Domů Diskuze Lyžařské boty Výběr lyžáků

Výběr lyžáků (strana: 26)

23.02.2013 21:23:13 #751 

Navvy

>> #750, jiras, 23. 02. 2013 20:34:06

Tam opravdu vložka chybí. Třeba Heliasport se v tomto směru dost pohoršil. Vloni si syn koupil lyžáky a do krabice mu zabalili každou botu jiné velikosti. Jeli jsme kvůli tomu asi 10 km tam a zase zpět. Když jsem jim napsal e-mail, že by bylo dobré, kdyby se v prodejně aspoň omluvili a nekrčili jen rameny, ani neodpověděli. Letos pro změnu převezli jiné rukavice než jaké slíbili, že převezou z jiné prodejny, tak zase 20 km cesty autem úplně zbytečně. Omluva? Kdepak, zase jen krčení rameny.

23.02.2013 21:54:03 #752 

TNS muž

>> #750, jiras, 23. 02. 2013 20:34:06

Chýba Ti tam zeppa(bootboar­d).Bez nej je bota nepoužiteľná.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

25.02.2013 12:59:16 #753 

bobista

>> #752, TNS, 23. 02. 2013 21:54:03

Ted je otazka, jestli se da zeppa koupit samotna. Pokud by byl problem u nas, resil bych to primo s vyrobcem, ktery by ti ji mel byt schopen poslat.

25.02.2013 22:21:07 #754 

jiras

Dnes jsem byl na prodejně a vyřešili jsme to, dostal jsem je z jiných bot a zbytek si vyřeší oni s dodavatelem. Made in Romania… :)

Možná aby to nezapadlo, tak bych se vrátil k té druhé části původní otázky – názory na lehkého začátečníka a tvrdé boty.

10.03.2013 15:41:32 #755 

giovinezza

Jdu se sem podelit s nadsenim z mych novych Lange RS. Perfektni bota, skvele padne na moji uzkou dlouhou nohu, dobre drzi, ale da se v ni vydrzet cely den. Delku chodidla mam 273mm, boticku mam mondo 260–265.

Fotky

10.03.2013 18:05:14 #756 

HonzA_ muž

>> #755, giovinezza, 10. 03. 2013 15:41:32

No vidíš, to jsme na tom víceméně stejně – mám nohu 275mm a skončil jsem u mondo 260 bot (skelet 260–265).

Tak ať slouží a dobré pocity z nich vydrží co nejdýl!

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

10.03.2013 18:09:51 #757 

giovinezza

>> #756, HonzA_, 10. 03. 2013 18:05:14

Dík, nápodobně. Máš taky tyhle RSka?

10.03.2013 18:10:23 #758 

m3 muž

10.03.2013 18:19:55 #759 

HonzA_ muž

>> #757, giovinezza, 10. 03. 2013 18:09:51

Ne, mám plugy Atomic. A staré Lange Comp. Nemůžu si pomoct, ale současné Lange mi na nohu nesedí.

10.03.2013 18:22:04 #760 

˘Ö˘Krab muž

>> #759, HonzA_, 10. 03. 2013 18:19:55

Nelži, máš minimálně tři páry: Lange, Atomann a Dobermic.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.03.2013 18:40:07 #761 

eel

>> #755, giovinezza, 10. 03. 2013 15:41:32

Správně, v 27, jak si původně chtěla, bys plavala :)

10.03.2013 18:47:43 #762 

HonzA_ muž

>> #760, ˘Ö˘Krab, 10. 03. 2013 18:22:04

Vypsal jsem jen ty aktuálně jezditelný. Dobermic nedám, to by musel Dali chvíli řádit s frézou.

Ale chystám se přes léto z Atomannů udělat opět Atomicy. A potom se uvidí, jaký bude osud Dobermannů.

Ve svém výčtu jsi zapoměl ještě mé superstaré Tecnicy.

14.03.2013 11:58:34 #763 

Martiimurti

Zdravím, mám za sebou návštěvu x obchodů, pročítání fór a zkoušení spousty lyžáků.

Řeším vysoký nárt a široké chodidlo. MP mám 295 (sportovní botky nosím EU 48). Flexi hledám určitě přes 100. Jsem sice začátečník, ale vážím 95 kg. Klenbu mám v pořádku.

Zkoušel jsem Atomic Live Fit 120 a nárt mi to drtí fest. Zkusil jsem půl hodinky a nedovedu si to představit na celý den. (levá noha to zvládá lépe). Zkusil jsem i vyndat podložku pod botičkou a stélku, levá noha pak byla celkem v pohodě, pravá stejně bolela… nehledě na to že se tím noha posune moc nízko a začne pak vadit i šířka boty a hlavně už není optimální usazení paty.

Měl jsem na noze Atomic B tech 120 a rovněž problém s nártem. Pokud se vlezu do bot, tak plasty nad nártem zůstávají roztáhlé, dokud je nesepnu přezkou…

Lange už nevím co jsem měl, zkoušel jsem je na Harfě a vydržel jsem v nich tak 10 minut.

Technic jsem vyzkoušel poměrně hodně a také nic co by mi sedlo.

Včera jsem měl na noze Salomon Impact 110 CS, přes nárt to také nebylo ono. Doporučovali mi zkusit Salomon X MAX, kde se prý dá tvarovat i nártová část, ale ty jsem zatím na noze neměl a po praze je už asi nikde ve vhodné velikosti nemají. Otázka je, zda tenhle race model nebude naopak v nártu ještě nižší.

Strolze mám zatím jako poslední možnost, přeci jen se mi nechce za boty dát 19000. Stejně tak fischery vacuum už jsou za spoustu peněz, ale možná by to pro mne bylo řešení?

Případně jsem tu četl o výměně jazyka ve vnitřní botičce. Kde se to provádí? A dá se tam dát něco extra tenkého?

Díky za každou radu. Šířku už tak moc neřeším, s tou se dá poměrně hodně dělat.. spíš tu výšku nártu.

14.03.2013 12:54:17 #764 

HonzA_ muž

14.03.2013 13:08:52 #765 

˘Ö˘Krab muž

>> #764, HonzA_, 14. 03. 2013 12:54:17
Píše, že jich zkusil hodně a bez výsledku.

>> #763, Martiimurti, 14. 03. 2013 11:58:34
Já bych ještě zkusil Dalbello s kabrio designem a šikmou přezkou. Tam by mohl nárt najít dostatek prostoru.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.03.2013 14:28:27 #766 

edacarver muž

Ahoj Marti, nebudu ti dělat chytrého, když sám s nártem potíže nemám, ale Salomony X MAXy jsem si ozkoušel ne v obchodě, ale přímo na kopci a byly opravdu dost dobré, i když jsem je měl o půl čísla menší, než na jaké jsem zvyklý. Záleželo pouze na nastavení. Jenom o té možnosti nastavení nártu nevím. Sám si měním boty každou třetí sezonu a taky se dlouze rozhoduji. Teď už mám třetí Salomony po sobě a zatím mám nohy celé, nestěžuji si. Na Dalbela jsem slyšel chválu ohledně možnosti pevného nastavení předklonu, ale o možnosti úprav na nárt jsem nic neslyšel. Jinak o úpravách bot přímo na nohu mi dost pověděla prodavačka ve značkové prodejně ROSSIGNOL v Praze u Karlova náměstí. Jinak úpravy bot na širší kotník mi již dvakrát dělali ve skicentru na Proseku, s nártem by si taky asi věděli rady.

Každý pohyb má svou hranu (limit)

14.03.2013 14:44:54 #767 

PetrAT muž

snad jen tip, kamarád s vysokým nártem také dlouho zkoušel
Nakonec vzal Nordica Speedmachine
Od Tecniky nemá smysl zkoušet řadu Inferno, ta je nízká
Držím palce, hledej …

14.03.2013 16:15:14 #768 

Martiimurti

Děkuji za rady, vyrážím vyzkoušet Dalbella Axios 11 a Nordicy Speedmachine 110.. oboje jsem našel skladem v Praze. No a pak asi zkusím rovnou to Skicentrum Prosek, budu tam poblíž zkoušet ty dalbella.

Mluvil jsem s pánem z AZ sportu z Lidické a ten mi říkal, že se Salomon X MAX nijak zvlášť nevytáhne a velikostní porovnání s Impacty nevěděl (ty jsme měl na noze a stačil by kousek nahoru). Spíše to na mne působilo jako že si s tím spíše neví rady a že si moc nedovede představit způsob, jak by se to přes nart vytáhlo (přitom by právě to měla být výhoda technologie 360 CS). Ale jen jsem tam volal a radil se po telefonu a i když jsem chtěl mluvit s někým, kdo se právě v salomonech orientuje, možná že to nebyla úplně pravda.

Doporučoval mi počkat na příští sezónu, prý objednali boty se zvýšeným nártem asi od dvou výrobců (tuším že mezi nimi byla i Nordica).

Jinak pro příští sezónu bude mít i nástupce bot Salomon Impact technologii 360 Custom Shell, která do teď byla jen u modelu X MAX (informace z AZ sportu ve Slezské, kde mi naopak X MAX doporučovali).

14.03.2013 19:26:04 #769 

HonzA_ muž

>> #765, ˘Ö˘Krab, 14. 03. 2013 13:08:52

„Píše, že jich zkusil hodně a bez výsledku.“

Máš pravdu, Krabe. Tu zmínku o Tecnicách jsem přehlédl.

16.03.2013 22:56:05 #770 

Martiimurti

Nordica Speedmachine.. Přes nart by to asi člo, ale moc moc uzka bota.

Head Adapt Edge sedí dobře přes nart, jen mi nestačí na šířku nohy. Head Vector sedí přes nart, na šířku je bota ještě o něco užší než Adapt edge

Dalbello Axion 11, rok 11/12, Přes nart také sedí, na šířku něco mezi Vectorem a Adapt edge od headu.

Takže třikrát hurá, budu brát zřejmě ty dalbella, i když ty head vector by se mi líbili více. Adapt edge raděi neberu, vzhledem k tomu že stejně budu nechavat roztahovat skeletm tak je psk to posouvani na nic.¨

Dalbella muzu mit ve flexi 100 za super penize a nebo 120 za normal cenu. Rozdil je 2200 Kč… k čemu se přiklonit? Vážím 95 kg lyžovat jsem začal letos, Styl jízdy… no vybroušené to zatím moc nemám… učím se. Ale dnes se mi na prudkém svahu při najetí na muldu vypla lyže při nastavení din 8, jestli to o něčem vypovídá. Prudké svahy jezdím kratkymi oblouky se smikováním.¨ ty 100 flex zas takové bačkory nejsou, ne? nebo je to pro mne málo?

17.03.2013 07:26:26 #771 

˘Ö˘Krab muž

>> #770, Martiimurti, 16. 03. 2013 22:56:05

O-T: … mýlit se, mýtit, zamykat, smýkat, dmýchat, chmýří, nachomýtnout se … ;-) Tedy smýkat s tvrdým y, obdobně se bude nepochybně psát také zdejší novotvar smykovat. Pokud ovšem nešlo o variantu smirkování (ve smyslu opracovávání svahu či lyží broušením). Nebo o něco úplně jiného.

K věci. (Neřešíme zatím, jaké lyže hodláš prostřednictvím nových bot ovládat.)

Pro začátek by asi stačily i boty FI100, ale je tady značné riziko, že do dvou let je budeš stejně měnit za tvrdší; výrazně hubnout pravděpodobně nehodláš.
Nejsou to sice úplné bačkory, ale na tvrdém podkladu při jízdě po hranách dojdeš na jejich limit, máš-li nějaké svaly a budeš-li se snažit. Záleží hodně na Tvých ambicích, kam to chceš v lyžování dotáhnout. I s FI100 už překročíš průměr běžné supermarketové populace, na rekreační vožení se je to až až, dokud se jednou nesvezeš v něčem tvrdším …

Pokud ale FI100 koupíš za nějaké 3.600,– , není to špatná cena. Tebou zmíněný rozdíl je cca 60% ceny těchto bot. Jak rychle se budeš zlepšovat? Za kolik je pak prodáš? Nebo si je necháš do velkých mrazů? Tak si spočítej, jestli se to výhledově do budoucna vyplatí.

Pokud jsi opravdu začátečník, šel bych asi přesto do levných FI100, protože to není až tak moc peněz a ujasníš si (během sezóny či dvou), co od lyžáků vlastně očekáváš a jak moc jsi ochoten se věnovat hledání a úpravám. Nakonec třeba zjistíš, že stačí trochu odfrézovat ve špičce z nějakých bot MP290 nebo že Ti FI100 nadosmrti bohatě stačí.
Navíc se dá očekávat, že v lehce okrajové velikosti MP295 se časem vyskytne možnost koupit i tvrdší boty za podobnou cenu. Když se budeš držet značky a řady/konstrukce, můžeš bez většího rizika omylu nakupovat i po internetu.

Kauza vypnutí lyže: svědčí pouze o tom, že máš na lyžích bezpečnostní vázání.
Šlo o jev systémový nebo náhodný?

Otázka totiž je, jestli podle Tebe vázání vypnout mělo (pak je to v pořádku) nebo určitě nemělo. Jestli máš dost zkušeností, abys mohl s jistotou říct, že nemělo, tak musíš posoudit nebezpečnost takovéhoto vypnutí vůči vlastní osobě i okolí, pak až se popřípadě zamyslet nad přenastavením vypínacích sil.
Máš celkem dost dlouhé podešve bot, pokud si nejsi 100% jistý, nech nastavení síly zatím tak.

17.03.2013 08:53:49 #772 

edacarver muž

>> #770, Martiimurti, 16. 03. 2013 22:56:05

Podle toho jak píšeš o svém stylu jízdy a váze se v naprostém klidu vrhni do Dalbell se stovkovou tvrdostí. Pokud ti nejde opravdu o ostré a hodně energické ježdění ve vyšších rychlostech, nebo dokonce o závodění, podle vlastní zkušenosti vezmi stovky. O finančním rozdílu raději nemluva, sám jsem byl kdysi schopný dát za tvrdé lyžáky kolem deseti tisíc, ale postupem času jsem si uvědomil jejich využití a nevýhody…

17.03.2013 09:19:54 #773 

˘Ö˘Krab muž

>> #772, edacarver, 17. 03. 2013 08:53:49

Jaké mají – podle Tebe – tvrdé (ale dobře padnoucí) lyžáky nevýhody? Co považuješ za „tvrdé lyžáky“?
Sám o nějakých nevýhodách vím, tak schválně, jestli se shodneme.

17.03.2013 09:25:34 #774 

Martiimurti

Určitě smýkat :)

Myslím že k vypnutí dojít nemělo. Náraz od muldy nebyl bůh ví jaký a dovedu si představit, že k takovým to nárazům bude docházet častěji.. a to už může být docela o hubu… Kopec byl prudký (Kouty nad Desnou, některé části tam jsou hodně ostré), ale víceméně jsem to s vypětím zvládal. Jinak s nastavením DIN 8 mám zkušenost takovou, že to bylo poprvé kdy se vázání vypnulo kdy nemělo. Jinak při tvrdších pádech vypínalo. Nicméně byly to lyže z půjčovny, čert ví v jakém jsou stavu. Vázání je tuším do DIN 10… Nicméně mne to konečně přimělo vzít si svoje lyže, kde mám lepší vázání a začít se s nimi prát. Mám Salomon Aero X 178cm, R17 A i po hodince jízdy na nich už vím, že do těch kratších z půjčovny zpět nepůjdu. Moje lyže jsou na mne sice zatím příliš, ale alespoň do nich můžu dorůst. Ale dost už OT, to sem nepatří.

Ohledně bot si to nechám projít hlavou do zítra. Je fakt, že po tom co na noze vozím ty hrůzy z půjčoven, tak už se těším na pevnou a padnoucí botu jak na smilování a i FI 100 bude ráj.

U těch Dalbell mám jen menší výhradu k vnitřní botičce, která je fakt hloupě navržená.. Jazyk má tendenci po nandání zůstávat křívě a mimo botičku. Investovat do nových botiček se mi tedy nechce.. to už radši vezmu ty heady, které se mi barevně moc líbí (zeleno bílá) :)

Ale asi se s těmi vnitřními botičkami smířím, vezmu FI100 a ještě ušetřím trošku peněz (alespoň zbude na bootfitting). Zatím jsem si nakupoval vždy to nejlepší vybavení, nasypal do toho spousty peněz.. a ono to možná není až tak potřeba (pokud nemluvíme o spacáku do –15 stupňů :)). Zkusím to tentokrát vzít postupně a časem teřba koupit drahé boty, když to bude potřeba. Ty fischery vacuum mne lákají.. snad by tam už pak nebylo potřeba je nějak upravovat.

Každopádně děkuji všem za rady a pomoc, už jsem začínal být zoufalý. Jen škoda že už toho letos moc nenalyžuji.

17.03.2013 09:47:09 #775 

HonzA_ muž

>> #774, Martiimurti, 17. 03. 2013 09:25:34

„Jazyk má tendenci po nandání zůstávat křívě a mimo botičku. “

To se ale stává u spousty bot. Proto je nutné vždycky po nazutí před zapnutím přezek jazyk správně srovnat tam, kde má být.

Ad DIN8: jestli byly z půjčovny a nastavovali je podle stupnice, klidně jsi ve skutečnosti mohl mít třeba 7. S výjimkou některých vázání (pokud vím tak Atomic Neox) je stupnice orientační – je to předvyrobený, většinou platový díl, a není nijak přesně kalibrovaný s konkrétní vypínací silou daného kusu vázání. Rozptyl 1 DIN je klidně možný.

Ad boty – myslím, že 100 bude v pořádku a i ten směr tvého uvažování se mi zdá smysluplný – vezmeš za rozumný peníz 100, pár let ti vydrží a ty mezitím zjistíš jjak to bbude dál.

17.03.2013 10:43:04 #776 

edacarver muž

>> #773, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2013 09:19:54

Za „tvrdší“ považuji s flexí více jak 100. Přes obrovský plus (absolutní poslušnost a reakce na mé pohyby) považuji za jejich mínus pouze to, že si je musím povolovat po každé jízdě. Čili využitelnost spíše pro závodníky a pro jejich účel. Pokoušel jsem se měnit i samotné vložky z těch lyžáků, ze kterých mě nebolela noha (Atomic – Lange)ale stejně to bylo v konstrukci boty, ne ve vložce.

17.03.2013 10:56:49 #777 

fischerbl

Martiimurti: Taky mám poměrně vysoký nárt, tak mě překvapilo, že ti Salomony Impact CS přes nárt nepadly. Sám je mám, starší model, a v době koupě to byly jediné boty, které jsem si bez úprav (broušení zeppy popř. roztahování skeletu v oblasti nártu) pro sebe uměl představit. Jsem ve stejné váhové kategorii jako ty, lyžařsky pokročilejší (dle tvého popisu) a s botami FI 100 nemám problém. Asi bych snesl o něco tvrdší, ale myslím, že mě ty moje zatím lyžařsky nelimitují.

Ještě ti doporučuju do bot nějaké vhodné vložky.

Pozn. myslím, že mezi jednotlivými botami různých značek popř. i různých ročníků stejného modelu můžou být i při stejném FI rozdíly v tuhosti.

>> #771, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2013 07:26:26

Proč novotvar? Viz též hantec. :-)

Jinej gang...

17.03.2013 11:18:10 #778 

˘Ö˘Krab muž

>> #776, edacarver, 17. 03. 2013 10:43:04

A tady právě narážíme na relativitu pojmů. FI100 jsou pro rekreanta jezdícího v FI50 odstrašující španělské boty, pro Tebe jsou to tvrdší boty, pro sportující děti asi tak nad 10let a rekreačně sportující ženy norma, pro mě třeba něco těsně pod spodní hranicí jezditelnosti.
V botách kolem FI100 závodí na sjezdovkách nanejvýš děti. Je třeba brát v potaz, že ta stovka je stejně jen číslo, záleží na konkrétní botě konkrétního výrobce a vůbec nejvíc na tom, jak bota padne.
Také pro jiné účely, než je jízda po upravené sjezdovce, mohou být požadavky na FI jiné.

Povolování a nepovolování už tady bylo 1000×. Podle (nejen) mého mínění není pro dospělce důvodu takovéto – dejme tomu středně tvrdé – boty povolovat, pokud byla vybrána správná velikost a zvolena odpovídající technika jízdy (nesnažíš se ovládat lyže otáčením chodidla a pod.). Koneckonců není problém boty trochu upravit, pokud někde tlačí, hodně se toho dá udělat svépomocí.
Pouhá výměna vložek/stélek za ty z bezproblémových bot často nestačí, na řadu pak přicházejí speciální vložky předtvarované nebo tvarovatelné podle chodidla.

Věc další je, že spousta lyžařů se pokouší větším utažením dohnat právě nízký FI nebo velkou a širokou botu, což se obojí – už z principu – míjí účinkem.

Takže tlačící a nepohodlná bota (s jakýmkoliv FI) není problémem boty, ale lyžaře.

O.T.: Měli jsme s sebou na prázdninách dívčinu, naprostou začátečnici, která po vyzkoušení dala raději přednost ježdění ve tvrdých a poměrně úzkých, ale padnoucích, dětských závodních botách (s FI sníženým na cca 80) před vlastními softboots (FI odhaduji na 40), do svých bot se vlastně vůbec neobula, přestože o to byla žádána, aby nám mohla dát zpětnou vazbu.
To vše činila výhradně z důvodu lepšího pocitu při ovládání lyží na upravené tvrdé sjezdovce. Své začátečnické lyže vyzkoušela během týdne jednou a rychle od nich zase utekla. Podotýkám, že celých pět dní jezdila výhradně v pluhovém postavení a velmi pomalu.

Tak jak je to s tím magickým a všemocným FI?

17.03.2013 11:27:28 #779 

˘Ö˘Krab muž

>> #777, fischerbl, 17. 03. 2013 10:56:49

Aha, nikdy mě nenapadlo vzít úpravu svahu až tak do vlastních rukou (nohou?) a zapřáhnout si při lyžování za sebe smyk. Není to nekalá konkurence pro rolbaře, nedovolené podnikání? Myslíš, že by mě před smykováním pustili na vlek (a na svah) třeba i s diskovými bránami?

17.03.2013 12:23:20 #780 

HonzA_ muž

>> #779, ˘Ö˘Krab, 17. 03. 2013 11:27:28

Tím by ale komentátorův výrok při závodech: „projíždí brány smykem“ rázem získal úplně nový rozměr a i jistou dvojsmyslnost…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy