11.11.2020 12:30:40 #1
Na rozdíl od sjezdového lyžování skialpinisté střídají intenzivní
pohyb s pauzami (od svačiny po manipulaci s pásy), a navíc se málokdy
mohou schovat do vyhřáté restaurace. Všechno si nesou na zádech a umění
zachovat si tepelný komfort je v drsnějších horských podmínkách
naprostou nutností. Přečtěte si, jak postupovat při výběru a vrstvení
oblečení.
Odkaz na článek
31.10.2022 12:42:14 #2
Na rozdíl od sjezdového lyžování skialpinisté střídají intenzivní pohyb s pauzami (od svačiny po manipulaci s pásy), a navíc se málokdy mohou schovat do vyhřáté restaurace.
Prvá časť súvetia evokuje záver, že pri zjazdovom lyžovaní sa
nejedná o intenzívny pohyb s pauzami Aha, asi viem prečo,
šlapači majú dojem, že makajú(hore kopcom) a tí čo sa vozia nahor
lanovkou, tak sa dolu kopcom len tak vozia
31.10.2022 13:41:21 #3
>> #2, IIIvan, 31. 10. 2022 12:42:14
Ono je tam veselého víc: „Aby si skialpinista udržel tepelný komfort, tedy ani se nezpotil, ani neprochladl“ Já si neumím představit nikoho, kdo by se dokázal na skialpech nezpotit. Jedině snad, že by si je nazul a nikam nešel. Já se potím hodně málo a zrovna skialpy jsou činnost, kdy se zpotím snad nejvíc.
31.10.2022 14:03:38 #4
>> #3, Martin47, 31. 10. 2022 13:41:21
Pánové, rozhodně jako všude platí, že co kus, to unikát. Tedy každý musí znát především své tělo, aby věděl, jak se obléci. Z mých zkušeností lze dělat skitouring tak, aby se lyžař nepotil, a to i v jeho aktivnějších formách jako je fitness touring, stačí použít vhodné vrstvy a oblečení. Já se třeba u skialpu téměř nikdy významněji nepotím (ano, potíme se i v kanceláři, jistě namítnete ;), a když už ano, potřebuji, aby oblečení i nadále hřálo a co nejrychleji i na těle schlo. ;) Znám i velké „potivce“, kteří díky vhodné volbě vrstev při skialpu neplavou v bazénu vlastního potu ;) Článek poukazuje na všeobecné zkušenosti skialpinistů i výrobců, kteří tyto vrstvy nabízí právě proto, že mají otestované, že jejich různé kombinace fungují. Rád budu konzultovat, co funguje a nefunguje vám, ale nejradši během výstupu na kopec ;)
PS: pokud se ponoříme hluboko do významu intenzivního pohybu s pauzami a budeme důslední, možná zjistíme, že z jistého úhlu pohledu je intenzivní pohyb s pauzami třeba i plavání: tempo, pauza, tempo, pauza… :) Myslím ale, že význam článku dostatečně poukazuje na rozdíl mezi pohybovou aktivitou při lyžování a skialpem, a to říkám s veškerým respektem a láskou k oběma disciplínám ;)
31.10.2022 14:04:03 #5
>> #3, Martin47, 31. 10. 2022 13:41:21
Ja sa spotím najviac ak sa občas vyskytnem v SL trati
Keď bola 2021 na jar korona uzávera, tak som sa nanominoval v jednom
stredisku na SL s „dědkami“, vozili nás hore skútrom(to si moc
neoddýchneš: rýchlo hore, držíš sa zubami nechtami, nech neyebneš, prvý
druhý, pome dolu, vyplazený jazyk…čo stojíš, sadaj!?)…okolo kráčali
nahor davy šlapačov a nejako divne na mňa hľadeli(aj si ukazovali niečo
štýlom: aha, pozri, ako môže byť henten dilino taký zadýchaný, veď ide
dolu kopcom a my ideme hore a sme v pohodičke… ).
31.10.2022 14:08:08 #6
>> #4, Lukáš Vavrda – SNOW, 31. 10. 2022 14:03:38
Myslím ale, že význam článku dostatečně poukazuje na rozdíl mezi pohybovou aktivitou při lyžování a skialpem, a to říkám s veškerým respektem a láskou k oběma disciplínám
Myslíš to Luke v tom zmysle, že šlapanie je intenzívnejšie ako zjazd
dolu?
31.10.2022 14:31:01 #7
>> #6, IIIvan, 31. 10. 2022 14:08:08
Nikoliv. Může být. Záleží na způsobu, ty si to evidentně rád ztížíš skůtrem :D
Kdybychom chtěli tyto aktivity porovnávat, museli bychom na to vědecky od začátku, tedy stanovit, co je intenzivní pohyb, jaké parametry se budou sledovat a porovnávat… Rád budu takové studii na akademické půdě oponovat ;) Ostatně pokud vezmeme jako klíčovou veličinu intenzitu cvičení, půjde to lehce změřit podle TF. Moje hypotéza je taková, že průměrný skialpinista by měl vyšší průměrnou TF než průměrný sjezdař.
Mimo vědecké závěry – myslíš, že průměrná skialpová túra je stejně náročná, jako průměrný den lyžování? Já myslím, že je to úplně jiný druh aktivity, proto je v úvodu článku vyzdviženo to slovo rozdíl. Možná tvé sjezdové lyžování není jiné intenzity než tvůj skialp, a moje možná je, ale především jde o úplně jiný pohyb o jiné frekvenci i intenzitě. Pak by tedy úvodní věta mohla znít „Na rozdíl od sjezdového lyžování skialpinisté jinak střídají intenzitu pohybu s pauzami“.
31.10.2022 14:48:20 #8
>> #7, Lukáš Vavrda – SNOW, 31. 10. 2022 14:31:01
Kdybychom chtěli tyto aktivity porovnávat, museli bychom na to vědecky od začátku, tedy stanovit, co je intenzivní pohyb, jaké parametry se budou sledovat a porovnávat… Rád budu takové studii na akademické půdě oponovat ;) Ostatně pokud vezmeme jako klíčovou veličinu intenzitu cvičení, půjde to lehce změřit podle TF. Moje hypotéza je taková, že průměrný skialpinista by měl vyšší průměrnou TF než průměrný sjezdař.
Ešte, že sú také dni ako dnes, keď má takmer celá republika voľno a
nikto ma v práci neotravuje…
S hodnotením pomocou TF súhlasím a ak treba aj dodám vedeckú
oponentúru(mám v hlave nejaké „šuplíky“ uložené čo a kde hľadať)
. „Priemerný“ je
ale asi dosť ošidný dojem, ak hodnotíš bežného turistu, tak
súhlasím…a v tom je možno „kameň úrazu“…
Ale poďme na „akčnejších“ športovcov, ok? Z povahy rozdielnej aktivity(ako si upresnil v druhom odstavci a korigoval tú úvodnú vetu) vyplýva, že šlapanie nahor je(relatívne porovnanie navzájom) DLHODOBÁ(hodina a viac) neprerušovaná aktivita STREDNEJ intenzity a zjazdové lyžovanie(SL/GS) KRÁTKODOBÁ(cca 1 minúta) aktivita MAXIMÁLNEJ intenzity(dosahovanej ku koncu trate).
Možno si tu niekto spomenie, v úvode svojho vlákna o príprave atď. som tu dával výňatky z merania tepovky u zjazdového závodného lyžovania a borci(myslím, že to boli US repre + univerzitný výber) dosahovali tepovky vyššie ako dokázali na testovacom ergometri.
Bolo to spôsobené(pri lyžovaní unikátnym) nadmerným zapojením svalov
v izometrickej a „kvázi statickej“(to je citát) forme práce proti
obrovským silám, pôsobiacim na celé telo lyžiara za tú minútu. Konkrétne
hodnoty boli o cc 20 tepov(bpm) vyššie, ako boli schopní daní jedinci
„vyprodukovať“ na ergometri v labáku pri maximálnej námahe. Ak budeš
chcieť, zdroje dohľadám
Takže samotná aktivita zjazdovanie je jednoznačne intenzívnejšia ako
šlapanie. Ok, majú hoši pauzy a furt sa vozia nahor(by niekto mohol
namietať). Dobre, typický tréning je 1km kotva, s non-stop pendlovaním.
Zmerané to bude mať tu možno aj niekto na sebe, ale za hodinu a pol bye-bye
ak je to odjzadené nadoraz…
31.10.2022 16:15:28 #9
>> #8, IIIvan, 31. 10. 2022 14:48:20
Jak říkáš. Tento článek cílí na ty méně zkušené, kteří ještě neví, co na skialpy obléct. Ne pro trénink na závody ;) Díky za rozbor a ať to šlape i frčí!
31.10.2022 17:26:15 #10
>> #9, Lukáš Vavrda – SNOW, 31. 10. 2022 16:15:28
Jj, mne len nedala kľud tá prvá veta Ja viem, že bežní turisti
nemajú vôbec predstavu, že jazda dolu kopcom môže byť ozaj
namáhavá
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.