Udržba veškerého lyžařského vybavení
14.03.2012 12:52:19 #1
Sezona pomálu končí a začínám ukládat vybavení. Údržba skluznic a hran (tam to je jasné + – ), ale:
- Jak udržovat vnitřek přilby? Přilbu? Prat v pračce?
- Co s vázáním? Mazat? Čistit vodou?
- Co povrch lyží? Škránace na povrchu, vytržené kousky?
- Co s lyžákama? Umýt nad vanou v sladke vodě? Mazat nečím?
- Vložky do lyžáků: vyndat a vyprat? V čem? Pouze mydlo?
- A to same k membránovému svrchnímu oděvu, prerete pouze v mýdle?
- Kožené rukavice. Vyprat a namazat? Neprat?
Díky za další rady a doporučení jak „zaletnit“ zimní vystroj.
14.03.2012 13:33:37 #2
Dík za dobré vlákno.
Jak udržovat vnitřek přilby? Přilbu? Prat v pračce? Nic s tím
nedělám. Pokud bych s tím už musel něco dělat, použil bych šampón na
vlasy (v něm koupu čepice a čelenky).
Co s vázáním? Mazat? Čistit vodou? Kápnu do pohyblivých částí
kde je kov na kov trochu řídkého oleje. Tam kde je kov na plast nedávám
nic – sám plast je mazadlo.
Co povrch lyží? Škránace na povrchu, vytržené kousky?
Neřeším.
Co s lyžákama? Umýt nad vanou v sladke vodě? Mazat nečím? Umyji
vodou z vodovodu a dám do původní krabice.
Vložky do lyžáků: vyndat a vyprat? V čem? Pouze mydlo? Nic s tím
nedělám.
A to same k membránovému svrchnímu oděvu, prerete pouze v mýdle?
Peru na speciální program v pračce (30°C, speciální prací
prostředek, bez ždímání).
Kožené rukavice. Vyprat a namazat? Neprat? Nic s tím
nedělám.
14.03.2012 14:42:21 #3
>> #1, LacoD, 14. 03. 2012 12:52:19
vázání úplně povolit (DIN) a dát do polohy zapnuto.
14.03.2012 14:58:16 #4
4. Přezky u lyžáků lehce zapnout, aby skelet držel tvar, nenechávat rozepnuté nebo zapnuté úplně „na fest“.
14.03.2012 15:22:26 #5
>> #3, Martin47, 14. 03. 2012 14:42:21
Dělá se to kvůli tomu, aby se pružiny nenamáhaly? A má to opravdu význam? Nicméně zní to logicky.
14.03.2012 16:08:46 #6
>> #5, Navvy, 14. 03. 2012 15:22:26
Je to ve všech návodech k vázáním co mám, tak to dělám.
15.03.2012 00:55:19 #7
Co ty kožené rukavice? Mám druhou sezonu kožene goretexové Leki a už smrdí jak psí kšíry, takže možnost nedělat nic nepřipadá v úvahu… Na rukavicích je značka „neprat“ a od prodejce se mi dostalo rady koupit si nové (veřím že to nebylo myšleno úplně vážně), případně je něčím vystríkat, což by situaci úplně neřešilo.
Čili vyprat je nějakým zpǔsobem musím i za cenu částečné ztraty pǔvodních vlastností. Alespoň je otočit naruby a nějak jemně ošplíchnouť.
Máte s tím někdo zkušenosti?
15.03.2012 07:06:23 #8
>> #7, - Jura -, 15. 03. 2012 00:55:19
Každopádne dobre vysušiť a kožené časti ošetriť krémom na ruky, resp. lekárskou vazelínou… Určite by som ich nepral!
15.03.2012 12:40:10 #9
>> #7, - Jura -, 15. 03. 2012 00:55:19
Skol Jura, ja mam osvedceny recept: 1.Boty (lyzaky) kontrola spicky a paty na podesve boty jsouli tyto casti poskozene vymenit je-li to mozne a dovoluje to konstrukce uchyceni techto detailu.Kontroluji funkcnost prezek i kloubu. 2.Rukavice jsouli opravdu kozene a ne kozenkove :) necham dukladne vysusit a pote do nich vetru krem na sportovni kozenou obuv. 3.K odstraneni zapachu a jako dezinfekcni prostredek do bot i rukavic pouzivam vodku kterou naliji do stareho rozprasovace cca 1dcl a vystrikam primerene jak vnitrek bot tak rukavic a tez timto postrikam paterak ten je nekdy taky pekne citit :) 4.Lyzarske hole kontrola spodniho kosiku,ostrost hrotu a tak tez poutka kolem zapesti ci chranice prstu u sportovni hulky(casto se na hulky zapomina) Je toho vic co je potreba po sezone proverit ,ale ty jsi se vlastne ptal jenom na rukavice :) :). Skol
15.03.2012 17:00:21 #10
>> #9, volk, 15. 03. 2012 12:40:10
Začal jsem toto vlakno a tak bych poprosil o seznam toho, co je třeba po
sezoně prověřit. Začínám, tak abych nemusel všechno kupovat každý rok
Díky
15.03.2012 18:00:39 #11
>> #9, volk, 15. 03. 2012 12:40:10
Vidím že se vodka dá použít skoro na všechno. Díky za tip, vyzkouším!
15.03.2012 19:49:04 #12
>> #10, LacoD, 15. 03. 2012 17:00:21
Skol LacoD Na neco jsem jiz odpovedel v clanku pro -Jura- :) Mas pravdu nadobicko a obleceni pro lyzare je dnes opravdu drahe,a jelikoz jak jsi podotkl chces aby ti co nejdele vydrzelo je treba se one starat :). Samotne lyze je kapitola sama o sobe a bylo zde oni napsano spoustu clanku a rad.Snad jen zaklad pred ulozenim bych urcite udelal stredni servis (prebrouseni hran,osetreni skluznic,provereni vazani)serizeni bych nechal na zacatek nove sezony jelikoz clovek sem tam pribere ci zhodi nejake to kg a potom je potreba prenastavit vazani podle skutecnych hodnot :).Lyze urcite ulozit v horizontalnim polozeni,skluznici nahoru (to proto ze lyze samotna ma od vyrobce prepjeti coz znaci ze pracuje jako pruzina a je mirne prohnuta tim ze zachovas tento prirozeny pruhyb v dobe uskladneni prodluzujes zivotnost lyze)dale by mela byt mistnost se stabilni teplotou + – 3C vlhko lyzi urcita nesvedci. Mame tak uskladneny vsechny lyze v Domove duchodcu :).To snad pro lyze staci :).Hodne se zapomina na obleceni a to si myslim ,ze je skoda.Je to jedna z polozek ktera stoji taky za zminku.Jak vsich vime mame na sobe nekoli slupek (vrstev) a ty jsou slozeny z ruznych materialu.Na trhu je pripravek ktery ale zvladne osetri najednou vsechny slupky od Goretexu az po Hi-Tech jmenuje se Reviwex 237 a mohu ho doporucit(nejsem reklamni agent :))po osetrni odevu povesim na raminka a necham pootevrene dvere skrine. Snad jeste za zminku stoji se podivat na kokos(helma)je to vec ktera ti muze zachranit zivot.Kontroluji skelet rub i lic,upinaci reminek a FF system jeli tam :) kdyz jsem si vedom ze jsem spadl v sezone na kokos.Samotna helma by se mela menit po 3 letech jelikoz ztraci sve vlastnosti (material starne,zmena teplot ,opotrebeni upinacich systemu) podle vyrobce po kazdem primem narazu kokosu na tvrdy material(led) ztraci helma sve vlastosti a ma byt vymenena.Je to logicke mikrotrhlinu vizualne neodhalis a pri pristim narazu to muze byt opravdu kokos ktery praskne a ty si to namiris do HOR.Jeli vydelavaci vlozka doporucuji vyprat v jiz vyse doporucenem prostredku.Snad jsem nic neopomenul a bude to pro tebe dostacujici navod. Ja vim je toho asi moc ,ale urcite se to vyplati udelt jak jsi sam psal je to na delsi dobu a pokud nejsi milionar tak urcite.Kdo je pripraven neni ohrozen:).Skol
17.03.2012 17:35:14 #13
>> #12, volk, 15. 03. 2012 19:49:04
Ty ses covece dobrej vypravec. To abych polovinu vybaveni vyhodil. Dobra pasaz je zejmena o hrotu hulek, pak o prevazeni se a prenastaveni vazani a mikrosterbiny v helme jsou taky bozi. Fakt pekny.
17.03.2012 17:38:04 #14
Jsme radi, ze koncite, kdyz nejlepsi cast sezony teprve zacina. Min lidi na sjezdovce, to mam rad.
17.03.2012 19:16:10 #15
>> #13, TomáS, 17. 03. 2012 17:35:14
SKOL TO NEMUSIS KLIDNE ME HO MUZES POSLAT JA V DOMOVE DUCHODCU STEJNE NEMAM CO DELAT TAK SE TI NA TO MRKNU :) MUSIS ALE CHVILICKU POCKAT PRAVE RANDIM S DOMBAJEM NAVRAT KE KONCI MESICE.TAK ME PISNI RAD TI S TIM POMUZU :) SKOL
P.S. SNOW CTU VELICE RAD I KDYZ JSEM MIMO CR. KLUCI JEN TAK DAL ,ALE POSLEDNI DOBOU TU JE NEJAK MALO KRVE :(. JA SE NABIZIM JOKO OBETNI BERANEK :).
17.03.2012 20:10:59 #16
>> #15, volk, 17. 03. 2012 19:16:10
Ty jsi taky pěknej dáreček…
17.03.2012 20:31:05 #17
>> #14,
TomáS, 17. 03. 2012 17:38:04 No, jestli se konec
sezony hodnoti podle toho, ze je min lidi na sjezdovce ( a proto je to nejlepsi
cast sezony) , tak ja souhlasim a ja jsem koncil sezonu proto, ze jsem se bal
sam na sjezdovce ( jezdim SKI AMADE, Rakousko).
17.03.2012 20:53:35 #18
>> #17, LacoD, 17. 03. 2012 20:31:05
Ne, nejlepsi cast sezony je to proto, protoze je nejlepsi pista(ale to zavisi na tom, co od toho clovek chce).
(je tvrdo(transformovanej a mokrej snih, pres den mekko, dostatecne nizke teploty, jasno a nizka vlhkost v noci,…) a kdyz je dobre urolbovano, tak je to extaze, kterou mas do unora ojedinele).
Na tom se nejlepe „ladi“ (nemyslim u bufetu, tam je mozno ladit celorocne).
17.03.2012 22:34:43 #19
>> #18,
valerius, 17. 03. 2012 20:53:35 Aaaa, tak sem jsem
jeste nedospel Ja zacinam,
jak jsem psal, a nektere tajemstvi lyzovani jeste nemam odkryte.
Ja uz jsem: sundal prilbu a nasadil prilbu, sundal chranice a nasadil
chranice, vyzul se ze skeletovych bot a nasadil skeletove boty, prohodli v nich
vlozky, a jiz padim po in-line stezkach
18.03.2012 08:06:58 #20
>> #16, HonzA_, 17. 03. 2012 20:10:59
SKOL , JA VIM MANZELKA SI ME BALI KAZDY ROK POD STROMECEK K VANOCUM :) JSME DUCHODCI A TAK SI TU VYBAVICKU OPRAVDU SETRIME :) VRATIM SE ALE K HULKAM TEN KDO DELA TROCHU DO SKI ALPINISMU TY OSTRE HROTY OCENI. KONTROLA NASTAVENI BY MELA BYT AUTOMATICKY PRI KAZDE ZACINAJICI LYZARSKE SEZONE NEBO V PRUBEHU ROKU KDYZ PRO TEBE SEZONA NEKONCI JAKO PRO NAS DUCHODCE KTERI JEZDI S VNUKEM VSUDE MOZNE I NEMOZNE :)(MOZNA TA VAHA Z TVEHO HLEDISKA SE NEZDA DULEZITA ,ALE PRO ME OPRAVDU DULEZITA JE. KAZDY MA NA TO SVUJ NAZOR A JA ZDE POPSAL JENOM TO CO DELAM.JDE PRECE O RADU,ZE :) ). HELMA HMM TOMU BYCH SE MOC NESMAL :(.KDYZ JSEM JESTE PRACOVAL MEL JSEM NA STOLE HODNE LYZARU S URAZEM HLAVY.PRI VYSETROVANI PROC SE TAK STALO A HELMA NEPOMOHLA SE UKAZALO ZE HELMA JE STARA A VLIVEM UNAVENI MATERIALU(MIKROTRHLINY VLIVEM ZMEN POCASI,CI SEDENIM NA HELME CASTY UKAZ) HELMA JIZ NEMOHLA VYPLNIT SVOU OCHRANOU FUNKCI A LYZARE NEOCHRANILA, A NASLEDNE LYZAR UTRPEL FRAKTURU LEBECNI KOSTI :(. TED ME NAPADA ,ZE TO BUDE VYPADAT ,ZE TU FRAKTURU JSEM MEL JA :):) :).SKOL
P.S. PREJI VSEM KRASNOU JARNI LYZOVACKU А ДО СКОРОЙ ВСТРЕЧИ ЛЫЖНИКИ :) :)
18.03.2012 08:21:12 #21
>> #20, volk, 18. 03. 2012 08:06:58
No vidíš, a já myslel že ostré hroty holí jsou důležité hlavně ve skicrossu, a potom během holandských a polských jarních prázdnin + v období pravoslavného Nového roku.
A ono je to pro skialp na šírých prázdných pláních.
Holt, každý den se člověk dozví něco nového.
18.03.2012 10:43:14 #22
>> #20, volk, 18. 03. 2012 08:06:58
Věříš na Ježíška? Asi jo. Když už teda opomenu, že ostrý hůlky jsou pro normálního sjezdaře (nepožadující zisk 0,1 s při startu)zcela k ho.nu, nebo spíše v případě pádu dost nebezpečné. Věříš na přesnost seřizovacích mašin a laciných pružin v plastových hračkách, co se dneska prodávají jako vázání. Kdybys dal dnešních 10 vázání na 10 mašin vyšla by ti taková střední chyba (tedy +/-), že by ses divil. Takže tvoje 2,5 kg přibraných za rok, fakt NEHRAJOU žádnou roli, ale radši vyplázni ročně 300 za seřízení a piš tady, že je to nutný. No a pokud se týká přileb, tak fakt asi věříš všemu, co se kde napíše. Co kdyby ti borci měli na hlavě novou přilbu? To nikdo nezkusil, co? Zažili jsme tady masáž mediální masáž jako kráva, jak je nutný mít přilbu. Nic proti nemám, za 5 let jí všichni měli a výrobci měli svoje prachy v kapse. Když už nás tak za jejich prachy masírovali, je snad jasné, že nyní následky zranění hlavy jsou samozřejmě důsledkem špatné velikosti, zapnutí, prasklin a bůh ví čeho. Snad si nemyslíš, že budou psát něco jinýho. Tak teď honem utíkej u kup další přilbu.....nebo tě minipraskliny dostanou!
18.03.2012 11:31:33 #23
>> #22, TomáS, 18. 03. 2012 10:43:14 Proc tak agresivne? Muze to byt trol ale muze to myslet dobre.. U tech helem, k me myslim bylo v manualu psano, ze se ma po nejakejch tech 3–5 letech menit i bez narazu, a po kazdem vetsim narazu.. Myslis, ze to tam pisi jen aby vytriskali prachy?
18.03.2012 11:39:48 #24
>> #22, TomáS, 18. 03. 2012 10:43:14
SKOL Tomas ANO ZARIDIM SE PODLE TVE RADY A JDU SI PRO NOVOU HELMU ZA JEZISKEM :) DOUFAM ,ZE NEBUDES NIKDY POTREBOVAT NASI POMOC NA URAZOVCE TO TI PREJI Z UPRIMNEHO SRDCE ,A TIMTO Z ME STRANY KONCIM TUTO TAK JIZ NAPJATOU DEBATU.PROSTE VYKLIDIM POLE :).JAK URCITE DODAS BYLO NA CASE ,A MAS PRAVDU :).
Tomas RAD CTU A BUDU DAL CIST TVE RADY A PRIPOMINKY NEKDY SE JIMA I RIDIM NEJSOU TAK SPATNE JAK SE NA PRVNI POHLED ZDAJI A JSEM RAD ZE TENHLE DEBATNI KROUZEK NA SNOW JE A BUDE.JA TOMU VERIM:).
P.S. Tomas helmu nosit ci nenosit kazdy je strujcem sveho stesti:).
18.03.2012 11:44:52 #25
>> #23, Jirka83, 18. 03. 2012 11:31:33
No ja myslim ze je to docela dost komercni zalezitost. Uz jen proto, co se mysli pojmem „vetsi naraz“? Je to prasteni se helmou o sjezdovku, ci trefeni stromu? To uz ti nikdo nerekne. A pro nektere by to pak bylo docela financne narocne. Myslim ze i ja bych podle tohoto musel menit prilbu aspon 1× rocne. Jasne vyrobce to tam pise hlavne proto, aby byl kryty v pripade nakych urazu a nenesl zadnou odpovednost. Nemluvim tady ale o prilbach za 700kc z Lidlu nebo Sportissima. Myslim ze kdyz uz clovek po dlouhe dobe hledani a vetsi investici najde helmu ktera mu sedi tak od ni ocekava ze mu naky patek vydrzi.
18.03.2012 12:39:07 #26
>> #24, volk, 18. 03. 2012 11:39:48
Volku,ved je to len vymena nazorov.Nevzrusuj sa.
Dlhsiu dobu uz tu mam pocit,ze je tu viacero silnych EG,ktore sa hned ozvu,ak sa ich niekto akokolvek dotkne,oponuje,a hned sa lucia.
Vazeni,ked nejde o zivot,ide o hovno.
Volku,a Tebe to snad hovorit/pisat/ nemusim.
Volku,ked uz sa spominaju tie mikrotrhliny.Boli by sme mozno prekvapeni,kolko /a nielen lacnych/ prilieb ich ma uz od vyroby.
To si mam teda kupit hned tri,a po kazdej jazde zahodit?Aby som mal akotaku istotu?Alebo nosit vsetky tri naraz?
TomaS spravne naraza na zaujmy vyrobcov.Tak je to vo vsetkom,nielen pri prilbach.
Je jasne,ze plasty stale pracuju.A to k horsiemu.Preto aj prilbu treba vybrat kvalitnu,nie vyfuknutu vo forme na plastove vedra.A z takeho isteho materialu ako tie vedra.A dobre padnucu,nie zdedenu po starsom bratovi.
Najlepsou prevenciou voci urazom hlavy bude Volku len obycajny zdravy rozum,predvidavost a neprecenovanie sa.
A nie rentgenovanie prilieb ktore odhalia kazdu mikrotrhlinu.Ktovie,mozno sa dozijeme aj STK ako u aut aj pri prilbach.A to povinne.Ved biznis musi ficat,a ludia uz znovu ako volakedy past kravy nechcu.
Dufam,ze nas na stole s mikrotrhlinami v hlave budes mat co najmenej.
caute Harry
18.03.2012 13:19:40 #27
Mikrothliny? Mam helmu Daniese už pět let má za sebou čtyři opravdu velký rány do tvrdýho ( jednou otřes mozku, dvakrát hnutá krční páteř)a nebojím se jí stále používat. Jo a v nějakym Německym testu sem se dočetl že je to jedna z nejhorších přileb co se bezpečnosti týče????
18.03.2012 14:30:17 #28
V mnoha oborech se postupuje podle tzv. principu rozumné dostatečnosti. Zjednodušeně řečeno, rozumná bezpečnost za rozumnou cenu (nejen peněžní). Osobně si myslím, že kampaň za používání přileb rozpoutaly pojišťovny a výrobci se svezli s nimi. Také nosím přílbu, už jsem si s ní udělal i lehký otřes mozku (při dojezdu ke šlepru v minimální rychlosti). Vím, že kdybych něco trefil hlavou nebo někdo trefil hlavu mně, bude to lepší než nic. Na výměnu přílby po určité době moc nevěřím. V podstatě to vidím tak, že pokud se začne rozpadat polstrování nebo řemínky, je na čase přílbu vyměnit. Hlava v přílbě prostě vydrží mnohem víc než hlava bez přílby (ale zdaleka ne všechno) a hlava v nové přílbě vydrží o něco víc než v té staré. Osobně si myslím, že 99 % lyžařů, kteří mají přílbu si novou kupuje z důvodů estetických, nikoli bezpečnostních (což není nic zavrženíhodného). Mně přílba prostě vyhovuje.
18.03.2012 14:47:00 #29
>> #24, volk, 18. 03. 2012 11:39:48
Nikam nechoď a neurážej se. Jen si napsal 3 věci najednou, který považuji za zbytečtnost až hloupost. A jsem o tom dost přesvědčen. Navíc nemám rád mkt. kampaně používající jako argument zdraví čí bezpečí. To sou vždy lehký prachy pro výrobce. Helmu mám, páteřák taky. Vyhodím jí až bude smrdět tak, že si ji nebudu moct sundat v kabince.
Ostrá hůlka na sjezdovce, to není nic chytrýho a o vázáních sem toho napsal už dost. Dnešní plastový věci, rozhodně nejsou „kvalitní“, takže i jejich seřízení není kvalitní.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.