18.10.2019 20:07:02 #1
Udělejte si přehled o aktuálních modelech skialpinistických bot
většiny dostupných značek a přečtěte si pár tipů, podle čeho je
vybírat!
Odkaz na článek
20.10.2022 18:36:13 #2
Tohle všechno nemá vůbec žádný smysl a s výběrem boty tyto informace vůbec nepomůžou.
O nákup nových skialpových bot se snažím 3 roky a narážím stále na stejný problém. O botě se dozvím úplně vše, ale tu nejzásadnější se člověk nikdy nedozví. Žádný z výrobců neudává faktickou velikost boty.
Nechápu, co je za problém k tomu milionu nesmyslných a pro užití zbytečných informací napsat, botička je ušitá na chodidlo o délce 280mm a šířce 100. Nebo délce 290mm a šířce 105.
Žádný výrobce nic takového nenapíše, takže do vyzkoušení nikdo neví, zda ta bota sedne, nebo ne. Přitom je to naprosto jasné, jak je ta botička veliká, když je ušitá. Stačí to změřit a do popisku napsat. A navíc, všichni vyrábějí boty pro nějaká nevyvinutá miminka. Boty jsou neskutečně úzké, jak pánské, tak dámské. Neznám nikoho dospělého, kdo by měl nohu širokou 80, nebo 90mm. Ale 11 bot z 10, širší botičku nemá. Taková úzká chodidla nemají ani 13 leté děti.
Člověk pak najezdí tisíce kilometrů po různých prodejcích a stejně je to k ničemu. Výrobci snad ani nechtějí, aby ty boty někdo koupil.
20.10.2022 19:42:11 #3
>> #2, korsičan, 20. 10. 2022 18:36:13
Jj,asi se to dělá o na úzké Italské nohy,kde vyrábí vetšina , nejlepší je nechat si je vypect. Když vezmu situaci před pár rokama, tak nejširší skelety hledej v obyčej těžkých univerzálních. Nejširší cca 105 mm byly 10 let staré žluté Nordica Tr 12 bez pinů ( použivali je trenéři i sjezd disciplín a šli klapnout na sjezdové vazko,), pak Scarpa obyčejný univerzál typ 102mm, pak Garmont kolem. 100mm, pak úzké Crispi 98 mm,ostatní mladší výrobce neznám. Omlouvám,.. blbě nastaveny text.editor na zahr.text.
20.10.2022 20:52:11 #4
>> #3, Thomas, 20. 10. 2022 19:42:11
Je to prostě katastrofa.
Na každém webu je k dané botě 10 fotek ze všech možných úhlů a přitom by tam stačila přidat jedna jediná, na které by byla okotovaná vložka z botičky. Dva pametry, délka a šířka. A bylo by po problému.
To vypečení nepomůže, když je vnitřní botička o 2cm užší, než noha. Tolik se ta bota nevytáhne. A dost pochybuji, že by se o takový kus vytáhl i skelet.
S těma Italama máš asi pravdu. Díky miminkovským velikostem, skončil prodej Montury v Hudy. Největší bunda byla tak na dítě. Jednou jsem si tam objednal bundu xxl. Když jsem jí na sebe nasoukal, tak mi bunda končila těsně pod žebry a rukávy jsem měl v půlce předloktí. Prodavač na to koukal, jak na zjevení. Když pak bundu položil na pult, tak na ní dal stejnou bundu velikosti „L“ a ta se na milimetr shodovala s „mojí“ xxl. Emko bylo asi o centimetr menší !!! Prostě nesmysl.
Fakt marný.
21.10.2022 06:14:38 #5
>> #4, korsičan, 20. 10. 2022 20:52:11
Tak bootfiter, když ti naskenuje nohu by ti měl umět poradit i vhodnou botu na tvou nohu. Minimálně má v tom programu ke skeneru i vnitřní rozměry bot.
21.10.2022 09:43:28 #7
>> #6, oblouk, 21. 10. 2022 08:54:18
Důvod je jednoduchý, někdo šířku udává, ale je to podobná hodnota jako flex index. Nikdo nestanoví, kde šířku měřit. Kolmo na osu nohy? Jako spojnici 1. A 5. Metatarzu? Navíc výrobci většinou boty s větší velikosti botu také rizsiruji, zatímco dlouhá noha se většinou spíš zužuje… podle mě nelze žádnou botu vybrat podle katalogových parametru, už jen proto, že co značka, to metodika měření. Boty se vyrábí na průměrnou nohu, pro ostatní je bootfitting ;)
Ad šířka, všechny boty mají výrobci i zevnitř naskenované včetně spocitaneho objemu. Jen k tomu samozřejmě nedávají přístup zadarmo, mají s tím fůru práce, ale speciálky na obuv tyto údaje mají – přesto jen pomáhají k rychlejšímu výběru, protože komfort je pocit, ne exaktní hodnota.
21.10.2022 10:41:14 #8
>> #7, Lukáš Vavrda – SNOW, 21. 10. 2022 09:43:28
Důvod je jednoduchý, někdo šířku udává, ale je to podobná hodnota jako flex index. Nikdo nestanoví, kde šířku měřit. Kolmo na osu nohy? Jako spojnici 1. A 5. Metatarzu?
Ad šířka, všechny boty mají výrobci i zevnitř naskenované včetně spocitaneho objemu. Jen k tomu samozřejmě nedávají přístup zadarmo, mají s tím fůru práce, ale speciálky na obuv tyto údaje mají – přesto jen pomáhají k rychlejšímu výběru, protože komfort je pocit, ne exaktní hodnota.
Nic ve zlém, ale není to jaderná technologie, ani nic podobného.
Stačí vyndat vložku z vnitřní botičky, tu vyfotit a okótovat délku a
šířku v nejdelším a nejširším místě vložky. Co za fůru práce
v tom spatřuješ ???
A už vůbec nerozumím tomu, proč tuto informaci výrobci tají ???
Pokud by byl tento údaj k botě přiložen, tak by bylo jasné, že pokud mám chodidlo dlouhé 265mm a v nejširším místě široké 105mm, tak si nemusím jet do obchodu 100km zkoušet boty, které jsou široké třeba 80mm. Stejně tak si takové boty nemusím objednávat na netu, protože je jasné, že je nikdy na nohu nedostanu.
23.10.2022 17:50:29 #9
Já si dokonce myslím, že údaj o délce je podle jakési normy v Čechách povinný. Ale chci se zmínit o jiném, ale souvisejícím problému. Důrazně varuji před masívním bootfittingem! Samozřejmě všichni víme, že vytlačená místa skeletu mají tendenci se vracet na původní úroveň (možná by stálo za to, dát botu přes léto do mrazáku) ale když se to s úpravou přežene, hlavně v oblasti prstů, nebo kloubu palce (hallux) bota se nám odmění tím, že do ní teče. Opravit to samozřejmě nejde. Takže: opatrně, dámy a pánové lyžaři. Čím méně, tím lépe!
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.