21.02.2013 17:31:35 #1
Lyžařský a skialpový fotoreport
Netrpělivě očekávaná událost – důstojné propojení severní a
jižní strany Chopku – se stala koncem minulého roku skutečností.
Úroveň střediska se díky 24místnému funitelu, lyžařskému výtahu a
15místné kabinkové lanovce povýšila na úroveň srovnatelnou s Alpami.
Pokud k nim v následujících sezonách přibudou i další slibované
lanovky a hlavně sjezdovky na jihu i na severu, bude srovnání zcela na
místě.
Odkaz
na článek
23.02.2013 09:28:54 #4
K porovnáni s Alpami je třeba více – je celý systém promyšlen a tvoří takříkajíc „jeden systémový celek“.? Např. jsou zde skibusy a jsou zdarma či za peníze? Jak je na tom občertsvení? Kolik stojí a je přístupné? Stojí se fronty na jídlo je si KDE sednout? Co zátěžové testy – tím myslím soboty či nájezdy polských lyžařů stojí se fronty a jak dlouhé? Z článku je zřejmé, že navazující kapacity vleků jsou v nesouladu a tvoří se řady !!!
Co apre ski? Ptám se aniž bych byl jejich příznivcem. Je nedaleko nějaký bazén Therme a jaké a kolik stojí? Co ubytování jaký je výběr a kvalita? Co freeride (co by mne především zajímalo) je možný a je zajímavý_
Článek lze shrnout takto: mají novou lanovku a za ní chtějí 33 EUR bez slev a není kde parkovat a čekájí se fronty. To o promyšleném systému lanovek a střediska jako celku natož o promyšlené recenzi moc nesvědčí.,
Jinak ale hezké PR – já ale raději dál budud jezdit do Rakous.
23.02.2013 21:54:21 #5
>> #4, DAVE71, 23. 02. 2013 09:28:54
…v globale s modernizaciou vlekov sa zvysila kapacita vlekov x nasobne, no zjazdovka nepribudla ani jendna ak nepocitam tu jednu zatacku co pridali na Vajci.Do strediska som minuly rok isiel v 10cm hlbokych kolajach z cisteho ladu/to som snad ete ani nezail/.Zjazdovky su uz vacsinou po 11.00uplne rozbite/ak tam neni si mimo sezonu/.oPLATI SA KUPIT CELODENNY LISTOK do 11.00 polyzovat a potom ho vyhodne za 20ku predat a ist sa valat do teplej vody v Besenovej,s detmi do Tatralandie.Nocny zivot je v Jasnej uplna ubohost, ked spomeniem na roky naspat tak to tam naozaj zilo, diskoteka v Juniorke ci v Pekle/tancovacka na krbovej rimse/, cigani v Kolibe u Svermu, ci obenajsie apreski v Koliesku, kde sa von vyskakovalo z okna, lebo cez tlacenicu u baru si sa neprecpal.Dnes tam maju Mega Apreski pod bielou Putou Happy End a je to upna katastrofa, oprskle servirky, bez obsluhy na terase, hodinu cakas na posra..pizu.Caro Chopku sa postupne straca , jazim tam lyzovat cely zivit, teraz uz len z nostalgie a sprevadzat otca/73/ aby ho tam nejky nadrbany Rus, ci arogantny Poliak nesejmul.Apropo ten minulorocny tyden tam boli 2ja mrtvi a niekolkokrat letel vrtulnik k urazom-nechali otvorene Majstrovsku bol tam cisty lad.
24.02.2013 13:40:55 #7
Ještě maličkost při nedělním odpoledni jsem brouzdal po internetu a našel jsem recenzi střediska z roku 2008 http://www.horydoly.cz/…en-trva.html
Otázka zní zhruba takto: CO se změnilo oproti roku 2008? tedy kromě té nové lanovky…
24.02.2013 14:41:14 #8
>> #7, DAVE71, 24. 02. 2013 13:40:55
Evidentne majitel strediska.So vsetkou svojou medialnou silou.
Ale,podotknem,mam par kamaratov co v zivote uz nieco nalyzovali.A nielen v okoli Bratislavy.
Ti si zacali chopok velmi pochvalovat.Teraz neviem ci im dochadzaju prachy:},alebo sa fakt nieco/na chopku/ zmenilo?
24.02.2013 15:22:28 #9
>> #8, Harry, 24. 02. 2013 14:41:14
Byl bych rád, kdyby se změnilo něco pro uživatele nikoliv jen majitel… Do Tater jezdím rád v létě – jak do západních tak do vysokých. Tak bych tam jel rád i v zimě, ale je postavení jedné lanovky na Chopku tím impulsem? Prozatím o tom pochybuji…
24.02.2013 19:15:08 #13
pro me je Chopok jedno z nejlepsich stredisek na svete. Z lyzarkeho hlediska nabizi vsechno. Od idealni zacatecnicke Bielej puti az narocny freeride, s tim, ze vetsina sjezdovek jsou poctive cervene (obcas oznacene cerne). Presto je to male stredisko, kde je vsechno pokupe a nikdo (krome Polaku) nebloudi. Ze se hodne vytratila ta spravna atmosfera, jak pise kerrick je pravda, ale porad Chopok nejakou svoji osobitou atmosferu ma. Na Chopku mam vzdycky prijemny pocit, ze jsem „doma“, zatimco v Krkonosich se pokazde nemuzu zbavit dojmu, ze jsem nevitany cizinec (jakozto moravak).
24.02.2013 22:07:10 #14
Chopok i (zde výše zmíněný) Stuhleck jsou podle mě typickými reprezentanty míst, která trochu „trpí úspěchem“. Jsou ve svém okolí jedničkou, a to jak co do přírodních parametrů a infrastruktury, tak co do návštěvnosti a očekávání, která vzbuzují. A samozřejmě umí být ve špičkách i nepříjemně plná se všemi důsledky.
Zažil jsem Stuhleck v pěkný všední den a i tak byl dost našlapaný lidmi, sjezdovky vymydlené s nahrnutým sněhem. Mně osobně to dojem zkazí, ale většině se to přesto líbí, nepotřebují třeba tolik prostoru a dobře na ně působí, že to ve středisku žije, vše je moderní, parkovací systém zvládnutý atd.
Jinak souhlasím s Davem71, že celkový dojem závisí na komplexnosti a promyšlenosti služeb v celém okolí. A přidal bych, že stejně důležité jsou podmínky v den D a vlastní, subjektivní měřítka.
25.02.2013 12:26:07 #15
Nevybavený Chopok před deseti lety měl své kouzlo a dnes ho má opět, jenom hlavní cílová skupina lyžařů se změnila. Kopec nejde změnit, jde o toho využít ho na maximum. Z tohoto hlesiska má Chopok našlápnuto správným směrem a kopec je to lyžařsky (proto lyžařský a skialpový report) výborný. Zdá se, že na všem je pravdu trochu. K promyšlenému celku jenom dodám, že to je právě předmětem víceleté strategie, stačí důsledněji hledat – něco již je, něco bude. Večerní život a kouzlo 80tých let tam ale pravděpodobně nebude nikdy. Jen freerideři se přesunou ze Zadních Derešů do hlavného Derešského kotle a na sjezdovce přibydou (a to je už dnešní realita) tisíce Poláků, Litevců a Rusů. Při náporu je časem čistý led i v Alpách, vlastně všude, kde je umělý sníh a frézová úprava terénu. Nevýhodou Chopku je chybějící konkurence v okolí do 100, 200, 300 km… Všichni, co zde jsou, se tak hrnou právě a jen na Chopok (myslím, že v létě bude ještě hůře – s ohledem na přírodu). Výhodou je naopak mnoho opuštěných žlabů a neupravených sjezdů, kde i při náporu jezdí minimum lyžařů. Pokud ale máte štěstí, nebo vystihnete ten správný okamžik, budete plně uspokojeni i na sjezdovkách, a to nejenom do 11. hodiny. Tatry nikdy nebudou Alpy, avšak středisek ze zemí CEE, které se do virtuálního srovnání s Alpami hodí, je jako šafránu a Chopok mezi ně patří, naštěstí i naneštěstí.
25.02.2013 16:29:10 #16
Zdravím, vidím, že diskuse je v celku zajímavá, ale výsledek nejednoznačný.
Pokud má Chopok v regionu „monopol“ co se týká rozsahu střediska (Kristian Hanko SNOW), pak je zřejmé, že se asi nemusí tak snažit jako obdobně velky Tauplizt sousedící s Krippenstainem a Ski Amade. Pak rakouská „zdravá“ konkurence možná nedrží tak dole ceny jako Chopok, ale jistě drží srovnatelnou kvalitu okolních středisek.
Pak zní otázka když už pojedu 4 a více hodiny autem, chci se tlačit v řadě na vlek ? hledat neexistující parkovací místa? Dohadovat se v baru se servírkou? To jsou otázky které mne zajímají !!!
A na ty jsem dostal od Vás co na Chopku byli spíše negativní odpověď.
Chápu, že provozovatel nezmění profil kopců – ale může a nemusí postupovat systémově.
Zdraví
Dave 71
26.02.2013 20:50:06 #18
>> #16, DAVE71, 25. 02. 2013 16:29:10
Jezdím na Chopok 30 let a před revolucí trvala jedna jízda vzhůru i přes hodinu. Přesto to stálo za to. V době reportu – nedělní špička – to šlo zvládnout do 20 minut. Pokrok je tam vidět na každém kroku. Zprovoznit defacto tři kabiny v jednom středisku přes jedno léto je nejenom na naše poměry úctyhodné. Možná by bylo zajímavé najít jinou arénu, které se něco podobného povedlo. V případě funitelu to tuším byl pouze Kaprun. Na zbývající otázky budeme znát odpovědi snad do dvou let. V tuto chvíli je to irelevantní, vzhledem k rozpracovanosti celého projektu. Kapacity, parking ani bary nebudou vynechány, stačí chvíli googlovat, chystají se i další kabinky, sedačky a snad dojde i přes Napant na nové sjezdy, atp. V současnosti je lepší s datem návštěvy trochu kalkulovat s ohledem na jarní prázdniny, to je pravda. A s tím kouzlem také souhlasím, je to více masová záležitost. Skol.
27.02.2013 07:16:08 #19
>> #17, ski sl, 25. 02. 2013 20:12:23
Tak to máš opravdu dobrý. V ČR je naprosto běžné, vyrazit ráno 300km na lyžování a odpoledne zpět.
Ještě před cca 10 lety třeba mě nečinilo problém ve 2h ráno s kamarády sednout do auta a vyrazit lyžovat na Pitztal, Stubai či Innsbruck (600–680km od domu) a odpoledne zpět.
Na Schladming (450km od domu) takto jezdíme i nyní, včetně dětí. Ve 4h ráno vyrážíme a nejpozději v 8:30 sedíme v kabince.
Z Brna třeba jezdí na Schladming jednodenní autobusové zájezdy, který vyjíždí o půlnoci !!!!
Představa, že jedu lyžovat 80km daleko a budu se ubytovávat, je vysloveně nepředstavitelná. Třeba já osobně to mám do nejbližších hor 200km. Tady od nás, je na takovou formu lyžování každý zvyklá. Takto se tady na lyžování jezdilo i za komunistů.
PS: a to mám v záloze pro tebe asi naprosto nepředstavitelnou cestu na
jednodenní lyžování ještě v záloze. Takto jsem byl za mlada lyžovat
několikrát v Itálii. V 15h jsem končil v práci, jel jsem do Brna, tam
v 18h odjezd se zájezdem (většinou to byl 5 denní) na Sella Rondu, nebo
Val Gardenu. Mezi 6–7h ráno příjez do střediska a pak do 16h lyžovačka.
Potom nástup do autobusu a v 17h odjezd. V 5–6h ráno příjezd do Brna,
skočil jsem do auta a v 6–7h už jsem byl zase v práci. Je pravda, že
dnes už bych to nedal…
27.02.2013 08:33:47 #20
>> #19, korsičan, 27. 02. 2013 07:16:08
som na tom podobne, s kamosom davame takto sobotu-nedelu, v sobotu rano
o 1 hod odjazd, jednu noc prespime a v nedelu v noci
naspat(Obertauern,Ischgl,Serfaus,Solden), mam to radsej ako ist niekam na
preplnene SK kopce
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.