Domů Diskuze Rady a tipy Změna lyžařských bot

Změna lyžařských bot

13.10.2019 21:11:56 #1 

rdjd

dcera si na jaře zlomila nohu přesně nad lyž.botou a chtěl bych se zeptat,zda existuje nějaká vyšší bota lyžařská(momentálně má Dalbello) aby ji tu nohu objala výš nad zlomeninu,nebo zde existuje nějaká výztuha na zpevnění té nohy prosím o radu nebo typ, jak na to ,nebo co koupit děkuji

14.10.2019 11:16:41 #2 

IIIvan muž

>> #1, rdjd, 13. 10. 2019 21:11:56

Dosť zvláštna otázka. Prečo by mala byť bota nad miestom zlomeniny? Kosť je po zlomenine(po zahojení) obvykle v danom mieste pevnejšia…

14.10.2019 13:18:30 #3 

Harry žena

>> #2, IIIvan, 14. 10. 2019 11:16:41

J.j, doktore.

Ak by tu rdjd nemal prvy dotaz,odpovedal by som , ze dobrou spravou je,ze zrastene miesto je pevnejsie a znovu povoli kost nastastie bud nad alebo pod tymto miestom.Uz zrastenym.

A otazka je to osemetna,bohvie ako kost zrastla,ci nezostal v mieste zrastu nejaky vycnelok ktory by mohol tlacit.Tam by mohlo byt uvazovane nad vyskou komina.

Ale kedze rdjd nepozna „miestne konzilium“ bude sa musiet obratit inde,taketo nejednoznacne odpovede ho asi neuspokoja.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

14.10.2019 13:28:04 #4 

IIIvan muž

>> #3, Harry, 14. 10. 2019 13:18:30

>> #1, rdjd, 13. 10. 2019 21:11:56

Ale kedze rdjd nepozna „miestne konzilium“ bude sa musiet obratit inde,taketo nejednoznacne odpovede ho asi neuspokoja.

Treba trochu viac info od zadávateľa témy…

14.10.2019 14:54:25 #5 

zemlo

DObrý den. To máte odkud, že kost je po zhojení silnější? Máte odkaz na nějakou literaturu či odborný článek? Docela by mě to zajímalo, jak to doopravdy je. Já našel po chvilce googlení toto: https://www.idnes.cz/…2_zdravi_bad

14.10.2019 16:01:10 #6 

IIIvan muž

>> #5, zemlo, 14. 10. 2019 14:54:25

No, pozrel som si teda niečo k téme tých zlomenín a vec sa má cca nasledovne:

V prvom rade veľa závisí od veku(deti vs dospelí vs starší vek), typu zlomeniny(a možného poškodenia iných štruktúr, napr. ciev), konkrétnej kosti, spôsobu liečby(implantát alebo bez, typ…,doplnkové fyzio), výživy(vr. suplementov) apod.

Ale všeobecne, po určitom čase je dané remodelované miesto naozaj pevnejšie(tzv. callus) a kosť hrubšia. Ale – ak sa nezmenia východzie podmienky oproti stavu pred zlomeninou(tj. výživa a hlavne spôsob akým sa kosť zaťažuje(lebo kosť sa neustále prispôsobuje externým silám)…

Tak po niekoľkých rokoch sa pevnosť bude rovnať tej predtým – takže v tom prípade áno, pevnosť sa nezvýši(len dočasne). U detí ale bude obvykle pevnejšia tak či tak(okrem nejakých porúch rastu atď.).

Zaujímavá téma, len na viac fakt teraz nemám čas. Nedávno som mal zaujímavú debatu s jedným top chirurgom na operácie ruky, ale do tej sféry sa nechystám(btw je to srandista, vraví o sebe všade „to ja nevím, já jsem obyčejný truhlář, já to jenom řežu a šiju“) :-)

14.10.2019 16:45:35 #7 

Harry žena

>> #6, IIIvan, 14. 10. 2019 16:01:10

Tak,tak.

Kalus ktory sa vytvori v mieste zlomeniny byva vo vetsine pripadov pevnejsi ako okolita kost.Neviem ci mi to kamos nevysvetloval aj na tom,ze v okoli kalusu si organizmus z kosti trochu stiahne vapnik a kost je lamavejsia.

Ale moze to byt podobna fama ako ta dnes od toho dochodcu ohladom B cka,kde mu spickovy cesky doktor z rodiny tvrdil,ze vysokymi davkami Bcka dosahuje lepsie vysledky u chorych na rozne typy rakoviny ako chemoterapiou.

Preto ten dochodca usilovne zhanal „kvalitne Becko“ , slecna v lekarni mu ponukla superkvalitne zahranicne 3 druhy,ked ju zena uzemnila klasickym slovenskym Bckom,sveto svete tvrdila ze uz sa nevyraba. Tak jej zajtra idem trosku podiskurovat aj s blokom aby verila chudobe.:}

Inak,predavam tak ako som kupil,je dost mozne ze ti dochtori tomu nerozumeli.

Takze bez zaruky,ale ja osobne tomu doverujem .

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

14.10.2019 21:17:39 #8 

rdjd

>> #3, Harry, 14. 10. 2019 13:18:30

to je právě kámen úrazu,když sepne botu,tak ji to bolí a jelikož je to už 8 měsíců po operaci,tak si myslíme,že něco není o.k.Je možné,že ji tlačí nějaký nárůst nebo železo v noze,které ji vytáhnou až v lednu,jinak děkuji všem za info

15.10.2019 07:24:36 #9 

irmi

O tématu nemám lékařské vědomosti, ale bohužel vlastní zkušenost a ta říká, že je lepší se vyhnout tlaku na končetinu v místě zlomeniny, pokud to jde. Po zhojení zlomeniny je kost natolik pevná, že nepotřebuje “výztuhu” – zde např. ve formě vyšší boty. To naopak s sebou nese riziko vzniku bolestivých otlaků až ztráty citlivosti (při útlaku nervu), které vznikají tím, že povrch kosti nemusí být po zhojení hladký – např. u tříštivých zlomenin často nejsou všechny úlomky fixovány a nechávají se srůst volně i za cenu toho, že nejsou v úplně ideálním postavení, ale na druhou stranu je tím pacient ušetřen operačních ran nutných pro provedení fixace, které jsou mnohdy zdrojem větších komplikací, než nechat úlomek volně. To byl i můj případ, noha srostla, ale na kosti si nahmatám výrůstek od fragmentu, který nepřirostl úplně přesně – ani po téměř 2 letech mi tlak na toto místo nedělá dobře, ale v mém případě se naštěstí nejedná o exponované místo, které přichází do kontaktu s botou, ale o stehenní kost, takže až na nepříjemné subjektivní pocity s tím problém nemám.

15.10.2019 08:16:55 #10 

Harry žena

>> #8, rdjd, 14. 10. 2019 21:17:39

Toto je upresnujucejsia informacia.

Tieto veci sa nedaju uponahlat.Bude si musiet svoje odtrpiet,ale urcite porozmyslajte nad nejakymi lyziarkami ktore jej na to miesto nebude moc jazykom tlacit,mozno by pomohol aj zmenit naklak boty,neviem ako dcera na tom stoji.

Pomerne dobre to opisal irmi z vlastnej skusenosti. Mozog sa bude teraz svojimi reakciami po prezitej bolesti branit.

caute Harry

15.10.2019 09:22:51 #11 

Vlark muž

Z vlastnej skúsenosti poznám bolestivosť po operácii – vnútorný členok (kotník). Od operácie je to už cca 10 rokov, ale zjavne je tam porušená inervácia, takže pooperačná jazva je miestami necitlivá a kúsok zase citlivý až-až. A keďže sa troška „upravilo“ aj okolie jazvy, tak sú tie bolesti na 3 miestach. Najmä vo vysokých topánkach, t. j. zimná obuv, vibramy, inlajny, ľadové korčule a samozrejme lyžiarky. Veľa závisí aj od prahu bolesti, ktorý dotyčná postihnutá osoba má. A koľko je ochotná v tomto prípade pre lyžovanie vytrpieť. Pre minimalizáciu bolestí pri lyžovaní je asi optimom nájsť vhodné lyžiarky s možnosťou úprav nielen botičky ale aj skeletu na rozloženie tlaku. Odskúšané, v podstate funguje, na nič lepšie som neprišiel. Skúšať. (Prípadne kladivková metóda – mignúť si kladivom po palci tak, že hneď sú nejaké bolesti po zlomenine zabudnuté.)

Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá dôvody...

15.10.2019 19:03:14 #12 

oblouk muž

„Je možné,že ji tlačí nějaký nárůst nebo železo v noze,které ji vytáhnou až v lednu,“ – v tom případě se divím, že se divíte, že to bolí… – to železo bolí nepochybně – je to hmatný hrbol na kosti, přece.

Mám s tím zkušenost – zdlahované holenní i lýtková kost téměř v plné délce bolí v botě i po pěti letech (mně to už nedokázali vyndat a tak to mám až do rakve). Nejlepší metoda:

• před sezónou nohu na boty zvykat (plně zapínat a trochu chodit)
  • bezprostředně kolem místa kde dochází k útlaku vkládat „podložky“ aby se zrovnoměrnil tlak
  • lyžovat jen do chvíle než je tlak (bolest) veliká-nesnesitelná, protože jinak hrozí dlouhotrvající zánět a antibiotika (já 3 měsíce)

Každoročně tuto anabázi absolvuju. Vaše dcerka si to může nechat vyndat, což je definitivně nejlepší řčešení

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

15.10.2019 20:42:10 #13 

rdjd

>> #12, oblouk, 15. 10. 2019 19:03:14

děkuji,taky to tak vidím

16.10.2019 13:55:40 #14 

Alda71 muž

>> #7, Harry, 14. 10. 2019 16:45:35

Ale moze to byt podobna fama ako ta dnes od toho dochodcu ohladom B cka,kde mu spickovy cesky doktor z rodiny tvrdil,ze vysokymi davkami Bcka dosahuje lepsie vysledky u chorych na rozne typy rakoviny ako chemoterapiou. Preto ten dochodca usilovne zhanal „kvalitne Becko“ , slecna v lekarni mu ponukla superkvalitne zahranicne 3 druhy,ked ju zena uzemnila klasickym slovenskym Bckom,sveto svete tvrdila ze uz sa nevyraba. Tak jej zajtra idem trosku podiskurovat aj s blokom aby verila chudobe.:}

Pořád přemýšlím nad tím, proč si někdo takový objev nezaregistruje jako regulérní léčivo. Podobně např. různá antiobezitika. Pak ještě tahat z lidí peníze. Nezaprší a nezaprší…

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

16.10.2019 22:56:06 #15 

Harry žena

>> #14, Alda71, 16. 10. 2019 13:55:40

Mozno to chce len cas.:} A zaprsi.

caute Harry

16.10.2019 23:02:59 #16 

Alda71 muž

>> #15, Harry, 16. 10. 2019 22:56:06

Průšvih je, když náhodou zaprší. To se to pak obchoduje. :-(

17.10.2019 14:37:03 #17 

IIIvan muž

>> #14, Alda71, 16. 10. 2019 13:55:40

Pořád přemýšlím nad tím, proč si někdo takový objev nezaregistruje jako regulérní léčivo. Podobně např. různá antiobezitika. Pak ještě tahat z lidí peníze. Nezaprší a nezaprší…

Ale o tom to je – ťahať z ľudí peniaze. A naše debaty tu sú aj o tom, ako filtrovať tie sra…ité informácie výrobcov, politikov a kade-koho. Dnes ma dorazila otázka jednej ženskej na výrobcu jedného zo zázračných B-vitamínov: „a pomáha to aj na posunuté stavce(obratle)“? :-)

Minule zase vypočutá debata v štýle „hm, mne Ibalgin nepomáha, lepší je Ibuprofen“. Takže asi tak, ťažko takému materiálu bude niekto niečo vysvetľovať…

17.10.2019 18:52:00 #18 

Alda71 muž

>> #17, IIIvan, 17. 10. 2019 14:37:03

S tím taháním peněz a oblbováním máš pravdu, psal jsem to právě proto, že tohle téma týkající se různé „léčby“ poslouchám profesně denně. A to vysvětlování Ibalginu a Ibuprofenu XY je fakt složitý, někdy skoro marný. Průšvih je, že jsou často doporučovány postupy, které mohou daného člověka vysloveně poškodit. Tyhle obchodníky s deštěm (a bez jakékoli odpovědnosti)fakt nemám rád.

17.10.2019 20:51:12 #19 

jurol

>> #17, IIIvan, 17. 10. 2019 14:37:03

Ktorá z dvoch identických krabičiek zápaliek je lepšia, tá vyrobená v NSR (Nemecká spolková republika pre tých mladších) alebo v PĽR (Poľská ľudová republika)?

Ako môžeš porovnávať špičkový západný výrobok s produktom východnej Európy :-(?

Podobne Aspirin a Acyplyrín, čo asi bude lepšie?

P. S. U farmaceutík pôvodom z Indie a Číny (myslené nielen tradičné čínske bylinky proti plešatosti ale aj tých, čo majú obsahovať ibuprofén či kyselinu acetylsalicylovú) by som už opatrný bol.

18.10.2019 07:23:15 #20 

IIIvan muž

>> #19, jurol, 17. 10. 2019 20:51:12

Ktorá z dvoch identických krabičiek zápaliek je lepšia, tá vyrobená v NSR (Nemecká spolková republika pre tých mladších) alebo v PĽR (Poľská ľudová republika)?

Ani jedno, najlepšie sú z NDR!

18.10.2019 08:15:19 #21 

Pavlos muž

V roce 2007 jsem absolvoval operaci kotníku a lýtkové kosti. „Materiál“ jsem měl v noze rok. Jednu sezónu jsem musel proto vynechat. A to kvůli tomu, že dráty mi vyndali až v únoru 2008. A navíc jsem nebyl schopný se ani nasoukat do boty (omezená hybnost v kotníku). Měl jsem stažený kotník (přetržené vazy) a tzv. osteosyntézu lýtkové kosti. Normálně jsem drát přes kůži nahmatal. Po vyndání drátů a rehabilitaci se všechno vrátilo k normálu. Kotník mám sice trošku větší než ten zdravý, ale při lyžování to nevadí.

Takže bych počkal, až vyndají materiál a pak bych něco řešil.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy