Rozbor videa
27.02.2012 08:41:26 #1
Prosím o komentáře k videu http://www.youtube.com/watch?… Po více než dvaceti letech jsem se předloni vrátil k lyžím kvůli učení svých dětí a nerad bych si při znovuučení tvořil špatné návyky, proto prosím o radu, na co se soustředit. Mám DVD Sofa Ski School, ovšem rád bych se časem naučil moderní dynamickou jízdu, něco jako předvádějí Švýcaři, Francouzi a Kanaďani na http://www.youtube.com/watch?… . Mám 37 let, výška 182 cm, váha 68 kg, lyže Fischer RX8 Pro 160 cm r12 (přemýšlím o něčem stabilnějším), boty jsem teď přešel díky zdejšímu fóru na Head Raptor 120, ve kterých se cítím mnohem lépe než ve starých Hawx 80. Děkuji všem za postřehy, kameraman sice chvíli hledal zoom, ale snad tam pár oblouků vidět je.
27.02.2012 12:25:33 #2
>> #1, ToP, 27. 02. 2012 08:41:26
Tope cau. Stojis na tom jako vul.Presne ako ja.
Ale aj tak si 5 percent tych lepsich na kopci.
Pozeraj tie videa,videalizuj a modli sa .Tak ako ja.
Snad to casom vyjde.
caute Harry
27.02.2012 17:06:01 #3
>> #2, Harry, 27. 02. 2012 12:25:33
Ok, díky za reakci. Na videa koukám, vizualizuju, lyžuju, čtu zdejší
rady. Pravda, na to modlení moc nejsem
27.02.2012 17:25:24 #4
>> #3, ToP, 27. 02. 2012 17:06:01
… no ale to je prave ta chyba …
Kdyby se Harry modlil uz v sobotu kolem sedmnacte hodiny a ne az kolem pulnoci, mohlo to bejt jeste o fous lepsi…
Skol
Martin430
28.02.2012 10:49:04 #5
>> #1, ToP, 27. 02. 2012 08:41:26
Řekl bych, že se ještě musíš naučit opravdu pochopit, co to ve skutečnosti„autokinetika“ lyže je, jak funguje a jak plácačka s R12 umí zatáčet.
Ty totiž neumíš (resp. nepředvádíš, že bys uměl) nechat primárně pracovat lyži a pořád postaru produkuješ zbytečné impulsy (vertikální pohyb, místy odstrkování patek lyží). Abychom si rozuměli: netvrdím, že pasivní vození po radiusu (jen hraním a nechám lyži dělat, co umí) je ideálem a cílem, ale na takovém plochém svahu, s takovými lyžemi a v takových obloucích nepotřebuješ tak nadlehčovat a kroutit se.
Dědictví starého „odrazu z hran“ u tebe znamená, že se silně nadlehčíš a přitom přenášíš patky lyží částečně do nového směru. Při obnovování kontaktu hrany se sněhem do patek bočně zatlačíš. Tím ti přitom krátce jde zadek (pánev) vlastně z oblouku ven – zcela opak toho, co by mělo být (náklon s odklonem trupu, tedy ono „zalomení“, angulace, Hüftknick, to máš jistě teoreticky nastudované). Dobře je to vidět v obloucích doleva dole pod kameramanem. Viz 0:16, 0:18, ještě lépe 0:20 a nejlépe 0:23.
Důsledkem toho je i špatný přechod mezi oblouky, kdy víckrát v okamžiku, kdy jsi na 4 hranách (= jdeš přes plochy lyží) jsi dalek přibližně základního výchozího postoje, což bys při takového pohodové jízdě („pohodové“ parametry svahu a oblouků, ne v tvém „expresivním“ provedení) mít měl.
Jako zásadní tedy vidím uvědomění si podstaty zatáčení (onu „vizi oblouku“, jak tady bylo svého času hezky řečeno). Ten zásadní princip bys mohl nacvičit třeba Trnkapluhem. Asi by to šlo i jinak, třeba přes kroužení na placatém s eliminací pomocných pohybů. To jde třeba v extrémně široké stopě, ale má zase nevýhodu nutně velkého sagitálního splitu, tedy předsunutí vnitřní. Ale jako jedna z možných průpravných cest použitelné.
Lepší by byla jízda ve zvýšeném sjezďáku (tzv. raketa), nejlépe bez holí a jenom s naklápěním lyží na hrany. Ale bez protirotace, k níž tyto snížené polohy svádějí, viz i toho Maira. Někde tady je link na takové podzimní rozlyžování Ondry Banka na Pitztalu – Tomášem velmi propagovaný způsob, hojně používaný i legendárním stařešinou Patrickem Järbynem (ročník 1969 a furt jezdí Svěťák).
Do Sofa Ski School bych se být tebou moc nezakoukával. Jistě se ti líbí, jak tam Mairovi lyže zatáčejí (aby ne, proboha, co jiného na takových?), ale jestli se naučíš tu jeho šílenou protirotaci, pámbu s tebou.
Ve starších rozborech je pro tebe pár dobrých podnětů. Možná ti je někdo, kdo rád hledá, předhodí. Ale hledat můžeš i sám.
28.02.2012 13:55:05 #6
>> #5, ivan, 28. 02. 2012 10:49:04
Díky moc za komentář. Jsem na sebe hodně opatrný, čili proto to úsilí, jinak bych se v daném terénu dostal do rychlostí, které neuřídím… Myslím, že to až tak plochý svah není, je to FIS červená sjezdovka v Beskydech na Bílé a horní úsek, kde moje jízda začíná, je myslím objektivně poměrně strmý – popis sjezdovky je na http://snow.cz/…orty/39-bila Kameraman stojí na bouli, proto to asi celé vypadá jako jedna velká rovina. Pohled shora na jetý úsek je v galerii pod odkazovaným článkem – http://farm5.staticflickr.com/…60990a_o.jpg Tedy můj „styl“ je ovlivněn tím, co Klaus Mair říká o sjíždění steep slopes – proto to nadlehčování. Ale uznávám, že na videu moje panika vypadá zbytečně afektovaně. Snahou přitom bylo jet „aktivně“ a kontrolovat rychlost, tedy nikoliv se jen vézt po rádiusu (to bych silně zrychloval, což se tu jiným spolu s pasivitou v oblouku vytýkalo). Očividně jsem to ale uchopil za blbý konec a moc děkuji za tipy k nápravě. Potrénuju a zkusím pořídit nějakou méně splašenou jízdu s aplikací uvedených rad. Ještě jednou díky.
28.02.2012 14:09:26 #7
>> #6, ToP, 28. 02. 2012 13:55:05
Aha, já byl v Bílé jenom jednou kdysi, a tak mi to připadalo placaté jako ten protější kopec. Hlavně ten dojezd tak vypadá. Dobře, je to celkem z kopce, a tak jsi kontroloval rychlost podle svých schopností. V okamžiku, kdy musíš vyvíjet úsilí na to, abys lyže neuřídil, nejsi na dobrém cvičném kopci. A když píšeš, že by ses rád naučil, beru to jako cestu k tomu.
Zkus tedy příště udělat video ze svahu, na němž brzdit nemusíš a pro začátek máš i dost místa a nemusíš koukat po lidech. Teprve pak se uvidí, co je zažitá technika a co regulace rychlosti.
Na tu červenou tamější to ale samozřejmě je lepší, než jak by vyplývalo z mého předchozího. Ne že bys tam nedělal popisované, ale okolnosti hodnocení poněkud pozměňují. Zejména když ses snažil o kratší oblouky a nešněroval to od lesa k lesu. Za to pochvala.
28.02.2012 15:06:58 #9
>> #8, Tom007, 28. 02. 2012 14:44:21
Díky moc, o podobné cvičení jsem se snažil loni (blbě a navíc se záměrnou protirotací pod vlivem Klause Maira), tuto variantu vyzkouším, snad to bez hůlek nějak ustojím (v podání mistrů vypadá obvykle všechno neskutečně jednoduše)
>> #7, ivan, 28. 02. 2012 14:09:26
Ano, chci se učit a zdokonalovat, dodám tedy video ze svahu, kde jedu bez brždění, a poprosím o komentář.
28.02.2012 22:54:22 #10
Shodou okolností jsme byli dnes dopoledne s rodinkou zajezdit na Stupavě a žena mě dvakrát bez mého vědomí natočila. (To, co jsem jel jako vzorovou jízdu, naopak nezachytila.) Ideální svah to sice nebyl, byly tam závěje čerstvého technického i přírodního sněhu, ale aspoň jsem povětšinou nebrzdil. Ty dvě jízdy jsou v normálním a zpomaleném provedení na http://www.youtube.com/watch?… Budu vděčný za vaše postřehy a náměty ke zlepšení.
28.02.2012 23:10:32 #11
>> #10, ToP, 28. 02. 2012 22:54:22
Tope cau.Nestojis na tom ako vul./berem spet./
Je to dost slusne.Z mojho pohladu.
Zdravim Stupavu aj Teba.
Prosimta,nevsimaj si pripadne komentare ostatnych.
caute Harry
28.02.2012 23:37:56 #12
>> #9, ToP, 28. 02. 2012 15:06:58 Taky to vždycky pozoruji. Vůbec nic na tom není. Jen to umět:-))Já osobně jsem bez hůlek naprosto ztracen:-) Nevím, jak si dlouho na tomto foru, ale já to tady pročítám déle než rok a dneska vím, že když ti něco napíše ivan, stojí to za pozornost! Tímto i já děkuji za nepřeberné množství informací.
29.02.2012 09:07:32 #13
>> #11, Harry, 28. 02. 2012 23:10:32
Díky, ale zas tak pokročilej nejsem, aby mi ke zlepšení stačilo
konstatování stojíš na tom jak vůl nebo nestojíš na tom jak vůl Víc mi vyhovoval Ivanův
rozbor a tajně doufám, že mi něco napíše i k druhému videu na lehčím
svahu. Můj pocit je z toho takový, že mám problém s přechodem mezi
oblouky, kdy mi vnější lyže dokončuje předchozí oblouk a tělo už je
nakroucené do dalšího, což mě jaksi podivně zalamuje. Upozorňoval na to
Ivan v komentáři k předchozímu videu. Vzniklo to myslím takto: Jezdil
jsem moc dlouhé oblouky a často po vnitřní. Naordinoval jsem si tedy dril
„javelin turns“, kdy jedu na vnější a vnitřní je přes ni zvednutá
dolů ze svahu. Tím se občas bavím při velmi pomalé jízdě s dětma.
Opravdu mi to umožnilo zkrátit oblouk, ale nějak nezvládám se z něj pak
dostat. Zatlačím v oblouku do vnější, ta mě vystřelí do rychlého
ukončení oblouku. Já, protože se snažím o krátké oblouky, mám tělo
natočené dolů ze svahu a nikoliv kolmo na lyži, jak bych asi měl mít
u delších oblouků. Výsledek je, že lyže jede z oblouku k vrstevnici,
tělo jede dolů, v průsečíku těch dvou směrů mě to zmáčkne a
pokroutí a já přesně nevím, jak to eliminovat, aniž bych se vzdal
uzavření oblouku a dynamiky jízdy (tuším se tomu zábavnému vystřelení,
které neumím moc kontrolovat, říká rebound?) Čili tolik asi moje pocity.
Na těžších tvrdších terénech jsem ztracen úplně, mám problém jet
krátký oblouk po hraně, lyže mi odskakuje, prostě něco dělám blbě. Budu
vděčný za jakékoliv tipy k nápravě. Tu Ivanem zmiňovanou raketu při
nejbližší příležitosti zkusím, třeba pomůže. Trnka pluh bohužel
nevím, co je, nebylo by prosím někde video s ukázkou?
29.02.2012 10:28:58 #15
>> #14, Tom007, 29. 02. 2012 10:04:15
Díky moc, myslím, že když tohle na svahu sleduje někdo nezasvěcený,
musí z toho mít dobrou srandu – ty závodnické hůlky k tomuto stylu
jízdy vyloženě sednou .
V útlém mládí jsem pár sezón závodil na běžkách (jako doplňkový
sport s velmi žalostnými výsledky) a doteď jsem žil v domnění, že pluh
slušně ovládám. Pravda, možná ne v této extrémně strnulé podobě.
Vidím z toho, že zde jde tělo striktně s lyžemi, což chápu, že je
správně, ale nejde mi to dohromady s krátkým obloukem a s výzvou Klause
Maira „face the valley“. Prostě mám pocit, že od určitého zkrácení
oblouku se už nedá točit tělem spolu s lyžemi, což zřejmě tento nácvik
má fixovat. Nebo se mýlím? Každopádně to zkusím, pokud takto pojedu před
čtyřletou dcerou, ani to nebude vypadat moc divně.
29.02.2012 10:38:58 #16
>> #15, ToP, 29. 02. 2012 10:28:58
Tope,dam Ti jednu radu.Tento cvik uz tu v tejto diskusii na Snow,bol rozobrany.
Pokus sa/spetne/ si prestudovat nielen vizualne,ale aj pisomne,co je ucelom tohto pluhu.
Vela Ti to o lyzovani povie.
A vies co som si vsimol?
Ak sa snazim o tento cvik,tak ma strasne tahaju bedra a prislusne svalstvo.
Tak to asi robim zle.
caute Harry
29.02.2012 10:39:24 #17
>> #13, ToP, 29. 02. 2012 09:07:32
Ahoj Tope, nejsem odborník, pouze rád lyžuji. Chce to najít příjemný svah, kvalitně upravený, bez ledu nebo náhrnu, dobře naservisované lyže a můžeš začít. Pro kontrolu reboundu a dalších prvků to bude chtít hodiny a hodiny tréninku na svahu. Jedna věc je pochopit teorii a druhá věc zvládnout praxi.
29.02.2012 10:53:38 #18
>> #15, ToP, 29. 02. 2012 10:28:58
Jo jo, na sjezdovce to má velkou výhodu. Všichni se radši klidí,
protože mají strach z toho "až se to tomu jelitu rozjede "
29.02.2012 13:08:49 #20
>> #19, Sagi, 29. 02. 2012 12:34:19
Kristepane.Zas dalsi Trnkov ritopich.
Mski,ja viem ze uz si dead.
Prosimta,ak budes mat cas,pozri si spetne lyziarske videa Sagiho a Kuba.
Mne Tvoj komentar/na rozdiel od inych/ nebude vadit.
Ivan uz nieco rozumne k tomu podotkol,co na to Ty?
Chlapci,moja velka ucta!!
caute Harry
29.02.2012 13:32:21 #21
>> #16, Harry, 29. 02. 2012 10:38:58
Díky, už jsem to konečně našel (na Trnkův pluh vyjelo ohromné množství odkazů) Na http://snow.cz/…zy-na-mski/7 jsi to nakonec shrnul Ty, mski tam potvrdil, že správně, a já tímto děkuji.
29.02.2012 15:47:51 #22
>> #17, Sagi, 29. 02. 2012 10:39:24
Je mi jasné, že se k lepšímu lyžování neprokecám Stupava, kde jsem
nejčastěji, pro mé učení myslím vyhovuje, jde jen o to, že jako
totální amatér nemám oko jako lidi, co se lyžování věnují a připadá
mi lepší se zeptat, než hledat sám systémem pokus omyl a v horším
případě si budovat a fixovat blbé návyky. S Kubou jste mi zářným
příkladem, že i amatéři se mohou časem projezdit ke stylu, o který
usiluji.
01.03.2012 04:35:10 #24
>> #20, Harry, 29. 02. 2012 13:08:49
tak tedy jo, no.. at se mi tedy Sagi a Kuba prihlasi privatne, jestli je zajima muj nazor na jejich sjizdeni dolu z kopce..
Tady je to fakt nebezpecne, profici co obcas vylezaji z der jen dokazuji jejich upocene jazyky na veste, kdyz sem chodi jak jinak nez vykradat know how..
zbylim Mrkvim a podobne je to z meho pera stejne nestravitelne a k nepochopeni, tedy hazenim perli svinim a ti co maji skutecny zajem se mi muzou ozvat privatne.. to uz jsem tady nabizel.. tedy sriktne amateri, ze? pro profiky jsem mou sazbu uz nekde shora uvadel!
Zdar, M.
01.03.2012 04:55:31 #25
Kubo a Sagi,neviem Vam lepsie poradit,len Vas prosim zareagujte na tuto ponuku.
Je to sice hovedo,ale je fakt dobry.
caute Harry
01.03.2012 11:13:42 #26
>> #23, carl, 29. 02. 2012 19:37:35
Prima, my jsme na Stupavě průměrně tak dvakrát týdně (obvykle úterý
ráno a jeden víkendový den). Ale nevím, jak to ještě letos bude, sníh
nám mizí před očima… Nicméně až tam uvidíš magora, který střídavě
nabádá čtyřletou dceru k vyšší rychlosti, dvouletého syna k menší
rychlosti, půlroční dceru v kočárku k utišení a manželku k tomu, aby
kromě dětí občas natočila i jeho a hlavně to s ním celé vydržela, tak
to jsem já s rodinkou
01.03.2012 11:24:07 #27
>> #25, Harry, 01. 03. 2012 04:55:31
Čau Harry, díky moc, alespoň uvidíme jak moc na tom špatně jsme. Zatím ahoj.
01.03.2012 11:29:50 #28
>> #22, ToP, 29. 02. 2012 15:47:51
Jasně, chápu tě, 2 roky jsem trénoval špatně a teď to 2 roky napravuji!!! Jinak to bylo myšleno z mé strany v dobrém.
01.03.2012 12:45:35 #29
>> #28, Sagi, 01. 03. 2012 11:29:50
Ani jsem Tě nepodezíral, že bys to myslel ve zlém, doufám, že
skutečně zle to na zdejším fóru nemyslí nikdo s nikým Ty případy zhoršení nebo
cesty špatným směrem tu právě pozoruju (komentáře ve stylu jezdíš hůř
než před rokem, které tu někdo před časem schytal, musí opravdu
potěšit), proto jsem hledal někoho, kdo mě nasměruje a jsem vděčný
Ivanovi, který tak na základě prvního videa učinil a myslím to vystihl
přesně.
01.03.2012 13:40:00 #30
>> #27, Sagi, 01. 03. 2012 11:24:07
Uroven lyzovania,akou spolu s Kubom disponujes,uz fakt potrebuje niekoho kto vidi.A citi.
Mozno budes prekvapeny,ze nebudes pocut od Mski/takisto od ostatnych ktorym budes stat za koment/ len pochvaly.Ale to uz je cena toho ze ides s kozou na trh.
Obom Vam fandim,je radost sa na Vas pozerat.
caute Harry
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.