Lyže pro dívku 9 let nejen na zlepšení jízdy na hranách - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Lyže pro dívku 9 let nejen na zlepšení jízdy na hranách

Lyže pro dívku 9 let nejen na zlepšení jízdy na hranách

26.09.2023 11:34:16 #1 

Ali

Ahoj či dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu s výběrem lyží pro dceru – 9 let, 152 cm, 45 kg (na svůj věk veliká). Lyžuje od 4 let, je silná, zvládá sjet v podstatě cokoli. Problém je stavění na hrany a nájezd do oblouku. Těsně před obloukem jde vidět, jak jde na hrahu, ale pak věšinou trochu zapluží a oblouk pak projede naplacato nebo smykem. Někdy se krásně postaví na hrany a projede super a je nadšená. Jasně, chce to trénovat, ale zase ji chci něchat si lyžování trochu užívat. Tak jsem si říkala, že by ji mohly třeba trochu pomoct vhodnější lyže. Loni jezdila na Nordica Doberman 130 cm (ostatní rozměry už bohužel nevím, lyže šly pryč). Přišlo mi ale, že jsou moc široké a možná uzší by jí pomohly se postavit na hranu? Mohli byste mi prosím doporučit typ lyže nebo i konkrétní model? PS: Mám slabost pro Lusti :-), ale nové se mi pro rostoucí dítě kupovat nechce a bazarové skoro žádné nejsou… Moc děkuji , Ali

28.09.2023 23:53:59 #2 

slowthinker

Čekal jsem, že odpoví někdo, kdo lyžování a lyžím aspoň trochu rozumí … ale protože se tak nestalo, nabídnu svůj intuitivní a nestandardní pohled:

Hlavní devíza užších lyží je, že umožňují rychlejší přehranění. Jestli je na užších lyžích také jednodušší postavit se na hranu, za to bych ruku do ohně úplně nadšeně nestrkal … ale jeden prst na levé ruce bych tam dal-

Pokud dcera někdy na hranu hezky postaví a jindy zapluží a odsmýká to, řekl bych že problém bude ve strachu. Jednak ve strachu obecném („jede to moc rychle, musím připlužit“) jednak ve strachu naklonit tělo dovnitř oblouku a) včas b) dostatečně.

Mezi lyžaři není padání zrovna v módě, ale já bych dceři doporučil ať si někde na měkkém vyzkouší pár pádů – jednak ztratí respekt z možného pádu, a pokud k němu náhodou dojde, bude vědět co má dělat:
principy jsou jednoduché

• nebránit se pádu když se mu už stejně nedá zabránit, ale využít zbylý čas a dobře si „ustlat“
  • uklidit lyže někam, kde nebudou nebezpečné – nejlépe za sebe a do vzduchu (pohodový pád je jízda po břiše s pokrčenýma nohama v koleni)
  • držet hůlky nebo mít prázdnou ruku sevřenou v pěst – nechceme si vyvrátit palec
  • vyhnout se lidem, stromům a skálám – nejlépe lyžovat v dostatečné vzdálenosti od těchto záporáků.

Omlouvám se za odvedení tématu od lyží k technice jízdy a pádů :-D

29.09.2023 07:40:01 #3 

oblouk

>> #2, slowthinker, 28. 09. 2023 23:53:59

Poprvé v životě slyším o technice pádu. Bál bych se to učit.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

29.09.2023 08:22:36 #4 

Ali

>> #2, slowthinker, 28. 09. 2023 23:53:59

A to mě nenapadlo. Je pravda, že je to opatrnější a velmi zodpovědný kousek. Ale zase, někdy má prázdnou sjezdovku a slinu na rychlost a jede tak, že to vypadá, že pády neexistují. Ovšem v takovém případě se o carvingu moc mluvit nedá. Jede naplacato a tzv. vlaje ve větru…

Myslím, že to je spíš v technice. Zkrátka ji nezvládá, což je naprosto ok, naučí se, jen bych ji chtěla těmi lyžemi trochu pomoct…

29.09.2023 11:46:01 #5 

slowthinker

>> #3, oblouk, 29. 09. 2023 07:40:01

Poprvé v životě slyším o technice pádu. Bál bych se to učit.

Každý se to musí naučit sám. A ani to nebolí, většinou.

29.09.2023 12:17:23 #6 

slowthinker

>> #4, Ali, 29. 09. 2023 08:22:36

Jasně, chce to trénovat, ale zase ji chci něchat si lyžování trochu užívat.

Myslím, že to je spíš v technice. Zkrátka ji nezvládá, což je naprosto ok, naučí se

Myslím, že můj přístup by mohl u dcery fungovat – ani mě nikdo nikdy neučil lyžovat a lyžuji intuitivně.
Oblouk bude se mnou nesouhlasit, a bude tvrdit, že lyžování je čistě jenom o dávkování tlaku. Já tvrdím, že lyžování je o správné poloze těla, a při jízdě se vlastně na nic jiného nesoustředím. Je dost možné, že obojí s sebou velmi souvisí – když se nakloním do zatáčky, musím se současně opřít do lyží abych se neskácel. Ale na to opření už nemyslím, to přijde intuitivně, soustředím se jenom na tělo.

A vzhledem k tomu, že lyžovat neumím, ideální pozici těla stále hledám, a stejně jako vaše dcera zažívám stavy od pocitu zmaru po pocit extáze. Nechť je vaše dcera vděčná za to, že lyžovat neumí a zažívá krásné pocity z toho, ze se jí jizda zrovna povedla. Pokud by se naučila dokonale lyžovat, změnilo by se pro ni lyžování v nudu.

Edit: ještě k lyžím: pro mne úzké lyže = rychlost přehraneni, široké = stabilita. Není od věci aby si dcera vyzkoušela úplně jiný typ než měla minule, ideálně nejdřív v takové půjčovně kde budou mít skutečné (nikoli rentalové) modely.

29.09.2023 22:43:28 #7 

oblouk

>> #6, slowthinker, 29. 09. 2023 12:17:23

Lyže mají nějaký tvar… – když je dáš na hranu – nějakou polohou těla a při nějaké rychlosti (říkejme tomu AKCE), tak se něco začne dít (říkejme tomu REAKCE)… – není od věci vědět JAK a PROČ se to děje… Někdo si myslí že neví, ale dělá vše v podstatě dobře – říká tomu intuice – a tou jsou někteří jedinci vybavení víc než jiní… :-)

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

30.09.2023 00:51:37 #8 

slowthinker

odpověď pro oblouka (ale i pro ostatní) jsem přesunul sem: https://snow.cz/…yzarske-pady#…

30.09.2023 01:10:40 #9 

slowthinker

(přijde mi, že tu provádím typický threadjacking
a doufám, že někdo fundovaný ještě odpoví na původní otázku – jaké lyže jsou vhodné pro dívku 9 let pro jízdu na hranách?)

30.09.2023 09:08:48 #10 

oblouk

>> #9, slowthinker, 30. 09. 2023 01:10:40

Po letitých zkušenostech – pro děvče udaných parametrů a dovednostech [spolehlivě sjíždějící nezávodnice] jsou pro snahu o zvládnutí jízdy po hraně nejvhodnější ty nejpohodlnější a nejbezpečnější, snadno ovladatelné ZÁVODNÍ dětské obřačky cca do 10cm nad výšku postavy.

02.10.2023 09:01:26 #11 

Ali

>> #10, oblouk, 30. 09. 2023 09:08:48

Díky, ale to je trochu univerzální rada :-) To jsme na radu zkoušely ještě loni, ale to vůbec nešlo. Na takových lyžích se prostě neotočí…I proto jsem i položila ten dotaz. Možná by se na uzších slalomkách „jen“ natrénovala líp? Jasně, v rychlosti to pak bude nanic, ale jde o zafixování si té techniky…

02.10.2023 09:06:49 #12 

Ali

>> #6, slowthinker, 29. 09. 2023 12:17:23

Souhlasím se vším. Zkusím nějaké užší a max do výšky hlavy a uvidíme. Třeba jen půjčit. Uvidíme, jak se bude cítit a podlebtoho se rozhodneme… když ji pak nebudou stačit a budou v rychlosti nestabilní, pořídíme jiné…

02.10.2023 11:24:02 #13 

IIIvan muž

„Na takových lyžích se neotočí“(a podobné dotazy…).

To je dnes móda – neviem dobre lyžovať, tak si kúpim lyže(=investícia do materiálu) na ktorých to nejako oj…m, namiesto toho aby som investoval do učenia sa. Vidím to pravidelne pri deckách aj pri iných športoch: napríklad nevie spraviť ani kotúľ a odraziť sa poriadne z trampolíny.

Ale furt sa ma pýta(cudzie decko, nie to moje ) ako sa môže naučiť salto vzad(najlepšie ešte dnes, lebo je to cool). Dostane odo mňa konkrétnu radu(jedná sa o otvorený tréning, kde sme obaja len účastníci po svojej osi) a ukážku prípravného cviku(na to salto).

Vyskúša, nejde mu to, tak ide robiť niečo iné a po 5 minútach sa príde tretí krát spýtať že „ako sa dá naučiť to salto vzad“ a či sa to dá naučiť rýchlo…každý chce instantné riešenie na všetko(aj dospelí), ale instantnú môže mať maximálne tak polievku.

02.10.2023 12:21:02 #14 

Ali

>> #13, IIIvan, 02. 10. 2023 11:24:02

Aha, tak díky. Vůbec mě neznáte, ale víte, jak to u nás chodí. Do výuky jsme investovali také a i dále budeme. Šlo mi o něco jiného a to trochu jí pomoct. Víte, že se děti učí i na o 40 cm kratších lyžích (www.detibezpluhu.cz) Možná ten kurz absolvujeme, ale na normální ježdění mimo ten kurz potřebuje jiné lyže… Proto jsem se ptala na radu ohledně točivějších lyží. Samozřejmě, že se otočí, ale jak jsem psala, projede to naplocho nebo smykem.

Nechápu vlastně, co jste svým příspěvkem chtěl říct. Místo slohovek, které jsou k ničemu, raději nepište nic.

02.10.2023 13:00:29 #15 

oblouk

>> #14, Ali, 02. 10. 2023 12:21:02

Ptáte se a my odpovídáme. Opravdu se snažíme co nejlépe poradit a pokud byste si přečetla příspěvky IIIvan a Oblouk několik let zpátky, mohla byste, snad, vnímat napsané jako příspěvky těch, kteří lyžování rozumnějí. Vy ovšem máte svůj pevný názor, víte svoje a čtete naše rady jako slohové cvičení … :-)

Vámi popisovaná „stagnace“ dovednosti vaší dcerky je zcela standardně se opakující příklad vývoje u 90% lyžařů – z tohoto faktu vycházejí i naše rady. Samozřejmě oba známe vámi zmíněný systém základní komerční „rychovýuky“. Z vašeho prvního příspěvku jsme ale oba pochopili, že chcete dcerku zdokonalit v lyžování – ne naučit naklánění na kraťounkých nelyžich.

02.10.2023 13:26:16 #16 

slowthinker

Podíval jsem se na www.detibezpluhu.cz a vypadá to jako něco úplně jiného než hledáte. Tam učí úplně začátečníky na lyžích pro začátečníky, podle toho co jste psala je vaše dcera někde úplně jinde. Tyhle lyže opravdu nejsou pro jízdu na hraně:

Základem jsou ale ty správné lyže. Děti od 3 do 7 let učíme na lyžích Lusti Žirafa s délkou 70 cm a rádiusem 1,5 m. Jedná se o nejměkčí a nejtočivější lyže na světě. Dospělé učíme na lyžích do 150 cm, které si můžete na našich kurzech půjčit nebo si koupit vlastní přes náš eshop.

Od toho kurzu bych na vašem místě dal ruce pryč. Nevím, možná, že následující postup má pro úplné začátečníky smysl. Pro pokročilejšího lyžaře je ale rotace trupu zhouba:

Stejně tak je pro děti přirozené dívat se do směru otáčení a zároveň natáčet ramena a za nimi i tělo.

Jestli má dcera potíž točit se na závodních juniorkách, tak to znamená, že nejezdí po hraně. Pokud se to na nich nechce učit, potřebujete lyže které budou o něco točivější, ale ne o moc.
Zkoušet půjčovny je z mé strany nejlepší možná rada, v nabídce lyží na trhu se nevyznám.

02.10.2023 13:41:38 #17 

slowthinker

>> #15, oblouk, 02. 10. 2023 13:00:29

Samozřejmě oba známe vámi zmíněný systém základní komerční „rychovýuky“.

Mohl bys to trochu rozvést? Je ten systém založený čistě na tom „neodradit začátečníka, udělat to tak aby ho to bavilo“ s tím, že „nevadí nám že získá špatné návyky a nikdy se už nenaučí lyžovat“. Nebo se ty začátečnické návyky pak dají snadno odstranit?

02.10.2023 14:00:35 #18 

IIIvan muž

Viem ako to chodí všeobecne, preto som aj všeobecne odpovedal(„…a podobné dotazy“). Svojou reakciou len potvrdzujete ten trend žiadať virtuálnu radu na počkanie. Ak bol môj príspevok podľa Vás slohová práca, tak to zas musím ohodnotiť všeobecne(neberte to osobne): „dnes sú ľudia tak leniví prečítať pár riadkov, že čokoľvek, čo je dlhšie ako jeden riadok na Twittri je slohová práca“ :-D

A koment o deckách bez pluhu? Ok, trénujte… Len by som podotkol, že to, čo si Vy alebo väčšina ľudí predstavuje pod pojmom „fuj ten šmyk“, tak je len séria vynútených brzdení. Svedčiaca o tom, že lyžiar nemá lyže pod kontrolou(to „na takových se neotočí“ totiž svedčí o niečom konkrétnom a to aj bez toho aby som poznal danú osobu).

Solídny šmýkaný oblúk totiž vyzerá ináč ako si myslíte(hlavne časovanie) a hlavne, jazdec kontroluje lyže na akomkoľvek povrchu a na akýchkoľvek lyžiach. Nemajte mi to za zlé ten môj vstup, to bol len náhodný popud niečo napísať a Tux vypadá teraz dosť blbo, tak mám absťák a rýpem :-D

02.10.2023 14:04:49 #19 

Ali

>> #15, oblouk, 02. 10. 2023 13:00:29

Není moc fér, co jste napsal „Vy ovšem máte svůj pevný názor, víte svoje a čtete naše rady jako slohové cvičení … :-)“ Já se v těch příspěvcích ptám. Všude je otazník. slowthinker mi napsal něco k technice, což jsem ocenila. Vy jste mi nabídl lyže, které ale prostě nebudou fungovat, protože jsme to zkoušely. Trápila se na nich a akorát by se jí lyžování znechutilo. Mmch, příspěvky na diskuzi jsem četla. I proto moje poznámka k Vašemu tipu na lyže…

Já ty příspěvky neberu nějak negativně. Ale to od IIIvan mi opravdu nedalo nic a upřímně, ten příspěvek je k ničemu, jen k urážkám. A na to jsem regovala…

Ja se prostě jen ptala, zda kratší lyže pomůžou a případně tip na lyže. Pokud byste mi napsal, že nepomůžou a je potřeba prostě jen trénovat, tak ok…

No nečekala jsem, že z takového dotazu dostaneme k takové nepříjemné diskuzi… Pardon, ale o to nestojím.

Všem radicím děkuji, ostatní ať si trhnou lyží!

02.10.2023 14:17:46 #20 

Ali

>> #16, slowthinker, 02. 10. 2023 13:26:16

Díky za názor. Mě se to taky moc nezdálo. Dostala jsem na to tip. Na můj dotaz odpověděli, že jsou tam i starší, zkušenější děti, které chtějí zlepšit a mají delší lyže… Ale asi tam nepůjdeme, podle mě to není cesta. Jen mě to dovedlo k myšlence, možná mylné, těch trochu kratších, užších lyží.

02.10.2023 15:08:18 #21 

oblouk

>> #19, Ali, 02. 10. 2023 14:04:49

Vy ovšem máte svůj pevný názor, víte svoje a čtete naše rady jako slohové cvičení … :-)“ – reagoval jsem tím na několik vašich sdělení – např. „Nechápu vlastně, co jste svým příspěvkem chtěl říct. Místo slohovek, které jsou k ničemu, raději nepište nic.“

Žádala jste radu pro výběr lyží ke zlepšení – zlepšení je možné jedině zvládnutím techniky – a to chce NUTNĚ vědět JAK a ještě důležitější je vědět KDE = myšleno sklon svahu a prostor a zalidněnost, což je důležitější než na čem :-) . Chce to trpělivost k poznání principu (AHA EFEKT), což pro někoho je na dvě hodiny a pro někoho je to na dny nebo na nikdy… Hodně štěstí přeju.

02.10.2023 15:25:48 #22 

Ali

>> #21, oblouk, 02. 10. 2023 15:08:18

„zlepšení je možné jedině zvládnutím techniky“ To to je jasné. Ona celkem ví, co má dělat a snaží se to dělat a občas bereme trenéra … Akorát mě překvapuje Vaše doporučení těch lyží. A teď to nemyslím nijak špatně, opravdu mě to zajímá…Přece lyže se mění s lyžařem. Začíná na něčem a čím se zlepšuje tím má lyže delší, tvrdší atd…

02.10.2023 15:30:57 #23 

slowthinker

Já ty příspěvky neberu nějak negativně. Ale to od IIIvan mi opravdu nedalo nic a upřímně, ten příspěvek je k ničemu, jen k urážkám.

Neberte prosím kritiku (třeba i v něčem nespravedlivou) jako urážku ;-)
Je pravda, že tady je trochu drsnější prostředí, ale zase se tu dozvíte občas něco užitečného. IIIvan se takto dozvěděl co je to těžiště. ;-) Pokud bych byl přehnaně empatický, tak bych mu nikdy neprozradil, že neví co je to těžiště.

Ještě k www.detibezpluhu.cz
Ten web se tváří jako by učil nějakou novátorskou metodou, nejsem si tím ale jistý, mám pocit že to bude spíš standardní lyžařská škola. Nedávno jsem se 2× přimotal k výuce dítěte (úplného začátečníka) ve školce a pokaždé to bylo bez pluhu.
Takže bych do toho možná neházel vidle, ta škola nemusí být ani horší ani lepší než většina jiných škol.
Ale tohle píšu bez záruky, obloukIIIvan budou mít mnohem lepší informace jak to ve školách chodí

02.10.2023 15:37:07 #24 

slowthinker

>> #21, oblouk, 02. 10. 2023 15:08:18

zlepšení je možné jedině zvládnutím techniky – a to chce NUTNĚ vědět JAK

Asi nemusím opakovat, že s „nutně“ nesouhlasím – intuice a ochota občas upadnout jsou ta druhá cesta :-)

a ještě důležitější je vědět KDE = myšleno sklon svahu a prostor a zalidněnost, což je důležitější než na čem :-)

Nebuď tak tajnůstkářský, chceš abychom tě prosili abys něco prozradil? Trousíš tady jenom náznaky, přitom by stačilo přidat pár vět navíc. :-P
(konkretizovat volbu svahu a proč, rozvést proč tak tvrdé lyže když je tu obava že by se dceři lyžování znechutilo …)

02.10.2023 16:25:03 #25 

IIIvan muž

>> #22, Ali, 02. 10. 2023 15:25:48

Začíná na něčem a čím se zlepšuje tím má lyže delší

Ja viem že asi už nebudem na vašom wishliste :-D Ale len taká poznámka k tomuto: v kluboch(=snaha lyžovať nielen po hrane, ale aj komplexne) začínajú decká na obračkách…

>> #23, slowthinker, 02. 10. 2023 15:30:57

Prosím ťa Slowe, kde ty chodíš na to o tom ťažisku v súvislosti so mnou, nejaký intuitívny trolliaci vtípek? :-D

Neberte prosím kritiku jako urážku

No to je to, dnes musí byť všetko pozitívne a bez kritiky :-D (máš pravdu, kritika nie je urážka, ale čo už narobím…).

Ale tohle píšu bez záruky, oblouk i IIIvan budou mít mnohem lepší informace jak to ve školách chodí

Neviem ako to v školách chodí „všade“, ale vidím výsledky po kopcoch pomerne často z lanovky + jedna skúsenosť s potomkom(„…na ostatné tu máme Mastercard“, ďakujem pekne za tie dary…ale som radšej ticho, nech som správne pozitívny ). Najlepšia metóda je napríklad držať decko pri prvej lekcii za ramená, aby mu ušli lyže spod tela :-D

02.10.2023 16:59:28 #26 

Ali

>> #25, IIIvan, 02. 10. 2023 16:25:03

No to je to, dnes musí byť všetko pozitívne a bez kritiky :-D (máš pravdu, kritika nie je urážka, ale čo už narobím…). Nemusí. Konstruktivní kritiku přivítám, ale příspěvek o něčem, co je úplně mimo není kritika… ani konstruktivní ani jiná…napsal jste několik odstavců o koupi lyží, když neumím lyžovat, o saltech apod… Proč? Blbý den? Možná. Už se tím nechci zabývat, od toho tady to fórum není. Jen si nepleťte pojmy s průjmy a když Vás příspěvek od amatéra jako já točí do vrtule, nemusíte reagovat…

02.10.2023 17:58:16 #27 

oblouk

>> #24, slowthinker, 02. 10. 2023 15:37:07

Tvoje vyšperkovaná intuice je formou vědění. ZASADA Č.1 při jakémkoli učení nebo zdokonalování: Sklon svahu, jeho šíře a zalidněnost musí NUTNĚ být taková, aby lyžař NEMUSEL ŘEŠIT PROBLÉMY RYCHLOSTI. To platí pro začátečníky (modrá-zelená) i pokročilé závodníky (modrá-červená…)… Tvrdost lyže má být taková, aby lyžař byl schopen ji při své nejběžnější rychlosti v oblouku prohnout alespoň kousek pod jmenovitý rádius… Takže šedesátikilová závodnice (GS 70km/h) má mít při stejně dlouhých lyžích stejně tvrdé lyže jako stokilovy chlap ploužící se čtyřicítkou…

02.10.2023 18:09:13 #28 

oblouk

>> #22, Ali, 02. 10. 2023 15:25:48

Předpokládám, že je dcerka alespoň průměrně pohyblivá. V tom případě pro ni lyže slalomového typu kolem 140cm (tzv. samotočka) je dobrá cca na 2 – 10h na získání „pocitu“. Pak už, pokud má mít jen jedny lyže, potřebuje bezpečnější lyže a to jsou GS nad 165 cm. Závodní proto, že jsou náležitě ovladatelné (měkké). Mám s tím cca 50 let trenérských zkušeností.

02.10.2023 18:40:51 #29 

slowthinker

Vy jste mi nabídl lyže, které ale prostě nebudou fungovat, protože jsme to zkoušely.

Pokud tomu správně rozumím, tak ty lyže budou fungovat, ale je nutné pamatovat že jsou stavěné na trošku vyšší rychlost, čehož lze dosáhnout na nezalidněném svahu vhodného sklonu a šířky :

>> #27, oblouk, 02. 10. 2023 17:58:16

Sklon svahu, jeho šíře a zalidněnost musí NUTNĚ být taková, aby lyžař NEMUSEL ŘEŠIT PROBLÉMY RYCHLOSTI. … Tvrdost lyže má být taková, aby lyžař byl schopen ji při své nejběžnější rychlosti v oblouku prohnout alespoň kousek pod jmenovitý rádius

02.10.2023 18:45:53 #30 

Ali

>> #28, oblouk, 02. 10. 2023 18:09:13

Díky moc. Zkusím to tak. Ona je šikovná a silná, v tom problém není. Jen, jak jí něco nejde, sekne se… Slalomky seženu na půjčení a zkusíme potrénovat. A pak si zkusíme někde otestovat ty závodní pred nákupem. Snad někde bude možnost.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy