Domů Diskuze Lyžařské boty Výběr lyžáků

Výběr lyžáků (strana: 20)

13.01.2013 20:29:19 #571 

˘Ö˘Krab muž

>> #570, CzechSkier, 13. 01. 2013 19:24:13

Pomalu se začínám bát, jestli Ty nemáš nakonec zase pravdu. Doufám, že o délce stínů někdy najdeme čas podiskutovat. Pochybnosti ve mně stále hlodají.

Nevím, nakolik se dá věřit výrobcům, ale při prozkoumání katalogů je výrazná korelace mezi zařazením bot do vyšších kategorií a výskytem úzkých bot resp. jejich tuhostí. Něco z toho je asi podstatné pro lepší ovládání lyží, pokud tedy nejde jen o sadistický trik marketingovců. Nebo existuje přímá úměra mezi šířkou chodidla a sportovností lyžaře?

Uznávám, máš bohatší zkušenost a jiný rozhled, ale tak, jako my bychom zde (obecně) neměli paušalizovat doporučení bot tvrdých, ani Ty bys (pokud tak nečiníš záměrně pro zvýraznění kontrastu) neměl paušálně doporučovat boty měkké. Ono tedy 90–100 už opravdu není pro většinovou populaci úplně měkká bota a bude více než dostačovat na veškeré nezávodní aktivity, pominu-li metrákové svalovce a mačofaktor vysokého FI.
Mám to teď ostatně sám doma: Panák v čemkoliv nad 70, Jaruch v témže věku spokojeně v 50, ve tvrdších o dost hůře. Ale to je ta možnost zkoušet.

P.S. Z nedostatku stability bych zrovna Navvyho, jakožto dlouholetého běžkaře nepodezíral :-) .

Některou z kategorií by si měl uvážlivě každý zanést do svého profilu, bylo by hned poznat, s kým máme tu čest. Pak bych sám pro sebe požadoval kategorii „Vstupovač do stínů“, protože mé pojíždění na lyžích má jednoznačně sestupnou tendenci. Asi si si budu muset zajít do JPK.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

13.01.2013 22:04:23 #572 

ivan

>> #563, CzechSkier, 13. 01. 2013 08:29:26

>> #570, CzechSkier, 13. 01. 2013 19:24:13

Je mi vždy ctí podiskutovat s tebou (bohužel víc na webu než sněhu) a v rámci toho třeba i trochu zkřížit klávesnice. Příležitost je zde.

V následujícím eliminuju vtipné příměry a otázku lyží, neboť jsme ve vláknu o botách, a budu se snažit být stručný, což se mi ve výsledku stejně nepodaří. Budu teze a reakce číslovat, abych pomohl orientaci.

1. Mnohé nezklamu, když na úvod upozorním na vágnost a nejednoznačnost termínů, s nimiž se operuje, tedy mj. „běžný, rekreační lyžař“, „ambiciozní, sportovní lyžař“, „solidní sportovní jízda“, „většinový lyžař“, „normální boty“. To je stará bolest mnoha diskusí a plno diskusního prachu se jalově vystřílelo právě proto. Také zde zcela jistě není dosažený stav, kdy si všichni představují srovnatelné totéž.

Řešení: buďto školometsko-akademicky trvat na definici pojmů a diskusi tak zabí(je)t, nebo rozptyl chápání a důsledky akceptovat. Je to jenom webforum.

2. „boty s flexí kolem 90 považuju za slušný sportovní boty, které splní nároky i solidní sportovní jízdy, a dá se v nich vydržet v pohodě a s úsměvem ve tváři jezdit celý den. A lyžař nemusí být nutně šedesátikilové tintítko, aby mu vyhovovaly.“

Problém je v tom, že boty nelze definovat jenom „flexí“, která se navíc většinou chápe jako „jak se komín ohne dopředu“. Možná je to u juniorských závodních bot jiné, ale u dospělých rekreačních (v souladu s míněním v branži, viz dále, bych je nezval „sportovními“) jde flexe „okolo 90“ = třeba i 80 ruku v ruce s celkovou měkkostí obou částí skeletu, se šířkou (jak už upozornil Krab) a s botičkou.

Prostě ve „flexi 90“ nedostaneš užší až úzkou, dole poctivě pevnou botu s kvalitní trvanlivější botičkou, která by se ale poměrně dost ohýbala do nákleku.

Tohle by odstranil modulární princip, po němž jsem už někdy předloni volal v nějakém printu. Jenže kolik FIS bodů dneska musíš mít, aby ti firma umožnila zkombinovat spodek a vršek skeletu? A co nezávodníci?

To není všechno. Když před pár lety dělali Němci laboratorní testy bot, vyšlo, že jediné, které měly přijatelně progresivné povolování do nákleku, byly boty tvrdé (přesněji bych to musel dohledávat, ale o tom testu jsem psal, mělo by to být někde v digitalizovaném archivu). Všechny měkké trpěly tím, že nohu bačkorovitě pustily a pak najednou zarazily. V tomto ty měkké prostě nefungovaly a nebyly dobré.

Takže: pro někoho určitě bota FI 90 bude OK, pro mnohé ne.

3. „A skoro bych s trochou nadsázky řekl, že delší lyže a tvrdší boty by měly být „pouze na doporučení lékaře po lékařském vyšetření“. Tedy někoho, kdo jednak dotyčného viděl jezdit a jednak o lyžování něco ví natolik, aby dokázal posoudit dopad tvrdších bot a delších lyží na toho daného konkrétního jezdce.“

Už asi 15 let systematicky sleduju informace, zkušenosti, názory atd. odborníků v branži o botách. Čímž samozřejmě myslím zahraničí. Ti, kdo platí v branži za pojmy, tvůj názor na boty FI cca 90 NESDÍLEJÍ. To, co znám jako jejich výstupy, co jsem získal u Harba a Leitnera, co prošlo mým osobním filtrem a co podpořily zkušenosti řady mých známých, jsem poté vtělil do článků a udávám v diskusi. A je mi líto, souhlasím s nimi a ne s tebou.

Hovořím o botařích-profících, kteří jsou i učitelé lyžování a/nebo trenéři. Kteří, jako třeba HSS, dělají boty přesně tak, jak píšeš – boty dolaďují podle toho, jak lyžaře vidí, natáčejí na sněhu a analyzují.

4. „Hodně škod, zejména u dětí, bylo totiž napácháno od doby, kdy se místo nízkých šněrovacích bot začaly nosit přeskáče.“

Souhlas. Zatím ale neznám případ, že by sem o radu psalo dítě.

5. „Lyžaře, kteří bojují s tvrdou botou, vidím poměrně často, pro některé dokonce asi ani žádná bota není dost měkká.“

Myslíš tím mladé závodníky, nebo běžné rekreanty na svahu? U prvých věřím, u druhých by mě překvapilo, že bys je očumoval, zjišťoval si, jaké mají boty, a případně zkoumal, jestli jejich „boj“ nemá (také) jiné důvody? Proč bys to dělal? Kdyby to byla ta Heidi, budiž, ale to bys snad nezevšeobecňoval?

6. „Ale lyžaře, který by byl v kotníku příliš aktivní kvůli příliš měkké botě, jsem snad ještě neviděl.“

Poradím ti, ale radši to nedělej. Běž se zeptat výrobců bot na „softy“, z nichž se snažili udělat největší botovou revoluci století. Ale pozor, nasereš je. Utopili v nich těžké miliony a po dvou sezonách se jich potichu zbavovali, protože to byl ultimativní průser.

Ty boty zařvaly právě na to, že v kotníku se v nich dal udělat skoro telemark, ale zatlačit v nich pořádně do přední části lyže nešlo. A lyžaři, kteří té masáži podlehli, přesně spadají do té tvé kategorie. Sorry, kámo.

7. „Takže z tohoto pohledu žádný přínos v tom, proč by jakýkoliv rekreační jezdec měl trpět v tvrdých botech a kazit si tak krásný zážitek na horách, nevidím.“

Samozřejmě souhlas. Akorát nevím, proč se celý příspěvek zaobíráš lyžařem „sportovním“ a botou „sportovní“, a na závěr vytáhneš „rekreační“. Přece nejsme v politice.

8. „ke koupi bot tvrdších než řekněme 90–100 (přibližně) už musí být dobrý důvod, protože tvrdší boty napáchají mnohem víc škody, než měkčí.“

To už se mi líbí o trochu víc. Místo „okolo 90“ (což akceptuje i nominálních 80, které mohou být podobné jako 75 u jiných) „90–100 přibližně“ už dává prostor i flexi 110, tedy extrasoftu malých plugů, a to už beru.

„tvrdší boty napáchají mnohem víc škody, než měkčí“: pokud by jediným kritériem byla ohebnost komínu, souhlas. Když ale bude jezdec v „měkčích“ širokých plavat, dobré řešení to nebude a mnohem lepší bude vzít tvrdší a podle potřeby je změkčit. Což se tady taky mnohokrát řešilo a doporučovalo.

9. „Docela mám podezření, že subjektivní lepší pocit z jízdy po koupi tvrdších bot, kterým někteří argumentují, může být v řadě případů … důsledkem toho, že ten dotyčný má potíže s rovnováhou, což se v měkčí botě projevuje větší či menší nejistotou, a tvrdší bota mu poskytne větší oporu. To ale není řešení.“

Ano, lepší pasivní odpory boty tak mohou působit a souhlasím, že to řešení není. Nakonec tuším včera jsem psal Navvymu, že správné není „push the plastics“, nýbrž stát vyváženě. Někdy ale ta měkčí bota svou pasivněoporovou funkci dobře neplní (viz výše o neprogresivním odporu do nákleku), a pak může být bota tvrdší pomocníkem lepším. Plus samozřejmě šířka, tuhost plastu, kvalita botičky, přenos impulsů, sil, informací atd.

13.01.2013 22:18:33 #573 

ivan

>> #564, wax, 13. 01. 2013 10:43:56

„aby toto ceněné forum v maximální snaze pomoci přeci jen poněkud ohledně bot a radiusů lyží nemystifikovalo většinového lyžaře, který ho, aspoň přepokládám, převážně čte“

Toť otázka. V roce 1994 jsem si naivně myslel, že udávané 2 miliony českých lyžařů + Slováci by měli zajistit časopisu o lyžování úžasný náklad. Být to tak, dneska se válím střídavě v Alpách a v Karibiku ve vlastních nemovitostech a zajímají mě kozaté domorodky, ne nějaká diskuse českých zoufalců.

Podle mě si „většinový lyžař“ možná přečte Pravdu na iDnesu, ale nečte časopisy lyžařské. K těm se propracuje už člověk s nadprůměrným zájmem. A podobně s webem a diskusí. Kdo opravdu jen pasivně ČTE, nevíme. Kdo se táže, sice víme, ale bez statistiky se o tom můžeme jen hádat.

Letos se mi zdálo, že se více než dříve ozvali „prvotazatelé“, většinou lyžaři rekreační. Pokud byl jejich dotaz rozumně zodpověditelný, nepamatuju se, že by jim někdo radil excesy v podobě obřaček nebo tvrdých bot.

Mám pocit, že realitu poněkud zkresluje situace, kdy „obyčejný“ dotaz na „obyčejné“ lyže je zodpovězený v podobě nějakých Elanů, Lusti, Sportenů a dalších „běžných“ lyží, aniž by to vzbudilo nějaký ohlas. Ale když se řeč dotkne nějakých „více sexy“ obřákovatějších lyží, objeví se logicky více reakcí (neboť zdejší fóristé nejezdí na lyžích rekreačních, nýbrž právě těch sexovnějších) a tím vznikne zdání, že se tady „doporučují“ obřačky s radiusem jako autobus.

Minulou sezonu se tady naopak objevily vděčné příspěvky lyžařů, kteří si nechali s botami poradit, šli do menších, než jaké jim nabízel obchod, neakceptovali 60ky bačkory, a vesměs byli všichni velmi spokojení.

Můj povšechný dojem je, že doporučení přes flexi 130 jsou vzácná až výjimečná a nelze je brát jako reprezentativní dojem. Pokud se v rámci úzké komunity přetřásají, neviděl bych to jako „doporučení“ pro příležitostného hledače informací, nýbrž jako interní výměnu názorů, která není pro každého. Asi jako si tady „pro každého“ neprobíráme součet bodů 5 nejlepších pro výpočet přirážky závodu WC.

Návštěvník nemoderovaného diskusního fóra musí počítat s tím, že narazí na různé názory. Dostane se k nim zadarmo a jeho rolí je v nich se zorientovat. Pečenej holub holt nezaparkuje v tlamě, je ho třeba odchytit.

13.01.2013 22:30:35 #574 

ivan

V souvislosti s radami.

Nechci a nemám nárok ani ambici někoho chválit, ale všimli jste si třeba, kolik věcných informací nenápadným způsobem sem už dodal Petr AT? Jestli mě paměť neklame, žádné horování pro obřačky a plugy, nýbrž vesměs relevantní info pro „běžného“ lyžaře.

Tohle je stejná a možná i větší hodnota fóra jako/než efektnější výkřiky o WC a jeho materiálu.

Neboli, informace zde jsou, ale je třeba filtrovat. To je ale úděl člověka 21. století obecně. Zlatá doba, kdy ještě je co filtrovat.

13.01.2013 22:31:34 #575 

TNS muž

>> #572, ivan, 13. 01. 2013 22:04:23

„…tohle by odstranil modulární princip, po němž jsem už někdy předloni volal v nějakém printu. Jenže kolik FIS bodů dneska musíš mít, aby ti firma umožnila zkombinovat spodek a vršek skeletu?“

Nie je to až také nereálne.Keď som pred pár sezónami asi v 2009/10 zbadal v katalógu Rossi výraz „mixed flex“ od ZA po ZI opýtal som sa na to dovozcu a potvrdil mi,že to nie je vôbec žiadny problém,ak to pôjde do výrobnej jarnej objednávky a že takú požiadavku už vybavili.Výkonnosť pretekára ich nezaujímala.Cena bez zmeny.Ako je to dnes a u iných výrobcov som už nezisťoval.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

13.01.2013 22:47:23 #576 

ivan

>> #575, TNS, 13. 01. 2013 22:31:34

No kéžby. Je to logické: když budou vědět, kolik mají vyrobit spodků a vršků podle objednávek, udělají to.

Když to před lety kamarád, společník a jednatel firmy provozující testcentrum Atomic, chtěl, ukázalo se to jako neřešitelné a na požadované boty čekal snad dvě sezony.

Časy se ale snad mění. Kdybych býval svého času mohl mít Atomic 150/130, možná jsem byl podstatně spokojenější.

Nakonec si vem, že relativně nedávno měl zákazník jen údaj velikosti bot. Přidal se flexindex, pak i šířka, někteří už dávají i úhly podle bootboardu. Prostě perestrojka i v lyžování.

13.01.2013 23:36:28 #577 

TNS muž

>> #574, ivan, 13. 01. 2013 22:30:35

„..ale všimli jste si třeba, kolik věcných informací nenápadným způsobem sem už dodal Petr AT? Jestli mě paměť neklame, žádné horování pro obřačky a plugy, nýbrž vesměs relevantní info pro „běžného“ lyžaře.“

„Tohle je stejná a možná i větší hodnota fóra jako/než efektnější výkřiky o WC a jeho materiálu.“

Všimol,záslužná činnosť ktorú vyvíja Petr,ale aj ďalší.Super,že sa tu vyskytujú aj chalani so špecializáciou na off piste(pričom majú aj lepšie špecializované fóra).Ja neradím,lebo som dobrovoľne stratil kontakt s rekreačným/špor­tovým materiálom.Nemám nič odskúšané,nebudem do toho predsa kecať.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

14.01.2013 10:14:40 #579 

Navvy

>> #573, ivan, 13. 01. 2013 22:18:33

Zdejší doporučení jsou podle mě velmi pragmatická, protože berou ohled na odhadovanou výkonnost a schopnosti tazatele. A protože se tady ptají spíše sportovněji založení lyžaři, tak i ty rady tady bývají často zaměřené na sportovnější lyžování. A jak se píše výše, ohlasy jsou vesměs kladné.

14.01.2013 20:44:06 #580 

cip

Ahoj všem, potřeboval bych radu. Chci si koupit nový lyžáky. Mam lyže head supershape, ale k tomu starý rekreační lyžáky a ještě k tomu velký. Lyžař jsem snad vcelku dobrej. mam 100 kilo. Chtěl bych nějaký tvrdší, flexe tak okolo 100, ale zároveň pohodlný, přeci jen už se nedostanu na hory tak často a tak nechci ten čas na nich trávit otevíráním a utahováním lyžáků, protože v nich nemůžu vydržet. Mam trochu širší nárt, potřebuju šířku minimálně 100, lepší třeba 102 nebo 103 a mam docela velký lejtka, takže se nikam jen tak nevejdu. Docela mi seděli Dalbella Boss, jen jsou psaný jako freeride, poradíte mi někdo jestli jsou k těmhle lyžím a k jízdě na sjezdovce (freeride nejezdím)i vzhledem k tomu co jsem napsal výše v pohodě. Popřípadě má někdo nějakej jinej tip, rád bych se pohyboval v cenový hranici do 6 tisíc. Díky za rady.

14.01.2013 21:24:31 #581 

˘Ö˘Krab muž

>> #580, cip, 14. 01. 2013 20:44:06

K tomu, jak popisuješ svá chodidla a naznačuješ lyžování, je to první volba velmi dobrá až výborná, pohodlí chybět nebude a výkon bude asi dostačující (mám v záloze doma podobné, jen 4 přezkové, jezdil jsem v nich 3 sezóny).

Pokud bys někde ve výprodeji sehnal odpovídající velikost bot staršího modelu Head S13, měl bys materiál ke srovnání, tam prostor pro nárt kupodivu nechyběl, šířka dostatečná.
Jen se do nich (a jim podobných) budeš, oproti výše uvedeným cabrio Dalbellům, hůře dostávat.
A pak už jedině Tecnica, ty jsou v některých řadách pěkně baňaté a dobře se obouvají díky odklápěcí chlopni komínu. Pokud nemáš velkou nohu, dají se dokonce až do MP 270 (cca 43) sehnat i dámské varianty FI90–100 s nižším komínem.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.01.2013 21:37:35 #582 

cip

>> #581, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 21:24:31 Dík za odpověď. Potěšil jsi mě, boty mi asi sedí nejvíc ze všech, co jsem zatím zkoušel, jen jsem si nebyl jist, zda jsou pro mě vhodné. Nohu mam bohužel větší naměřeno 280, takže botky uvažuju 28.5, aspoň mi teda tahle velikost při zkoušení nejvíc seděla.

14.01.2013 21:48:25 #583 

˘Ö˘Krab muž

>> #582, cip, 14. 01. 2013 21:37:35
Počítej s tím, že se dost vyšlápnou. Dalbello má, myslím, skelety končící 5-kou. Takže skelet 280 a 285 jsou totožné, liší se trochu botička nebo jen vložka v ní, popř. to, co je pod botičkou ve skeletu. Jestli je to tak, tak je celkem jedno, jestli vezmeš 280 nebo 285. Mou zkušeností MONDO 280 odpovídá bez úprav délky skeletu pohodlně velikosti nohy přesně 45, pokud si kupuješ boty menší, budou Ti MP280 velké.

Pokud Ti teď boty sednou, budou za týden s jistotou o číslo větší. Jak velké jsi měl ty předešlé lyžáky? Obvykle to bývá tak, že mezi prvními rekreačními a nově pořizovanými sportovnějšími bývá rozdíl 2 čísla. Zkoušel jsi na tenkou nebo tlustou ponožku? (Správná odpověď: tenkou.)

Jinak je tradiční a velmi přesná metoda zjištění správné velikosti, že vlezeš v ponožce do skeletu bez botičky (obsluha v obchodě ji za tím účelem ráda vyndá) a za patou Ti zůstanou jen 1,5–2 cm max. místa. Když jsou 2,5 a více, je to určitě moc. A zároveň se ještě podíváš, jak dobře je botička udělaná a jak je obsluha zručná :-)

14.01.2013 22:05:38 #584 

koudak

Skol, mohl by mi někdo poradit, připomínkovat,… Potřebuji lyžáky. Četl jsem Ivanův článek „Jak vybrat lyžařské boty“ z 8.12.2010. Já: 80 kg; netuším, co je výkonostní lyžař, sportovní apod. Jezdím stylem, kdo nepadá, jezdí pod své možnosti, rád se s ježděním poperu., noha změřena šíře 110, délka 29, boty si kupuji 46, mám velmi nízký nárt Lyže: Lusti SCT wide, 166cm

Zkoušel jsem bot dost a dost (boty kolem 10 tis. – úzké) a dal jsem si na čas. Nicméně bych stejně potřeboval pár rad. Ze zkoušení mám dojem, že mi nejlépe vyhovují rossignoly nebo lange šířka 100mm, Měl jsem na noze i lange 97 mm a chodidlo mi po pár minutách „křečovalo“. Délkově mi vyhovuje 28 MP, 28,5 MP.Nakonec jsem si zkoušel a dost mi sedely Ross radical 120 a Lange RX 120.

Dotaz:

1. Lyší se velikostně vnitřní botička 28 a 28,5 nebo je velikost „měněna“ pouze tloušťkou vložky,jak mi bylo v obchodě řečeno? Skelet je shodný, to vím. Větší skelet (29 – 29,5) mít nemohu. Po vyndání botičky z 28 MP mám mezeru za patou odhadem 1,5 až 2 cm.

2.Trochu se bojím flexe 120. Vydržím v tom lyžovat celý den?! Doposud jsem jezdil ve skialpech, což jsou neskutečný bačkory (flexe kolem 70).

3.Ty lange měly měnší náklon než Rossignoly. Asi naivní dotaz. Co je „lepší“ resp. vhodnější a pro jaké aktivity.Já jezdím převážně na sjezdovce, ale pokud je volný terén, rád se svezu.

14.01.2013 22:15:16 #585 

cip

*>> ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 21:48:25 Ty starý jsou 29.5, ale ty jsou mi teď určitě velký, nosim do nich dvoje ponožky. Boty sportovní si normálně kupuju 45. Ale nejsem si jist, zda teda velikost lyžáků volím dobře. Měřil jsem nohu a je to přesně 28 cm, myslel jsem,že k velikosti botičky je dobrý přidat aspoň půl cenťáku, abych v ní nebyl úplně narvanej. Jinak jsem zkoušel s ponožkou, ve které budu jezdit.

14.01.2013 22:15:58 #586 

˘Ö˘Krab muž

>> #584, koudak, 14. 01. 2013 22:05:38
Kolik toho najezdíš mimo sjezdovky? Vyšší modely Rossi a Lange jedno jsou, kam až to platí, nevím. MP máš vybráno nejspíše dobře, náklek je věc osobních preferencí, na sjezdovce pro Tebe celkem jedno, do terénu je asi menší náklek lepší, ještě hodně záleží na desce a vázání → celkový sklon holení vůči lyži.
Pokud ti FI120 sednou hned nebo je ještě náležitě doupravíš, není problém v nich vydržet týden. Do nákleku se dají určit změkčit, anatomická vložka v botičce udělá zázraky.

14.01.2013 22:20:10 #587 

˘Ö˘Krab muž

>> #585, cip, 14. 01. 2013 22:15:16
Rovněž si kupuji 45, jezdím zbaběle ve 280 (nechce se mi je upravovat na délku, frézuji si skelet jen na dvou místech zboku, protože mám jinak celkem úzká chodidla. Kup si v Lidlu za Kč 22,– společenské podkolenky nicotné tloušťky, klidně vícery, a první týden lyžuj v nich. Neboj se, určitě nezmrzneš. Pak už Ti tam vejde i Tvoje zajetá ponožka.

Půl centimetru nepřidávej, o ten se spolehlivě botička vymáčkne. Stejně si myslím, že skelety pro 280 a 285 jsou u Dalbella (bohužel pro Tebe) totožné.

14.01.2013 22:32:39 #588 

koudak

>> #586, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 22:15:58 Mimo sjezdovku toho moc nenajezdím. Teď v podstě tancuju kolem dětí :-) Jak se dá skelet změkčit? O vložkách uvažuji. Jaké bys doporučoval? Koukaljsme, že je jich vícero.

14.01.2013 22:33:59 #589 

cip

>> #587, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 22:20:10 Myslím, že je to u Dalbella tak, jak píšeš, že jsou skelety pro 280 i 285 totožné. Pak je stejně asi lepší koupit větší botičku do stejnýho skeletu ne? Jinak bych tedy musel koupit 275 a to si nejsem jist, zda by nebylo málo vzhledem k tomu, že by to bylo míň, než mam velikost nohy. Možná je to ale jen o nezvyku, že si člověk vlastně kupuje boty, který ho v danou chvíli budou tlačit.

14.01.2013 22:46:06 #590 

˘Ö˘Krab muž

>> #588, koudak, 14. 01. 2013 22:32:39
Vložky namátkou: Formtothics, Sidas, Conform'able … podle toho, kolik máš místa na výšku a co přesně potřebuješ. Jsou tady o tom celá vlákna.

Spousta takto výkonných bot má vzadu na skeletu dva šrouby, vyndáním horního trochu změknou, cca o 10 FI – toto je vratné. Krom toho mají zevnitř na horním dílu komína anebo i okrajích chlopní dolního skeletu naznačené linie pro změkčovací ořez. Dají se snižovat překryvy chlopní, ubírat materiál na skeletu, na jazyku – vše nevratné … také se to tu už rozebíralo.

14.01.2013 22:49:04 #591 

Palmi

Zdravím,mohu se zeptat, mám si koupit Rossignol RADICAL SENSOR 2 100 nebo

Head AdaptEdge 90 HF, nebo co doporučíte? .Měřím 191 váha 95 kg. Na sjezdovce celý den, černá úplně ideální,lyžuji velmi dobře. Děkuji

14.01.2013 22:49:05 #592 

˘Ö˘Krab muž

>> #589, cip, 14. 01. 2013 22:33:59
To už je na zvážení každého soudruha. Být Tebou, tak to nepřeháním. Asi bych, pokud zůstaneš u Dalbella, koupil s tou menší botičkou a řešil to postupným ztlušťováním ponožek a následně i výměnou vložky za tvarovanou a silnější (třeba zrovna Conformable), čímž se dlouhodobě budeš udržovat v rozměrově lyžovatelné botě.

14.01.2013 22:58:16 #593 

˘Ö˘Krab muž

>> #591, Palmi, 14. 01. 2013 22:49:04
Jen sjezdovky, výborný lyžař, proč tedy ne allmountain botu pro začátečníky a mírně pokročilé od Headu (AdaptEdge 90 HF)?

EDIT: Ale tady se tvrdí, že je to bota pro dobré lyžaře. Asi ano, je ze druhé nejvyšší nezávodní řady AM Comfort (nad nimi je už jen AM Performance), pak následují Raptory.

Oproti tomu Rossi 100 by docela šly, pokud Ti nebudou široké a velké.

14.01.2013 23:02:02 #594 

cip

>> #592, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 22:49:05 Dobře, díky moc za cenné rady, hodně si mi pomohl při výběru. Měj se fajn.

14.01.2013 23:05:10 #596 

Palmi

>> #593, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 22:58:16

Díky, mám velikost US12. Doporučuješ při zkoušení vyndat botičku a zkusit , jak botičku tak skelet?

14.01.2013 23:10:29 #597 

˘Ö˘Krab muž

>> #596, Palmi, 14. 01. 2013 23:05:10
Určitě. Krom toho se v této extrémní velikosti občas velmi levně seženou i dobré boty starších ročníků ve výprodejích.

14.01.2013 23:14:56 #598 

15.01.2013 05:17:18 #599 

koudak

>> #590, ˘Ö˘Krab, 14. 01. 2013 22:46:06

Díky za vysvětlení a rady.

15.01.2013 09:41:11 #600 

Piroh

Rád bych touto cestou moc a moc poděkoval všem zdejším přispěvatelům (hlavně Ivan, TomaS, Krab…) na téma výběru bot. Díky vašim radám jsem prozřel, pochopil a vyřešil. Původní stav: bota velká až moc velká s flexí 60, všechny přezky zapínané na maximum a výsledek – bota do nákleku skoro vůbec nešla, vůle v patě a celkově nic moc. Stávající stav: pořídil jsem HEAD Raptor 130, vnitřní botička na fest, ve skeletu za patou cca 0,5 – 1 cm. Při prvním obutí jsem botu přes nárt skoro nezapnul ani na první zoubek a v oblasti malíkové hrany bolest jako prase. Takže následovala stélka na míru, mírné vytažení skeletu přes malíkovou hranu a úprava jazyka pod druhou přezkou. Výsledek – mnohem lepší stav než původní, ale pořád ne úplně dobré. Následovalo zbroušení zeppy a ještě jednou vytažení skeletu asi na třech místech, ale už jen maličko. Výsledek NEPOPSATELNÉ a nesrovnatelné s původní botou. Konečně vím co je lyžování s dobrou a padnoucí botou. Všem moc díky. S dovolením dva tipy pro podobné případy jako jsem já:

1. Mám problém s propadlou příčnou klenbou a díky návštěvě ortopeda a následně poukazu na stélku na míru mě tato vyšla na 215 kč,–.
  2. Vytahování skeletu jsem absolvoval (jsem ze střední Moravy) ve Zlíně u strašně šikovného a ochotného a vstřícného pána. Pokud člověk ví co potřebuje, mohu vřele doporučit!!!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy