Pluhový oblúk (strana: 2)
12.12.2019 14:26:45 #31
>> #29, Harry, 12. 12. 2019 14:11:00
Ja sa uraziť nemôžem, lebo pokiaľ mi stihne dôjsť že sa mám uraziť
zabudnem na koho a prečo
12.12.2019 14:40:45 #32
>> #30, IIIvan, 12. 12. 2019 14:11:48
čo sa ti zdá chybné na tom vyjadrení?
Moznost nejednoznacnej interpretacie formulacie.:} Ako keby pripustala moznost, ze CPZVO nemusi byt najefektivnejsi obluk.
A obhajoba ked je v uzkych dokaze byt kruta…:}
caute Harry
12.12.2019 14:42:43 #33
>> #31, jurol, 12. 12. 2019 14:26:45
Dobra povaha. A ked nie povaha tak choroba. Dost po jednej stranke ulahcujuca existenciu a prospievajuca telu.:}}
caute Harry
12.12.2019 14:47:54 #34
>> #32, Harry, 12. 12. 2019 14:40:45
Žiadna nejednoznačnosť Sme v debate o šmýkanom oblúku/pluhu. Takže „skrátenie
rádiusu“ je dosiahnuté nielen „nájazdom“ do spádnice(„špičky sa
samé stočia do spádnice“), ale ešte aj pivotuješ.
Ak si to myslel v súvislosti s vedľajšou debatou o „hrane“ alebo race, tak to je predsa o inom, tam je primárnym faktorom točenia priehyb lyže, nie pivotovanie.
A treba vždy zohľadňovať spoločné prvky(napr. predozadná rovnováha) a rozdielne.
12.12.2019 15:22:04 #35
>> #34, IIIvan, 12. 12. 2019 14:47:54
Ak si to myslel v súvislosti s vedľajšou debatou o „hrane“ alebo race, tak to je predsa o inom
:}
Formulacie typu "aktivny pasivny " pristup k obluku dokazu byt casovanou bombou.
A topiaci sa slamky chyta. Na tych porekadlach volaco bude. Nedam kozu zadarmo…
caute Harry
13.12.2019 09:49:50 #36
>> #25, MPS, 12. 12. 2019 14:01:08
Nepridal by si rotáciu dolných končatín ani keď sa použije pluh ako dril pre šmýkaný oblúk?
13.12.2019 10:13:19 #37
>> #36, jurol, 13. 12. 2019 09:49:50
Myslíš túto mpju poznámku pre MPS?:
A nepotrebuješ tam náhodou aj aktívnu prácu svalov(izometrickú) na zvýšenie úrovne toho točenia? Áno, už pri dobrom vyvážení sa lyže stočí do spádnice, ale to je také pasívne vozenie sa, ale jazdec chce aj aktívne skrátiť rádius atdˇ.
No, niečo by sa tam podľa mňa ešte pridať malo…
aktívna práca celého tela“ už tak jednoznačná formulácia nieje
No máš pravdu, nie je to jednoznačná formulácia Takže chceš popis
konkrétnej aktivity, ze? Hm, neviem či to pojde takto popisat, kedze to je
hodne pocitova zalezitost, ale skusim sa zajtra na svahu nad tým zamyslieť a
nejako to sformulovať.
V podstate myslím, súčasnú rotáciu panvy a celého tela. teda budú s tým mať čo dočinenia šikmé brušné svaly a gluťáky vonkajšej nohy…
13.12.2019 14:04:17 #39
No, nejaký pokec teda – 1. časť:
Dospel som k názoru, že bez kreslenia to asi nepôjde, každý na papieri rotuje niečo iné a inde a prizerajúci sa musia mať z toho chaos. V prílohe je schéma pluhového oblúku – vecné námietky prijímam, umelecké nie(z výtvarnej som nikdy nebol dobrý).
Takže cieľom je zatočiť v pluhovom postavení s minimom pohybov a aby nám návyky z pluhu umožnili rozvíjať riadený, kontrolovaný šmýkaný oblúk(tj. nebavíme sa o pluhu pre úplných začiatočníkov, ale o korekčnom/zdokonaľovacom cvičení).
Ako to vidím ja: máme tam dva druhy pohybu, prvým je kĺzavý pohyb celej sústavy „lyžiar+lyže“, vo forme nejakej krivky(zjednodušene polkruh). Tu je jediným impulzom/motorom pre pohyb gravitácia(my meníme len smer a tvar tej krivky).
Cieľom pre dobrý oblúk(a prenos vhodných návykov ďalej) je konštantný uhol lyží voči sebe a hlavne voči krivke oblúku(pôdorysne v smere jazdy – ja viem, nakreslil som to hnusne krivo). Asi je zrejmé, že podstatné je pri tomto kĺzavom pohybe nejako vyjadriť tú dráhu.
Na tento účel je logicky najvhodnejšie ťažisko, ktorého dráha je zakreslená na obrázku(a čiastkové pozície malými krúžkami). Asi nikto nebude namietať, že ťažisko vzorového Taliana v modrom je pri jeho symetrickom postoji vo zvislej osi tela(tj od temena cez chrbticu/páteř až po stred panvy).
Ak Talian udržuje priebežne stranovo symetrický postoj, tak je zrejmé, že sústava „lyžiar + lyže“ rotuje okolo tejto zvislej osi tela(čo je ten druhý pohyb), to všetko za súčasného pohybu č. 1(kĺzavý pohyb celej sústavy po krivke).
13.12.2019 14:09:09 #40
2. časť:
A tu sme pri podstate toho, čo som stručne vyjadril predtým. Na vykonanie zavretého oblúku v tomto pluhu(čo chceme pre budúci dobrý šmýkaný oblúk), potrebujeme niečo viac ako iba centrálne vyvážený postoj(predo-zadne).
Potrebujeme nejaké svalové úsilie na to, aby sme to telo neustále „dorovnávali“ do smeru jazdy, tj „dotáčali“ celé telo do zátačky(rotácia celého tela súčasne na dosiahnutie neustále stranovo vyváženého postoja).
Inak nás len gravitácia sama pomaly stočí do oblúku(špice lyží ku spádnici) a rádius oblúku bude určený primárne sklonom svahu, resp. inými externými podmienkami. A my chceme predsa točiť aktívne, nie čakať kam nás dovezú lyže!
Na dokreslenie situácie som na vonkajšiu lyžu načmáral krížiky, tie znázorňujú stred chodidla. Asi je jasné, že v tomto bode(resp. ak to predĺžime ako zvislú os kolmú na svah) sa nebude konať žiadna rotácia!
Lebo to by telo lietalo kapánek inakšie a ťažisko by ani náhodou nemalo dráhu v podobe plynulej krivky ale nejakého kyvadla(ak by sme to takto nakreslili na výkres). A ani si neviem predstaviť aká sila by bola potrebná na točenie tohto „kyvadla“(anatomicky nereálne) počas jazdy.
Tj. žiadne „rotujeme chodidlom“(nebodaj kotníkom, že MPS?)…rotuje(ako je už asi časti jasné) celé telo súčasne a to okolo svojej zvislej osi.
V skutočnosti po ploche rotujú aj lyže, ale len ako „sprievodný jav“, nie gro zatáčania oblúku.. Ich pohyb sa dá charakterizovať ako (zase) kĺzavý šikmo vpred, pod konštantným uhlom. Tj. kĺžu sa šikmo(sčasti priečne) v rovnomernom uhle voči smeru jazdy(tej krivky vyjadrujúcej ťažisko).
Ale ten uhol(„zdanlivé točenie“) nie je vyvolaný impulzom z lyže alebo z chodidla, ale tou rotáciou celej sústavy „L+L“ v tom kĺzavom pohybe sústavy!
A pre ovplyvnenie nejakého pohybu musíme predsa vedieť KDE(v ktorom bode alebo osi) sa to teleso otáča, aby sme následne potom použili konkrétne svaly(alebo nejaký jednoduchší pokyn) na vyvolanie potrebnej zmeny tohto pohybu(tu zmena smeru lyžiara, resp. skrátenie rádiusu podľa potreby).
13.12.2019 14:11:45 #41
3. časť:
Keď sa ďalej zamyslíme nad tým vyváženým postojom Taliana(stále je rotačne zrovnaný pod rovnakým uhlom voči smeru jazdy), tak sa musíme spýtať, že ako teda dosiahne túto zdanlivú „pohodu“, že takto pekne plynulo bez námahy zatáča?
Dostávame sa opäť k tej „skrytej práci“ teda izometrickej kontrakcií svalov. Teda „svalové úsilie/snaha“, ktorú nevidno na pohybe napr. končatín. Pri tomto pluhu je izometrická kontrakcia svalov použitá na udržanie tej vyváženej pozície Taliana(predozadne, stranovo aj smerovo/rotačne).
Z hľadiska praktickej výuky je potrebné dať konkrétne pokyny ušité na mieru daného jedinca a používať aj hodne vizualizácie(čo je potom súčasť know-how daného učiteľa, že čo mu najlepšie vychádza povedať adeptovi).
A toto cez fórum úplne detailne nepopíšeme, lebo každý sme iní a niekomu zaberie pre pochopenie pokyn „A“ a niekomu „B“(a decká najlepšie len okopírujú pohyb a vybavené). Lenže podstata toho je, že daný pokyn musí obsahovať cestu k pochopeniu toho prečo to točí(a čo točí) a obzvlášť u hobbíka samouka s nejakými cieľmi.
Jednoducho by som teraz danú izometrickú kontrakciu popísal ako súbor pohybov(teda skôr úsilia). Gro našej snahy bude „dotáčať vonkajší bok zároveň s trupom“, plynule podľa potrebného rádiusu a so súčasnou kontrakciou dolných končatín(aby sa nerozišli alebo zbytočne moc nehranili, alebo nekrútili sa inak voči smeru jazdy).
Tých konkrétnych kontrakcii by tam bolo hodne, ale to by úplne presiahlo môj zámer a domotalo veľkú časť účastníkov. Cieľom tejto reakcie nebolo teda podať návod „ako spraviť správne pluh“(to ako píšem asi jedine na svahu), ale vysvetliť tie večné polemiky čo a kam rotuje, lebo už nemôžem čítať furt o rotácii femuru(stehennej kosti) a podobne.
Uvedené v podstate platí aj na klasický šmýkaný oblúk(princíp točenia), s výnimkou nejakých boulí, kde sa točí trup obvykle nezávisle od spodku(ale to nechajme mimo tohto vlákna).
13.12.2019 15:17:09 #42
>> #38, MPS, 13. 12. 2019 11:59:02
Zväčší sa uhol medzi osami chodidiel (lyží), širšia stopa pluhu či ako to vyjadriť.
13.12.2019 15:29:30 #43
Pridávam strip urobený z jazdy „kľudného“ taliana. Tu sa dá všimnúť, že aj on vykonáva vertikálny pohyb, len ním výrazne šetrí. Či rozširuje aj šírku stopy je už ťažšie povedať keďže pri rotácií tela ku kamere samozrejme vzdialenosť medzi lyžiarkami a uhol medzi lyžami musia rásť (myslím viditeľne na obrázku, priemet do roviny zobrazenia) ale porovnaním polohy ľavej nohy (starej vonkajšej/novej vnútornej) ktorá na záberoch 2., 3., 4. a 5. drží rovnaký smer podstatne výraznejšie ako pravá noha by som to nevylučoval.
13.12.2019 15:33:37 #44
>> #43, jurol, 13. 12. 2019 15:29:30
Len toto je ten „o trošičku“ slabší Modrák, Miloš myslel ako vzor toho druhého čo on linkol…
13.12.2019 15:54:54 #45
>> #44, IIIvan, 13. 12. 2019 15:33:37
Pardon, tu je ten lepší talian, vertikálny pohyb je na pohľad priam nepostrehnuteľný. Tie dve červené úsečky sú rovnobežná takže istý nepatrný zdvih je aj tu.
13.12.2019 16:33:31 #49
Nikdy ma pluh nejak extra nebral, zaujimavy bol akurat pre mna Mski pluh na pochopenie o com Milan pisal.
Ale toto sa dobre cita chalani, dobra robota. Vynikajuce su nakresy, nedopustia mylne vyklady.
caute Harry
P.S. 3Icko, ak dobre chapem, nemozem nakresy ktore su tu vedene ako CPZ pouzit pre potreby RACE obluku.Vzoroveho, vedeneho v kazdom obluku rovnako stranovo s vyklonom don s rovnakymi silami.
Ani ked budem to tazisko kreslit mimo sustavy lyziara.Tam to CPZ bude ine,ze?
13.12.2019 17:05:01 #51
>> #47, MPS, 13. 12. 2019 16:14:36
Vidím, že maliarske talenty rastú aj na zapáde
1 – rotace kolem středové osy 2 – rotace kolem středu oblouku 3 – výsledek rotace femuru v kyčli
1 – áno, to je to čo popisujem ja na dosiahnutie zatáčania v pluhu/šmýkanom oblúku
2 – to je v podstate doplnkový bod/smer – použiteľné pre všetky typy oblúkov (aj ten Harryho race – to je ten stred otáčania oblúku/rádiusu).
3 – výsledok rotácie femuru by závisel, či by sa jednalo o jednostranný alebo obojstranný, toto čo si nakreslil(tou prerušovanou čiarou je (pre úplnosť) kombinovaná interná rotácia femuru s abdukciou (obojstranná).
Ak by si vykonal „čistú int. rotáciu“, tak:
A. obojstranná interná rotácia – spôsobí prekríženie špičiek lyží
B. vonkajšia noha interná rotácia + externá rotácia vnútornej nohy – spôsobí točenie spodku tela do vnútra oblúku a to, že trup a panva ostanú „protirotované“ von z oblúku( po dotyčnici/tečně).
EDIT: MPS je v obraze čp znamenajú jednotlivé rotácie femuru, ale pre ostatných doplním. Je to jednoduché, vždy posúdime kam sa točí predná strana stehna(stehenná kosť v jamke kyčle):
A. interná rotácia – predná strana stehna sa točí ku stredovej zvislej osi tela(dovnitř)
B. externá rotácia – predok stehna sa točí v kyčli von/zevně
13.12.2019 17:17:56 #52
>> #49, Harry, 13. 12. 2019 16:33:31
Nikdy ma pluh nejak extra nebral, zaujimavy bol akurat pre mna Mski pluh
Nebral, lebo bohvieako ťa ho komsomolci učili A teda si neriešil jeho
zmysel, ak si chcel ako mladý valiť „stodvacet“ dolu kopcom… Milanov
pluh je úplne iné cvičenie, to tu nejdem rozoberať.
ak dobre chapem, nemozem nakresy ktore su tu vedene ako CPZ pouzit pre potreby RACE obluku.Vzoroveho, vedeneho v kazdom obluku rovnako stranovo s vyklonom don s rovnakymi silami.Ani ked budem to tazisko kreslit mimo sustavy lyziara.Tam to CPZ bude ine,ze?
Nákres pluhu ti v tom asi moc nepomôže, nemotajmu tu race, nechajme si to
do toho druhého vlákna. Neboj, všetkého sa dočkáš, aj tam budú nákresy,
už sa poooomaličky tvoria(v hlave)…
Vieš si predstaviť, že by som niečo ku race s nákresmi len tak
strieľal odboku, ako by ma tu niektorí šli zožrať, že pixu tomu rozumiem?
To si musím premyslieť
aby to bolo odborne správne, ale zároveň zjednodušené pre pochopenie
väčšinou a zároveň prevoditeľné do praxe(aby neboli kecy o
„teoretizovaní“ a „pitomostiach“).
14.12.2019 08:42:45 #53
>> #52, IIIvan, 13. 12. 2019 17:17:56
Nebral, lebo bohvieako ťa ho komsomolci učili

Nijak. Tu z nasich koncin to bolo vzdy, jak pises, „stodvacet vole“ a z posledneho obdobia vnimam,ze teoreticky by mal by byt najrychlejsi ten co hned jazdi „stodvacet“ ale ze prakticky …
Ano Mskiho pluh je uplne ine cvicenie.Velmi prospesne na otvorenie oci pre toho kto hlada a nemoze najst.
Vieš si predstaviť, že by som niečo ku race s nákresmi len tak strieľal odboku, ako by ma tu niektorí šli zožrať, že pixu tomu rozumiem?
Viem, mne to zily netrha ze nieco nie je stopercentne. Tisic ludi – tisic nahladov. Dobre veci vzidu aj po prenurani " slepych a tmavych uliciek". Ja uz odkladam nejake videa , nech sa volade pohneme ked vypukne posledny sud.:}
A ze musim byt argumentacne presvedcivy, to mi je jasne. :}
Aj my mame spolocny nahlad na veci,lisime sa len v jednom detaile. A to,ze ja tvrdim ze jazda vo vytycenej trati /primarne SL/ s CPZ nie je najoptimalnejsim, najrychlejsin a najefektivnejsim sposobom jazdy ak chcem vyhravat. Na najvyssej urovni.
caute Harry
14.12.2019 15:18:27 #54
>> #53, Harry, 14. 12. 2019 08:42:45
Sledujem, že každé vlákne kde je Harry a 3I skončí na predozadnej
práci s ťažiskom
Slovo najoptimálnejší nejestvuje ani pri lyžovaní na vyššej či
najvyššej úrovni
Podľa dnešného vzhliadnutia lyžovaniachtivého slovenského dorastu a ich trénerov sa vyššia úroveň lyžovania meria predsunom vnútornej lyže a ťažiskom stabilne vzadu. Česť výnimkám ako aj maminám či tetám, čo učia svoje ratolesti pluhu že aj talianske srdce by zaplesalo.
14.12.2019 16:37:49 #55
>> #54, jurol, 14. 12. 2019 15:18:27
Duri, ja viem je to zle. Ale pozri,aspon raz vzdy pluh spomeniem.BAN nechcem.:}
Podľa dnešného vzhliadnutia lyžovaniachtivého slovenského dorastu a ich trénerov sa vyššia úroveň lyžovania meria predsunom vnútornej lyže a ťažiskom stabilne vzadu.
Ona ta predsunuta vnutorna nieco predznamenava. Dobry postreh.
caute Harry
16.12.2019 08:52:16 #56
>> #54, jurol, 14. 12. 2019 15:18:27
>> #55, Harry, 14. 12. 2019 16:37:49
Podľa dnešného vzhliadnutia lyžovaniachtivého slovenského dorastu a ich trénerov sa vyššia úroveň lyžovania meria predsunom vnútornej lyže a ťažiskom stabilne vzadu.
Mne je relatívne jedno čo ich tréneri učia, viac ma s…e keď tí nádejní závodníci jazdia mimo svoju trať pomedzi ľudí ako prasce(nebezpečne) a nikto ich nekoriguje, veď nech sa deti vybláznia.
Samozrejme, o viditeľných rozdieloch v technike medzi AT a SK mládežou(v priemere) by sme sa mohli baviť tiež…zaujímavo mi vizuálne vyznelo aj porovnanie dvoch SK klubov na jednom kopci súčasne(nebudem menovať), ten rozdiel bol zrejmý asi aj úplnému laikovi(„zřejmě slušnej oddíl“).
A mladí Poliaci čo som videl občas, to už sa blížilo mojej technike
keď som bol kedysi „medzi 5% najrýchlejšími na svahu“(pre
neznalých – to je irónia z dôb očarenia z adrenalínových downhill
jázd na piste Herrneg na Kronplatze na penových r10). Ale hlavné, že každý
tých PL detí mal lyže, boty, chrániče a palice + rukavice drahšie ako ja
mám auto
Ale aspoň že nám hobbíkom to ide dobre a baví nás to, že?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.