AHV 06 SL x Lusti RT - porovnání lyží - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - osobní zkušenosti a recenze AHV 06 SL x Lusti RT - porovnání lyží

AHV 06 SL x Lusti RT - porovnání lyží

16.09.2011 23:43:16 #1 

Botchi

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s těmito 2 lyžemi? Podle popisků by měly být skoro stejné, je mezi nimi nějaký výrazný rozdíl? Která je „ostřejsí“? Děkuji za odpovědi

18.09.2011 14:23:07 #2 

korsičan muž

Podle mého názoru a zkušeností jsou Lušťovky tvrdší a větší potvory. Ani jedny lyže nejsou pro „obyčejné“ sjížděče, protože na svezení potřebují lyžaře, který lyžím dokáže poroučet – to hlavně platí pro Lusti. Rozhodně to není pro někoho, kterého ovládají lyže. Zajedno se moc nesveze a ještě je hrozbou pro ostatní. Pokud máš rád razantní jízdu, tak v obou případech neuděláš chybu. Já osobně bych sáhl po Lušťovkách, ale ani Sporteny nejsou žádný máslo.

v žádném případě s davem, protože pouze leklá ryba plave po proudu ... :-)

19.09.2011 10:15:57 #3 

sarfik

DOvolim si malinko souhlasit i nesouhlasit. Souhlasim,ze to nejsou lidovky pro kazdeho, ale fajnove ostre lyze, ktere do kterych se musi intenzivne „slapat“. Nicmene: Podle mne jsou tvrdsi AHV. Jezdim na Lusti 165 RT a musim rict, ze je to velmi prijemna, byt ostra lyze. Naproti tomu AHV mi pripada extremne tvrda a hur ovladatelna. U Sportenu bych si radeji poridil RC.

...≈≈≈8≈≈≈...

19.09.2011 10:34:50 #4 

TomáS muž

Nejezdil jsem na Sportenu, ale Lusti RT 165 jsou rozhodně ze všech závodních SL lyžích, na kterých jsem jel TY „nejmíň“ ostré a nejvíc pohodové. Chybí jim malinko rebound na výjezdu, ale uvedení do oblouku je nádherné a „pocit“ z hrany fantastický. Prostě nic extrémního, lyže pro slušnýho lyžaře. T

19.09.2011 16:28:05 #5 

korsičan muž

>> #4, TomáS, 19. 09. 2011 10:34:50 Tak to je samozřejmě věc názoru, ale podle tvého příspěvku se nezúčastněnému čtenáři Lusti RT zdají jako plastové lyže z Tesca. A tvrzení, že Lusti RT jsou nejpohodovější slalomky na trhu mě přijde dost zcestné. Co je tvrdého a super na RC4, TP12,SLX WaveFlex nebo SLR Magnesium ??? To jsou podle tebe všechno tvrdší lyže než RT ??? Můj kamarád, který byl velkým zastáncem značky Atomic si pořídil SL12 a byl nadšený. Ale jen do okamžiku, než jsem mu půjčil svoje RT. Třeba právě slalomka od Atomicu není žádná sláva a je to spíš lyže pro „lyžaře“ z Audi baru.

19.09.2011 16:44:27 #6 

kokoska.rokoska muž

>> #4, TomáS, 19. 09. 2011 10:34:50

To víš, TomáŠi, smýkaná technika mnoho prostoru pro rebound lyži nedá. Zkus to po hraně a uvidíš :-)
RTčko je opravdu celkem pohodová lyže, na níž je zajímavý zejména velký rebound (165/14).

„Tak špatnej lyžař snad ani nemůže bejt slušnej člověk!“

19.09.2011 17:20:40 #7 

TomáS muž

>> #5, korsičan, 19. 09. 2011 16:28:05

korsičane, asi neumíš číst. Nepodsouvej mi tady nějaký slinty o plastovejch lyžích. Když jsem mluvil o ZÁVODNÍCH lyžích, myslel jsem závodní lyže, ne ty z gigasportu. Tj mezi „závodníma“ lyžema je Lusti RT 165 pohodová a 191 ještě pohodovější, to platí.

>> #6, kokoska.rokoska, 19. 09. 2011 16:44:27

Jak SL tak GS s větším reboundem doma mám, rád ti je půjčím, jak sem ti mockrát říkal:-)

>> #1, Botchi, 16. 09. 2011 23:43:16 Ještě bych u Lusti zvažoval nepříliš kvalitní zpracování skluznice, která se vlivem žehlení zvlní a pak máš zvuk jako F16. Neviděl jsem to jen na svých lyžích, tak na to úpozorňuju.

19.09.2011 17:26:16 #8 

oblouk

>> #5, korsičan, 19. 09. 2011 16:28:05

Tomአjistě neměl na mysli a zdaleka to tak ani nenapsal, že by se u LustiRT jednalo o nějaký plastový šunt – naopak, napsal přesně to, co bych o nich napsal já – jsou to slalomové lyže na krásné pohodlné povožení v obloucích těsně kolem jejich rádiusu…!

Jinak – svrběly mě prsty hned od začátku diskuse k porovnání Lusti-Sporten v té specifikaci, jak uvedeno. Myslím si totiž, že posuzování lyží vychází hodně z individuální zkušenosti a schopnosti lyžaře se přizpůsobit lyži. Já mám pocit, že si rychle zvykám na každou dobrou lyži. Nemyslím si proto, že bych měl dávat přednost měkčím nebo tvrdším lyžím, těm které „točí samy“ před těmi, které je třeba víc „podojit“ – snažím se u každých najít tu radost, kterou mohou nabídnout. U Lušťovek jsem byl v jejich začátcích a od r.2002 (do2006) jsem byl prvním (vedle Markové a Šafiho), kdo na nich s nadšením (nejen proto, že mi vyhovovaly, ale hlavně proto, že se jedná o dobré české lyže), jezdil závody (měl jsem i OS Lusti). Postupně na nich začalo závodit a lyžovat nepřehlédnutelně víc lidí a mám radost z toho, jakou oblibu si získaly. Občas se na nich znovu a rád svezu.

V loňském roce jsem se, po několika svezeních na AHV07 a chválách na ně od mého kamaráda a soupeře, rozhodl pro Sporteny. Měl jsem pro sebe AHV07 a na půjčování zájemcům pak k dispozici AHV06-SL a OS a AHV05-SL. K těm AHV06-SL, na které se ptáš: nejen že jsem s nimi neměl nejmenší problém já, pajda bez síly po operaci kolene, ale ani ostatních cca 10 zájemců, kteří je zkoušeli. Mezi nimi byla i dvě subtilní děvčata, která o nich uvažovala jako o „univerzálkách“. Jsou to ovšem slalomky a já jsem jim je, jako jediné jejich lyže, s čistým svědomím doporučit nemohl – tím méně bych je takto doporučil chlapíkovi nad 60 kg.

Několikrát jsem se bavil o vlivu konstrukce a tvrdosti lyže na jejich vlastnosti s konstruktéry a vývojáři – naposledy tento pátek… Je zřejmé, a potvrzují to neustále i mé pocity na různých lyžích, že neexistuje jediná = přímá úměra mezi tvrdostí lyže a její drživostí, schopností nakrojit oblouk, udržet se v něm a ukončit ho razantně nebo umírněně… Důležitý je průběh té tvrdosti a tuhost v torzi, ale i průběh krojení, charakter špičky a patky, složení materiálu, tloušťka lyže a nekonečné množství kombinací toho všeho… Takže v tvrdosti bych klíč ke kvalitě a ovladatelnosti rozhodně nehledal.

Řekl bych – a tím se tak trošku vrátím k začátku – je vždy dobré najít si tu svoji radost u každé kvalitní lyže – a mít ty lyže rád a pečovat o ně! Nenabroušené a nenamazané lyže jsou vždycky o mnoho horší, než třeba o jednu-dvě třídy levnější a dokonale připravené :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

19.09.2011 22:47:22 #9 

Botchi

Děkuji za reakce;)Myslím , že bych byl spokojený s oběmi, ale poslední dobou jsem toužil po těch luštovkách, ale když jsem viděl co provedli s jejich designem letos tak se mi chtělo brečet.Musel bych sehnat ten starý design. Oproti tomu jsou AHV nádherný lyže a horší asi moc nebudou no… Tak nevím…

19.09.2011 23:04:53 #10 

TomáS muž

>> #9, Botchi, 19. 09. 2011 22:47:22

s designem mi mluvíš z duše :-)

20.09.2011 13:34:41 #11 

korsičan muž

>> #7, TomáS, 19. 09. 2011 17:20:40

Tomáši, číst umím, to za prvé. Za druhé – 99% lyžařů v ČR žije v představě, že se pod pojmem „závodní“ lyže skrývají právě ony modely lyží z GIGA SPORTU. To že je mezi závodní lyží a „závodní“ lyží z Gigáče rozdíl asi jako mezi Škodou Octavia a F1, drtivá většina nemá ani tušení. Právě proto jsem to napsal, jak jsem to napsal. Závodní lyže v obchodě koupit nelze. Lusti a Stockli se tam koupit dají, tudíž je to potřeba rozlišit. A v konkurenci závodních lyží z obchodu nemají až na drobné vyjímky Lusti konkurenta. A závěrem bych chtěl napsat, že slinty nepíšu a nikomu nic nepodsouvám. Jen je třeba si uvědomit, že ne každý je expert přes lyžování jako jsi ty a že to co je pro tebe jasná věc (závodní – nezávodní lyže z GIGA), pro jiného znamená Španelskou vesnici.

20.09.2011 13:39:18 #12 

sla-lom žena

Poslední tři roky jsem měla slalomky Lusti155.V Ha­rrachově letos jsem měla možnost na nich,pod dohledem bývalého závodníka,učit se je řádně ovládat-zavírat oblouky-tady jsem o tom už psala.Při té příležitosti jsem si tam vyskoušela i AHV05–155 a AHV06–170-obřačky.Mezi těmi slalomkami Lusti nebo Sporten jsem ale nepoznala rozdíl(ale nejsem úplně expert).Na těch obřačkách jsem byla spíš přinucena jezdit že prý si zvyknu a líp se povozím.No těch pár dnů asi nebylo dost-lepší to bylo jen na mírné modré části sjezdovek,ty červené mi byly nějak úzké.Letos si rozhodně koupím Lusti nebo Sporten-podle toho,které budou u nás v obchodě-a nebude to jen kvůli ceně.

Je to jednoduché k pochopení, těžké k naučení.

20.09.2011 13:54:36 #13 

korsičan muž

>> #8, HOnza, 19. 09. 2011 17:26:16

Honzo, tyto rady co je lepší nebo ne, jsou dost zavádějící – s tím se nedá moc počítat. Každému vyhovuje něco jiného. Každopádně, jestli RT nebo AHV je celkem jedno.

20.09.2011 13:58:32 #14 

korsičan muž

Tak si nech udělat svůj polep. WWW.SKIDESIGN.CZ ! Nebo pokud toužíš po loňském polepu, tak se domluv s paní Luštincovou a oni ti jí na ski klidně nalepí. Telefon na ní je přímo na jejich stránkách. Je to několik let nazpět mě pro kamarádku na dámskou lyži nalepili polet z RT.

20.09.2011 17:35:11 #15 

TomáS muž

>> #11, korsičan, 20. 09. 2011 13:34:41

tak nevím, napsal si :

„ale podle tvého příspěvku se nezúčastněnému čtenáři Lusti RT zdají jako plastové lyže z Tesca. A tvrzení, že Lusti RT jsou nejpohodovější slalomky na trhu mě přijde dost zcestné“.

Když si přečteš můj příspěvek, zjistíš že NIC takového jsem neřekl… To že jsou pravděpodobně lepší než komerční SL z Gigasportu, klidně podepíšu. Ale jsou právě na „závodní“ lyži hodně pohodové, proto na nich může krásně jezdit obyčejnej smrtelník, když přežije ten super dezén.

Závodní Stöckli SL i GS v obchodě nekoupíš, alespoň jsem je u nás zatím neviděl.....

>> #9, Botchi, 19. 09. 2011 22:47:22 Dezén ti v Lusti asi udělají, když poprosíš. Pokusil bych třeba někde najít 3–5 let starej model Stöckli SL neFISová verze. BRW ostrá závodní lyže je u Sportenu 07, takže 06 by měla být taky pohodovka.

20.09.2011 19:11:58 #16 

korsičan muž

>> TomáS, 20. 09. 2011 17:35:11*

Ale Tomáši. Samozřejmě jsem to tak napsal a ani to nikde nerozporuji, ale byla to reakce na tvoje tvrzení, že Lusti RT jsou nejméně ostré a nejvíc hodné ze všech závodních SL lyží. Jenže 99% lyžařů si myslí a je jim i v obchodech tvrzeno, že to jsou všechno závodní lyže. Díky tomu je tento tvůj příspěvek pro 99% lyžařů tvrzením, že LUSTI RT jsou nejméně ostré ze všech „závodních“ slalomek co na trhu jsou a tudíž spadají (s nadsázkou) do lyží vyfouknutých z použité PET lahve. CHÁPEŠ, CO SE TÍM UŽ PO TŘETÍ (a zřejmě marně) SNAŽÍM SDĚLIT ????? Že v normálním obchodě nelze žádné závodní lyže koupit víš ty, já a ještě pár desítek zdejších čtenářů. Pro zbytek jsou třeba SL12 z GIGA lyže, na kterých jezdí ve SP Svindal. Lusti a Stockli z obchodu podle mého názoru kvalitou drtivě převyšují všechny ostatní prodávané modely. Jediný rozdíl je v ceně, protože za jedny Švýcarské Lušťovky si člověk koupí troje české Lusti a dvoje AHV. Kvalita a užitná hodnota je přitom podle mého názoru téměř stejná. Na stejné lajně je samozřejmě ještě pár dalších jako jsou RTC, ZAI atd, ale to už jsou vysloveně speciálky a za úplně jiné peníze. Rozhodně se ti nesnažím vnutit, že jsi někde napsal, že jsou Lusti plasťáky. Jen to pro nezúčastněného čtenáře takto vyznívá. Nic víc, nic míň.

21.09.2011 21:29:20 #17 

Martin47 muž

>> #15, TomáS, 20. 09. 2011 17:35:11

>> #16, korsičan, 20. 09. 2011 19:11:58

V obchodech se dá koupit řada FIS lyží z RD včetně Stöckli. Já vím kromě nich o Völklech, Elanech, Blizzardech, Atomikách a asi by se našly i další.

21.09.2011 23:04:22 #18 

korsičan muž

>> #17, Martin47, 21. 09. 2011 21:29:20

Tak určitě, já taky vím o obchodech, kde se normálně prodává formule 1 a to od několika firem. Třeba Ferrari, Red Bull a dokonce i Mc Laren......:-D

22.09.2011 08:04:05 #19 

Martin47 muž

>> #18, korsičan, 21. 09. 2011 23:04:22

Tady http://www.blizzard.cz/…ezdove-lyze/ máš třeba Blizzardy od DH po GS. Hoď sem prosím na revanš link na Ferrari. Dík.

22.09.2011 08:40:53 #20 

kokoska.rokoska muž

>> #19, Martin47, 22. 09. 2011 08:04:05

Třeba tady: http://www.race-cars.com/…ales/f1s.htm

Ale samozřejmě je lepší dohodnout se na prodeji přímo s týmem. Chceš-li, mohu pomoci.

kokoska.rokoska

22.09.2011 09:02:03 #21 

Martin47 muž

>> #20, kokoska.rokoska, 22. 09. 2011 08:40:53

Dík. Hned jak najdu jak vložit zboží do košíku, nechám si auto poslat PPL. Akorát budu asi muset koupit taky zimní gumy a možná řetězy. Nevíš kde by se daly v těhle rozměrech sehnat? Taky si nejsem jistý, vzhledem k tomu, že se jedná o starší modely, jestli tam nebude zastaralá lékarnička.

22.09.2011 10:08:42 #22 

kokoska.rokoska muž

>> #21, Martin47, 22. 09. 2011 09:02:03

Co lékárnička, ale oni prý vůbec nemají výstražný trojůhelník.

A na zimní gumy kašli, tyhle starší stroje ještě mají traction control, to bude stačit…

22.09.2011 10:55:16 #23 

korsičan muž

>> #19, Martin47, 22. 09. 2011 08:04:05

Martine, teď nevím zda si děláš srandu, nebo to myslíš s tím Blizzardem vážně. Tvůj odkaz na závodní lyže Blizzard jsou stejně relevantní, jako odkaz od kokosky.rokosky na vozy F1. Ty jeho auta mají s F1 společného asi tolik, jako ty tvoje „závodní“ Blizzardy a závodní lyže a tím je název.

22.09.2011 11:27:47 #24 

Martin47 muž

>> #23, korsičan, 22. 09. 2011 10:55:16

V čem máš s http://www.blizzard.cz/…ezdove-lyze/ problém? Je to loňská FIS GS, tady máš její parametry http://www.blizzardski.cz/…um-fis-race/ . Tady máš stejnou kategorii, tzn loňská FIS GS od Stöckli http://www.bilsport.cz/…s-p-509.html . Můžeš si vybrat. Pokud bys toužil po letošních, můžeš si vybrat z několika značek tady http://zavodni-lyze.cz/…ni-lyze.html. Doufám že teď vyčudíš letošní, maximálně loňské Ferrari.

22.09.2011 11:32:24 #25 

Martin47 muž

>> #23, korsičan, 22. 09. 2011 10:55:16

Jo a kybych nechtěl nakoupit na netu, mám to 5km do obchodu, kde májí skladem loňské FIS GS Elan a ochotně mi dovezou z RD Elan letošní. Tak to prostě je a já pořád nechápu, v čem tkví tvůj problém.

22.09.2011 12:31:37 #26 

korsičan muž

>> #25, Martin47, 22. 09. 2011 11:32:24 Noooo, tak to máš dobrý, ale má to jen jeden háček. TO ČÍM TADY ARGUMENTUJEŠ, NEJSOU ZÁVODNÍ LYŽE !!!! Ty tady argumentuješ Škodou Octavia RS, ale to taky není žádný závodní auto. Ty mě tady neustále předhazuješ lyží, kterých automatická linka naseká 200 párů za minutu. Závodní lyže se na automatu nedělají a do prodeje se nedávají. Závodních lyží se vyrobí pár desítek kusů, ty se několik týdnů testují, nejlepší a nejrychlejší páry si postupně vyberou lejlepší závodníci ve SP a o zbytek se poperou závodníci v EP. Rozhodně je nekoupíš v ušmudlaném obchodě v ČR. Stejně tak jako v autosalonu nekoupíš žádné závodní auto, protože to je pouze vylepšená sériová plechovka pro naivní spotřebitele, kteří si potřebují zvýšit ego. Ale iluze ti brát nebudu.

22.09.2011 13:24:23 #27 

Martin47 muž

>> #26, korsičan, 22. 09. 2011 12:31:37

Zjevně tě inspirovaly Pohádky ovčí babičky, díl Výroba závodních lyží. Kdybys jen trošinku zauvažoval, zjistil bys, že regulace FIS na závodní materiál platí od úrovně FIS závodů. Vzhledem k tomu, že FIS závodů se po celém světě účastní nikoliv stovky ale tisíce závodníků. Produkce RD je samozřejmě odpovídající. Je to výrobní oddělení jako každé jiné, jen s odlišným programem – výrobou závodního materiálu. Každá firma se pochopitelně věnuje svým nejlepším závodníkům z TOP pořadí WC, kteří mají individuální péči a osobně odladěný materiál (desítky lidí z celého světa pro všechny firmy). Zbytek závodních lyží z produkce RD (tisíce kusů) je normální sériová výroba, která je běžně obchodovatelná, protože kdyby firma měla zásobovat všechny závodníky na úrovni FIS závodů, nestačila by na to vydělávat. Lyže z RD se normálně prodávají, jsou závodním standardem podle předpisů FIS, odladěných je jen pár kusů jak jsem již uvedl. Lyže z RD kupují svazy, kluby a pochopitelně taky obchody, pokud zjistí, že existuje pár ambiciózních amatérů ochotných je koupit a pár závodníků, kterým lyže nedodá klub nebo svaz. Co z toho plyne? Lyže z mých linků nejsou totožné s lyžemi Svindala nebo Raicha, jsou to však regulérní závodní lyže podle pravidel FIS, na kterých se jezdí bežně i kontinentální poháry. Kapišto?

22.09.2011 14:33:03 #28 

korsičan muž

>> #27, Martin47, 22. 09. 2011 13:24:23
No a jsme u toho a na tom se tedy shodnem. V obchodě se závodní lyže koupit nedají, protože závodní lyže se vyrábí v pár kusech pro TOP závodníky a ten zbytek je obyčejná sériovka pod nálepkou „ZÁVODNÍ“ lyže. Tím pádem to přestává být závodní materiál a je to normální sériová produkce, jen v lepší kvalitě a s parametry pro FIS. Stejně tak se ve Škodovce vyrábí kusově pro TOP závodníky Škoda Fabia 2000 a pro zbytek „taky závodníků“ je model ze sériové produkce Škoda Fabia RS. V tom případě nechápu, v čem se mnou nesouhlasíš, když jsi sám napsal to, co tady celou dobu tvrdím.

22.09.2011 15:06:46 #29 

Martin47 muž

>> #28, korsičan, 22. 09. 2011 14:33:03

Zjevně neznáš systém lyžařských závodů, nevíš jak je vše od klubů dál organizováno a jaká je výkonnost a potažmo nároky na materiál na jednotlivých úrovních, proto je další debata s tebou zbytečná. Končím.

22.09.2011 15:43:28 #30 

Thomas muž

Hoši,počkejte do října až spadnou klacky a začnou debatovat Ti, co jsou za to placení :-D a mají v proštudování ski nějaký ten řez za sebou. Nevím, mám za to, že to materiálově a poskládáním sendviče bude stejný. Jen se tam změní hodně kvalita !! materiálu (což ovlivní i chování lyže ). Např. tlumící titanal bude o 1–2mm silnější a v jiném kosmickém poměru vysokopevnostního Al,Ti a jiných tajných slitin, to samé pak chirurgický materiál hrany, spešl výběr co nejhustější struktury toho stejného dřeva na sendvič atd. Rozdíl mezi první a druhou kategorií pro obchody stejně nepůjde poznat a je k ničemu na dnešních přeplněných sjezdovkách, kde tomu nejde tak šlapat na paty.:-)

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy