Völkl Racetiger SL (strana: 2)
06.10.2013 07:09:39 #32
>> #26, ax, 05. 10. 2013 19:45:58
Celkom slušný postup úpravy lyží v čestine od HonzU nájdeš aj na Youtube: VL-Servis_2010–11–06_HonzA-0l až asi 08.
06.10.2013 09:05:59 #34
>> #33, ax, 06. 10. 2013 08:49:21
Tady je mašinka (Tri1, TRIone), která dělá naprosto fantasticky, vlastním 4 kousky a je to skutečná bomba, znalci na tomto fóru vědí o čem píši, dole je link. Osobně bych se do ručního broušení nepouštěl, to není jen tak, a pokud nemáte zkušenosti, neprošel jste nějakým kurzem, nebo Vás to nějaký fakt dobrý servisák neučil, tek to ani vůbec nezkoušejte. Je to taky o tom, na hodinu, dvě se zavřít do garáže leštit a leštit, podle mne u Vás s nejasným výsledkem. http://www.youtube.com/watch?… Díky Michal
06.10.2013 11:13:32 #35
>> #33, ax, 06. 10. 2013 08:49:21
Co myslis tim „od oka“? Je treba pouzit voditko, od oka to z boku nikdo nedela. A sam doporucuji pouzit po kazdem jezdeni stredne hruby diamant. Potom budes mit hrany stale ostre, minimalni ubytek materialu a pilnik vezmes do ruky jen obcas. Procti si vlakna o brouseni a Ivanuv serial v archivu, najdes tam spoustu informaci.
06.10.2013 11:19:19 #36
>> #34, headskitest, 06. 10. 2013 09:05:59
S Trione jsem jeste nebrousil, ale od lidi, kteri ji pouzivaji, jsem slysel ze to zase tak uplna brnkacka taky neni. Je potreba byt sikovny a ziskat grif. Je to tak? Jaka je tvoje zkusenost? Jestli si dobre pamatuji, tak je i prodavas, takze by to byly uzitecne informace z prvni ruky.
Taky by byl zajimavy pohled na celkovou financni narocnost (jednorazove nakup a potom spotrebak rozpocitany na jedno nabrouseni paru lyzi). Myslim, ze kdyz Trione prisla do Cech, byl nakup nekde pres 30 a slysel jsem narky na drahy provoz. Jak to tedy vychazi? Mas nejaka cisla?
06.10.2013 13:15:06 #37
… že se nestydíš…
06.10.2013 13:35:33 #38
ahoj Michale,z mého úhlu pohledu mi připadá trochu nefér odrazovat někoho od ručního broušení lyží.pokud je trochu manuálně zručný tak v tom zase takový problém nevidím,stačí vzít nějaké starší ski na kterých si může pomalu a postupně vyzkoušet jak a jestli mu to půjde.ale je to jen můj soukromý názor. čest havran007
06.10.2013 16:23:23 #39
>> #38, havran007, 06. 10. 2013 13:35:33
Naprostý souhlas – průměrně zdatný kutil si poradí. Doporučuji pro začátek se vyhnout pilníku a brát do ruky jen diamant. Pro upnutí je mnohem lepší a přesnější pořádný úhelník než kus plastu, ve kterém se pilník krásně kvedlá a diamant budeš muset mít přesně velký, jinak tam držet nebude. Sám mám úhelníky i diamanty Vola a jsem spokojen. Ještě k voskování – od žehličky raději dál a nebo v nejhorším přes kus hadru. Žehlička ohřeje mnohem rychleji kovovou hranu než skluznici a může se ti stát, že budeš mít spálenou skluznici u hran. Po dlouhém váhání jsem přešel na horkovzdušnou pistoli, a jsem max. spokojený. Navíc jak se vosk nezahřívá tolik, tak nesmrdí po baráku:-)
06.10.2013 18:43:21 #40
Ja bych rekl, ze headskitest nahodil mozna negativa spravne. Sam od sebe to asi budes zvladat tezko (nastesti existuji videa, ale zacatky i tak nebudou snadne) a je otazka, jestli (jako zacinajici „samo-servisak“) poznas, kdy je hrana ostra, jestli tam nemas grot, atd.
Oski doporucuje pro zacatek diamant. S tim bych az tak nesouhlasil. Kdyz budes mit hranu tupou, tak s diamantem na ni nechas ruce a budes akorat nastvanej.
Negativa jsou zrejma:
- Stoji to usili a cas (a cas jsou penize)
- Nekdy to nejde tak snadno, ze to nekolikrat prejedes a mas hotovo. Klidne se s tim muzes patlat hodku i vic (dle zrucnosti a situace)
pozitiva taktez:
- vzdy ostre hrany a pripravene lyze
- primo usetrene grose za servis
Z meho pohledu je alfou a omegou to, ze mas ostre hrany a je otazka, jestli ti to za vynalozene usili stoji, protoze ne vzdy je pista, ze ostre hrany potrebujes, resp. to ani nepoznas. Pri rozhodovani ber v potaz i cetnost, s jakou lyzujes.
06.10.2013 19:58:29 #41
>> #40, valerius, 06. 10. 2013 18:43:21
„Ja bych rekl, ze headskitest nahodil mozna negativa spravne“ – NE, nevím jaké máš zkušenosti sám a kolik lidí jsi broušení učil. Brousím a mažu (hlavně) závodní lyže desítky let. Je to opravdu jednoduché a žádnou velkou obratnost to nevyžaduje (záleží hlavně na pečlivosti a náročnosti na dokonalost, což se asi různí u borce ze svěťáku a pohodáře, který chce mít jistotu pohodlného a bezpečného držení a vedení lyže). Je to v podstatě stejné při užití úhelníků se svorkami a ještě snadnější to je při užití dobrých „plastových“ udělátek. Ta jsou jednoduchá a upnutí pilníku (nebo diamantu) je spolehlivé a bez viklání (používám udělátko Toko už cca 10 let a mám také úhelníky). Žádný strach – ukazoval jsem to už snad stovkám lidí a myslím že ti všichni si spokojeně svoje lyže připravují… Jo, a když přibrušuju často, stojí mě to cca 10–30 min včetně mazání s horkovzdušnou pistolí.
S bruskou Tri-one jsem měl také tu čest. Je to dobrý přístroj, naprosto ale není pro někoho, kdo si chce brousit lyže třeba 10× za sezónu. Má smysl pro servisáka, který musí připravit ccca 5–10 pá lyží za večer a to cca 4× za týden a asi tak 30 týdnů v roce… Ta hračka stojí cca 35 tis.Kč a k jejímu užívání potřebuješ mít ještě zásobu nijak levných brusných kotoučů. Headskitestovi jsem zde napsal „…že se nestydíš…“ z mnoha důvodů – zdaleka nejen proto, že nesmyslné zkreslování náročnosti ručního broušení použil jako argument pro nabídku předmětu svého businessu někomu, kdo přístroj určitě potřebovat nebude.
Za tím co píšu si stojím – klidně a docela rád ti to předvedu (kromě toho, že je to i na netu…).
06.10.2013 20:39:37 #43
Kruci, nadatloval jsem tu prispevek a nejak me to presmerovalo a prispevek fuc. Tak znovu a v bodech:
- lyze si pripravuju pres 10 let, zacatecnik nejsem
- Ted jsem zrovna trochu priucoval jednu lyzarku brousit a mela prave problemy s tim, ze nepoznala ostrou lyzi.
- rozhodne jsem prispevkem vyse nechtel vzbudit dojem, ze doporucuji brusku trione. Mam na to podobny nazor.
Jen jsem chtel rict, ze brouseni az tak snadne byt nemusi, resp. je to snadne, pokud jde brouseni bez problemu, ale nekdy je problem a pokud je clovek zacatecnik a jeste nepozna ostrou hranu, tak ho to muze stat dost usili s nevalnym vysledkem. (jasne, zavisi i na narocich, jak rikas)
Proste, pausalne a kazdemu bych nedoporucoval samo-servis. Treba nekdo, kdo vyrazi 1–2× za zimu na tyden na hory, tak se treba muze spokojit se strojovym servisem(opet zavisi na pozadavcich lyzare).
06.10.2013 21:39:14 #44
V názoru na TriOne naprosto souhlasím z tím co napsal Oblouk v #41. K samoservisování lyží se zanícený a to i rekreační lyžař dopracuje dříve nebo později.Pokud se do toho někdo položí trochu více určitě se vyplatí hned na začátku se vyhnout všelijakým multifunkčním a plastovým udělátkům.Zrovna tak se vyplatí si broušení „natrénovat“ na starších lyžích( dispozici v jakémkoliv bazaru).Samozřejmě pokud je možnost to u někoho okoukat a pozeptat se ,je to vždycky přínos.
>> #39, Oski, 06. 10. 2013 16:23:23
Po dlouhém váhání jsem přešel na horkovzdušnou pistoli, a jsem max. spokojený. Navíc jak se vosk nezahřívá tolik, tak nesmrdí po baráku
Na vosku ,resp. na obalu bývá napsaná teplota na kterou se žehlí a nesmrdí pak vůbec(kromě HF,LF a to asi rekreační lyžař nebude potřebovat).V ložnici bych asi nežehlil,ale v třeba v kuchyni si to dokážu představit(tedy já ano,žena asi ne…)
06.10.2013 22:00:56 #45
>> #41, oblouk, 06. 10. 2013 19:58:29
Zdravím, ale, ale, přece jsem poslal pouze link na video, o tom, že jí dovážím ani slovo a ani kontakt na web stránky-fakt si nechci dělat reklamu. Nicméně můj příspěvek vychází ze zkušeností, už jsem to tu psal, jediný kdo za 4 roky, měl hranu ručně pořádně udělanou a dalo se to porovnat s kvalitou na naší mašince, byl otec jedné naší jun. sjezdařky, ale…, kvalita byla vyvážena 2 hodinovou práci v garáži a 15 letou praxí. Dále, nám dělal školení servisák, v té době od seniorské reprezentace a dle něho to fakt žádná „prdel“ není. Ve Špindlu jsme několikrát opravovali boční hranu po ručním broušení, přišel borec, že jako si to dělá sám, koupil za 1.000Kč hračky na broušení a světe div se, na hraně měl rozdíl, 1–2 st, a to skutečně nebyl jediný případ. Samozřejmě jde získat grif na starých praskačkách, ale nevěřím, že si dneska nakoupím hračky na broušení a zítra budu brousit alespoň z 20% jako profík, to podle mě nejde. Ta práce je vyvážená poctivým tréninkem ručního broušení, testováním lyží, potom se výsledky dostaví, ale hned? Pro HONZU ohledně TRione a provozu, energetická náročnost je velmi malá, musí být samozřejmě připojení na 220V, základní kotouč vydrží asi 500 párů a stojí 1.600Kč, to jde. Bruska skutečně stojí přes 30.000Kč bez DPH, pro jedince to určitě není. Doporučení bylo, aby si AX nechal někde s tri1 nabrousit hrany a vyzkouší i toto. Nebere to spodek, pouze bok a úbytek materiálu je taky minimální. Díky a mějte se fajn, Michal.
06.10.2013 22:12:33 #46
>> #45, headskitest, 06. 10. 2013 22:00:56
Díky za info o ceně a výdrži kotouče.
Jak to vidíš ohledně nutnosti být manuálně zručný a zíkskat určitý grif abys mohl s Trione uspokojivě brousit? Prý to není až tak úplná hračka.
A ještě jedna věc – kdybych nechtěl tu typickou syrovou hranu, která je pro prostém broušení s Trione, dá se to ještě nějak udělat? A nebo prostě musím vzít diamant nebo kámen a jít na to ručně?
06.10.2013 22:27:09 #47
>> #46, HonzA_, 06. 10. 2013 22:12:33
Zdravím, každý rok máme určitou fluktuaci našich lidí a je potřeba to naučit ty nové, ale po dvou dnech to zvládají velmi dobře. Jasné je, že tak po měsíci se jim pod ruku dostane velká škála lyží, to znamená po této době už vědí, že je potřeba jinak strhávat bočnici na lyžích ATOMIC s beta profilem, jinak, když je kap a sendvič, jinak brousit, když má původní hrana 89 st a lyžař chce 87 atd., když je tvrdší hrana, měkčí – je to hlavně o praxi. K té syrové hraně – dle zkušeností, stačí strhnout grot a je vše OK. Pokud někdo nechce stopu na hraně po kotouči (po krouživém pohybu), tak stačí hranu doleštit gumou. Díky Michal
07.10.2013 09:52:55 #48
>> #45, headskitest, 06. 10. 2013 22:00:56
Nechat si udělat hranu v dobrém servisu. Osobně znám dva. A tu pak udržovat pomocí diamantů, případně opravovat místa pilníkem není zase taková věda. Jestliže je cílem to, aby lyže držela na ledu a nekousla se a zatáčela. Je-li cílem porazit o 0,01s Mistryni světa, budou nároky jiné..... S vybavením za cca 3tis a svěrákama a trochou šikovnosti, se dají lyže připravit slušně.
Co je problém, je to, že je to časově náročné…Měnit úhly a brousit ze spodku, je podle mě pro lyžaře hobíka blbost.
09.10.2013 21:53:29 #50
>> #49, ax, 09. 10. 2013 13:00:42
Zrovna tohle video se tady diskutovalo minulou sezonu.Na většinu otázek pak najdeš odpověď v diskuzi.Brusná guma je za pár korun v železářství v různých hrubostech.Pokud si po pročtení nebudeš jistej nebo nenajdeš odpověď,tak už tady byla zmínka o seriálu článků o servisování lyží a pokud si ani potom nebudeš jistej,že víš o co jde, tak se znovu zeptáš.
Jo ,a mezi namazáním lyží a nabroušením hran je z hlediska grifu rozdíl jako když si sám umeješ auto a nebo se pustíš do seřizování motoru.Tím tě ale v žádném případě nechci odrazovat od samobroušení.
09.10.2013 22:17:27 #51
>> #49, ax, 09. 10. 2013 13:00:42
Tenhle ostřič je ok,mám jeden skoro stejnej a v pohodě,jen dej bacha aby pilník při upnutí sednul celou plochou,u toho co mam já se musí přítlačnej segment podložit proužkem kartonu. Pilník,pokud nebudeš chtít měnit ůhel hran(což je celkem zbytečný 88 je naprosto dostačující) stačí jeden jemnej(jakákoli značka).Pokud budeš brousit ke kontaktnim bodum nic bych netupil.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.