I ty, Brute, nás chceš nacpat do helem? - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost I ty, Brute, nás chceš nacpat do helem?

I ty, Brute, nás chceš nacpat do helem?

04.04.2011 23:54:02 #1 

ivan

Před třemi lety (8/1/08) se psalo:

„Osobně ale nemyslím, že by bylo úplně vhodné nařizovat lyžařům, aby povinně nosili helmu. Sami by si měli uvědomit, jaké riziko jim hrozí,“ soudí Rudolf Chlad z krušnohorské Horské služby.

Ani poslanci, které MF DNES kvůli přilbám oslovila, o podobném kroku neuvažují. „Zákony tady přeci nejsou od toho, aby do detailu upravovaly, co lidé musí a nemusí,“ řekl třeba sociální demokrat Miloslav Kala."

http://cestovani.idnes.cz/…/ig_zima.asp?…

Dnes (4/4/11) se ovšem objevuje něco jiného:

Poslanec a záchranař Chlad chce lyžařům do roka povinně nasadit přilby

http://zpravy.idnes.cz/…-/domaci.asp?…

Navzdory existenci tlaků a snahám některých politiků o osobní zviditelnění právě pomocí povinnosti nosit při lyžování helmu, nevím o zemi, kde by povinnost pro dospělé existovala. Staneme se snad právě my průkopníkem?

Aby bylo i méně obeznámeným jasno, užitečnost helmy při sjíždění nerozporuju, ale tento další sociálně inženýrský befél mi vadí. Ne helma jako taková, tu používám zcela samozřejmě a bez problémů i v červenci. Ale jako součást zjevného trendu. Ani ne tak kvůli sobě samému, já už té společnosti přikazovaného dobra, příslušných zákonů a nařízení i dohlížení na to, aby se nařízené dobro skutečně dělo, naštěstí moc užít nestačím (snad se na stará kolena nedočkám toho, abych při plaveckém tréninku na „velké vodě“ za sebou na šňuře nemusel táhnout nafouknutý záchranný kruh), ale naše děti a jejich děti si možná ještě užijou.

Rudolfa Chlada jsem si vždycky jako starého rozumného HS-praktika vážil, ale tímhle u mě rozhodně nezabodoval. Že by v parlamentu nevyhnutelně blbli i lidé dříve normální? Dochází tam nějakým fluidem, tamější vodou, levnými drinky z kantýny nebo podáváním nějakých drog ke změnám v mozku?

05.04.2011 00:08:45 #2 

Martin430

>> #1, ivan, 04. 04. 2011 23:54:02

no – přestanem teda nosit praktický přilby, do kterej nefučí, nesněží, neprší a nepotěj se na tom brejle. Rozjedeme underground.

Začnem jezdit vlasatý – teda ti co vlasy ještě maj.

A poslanec a záchranář Chlad nás bude honit po kopcích …

To bude pldel…

Jsou to magoři !

05.04.2011 00:33:07 #3 

ivan

>> #2, Martin430, 05. 04. 2011 00:08:45

Po těch víc jak 10 letech, co bez helmy neudělám oblouk, si ji na truc sundavat nebudu, ale skoro bych jako protest chuť měl.

Proč nařízení shora místo nejúčinnější známé motivace – finanční? Nemáš helmu – oukej, tvoje volba, ale za cenu spoluúčasti při řešení následků úrazu. Viz vedlejší vlákno: žádný příkaz pojišťovat se pro lyžování v cizině neexistuje, a přesto tak lyžaři činí.

Taky zmiňovaná „norská metoda“ – sleva pro helmisty – není špatná. (Nevím ovšem, kdo a jak provozovatelům ty peníze kompenzuje. Nebo že by tak činili ryze z přesvědčení na úkor svého zisku?)

Ale tahle společnost plná příkazů za účelem konání obecného blaha a bezpečí, plíživě likvidující individuální uvažování a odpovědnost, mě vážně štve. Nadekretovaného života vedoucího nás násilím ke světlým zítřkům jsme si užili dost.

05.04.2011 00:34:52 #4 

HonzA_ muž

>> #2, Martin430, 05. 04. 2011 00:08:45

„Začnem jezdit vlasatý – teda ti co vlasy ještě maj.“

A pro nás zbude už jen tohle – už jen ten název webu je všeříkající: Mental Gear!

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

05.04.2011 00:44:05 #5 

HonzA_ muž

Ivane, to je jen další důkaz toho, že politika leze na mozek. Aneb „Dej politikovi (jakoukoliv) funkci, vymyslí (zbytečný) zákon“.

Navrhuji Chladovi jedno to háro od Mental Gear koupit a v přítomnosti novinářů v parlamentu slavnostně s plnou parádou předat, ať to nosí kvůli větší bezpečnosti při pohybu po parlamentu a hlavně v kuloárech či pověstném parlamentním bufetu.

Nebo bychom mohli zřídit a pravidelně udělovat např. Cenu stádní ovce za neutuchající péči o bezpečnost občanů v oblastech kde to není vůbec potřeba.

Jsou to prostě magoři – kdyby místo neúčinných zákonů radši lidem vysvětlili co, jak, kdy a proč…

P.S.: pro ty kdo mne neznají a chtěli by se bít za důležitost přileb – nosím ji v podstatě pořád (tedy na svahu) a mé děti také. To co píšu nijak nesnižuje význam a přínos přileb pro zmírnění následků úrazu a je to jen vyjádřením mého odporu k podobným nesmyslným nařízením.

05.04.2011 00:55:29 #6 

HonzA_ muž

>> #4, HonzA_, 05. 04. 2011 00:34:52

tuhle pro nejmenovaného populárního politika. Mají ji i v oranžové…

Taky by Mentál…

28.02.2012 13:51:53 #7 

ivan

A už je tady další lahůdka:

HELMIČKY PRO DĚTI NADOMA – OD 7 MĚSÍCŮ!!!

Toto není vtip (apríla teprve bude):

Dětská helmička na doma. Móda, která může ublížit

„… Proto se k nám z Anglie, Ameriky a Itálie šíří nová móda pro bezpečí dětí helmy z měkkého materiálu pro pobyt v bytě a pro první kroky dítěte. Existuje jich více druhů a cena není malá, jedna taková helma stojí od sedmi set do tisíce korun. Vzhledem k tomu, že se doporučují dětem od sedmi měsíců do tří let a dětská hlava roste rychleji než chodidla, může to být slušný byznys. U nás je zatím v počátcích….“

Zdroj: http://ona.idnes.cz/…3-/deti.aspx?…

Tentokrát to sice média rozumně odmítají, ale stejně jsem se musel zasmát nad jedním z prvních komentářů:

„Trapní mediální maséři si v tomto článku… … dělají legraci sami ze sebe, protože oni mají lví podíl na zhysterčení současné generace matek ve snaze dosáhnout jakéhosi nesmyslného ideálu "absolutního bezpečí“, z čehož pak rostou tzv. skleněné děti."

Dodneška se stydím, jak novinářka právě z MFD hysterčila v článku pro SNOW (tuším říjen 2010) s páteřáčky pro 3leté děti a s masakrem, který ti nejmenší špunti na loučkách absolvují. Možná i tehdejší tvrdá kritika přispěla k jejímu „srovnání“ a uchování kousků zdravého rozumu v tamější redakci.

28.02.2012 14:13:10 #8 

Harry žena

Ivane,ako to napisal Navvy.Treba bojovat.

Aj ked nam to bude how.. platne,aspon budeme mat ciste svedomie sami voci sebe.

Neviem preco,mam take nutkanie napisat,ze ludia precitnu az vo chvili,ked vyjde zakon,ze musis pomilovat svoju zenu aj ked sa Ti nechce.

To by bola supa,co poviete soudruzi?

Alebo Vam staci,aby bol lacny plyn a ropa?

Moj nazor je,treba sa natrepat do panelakov,a tam mudrovat o samostatnosti.

Prepacte,zdravim Vas.

caute Harry.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

28.02.2012 18:34:18 #9 

HonzA_ muž

>> #7, ivan, 28. 02. 2012 13:51:53

Na konci článku je IMO opravdové moudro:

„Možná svým dětem pomůžeme nejvíc tím, že jim nebudeme pomáhat.“

28.02.2012 20:09:49 #10 

Harry žena

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy