Freeride 100% prašan lyže
30.09.2011 22:37:55 #1
Ahoj, potřebovala bych poradit s výběrem lyží čistě na lyžování mimo sjezdovku, jen volný terén a jen (teda doufejme že jen) prašan, neuježděný sníh, les atd. Na ježdění v horších podmínkách na sjezdovce lyže mám, teď bych ráda pořídila něco opravdu jen do volného terénu. Nevím si ale moc rady v té nepřeberné nabídce od každého – něco málo jsem měla možnost testnout a docela se mi líbily do prašanu Rossignol S3, ale není to ještě ono. Jsem velmi pokročilý lyžař, zvyklá si vyšlápnout kopec a spustit se dolů, budu celou zimu trávit ve velkém lyžařském středisku, kde je přes půl roku zima. Měřím 176 cm. Nad čím momentálně uvažuju jsou Rossi právě S3 nebo S7, pohrávám si s výškou, asi 177cm. Další možností jsem zvažovala Black Diamond Justice 175cm. Ráda si ale nechám poradit a budu vděčná za vaše nápady!
01.10.2011 09:24:08 #2
ahoj janushko, jestli jseš vynikající lyžařka a měříš 176 cm, tak
čisté prašanovky si kup v délce kolem 180 cm, klidně malinko delší
(takže ty délky, co píšeš jsou OK). Oba tvoje vybrané modely mají rocker,
to je základ moderní freeridové lyže, fakt to skvěle funguje . Řekl bych, podle tvaru, že
Ross. S7 bude trochu hravější, lehčeji ovladatelná (jezdil jsem trochu
podobných Armada JJ). Pokud budeš na lyže dávat chodící vázání a pásy
a hodně šlapat, tak BD budou možná trochu vhodnější. Ale ono je to u tak
široké lyže asi jedno. m.
01.10.2011 11:16:01 #3
>> #2, mexicano, 01. 10. 2011 09:24:08
Děkuju moc za názor, já si právě nevím vůbec rady. Ještě mám možnost koupit za super cenz ty Rossi S3, ale vůbec netuším jak moc velký bude rozdíl v S7 nebo S3. U S7 se bojím, že budou jakoby moc „tvrdé“, nevím jak to popsat… Jinak se mi moc líbí BD, na větší lyže kolem nebo přes 180cm se bojím, že se mi budou právě v lese špatně ovládat mezi stromkama… Šlape se vesměs ve sněžnicích, takže v tomto směru neplánuju chodící vázání. Klidně si nechám ráda poradit i jinou značku, sama hledám, dívám se, jaké jsou rozdíly u jednotlivých výrobců, ale je toho nepřeberné množství a jsem v tom ztracená :).
01.10.2011 12:30:16 #4
>> #3, janushka, 01. 10. 2011 11:16:01
Podívej se na www.ymli.cz – jejich nabídka je pro potřeby freeridu myslím úplná a navíc ti ti hoši nepochybně rádi a dobře poradí – a ještě z toho budou mít radost.
01.10.2011 23:20:43 #5
>> #3, janushka, 01. 10. 2011 11:16:01 Ahoj,BD Justice se dělá 175 cm,krojení 138–111–123.Rosky S3 women se dělá ve 168 nebo 178, krojení 124–96–114.Rosky S7 women se dělaj 168,178. Krojení 140–110–118 a jsou no 400gr.těžší než S3. Z těch tvých 3 lyží mi úplně nesedí ani jedna, počítej že v lednu při azuru budeš jezdit měsíc na tvrdém ledu, s delším rockerem se na pistě budeš přetáčet jak na samotočkách a hranu na mega S7 moc pevně nechytneš. Se začínajícím freerideski od Sportenem to nebude taky žádná výhra( v top testech nejsou), než vychytají flexi tak to bude trvat 3–4 sezony, i když skladba je ok. Ros.jsem jezdil šířku okolo 95, byl to 4 roky starší ročník,na moji metrákovou váhu byly měkké, ale v lese a na pistě super.Pokud se chceš přehrabat v parametrech koukni třeba : http://telemarktips.webnode.cz/…-parametry-/. Když jsi zatížená na Rosky, mám jeden tip,jdi do Rossignol S 3 Men a to 178 cm,krojení 128/98/118,budeš spokojená. Vychytá ti to všechny podmínky.Dobře zalyžuj a hodně prachu.:-D
02.10.2011 10:50:58 #6
>> #5, Thomas, 01. 10. 2011 23:20:43
Ty S3 a BD jsou favorizované, to rozhodně. Na starším půjčeném typu S7 jsem jednou najela právě omylem z lesa na ledovou boulovou plochu a nebylo to teda nic moc, s tím ale počítám. Proto chci dvoje lyže. Na sjezdovku a do takových horších podmínek bez prašánku už lyže mám, teď potřebuju ještě jedny, na kterých se mi opravdu bude skvěle jezdit a samy poplujou v hlubokém nadýchaném snížku. Určitě nechci nic mega těžkého, ty S7 já prostě nevím. Ale vidíš to, ani jsem moc neuvažovala o ženských variantách lyží :D. Prohrabávala jsem se mužskýma… a ty S3 mám i možnost koupit za velmi dobrou cenu, stejně tak i ty BD, teď jen řeším, které pořídit. Mám ještě měsíc do stěhování, tak pročítám a chci pořídit. Tak zvládla jsem i sezónu v prašanu na nefreeridových lyžích, ale poté, co jsem měla možnost vyzkoušet ten rozdíl… potřebuju ještě jedny prašanové, jen vybrat tak, abych byla spokojená :)
02.10.2011 21:01:51 #7
>> #6, janushka, 02. 10. 2011 10:50:58 Ahoj,taky bych to tak taky viděl : Rossi S3 128–98–118 nebo BD Justice 138–111–123. Co vybrat,toť těžká volba. Špatné by určitě nebyly BD Kilowaty. Ale na sjezdovky už jedny lyže máš, tak zkus ty plnokrevné freeride ski Black Diamond Justice. Torzní box s lehkou capovou konstrukcí není na škodu perfektní flexi,s topolovým jádrem budou rychle reagovat,hbité a lehké. Ale jen odhaduji chování z obdobných lyží s výborným topolovým jádrem,bohužel neměl jsem možnost je otestovat. Je to mladší sestra modrých vysoce úspěšných Black Diamond Megawatů,tak by to mělo být snad ok.:-)
05.10.2011 12:02:03 #8
Tak jo, tak jsem pořídila ty Rossi S3, vzhledem k váze a všem možným parametrům… no a musím říct, že i nakonec cenová nabídka 10tis. včetně vázání za nový model… mně nakonec přesvědčilo v pořízení tohoto modelu. Teď budu jen doufat, že jsem udělala dobře :). Díky moc všem za názory!
07.10.2011 18:29:15 #9
hm taky uvazuju o tretich lyzich a jsem na vazkach mezi obrackama a freečkama s min. 100mm pod botou. az se budu v lednu prcatit v Risoulu, tak v pripade prasanu pujcim neco v pujcovne, mozna i ty obracky (ikdyz to muzu pujcit od kamose 20ti lety Woelkle 203cm).Kazdopadne ty Rossi S3 vypadaj slusne a s cenou 8500,– i s vazkem by to slo.dik za tip
13.10.2011 11:12:02 #10
>> #9, rADEk, 07. 10. 2011 18:29:15 Podívej se na Stockli Stormrider(vícero druhů) nebo Movement Source. To jsou tvrdé sendvič lyže mezi obřačkama a freeridama.
13.10.2011 17:22:51 #11
Stockli Stormrider jsem myslim videl v olomouci v Hartmansportu -nejaky starsi model s brutalni slevou. Tyto lyze maji ale hodne daleko jak k obrackam, tak k prasanovkam (lyzim do prasanu, nejen do rozrytejsich podminek). Tim ale nechci rict, ze jsou to spatne lyze. Naopak a vyuziti se pro ne najde spis vic nez pro obracky nebo ryzi prasanovky.
13.10.2011 18:27:36 #12
>> #11, Gravedigger, 13. 10. 2011 17:22:51 Co bys tedy dal za tip na konkrétní jedny lyže co mají tak protichůdné vlastnosti jak obřaček tak prašanovek dle dotazu ve vláknu 9?
13.10.2011 22:59:58 #13
universalky budou na prd, bud to a nebo to, vsechny kompromisi v tomhle pripade stoji za…, nemuzes spojit prasanovky se 110mm pod botou a rockerem, ze s nim poplacas snowboardacku stojici za tebou po prdeli, se tvrdyma kousavyma bestialnima obrackama, ktery te v pripade zavahani s chuti kopnou v 70km/h do lesniho porostu a na kterych smyknuti bude smrtelnym hrichem. chce to s sebou vozit 3× lyze- a sice na rano obracky, na plnou pistu slalomky a na cerstvy snih prasanovky.
13.10.2011 23:08:21 #14
>> #13, rADEk, 13. 10. 2011 22:59:58 …No a když Ti ta snowbordačka udělá v lesním porostu první pomoc tak to nemá chybu.:-)
15.10.2011 21:11:14 #15
>> #14, Thomas, 13. 10. 2011 23:08:21
no nevim i kdybych ten nedobrovolny vylet zbrzdil na 4Okm/h, tak sance ze
obejmu nejakou tu drevinu je velka. vzhledem k me vaze, rychlosti a tvrdosti
stromu se obavam spise , ze bych spise potreboval posledni pomazani nez prvni
pomoc,pochybuju , ze trefim na jeptisku na prkne
15.10.2011 22:03:01 #16
>> #15,
rADEk, 15. 10. 2011 21:11:14 Teoreticky vzato, když
vezmeme tuto aplikaci rychlosti dle rozkladu sil a nabyté kinetické
energie,tak multiplikací kvadrátu hmotnosti a tíhového zrychlení lze
vysekat lesním porostem docela slušnou freeridovou trasu za předpokladu
dobrého modulu pružnosti stromků. Multiplikátorem je zde zvýšený počet
lyžujících freeridistů. Tenhle nejlevnější počin k rozšiřování
freeridových ploch a tím i zavádění původních přirozených pasek a
holin však není oficiálně posvědcen správou CHKO nebo NP. Shrnu to větou-
kéž by u nás vyrostla freeridová neupravovaná strmá sjezdovka. Ideální
alpské parametry by měla Lysá hora,královna Beskyd s více než 8stovkami
převýšení.
04.11.2011 17:03:58 #17
>> #4, HOnza, 01. 10. 2011 12:30:16
cit. z Horydoly
K severské mytologii se odkazuje nová lyžařská značka Ymli.
Marketingový trik Sportenu
České freeridové lyže pomalované mytologickými obrázky nejsou vlastně nic nového ani originálního. Jedná se ve skutečnosti o převlečené modely staré známé značky Sporten z Nového Města na Moravě.Tým lidí okolo reklamní agentury Plusmark se podíval na zoufalý marketing Sportenu v této oblasti a vzal vývoj i design freeridingové modelové řady do svých rukou. Lyže od letoška prodává pod značkou Ymli, protože to lépe zní. Aspoň v komunitě extrémních lyžařů, mezi které se chce dostat.
08.11.2011 18:53:51 #18
>> #17, Martin47, 04. 11. 2011 17:03:58 Nevím, u Sportenu freeride ski generace (=YMLI) bych se docela bál u mladých divočáků o to, aby se šrouby vázání nevytrhly. Přece jenom,při dopadech na málé vrstvě sněhu to jsou docela velké rány pod vázání. Přineslo to v minulosti potíž spoustě světových firem (pohořely i cz firmy) stavějícím na levné pěně densolitu a málo kvalitním dřevojádru. Nějak sem nikde nenašel to loterijní info, jak to Sporten konstrukčně po vazkem zabezpečil,když už je lyže cenově postavena na úrovni specializovaných značek.
12.11.2011 02:43:59 #19
>> #17, Martin47, 04. 11. 2011 17:03:58
To jsou zase od Kuby Turka typické agresivní rádoby-insider komentáře. Neřekl bych, že design Sportenů posledních let je „zoufalý“. Ale i oni už dávno vědí, že tento segment si s klasickým mainstreamovým image nerozumí a že se na věc musí jinak. (Ty kluky, kteří jim od jisté doby dělají designy, znám.)
Po shlédnutí stránek ymli.cz se mi nabízené líbí. Verbální složka komunikace by mohla být lepší (přinejmenším bez chyb), ale na to se tu nehraje a celek vypadá imho dobře. Oslovuje to i mě jako lyžaře, a být o těch X let mladší, asi bych na to slyšel. Také apel na „zaručeně české“ je dneska, kdy se kdeco přiváží z kdovíjakých zadelí, dobrý.
Jednoznačně tomu fandím a bigmountainy Bulldozer mě opravdu zajímají.
I ceny jsou slušné (pro český trh a mlaďase s omezeným budgetem důležité) a vázání k tomu za opravdu dobrý peníz. Navíc uvažte, že se tady v diskusi Sporten místy až dost drsně kritizoval za nepružnost, konzervativismus, neschopnost jít do něčeho nového. A ejhle, oni najednou spoluvytvoří úplně novou, naprosto „nesporteňáckou“ značku, udělají slušně vypadající (parametry i designem) lyže a odpovídajícně je prezentují. Copak tohle není počin přesně z rodu těch, po kterých se tu volalo, resp. jejichž absence se kritizovala? Podle mě je to na potlesk a možná je to určitý zlomový moment, kdy se konečně odvážili.
Za čímž nejspíš nebude jenom jakési vnitřní hnutí mysli, ale také ekonomické faktory a určité klima mezi těmi, kdo rozhodují a musí zásadní věci odsouhlasit. Proč by se free-mlaďoši měli vzhlížet v no-name lyžích uplácávaných kdesi pár amatéry jenom proto, že je to někde v Alpách (byť třeba ve stodole ještě se zbytky sena a slepičinců) a že jsou děsně alternativní a nemejnstrímoví, když jim spíš lepší než stejně dobré lyže (ti hošíci se to vesměs musí naučit, vychytat různé mouchy, a to chvíli trvá) může udělat fabrika s tradicí, know-how, vybavením? Stačí podívat se, jak kdysi dokázal Volkl oddělit své V-ski od tradičních sjezdovkových – přestože by výrobce z konzervativního katolického podhorského kraje měl být pro mladé bouráky sotva přijatelný…
Thomas: vytržení vázání? Když zvládli udělat lyže Valentovi, kde při dopadech na paty musejí být síly enormní, tohoto bych se nijak moc nebál.
12.11.2011 10:09:28 #20
>> #19, ivan, 12. 11. 2011 02:43:59
- Zdravím Ivane. Dobrý argument,otázkou je stejné složení. Krojení YMLI lyží dle mě nepřehnali, což je ok. Udaj o konstrukci(cap,sendvič,komb.) by bodl.Ale chybí mi v nabídce typ s užším koncem(lehčí a užší než Buldozer), který by nabídl lepší stabilitu při traverzech na pásech. Potěšil by údaj o váze lyže,hodí se při přemísťování z poledního oraniště(ale výrobci je stejně šalomounsky zlehčují na co nejkratší délku. Přemíra top materiálu nemusí znamenat dobrou lyži. I s jednoduchou dřevěnou konstrukcí se dají vyhrát světové freer.testy,jak dokázala jedna vyladěná levná lyže a nadchla tak,že si ji koupila celá vyhlášená redakce. Postavte YMLI do renomovaného sv. testu,je tu šance, dnes se do top pozic umísťují i naprosto neznámé firmy.:-)
12.11.2011 10:34:31 #21
>> #20, Thomas, 12. 11. 2011 10:09:28 Thomasi, můžeš mě prosím nasměrovat na tebou uváděný test. Dík.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.