Nové lyže - hodně pokročilý lyžar/ledová sjezdovka/rychlá jízda (strana: 3) - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Nové lyže - hodně pokročilý lyžar/ledová sjezdovka/rychlá jízda

Nové lyže - hodně pokročilý lyžar/ledová sjezdovka/rychlá jízda (strana: 3)

05.04.2011 10:11:43 #61 

rts

>> #60, HonzA_, 05. 04. 2011 07:17:55

Cele vlakno jsem cetl, ja panu Knedlovi nedoporucil slalomku, ja reagoval na Krabovo prohlaseni, ze by pan Knedl znicil D2 SL – neverim.

Jinak souhlas.

05.04.2011 10:39:29 #62 

˘Ö˘Krab muž

>> #61, rts, 05. 04. 2011 10:11:43
Napsal jsem v postu #40 doslovně: „… brzy bys je zničil, pokud bys je prohýbal při jízdě po hranách, ale to nehrozí, pak by to totiž jelo dolů pomaleji…“.

Omlouvám se tímto všem, které jsem uvedl v omyl, či jim nějak jinak špatně poradil, zvláště, co se týká jízdy na slalomkách.

Správná odpověď měla znít:

D2 SL ve 160 je skvělá bezúdržbová univerzální rychlostní lyže pro ambiciózní borce všech věkových i hmotnostních kategorií.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.04.2011 10:48:10 #63 

05.04.2011 10:55:19 #64 

Wartus

Uz to tu zacinam chapat. Nekteri „borci“ si asi pletou vozeni se na lyzich s lyzovanim. Proto ta nedorozumneni s vydrzi, univerzalnosti atd. Ale at ma kazdy s pouzivanim lyzi pozitek jaky chce nikomu nelze nic nutit. Jen by prave nekteri „vozici“ nemeli rejpat do lyzaru… Ja mam taky kolo 10 let a porad „mu nic neni“ a kamarad to sve porad rozbiji a musi mit kazdy rok nove. Dyt to da rozum tohle.

05.04.2011 11:53:45 #65 

TomáS muž

>> #64, Wartus, 05. 04. 2011 10:55:19

>> #62, ˘Ö˘Krab, 05. 04. 2011 10:39:29

>> #61, rts, 05. 04. 2011 10:11:43

Ad ježdění na slalomce a vožení se. Co si budeme povídat pánové, ježdění na SL je dost náročná věc. Nepovažuji se za úplnou Lamu, snažím se intenzivně zlepšovat a musím říct, že až teprv teď za poslední měsíce jsem pronikl do jízdy na SL. Tj. dokážu sjet na dobrém sněhu (betonu ne) Machytku SL oblouky, aniž by se mi to nechtěně rozjelo a to se mi ta jízda ještě musí povést. U vleku mám tepovku 190 a rozklepaný nohy. Dle toho co vidím a slyším (4km sjezdovka:-)) a dle toho (jak to není snadné) vím, že většina lidí (co si myslí že slušně lyžujou) jezdí na SL lyžích SG oblouky, ti lepší GS, ti blázni DH přes 100km/hod:-))) Jen málo nebo spíše skoro nikdo nejezdí na SL, SL oblouky. Tj. před diskuzí o doporučení SL lyže bychom nejdřívě měli zjistit, jaké oblouky uživatel na SL lyžích praktikuje:-))) a až pak se pouštět do diskuze. Něco jako, máš ty slalomky na DH?, SG?, GS? nebo fakt umíš lyžovat?:-))))))) Dle odpovědi, bych pak zvolil rétoriku a nemuseli byste se tady hádát, každý by věděl to svý:-)))))

05.04.2011 13:34:29 #66 

ivan

Jak tu kluci píšou, amatér jezdící na slalomce opravdu navazované (víc než 2–3 někde na placatém dojezdu) slalomové oblouky „pod radius“, tedy dejme tomu od středního cca 10 m níže, skoro neexistuje.

Lyže nepříliš zahraněná a nepříliš prohýbaná se logicky unavuje méně než ta, kterou lyžař permanentně nebo aspoň převážně fest stlačuje co to dá.

Takže mám sice zkušenost, že D2 SL 160 cm nám coby zdaleka nejpůjčovanější lyže na testcentru až nečekaně hodně vydržela, ale zároveň je mi jasné, že byla v 95% oblouků ve výše vylíčeném „vozicím“ režimu.

Otoh, kdo ji měl půjčenou odpoledne, už se na ní nutně musel probojovávat rozježděným nerovným kopcem, takže dostávala sodu zase tímto a bez ohledu na radiusy oblouků.

Oproti předchozím betám ta lyže byla velký posun k lepšímu. Jediným problémem byly povolující šroubky kovového chrániče špičky, bylo třeba dotahovat. Šroubované spoje obou decků se ani nehnuly. Poněkud horší odolnost proti osekání hranami měly topsheet a horní deck. Dobré bylo „hodně kovové“ vázání do DIN 12, i když se povrchový „smalt“ poměrně snadno omlacoval. To ale může být i nevalným zacházením – ke svým soukromým lyžím by si asi hodně lyžařů chovalo nepoměrně lépe.

05.04.2011 14:46:19 #67 

rts

>> #64, Wartus, 05. 04. 2011 10:55:19

Odcituj, kde jsem do nekoho rypal. Vytykam Vam, ze na amatery pouzivate svuj metr. To jim tedy opravdu poradite ;-)

05.04.2011 15:49:40 #68 

rts

>> #65, TomáS, 05. 04. 2011 11:53:45

Ano, ja se vozim na modre SL nebo sem tam SG, na cervene GS, na cerne smyk nebo od kraje ke kraji :-)

Pristi sezonu si zkusim zmerit polomer u tech kratkych obloukuu, to je dobry namet.

S mou desetinovou fyzickou oproti Vam se samozrejme vydychavam po kazdych 20-ti obloucich (nohy by jeste kus vydrzeli, ale plice uz ne). Nikde jsem nepsal, ze bych ten 4.6 km kopec jel najednou. Pouze to, ze jsem rozdil ve vlastnostech na tak dlouhem useku nikde nepoznal. Citelne tuhzsi byly Fischer RC4 WC SC 160cm 12m (A361), ale to jsem poznal po par obloucich, nic pro nas „vozice“ (kdyz si je kupuji pro sebe a za sve).

05.04.2011 16:28:15 #69 

Martin430

>> #67, rts, 05. 04. 2011 14:46:19

Ahoj.

Jak Ti už napsali kluci do obou vlákem několikrát, jsou to jejich názory na věc, podávané s nejlepším svědomím.

Podívej, je to asi takhle – sem někdo přijde a položí dotaz. Co je smutné, zpravidla bez toho, aby si přečetl vlákna ostatní, resp. se pokusil vyhledat nějaké vlákno s relevantní informací pro něj, která již fórem proběhla. Čest a chvála vyjímkám.

Tak – dotaz tu tedy máme na světě a ten se sám neodpoví. Většinou se ho ujme někdo, kdo danou věc (botu, lyži, bundu, středisko, trať – to je fu©k) zná a pokusí se zformulovat odpověď. V lepším případě se sejde tazateli odpovědí více a v ideálním případě se shodnou, ev. vhodně doplní. Někdy ale taky ne a je flame :o)

Každopádně jsou to v naprosto drtivé většině vynikající lyžaři, kteří mají bohaté zkušenosti s tím či oním a jsou ochotni se zadarmo a ve svém volném čase o ně rozdělit. Nezištně a kamarádsky, z lásky ke sportu a lyžování, s lidmi, které vůbec neznají a třeba ani nikdy neuvidí a o kterých by si začasté podle položeného dotazu mohli myslet jaksi své, rozumíme si. Přesto ochotně a podle svého nejlepší vědomí a svědomí odpovídají. Patří mezi ně trenéři, učitelé lyžování, závodníci, lidé kolem lyžařského a horského byznysu i nadšení amatéři, častokrát z celého světa.

Této skupině lidí patří nekonečný dík za to, že tohle fórum má nevídanou úroveň odborné úrovně, ale v neposlední řadě i vysokou kulturu. A ta kultura a vzájemný respekt je asi jedinou odměnou pro ty, kteří tu ostatním lyžařům a lyžařkám plnými hrstmi svoje zkušenosti rozdávají. Se skoro nekonečnou trpělivostí. Opět čest a chvála vyjímkám, těm, kteří ještě přijdou a řeknou, jak se jim obdržená rada osvědčila a třeba i slušně lidsky poděkujou.

Jistě, nikdy nezavděčíš každému. To snad ani nejde. Ale to, co vytýkáš zdejším radám ty, je podle mě docela marginální. Jistě, všichni ti kluci moc dobře vědí, stejně jako výrobce, že ta lyže je pro lyžaře tohoto levelu (naprosto bez urážky) dobrá, protože nalyžuje tak málo a takovým způsobem, že i malá trvanlivost je dostatečná. A že uživatel, při pozvolné (ale klidně i rychlejší) ztrátě původních vlastností, není schopen to objektivně pozorovat a vlasně mu to ani nevadí. Tudíž je spokojen několik let s dávno mrtvou lyží. Hlasuje se peněženkama, takže kdyby to převážné části kupujících vadilo, lyže by byly jiné, na tom se asi můžeme shodnout.

Čili, jak bys to rád na fóru viděl ty ? Aby se špičkoví lyžaři přestali k dotazům, o kterých usoudí, že ho položil rekreační jezdec nevyjadřovali ? Nebo aby na začátku každé odpovědi důrazně upozornili na svoji vysokou úroveň a propast mezi ní a (domnělou) úrovní tazatele ?

Nebude to pak pohrdání méně zkušenýma/dobrýma? Nebude to vyvyšování se nad méně zdatné/informované? Co myslíš, jak to zařídit? Víš, protože já mám tu zkušenost, že čím lepší lyžař, tím míň potřebuje mluvit o sobě a tím je ochotnější poradit všem. Těm, kteří teprve hledají. Věci, které on už na své cestě našel. Protože on sám už najisto ví, že jeho hledání nikdy neskončí.

Zkus se na tím zamyslet, já nad tím přemýšlím často. A vím jistě, že nejsem sám, kdo nad tím přemýšlí. A zkus si říct, jestli si kluci (a holky – na ty já nikdy nezapomínám) pak zaslouží něco jako tohle :

Vytykam Vam, ze na amatery pouzivate svuj metr. To jim tedy opravdu poradite

Já myslím, že se to dá napsat i líp.

No a tenhle můj příspěk je zároveň krásnou ukázkou toho, jak bejt OT (off-topic/mimo téma) a zaneřádit tím vlákno těm, kteří přijdou a budou si tiše a skromně hledat něco relevantního pro sebe. Čemuž odpovídá název vlákna a naprosto neopovídá tenhle můj blábol. Tak sorry za OT !

:o)

Krásný jaro. Buďte zpevněni! Skol!!!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy