Fis Alpine Ski-WM GAP 2011

07.02.2011 11:07:08 #1 

Tom_

It's only skiing

08.02.2011 10:44:31 #2 

Tom_

Zahajovací SG bez nemocné Viktorie Rebensburgové. Některá média spekulují i o neúčasti Lindsey Vonnové.

EDIT: Velké překvapení u komentátorů ČT4 z absence VR. Zřejmě slušná příprava na přenos.

It's only skiing

09.02.2011 13:27:29 #3 

Martin47 muž

SG mužů proběhlo na tak těžké trati (dlouho jsem takovou neviděl),že i většina nejlepších vážně chybovala, vítěz nemohl vzejít z náhody a poprávu je mistr světa. Bank měl skvělý vstup do šampionátu a psychika mu pravděpodobně půjde nahoru. Bylo se na co dívat a je se na co těšit.

09.02.2011 14:12:56 #4 

Tom_

>> #3, Martin47, 09. 02. 2011 13:27:29

O obtížnosti SG mj. svědčí nedojetí velkého množství startujících i relativně velké rozdíly ve výsledcích.

Ondřeje Banka jsem neviděl.

Hrdinou závodu je pro mě Bode Miller.

It's only skiing

09.02.2011 15:47:06 #5 

Martin47 muž

>> #4, Tom_, 09. 02. 2011 14:12:56

Máš pravdu, Miller to byl jeden z největších zážitků zejména vzhledem k jeho umístění. Nevěřil jsem očím, když jsem viděl tak malý odstup v cíli. Ta sestava branek za 55. vteřinou v kombinaci s tvrdostí a nerovnostmi, to bylo fakt silný kafe.

09.02.2011 15:55:06 #6 

ivan

Hrdina za to, jak bojoval s jednou holí, budiž, ale zaplatil za vlastní chybu. (Ovšem přiznávám, že podle času, který nakonec měl i s tím totálně vypuštěným dojezdem, kdy ani nebylo jasné, jestli projede cílem, jel na zlato, nakonec i poslední mezičas měl tuším ještě nejrychlejší.)

A Innerhofer byl, snad vedle Kosteliče, IIRC, jediný, kdo žádnou patrnější neudělal, nebojoval se záklony, a hlavně ten, kdo udržel zdaleka nejlepší linii. Pro mě to bylo vítězství především inteligentní ukázněnosti, kdy dokázal dodržet a realizovat zjevné zjištění, že každý má problémy vejít se do některých branek a že vyvarovat se těchto problémů bude znamenat dobrý výsledek.

Samozřejmě mu určitě nahrávalo, že na něj nebyl žádný tlak a všechno cca do 10 pro něj byl ještě přijatelný výsledek. A tak si to mohl dovolit „takticky podržet“, nejet pocitově nadoraz (Miller i Reichelt si to odmakali víc) a zkusit si, jestli míň („agresivity“ ve prospěch co nejčistší linie) nebude víc (a bylo, jak se ukázalo).

A Ivica na lyžích stojí tak suverénně a jede tak zkušeně a takticky vyzrále (SG = zkušenosti s vyhodnocením tratě a podmínek na ní), že nevypadá, že by moc bojoval a přesto je rychlý. A nakonec ani on nejel „nuceně“ na vítězství.

Jinak jak píše M47, krásný a náročný závod, lahůdka. Škoda, že místy nebyly líp umístěné kamery, pár důležitých míst nebylo moc dobře vidět.

Btw, 2200/625 m, 48/45 branek, stavěl imvho naprosto skvěle Hans Flatscher. Nedojela skoro polovina, a to, afaik, je pro klouzavky na MS bodový limit. Skvělé je, že žádné zranění.

I včera holky měly krásný závod a Lisi to přeju, jak píšu v jiném vláknu, je to milá holka (sakra, takhle to zní jako od Jakeše o Zagorce…)

A abych trochu pošťouchl naše nějak se odmlčivší učitele lyžování:

Klasický vtip: jaký je rozdíl mezi učiteli lyžování a golfovými vozítky?

Žádný, jezdí pomalu a všichni stejně.

Ale Lisi to včera zpochybnila, na staatlich geprüfte Schilehrerin to byla slušná jízda :-D

Btw, nedávno jsem v nějakém tom vláknu okolo Interski připomínal právě ji, že někteří staatlichové to dávají i v bránách…

09.02.2011 16:01:23 #7 

Martin47 muž

>> #6, ivan, 09. 02. 2011 15:55:06

Když ony ty kiksy k Millerovi tak nějak patří. Já si osobně myslel v tom závěru podle toho jak jel, že mi uniklo vynechání branky. Ten musel v cíli vejrat, že i s tím vším mohl mít medaili. Jinak Kostelič: ‚brutal‘ shape, so icy and bumpy, and I really had to attack from the beginning of the course all until the end.

09.02.2011 16:18:49 #8 

ivan

>> #7, Martin47, 09. 02. 2011 16:01:23

Pro ZDF Miller říkal, že se to bez tý hůlky už nedalo, ale věřím, že si teď nadává, že do nedotlačil až dolů. Ano, ten jeho dojezd byl typické dojetí po vynechání brány. Jenže tohle se ví až ex post, po takovém kiksu je automatická reakce „a je to v prdeli“. Tím spíš, že za jízdy asi nikdo nemohl mít pocit výtečné jízdy, spíš naopak.

Kostelič pro ZDF tak dramaticky nemluvil, ale možná i proto, že v němčině není tak doma jako v angličtině? Ale to, že „nevypadal“ samozřejmě neznamená, že nebojoval, ta trať nedala bez tvrdé práce ani centimetr. A právě v tom mi přijde úžasný, že nelítá dramaticky jako nudle v bandasce a přitom je rychlej.

09.02.2011 16:44:09 #9 

ivan

Ještě na dokreslení výjimečnosti tohoto závodu, cit. ze Ski Racing:

„Really it was THE most difficult run I have ever competed in, in any discipline. You had to go to your physical limits.“ He also said he expended enough energy to supply a nucleur power plant…" (Kostelic)

„It was one of the most difficult runs I have participated in. It took great strength,“ he said, adding he didn't feel comfortable at any point on course." (Reichelt)

Btw, ani Head, ani Atomic na bedně (Rossi, Salomon, Fischer), i když při sečtění Salomonů a Atomiců bylo 6 z 10 na nich.

09.02.2011 17:02:09 #10 

Martin47 muž

>> #8, ivan, 09. 02. 2011 16:18:49

Kostelič vcelku rozumně říká, že po pro něj naprosto nečekané medaili, která má mimořádný význam protože je v rychlostce, bude jednodušší zvážit další starty na MS, protože jeho hlavní prioritou zůstává celkový WC: http://www.ivica.kostelic.hr/index.php?…

09.02.2011 17:30:14 #11 

ivan

>> #10, Martin47, 09. 02. 2011 17:02:09

Někde taky citovali, že bude teď muset něco vynechat, aby se dal dohromady, jak je po tomhle závodu dobitej. Vždyť má celou sezonu šílenej program.

Ještě jsem našel (Der Standard) dva výroky týkající se toho, co jsme tady psali výš:

„Ich bin heruntergekommen und habe mir gedacht, da bist einen gescheiten Blödsinn zusammengefahren, hast eine Packung bekommen. Darum bin ich verwundert. Aber es wird wohl allen so gegangen sein“ (Reichelt)

(Podle mizerného pocizu z jízdy si myslel, jaký dostal příděl a divil se.)

„Von fehlerlos war ich weit entfernt, auch die Besten werden nicht fehlerlos sein. Man kommt sich brutal beschissen vor.“ (Baumann)

(Nedalo se bez chyby a pocit, že to posral.)

09.02.2011 18:40:19 #12 

Kuba

Pro zajímavost, představu jak je to v ga pa ledovaté-jaké problémy na svahu může mít jeden z aktuálně nejlepších slalomářů:

http://vimeo.com/19745775

09.02.2011 19:59:12 #13 

09.02.2011 20:47:45 #14 

TomáS muž

Přišel jsem domu ze šichty, zablokovaný záda, skorožena 39,5°C dítě trochu míň, myslel jsem, že to bude v záznamu od osmi a je to až pozdě večer. No to mě s.re! Ale vypadá to, že jsem si koupil další boty:-)......

09.02.2011 21:06:34 #15 

Pavlos muž

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

09.02.2011 21:20:41 #16 

TomáS muž

>> #15, Pavlos, 09. 02. 2011 21:06:34

Já sem věrnej, Lange WC 160 ZC/ZC 92mm, to by na moje tenký lejtka mohlo bejt, říkali v Rakousku:-) Sem úchyl, vím to.

09.02.2011 22:19:54 #17 

vašek2

>> #14, TomáS, 09. 02. 2011 20:47:45

Tady to máš i s českým spektakulárním komentářem. http://www.ceskatelevize.cz/…011-nemecko/ Fakt hezkej závod.

09.02.2011 22:26:15 #18 

TomáS muž

>> #17, vašek2, 09. 02. 2011 22:19:54

Díky ušetřil si mi 25 min života:-), to oceňuju. T

09.02.2011 22:33:38 #19 

ivan

Nejnovější zprávy:

Kostelic prý nepojede kombinaci a asi ani sjezd.

Janka uvažuje o rezignaci na start ve sjezdu i kombinaci.

Lindsey uvažuje, že nepojede kombinaci.

Zdá se, že nabitý kalendář se závody ještě o víkendu už je poněkud příliš.

Že to odnese především neoblíbená superkombi, se celkem dalo čekat. (Asi ještě hůř dopadnou na závěr družstva.) Stejně jako to, že mistrovské starty zvažují ti, jimž jde o víc ve WC.

Nevím ale, jestli (taky) nejde o nějakou formu protestu proti dosavadnímu charakteru tratí (hodně tvrdé a přitom hrbolaté, zčásti bez finální úpravy rolbou), ačkoliv o trendu nepřipravovat tratě jako hladké rychlostní dálnice se mluví už dlouhé roky.

09.02.2011 22:48:58 #20 

TomáS muž

>> #19, ivan, 09. 02. 2011 22:33:38

To by mohlo hrát do karet Ondrovi a když bude trochu štěstíčka....­..Škoda, že Šáryně to asi neodřeknou…

10.02.2011 08:01:41 #21 

Martin47 muž

Je to těžké. Na jednu stranu přivedli závodníky do obrovských rychlostí tréninkem a materiálem, to však lze provozovat jen na hladkých tratích. Pokud by tratě měly být jako SG v Ga-Pa, je jen otázkou času, kdy se všichni postupně zraní a bude po ptákách. Takže volání po hrbolatých a přitom tvrdých tratích se asi u závodníků a trenérů s pochopením nesetká. Komu by se chtělo řítit o dost víc než stovkou do ledových nerovností, chráněný jen kombinézou a páteřákem. Asi to zůstane na úrovni spekulací.

10.02.2011 12:03:46 #22 

ivan

>> #21, Martin47, 10. 02. 2011 08:01:41

Zapeklitý. V Hintru, jak víme, udělali SG hodně zatočený a údaj rychlosti v uváděném úseku byl okolo 80 km/h. Teď v GaPa okolo 75 km/h. Věřím, že nevybrali nejrychlejší flek, ale nejpomalejší taky nebyl.

Určitě pamatuješ řadu SG v nedávné minulosti, kdy se ukazovalo přes 100 km/h a člověk na první pohled skoro nepoznal, jestli je to SG nebo sjezd. Takže absolutní rychlosti tím jsou dolů.

Jenže ty velký zatáčky znamenají i při nižší maximální a průměrné rychlosti o to náročnější oblouky s děsivými silami v nich. Navíc vytažené do stran, takže nezvládnutí znamená letět ve směru výslednice sil do sítí nebo bariér, náraz, zamotat se…

A když to bude na hrbolatém povrchu, zvýší se riziko, že to neustojí. Viz Hirscher v Hinterstoderu (i když „jen“ GS), jak mu vypla lyže, být to hladké, projel v pohodě. Kromě toho na nerovném dostává strašně zabrat celé tělo, klouby, páteř (člověk je „konstruovaný“ na pohyb po měkkém v lese, ne na tohle).

Tady ještě přistoupila horší viditelnost – kombinace azurové oblohy, stínu a lesa. (Vypadá to paradoxně při tom slunci, ale stává se, zažil jsem teď v lednu ve Fendels.) Jindy je třeba i jen slabý rozptyl s podobným efektem.

Ve výsledku tak může být méně náročné jet sice rychleji, ale méně zatáčet, než pomaleji („snížili jsme kvůli bezpečnosti rychlost!“), ale s oblouky na hranici možností.

Takže nakonec předepíšou lyže úplně bez radiusu, aby se nedaly zatáčky krájet? Nebo povinně takový úhel hran, aby nedržely a muselo se to ladně odsmýkat?

Spekulujeme teď, poté bude možnost poptat se Záhrobů a Banků, budou v obraze.

10.02.2011 12:25:38 #23 

Tom_

Janka v 1. tréninku startoval.

Kostelič ne, asi jel opravdu domů. Škoda, jestli vypustí i super kombinaci.

Vonnová ve startovce 2. tréninku figuruje, uvidíme.

EDIT: Vonnová trénink odjela, ale asi to nejde. Pro změnu M. Rieschová DNS.

Btw 1. trénink vyhrál Innerhofer, Cuche 4., Bank 5. Vím, je to jen 1. trénink.

It's only skiing

10.02.2011 12:40:23 #24 

fishermaniak

Ondra velmi dobře…Držíme palce!!!

10.02.2011 13:43:46 #25 

Martin47 muž

>> #22, ivan, 10. 02. 2011 12:03:46

Jasný, SG přibrzdit jde s riziky, které popisuješ. Jenže na stejných tratích se SG jezdí, zpravidla právě kvůli náročnosti úpravy tratí, jako dvojzávod se sjezdem a ten neubrzdí. Na druhou stranu ti kluci unesou fakt hodně. Vezmi Streif a jeho finále, kdy už odevzdali dost sil, přelítnou Hausbergkante,na­berou rychlost, vletí do těžký, odkloněný zatáčky, následuje traverz s vlnama jak na moři a na závěr se svezou skoro 150 se skokem na konci.

Ten tebou zmíněný SG v Hinterstoderu považuju osobně za prototyp SG trati. Tak by to mělo vypadat, ne jako lehce přitažený sjezd. Moc se mi líbil. Navíc je ta trať hezky členitá. Ovšem GS tam zavřeli taky hezky. To musí být hrozný síly, který musí překonávat. Ale řekl bych, že právě tam byla nepřekonatelně připravená pista, protože přes to, jak byly ty závody zavřené, se moc nedriftovalo a trať vydržela.

10.02.2011 14:49:20 #26 

ivan

První ohlasy z tréninku sjezdu (via Ski Racing)

„… it was agreed the course was more punishing than yesterday's super G… Take Kitzbuehel and Bormio together… What everyone given the opportunity said was that this will be one tough downhill. “It's way more punishing than the super G,” said Erik Guay, the earliest skier to post a top time.“

Myslím, že velkou roli hraje nešikovná termínovka. O víkendu jeli kluci ty dva abnormálně dlouhé závody v Hinterstoderu a tři dny nato tento SG. Holky sice krátké, ale prudké závody se spoustou čekání a odkladů na Javoru (psychika) a dva dny nato v GaPa náročný SG na tvrdu. A nejvíc jsou biti ty a ti, kdo jsou tak dobří, že umějí víc disciplin. Logicky tam přece měla být aspoň týden pauza! Jenže by to v GaPa rozesralo započatou hlavní sezonu (ubytování)?

Když ale chtějí mít 40 závodů za sezonu (ne závodníci, nýbrž pořadatelé a jejich kamarádi funkcionáři, což jsou leckdy titíž), ženou borce od října do března a ještě jim skoro každý rok přidají OH nebo MS. Proč by nemohlo být jen MS mezi OH?

Letos se víc než kdykoliv předtím ukazuje, o co důležitější je pro branži (ne pro média a sponzory) WC. Kostelic upřednostní slalomový WC před zlatem z kombinace. Diví se mu někdo, když už měl 5× přervaný vazy? Superkombi vůbec dostává kapky, medaile z ní sice zní hezky, je úhledným argumentem pro bafuňáře a sponzory, ale ukazuje se, jak oblíbená skutečně je.

Už vidím tu radost, s níž holky pojedou na víkend před finále WC do Špindlu. Špindl nešpindl, všechny závody po OH a MS už bývají takovou povinnou křečí. Co kdyby se třeba spojilo finále WC s MS a koncem února by byl konec sezony (okamžitý nápad, možná příliš problémů)?

Věřím, že kdyby závodníci dostali větší právo mluvit do dění, leccos by se změnilo. Možná by stačilo, aby pár zasloužilců po kariéře vystudovalo práva a začalo angažovaně a profesionálně tlačit na smlouvy, které asi dneska závodníkům neumožňují moc si vyskakovat (a když si vyskočí jako Lara Gut, hned je exemplárně sejmou).

Otoh, závodění je pro ně práce a spousta jiných prací bolí, je nepříjemná ba nebezpečná. Takže zase každý nářek nelze brát jako bernou minci.

10.02.2011 15:20:25 #27 

Martin47 muž

>> #24, fishermaniak, 10. 02. 2011 12:40:23

Tady: http://www.fis-ski.com/…1903RLR0.pdf jsou výsledky sjezdu na stejné trati při loňském finále WC pro srovnání s časy z 1. tréninku.

Kostelič se do Ga-Pa vrátí na GS a SL http://www.ivica.kostelic.hr/index.php?…

10.02.2011 15:27:36 #28 

Martin47 muž

>> #26, ivan, 10. 02. 2011 14:49:20

To spojení finále WC a MS by určitě nebylo špatné, WC má však odlišné sponzory od MS včetně časomíry. Víš o jaký balík by se tím přišlo?

Na Superkombi by se měli vykašlat a kombinace počítat z klasických závodů. Jako byl letos Hannenkam. Má to i větší váhu.

10.02.2011 16:06:57 #29 

ivan

>> #28, Martin47, 10. 02. 2011 15:27:36

To s tou kombinací „postaru“ už jsem měl v minulém příspěvku rozepsané, ale musel jsem jít dělat něco jiného a už se mi to nechtělo dokončovat, protože by tam přece jenom bylo pár věcí k domyšlení.

Určitě na to musí být nějaké názory mezi trenéry, závodníky i funkcionáři. Ale já je neznám.

Jinak ta příliš častá MS jsou nanic. Viz lední hokej každý rok, afaik je NHL více ceněná, a to ani není pohár „světový“.

Byly přece doby, kdy se lyžování na ZOH bralo i jako MS.

Se snahou natáhnout závody na nové trhy (Bulharsko, Rusko, za čas nejspíš Čína) bude spíš hůř, víc cestování, balení a rozbalování, časová pásma, jet-lag, méně času na regeneraci, na trénink.

Troufnu si předpovědět, že zavedený model vrcholového závodění v dnešní podobě WC, MS a OH je dlouhodobě neudržitelný.

V jednom článku jsem vzpomínal kritiku Wernera Heela. Pár citátů:

„die meisten der unzähligen Funktionäre verfolgen Eigeninteressen und nicht die Interessen der Skifirmen, die ihr Geld in den Skisport investieren, oder die der Athleten, die ihre Gesundheit und die besten Jahre ihres Lebens diesem so geliebten Skisport widmen! Ein Beispiel: der Kalender ist seit Jahren der gleiche (letztes Jahr haben wir in der Kitzbühelwoche 7 Rennen in 10 Tagen (zwischen Kitz, Schladming und Kranjska Gora) gehabt…“

„wenn es mich nicht täuscht, ist der Skisport die einzige Profisportart die noch rein dilettantisch organisiert wird.“

„das internationale Skirenngeschehen zur Zeit eine alte verkrustete Organisation aufweist, die es in keinster Weise versteht, sich an die heutigen Marktverhältnisse anzupassen! Der jüngste von den 1000 Funktionären in Antalya ist eindeutig über 50, seit über 40 Jahren ziehen die gleichen Personen die Fäden, früher waren sie 40, heute eben 80!!!!“ (Antalya = kongres FIS)

Netvrdím, že má ve všem pravdu, možná je jen hlásnou troubou pradávné snahy převést všechno na firemní týmy a la F1, ale něco na to nejspíš je.

(Pokud by zase někdo chtěl pyskovat, že je to německy: 1. dejte si to do překladače, 2. nadávejte Heelovi, nebo 3. leckt mich, trhněte si.)

11.02.2011 19:37:11 #30 

ivan

Superkombi dostala na prdel

Riesch statovala kvůli domácím divákům, Lindsey to zabalila, Tina přišla o zlato, které by si za ty dlouhé roky zasloužila, bojovnice Lara si namlátila (aspoň je vidět, že to neošetřovala), chytrá študentka Dominique si skoro sáhla na placku, unavená Anja se nakonec protrápila ke kovu, Česko se v nejlacinější soutěži nepropadlo až úplně na dno.

Celkově nic moc, jakkoli holky za to nemůžou, dělaly, co jim povinnost velí.

Vlasy si asi rvou pořadatelé. Mělo to být Auseinandersetzung Riesch vs. Vonn, ideálně s převahou Lokalmatadorin, ale místo toho si obě holky lížou rány a očekávaný životní duel se nekoná.

Hlavní ženská hvězda má chřipku, hlavní obřáková taky, hlavní konkurence je po otřesu mozku, hlavní mužská hvězda si líže rány doma v Chorvatsku a jasně deklaruje, že svěťák je nad nějaké MS. Já být ein Garmischer Funktionär, lezu na palmu. I počasí se zkazilo a die Münchener by mohli zůstat zu Hause.

Ale takovej průser jako WM Liberec to určitě nebude. Když nic jiného, chybí jim k tomu české reálie.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy