06.12.2011 10:12:19 #1
Tak tu máme další krok ohledně Špindlu, Harrachova a Peci, po rozhovoru části současného vedení ČSTV na ČT4 minulý týden (nejen že bychom neměli prodávat lyžařské areály, ale navíc bychom z nich neměli ani brát zisk a nechat ho na jejich rozvoj aby nebyly podfinancované) je tu článek: http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…
Je vidět že PPF cítí příležitost a hupne po ní. Čeká nás postupně to samé, o čem píší slovenští spolulyžníci? Tedy postupná likvidace malých areálků?
A nebo to naopak je dobrá zpráva pro lyžařský sport u nás?
06.12.2011 11:26:07 #2
Supi krouží nad mršinou. Normálka.
Postřehy:
Podle Kaderky v neděli v TV bude napřed audit v ČSTV, pak nejdřív v lednu po valné hromadě a novém vedení přijde rozhodnutí.
ČSTV především čeká, jak dopadne otázka zdanění hazardu. Kdyby spadlo do standardního danění, tedy už by nechodily odvody na veřejně prospěšnou činnost všetně sportu jako dosud, byl by ČSTV v řiti a musel by radikálně řešit.
Včetně dalšího „supa“, ČOV, který by podle jednoho z možných scénářů ovládl následovníka dnešního ČSTV (a Neumanka by jednou mohla mít krásnou sesli až do 70)
Když ptáčka lapají I neboli PPF slibují podporu sportu. To jsem zvědavý. Smluvně podchytit se to dá. Uvažuje se scénář, že osvědčeně prodejní vrcholní profibafuňáři prodej odsouhlasí za model, kdy odvody z PPF půjdou přes ně k dalšímu rozdělování? Nebo by PPF tuhle sportovní věrchušku živit nechtěl?
Když ptáčka lapají II neboli podpora lyžařů: asi jako když myš uvěří hladové kočce, že ji opravdu nebude chtít sežrat. Jestli platí opce SL, musí PPF svaz nějak zmáknout. Co na to potenciální privatizátoři lyžařští, prý při svých prvních pokusech kdysi neúspěšní (jména vynechám)? Kellner je velký sousto, lze s ním spolupracovat, nebo jsou sportovci pro něj jen zanedbatelný plebs?
280 mega za tři majority? Cca 200 mega za podíly SL? V rámci Kaderky a Kejvala u Moravce se tam mihla z úst kohosi z ČSTV miliarda, imho nesmyslná. Ještě za Míly Kebrleho udělal samotný Špindl největší zisk přes 70 mega/rok (hledat v poznámkách to teď nebudu).
Nevím, proč by to mělo znamenat likvidaci areálků. Ty zahubí kdyžtak špatná lokalita, když nebudou mít sníh a na splácení. Kdo si zajezdí líp: my mezi davy ve Špindlu či v přístupově tragické Peci, nebo Martin47 u sebe na kopečku? Radši bych kombinoval „svůj“ Kaunertal/Fendels/Pitztal/Rifflsee s „Martinovým“ kopcem než se Špindlem, kam bych si zajel akorát na jaře při dubnových slevách. A možná bych radši doma jezdil v novém areálu Udatný na Horních Domkách, než v profláklém a věčně plném Špindlu.
Dobrá, nebo špatná zpráva pro lyžařský sport? Ve slušné standardní zemi (kde by ani nemohla být situace jako u nás, ale účelově připusťme) by byla jednoznačně dobrá, protože cokoliv by bylo lepší než spolky jako ČSTV nebo SL. Ale u nás? Netroufám si říct. Zbohatl u nás do pomyslné extraligy někdo „slušně“? V kolikáté generaci se z potomků tvrdých mafiánů – a to byli silně věřící katolíci snad alespoň trochu brzdění vírou – stali ctihodní podnikatelé platící daně a podporující veřejné blaho?
V každém případě to bude ještě zajímavé.
06.12.2011 13:58:07 #3
>> #2, ivan, 06. 12. 2011 11:26:07
Zkusím trochu optimismu. Proč by chtěl někdo získat velké lyžařské areály? Na prvním místě je obchod. Čili, bude je udržovat v provozu a s největší pravděpodobností využije dobré zahraniční zkušenosti. Snad zlepší i dopravní dosažitelnost, protože mu to přinese víc lidí. Ceny se mohou dokonce ještě snížit (viz sportovní supermarkety). Malí většinou přežijí – jak se říká na Slovenku „orol muchy nelapá“. Některá malá střediska však mohou zaniknout, protože o ně lyžaři ztratí zájem. Jiná se z toho poučí a nabídnou nám lepší servis. Mám rád malé sjezdovky. Pesimismus nechám ostatním diskutérům…
06.12.2011 14:14:02 #4
>> #3, Navvy, 06. 12. 2011 13:58:07
Některé malé areály URČITĚ zaniknou, to je odborníky v alpských zemích všeobecně sdílené přesvědčení. Čím dál víc se tam mluví a píše o podpoře těch strategicky umístěných, aby se zejména mládeži nevzala možnost lyžovat a neztrácela se tak budoucí klientela (stejně se ztrácí).
Lze se tedy domnívat, že podobně to bude i u nás, zejména s ohledem na některé nové projekty, uskutečněné spíš díky schopnosti sehnat financování než proto, že lokalita je bezvadná. Ale vůči (některým) malým areálům jsem se i já vyjádřil optimisticky.
Jestli uvažuju pesimisticky, tak na HonzOvu otázku „jaká zpráva pro lyžařský sport“, což je něco jiného než budoucnost a úroveň areálů.
06.12.2011 14:21:12 #5
>> #3, Navvy, 06. 12. 2011 13:58:07
Taky jsem chorobný optimista a pokud někdo ty areály koupí, čekal bych od toho spíš zlepšení, protože by to vcelku dávalo smysl.
A mimochodem: „Aquila non captat muscas“ je latinské úsloví z dob,
kdy ještě Slovensko (resp. celé naše okolí) patřilo do části světa
označené „Hic sunt leones“…
06.12.2011 14:23:10 #6
>> #4, ivan, 06. 12. 2011 14:14:02
My bysme se s Másinem třeba dost bály, prodloužení Machytky a instalace 6ti sedačky:-( To mi moc optimisticky nezní…
06.12.2011 14:40:35 #7
>> #6, TomáS, 06. 12. 2011 14:23:10
Afaik, v projektu už teď je sedačka od parkoviště nahoru na Medvědín a Machytka pryč. Což by byl konec hlavního půvabu Míseček. Ještěže jsem tak starej…
>> #5, exTNT, 06. 12. 2011 14:21:12
To, že pořádné privátní vlastnictví těch tří areálů bude lepší než současné nwebo SLČR, jsem psal už začátkem podzimu v jednom článku.
06.12.2011 15:04:09 #8
>> #5, exTNT, 06. 12. 2011 14:21:12
Kdo už dnes umí něco latinsky…? Proto jsem použil slovenskou verzi, a to i proto, že je tam to krásné slovo „nelapá“.
>> #4, ivan, 06. 12. 2011 14:14:02
Malé areály zanikají pokud nevyužijí svoje zvláštnosti nebo pokud je zničí různé zákazy. Malí nemohou konkurovat velkým, ale mohou s nimi dobře spoluexistovat. Takže někteří malí určitě zaniknou, ale málo komu to bude chybět.
Co se týká lyžařského sportu, ani tu nejsem pesimista kvůli privatizaci, ale hlavně kvůli tříštění zájmů mezi stále přibývající nové sporty.
06.12.2011 15:33:23 #9
>> #8, Navvy, 06. 12. 2011 15:04:09
Komerční lyžování se zásadně změnilo především potřebou zasněžování (tedy technologie, energie, voda, mzdové náklady) a také modernizace kvůli stále náročnější (velkými areály zhýčkané) klientele. Stalo se tak podstatně dražším. A když na tohle není, resp. na splacení tohoto, stačí 1–2 špatné zimy a takový areálek klekne. Obce jsou rády, že jsou jakžtakž rády a pomoct nemůžou. Kolik je u nás výjimek bez starosti o sníh? Možná Praděd.
Ještě nejlíp jsou na tom malí s velmi silnou spádovou oblastí, např. Chotouň, dostatečným zdrojem dobré vody a silným večerním provozem, kde jim ekonomiku utáhne i kratší sezona. I bufet jim tam vydělá víc než někde na vesnici. Zejména když by byli na vlastních pozemcích.
Pokud není třeba pan PPF nadšenec do závodění, bude stát o tréninky a závody se záborem kopce? Ne že by dneska byly pro trénink třeba ve Špindlu (kromě Stohu) kdovíjak přívětivé podmínky.
06.12.2011 18:30:47 #11
>> #9, ivan, 06. 12. 2011 15:33:23
Ivane, máš úplnou pravdu. Jenže tyto ze dne na den fungující areálky budou mít stejné problémy ať už bude patřit nejbližší velký areál komukoli. Občas se na to dají sehnat peníze z nějakých programů, jako je třeba ten proti drogám a tak – jako že děti mají kde sportovat a místo fetování půjdou lyžovat…
No a ta podpora lyžařskému sportu, tak ta je hodně závislá na využití správných lidí. Když se třeba z kamaráda majitele areálu udělá čestný prezident klubu nebo něco takového (i když lyžuje jak paní radová), výměnou za odpovídající podporu, tak může být podpora vynikající. A nebo prostě si tu podporu domluvit sami. Jde to obtížně, nicméně, jde to. Já vím, že se mi to tady dobře mluví, ale v jiném sportu s tím mám svoje spíše dobré zkušenosti. Mnohem větší problém je v tom, že dnes děti mají nesrovnatelně víc možností než jsme měli my. Počínaje počítačovými hrami a konče sporty, které jsme neznali (např. florbal). Proto věřím, že bude dobře. Vždyť lyžovat chce umět kde kdo, lyžování je pěkný sport a někteří tatínkové malých „závodníků“ zase umí lecos zařídit. Takže neházejme už předem flintu do žita.
06.12.2011 19:05:22 #12
>> #9, ivan, 06. 12. 2011 15:33:23
Ahoj Ivo,
HonzA asi myslel túto debatu. To len ak si to nečítal.
Duro aj boso majú celkom dobré postrehy.Ak vlastníš súčastne veľké drahšie stredisko a „čo by si kameňom dohodil“ malé a lacné,môže ťa napadnúť myšlienka umelo zlikvidovať to malé a zúžiť svojim hosťom možnosť výberu.
Ale ideme ďalej.Ako Navvy správne navrhol,s optimizmom:)
..a kto nemá rád veselú muziku nech nekliká We Don't Need Money To Have A Good Time
06.12.2011 19:19:44 #13
>> #11, Navvy, 06. 12. 2011 18:30:47
Navvy, tys mi „přišil“ pesimismus, ačkoliv nemám pocit, že bych se ho ve svém příspěvku #2 dopouštěl. Lyžování v malých areálech hájím a ohledně budoucnosti lyžařského sportu píšu, že „netroufám si říct“.
„Kamarád majitele areálu“ jako čestný president: samozřejmě, to jde u malého až středního, kde je nějaký dohledatelný majitel. Když jím bude akciovka jako PPF, TMR nebo i nyní ČSTV/SL ČR, nemáš žádného majitele, kterého bys mohl oslovit, nýbrž akcionáře a jejich zástupce. Jo kdyby to koupil Tomáš Němec jako majoritní vlastník, s ním by se možná ještě dalo mluvit (ale kamarádů lyžařů by za ním lezlo každý den dvacet). Ale třeba už v Ústí n.O. se s feudálem (tuším Kolowrat?) na rozšíření sjezdovek domluvit nedokážou, a to jde o fyzickou osobu. Atd. atp.
06.12.2011 19:38:35 #14
>> #12, TNS, 06. 12. 2011 19:05:22
Tato debata mi skutečně plně unikla. Smutné, ale nepřekvapuje mě. I proto asi vycítil navvy z mého psaní opatrnou skepsi.
Veškeré lyžování nakonec směřuje od původní skromné podoby ke komercializaci. Jak rád zmiňuju, od vleků ke kabinkám s vyhříváním na pr.el, ubytování bez lyžáren (v rakouských prospektech už pro ně zmizel piktogram, aspoň v Toroler Oberland). Ideálním lyžařským zákazníkem hor je nalehko přijíždějíc lufťák, který si v místě co nejvíce vybavení vypůjčí, nechává je přes noc v úschovně, dává si servisovat, od rána do noci konzumuje v hotelu a restauračních zařízeních střídavě s návštěvami různých placených atrakcí.
Tak čemu se ještě divit.
Pak se divte, že hájím střediska vzniklá a udržovaná prací členů TJ a podobnáých spolků (hasiči), jež jsou takovou solí v očích inženýra Moudrého.
06.12.2011 20:27:02 #15
>> #14, ivan, 06. 12. 2011 19:38:35
Ivane, občas se prostě musí dělat trochu opičky. Velká firma je vlastněná akcionáři, ale akciovka má představenstvo a dozorčí radu. Máš lyžařský klub? Fajn. Nabídni jim, že pro jejich partnery a kamarády uspořádáš VIP závod. Hlavně to nesmí nějaký trouba pokazit tím, že se těm VIP „závodníkům“ bude smát (oni umí zase jiné věci – třeba vydělat peníze na Tvůj sport). Oni si při závodě domluví svoje věci, utuží VIP kamarádství a někteří se třeba i něco naučí. Prostě Mohamed musí k hoře. Jasně, že to není tak černobílé, ale jde to (i když někdy je to o nervy). Fakt. Kluci, vždyť přežily i takové sporty jako jsou kuželky!
A ještě k těm cenám. Vždycky se straší tím, že až se velcí zbaví konkurence, tak zdraží… Nevzpomínám si, že by se to někdy ve větším měřítku stalo.
06.12.2011 22:25:44 #16
>> #15, Navvy, 06. 12. 2011 20:27:02
Upřímně řečeno moc nevidím důvod, proč by měl velký „akciový“ majitel lyžařského areálu zjihnout z toho, že jim místní lyžařský oddíl uspořádá firemní závody. Takové velké firmě, často absolutně bez vztahu k místu, se dávno vnucují všemožné zážitkové agentury, nabízející dělat jim teambuilding a podobné hrátky 7/24 pod zemí, pod vodou i ve vzduchu.
Jak to taky chodí, trochu vím, pracoval jsem pro firmu, která dělala (ne jednou) ve Špindlu firemní přebory Agrofertu i s Babišem osobně. Muselo to být absolutně profi, všechno s velkou časovou rezervou a zasichrované, na úrovni, kdy nějaké „smát se VIP závodníkům“ nikoho nenapadne ani ve snu, protože to je terno kšeft a takový klient zaslouží úsměvy a dobrou náladu.
Nebudou to náhodou brát tak, že prostě užívají svůj majetek a že jako obslužný personál se vždycky někdo rád najde? A proč by proto, že jim místní nádeníci posloužili (podobně jako si najmou lidi na různé jiné práce) jednou za rok při závodech, jim za to měli celou zimu vycházet vstříc? Kdo vlastně koho potřebuje?
Rozuměj, já netvrdím, že to tak nemůže zafungovat, tento model možná v určitých oblastech klapne, ale realisticky bych se k němu nijak neupínal.
K cenám jsem se nevyjadřoval.
07.12.2011 16:58:07 #17
Troufám si tvrdit, že nad cenou, kterou zveřejnila PPF coby nabídku za akciový podíl ČSTV v krkonošských lyžařských areálech (280 milionů), resp. za všechny podíly (něco přes 500 m), mnohým stávajícím akcionářům spadla čelist až na zem.
Motejlek.com ji uvádí jako 3,5 násobek EBITDA (zisk před zdaněním úroků, daní, odpisů). Trochu jsem se porozhlédl. V porovnání s prodejem různých firem to není žádná sláva, ale srovnání v rámci branže jsem nenašel. Lze se ale domnívat, že profíci kalibru Kellnerových lidí vše dobře propočítali, a že PPF není handlířem, který by šel do konkrétního byznysu stylem smlouvání na orientálním tržišti s cílem nakonec kývnout třeba na dvojnásobek.
Můžeme to možná chápat i tak, že ČSTV se možná vymstí dlouholetá praxe malých zisků (viz výroční zprávy areálů), nebo že ty areály bez pozemků a s minimem vlastních nemovitostí opravdu za víc nestojí.
280 milionů asi ČSTV moc nevytrhne, uvážíme-li, jaké odvody mívala v blahých letech Sazka. Bude proto lpět na dosavadní jistotě v podobě dividend? Pokusí se o pronájem – i když si jen těžko představuju, jak si někdo významný pronajímá lyžařské areály na pronajatých pozemcích, navíc s více než 30% dalším akcionářem? A co na to ne Jan Tleskač, nýbrž Svaz lyžařů, má-li opravdu opci?
Pro srovnání, za špatně jdoucí mediální byznys v podobě časopisů Týden a Instinkt má Soukupova Médea zaplatit Pawlowskému Mediacopu 130 milionů.
Čekají nás asi velké věci.
Když koupí Slováci, přivezou za rok na opening, stejně jako letos do Tater, samotnou Agátu Hanychovou, a to už je něco, kdo z vás to má, pánové?
Když Kellner, bude ještě líp. Letos si na vánoční besídku přivezli Stinga.
http://kultura.idnes.cz/…-/hudba.aspx?…
Na firemních přeborech PPF v takovém případě předjezd pojedou Hermann Maier a Lindsey. Kdoví, jestli ta ne v plavkách, když tedy ta Agáta…
Radujme se veselme se!
07.12.2011 17:37:50 #18
>> #17, ivan, 07. 12. 2011 16:58:07
Hezké shrnutí, ta Agáta, to by bylo pro bafuňáře něco. Na Slovensku prý tahala z podprsenky čísi ponožky a nakonec se fotila pro Playboy (nevím, jen to kolem mně proletělo, jedním uchem tam, druhým ven).
K nabídnuté ceně od PPF – já souhlasím že kalkulaci mají udělanou velice dobře. Ale nemyslím si že současná nabídka je jejich strop. Oni jsou dobří na finance ale i na byznys, takže určitě je prostor pro jednání, i když dvojnásobek asi ne. Otázkou je, jestli je případně SLČR a ČSTV dostatečně silným partnerem pro vyjednávání.
07.12.2011 17:43:50 #19
>> #15, Navvy, 06. 12. 2011 20:27:02
Souhlasím s Ivanem, čím větší majitel, tím hůře se domlouvají drobná vyjití vstříc. Proč? Protože ten velký majitel, a speciálně pokud je to velká finanční skupina, potřebuje něco, co dá do médií a bude se tím, nejlépe pravidelně, chlubit. Prostě velkou ránu. Ne dva tatíky ze vsi, co si dělají trenérák a k tomu učí 5 dětí ze sousedství lyžovat a závodit.
A přitom u přímého majitele, který by byl ze stejné vsi, by se dohodli. Takhle ty úlitby půjdou na projekty typu „Hledáme novou Záhrobskou (P.S. Tentokrát bez taťky)“, „Benefiční závod o chlupatou packu za účasti pipek VIPek s ukázkou holého pupku Agátky“ atd. Nějakej sport je víceméně ukradenej. Jde o show a velká jména. Většinou – čest výjimkám.
07.12.2011 17:45:32 #20
>> #17, ivan, 07. 12. 2011 16:58:07
Ještě k tomu Stingovi – až tak významná PPF zase není. Stinga tam mají jen díky tomu, že je Petr Dvořák bývalým odkojeným PPFákem…
07.12.2011 18:02:06 #21
>> #18, HonzA_, 07. 12. 2011 17:37:50
Řekl bych, že to otázka není. Kolik je v Česku „dostatečně silných partnerů pro vyjednávání“ s PPF? Kromě toho, ale to čistě spekuluju, se mi nezdá, že by partner měl něco, o coby PPF neukojitelně stála.
Ještě jedna myšlenka. Jak víme, v obchodě byl běžný scénář, že super- a hypermarket zahubil malé krámy v okolí (dokud nepřišli Vietnamci), je to fenomén mezinárodní, viz např. tzv. Tante-Ema-Läden. Jednak cenou, jednak otevírací dobou a u hyper i soustředěním dalších obchodů, služeb a lákadel.
Tohle sebevětší a sebemocnější vlastník třeba Špindlu udělat nemůže. Denní světlo nenatáhne, večerko v bořící se soli je zoufalost a kdyby nasadil dumpingovou cenu, po prvním návalu by spousta lyžařů zděšená utekla – možná právě k té malé konkurenci.
Mohli by ale konečně udělat společný skipas do těch tří míst, jako silný hráč na to navěsit další kooperující, mohli by zlevnit sezonky a více pracovat s cenou v závislosti na termínu a okolnostech. A nabízí se toho, byť třeba zatím atypického, mnohem víc. Ale furt je tady ta bariéra, že víc lidí = kvalita lyžování klesá.
Třeba jim pan inženýr Moudrý něco poradí.
07.12.2011 18:06:55 #22
>> #18, HonzA_, 07. 12. 2011 17:37:50 Otázkou je, jestli je případně SLČR a ČSTV dostatečně silným partnerem pro vyjednávání.
Ja si myslim ze urcite jo,ved tak ako vedli biznis,tak to sa prosty lud nema coho obavat!
07.12.2011 18:16:27 #23
>> #19, HonzA_, 07. 12. 2011 17:43:50
Moje řeč. Nanejvýš se nechá ukecat na nějakou benefici pro tradiční skupiny „slabých“, třeba závody tělesně postižených. Ale i to jde ztuha, teď třeba je na vážkách EP vozíčkářů v únoru ve Špindlu. Trošku jsem se taky snažil pro Sportability vymyslet někoho vstřícného.
>> #20, HonzA_, 07. 12. 2011 17:45:32
Protože sotva vím, že jakýsi Sting existuje, vztah Dvořák a on mi uniká. Akorát jsem si přečetl, že už taky zapěl pro nějakého ruského oligarchu za mega. Proč ne, kdyby stáli o mě, šel bych taky.
Ještě mě napadlo, že signál vyslaný tím, že se nakupuje, resp. medializuje chuť nakupovat, a k tomu na Pražském hradu udělá taková bohatá besídka, může mít svým sdělením „koukejte, jak jsme na tom v krizi dobře, jak jsme silní a zdraví!“ pro finanční trhy apod. hodnotu, v níž se prachy za nějakého zpěváka bohatě vyplatí. Ale to už silně spekuluju, není to oblast, v níž bych se vyznal.
07.12.2011 18:19:23 #24
>> #22, Harry, 07. 12. 2011 18:06:55
Jasně. Jen se podívejte, jak si suverénně 15 let vodili takového Hušáka (a jak mocný a dobře placený manager to byl!) jako medvěda na špagátu!
07.12.2011 18:23:16 #25
>> #24, ivan, 07. 12. 2011 18:19:23
A teď, když se zbavili toho medvěda, záleží už jenom na tom, jestli mají na koupi opci nebo opici…
07.12.2011 18:34:56 #26
>> #25, ˘Ö˘Krab, 07. 12. 2011 18:23:16
Řekl bych, že mají tak na to, aby si na Silvestra pořídili opici, protože to bude poslední oslava v roli majitelů těch areálů…
07.12.2011 18:39:05 #27
>> #19, HonzA_, 07. 12. 2011 17:43:50
Jo, tak tatíkovi, který není oficiálním trenérem v žádném oddílu, tomu rozhodně nic nedají. Ovšem oddíl už mnohé domluvit může. A s velkou společností se domluvit dá. Jen se to musí umět (či mít k dispozici správného člověka) a musí být i trocha štěstí. Nepopírám, že peníze se všude shánějí dost obtížně. A reklama či PR pro sponzora, to je nutnost. Ale když se seženou peníze třeba na šachy, tak proč ne na lyžařský sport?
07.12.2011 19:24:16 #28
>> #27, Navvy, 07. 12. 2011 18:39:05
Jasně že to jde. Ale je to u velkého vlastníka typu finanční skupiny v naprosté většině případů ŘÁDOVĚ obtížnější než u malého, lokálního.
Samozřejmě uvažuji o situaci, kdy ti 2 tatíci s pár dětmi mají lyžařský oddíl. A to není žádný problém zařídit a provozovat (třeba když budou mít ještě jednoho ;-} }.
07.12.2011 19:25:12 #29
>> #24, ivan, 07. 12. 2011 18:19:23
Pravdu díš Ivane, Hušák byl celou dobu těžce pod pantoflem.
07.12.2011 19:45:09 #30
>> #29, HonzA_, 07. 12. 2011 19:25:12
My si z toho děláme srandu, ale zažil jsem Hušáka live in action někdy 1995 na konferenci SL ČR. Už nevím, proč tam byl a co se konkrétně řešilo, ale měl přehled a byl tak sugestivní řečník, že kdyby bývalo šlo o konferenci volební a on tam požádal o zvolení předsedou Svazu, dostal podporu jako komunisti před 1989 ve volbách. Takže si dovedu představit, jak ty kotrmelcáře ovládl jako guru svou sektu. A koho ne charismatem a výřečností, toho zřejmě utáhl na požitky. Navíc ti bafuňáři nebyli jenom prosťáčci, které oslnil výlet na Menorku, nýbrž také zdatní privatizátoři ze starých struktur. (Jestli se to dá ještě najít na stránkách Petra Cibulky, je to zajímavé, i když ne bezchybné, čtení.)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.