23.04.2013 11:09:49 #61
>> #60, Navvy, 20. 04. 2013 00:00:15
Tady na fóru ten poměr bude zřejmě jiný, ale z jiných debat (živých i virtuálních) mám opravdu dojem, že jde v první řadě o cenu – mnoho lyžařů považuje ceny časových skipasů za nepřiměřené a přeprodejem si tu cenu „upraví“ na požadovanou úroveň.
O co je fotka na skipasu zneužitelnější než bezpečnostní kamery v bankách, obchodech, garážích atd.?
23.04.2013 21:44:24 #62
Musím naprosto souhlasit s Radkem. V první řadě jde všem o peníze. Kdyby dávali u kasy permice zdarma jen za to, že si udělají fotku, byla by tam fronta jako blázen. A skrývají to za ochranu osobnosti a jiné „kecy“. Omlouvám se, ale musel jsem to tak napsat. A proč lidem nevadí že jdou třeba po náměstí a tam je snímají kamery? A ještě třeba s milenkou či milencem. No protože je to prostě nic nestojí. Ale to netvrdím, že s tím „šmírováním“ souhlasím…:-)
24.04.2013 09:26:19 #63
>> #62, pool, 23. 04. 2013 21:44:24
Úplne s Tebou súhlasím. Pre zaujímavosť – v marci 2013 som lyžoval Sella Rondu a na trojdňovom skipase bolo vytlačené moje meno a priezvisko. Fotenie ľudí je dnes úplne bežná vec, jednoducho vývoj nezastavíš.
24.04.2013 18:59:05 #64
>> #62, pool, 23. 04. 2013 21:44:24
A proč lidem nevadí že jdou třeba po náměstí a tam je snímají kamery?
Nejspíš vadí,ale bohužel s tím nic moc nenaděláme a na horách taky ne, jak bylo rozhodnuto
24.04.2013 20:46:59 #66
>> #64, m3, 24. 04. 2013 18:59:05
Že to teda taky neřeší Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ)… když jim to „nejspíš vadí“. Odpovím si sám: protože nikomu nejde o peníze.
24.04.2013 21:19:19 #67
Škoda, že nikdo z Úřadu se nezmínil o tom, zda musí být provozovatel zapsaný v registru či ne. Podle dřívějšího vyjádření na můj dotaz ano. Viz http://uloz.to/…-skipasy-pdf
Nezpochybňuji právo provozovatelů zaznamenávat fotky, jde mi o to, aby dbali na příslušná pravidla.
Např. na můj opakovaný dotaz na provozovatele Klínovce jsem se dozvěděl v sesmoleném mailu, že vlastně nic důležitého nezaznamenávají, že to hned mažou (u sezónky třeba?) a že to mají projednané s ÚOOÚ. Žádné informace v rozsahu, o kterém se mluví v odpovědi…
A jako zákazníka mne velmi mrzí jedna věc – provozovatelé díky tomuto systému nemusí už naslouchat potřebám zákazníků a hledat cesty jak je uspokojit. Prostě přitáhnou šrouby, udělají fotky a šmytec. Bohužel se s nimi těžko bude někdo soudit ohledně přenosnosti/nepřenosnosti jízdenky bez uvedeného jména kvůli jednodenní permici.
24.04.2013 21:20:15 #68
>> #66, pool, 24. 04. 2013 20:46:59
Lidem vadí… Ouřad je zřejmě v pohodě…
24.04.2013 21:24:50 #69
>> #67, HonzA_, 24. 04. 2013 21:19:19
Ještě doplním – rozsah požadovaných informací je v §11 zde – pokud by to někoho zajímalo. A tyto informace musí být poskytnuty před zakoupením…
Obrázek si udělejte sami. Viděli jste to v nějakém areálu s tímto systémem?
24.04.2013 21:42:59 #72
>> #71, fischerbl, 24. 04. 2013 21:33:28
Chybka se vloudila – změnil jsem odkaz a teď už by to mělo jít
24.04.2013 21:47:10 #73
>> #67, HonzA_, 24. 04. 2013 21:19:19
Jediná věc na co provozovatel slyší a bude slyšet je počet klientů.Dodávám ještě spokojených klientů,protože to jsou ti co se vrací.
I když to sem tak úplně nepatří,tak jsem se nakonec ještě dostal k návštěvě Klínovce.Ne, že bych až tak toužil po fotce(úplně mi stačila ta co mě stála 2t a 2 body),ale nedalo mi to a byl jsem skouknout všechny ty novoty co Píša vybudoval.Porovnání se sousedním areálem TJ je plný paradoxů.
24.04.2013 21:55:10 #74
>> #69, HonzA_, 24. 04. 2013 21:24:50
Dle mě to mají ošetřené v provozním řádu. Potom dle odst. 3 § 11 cit. zákona informace a poučení podle odstavce 1 není povinen správce poskytovat.
24.04.2013 21:59:57 #75
>> #74, fischerbl, 24. 04. 2013 21:55:10
Myslíš tuhle kouzelnou větu: „Účastník přepravy tímto dává svůj výslovný souhlas provozovateli k pořizování fotografií jeho osoby.“
Nejsem právník a tak by mne opravdu zajímalo co je to to tímto…
24.04.2013 22:00:46 #76
>> #73, m3, 24. 04. 2013 21:47:10
„Porovnání se sousedním areálem TJ je plný paradoxů.“
Tak schválně, jestli se shodneme.
24.04.2013 22:26:06 #77
>> #72, HonzA_, 24. 04. 2013 21:42:59
Dík, staženo.
>> #75, HonzA_, 24. 04. 2013 21:59:57
Nejen tuto větu, ale také:
I. Všeobecné podmínky
1.Tento provozní řád se vztahuje na provoz vleků a lanových drah a využití sjezdové trati ve vymezeném rozsahu (areál).
2.Účastník, návštěvník provozu lyžařského vleku, lanové dráhy a sjezdovky je povinen se řídit tímto provozním řádem, platnými právními předpisy a pokyny provozovatele lyžařského vleku, LD a sjezdovky (provozovatele areálu).
3.Provozovatel areálu neodpovídá za škody na majetku a zdraví návštěvníka areálu, pokud budou způsobeny chováním, které neodpovídá tomuto provoznímu řádu, platným právním předpisům a pokynům provozovatele areálu a jeho pověřeným osobám.
4.Dodržování provozního řádu v areálu mohou kontrolovat provozovatelem oprávněné osoby. Oprávněnou osobou je každý pracovník SKIAREÁLU KLÍNOVEC s.r.o.
II. Provoz vleků a lanových drah
1.Provoz vleků a lanových drah je závislý na sněhových podmínkách a povětrnostních podmínkách.
2.Pravidelný provoz vleků a lanových drah pro veřejnost je v zimních měsících denně v době od 9:00 do 16:00 hodin. Provoz sjezdovky při večerním lyžování probíhá od 16:00 do 21:00 hodin. Provozovatel si vymiňuje nárok na změnu pracovní doby.
3.Zakoupením jízdenky se návštěvník zavazuje respektovat uvedené smluvní podmínky dané provozním řádem v celém areálu.
4.Účastník přepravy je povinen zejména:
a.Mít u sebe platnou jízdenku a na požádání ji oprávněné osobě provozovatele prokázat.
b.Prvním průchodem turniketem je jízdenka znehodnocena a vázána s osobou držitele, tím je nepřenosná. Porušení této podmínky, kdy jízdenka je použita neoprávněnou osobou, může být důvodem vyloučení jízdenky z provozu, formou blokace v elektronickém odbavovacím systému. Držitel jízdenky je identifikován prvním průchodem turniketem, pomocí monitorovacího kamerového systému. Jízdenka je poté vázána na držitele jízdenky a je dále nepřenosná na jinou osobu. Účastník přepravy tímto dává svůj výslovný souhlas provozovateli k pořizování fotografií jeho osoby.
Dále jsem se dozvěděl, že:
6.Náhradu jízdného ve formě poukazu na náhradní jízdenku nebo jeho části provozovatel návštěvníku poskytne pouze v kase č. 3 v případě:
a.Úrazu ve SKIARÁLU KLÍNOVEC s.r.o.
b.Přerušením dodávky elektrické energie trvající déle než dvě hodiny v celém areálu.
c.Reklamace se přijímá pouze s platným dokladem transakce.
d.Ve SKIARÁLU KLÍNOVEC s.r.o. se v případě úrazu zákazníka vrací nevyužitá část jízdného. Podmínkou je písemné potvrzení Horské služby o ošetření zákazníka a platný doklad o zakoupení jízdenky. V jiných případech se jízdné nenahrazuje.
7.Oprávněná osoba provozovatele má právo návštěvníkovi areálu jízdenku odebrat bez náhrady její nominální ceny v případě,že je jízdenka návštěvníkem úmyslně poškozena, upravena nebo je jiným způsobem manipulováno s jejími údaji, a dále v případě hrubého porušení provozního řádu užitím vleku nebo sjezdové tratě. Jízdenky jsou nepřenosné na jinou osobu! Při kontrole je zákazník povinen předložit pokladní doklad ke kontrolované jízdence. Pokud nebude doklad předložen, je oprávněn provozovatel vyřadit jízdenku z provozu.
Na Klínovci jsem byl několikrát a doklad o zakoupení jízdenky jsem obdržel vždy až na požádání.
Sry za tapetu, ale bráním svůj názor preventivně proti případné demagogii. Odkaz zřejmě nestačil.
24.04.2013 22:41:08 #78
>> #77, fischerbl, 24. 04. 2013 22:26:06
Nechápu, co s tou demagogií pořád máš. Možná jsem to špatně četl, ale nenašel jsem žádnou jinou část, která by se týkala zpracovává osobní údaje získané se souhlasem subjektu údajů (viz zákon §11, bod 3), než tu, kterou jsem napsal předtím.
A nejsem právník abych mohl říct jestli je to dostatečné.
Navíc opravdu nechápu, co si mám ve všeobecných podmínkách představit pod tímto – je to první průchod turniketem? Takže bych vlastně tím, že se nechám vyfotit, souhlasil s tím, že se nechám vyfotit?
25.04.2013 18:36:06 #79
>> #78, HonzA_, 24. 04. 2013 22:41:08
„Honza Kavapilú netlač na pilu“ alebo tak nejak to spieva zrejme Ivan Mládek. Nečítal som podrobne posledné príspevky ale v praxi to asi bude znamenať že: kúpiš si skipas následne Ťa pri prejazde turniketom kamera vyfotí a priradí Tvoju fotku k číslu skipasu. Toť vsjo. V tomto prípade sa nejedná o zpracovávanie osobných údajov v zmysle zákona ale iba spárovanie Tvojej tváre k určitému skipasu. Spracovávanie osobných údajov (podotýkam údajov) je niečo iné a zákon presne formuluje ktorý subjekt je oprávnený toto vykonať, ako sa má potom s týmito údajmi naložiť a pod. To, čo deklaroval ÚOOÚ nie je tak celkom relevantné. Rozhodujúce by bolo stanovisko súdu.
25.04.2013 21:22:10 #80
>> #66, pool, 24. 04. 2013 20:46:59
Úřad to má v paži,jak je vidět.Vadí to lidem,tedy mě ,abych mluvil za sebe a pár dalším o kterých to vím bezpečně.Možná i dalším zde z fóra…
25.04.2013 21:38:40 #81
>> #79, orim, 25. 04. 2013 18:36:06
ÚOOÚ by měl být v těhle věcech chytřejší než já. A pokud říkají, že jde o zpracování osobních údajů, tak jim věřím. Já osobně svou fotku s informacemi o tom, kdy jsem na konkrétním místě byl + případně údaje z platební karty, kterou byla permice hrazená, za osobní údaj považuji. Ale jak říkám, jsem naprostý laik a beru to citem.
25.04.2013 21:39:35 #82
>> #76, HonzA_, 24. 04. 2013 22:00:46
Spíš to patří jinam,ale myslím,že se svět nezboří.
Paradox 1: v areálu Klínovec nové sedačky / v TJ staré kotvičky.Nejvíc to vynikne při jízdě na Suzuki při pohledu na areál TJ
Paradox 2: v areáli Klínovec hned ráno nepříjemný zřízenec v „uniformě“ u nástupu na Cinestar / vychechtaný týpci u kotviček TJ.
Paradox 3: Klínovec dražší jízdné a okolo 10 hod poměrně plné sjezdovky / areál TJ levnější jízdné a po 10 hod. skoro nikdo (na slalom áku)
Překvapilo mě: 1) zbouraná ocelovka bývalého startovacího můstku na slalomáku TJ.
25.04.2013 21:48:23 #83
>> #81, HonzA_, 25. 04. 2013 21:38:40
Jojo ,tak mě připadá že jsme čím dál více pěkně v prd…
Od doby co jsme začali používat kreditky,mobilní telefony a prakticky úplně vše je někde uloženo v podobě 0 a 1 to je a bude čím dále obtížnější se vyhnout podobných věcem.
25.04.2013 22:31:58 #84
>> #68, HonzA_, 24. 04. 2013 21:20:15
>> #80, m3, 25. 04. 2013 21:22:10
Hoši, nejsem si jistý, jestli si naprosto dobře rozumíme. Já jsem se pozastavoval nad tím, že to lidem nevadí na náměstích (s tou milenkou či milencem). Vy jste oba napsali že vadí. Po těch náměstích chodí lidí mnooooohem více než lyžařů po horách. Přesto ale nikoho nenapadlo se bránit u ouřadů, nebo alespoň o tom nevím. A tady je ten klíčový problém – po náměstích se chodí zadarmo. Kdybychom za to museli platit, určitě by se našlo mnoho takových, kteří by si najednou vzpoměli, že jim to vadí (myslím ty kamery). Ale tím tady nechci říci, že s tím souhlasím, ba naopak! Jen chci poukázat na to, že mnoho lidí křičí „ochrana osobnosti“ přitom by chtěla křičet „ochrana peněženky“. Já taky kupuji celodenky a taky je v poledne prodávám. Nikomu to ale neříkejte! Když to nepůjde, budu si říkat, je to v prd.li, ale nebudu najednou řvát že mám málo ochráněno soukromí (i když už málo máme a bude hůř…)
25.04.2013 22:41:50 #85
>> #61, Radek Holub – SNOW, 23. 04. 2013 11:09:49
Co se týká bank, tam je ochrana osobních údajů obvykle na velmi vysoké úrovni, pokud nepočítám různé mezibankovní informace, které zavánějí černými listinami. Také zabezpečení obrazových záznamů v obchodech (velkých) je na poměrně vysoké úrovni. Pokud ovšem vlekaři ani nezaregistrují takový kamerový systém, neopatří jej příslušnými informacemi, je to prvek, který zvyšuje pravděpodobnost zneužití, nehledě k tomu, že to je podle mě porušení zákona. A v neposlední řadě, odpor proti každé nové kameře je jednou z možností obrany proti „velkému bratrovi.“
26.04.2013 10:24:31 #86
Tak jsem si prave prohlizel uctenky z platebnich karet,jelikoz mam platebni terminal a prijimam platby kartou.Na uctence vidim pouze cislo karty a jeji platnost.Jestlize platbu zakaznik potvrdi pinem,tak podle podminek ani nemusim zjistovat totoznost,protoze za takove zneuziti nese plnou zodpovednost majitel/drzitel karty.Takze by musela obsluha na pokladne opisovat jmeno z kazde platebni karty a priradit ho k platbe a posleze k fotografii z turniketu nebo by musela kartu protahnout navic skenerem a upraveny software si vsechny data z karty sam precte-tahle varianta je uz ale v rozporu s pravidly uzivani karet-kdyz dam svoji kartu z ruky,tak ji zasadne nespoustim z oci.Je neprijatelne aby napr.s vasi kartou nekdo zabehl dozadu do kumbalu,za zaves a pod.A banka jen tak nekomu data majitele platebni karty taky nesdeli.A jestli mate tak schopnou manzelku,ze bude vasi pripadnou neveru na lyzich zjitovat,tak ze se naboura do systemu banky a bude slidit po vasich platbach,tak radim jedine–drzte se ji,nezahybejte ji a vyuzijte jejich schopnosti!Mimochodem-v kazdem vetsim obchodaku jsou desitky kamer,nektere zabiraji prostor pokladen,software pro rozpoznani obliceje uz taky neni zadna utopie,tak co vlastne resite?Zcela souhlasim s poolem-nejvic krici ti,kterym zatrhli timto zpusobem jejich maly byznys.A aby nevznikla mylka-timto se nevyjadruju k tomu,jestli je predprodej skipasu v poradku nebo ne. PS.Pro opravdove paranoiky pridam jeste jednu jobovku:proc myslite,ze pridali na karty k magnetickemu prouzku jeste cip.Jen pro vasi informaci-ten cip je mozne dalkove lokalizovat.A rozhodne to nevykoumali na to aby s tim hledali ztracene karty!
26.04.2013 12:55:28 #87
>> #81, HonzA_, 25. 04. 2013 21:38:40
V podstate chápem Tvoje obavy. Ak k zaplateniu skipasu použiješ platobnú kartu je to trochu vážnejšia situácia. V tom prípade je tu však zákon o ochrane bankového tajomstva, takže prevádzkovatelia by mali dodržiavať presne stanovené pravidlá v zmysle zákona. To, že postupne strácame svoje súkromie je bohužiaľ nevyvratiteľný fakt.
26.04.2013 17:07:21 #88
>> #87, orim, 26. 04. 2013 12:55:28
„To, že postupne strácame svoje súkromie je bohužiaľ nevyvratiteľný fakt.“
To ještě neznamená, že se s tím jen tak smířím.
26.04.2013 18:25:49 #89
>> #85, Navvy, 25. 04. 2013 22:41:50
>> #88, HonzA_, 26. 04. 2013 17:07:21
Ale jak se s tím nesmířit?
Když zůstaneme u lyžařských areálů, tak monitorované jsou leckde (spíš v zahraničí) i trasy lanovek, svahy jsou prošpikované webkamerami. Uznávám, že zrovna obličej nebude tak rozpoznatelný jako na portrétu z turniketové kamery, ale ke šmírování by se materiálu určitě našlo dost.
Jde tedy o to zajistit, aby „citlivé“ fotky nebyly zneužité k jiným účelům než deklarovaným, anebo bojovat z principu proti všemu, co potenciálně ohrožuje soukromí?
26.04.2013 22:54:13 #90
>> #84, pool, 25. 04. 2013 22:31:58
Myslím,že tomu rozumíme správně.Teda abych mluvil za sebe,já ano.Samozřejmě nejsem vůbec nejsem odvázanej z městských kamer (naštěstí po městě chodím pěšky vyjímečně),nejsem ani nadšenej z kamer v bance( i když to se dá trochu pochopit),nejsem nadšenej z kamer v obchodech (taky ),vůbec nejsem nadšenej z kamer spojených s radarem měřící rychlost(stojí to prachy a body).Všechny tyhle „vymoženosti“ vždycky byly vysvětlený a zdůvodněný dobrými úmysly,větší bezpečností atd.,atd.,atd.To ale neznamená,že je to v pořádku a další věc je jestli to to všechno splňuje původní úmysl.
To,že s některým focením(kamerováním) nějak musím vyjít je bohužel fakt,ale ser. mě,že mě někdo fotí při lyžování.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.