Plastika křížového vazu
09.04.2008 20:27:21 #1
(Blanka, blanka.hercikova@email.cz) Po půlroce stráveného v Himaláji jsem se vrátila užít posledních zbytků sněhu… ale ouha… po nenápadném pádu v krkonošském středisku jsem byla nucena vyhledat lékaře. Diagnóza jasná – přetržení předního křížového vazu (RPT LCA), tak jsem se chtěla zeptat jestli někdo máte zkušenost s podobným zraněním, jestli doporučujete následnou plastiku křížového vazu, či dá-li se jezdit i bez tohoto zákroku… jak dlouho asi trvá rehabilitace apod. Předem díky.
10.04.2008 07:09:31 #2
(jarda, ) V desateru správného lyžaře je, kromě toho, že má záznam
o ošetření v každém středisku, které navštívil, také to že umí
vyjmenovat všechny vazy v koleně a zná jejich funkci:-)
Osobně jsem měl trochu větší štestí, „jenom“ rozsáhlejší
parciální rupturu LCM, ale kamarád prodělal RPT LCA a tak jsme oba pilně
studovali, co s tím. U LCA se skutečně doporučuje plastika, dá se sice
jezdit i bez ní, ale ten vaz tam chybí a koleno dostává zabrat, což se
může projevit jeho zvýšeným opotřebením, ale třeba až za několik let.
Místní všeobecní ortopedové to neřeší, prostě ho ufiknou, dají
rehabilitaci a při bolesti doporučí brufen. Sportovní říkají, že jedině
plastika. Je to ale poměrně velký zákrok, diskutující na epicu
upozorňují, že doba do plného zotavení je až 12měsíců! Před půl rokem
se diskutovalo na carv, tam najdeš i doporučení na „lyžařské“
ortopedy.
15.04.2008 20:02:13 #3
(H.hugo, ) Blanko, jestli je pretrzeni kompletni a chces si uchovat dosavadni aktivni zivotni styl tak si myslim ze se plastice nevyhnes. Himalaje se na tom mozna podepsaly; pri behani po horach jsi asi predevsim posilovala svaly na predni strane stehna (koleni extensory), sila kolennich flexoru (hamstrings – na zadni strane stehna) zaostavala a vznikla relativni nerovnovaha. Hastringi tim ze stabilizuji lytko (proti posunu dopredu vuci stehnu) vlastne predni krizovy vaz chrani, takze jako zaklad rehabilitace po operaci bych videl jejich posilovani a soucasne uvolnovani/stretching kolennich extensoru. Drzim palce.
26.04.2008 12:41:51 #4
(Míra, ) Ahoj, pokud budeš chtít i nadále provozovat aktivní sportovní život (lyžování), tak se plastice předního křížového vazu rozhodně nevyhneš. Křížový vaz zajišťuje „předozadní stabilitu kolenního kloubu“ a spoustu lidí ani neví, že ho mají prasklý. U každého se totiž toto zranění projeví jinak. Někomu koleno lítá o necelých 5 mm a někomu lítá o 3 cm a více, tudíž někteří provozují svůl sport i nadále bez jakéhokoliv zákroku. Jenže, pokud něco chybí tak je jasný, že to ostatní trpí o to víc! Já jsem plastiku prodělal loňského listopadu a nyní již jsem opět aktivní sportovec. Celý zákrok je vcelku náročný a záleží na ortopedovi, jakým způsobem plastiku provede (je několik možností). Já jsem prodělal plastiku LCA dle Brucnera. Náhrada křížového vazu se vezme z vazů, které pokrývají holenní kost společně se štěpem kosti a to se vpraví do kolene namísto původního vazu. Rehabilitace není nic snadného, stehenní svaly velice rychle slábnou. Ale toho se nemusíš bát, protože tě ihned po operaci budou nutit s nohou pořádně cvičit. Co říct závěrem, rozhodně nespoléhat na to „že to půjde nějak i bez toho“. Protože pokaždý když se zapálíš do sportu a budeš chtít víc a líp, tak zjistíš, že tě to koleno opět zradí a výsledkem budou opakované otoky, voda v koleni a bolest… Bez toho vazu to prostě nejde a proto se vyplatí tu plastiku podstoupit. Celý to obnáší cca týden v nemocnici a plný návrat k normálnímu pohybu je cca po měsíci a půl a pokud budeš „šikovná“ tak ke sportu za půl roku. Takže hodně štěstí a hlavně zdraví!
04.07.2008 10:30:13 #5
(Adela, delija@seznam,cz) Ahoj, jsem tyden po operaci-po plastice predniho krizoveho vazu.Uraz jsem si udelal v zari a 5 doktoru na to neprislo a lecila jsem pouze natrzene postrani vazy.Koleno se v prubehu pul roku nelepsilo-podvrkavalo se bolestive a natekalo.Po dalsim vetsim vyvrknutim jsem opet zasla do nemocnice a ze mam praskly meniskus..v unoru jsem sla tedy na operaci a pri te zjistili ze mam pretrzeny predtni k.vaz a musim na plastiku.Nyni jsem po plastice-v nemocnici jsem stravila anii ne 4dny.Okamzite jsem dostala ortezu a berle.ted budu tyden doma lezet a ledovat,celou dobu je zapotrebi mit ortezu a na chuzi berle.v ponedeli iuz jdu na vytazeni stehu.pote pry este dva tydny s ortezou a s berlema.A okolo 20.7.zacnou rehabilitace.cili po trech tydnech mohu chodit bez ortezy a bez berli..rehabilitace je delsi..jak v rehab.centru tak doma…rotoped,bazen,posilka atd..lecba trva tak pul roku a pro vrcholove sportovce tak 3/4 roku nez mohou stopro zacit..kazdopadne bez plastiky se da sportovat,ale nikdy bych to neradila…znicite si vnitrni a vnejsi menisky a ve 30 mate po chozeni…myslim si ze ten pul rok a z rok za to stoji.krizovej vaz je nejdulezitejsi v koleni a drzi koleno-kdyz tam neni tak se bude koleno neustale podvrkavat,natykat a bude naprosto nestabilni a to je nebezpecne…a hlavne bolestive.preji vam hodne stesti,pokud se rozhodnete pro pastiku…s pozdravem Adela
04.07.2008 15:21:51 #6
(jarda, ) Zrovna tento týden jsem byl u ortopeda na kontrole a tvrdil mi,
že lyžovat můžu i s urvaným křížovým, příkladem mi prý může být
Ondra Bank. Takže jestli ho Ondra skutečně nemá, tak by mi jezdit jako on
stačilo
04.07.2008 23:55:50 #7
(marťas, ) Že by Ondra Bank odjezdil závodní sez. s přetrženým LCA dost pochybuju a považoval bych to za krajně nepravděpodobné. Ať mě kdyžtak někdo opraví, ale nikde nic o tom nepadlo. Jinak s kvalitní ortézou se na této úrovni i v ostrém nasazení třeba tu jednu sez. odlyžovat dá, tam jde spíš o to že pod kombinézu se nic nevejde.Tomáš Krausík myslím jednu sezonu takhle skutečně odjezdil, skicrosaři ovšem mají předepsané kalhoty, pod které se ta ortéza dá schovat celkem dobře. Já osobně jsem s přetrženým a následně artoskopicky odstraněným LCA ,(ovšem ale s ortézou) odjezdil celkem čtyři sez. v celkem hodně ostrém tempu. Problémy u mě však paradoxně nastaly při absenci ortézy právě při nelyžařských aktivitách. Po rychlém pohybu do strany v zátěži u mě došlo během půl roku dvakrát k podvrtnutí a jednou k docela silnému zablokování.Takže nakonec jsem se odhodlal k plastice LCA také a nyní už dva roky funguje náhrada, ovšem komplikace které po operaci nastaly by byly na úplně jiný příspěvek.Teď po dvou letech se zdá že jsem konečně zpátky, nicméně užil jsem si tím docela hodně. Jinak těch výše popisovaných peripetií při úrazech kolene spojených s chybně určenou diagnozou je docela hodně, pokud si pacient to artoskopické vyšetření sám neposhání, tak se může bez účinku konzervativně ,léčit" třeba dva roky. Já osobně vím že kdybych si to vše tenkrát po zranění nesehnal sám, tak nejenže bych neměl plastiku nebo ortézu, ale ani snad doteďka nevím co se mi s kolenem stalo..
05.07.2008 14:51:08 #8
(Tomáš Bank, tbany@seznam.cz) Všechny Vás tady zdravím a po upozornění na tuhle diskusi Vám řeknu, jak to s Ondrou bylo. Je pravda, že Ondra odjezdil bez předního křížového sezónu, akorát s tím rozdílem, že to bylo sezón 7. V únoru 1996 si zlomil nohu a ruku, a po uzdravení si stejnou nohu zlomil znovu na podzim téhož roku, a k tomu si ještě přerval zmiňovaný křížák. Byl operován v Rakousku, a už nevím z jakého důvodu, mu tenkrát ten vaz pouze odstranili. Měl 17 let, začal jezdit s ortézou a neměl žádné problémy celou tu dobu. Ortéza sloužila jako pojistka, všechny ostatní sporty dělal bez ortézy, bez jediného problému. Doktoři to vysvětlovali tím, že má velmi vyvinutý stehenní sval, a proto je koleno stabilní, a že jakmile zatrofuje bude problém. Samozřejmě jsme celou dobu diskutovali, jestli plastika ano, či ne, ale řekli jsme si, že když to je v pohodě, tak do toho nebudeme vrtat. V roce 2004 na SP ve Schladmingu mu v prvním kole ve slalomu praskl meniskus. Bolelo to, ale dojezdil s tím sezónu a šel na operaci, při které mu udělali plastiku.Ta bez problémů drží, ale neustále má Ondřej bolesti. Nezažili jsme sezónu, kdy bychom neřešili bolesti kolene. V roce 2006 po sezóně mu byl znovu operován onen meniskus a čéška, ale bolesti jsou tam pořád. Lyžuje, zažívá nejlepší sezóny, ale jakmile je terén hrbolatý, tak levé noze ulevuje, a to se mu stalo osudné s Kitzbuhelu ,kde si zlomil pravou nohu, protože po 75m letu se bál o levé koleno a zase při dopadu ulevil. S pozdravem T. Bank bratr a trenér Ondřeje.
05.07.2008 15:17:23 #9
(Tomáš Bank, tbany@seznam.cz) Ještě k té ortéze. Měl ji většinou na kombinéze a na sjezd ji narval i pod kombinézu. http://www.jamd.com/search?…
05.07.2008 22:19:06 #10
(marťas, ) Moc díky za upřesnění. O této příhodě jsem tedy nevěděl. Je vidět že bez plastiky LCA se lyžovat dá, ovšem je to asi případ od případu, hodně individuální . Mě právě tři lékaři ze čtyř tvrdili, že je v mém případě je plastika LCA zbytečná, díky dobře fungujícím stehenním a lýtkovým svalům, takže jsem na to tenkrát taky dal. Fakt je že jsem ty čtyři sez. odjezdil, ovšem takovéhle zatížení to teda asi zase nebylo. Ortézy schované pod kombinézou jsem viděl, ovšem na té úrovni, kdy jde o setinky, to může být limitující záležitost. Jinak teda klobouk dolů jestli Ondra dojezdil sezónu s prasklým meniskem. Zranění kolene jsem si prožil taky a dovedu si to vybavit. Co se týče Ondrových výsledků, měl jsem velkou radost jak šel ten poslední rok nahoru.To nešťastné Ondrovo zranění z Kitzbühelu mě teda dost vzalo. Jinak přeji tedy vše nejlepší a hlavně ať drží Ondrovi ta kolena, prasklý meniskus dokáže být pro spoustu lidí fatální záležitostí. Byla to pro Ondru parádně rozjetá sezóna. Takže přeji hodně pevná kolena a ať se zase zadaří vrátit zpátky na bodovaná místa.
06.07.2008 09:58:00 #11
(ivan, ) Tak tenhle Tomášův příspěvek je vlastně skoro světový unikát. Zde mu za něj poděkuju (Tomáši, díky!!!) a v samostatném příspěvku osvětlím, proč ta silná slova.
06.07.2008 20:29:59 #12
(Marek, ) Zajimalo by me, co budete vy vsichni, co se tu dusujete, ze bez LCA dokazete fungovat, rikat az vam bude 50, 60 let a vice. Klouby a svaly vam vekem prirozene povoli, plastiku v takovem veku vam jiz nikdo neudela a ste nahrani! Neni lepsi si dat do cajku koleno v mladem veku, kdyz to vsechno jde, podstoupit pulrocni jakesi omezeni a byt pak v klidu, ze vse funguje? Urcite to stoji zato, nez se zbytecne huntovat a zadelavat si na vazne problemy na stari. neni ortoped jako ortoped. Osobne mam bohatou ykusenost s ruznymu urazy, zejmena kolene, se kterym sem si uzil svoje. Sam sem po plastice LCA a musim rict, ze polovine doktorum, kterym sem prosel pod rukama, uz bych neveril ani slovo. Pac se pak ukazal pravy opak. Spise duveruji fyzioterapeutum, pripada mi, ze ti veci rozumeji podstatne vic. Obcas mi prijde, ze doktori sou jen od toho siti a rezani, ale co je dal, vi prdlacky. a mnohdy je to ani nezajima.
06.07.2008 23:49:31 #13
(marťas, ) Ale já netvrdím že ta plastika LCA je zbytečná, jenom jsem se zde podělil o svou zkušenost a vím že s dobrou ortézou se na lyžích pojezdit dá i bez LCA ovšemže to ale znamená udržovat celý rok ty nohy ve formě, ty svaly musí kolena opravdu držet,ten kdo se celý rok nehejbe a pak vleze začátkem zimy na lyže si koleduje opravdu o problém a to tam ten vaz mít může v pořádku. Paradoxně k podvrtnutí může dojít právě když tam ortéza není a člověk žádnou zradu nečeká, při rychlém šlápnutí do strany, třebas i při tancování..Já jsem taky na tu plastiku LCA nakonec šel, ovšem po operaci nastaly komplikace, který jsem nečekal ani v nejmenším.Čéška se kterou jsem problémy v životě neměl, najednou potom při zátěži ve flexi bolela jako čert a nikdo nevěděl co s tím. No teď po dvou letech od plastiky je to už zdá se v pohodě ale toho lítání a těch konzultací co bylo.. Třeba minulý rok touhle dobou ta čéška bolela při každým šlápnutí na kole. Jinak s těmi doktory to je klasika, už bych se tu opakoval.
07.07.2008 06:35:44 #14
(jarda, ) Plný souhlas s marťasem, doufám, že to nikdo nepochopil tak, že plastika je zbytečná, zvláště u mlaďochů bych se jí vehementně domáhal. U mě je to opravdu na zváženou – mám pryč kus menisku (před 4 týdny operováno), utržený LCA, natržený a srostlý vnitřní postranní vaz a hodně opotřebovanou chrupavku, ortoped kterému věřím, mi řekl, že koleno by mohlo (hlavně kvůli té chrupavce) ještě cca 5 let vydržet. Takže jsme se domluvili, že koleno zatím necháme být, zkusím ho pořádně naposilovat a v zimě pojezdit. Pokud to půjde, tak budu raději jezdit, než abych kvůli plastice vynechal další sezónu, protože to vypadá, že jich už moc před sebou stejně nemám. Pokud bych ale měl při lyžování problémy, tak na plastiku jdu stejně. Je pravda, že co zatím vidím a slyším, tak se žádný doktor do plastiky moc nehrne. Důvod je mi záhadou – že by malá platba od pojišťoven?
07.07.2008 18:15:29 #15
(Pavlos, ) Můj mladší bratr ( letos 30) si utrhl vaz asi před 3 lety při squashi. Nikdy ho nehrál a myslel si, že jako bývalý gymnasta a aktivní karatista je připraven na jakýkoliv pohyb. Bohužel se mu podvrtla noha a holeň se mu vyvrátila do strany. Prostě při doběhu se podvrkl a paradoxně to vydržel kotník a nevydrželo koleno. Při první návštěve mu doktor dal jen ortézu, vytáhl krev a fixoval koleno. Pamatuju si, že brácha chodil každý měsíc na vytahování krve. Bolesti měl denně a tak si dojednal operaci. Od operace se mu hybnost po rehabilitaci a tréninku natolik zlepšila, že má paradoxně pravou nohu silnější než levou. V současnosti normálně trénuje a věnuje se aktivně sportu bez nejmenších problémů.
07.07.2008 19:24:05 #16
(ivan, ) jarda napsal: „Pokud to půjde, tak budu raději jezdit, než
abych kvůli plastice vynechal další sezónu, protože to vypadá, že jich
už moc před sebou stejně nemám.“
Někdy v roce 1982 mi jeden doktor prorokoval, že toho kvůli kolenu
v životě už moc nenalyžuju. Naštěstí jsem se v tu dobu seznámil
s hezkou (zdravotní) sestřičkou, která mi dohodila svého známého pana
doktora (od té doby dobrého kamaráda), který byl jiného názoru.
A i když do toho záhy vstoupily problémy s kyčlí (a další doktor mi
sdělil, že jsem holt skončil, a já se tehdy dokonce zbavil lyžařského
vybavení), dneska se musím usmívat. A směju se pořád, i když
momentálně, po „zázračné“ regenerační injekci před dvěma týdny,
mám spíš problémy.
Message, kterou tímto vysílám, je evidentní: člověk vydrží víc, než si
občas i doktor myslí (resp. než co doktor, vždy ve vlastním zájmu raději
slibující méně, formuluje).
Ale samozřejmě vydrží i úměrně tomu, jak se k sobě chová.
Jo a ta úžasná sestřička, vlastně původně porodní bába a dneska
úspěšná jednatelka firmy v oboru, je moje skvělá manželka
08.07.2008 09:50:19 #17
(jarda, ) Teď zrovna chodím na rehabilitace k jedné takové úžasně
šikovné sestřičce, kterou si nemohla vynachválit i moje přítelka,
alespoň do doby, než jsem o ní začal básnit i já. Přítelka navíc
tohle fórum taky čte, takže musím chválit hooodně opatrně -:)
Ty správné doktory, kolenáře už jsem snad taky našel. Koleno mi pižlali
na Malvazinkách a sám pan operatér se velmi pochvalně vyjadřoval o jednom
kolegovi z našeho regionu, u kterého mi pak domluvil i pooperační
léčbu – u toho ortopéda, co mi říkal o Ondrovi Bankovi. Vzhledem
k tomu, že to věděl, tak s tím měl možná i něco společného.
Zázračnou sérii injekcí na regeneraci chrupavky už jsem jednou absolvoval a
zkusím si domluvít další před sezónou. Takže uvidím,co bude, zatím je
pro mě vidina ježdění v dalších pěti sezónách naprosto úžasná.
08.07.2008 11:09:38 #18
(ivan, ) Jo, s jednou moc šikovnou rehabilitačkou jsem před nějakými
roky párkrát byl v Alpách. Sice jsem tehdy (naštěstí) byl natolik fit,
že jsem její odbornost nepotřeboval, ale její šikovnost se neztratila (manželka tyhle naše kecy
nečte). Akorát to bylo dost náročný kvůli krytí, byla opatrná jak ve
špionážním filmu. A pak jsem se po letech náhodou od člověka, který ji
taky znal, dozvěděl, že její manžel byl nějaký dost velký zvíře
u policajtů. Zjevně věděla, co dělá… Tak blízko hada jsem bosou nohou
byl málokdy
Koukám, že jsem tady z toho při tom letním uvolnění mravů udělal
pěknej bulvár. Snad se mi to při mejch vráskách promine. Holt už
začínám o těch babách jen kecat. C´est la vie.
A ještě jedno btw. Kdysi slibná lyžařka a na svém vrcholu domácí
slalomová dvojka Tereza Kopecká bude jednou v rehabilitaci hodně dobrá.
Jako stará koňařka se specializuje na hipoterapii, tvrdě se vzdělává
u svého guru Koláře a myslím, že by zejména pro děti postižené
mozkovou obrnou (v tohle už začala publikovat) mohla udělat hodně.
Z lyžování sice předčasně utekla, ale taková životní náplň mi
připadá jako více než hodnotná kompenzace. Abych nedělal přímo reklamu,
lze se na ni proklikat ve vyhledávači, orientační slovo neurocentrum.
Takže jsem zakončil dostatečně ušlechtile…
jardo, držím palce. Jak jsi jistě pochopil, svou historii líčím i jako
povzbuzující psychoterapii.
08.07.2008 12:01:05 #19
(jarda, ) Jasně, že jsem to ponimal. Diky. Naštěstí (klepu na dřevo) to zatím vypadá fakt dobře. Po čtyřech týdnech od pižlání mám už běžný fyziologický rozsah, do mého rozsahu (ve srovnání s druhou nohou) ještě kousek chybí, ale koleno při cvičení nebolí, akorát je ještě trošku nateklé a pokud ho nechám dlouho v jedné poloze, tak trošku tuhne. Od doktora mám už povolené kolo a můžu to honit, co to dá (při zachování rovné osy pohybu) Vsedě to funguje príma, koleno drží, ve stoje ještě neriskuju, bo na rehabilitaci pilujeme stabilitu – tam ještě zřetelné rezervy jsou. Do podzimka doufám doladíme a hurá na kopce.
08.07.2008 18:42:16 #20
(arsi, ) Ahoj priatelia.Rád sa pridám k Ivanovi a poprajem Jardovi bleskurýchle a trvácne zotavenie.Takže Jardo a ostatný čo sa liečite:veľa zdravia,nech sa vám kolená svižne ohýbajú(pochopiteľne len v jednej osi!:)
09.07.2008 23:23:42 #21
(marťas, ) Mám tady něco pro ,,kolenáře,, kteří chtějí nějaké info. o možných komplikacích při plastice LCA.Zkuste dočíst: http://www.achot.cz/detail.php?… Jinak na tu plastiku jsem byl právě na od Jardy zmiňované klinice Malvazinky, kde shodou okolností léčili také našeho Hradního tatíčka. Já jsem se tam objednal hlavně z toho důvodu že jsem chtěl tzv. kadaver štěp (vezme se achillovka z …) bohužel dodávka jim tenkrát nedorazila, takže jsem absolvoval klasickou proceduru. Jinak odoperované to bylo dobře, flexe je vynikající, přesto tam ty komplikace s bolestivou čéškou až do konce minulého roku byly a to dost velké.Takže nějaké to riziko tam je vždy, jde jen o to do jaké míry se to dá eliminovat.
10.07.2008 10:04:30 #22
(jarda, ) Já si tuhle kliniku vybral ze tří důvodů. Prvním bylo to, že
jsem si hned po úraze vzpomenul na článek jejich kolenáře v konkurenčním
časáku, druhým že k němu chodí na vyšetření i naše lyžařská
královna a třetím, že mě byli ochotni vzít relativně brzy. Tím
neříkám, že jinde dobří operatéři nejsou (dyť i pan Král se nechal
operovat jinde) a doufám, že jim svým a marťasovým příběhem nezpůsobím
kolaps z přetížení
12.07.2008 03:05:28 #23
(H.Hugo, ) Predchozi prispevky o vrcholnem lyzovani bez funcniho LCA jsem cetl se skepsi takze Tomasi dekuji za vyjasneni. Co se tyce vaseho puvodne konzervativniho pristupu tak bych asi postupoval taky tak ( neoperuj co te nepali), i kdyz na tom prasklem menisku se asi chybejici LCA podepsal. Je taky docela mozne ze meniskus byl natrzeny uz pri prvotnim urazu krizaku – jedna se o vnitrni meniscus? Predni krizovy vaz zabranuje prilisnemu doprednemu posunuti lytka vuci stehnu a take prilisne vnitrni rotaci lytka. Tu prvni funkci docela dobre supluji hamstringy – svaly na zadni strane stehna, ta druha funkce tak dobrou svalovou kompenzaci nema. Treba vynucena prestavka po zlomenine pomuze s regeneraci. V rehabilitaci bych se zameril na cviky ktere nejen svaly posiluji ale zlepsuji stabilizaci kolena a propriocepci – treba drepy na nepevne podlozce. Drazim palce. Jestli si jeste najdes cas zajimalo by me, jak vypada letni priprava elitniho sjezdare: jak treba vypada typicky den ci tyden, kolik casu se venuje treningu rychlosti/ agility, sily, vytrvalosti… Drzim palce.
21.01.2009 14:57:48 #24
(bara.k, rors@centrum.cz) ahoj mám teď před sebou operaci křížového vazu, ten mi prý nahradí štěpem z přední části kolena.Doslechla jsem se, že koleno je pak citlivé při kleknutí.Zajímalo by mě, jestli je to napořád nebo jenom do chvíle ,něž se kost uzdraví.Děkuji
21.01.2009 21:55:09 #25
(PetrAT, ) Je to individuální. Manželka toto podstoupila před 12ti roky a stále tvrdí, že „to cítí“. Mě pouze řízli do kolene pro zastrčení nitrodřeňového hřebu , jizva cca 5cm. Je to 15 měsíců a řekl bych, že to cítím, ale už na tom vydržím klečet. V porovnání před půl rokem a dnes to je o 2/3 lepší. Tak držím palce, ať koleno zase funguje jak má
27.01.2009 14:28:49 #26
(petule, petrantonova@seznam.cz) Važení přátelé ,po přečtení diskuze jste mě moc nepotěšily.jsem 14dní po úrazu,zatím s ortézou a berlemi a za tři neděle se dozvím co dál mám prasklý křížák,naprasklý vnější vaz a meniskus.Chtěla jsem se zeptat,jestli někdo nemáte zkušenosti z Libereckým ortopedem mudr.Nedvědem.To mě teda čekaj věci,to kdybych věděla,tak jdu radši sáňkovat,a toho kreténa co mě sejmul na sjezdovce atˇtrefí šlak.Zdar
27.01.2009 14:45:26 #27
(jarda, ) se nenech odbýt řečma ve stylu, že stačí posilovat stehenní sval a všechno bude za nějakou dobu v pořádku i bez operace. Vnější vaz by ti měl srůst, křížák lze opravit jedině plastikou a meniskus bude zřejmě taky chtít upižlat. Ptej se a vyzvídej, co kdy a proč, doktoři jsou povinni ti takovou info dát a ti dobří i obvykle řeknou sami. Držím palce.
27.01.2009 23:11:59 #28
(Milan Hejda, hemi21@seznam.cz) Zdravím ,musím Vás alespoň trochu potěšit,protože 14 dní po úrazu znáte přesnou diagnózu.Já jsem si křížák přetrhl při lyžování ve svých 42 letech.Po třech letech stálých otoků(koleno se mi plnilo krví při různých sportovních aktivitách),jsem podstoupil artroskopii,byly mi odstraněny potrhané menisky.Problémy zůstaly stejné.Po roce jsem na doporučení známých navštívil Mudr. Dvořáka v Berouně.Zjistil přetržený přední křížák.Ve 20 prý by mě hned operoval,po 30 by operaci doporučil,po 40 je to na mě.Protože jsem chtěl dále lyžovat(na kole jsem jezdit mohl),šel jsem na plastiku.Po operaci jsem tvrdě posiloval(kolo)a rehabilitoval(cvičení).Po 7 měsících jsem se lehce svezl na lyžích.Teď už 5tý rok naplno jezdím(ťuk,ťuk,ťuk).Radši už ale neprovozuji žádné sporty v tělocvičně(několikadenní mírné bolesti po těchto aktivitách).Moje dcera tuto operaci musela podstoupit ve svých 20ti letech.I když tomu dávala tak čtvrtinu co já,byla zpátky mnohem dříve a dělá vše bez omezení.Takže hlavu vzhůru a držím palce.
04.03.2009 15:13:57 #29
(Pavel, vetly@iol.cz) S „vůlí“ v koleně jsem měl problémy cca 10 let, kdy mně v něm cosi prasklo při basketu. Tenkrát to doktor ve Zlíně vyřešil ortézou na 6 týdnů a pak to docela šlo. Čas od času, když jsem špatně došlápl, pak byly velké bolesti a někdy i otoky. Problémy vyvrcholily vloni v Alpách, kdy jsem v dost těžkém terénu (řetězy atd.) špatně došlápl a bylo vymalováno. V první chvíli jsem se nemohl ani hnout a až po několika kodeinových tabletách a 2 ibubrufenech jsem se zatnutými zuby za cca 3 hoďky dokulhal na chatu. To mě konečně donutilo jít na ortopedii v Jablonci nad Nisou, kde diagnoza ukázala na křížový vaz. Problém byl však v tom, že mně je 54 let a v tomhle věku se úspěšnost operace dost snižuje. Doktor navrhl, že přijdu na operaci, on se do kolena „podívá“ a pokud to bude vypadat přijatelně, tak plastiku udělá. Dopadlo to dobře, jsem 14 po operaci, bolesti žádné a od včerejšího dne můžu začít došlapovat a rehabilitovat. Asi jsem měl kliku.
04.03.2009 15:28:42 #30
(emil, ) Já měl s kolenem takový vývoj – před víc jak 20ti roky jsem si vlastní blbostí přivodil problém s kolenem – spěch. blbě očištěná bota od sněhu a následně nevypnuté vázání. Jen jsem pajdal, pak mi obvoďák řekl, že mi s tím nic neudělá a tím to skončilo. Pak před 7mi roky mi ruplo v koleně na surfu, ale vypadalo to dobře – dřepy bez problémů… Ale večer ve vaně, když jsem zkusil vstát, tak jsem se bolestí málem po… operace s odstraněním utržené chrupavky, s diagnózou že jakési vazy byly tehdy dávno načatý, ruply úplně a jsou v takovém stavu, že se s tím nedá nic dělat. Takže lyžuji s ortézou s tím co mi řekla ortopedka, že v tom koleně již není co by se ničilo a že ta ortéza je na to, aby držela koleno v krutu…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.