Broušení odklonu velmi úzkých hran - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Broušení odklonu velmi úzkých hran

Broušení odklonu velmi úzkých hran

14.03.2012 20:14:41 #1 

PavelKo

Mám už na jedněch lyžích šířku hran pod vázáním jen cca 0.5mm a přemýšlím, jestli už mám lyže vyhodit nebo na nich jezdit až na doraz. Má ježdění na lyžích s takhle úzkými hranami ještě smysl? Myslím to hlavně z hlediska broušení – dá se vůbec na takto úzké hraně hraně rozumně nabrousit odklon od skluznice, aby odklon pořád plnil svoji funkci? Je potom lepší brousit zespodu i kousek skluznice (aby šířka celé broušené plochy byla řekněme 2 mm) nebo brousit opravdu jen uzoučkou hranu?

14.03.2012 21:20:11 #2 

TomáS muž

>> #1, PavelKo, 14. 03. 2012 20:14:41

jezdit smysl má. Zrovna včera jsem měl s Dalim na tohle téma debatu, to je docela náhoda. Rada nabrousit od spodu větší úhel, než běžně používáš, aby si tím kompenzoval „kratší“ hranu. T

15.03.2012 07:19:07 #3 

Martin47 muž

>> #1, PavelKo, 14. 03. 2012 20:14:41

Ahoj Pavle, když si vezmeš, že hrany některých závodních modelů jsou takhle uzké již z výroby, rychle pochopíš, že brousit skluznici u hran do úhlu není žádoucí. Navíc jsou ve hře další faktory. Ty lyže už mnohokrát brousit z boku nebudeš a tudíš toho na nich už moc nenajezdíš. Přebrušovat celou skluznici a úhlovat zbytek hran tedy nemá žádnou cenu. Co se týče rady TomaSe, hrany budou mít lehce větší stupeň podbrusu díky používání. Moje rada tedy zní: nijak to neřeš a klidně je dobrušuj jen z boku úplně do konce.

15.03.2012 13:20:48 #4 

PavelKo

Ahoj Tome a Martine, díky za reakci. Taky jsem si říkal, že ty lyže dojedu až do konce, tak jste mě v tom podpořili. Odklon je taky jasný – buď si ho zvětším sám nebo se budu spoléhat na to, že se používáním stejně mírně zvětšuje.

Martine, tu informaci, že některé závodní modely mají takovou hranu (tj. 0.5mm) už od začátku, jsi myslel doslova nebo jako nadsázku? Vím sice odtud z diskuze, že závodní lyže mívají často hrany úzké, ale že by až 0.5mm? Máte někdo takovou novou „závodní“ hranu změřenou? Mně přijde, že by to byl obrovský problém pro servis. Když má odklon celkem zásadní vliv na chování lyží, tak předpokládám, že si ho servisáci u důležitých lyží dost hlídají a hlídat to na hraně 0.5mm (a po krátké době třeba 0.3mm) ani snad není pořádně možné. Co na to zdejší závodníci? Já se můžu jen domnívat, neb mezi závodníky, jak patrno z obřáku SNOW, zrovna nepatřím :-)

15.03.2012 13:34:06 #5 

Martin47 muž

>> #4, PavelKo, 15. 03. 2012 13:20:48

Jak moc úzké jsou nevím ale dost, takže moc nadsázka to není. Při pravidelném sofistikovaném broušení se kupodivu odebírá mnohem míň než při občasném prohnání strojem. Tenká závodní hrana v dobrých rukou tak vydrží paradoxně o dost víc brousících cyklů než silná turistická v rukou špatných. Co se týče broušení z boku, v čase nedostaku lyží jsem měl přípravek, kterým jsem hrany podbrušoval pod úroveň boků lyží a vznikal tak negativní schod. Brousil jsem je do faktického odpadnutí zbytečku hrany od lyže. Tehdy se brousil pravý úhel z obou stran.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy