Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Lyže pro dívku 9 let nejen na zlepšení jízdy na hranách

Lyže pro dívku 9 let nejen na zlepšení jízdy na hranách (strana: 2)

02.10.2023 19:02:43 #31 

slowthinker

>> #25, IIIvan, 02. 10. 2023 16:25:03

Slowe, kde ty chodíš na to o tom ťažisku v súvislosti so mnou, nejaký intuitívny trolliaci vtípek? :-D

Mám na mysli diskuzi okolo mého obrázku https://snow.cz/…-spravna/183#…

ad ski-školy

Jak říkám, nemám se školami žádné zkušenosti, přijde mi ale, že pokud má škola na výběr

1. učit tak, aby byl zákazník spokojený, aby ho to bavilo, a nevadí nám že ho naučíme nějaké zlozvyky díky kterým později ustrne ve vývoji a nikdy se nenaučí slušně lyžovat
  2. učit tak, aby se zákazník naučil lyžovat, za cenu toho že výuka bude ne vždy příjemná, bude přinášet zákazníkovi nepohodlí, zákazník koupí i nějakou tu kritiku

tak si škola vybere bod a)

Co mi ale není jasné a na co se ptám – musí být oba body v rozporu? Dá se dobře učit lyžovat, aby to bylo pro žáka vždy příjemné, pohodlné, nekonfliktní?

02.10.2023 19:28:00 #32 

oblouk muž

>> #30, Ali, 02. 10. 2023 18:45:53

Psal jsem vám sz ve které nabízím nejdřív vyzkoušení SL 140 a následně i GS 168 včetně instruktáže – to vše zadarmo. Nereagujete…? Podmínkou je, že se za mnou dostavíte na Tanvald Špičák nebo Bedřichov, nebo mě někam pozvete :-)

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

02.10.2023 19:43:20 #33 

oblouk muž

>> #31, slowthinker, 02. 10. 2023 19:02:43

Jde všechno, ale musí OBĚ STRANY CHTÍT spolupracovat – to znamená snažit se pochopit výklad i ukázky, diskutovat = naučit se ptát (oboustranně) i odpovídat (oboustranně), neurážet se (oboustranně)… Lze tak dospět velmi rychle ke kvalitnímu výsledku. Kvalita výsledku je ovšem přímo úměrná především kvalitě školitele.

S tím souvisí možnost získání špatných návyků. To není žádné velké nebezpečí pro milovníky pohody, kterým nezáleží na tom jak dobře lyžují – hlavně, že se pohybují na čerstvém vzduchu v pěkném prostředí a „sjedou všechno“ :-) . Pro ty, kdo chtějí lyžovat opravdu dobře, tedy efektně a hlavně efektivně jsou špatné návyky zdí, kterou je těžko překonávat a mnozí ji už nikdy nezdolají. Příkladů špatných návyků je mnoho, často jsou příčinou nerovnovážných stavů, neschopnosti jízdy po tvrdém povrchu, jízdy v hlubším sněhu, nemožnosti regulovat rychlost i směr jízdy…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.10.2023 10:23:33 #34 

Ali

>> #32, oblouk, 02. 10. 2023 19:28:00

Ale jo, reaguji. Jen mi dejte trochu času, musím se někdy postarat o hladové krky :-D

Jen dotaz, nevěděl byste o někom šikovném na výuku na Moravě? Jste pro mě trochu z ruky. My máme taky hory 8-)

03.10.2023 11:55:00 #35 

oblouk muž

>> #34, Ali, 03. 10. 2023 10:23:33

OK – už jsem reakci dostal… Ozvu se. Neumím doporučit nikoho na Moravě – jednak neznám učitele lyžování, jen některé trenéry… Mohu ale doporučit při cestě na Bílou v Ostravici – https://www.rumasport.cz/ – ptejte se na Katku s odkazem na moje doporučení…

Protože se tady každoročně opakují dotazy týkající se způsobů jak zlepšit své lyžování, eventuelně jak postupovat při výuce vlastních dětí nebo jaké lyže vybra. Rozhodl jsem se, že si založím faccebookovou stránku, na které budu, nejen na základě zdejších dotazů, zveřejňovat nějaké své starší texty – případně komentáře k lyžování – případně moderovat lyžařskou diskusi. Včas se tady ohlásím nějakým svým vláknem…

03.10.2023 12:01:06 #36 

Ali

03.10.2023 13:05:55 #37 

meduz muž

>> #14, Ali, 02. 10. 2023 12:21:02

Na začiatku minuloročnej sezóny som bol v pozícii, že som o ňom nevedel viacmenej nič. Chodili sme s deťmi lyžovať aj občas trénera mali na svahu. Lyže a lyžiarky som požičiaval. Trochu som sa začal o lyžovanie zaujímať a došiel som na stránku snow resp. do tejto diskusie. Študoval som … historicky všetko čo sa týkalo detí a lyžovania (technika lyže). Športu a tréningu vo všeobecnosti trochu rozumiem. Ako prvé som deťom zaobstaral vhodné lyžiarky, hlavne aby im neboli široké čo pri lyžiarkach z požičovne je pravidlo. Z diskusie ohľadne lyží som si odniesol, že najvhodnejšie sú GS juniorské pretekárske lyže. Zaobstaral som jedny z czech ski bazaru pre dceru, ktorá sa podľa môjho laického názoru na lyžiach pohybovala zmysluplne. Tým vôbec nevravím, že vedela lyžovať, iba som videl, že vie pracovať s ťažiskom (jazdí na koni) a jej jazdenie má nejakú kultúru pohybu. Teda sme išli na svah a zašli nastaviť viazanie do skiservisu. Prvá pripomienka chlapíka zo servisu bola, že čo to má za lyže a či si uvedomujem, že na takých nejazdia ani jeho inštruktori. Či je „profíčka“. Jednalo sa o 166cm junior GS Head lyže. Ona mala 170cm. Z požičovne jej odporučili 145 cm… No tak som jej vysvetlil že na tých lyžiach môže nabrať rýchlosť tak aby vola opatrná atď. Po pár jazdách prišla, že sa jej tie lyže páčia a dobre sa na nich jazdí. Zhodou okolností išla následne na školský lyžiarsky kurz, kde jej pani učiteľka TV jazdila kedysi pár pretekov svetového pohára, takže mali dobrú školu. Len ako poznámka, že mala najdlhšie lyže zo zájazdu ;) Potom som jej už musel vždy prízvukovať že GS na lyžiach neznamená Giga Speed ale Gently and Slowly ;) (čo je citát od niekoho z tohto fóra …). Obdobne som potom pristúpil k synovi a z 130cm plastových lyží prešiel na GS 142cm pri jeho výške 148cm. Spustil sa z kopca a čistá katastrofa… Išli sme za trénerom, nech sa mu povenuje. Prvá otázka, prečo má také dlhé lyže… Po dvoch hodinách jazdenia s trénerom už chodil aj dozadu na lyžiach. Na otázku ako sa mu lyžovalo, odpověd super, tie lyže idú … Tým chcem povedať, že z osobnej skúsenosti sa GS lyží v detských kategóriách netreba báť a vôbec nie „dlhých“. či už ako postava alebo odporučovaných dlhších. Ako som zistil z fóra treba pozerať aj na váhu jazdca a vybrať v rámci tabuliek. A hlavne … deti intenzívne jazdili na nie preplnených miernych svahoch a hneď z rána, kedy aj zjazdovka je na GS lyže vhodná. Popoludní už sa len tak šuchtali.

No, týmto príspevkom chcem tiež poďakovať tomuto fóru a hlavne tým čo odpovedajú a prinášajú svoje rady a skúsenosti. Slohové, ako tu je spomínané, príspevky pokladám za najcennejšie. V nich sa dá totiž nájsť inspirácia a podnety na zamyslenie a na konfrontáciu s vlastnými skúsenosťami aj z iných športov. Nakoľko lyžovanie je tak komplexný šport z hľadiska pohybu, že jednoducho len lyže všetko nevyriešia. toľko moja osobná skúsenosť ako začiatočníka lyžiara … no už mám vhodné lyžiarky aj ja od bootfitera Misa a GS lyže. Tento rok sa chcem učiť techniku a hľadať ten pocit keď pekne prejdem oblúk, samozrejme na modrej zjazdovke. snáď sa mi to aspoň raz podarí ;)

03.10.2023 13:35:05 #38 

slowthinker

>> #35, oblouk, 03. 10. 2023 11:55:00

Stránka kde by byly koncentrovány rady by byl velmi užitečný počin. Reakce Ali

Vy jste mi nabídl lyže, které ale prostě nebudou fungovat, protože jsme to zkoušely.

byla v její situaci plně legitimní. Vysvětlení je potřeba a výborný je i text od meduz pokud jako držitel copyrightu povolí jeho užití :-)

Stránka kde by byly koncentrovány rady by byl velmi užitečný počin.

Doufám ale, že nepovede k tak razantní změně v českém lyžování, že by došlo k zaplnění mnou oblíbených černých sjezdovek, které zatím zůstávají volnější 8-O

05.10.2023 10:40:46 #39 

meduz muž

>> #38, slowthinker, 03. 10. 2023 13:35:05

No, ak myslíš že môj text je užitočný pre tých, ktorí hľadajú lyže pre svoje deti, tak s jeho použitím aj mimo stránky snow súhlasím a udeľujem mu nevýhradnú licenciu pre kohokoľvek na dobu 99 rokov ;) Každopádne mňa osobne posunula diskusia hlavne staršia z obdobia keď diskutoval užívateľ krab a partia okolo neho. tá bola z môjho pohľadu hodnotná. Je pravda, že som musel ísť do rôznych zákutí a prelúskať aj nie vecné komenty, ale tie tiež človeku pomôžu a zabavia… Sorry že si nespomínam na rýchlo na všetky mená diskutujúcich …;) Rozumiem tiež každému kto položí otázku aké lyže pre dieťa/manželku/seba a hľadá recept na posun v lyžovaní. no na to odpovedať si vyžaduje poznať lyžiara, jeho preferencie jazdenia, svahy kde jazdí, koľko jazdí, aký má rozpočet a kam so svojim lyžovaním chce smerovať … rovnako ako keď sa niekto opýta aký bicykel si mám kúpiť… atď … ale toto všetko už podľa mňa v diskusii na snow cz je, akurát to treba hľadať a to chce čas a námahu, ktorú je však potrebné vynaložiť, ak chce ten kto sa pýta odpoveď uchopiť a zvažovať jej užitočnosť na základe faktov.

05.10.2023 21:32:06 #40 

MichalW

>> #34, Ali, 03. 10. 2023 10:23:33

Poblíž Moravy spoznám akéhosi IIIvana :-D

Kdyby bylo potřeba, po mých dětech by se u mne našly též juniorské slalomky 135 cm a obřačky tuším 159 cm. (střední Morava KM-PR-ZL-VS)

11.10.2023 12:39:51 #41 

IIIvan muž

>> #40, MichalW, 05. 10. 2023 21:32:06

Poblíž Moravy spoznám akéhosi IIIvana :-D

Ale no! :-D

27.12.2023 21:08:38 #42 

Ali

Dobrý večer všem, Pokud by někoho zajímal výsledek, tak po různých poradách jsme nakonec pořídily z druhé ruky juniorské obřačky Head v délce 158 cm (po přeměření jsme zjistili, že už měří 157). No a taky nové, tvrdší lyžáky. Lyžáky už jsme vyzkoušely a je spokojená. Lyže bohužel vyzkoušíme až někdy později, protože přišly později a před Vánoci měla dcera úraz (ne na lyžích :-)) Pojedem na nějaký vhodný kopec a vyzkoušíme. Tak snad si to nejen užije, ale přijde i zlepšení. Díky všem, Ali.

27.12.2023 21:24:56 #43 

slowthinker

>> #42, Ali, 27. 12. 2023 21:08:38

Lyže bohužel vyzkoušíme až někdy později, protože přišly později a před Vánoci měla dcera úraz (ne na lyžích :-)) Pojedem na nějaký vhodný kopec a vyzkoušíme.

:-) Úraz mimo lyže, to je škody! Já měl taky úraz, na lyžích, a to je naopak absolutně v pořádku.

28.12.2023 12:42:44 #44 

IIIvan muž

>> #42, Ali, 27. 12. 2023 21:08:38

Pochvala za výber lyží(myslím vážne, nie ironicky). Tú Katku M., ktorú odporučil v príspevku č.35 Oblouk ste skúsili kontaktovať?

29.12.2023 21:33:53 #45 

29.12.2023 21:35:02 #46 

Ali

>> #44, IIIvan, 28. 12. 2023 12:42:44

Díky. Zatím ne. Uvidíme, jak se to bude hojit, zatím nevíme, kdy doktor svolí…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy