Výběr lyžáků (strana: 19)
05.01.2013 19:34:25 #541
Zdravím páni lyžaři :) asi po 12-ti letech jsem se rozhodl obnovit svůj „sjezdový park“, a chci začít botami. Lyže zřejmě přijdou na řadu ještě taky tuhle sezonu, ale myslím si, že boty jsou základ. Načetl jsem tu hromadu článků i diskuzí, jak vybrat ty správné boty, a především bych vám chtěl poděkovat za informace o velikostech a usazení na noze. Nejsem sice zas tak starý, ale v tomhle jsem měl starou školu typu „do obchodu tlustá ponožka, a velikost taková, aby netlačili prsty…vždyť noha přece v botě nateče a bude akorát..“ Takže z tohoto jste mě už vyléčili, v obchodě jsem se dostal od MONDO 285 (který jsem původně myslel, že budou ok) k 270 a to vypadá na správnou velikost. Ve skeletu mám bez botičky cca 1,5 cm místa. Šířka je taky dobrá, zvolil jsem 100 mm. Mimochodem, mám nohu cca 8,5, 185 cm výška, 83 kg, lyžař snad velmi dobrý :) Nakonec jsem tedy vybral dva favority s flexí 120, a sice Dalbello Viper 12 a Rossignol Zenith Sensor 3. Bohužel nikde jsem zde ani jinde na inetu nenašel žádný test nebo recenzi. Můžete tedy někdo poradit, pro který se rozhodnout? Z mého pohledu se mně na noze jeví trochu příjemněji Vipery, Zenithy mně mírně tlačí z boku na nártech, a navíc vlézt do nich je oproti Viperům taková malá tortura :)
10.01.2013 17:35:33 #542
zdravím, dovolím se na vás obrátit s radou výběru nového lyžáku. Mám asi pět let starý Dalbella, před 3 roky jsem si koupil obřačky ELAN RACE GSX 182 R20. teď stojím před výběrem nových lyžáků a byl jsem očíhnout pár druhů, ve kterých jsem byl vlezlej. Rozměrově mi padnou 28, když jsem zkoušel 27,5 tak pocitově trošku tlačí prsty, ale asi se to časem vymačká, takže bych šel do této velikosti. Měl sem na noze několik druhů, ale nejlíp jsem se citíl v Atomic HAWX 120 a v Dalbello AXION 11 (flex 110–120). Měli byste nějaká doporučení pro mě či jaká bota z těchto dvou je lepší. díky za jakékoliv názory.
10.01.2013 17:54:37 #543
10.01.2013 19:35:41 #544
>> #542, hankeys, 10. 01. 2013 17:35:33
K velikosti – a co skelet, zkoušel jsi ho na nohu? Kolik tam máš místa?
K modelům – proč zrovna tyto?
11.01.2013 07:36:33 #545
>> #544, HonzA_, 10. 01. 2013 19:35:41 skelet sem nezkoušel a modely tak nějak vyplynuly od prodavačů.
11.01.2013 09:20:40 #546
>> #545, hankeys, 11. 01. 2013 07:36:33
A zdalipak Ti prodavači změřili šířku chodidla? K čemu Ti bude rada kterou botu, když Ti pak bude blemcat na noze?
11.01.2013 09:42:12 #547
>> #542, hankeys, 10. 01. 2013 17:35:33
„Měli byste nějaká doporučení pro mě?“
Zcela zásadní: nastudovat si zásady výběru lyžařských bot. Informací je tu habaděj.
Asi jako zásadní rada k ježdění autem (po veřejných komunikacích) je udělat si řidičák.
11.01.2013 10:34:40 #548
11.01.2013 10:54:22 #549
>> #548, hankeys, 11. 01. 2013 10:34:40
Vysvětlím proč jsem se Tě ptal na tu šířku. To Dalbelo má udávanou šířku 103 mm, ten Atomic jen 100 mm. Ty máš možná nohu ještě užší, pokud bez problémů nazuješ tu botu Atomic. U lyžařské boty jsou 3 mm na šířku strašně moc. Ve chvíli kdy na to přijdeš už bude nejspíše pozdě.
11.01.2013 10:55:25 #550
>> #548, hankeys, 11. 01. 2013 10:34:40
Obecně podle uváděných parametrů a svého zacílení by asi boty jako zmíněné byly celkem odpovídající.
Konkrétní zkušenost s nimi a/nebo podobnými by měli přidat jejich uživatelé.
Porovnávat nohu se skeletem konkrétní boty bez botičky je velmi důležité, jinak nelze spolehlivě zjistit, nakolik jsou přiměřeně kompatibilní. Což neznamená, že dobře nevybereš i bez toho. Ale riziko, že dobře nevybereš, se tím zvyšuje.
11.01.2013 11:43:06 #551
díky zatím za rady, dneska jedu ještě do nějakejch obchodů, tak budu zkoušet dál a nechám si ještě přesněji změřit tu šířku, protože mě měřili v tom prvním obchodě a tam hned šáhli po těch dalbellech, ale v druhé prodejně už sem se neměřil a necejtil sem v těch atomicech nějakej problém se šířkou.
11.01.2013 11:57:30 #552
>> #551, hankeys, 11. 01. 2013 11:43:06 šířku chodidla si změř sám, nějaký centimetr jistě doma máš, tak na něj stoupni a uvidíš…
11.01.2013 23:15:41 #553
>> #551, hankeys, 11. 01. 2013 11:43:06
Sakra, chlape, přece nejsi nesvéprávný, aby ses musel spolehnout na to, jak ti poměří nohu někdo jiný. Maník v krámě, pokud to není opravdu znalec v nějaké speciálce s omezeným sortimentem, zná akorát šířku udávanou výrobcem, platnou pro velikost 26,5. Kolik z nich ti v situaci, kdy zjistí opravdu úzkou nohu, řekne, že opravdu dobře sedící botu pro tebe nemá (šířka 92–95, možná nanejvýš 97), protože takových bot je málo a jsou málokde?
Prostě ti nabídne cosi mezi nominálními 98 a 102 mm a jelikož je bota nová a botička ještě panensky naducaná, budeš spokojený, že tě netlačí.
Kolik místa uvnitř je, poznáš jenom bez botičky! Spolehni se na to, že tě kdosi změří a „vybere“ ti botu – a můžeš si po čase nadávat jako miliony lyžařů před tebou.
12.01.2013 01:40:58 #554
>> #553, ivan, 11. 01. 2013 23:15:41
Ahoj, měl bych jeden nesmělý dotaz. Fungují všechny botičky plus minus shodně, co se deformace a určitého řekněme oplasknutí po vícenásobném použití týká, nebo některý výrobce lyžařské obuvi má botičky s lepší trvanlivostí, které se nedeformují s opak. použitím lyž. bot tolik jako jiné? Děkuju. A vlastně mám ještě jeden. Odpovídá např. výše zmíněná velikost lyžáků 26,5 (předpokládám metrický systém číslování obuvi v cm s tudíž již dle definice automaticky započteným 1 cm prstním nadměrkem) stejně jako v oblasti běžné obuvi mondopointu 255 mm? Rovněž děkuji.
12.01.2013 05:50:30 #555
>> #554, wax, 12. 01. 2013 01:40:58
K číslování – možná odpovídá, ale lyžáky nejsou běžná obuv a je potřeba zkoušet. Zkušenost říká, že správně vybrané lyžáky vycházejí často menší, než je běžná obuv, kterou člověk nosí. Takže bych je takhle rozhodně nevybíral.
12.01.2013 10:10:35 #556
>> #555, HonzA_, 12. 01. 2013 05:50:30
Jj, to nepopírám v žádném případě a už vůbec ne na tomto foru,
tolik odvahy nemám . Jen
mě zajímá, nakolik se lze v oblasti lyžáků spolehnout na výrobcem
udávanou velikost. Což se může hodit třeba pro případ výhodného nákupu
lyž. bot někde, kam se nejezdí na víkend. Teď budu už jen citovat jednoho
význačného diskutéra, jehož názory se mi líbí. „Ještě k tématu
obecně bych napsal, že patřím mezi ty,kteří jezdí v komerčních
botách, kupuji si velikost, kterou mám, nikoliv menší, a jsem s nimi velice
spokojený.“ A nikde jsem tu rovněž nevyčetl, zda ten doporučovaný jeden
až dva cm za patou platí jen pro plugy s minimalistickou botičkou, nebo
i pro nás bačkoráře s komerční obuví a botičkou materiálově
podstatně mocnější, kde určité sesednutí této ani po opak. použití
nemusí být zase tak výrazné. Díky.
12.01.2013 10:21:40 #557
12.01.2013 12:23:46 #558
>> #556, wax, 12. 01. 2013 10:10:35
Příště napiš, prosím, rovnou kdo to byl, ať si to můžeme dát do souvislostí. Tady můžeš klidně jmenovat a odkazovat (při kliknutí pravým na čas příspěvku se generuje odkaz), nikomu se nic nestane a ostatním třeba posloužíš.
Takže citován byl CzechSkier a celý citát vypadá takto:
„Ještě k tématu obecně bych napsal, že patřím mezi ty,kteří
jezdí v komerčních botách, kupuji si velikost, kterou mám, nikoliv
menší, a jsem s nimi velice spokojený. Mám je tedy upravené od Auera a
používám vložky Superfeet.
Dospěl jsem k závěru, že závodní tvrdá bota ze mne už lepšího
lyžaře neudělá, a ten pocit pohledu na krásné hory s obličejem
nezkřiveným bolestí je k nezaplacení. A pokud náhodou budu potřebovat
rychlou reakci při přehranění, pokusím se šoupnout svůj zlenivělý zadek
o 10 cm dopředu (je to čím dál těžší), a ten rozdíl určitě
převýší to, co by mi za cenu velkého nepohodlí dala závodní bota.
Takže až budete zakládat klub Bačkoráků, jednoho člena
máte. I.“
Něco si představím, když se řekne „komerční bota“ a něco úplně jiného, když Ivan napíše „komerční bota upravená od Auera a vybavená Superfeety“.
12.01.2013 13:31:51 #559
>> #558, ˘Ö˘Krab, 12. 01. 2013 12:23:46
Ahoj, to by se Ti hodilo . Přiznej se, že Ty sis jako první po přečtení říkal, kdo jen
mohl takovou blbost napsat! Nicméně i tak Ivan patří, myslím,
k zastáncům přiměřeně velkých (malých, chcete-li) a spíše měkkčích
bot pro civilní ježdění. Z diskutérů tady asi jediný. Ale o to mi
nešlo, to vím
. Co
nevím, to je ta záležitost s tím značením a botičkami. K tomu kdybys mi
něco napsal, budu Ti vděčen. To víš, tolik zkušeností jako Ty(v dobrém
míněno!) každej nemá
!
12.01.2013 13:53:03 #560
>> #559,
wax, 12. 01. 2013 13:31:51
… přesně to jsem si říkal. Ale obávám se, že u Ivana je to ještě
věc dalšího kompromisu mezi ježděním a postáváním a ploužením se po
svahu, což k trenéřině jaksi neodmyslitelně patří, ale kterýžto rozpor
rekreační lyžař řeší ponejvíce v souvislosti s frontami a bufetem.
(Nejsem zarytým zastáncem závodních bot za každou cenu, třeba můj Jaruch tuto sezónu na svahu neprasí v komerčních botách o nic víc, než oddílové děti v závodních.)
Značení MONDO u lyžařských bot sedí, alespoň podle mých zkušeností, dost přesně (stejně jako u cyklotreter a běžkařských bot – pokud je výrobcem udáváno). Ostatní číslování je poplatné značce a zemi původu. Takže pozor na rozpor mezi US dámským/juniorským a pánským číslováním, v některých částech škály se rozchází. Obecně mi ale přijde MONDO podstatné u sportovních a závodních bot, u rekreačních je problém s tloušťkou botičky.
Co ti nikdo neřekne přesně je, jak je bota skutečně široká a těsná v jiných místech, deklarovaná šířka je pro MP265.
[Takže třeba já nemohu mít Lange, protože dolní část skeletu mi nesedí a musel bych je přesmoc upravovat kolem vnitřní klenby, zatímco třeba Dobermanny snesu takřka bez úprav, pouze s anatomickou vložkou, po mírné úpravě to bude úplná pohoda.]
Obecně bych řekl, že lepší boty téže značky a šířky a podobné modelové řady půjdou kupovat bez problému, možná se budou dost podobat i podobně tuhé a široké vyšší sportovní boty jiných značek při stejné MONDO velikosti.
Ale čím více od boty očekáváš, tím hůře se vyhneš zkoušení.
EDIT: Ještě velký pozor na to, jak jsou řešena půlčísla, tedy kdy je ve skeletu zmenšená botička a dvě velikosti mají stejný skelet.
12.01.2013 21:25:35 #562
>> #554, wax, 12. 01. 2013 01:40:58
„Fungují všechny botičky plus minus shodně, co se deformace a určitého řekněme oplasknutí po vícenásobném použití týká, nebo některý výrobce lyžařské obuvi má botičky s lepší trvanlivostí, které se nedeformují s opak. použitím lyž. bot tolik jako jiné? Děkuju. A vlastně mám ještě jeden. Odpovídá např.výše zmíněná velikost lyžáků 26,5 (předpokládám metrický systémčíslování obuvi v cm s tudíž již dle definice automaticky započteným 1 cm prstním nadměrkem) stejně jako v oblasti běžné obuvi mondopointu 255 mm?“
K velikostem:
Chcete pořádné boty? SNOW 66 = únor 2012, str. 34–35, pokračování Chcete pořádné boty II? SNOW 67 = březen 2012, str. 28–29.
Nejvíce vyčerpávající informace, jakou asi seženeš.
„Základem problému je, že žádný z mnoha systémů neměří a neudává vnitřní prostor v botě. Klasické systémy – britský (GB), americké (US), kontinentální (EU) – označují velikost boty odvozenou od rozměru jejího kopyta. A přidávají tzv. nadměrek, nejčastěji 10–15 mm, nutný kvůli pohybu chodidla při chůzi či běhu.
Naproti tomu novější mondopoint (norma ISO 9407:1991) udává střední délku (a šířku) nohy, pro niž je podle výrobce bota vhodná. U sjezdových bot sice tak velký nadměrek nepotřebujeme (chodí se v nich velmi málo, nohu drží v zadní poloze stažení přezkami), ale nějaký menší v nich stejně je a navíc prostor pro botičku. Jak víme, většina výrobců dělá stejný skelet pro čísla celá i půlená, takže ve výsledku je vnitřní prostor ve skeletu znatelně delší než údaj mondo.
Dalším problémem je převod z běžných „civilních“ velikostí. Z různých důvodů se setkáme např. u nohy s mondo 285 s velikostmi 44, 44,5 i 45 a u sportovních bot až 46 (např. Nike uvádí nadměrek v šíři palce u nohou). Naopak Lange má 43,5–44, resp. 10,5–11. Při převodu podle nejčastější (většinou pro praxi zaokrouhlené a někdy i chybné) tabulky vám ale nabídnou „jo 45, to je akorát 29,5, pane“. U sportovní boty o dvě čísla větší. A při filosofii „začátečníkovi o číslo větší“ dokonce zoufale obrovskou 30/30,5, taky dvě velikosti nahoru.“
Ad CzechSkier a jeho „bačkory“: bylo dostatečně okomentováno. Specifikum trenéra.
Ad deformace a trvanlivost botiček:
dostatečně fundovanou odpověď by ti dal jedině botař s dostatečně bohatou zkušeností, kterému procházejí rukama boty různých značek a cenových hladin. Trochu se liší polstrovací materiály, takže i jejich odolnost proti vymačkání, slehnutí, deformaci, ale mezi botičkami ve srovnatelných botách asi nebudou velké rozdíly. Obecně a přibližně levnější boty = méně výkonné = širší = tlustší měkčí botička = více materiálu ke zdeformování = rychlejší ztráta původních vlastností. A naopak. Drahé speciální jako např. Zipfit vydrží víc, ale normálně jsou botičky většinou výrobek, na němž se šetří materiálově i výrobou (Asie). Jestli má někdo kvalitní kožené, jistě vydrží víc.
13.01.2013 08:29:26 #563
Ahoj,
jdu kolem a slyším svoje jméno. Říkám si jsem to já, nejsem to já… Tak na chvilku vstoupím, ale ani na to nejsem oblečený, jen tak od plotny jsem si odskočil…
Myslím, že ani tak nejde o to, v jakých botech jezdím já, navíc když trénuju, většinou jezdím stejně v rozepnutých. Spíš jde o to, v jakých botách by měl jezdit ten, který se ptá na doporučení. Pokud by tázajícím se byl závodník, který se přišel poradit na diskusní fórum neznámých lidí, tak by asi měl vrátit FISovou průkazku a začít se vnovat jinému koníčku, třeba zpěvu. Tam by mu dokonce malá, tlačící, tvrdá bota mohla pomoci zvýšit hlasový rozsah, zejména ve výškách. Takže předpokládám, že se ptá běžný, rekreační lyžař, což je navíc mnohdy uvedeno v úvodu. A tomu se snažím přizpůsobovat svoje příspěvky. Nejsem zastáncem názoru, že lyže délky pod 190 cm a rádius pod 27 m jsou pouze atrapy pro holandské turisty a boty s FI menším než 130 jsou pantofle pro důchodce, a tím pádem každému, kdo v nich jezdí by měla bez milosti být odebrána permanentka a soudně zakázáno přiblížit se lyžařskému středisku na vzdálenost bližší než malou.
Nemyslím si, že výrobci lyží vyrábí komerční obřačky a sportovní boty proto, aby jejich nositele zesměšníli a způsobili, že se jeho předkové několik pokolení budou obracet v hrobě, a dotyčnému bude zapovězeno být pochován na řádném hrobě, a bude ležet zapomenut za hřbitovní zdí bez náhrobku, nebo jen s křížem s vydlabaným nápisem: „Arcikacíř a hanobitel lyžařské rasy“. Pokud z něj tedy něco zbyde a nebude po záskuze upálen na hranici i se svýma papučema a nemožně komerčníma obřačkama.
Naopak si myslím, že obřačky v délce kolem 175–180 jsou fajn lyže, a jsou vhodné pro naprostou většinu ambiciózních, sportovních lyžařů, a boty s flexí kolem 90 považuju za slušný sportovní boty, které splní nároky i solidní sportovní jízdy, a dá se v nich vydržet v pohodě a s úsměvem ve tváři jezdit celý den. A lyžař nemusí být nutně šedesátikilové tintítko, aby mu vyhovovaly. A skoro bych s trochou nadsázky řekl, že delší lyže a tvrdší boty by měly být „pouze na doporučení lékaře po lékařském vyšetření“. Tedy někoho, kdo jednak dotyčného viděl jezdit a jednak o lyžování něco ví natolik, aby dokázal posoudit dopad tvrdších bot a delších lyží na toho daného konkrétního jezdce. Jinak totiž delší lyže a tvrdší boty můžou napáchat dost škody (a pravděpodobně i páchají u mnohých, kteří je doporučují). Hodně škod, zejména u dětí, bylo totiž napácháno od doby, kdy se místo nízkých šněrovacích bot začaly nosit přeskáče. Lyžaře, kteří bojují s tvrdou botou, vidím poměrně často, pro některé dokonce asi ani žádná bota není dost měkká. Ale lyžaře, který by byl v kotníku příliš aktivní kvůli příliš měkké botě, jsem snad ještě neviděl. A asi spíš uvidím nahou Heidi Klum ve své posteli, než nějakého takového alespoň z dálky zahlédnu. Takže z tohoto pohledu žádný přínos v tom, proč by jakýkoliv rekreační jezdec měl trpět v tvrdých botech a kazit si tak krásný zážitek na horách, nevidím.
I.
13.01.2013 10:43:56 #564
>> #560, ˘Ö˘Krab, 12. 01. 2013 13:53:03
>> #563, CzechSkier, 13. 01. 2013 08:29:26
>> #562, ivan, 12. 01. 2013 21:25:35
Pánové, děkuji Vám upřímně všem za vyčerpávající odpovědi.
Stejně jako ivan začínám milovat CzechSkierovy příměry a jsem mu
vděčen, že sem svůj stále konzistentní názor takto jednoznačně napsal.
Že to za a) bylo potřeba, aby toto ceněné forum v maximální snaze pomoci
přeci jen poněkud ohledně bot a radiusů lyží nemystifikovalo
většinového lyžaře, který ho, aspoň přepokládám, převážně čte a
za b) že s ním víc než souhlasím je, myslím, zřejmé (i když
nedůležité ). Teď jdu
studovat povinnou literaturu
. Hezkou neděli a ještě jednou díky všem.
13.01.2013 11:07:09 #565
Myslím, že to je dost individuální. Žádný rekreační sportovec nebude
prakticky nikdy technicky tak dobrý jako závodník, či bývalý závodník,
třeba jen okresního formátu. Kdo se chce toliko vozit, aby třeba vyplnil
čas mezi pobyty v bufetu, většinou si vystačí s bačkorami a
rekreačními lyžemi pro paštikáře. Já (183 cm, 82 kg, 53 let) lyžuji
technicky velmi špatně (od 46 let, do té doby jen běžky), ale bavit mě to
začalo až se slalomkami (165 cm), které mi pán v půjčovně předával se
slovy, že když mu je za hodinu vrátím, nic se neděje a dá mi jiné,
měkčí. Proto jsem si pak koupil slalomky (a jsem rád, že jsem to udělal).
Brzy mi začaly vadit příliš velké boty s flexí 75. Dnes mám FL 130 a
baví mě to zase víc (i když do krásy má moje technika daleko a určitě
bys našel příklady, proč jsou mi boty moc tvrdé), cítím se s těmi
lyžemi a botami jistější a pomáhají mi zlepšovat se. A vůbec mi
nevadí, že se většinou jen vozím a mezi tím si střihnu (stylově
mizerně, leč vnitřně radostně) 200 – 300 m něčeho, co vzdáleně
připomíná jízdu na slalomkách Takže toto je názor rekreačního lyžaře.
13.01.2013 12:47:20 #566
13.01.2013 14:07:49 #567
„Ale lyžaře, který by byl v kotníku příliš aktivní kvůli
příliš měkké botě, jsem snad ještě neviděl.“
A to já jsem se s jedním takovým už potkal.
Ještě další věc: bohužel, pokud chceš či potřebuješ dospělou úzkou (dejme tomu pod 100 mm nominální šířky) a těsnou botu, průvodní vysoké tuhosti je dost těžké se vyhnout.
>> #564, wax, 13. 01. 2013 10:43:56
Čtou to tu mnozí, dá se předpokládat, že převážně rekreační
lyžaři. Píší a ptají se však spíše ti, kteří se sami rozhodli/byli
okolnostmi donuceni vykročit ze stínu, ty už bych se asi paušálně do
škatulky „rekreační“ (s výjimkou sebe) nebo i „sportovní“ bál
zařadit, na ty už marketingová pravidla pro výše zmíněné kategorie
často tak úplně neplatí.
Ale třeba se doba změnila a já jsem si toho nestačil všimnout.
>> #565, Navvy, 13. 01. 2013 11:07:09
Škoda, že zdaleka ne každý si může vyzkoušet na sněhu různě tvrdé boty a pak si zodpovědně vybrat podle svého pocitu a záměrů. Otázkou také je, kdo z diskutujících a do jaké míry umí/dokáže využít tuhosti a dalších skvělých vlastností jakýchkoliv lyžařských bot vůbec. Což rozhodně neznamená, že bychom se o to měli přestat snažit.
13.01.2013 14:40:07 #568
>> #567, ˘Ö˘Krab, 13. 01. 2013 14:07:49
S tou prakticky nemožností sehnat úzkou botu s nižší flexí máš pravdu. U menších nohou lze použít juniorskou botu, ale jak už se tady psalo, je to nouzové řešení.
Když mi kdysi kamarád běžkař barvitě líčil nadšení ze svých nových obřaček, přiznal jsem se mu, že mě sjezdové lyže nebaví. Zeptal se mě na čem jezdím a když jsem mu řekl, že na začátečnických lyžích z půjčovny, řekl mi, že jsem vůl a že začátečník je ten, který vůbec nebo skoro vůbec nesportuje, ne ten kdo na lyžích začíná. Ten mi také vysvětlil, že tvrdost lyží se řídí spíše fyzickou kondicí než lyžařským uměním (v mém případě měl pravdu). Totéž se mi pak ukázalo i u bot.
13.01.2013 18:55:32 #569
Škoda, že zdaleka ne každý si může vyzkoušet na sněhu různě tvrdé boty a pak si zodpovědně vybrat podle svého pocitu a záměrů.
Bylo by to ideální řešení.
Pro různé „způsoby použití“ se hodí různá výbava – jak lyže tak samozřejmě i boty.Pro posunování a ploužení po kopci si vezmu staré vymačkané Dynafity o odložené holčičí slalomky. Na „bezstarostné“ dopolední povožení se zastávkou na občerstvení beru to čemu se zde říká komerční obřačka nebo slalomka a 4 nebo 5 let staré Atomic .Když si chci užít trochu adrenalinu,mám na to čas a chuť určitě vytáhnu brzy ráno Lange a současnou FIS obřačku.
Ideálním řešením by samozřejmě bylo kdyby si ten kdo touží nebo musí měnit výbavu vyzkoušel a následně pořídil obě věci naráz.Boty,lyže,podložka a vázání fungují ve vzájemné symbioze a řešit pouze třeba boty je polovičaté řešení.Samozřejmě v tom hrají roli peníze.
13.01.2013 19:24:13 #570
Ahoj,
„Píší a ptají se však spíše ti, kteří se sami rozhodli/byli okolnostmi donuceni vykročit ze stínu, ty už bych se asi paušálně do škatulky „rekreační“ (s výjimkou sebe) nebo i „sportovní“ bál zařadit“
Z toho bych asi moc strach neměl, to by ten jeho stín musel být sakra dlouhý, aby z něj nemohl vykročit v normálních botách a s normálníma lyžema. Navíc si nemyslím, že by se takto ptali jen „vykračovatelé ze stínu“. A v neposlední řadě je hodně diskutabilní, jestli tvrdší bota je ten úplně správný krok směrem z toho stínu… Mimochodem, možná, že tvrdou botu jsme mohli uvést i jako příčinu do jiného vlákna – Bolest stehen, například. U Vykračovateů by bylo zajímavé určit ty cíle, jejichž dosažením člověk z toho stínu opravdu vystoupí, a to nejenom vnitřním pocitem, i když samozřejmě o ten jde přede vším.
Možná by bylo i zajímavé založit vlákno „Vykročení ze stínu“, protože to je specifická oblast lyžování, kterou docela chápu. Rozumím potřebě někoho najít si nějaký vyšší cíl, než bezduché kroužení po sjezdovkách a vysedávání v baru, a jít si za ním, protože bez toho by ho lyžování (nebo jakýkoliv jiný sport) přestalo bavit. Nejsou prostě všichni „kochači“.
Ono by asi vůbec bylo účelné strukturovat diskuzi a rady podle cílových skupin. Momentálně mne napadají tři:
Doslova rekreační lyžaři – kochačí Vystupovači ze stínu Závodníci
>> #565, Navvy, 13. 01. 2013 11:07:09 Respektuji každého osobní zkušenost, ke které došel nějakým procesem, a má pro svoje rozhodnutí nějaký konkrétní důvod. Je ale otázkou, jestli je možné/dobré tuto zkušenost přenést na někoho, kdo je třeba úplně v jiné situaci a má i úplně jiné priority. Takže abych nebyl špatně pochopený, já nejsem bojovníkem proti tvrdým botám. Já jen říkám, že ke koupi bot tvrdších než řekněme 90–100 (přibližně) už musí být dobrý důvod, protože tvrdší boty napáchají mnohem víc škody, než měkčí. Takže pokud si u toho, kdo radu žádá nejsem zcela jistý, že tam ten dobrý důvod je, tak mu je rozhodně nebudu doporučovat. A protože mám určitou představu, na jaké technické a fyzické úrovni by bylo dobré přejít k tvrdším botám, tak jsem v tomto smyslu konzervativní. A ještě jedno mimochodem: Docela mám podezření, že subjektivní lepší pocit z jízdy po koupi tvrdších bot, kterým někteří argumentují, může být v řadě případů (jak velká ta řada je, nechť každý posoudí sám) důsledkem toho, že ten dotyčný má potíže s rovnováhou, což se v měkčí botě projevuje větší či menší nejistotou, a tvrdší bota mu poskytne větší oporu. To ale není řešení.
I.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.