jsem dostal spoustu skvělých rad který, jak čím dál víc vidim, jsou o spoustě rozmanitých činností, jen ne o lyžování
  3. Snažím se jet po obou lyžích a rozkládat si mezi ně váhu (ano, jedna z dobrých rad – „musíš se naučit v oblouku stát na obou lyžích aspoň rovnoměrně, když už ne víc na vnitřní, protože tak se jezdí carving“). Místo toho musím od začátku oblouku cpát váhu na vnější, a vnitřní odlehčovat.
  4. Na začátku oblouku vystrčim vnitřní nohu dopředu a mám jí tam celou dobu (další z dobrých rad – „musíš prostě naklonit lyže a stát na nich jako normálně, s váhou nad chodidlama, a ony už zatočí samy, protože tak se jezdí carving. Vnitřní noha ti vyjede dopředu protože jí musíš skrčit, to je v pohodě, s tim nejde nic dělat když chceš jezdit carving“). Místo toho musím odlehčenou vnitřní nohu cpát pod sebe (tj. dozadu) čehož vedlejší efekt je, že pánev nemá tendenci vytáčet se ven z oblouku a vnitřní lyže, když už by byla zatížená, bude mít největší zátěž ve špičce.
  5. Od začátku oblouku se snažím odklánět vršek těla směrem nad lyže (třetí dobrá rada – „musíš se tělem vyklonit z oblouku, abys měl prdel co nejníž a tím co nejvíc naklonil lyže, aby víc zatáčely samy, bo to tak dělaj borci ve svěťáku který jezděj carving“). Místo toho bych se měl vys*at na všecky odklony a radši se postupně odspodu pokládat do oblouku, čímž víc zatížím lyži a až když to bude nutný, tak se třeba odklonem trochu dovyvážit abych nespadl dovnitř oblouku.
  6. Z oblouku se zvedám tak, že si začnu stoupat na vnitřní nohu (asi poslední dobrá rada – „máš tam moc malej vertikální pohyb, musíš se naučit mezi obloukama odlehčit lyže, to je stejný jak když smýkáš, zvedneš se a pak nakloníš lyže na druhou stranu a ony už zas zatočí samy, bo to je carving, ten je tak vymyšlenej a proto máš ty křivý lyže“). Místo stoupání si na vnitřní je dobrý razantně povolit zatíženou vnější nohu, což způsobí, že přestanu vyrovnávat přesně tu sílu, která tlačí vnější lyži někam mezi „dolu“ a „ven z oblouku“ a způsobuje že je lyže zaříznutá a drží. A tahle síla, kterou najednou nic nebrzdí, mě v podstatě přehodí přes lyže do dalšího oblouku.
  7. V oblouku jsem jak po týdnu indický kuchyně – sedím na hajzlu a tlačím v předklonu. Což je výsledek kombinace předchozích bodů a vlastní invence („když budeš mít prdel v poloze ‚tureckej záchod‘ tak budeš mít nízko těžiště takže budeš stabilnější a líp se ti pojede a budeš mít prostor prošlapat většinu bordelu kterej cestou potkáš, takže se nerozsypeš v první vyrytý ďouře. A když se k tomu trochu předkloníš, tak budeš mít to těžiště i skoro nad chodidlama, jak ti řikali že se jezdí carving, takže asi cajk“). Místo toho musím zvednout prdel a dostat těžiště víc nad špičky (bot, a tedy potažmo i lyží). V čemž mi krom zvednutý prdele pomůžou i body 3, 4 a částečně asi i 6. A to samo mi pomůže i v dosažení něčeho jako „agresivnější pozice“ místo tý slušně řečeno „defenzivní pozice“ a zatížení špiček lyží. Tady mi jen není úplně jasný, co pak budu dělat až nějakou tu ďouru potkám, abych se neporoučel ladnou piruetkou k veverkám do lesa.
  8. Když tohle všechno udělám, přestanu v důsledku mít i potřebu točit ramenama a mávat rukama jak na balkóně na prvního máje.

Má to hlavu a patu, nebo jsem furt úplně mimo i v rovině teoretické? :)

26.11.2018 06:42:44 #87 

HonzA_ muž

>> #86, ondrada, 26. 11. 2018 00:43:47

Dobrý, můžeš na kopec a začít zkoušet jak to funguje.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.11.2018 07:13:37 #88 

PavelC muž

>> #85, TNS, 25. 11. 2018 21:25:30

Moc děkuji za info a posílám SZ.

26.11.2018 08:03:08 #89 

IIIvan muž

Chápeš dobre základné rozdiely medzi „bežným“ štýlom a správnym(a hlavne prečo). Na „rozbeh“ ale potrebuješ niekoho na svahu – po prvé, kontrola postoja a následnosti pohybov, po druhé, celkovo nastaviť vhodný postup(konkrétne drilly so spätnou väzbou).

>> #87, HonzA_, 26. 11. 2018 06:42:44

Na začiatok ide na to dobre, keď sa snaží pochopiť čo a prečo robil doteraz nesprávne a ako to má vyzerať. Vyššie mu dávam radu, že na začiatok potrebuje asistenciu na svahu. Nemyslím si, že by Ondra očakával, že odrazu to pôjde samo len preto, že začína chápať princípy…

26.11.2018 13:39:08 #90 

IIIvan muž

Stručne ku jednotlivým bodom(pozn, pre race department: bavíme sa o preúčaní hobbíka). Radšej by som bol už zase na svahu, ale keď už sme to rozvinuli:

3. místo toho od začátku oblouku cpát váhu na vnější, a vnitřní odlehčovat.

Upresním – váha na vonkajšej sa dosiahne(okrem časovania apod.) jej pružným napnutím/takmer vystretím v kolene, nie pridrepnutím. Drepom práveže tlak do hrany uvoľníš a jediný tlak čo vyvoláš je pocit tlaku z napnutia stehenných svalov(čo sa nerovná vyššiemu tlaku do lyže, len sa ti to zdá).

4. Místo toho musím odlehčenou vnitřní nohu cpát pod sebe (tj. dozadu)

Doplním: „…a vnější bok cpát dopředu“ – obvyklé vonkajší bok zaostáva(a tým aj lyža), treba sa ho snažiť „dorotovať do neutrálu“(kolmo na smer lyží)

5. v zahájení oblúku sa najskôr klopíš celým telom(inklinácia), odklon je až o niečo (a plynule) neskôr(angulácia). Význam odklonu je pre teba teraz relatívne malý a ani sa nesnaž teraz moc odkláňať(vyhodí ťa to z rytmu a zaťaží moc vnútornú).

Jazdci vo World Cupe to nerobia pre efekt, ale má to zase určitý význam pre ich extrémnu rýchlosť a rádiusy(výslednica odstredivej sily do snehu napr.).

6. Místo stoupání si na vnitřní je dobrý razantně povolit zatíženou vnější nohu, což způsobí, že přestanu vyrovnávat přesně tu sílu, která tlačí vnější lyži někam mezi „dolu“ a „ven z oblouku“ a způsobuje že je lyže zaříznutá a drží

Celkom pekný popis, len upresním, že sa jedná o plynulé povolenie, nie razantné. Na túto tému je to ale komplikovanejšie, lebo sú dva princípy prehranenia, ktoré väčšinou sú (v nejakom pomere) prítomné naraz(niečo medzi). V podstate, v druhej polovici oblúku plynule rastie zaťaženie vnútornej lyže a klesá vonkajšej.

7. Místo toho musím zvednout prdel a dostat těžiště víc nad špičky (bot, a tedy potažmo i lyží).

Správne, lyža musí byť prehnutá rovnomernejšie po celej dĺžke, pri sede vzadu sa ohýba dakde za pätou a špička lyže sa nezahryzne dostatočne, ale len tak zľahka „pláva“ – preto (okrem iného) bežný lyžiar moc nezatočí a každá dlhšia lyža je „moc dlouhá na české sjezdovky“.

Ad „ďoury“ – nohy nie sú z dreva, ale sú pružné, postupným nácvikom získaš cit, že „noha prečíta terén a sama odpruží ako má“(striedavé uvoľnenie a napnutie).

8. „mávaní rukama“ – vitaj v klube, ja ako bývalý fighter som mával rukami hodne a občas sa ešte trochu zabudnem. Ruky a ramena(v tejto fáze) nech radšej nerobia nič, len drž ruky kúsok pred telom v zornom poli. Každý aktívny pohyb rukou alebo telom ti teraz rozhodí prácu nôh a panvy!

Ešte ti tam chýba niečo o časovaní oblúku(čo je na dlhšie), ale ináč si sa k tomu dopracoval celkom dobre :)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy