Fis Alpine Ski-WM GAP 2011 (strana: 4)
17.02.2011 11:52:58 #91
>> #85, Harry, 16. 02. 2011 23:51:13
No asi vím jak to myslíš, ale jistě oba víme, že to tak není – ono se to holt tem nejlepším při jízdě na hraně možného občas stává… Třeba Cuche při svejch dokonale vyváženejch sjezdech v Kitz. a Cham. dokázal vyváženost jako optimálního partnera, stejně jako ji dokazuje Kostelka kdykoli vyrazí na trať…
Dnes mám s tím čerstvou zkušenost z Ještědu. Ve slalomu zase vyhrál první kolo Kristoffersen – bez zaváhání i v tak akrobatický disciplíně – dokonale vyváženej. Trup se mu ani nehnul, nohy pod ním na tom ledu lítaly sem a tam bez jakýhokoli zaváhání… Opravdu akrobatický kousky předváděli Němci – jeli za hranicí možnýho a to, s čím se vypořádali, bylo k neuvěření …
17.02.2011 16:26:30 #93
Ad posts 82, 83, 85, 86, 87 a 90 (rovnováha a související):
Pozor, chlapci, dostáváme se do slovních/terminologických pastí. Pojem „porušení rovnováhy“ je v biomechanice definován jako „pád“.
Harryho formulaci lze brát jako terminologickou nepřesnost, nakonec tu nemáme VŠ seminář, ale jen diskusi na netu. Ale i po opravě formulace bych to připustil v rovině frontální (bočný směr, osa y), viz dále.
Když uvažuju dynamickou rovnováhu v oporové situaci (lyže na sněhu, ne skok), abychom tedy zůstali u správného pojmenování, tak promítnutí těžiště horizontálně daleko mimo dráhu lyží (= velký náklon) neznamená „porušení rovnováhy“, pokud naše známá výslednice sil odstředivé a tíhové (pojednáváno nedávno v jiném vláknu) zůstane v hranicích lyžařovy podstavy, ohraničené oběma zabírajícími hranami (nebo na zabírající hraně, jede-li se po jedné).
HOnza (post 90) napsal v podstatě to, co jsem chtěl i já: nesmíme se nechat oklamat způsoby, jimiž jezdec toto udržení v rámci podstavy dociluje. Jsou jezdci „divocí“, „veslaři“, kteří bojujou rukama nohama (souvisí se somatotypem, tělesnými parametry, povahou, formou aj.) a dokážou tak vyhrávat, a jsou jiní, kteří vyhrávají profesorskou jízdou. A přesně na toho Cuche jsem taky myslel. Nebo kdo si vzpomene na Thomase Stangassingera, ten snad 10 let neudělal ve slalomech pohyb navíc a vyhrál kdeco včetně WC i OH.
Snad se shodneme, že z hlediska biomechanického, „energetického hospodaření“ (energy flow, energy leaks), bezpečnosti i psychiky je výhodnější zvládat průběžný management vnějších a vnitřních sil s co největší pohybovou ekonomií, tedy s vynaložením minimálního nutného množství vnitřních sil, a tedy i bez „divoké“ pomoci periférií v podobě ramenou, paží a holí, případně „holubiček“ na vnitřní apod. (HOnza vám na VL možná říkává svoje oblíbené „vynaložit co nejméně práce“, čímž chce, jak to chápu já, říct asi právě toto.)
Vím, že jste tady psali o směru předozadním, tedy rovině sagitální, ose x. Tam je to složitější, protože dopředu-dozadu máme na rozdíl od „do strany“ možnost nasadit poměrně značné vnitřní síly a např. odvrátit pád i při značném záklonu.
Hranice mezi uchováním a porušením rovnováhy je tak mnohem nejasnější (na bok lehneme, když jde těžiště přes podstavu, a skoro nic s tím neuděláme, dozadu-dopředu můžeme svalovou silou dost zachránit) a vzniká tak určitá zóna, jejíž využití může přinášet výhody, ale je riskantní, protože se pohybujeme blízko hranice, kde už „záklon“ nemusíme ustát.
Tohle je myslím podstata Millerovy snahy, v jeho případě v neúměrném provedení (dokud byl mladej a ohebnější a jezdil víc SL a GS, fungovalo to, teď už je ve SL mimo, přesto prý pořád vyžaduje lyže s extrémně tvrdou patkou).
K tomu přistupuje skutečnost, že nejlepší borci v tyčích, tedy jízdě naplno, počítají s vnějšími silami v průběhu oblouku, takže mohou jít až do opticky značného „záklonu“ s tím, že jim rebound pomůže „vrátit se“ dostatečně dopředu nad střed lyží.
Plus mají příslušné vnitřní síly a umějí je nasadit a jimi onen návrat navodit a podpořit.
A dál k tomu patří silně divergující dráhy těžiště/trupu a lyží, kdy trup po kratší dráze „dohání“ nohy putující po delší. Viz onoho dříve diskutovaného Hirschera nebo nyní Pinturaulta ve SL, kterého jsem prolinkoval ve vedlejším vláknu.
(A úplně hnidopišsky ještě různé vertikální výšky lyží, pánve a trupu vůči pomyslnému středu otáčení, který je na styku lyží s podložkou, díky čemuž získávají odlišné momenty setrvačnosti, to ale platí obecně.)
Oni se ale nesnaží „být v záklonu“, nýbrž jet co nejrychleji.
Kromě toho je to zase jinak v jiných disciplinách-obloucích. Dovede si někdo představit, že si takhle někdo dobrovolně zkusí to, co lze ustát a využít ve slalomu, ve sjezdu? To by letěl jak Maier v Naganu…
A ještě jeden moment. Rozlišoval bych
- to, co se děje,
- to, o co se snažím, aby se dělo a
- pokyny, které formuluju jako návod pro ad 2. s cílem ad 3.
Konkrétně: snažím se být na lyžích předozadně vyvážený nad středem. Úplně ideální průmět sil do dejme tomu místa montážního bodu v reálu náročnější jízdy permanentně docílit nelze – to, že se v průběhu oblouku zatížení postěhuje mírně dozadu, je fakt daný fyzikálně i anatomicky (nemám taky chodidlo dozadu za patou a pánev mi nutně jde dozadu, tedy i těžiště), ale musím vyvíjet snahu, aby toto „stěhování“ nepřesáhlo určitou mez (a nedopadl jsem jako ten Miller teď).
Vidím v tom určitou paralelu se snahou nepředsouvat v oblouku vnitřní a být kolmo na směr lyží: snažím se o to, vždy to nedosáhnu (jak psal mski: „okolni sily je chvilkove premuzou“), ale ta snaha = nasazení vnitřních sil funguje a zabraňuje přílišnému odchýlení od optima (zde tedy to, že nepoletím na krovky).
Ad 3: nikdo přece nikomu nedoporučuje: choď do záklonu. A jestliže zdůrazním „dopředu“ a „zatížit lyži od špičky“, chápu to ne jako pokyn k nějakému historickému závěsu, nýbrž jako pomůcku právě pro to, aby lyžař, většinově zatěžující paty a obávající se naklonit se ze svahu dolů, byl na lyžích vyváženě a zatěžoval je jak vepředu, tak i vzadu. Přinejmenším já to takhle beru.
17.02.2011 16:55:46 #94
>> #92, Tom_, 17. 02. 2011 14:19:10
To je masakr v „mém“ týmu. Už vidím ty davy mladých vlčáků, jak se třesou na opuštěnou kost. Pokud si do dobře pamatuju, mají v ÖSV pryč Grugera, Schreibera, Hirschera, Raicha, Reichelta.
17.02.2011 17:18:21 #95
>> #94, Martin47, 17. 02. 2011 16:55:46
Když budu zlej, tak napíšu, že se jim tahle další generace po velikánech ročníků 70 (děti poválečných baby-boomers) nijak extra nevyvedla. Za legendami se vytáhl jenom mladší Raich, jinak žádná opravdu velká hvězda. Takže útok vlčáků bude o to agresivnější. Nechce se mi louskat několik posledních MSJ, ale letos, iirc, byli zdaleka nejúspěšnější Švýcaři. Což samozřejmě ještě tak moc nemusí znamenat.
17.02.2011 17:22:22 #96
Obřák holky.
Dramatický, i když poněkud svérázný závod. Postřehy:
Byl vůbec někdy obřák na MS tak narovnaný jako dneska první kolo? Pro lepší holky to bylo na kratší chlapský lyže. Ale na 116 holek v mlze a teplotách nad nulou + na Anju Paerson to od švédského trenéra logiku mělo.
Tina Maze. Při posledním WC ve Špindlu byla na dně, zoufale jí to nešlo. Trénovala tam pak po závodech ještě další týden a prý říkala klukům, s nimiž se bavila, jak je bezradná, že neví, co má dělat jinak… Snad i myšlenky zabalit to úplně ji přepadaly. No a vyhrabala se z toho parádně.
Tessa Worley. Francouzský zázrak podělal první kolo (povídalo se mj. že se nesrovnala s odklady startu a změknutím podložky za ty 2 hodiny v mlze, taky ten fofr asi nebyl pro ni výhodou), ale z 19. na 3. místo – hezký.
Federica Brignone. Pamatuju její mámu (Maria Rosa Quario)a známe se i z testů lyží, geny a zřejmě i dobré vedení zapracovaly.
Němky bez medaile. Sice mají olympijskou vítězku i mistryni světa a Riesch k tomu, ale kov nebraly. Kdo nemá Němce rád, může se škodolibě usmívat, ale těch nadšených davů mi bylo trochu líto, tím spíš, že férově tleskaly všem. Podle ohlasů se dobře předvedli jako vřelí a příjemní hostitelé, vůbec ne jako studený čumáci.
Výbuch Švýcarek. Ve 2. kole jen jedna a celkově 20. (Lara Gut).
Zuzulka. Paráda, s číslem 31 zajela i Julii Mancuso. Tuším 6. čas 2. kola, rychlejší než první dvě celkově (jasně, lepší trať). Pamatuje si ještě někdo, jak mladá Šárka měla na MS nejrychlejší jízdu 2. kola?
Lyže. Atomic a Head bez medaile, v desítce jen 8. resp. 9. Rossi další úspěch (2., 3., 6., 7., 10.). A nejúspěšnější obřačka OH 2010 zase zlatá.
17.02.2011 17:46:55 #97
>> #95, ivan, 17. 02. 2011 17:18:21
Ono je to pro WC dobře. V té době byli ÖSV boys tak suverénní, že fandit jim začínala být nuda. Klidně první pětka ve sjezdu červeno-bílá, Svěťák byl jak rakouské národní mistrovství. Teď je to mnohem zajímavější.
A ještě poznámka k zmíněnému Stangassingerovi. Moje žena o něm říkala, že slalom v jeho podání vypadá jako počítačová hra.
17.02.2011 18:20:24 #98
>> #97, Martin47, 17. 02. 2011 17:46:55
Přesně tak. Na tu rakouskou dominanci nadával kdekdo, klesala sledovanost v TV. Pamatuju, jak jsem tehdy našel, že z prvních 30 na žebříčku v SG bylo 15 Rakušanů. A všichni věděli, že stejně vyhraje Maier…
Taky proto ta obliba Kjuse a Aamodta, kteří jim aspoň na velkých akcích dokázali zatopit. Nebo pak Millerova. Teď třeba Kosteličova.
Sám se přiznám, že když jsem při finále WC 1998 potkal na ulici Didiera Cuche, říkal jsem mu „Didier, zeig´s morgen den Österreichern!“, ukaž to zejtra Rakušákům. To byla přesně ta doba…
A T.S. byl marketingově malé neštěstí. Introvert, kliďas, skoro žádný emoce, na trati žádný spektakulárnosti. Žádná zajímavá story okolo, skoro „neprodejnej“. A to proti Tombovi!, který měl tehdy tuším trochu slabší období.
17.02.2011 18:48:14 #99
>> #96, ivan, 17. 02. 2011 17:22:22
Tak konečně se doposud na MS a OH „jen druhá“ Slovinka Mazeová dočkala!
Btw jak jsi přišel na tu nejúspěšnější obřačku z OH?
17.02.2011 18:57:46 #100
17.02.2011 19:00:55 #102
>> #101, Tom_, 17. 02. 2011 18:59:04
Bohužel nemám čas sledovat poslední 2 dny ani TV ani net. Proto se ptám.
17.02.2011 19:10:50 #103
>> #102, Pavlos, 17. 02. 2011 19:00:55
Sorry, ale to není záležitost posledních 2 dnů. Samozřejmě máš právo se zeptat. V sobotním slalomu by měla startovat.
17.02.2011 19:15:03 #104
>> #99, Tom_, 17. 02. 2011 18:48:14
Zlato, zlato (oba skicrossy), stříbro (Maze).
17.02.2011 19:23:49 #105
>> #103, Tom_, 17. 02. 2011 19:10:50
A ironii znáš?
17.02.2011 19:27:43 #106
>> #104, ivan, 17. 02. 2011 19:15:03
Myslím, že si jednou koupím. Už se těším. I s Tinou:-)
17.02.2011 19:31:10 #107
17.02.2011 19:32:27 #108
>> #105, Pavlos, 17. 02. 2011 19:23:49
Já tě mám zafixovanýho pod tvým bývalým heslem, tak promiň.
17.02.2011 19:45:41 #109
17.02.2011 20:35:34 #110
>> #99, Tom_, 17. 02. 2011 18:48:14
>> #106, TomáS, 17. 02. 2011 19:27:43
Udělala to holka dobře. Sestavila si vlastní nový tým, prosadila si Italy a výsledky přišly. Zajímavé je, že hlavní trenér Andrea Massi je původně atlet (další „nelyžař“?), druhý Livio Magoni je brácha Paoly Magoni.
Začátkem ledna prásknul dveřmi slovinský servisman, ale nějak to zvládají, asi musel máknout někdo ze Stockli. Paradoxně se s firmou loni v létě hádala (taky) o to, aby jí ten Slovenec mohl zůstat a jednu chvíli se mluvilo o tom, že od Stockli odejde. Ale byli by blbí, kdyby při svém omezeném rozpočtu pustili takovou holku, navíc všeobecně populární a skvěle udatelnou marketingově.
Dneska mazácky odhadla, že je to rovný a že je třeba to pustit, ale přitom na pár místech nepojdet, a povedlo se jí to. A to, co najela v prvním kole, s klikou udržela v druhým. Holt když někdo jezdí 10 let svěťák, měl by ty zkušenosti zhodnotit. A po těch druhých místech si i „morálně“ konečně zasloužila vítězství.
18.02.2011 04:57:47 #111
>> #82, PavelKo, 16. 02. 2011 23:10:47
To zni jako moudra slova…: „Sebevědomí a nezávislost budiž každému z nás upřímně přána. Na druhé straně bych řekl, že dost lidí, kteří dávají svoje seběvědomí okázale najevo, ve skutečnosti trpí v některé oblasti jeho nedostatkem, a dost lidí, kteří proklamují svoji absolutní nezávislost, s nějakou formou závislosti na něčem neustále zápasí“…
Ze bych byl tedy za posledni 2 roky tady bez zavislosti a mozna ze i tim padem „moudry“, kdyz se vubec do niceho „nese..“.. klukum na surfu ve vlnach poslusne uhybam (i kdyz jsou pravidla na me strane), zdarvim je uz z dalky spolu s delfiny a uz vubec by me nenapadlo se snimi o necem prit..-))
koukam , existuju, premyslim si o vecech bez projevovani nazoru ktery si trpelive tvorim.. jaka to oaza klidu!!-))
A prijdu-li do prostredi v kterem jsem si prosel vsim tim co ted popisuji ze sve pritomnosti, v kterem se pohybuji lide, kteri svymi zkusennostmi sice o neco malo prevysuji mou malickost ve vlnach ve srovnani s tim jak se na me koukaji zdejsi mistni hosi kteri byli odkojeni spolu s mlekem od maminky jeste morskou vodou…, a byl-li bych si zde „dovolil“ nekoho mistniho upozornit na jakykoli svuj zaver sveho pozorovani, nebo aktivity me sede kury mozkove, tusim ze i jinak mirumilovny ausik by se mnou zaonacil velmi rychly proces…-))
Mate tady panove skvele rozehranou partii fanouskovstvi u piva, v tomto pripade u kompu, a nerad bych vam zde v mnohych tematech sekundoval komentari ze ten Reich ci nekdo jiny mel smulu a ze se ted na jeho uvolnene misto pohrnou mladi vlci z becka.. Taktez nemam potrebu prispivat na tema brouseni lyzi a uprava bot.. to vam jde vskutku dobre (bez ironie), a jiste timto delate obrovskou sluzbu tem kteri rady potrebuji..
A tak jedine co mi napada, proc bych tady mel vubec prichazet se svou kupkou sena, je v tech tematech kde citim ze muzu byt prinosem..
Slusnost a ne-neurvalost povazuji v zasade za :
1.predstaveni se!!!
2.obvzlast pokud se me nekdo zepta kdo jsem, jak se jmenuju..(TNT)?? do te doby jses pro me jen bublajici para nad hrncem se spagetama!!-))
3.pokud nezistne podam nekomu odpoved na jeho otazku tak jak tomu bylo v pripade Jirky ve vlakne : „Cvik na podporu vnitrni lyze“ a potom prijde nekdo jiny a vyjmenuje prvky zasad „spravneho"lyzovani v jeho vykladu a zjevne nerespektuje nazor muj, a dale zcela zretelne opovrhuje jakymkoli jinym pohledum na vec a konci svoji prednasku..(vyrokem typu): " tak to preci je, kouknete se na video kde to ti nejlepsi delaji tak jak ja pisu a kdo to nechape s tim uz nebudu dale stracet cas“..
Toto je PRO ME, vedle NEPREDSTAVENI SE vrcholna forma HULVATSTVI!!!
Na konkretni dotazy odpovim privatne i tady..(jak mi cas umozni) Na popripadne zajimave argumenty typu rotace, protirotace take.. Sem tam sem prijdu s nejakym mym tematem..preci jen jsou zde take lidi ktere mam rad..a mozna ze i o kterych to jeste nevim ktere jeste neznam..-))
apropo Ivane, ta zminka u me nezapadla, byl to sikovny tip kouknout na blog toho jednoho amika ohledne mladejch frantiku jak jezdi, a co myslel s tim open stance a na zacatku oblouku counter to nevim.. to by musel osvetlit on sam..
Na pooslednim video od H.H. zde uverejnenem je urcite nejlepsi ta muzika co hraje v backround..-))
A Gravediggre dluzis mi odpoved jak vis o Maxovi a te udalosti kterou jsi naznacil a ja popsal..
Hezky den preji, tedy u vas dobre rano.. M.
18.02.2011 05:11:54 #112
>> #111, mski, 18. 02. 2011 04:57:47
ja si myslim, ze te tady na forum budeme mit minimalne do doby, nez si poradne zalyzujes, protoze mas lyzarsky abstak.
s Marcelem jsem mel tu cest stravit nekolik dni na zajimavych lyzarskych akcich. nanestesti jsem byl tehdy hodne (nejen) lyzarsky blby na to, abych si z toho neco zajimvahe lyzarskeho odnesl. ale jako clovek me marcel zaujal a inspiroval. pusobil velice prijemnym dojmem – inteligentni, vyrovnany, skromny…
18.02.2011 06:00:29 #113
>> #112, Gravedigger, 18. 02. 2011 05:11:54
nad prvni vetou mam ted velky usmev na tvari.. treba mas pravdu.. kdo vi…
Jinak s tim co pises o M.M. souhlasim.. taky mi tak pripadal.. ale nekdy se proste neco stane a uz to nikdy neodpares.. obvzlast pokud se o to ani nepokusis.. coz byl ten pripad..
Diky za osvetleni Gavediggre!! M.
18.02.2011 23:30:47 #115
>> #114, Jan Brumlich, 18. 02. 2011 23:24:02 A to jsem se chtěl zeptat jako laik : na bedně šlo vidět ,že každý z „vítězů“ má rozdílně dlouhé lyže -má to vliv na techniku a výsledné umístění?Když ano proč?
18.02.2011 23:43:16 #117
19.02.2011 01:31:32 #118
>> #117, adam 1, 18. 02. 2011 23:43:16
Proto,
že ty lyže na kterých dojel(a) jsou na míru a je „o hubu“ se s nima ukazovat.Ikdyž teď v rozhovoru měl někdo svoje GS…Už se myslim parkrat stalo, že je někdo šlohnul a byl z toho poprask(Finance do vyzkumu, materialy, atd.)
Do ruky dostanou obyč lyže co pořídíš v krámě. Stejný top sheet jako ony vítězné a reklama jede…
19.02.2011 10:15:19 #119
Tak jsem se po hodně dlouhý době rozhodl podívat na ženský závod a musím konstatovat jedno. Pokud byla cílem změny techniky Záhrobské jízda smykem, udělali velký kus práce.
K odběru lyží v cíli ještě to, že lyže jdou hned po závodu na měření předepsaných parametrů.
19.02.2011 10:48:18 #120
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.