tip na rukavice - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

tip na rukavice

05.01.2009 22:50:42 #1 

administrator

(Honza, bobb.beamon@seznam.cz) Ahoj mám při lyžování vždy takový problém, že pokud je trochu víc zima pod nulou, tak mi strašně mrznou rukavice. Ani necítím konečky prstů. Zkrátka jde asi o špatné prokrvení či co. Používám nějaké normální goretexové rukavice do nich nacpu dvoje vnitřní rukavičky a stejně je to málo. Jako třeba tento víkend, kdy bylo –10°C. Nemáte někdo vhodný tip na super speciál rukavice? Pokud možno, které 100% izolují od okolí, aby, když už si rukama vytopím vnitřek rukavic, aby se teplo nikam neztratilo, a taky aby neprofoukly? Cenový strop je tak to 6 tis. Rád bych nejlepší rukavice na trhu, se kterými bych mohl i do Arktidy –40 stupňů, ale ocenil bych nějakou konkrétní zkušenost, abych zbytečně nevyhodil peníze při pouhém náhodném výběru drahých rukavic v nějakém shopu.

05.01.2009 23:54:18 #2 

administrator

(PetrAT, ) Mám obavu, že to tisícovky asi nespraví. Moje manželka trpí stejným problémem. Nedokrvení, zbělání konečků prstů a bolest. Komu někdy omrzly prsty, tak ví o čem to je :-( Pořídil jsem jí kombi rukavice do –30°C. Uvnitř je prstová rukavice a na ní ještě palčák. Ale ani to nepomáhá. Momentálně to manželka začíná řešit léky, které by měly zlepšit prokrvování. Spíše bych asi přemýšlel o vyhřívání. Prsty si samy teplo vytvořit nedokážou, tak ho musejí dostat jinak.

06.01.2009 00:02:58 #3 

administrator

(Honza, bobb.beamon@seznam.cz) Podle mě musí existovat nějaký vhodný model rukavic. Vždyť horolezci co lezou na Mt. Everest nebo polárníci v Arktidě musí mít určitě nějaké kvalitní a dokonale tepelně izolační rukavice. Přece jen tam ta expozice krutému mrazu je strašně dlouhá. O vyhřívání moc neuvažuju, jednak by byl problém s nějakými akumulátory, které byhc musel tahat s sebou, pak dráty, které by vedly k té vyhřívaci rukavici, nebo nějaký chemický jednorázový sajrajt, kterým bych se ohříval se mi taky nechce tahat sebou, navíc bych měl ucpané rukavice a nemohl tolik hýbat prsty, kdybych měl rukavice vycpané nějakým vyhříváním. Třeba při hokeji problém nemám, při teplotýách kolem nuly, nebo –2°C taky ne. Ale jakmile je –5°C cca a méně a já lyžujui celé odpoledne, jedu na lanovce, tak mám docela velký problém s rukama. Podle mě si vytvořit teplo prsty dokážou, celé tělo má nějaký bazální metabolismus, kterým si třeba člověk sám vytopí spacák a může pak klidně spát za polárním kruhem v tom spacáku, jen jde o to, aby byl spacák 100% izolační a nepustil ani trošku toho naakumulovaného tepla ven.

06.01.2009 12:24:14 #4 

administrator

(Pavla, pavlla.r@seznam.cz) Já používam pouze palčáky, protože v jakýkoliv prstových rukavicích mi byla vždy VELKÁ zima. Pokud jde o mrazy pod –20°C, tak bych se asi ohlédla po péřových expedičních rukavicích. Nevím kdo takové vyrábí, ale určitě bych obeslala pár lidí, kteří s tím mají zkušenosti, začala bych např. u Rakoncaje. Teď jsem lyžovala v zimě kolem –10°C a víc a v palčákách pohoda…Pavla

06.01.2009 20:46:13 #5 

administrator

(depetr, ) Vidim, ze nejsem sam, kdo ma takovy problem. Ja mam krome toho problem i se zmrzlyma nohama. V sobotu jsem byl na Červenohorskym sedle a tam jsem si uvedomil, jak moc me to pri lyzovani stve. V podstate se stridaji chvile, kdy mam v lyzakach teplo a rukavich zimu a naopak. A desne me to se..e. V kazdem pripade si chci co nejdrive koupit palcaky. Pokud to nepomuze, tak budu pokracovat k radikalnejsim resenim. Jeste ale nevim jakym :-)). Co se zmrzlych nohou tyce, tak se chystam ke koupi nejakych vyhrivanych vlozek do bot. Hodne se mi libily HOTRONICS, ale jeste to zvazim, protoze 3700,– je pro me dost penez. Jinak k tem lekum. Nezapomente si uvedomit, ze brani nejakych prasku je beh na dlouhou trat a zapomente na to, ze po tydnu to bude lepsi, nebude. Kdysi jsem se o tom informoval u sve lekarky a nakonec jsem si to rozmyslel, protoze nejsem v brani prasku po dobu 3 mesicu dusledny, jinak lecba nema smysl. Takze to budu resit lepsima rukavicema, vyhrivanim a popripade necim dalsim…uvidim…

06.01.2009 22:01:18 #6 

administrator

(PetrAT, ) V Intersportu snad ještě běží sleva na vložky Therm-ic za 1490,– . Je to kompletní sada bez baterií a nabíječky.

08.01.2009 15:12:39 #7 

administrator

(Shelley, ) Já mám rukavice Spyder, palčáky a uvnitř jsou jako prstové rukavice. A jsou to ty nejlepší rukavice co jsem kdy měla. Můžu je všem doporučit.

08.01.2009 15:31:57 #8 

administrator

(PetrAT, ) Ještě nám pro objektivnost napiš jak moc trpíš chladem. Tzn., bělání prstů, resp. mrtvolné zbělení, bolest při mrazu, problémy s prokrvením atd..

08.01.2009 22:41:38 #9 

administrator

(Magda Glemmi, glemmi@seznam.cz) do nich fleecove rukavice a kdyz je zima uz prilis velka, navstivit WC, strcit rukavice pod fukar a vyhrat je, opet to na chvili pomuze. Ziener vyrabi rukavice s vyhrivanim (pomoci baterie), na ceskem trhu asi nejsou k dostani a cena bude lezet dost vysoko (vice nez 6000Kc ale urcite ne).

19.02.2009 20:14:51 #10 

administrator

(Lucka, ) Ahojky, já trpím taky studenýma prstama u rukou i nohou a koupila jsem si letos vyhřívané vložky do lyžáků Therm-ic Footwarmer Basi v Intersportu za 1500 Kč a jsem maximálně spokojená. Každa vložka je na 4 baterky a jde to vyhřát až na 65 stupňů. Atím že je mi teplo na nohy, tak mi nemrznou ruce.Takže doporučuji. Lucka

02.03.2009 15:03:00 #11 

administrator

(Martin, ) Rukavice Zanier s vyhříváním se v ČR koupit dají, před 3 lety stály cca 4000,–. Baterie jsou v kapsičkách na rukavicích – pro představu o velikosti – jsou to 4 tužkové Nimh akumulátory. Nyní je už nová verze s Lipol bateriemi, ty budou jistě menší. Pro toho, kdo trpí nedokrvením prstů je to dobré řešení. Já osobně mám omrzlé prsty i v létě v moři, plavu-li déle než 15 minut. A s těmito rukavicemi v pohodě vydržím celý den na sjezdovce.

03.03.2009 02:20:46 #12 

administrator

(ivan, ) Měli je svého času např. v Butovicích. Měly by být i v nějakém „lepším“ sportu venku v Alpách. Teď už možná i ve slevě?

03.03.2009 05:45:28 #13 

administrator

(Noshaq, ) Péřové expediční rukavice + popř prstové (fleece, powerstrech) vložky. Mívám podobný problém. Používám vetšinou kožené o číslo větší Reusch zavodni palčáky, mají uvnitř rozdělené prsty a když držíš hole tak to ani jako palčák nevypadá. Vydrží rozhodně víc než ty péřové které jsem si poridil na expedici do himaláje. V pripadě těch péřových bych si přes ně pořídil nějeké festovní převlečné (cordura nebo tak něco).

05.03.2009 16:48:26 #14 

administrator

(Johanka, johankasluneckova@seznam.cz) Můžu reagovat pouze na zkušenost se zimou na nohy. Jsem fakt zimomřivá, mívám ze zimy i křeče v nohách, v lyžácích je to fakt strašný. Letos jsem si koupila vyhř.vložky od Alpenheat. Konzultovala jsem levnější verzi na baterky vs.aku verze. Ty s nabíječkou stojí 3000, jsou tedy o dost dražší. Jenže studovala jsem návod i k těm na baterie (4×2) a nesmí se používat nabíjecí baterky, takže vozit s sebou na každý den 8 tužkových baterií a výhřevnost nezaručená…Ve finále jsem zvolila verzi s nabíječkou. Teď jsem se vrátila z Alp a poprvé v životě jsem si to užila víc, fakt mi zima nebyla. Sice si člověk musí dát pozor na tu krabičku, co má na botách, ale jinak super.

06.03.2009 11:34:24 #15 

administrator

(Dan K, ) Ahoj, ja muzu jednoznacne doporucit Burton palcaky Gore Mitt. Maji vnitrni vlozku, kterou jsem mel jen jednou a sileny horko. Jinak opravdu jsem moc spokojeny. Daji se sehnat pod 2tisice.

07.03.2009 14:25:52 #16 

administrator

(Shelley, ) Na rukách trpím chladem dost. Mám alergii na chlad, stačí chvilka bez rukavic, a udělá se mi na kůi vyrážka.

09.02.2015 12:01:35 #17 

Milka žena

Od poslední diskuze uplynulo pěkných pár let, ale problém je asi věčný… Když je tak 0 – 5 °C, úplně mi znecitliví a zbělají konečky prstů, na fotce je to vidět až moc dobře, fuj… :-( A když je pod nulou, stačí –2 °C, prostě mrznu, prsty většinou zůstávají růžové, ale necitlivé, strašně bolí (o rozmrzání nemluvě, to mi tečou slzy), většinou mi pak začne být brzo zima i na tělo. Logicky se to pak odráží i na požitku z lyžování. Rukavice mám troje, do všech nosím vnitřní rukavičku od Craftu. Ty jedny za pár kaček nestojí za řeč, druhé Loap dvouvrstvé s vnitřní fleesovou rukavičkou jsou taky na prd a třetí od Lafumy, v těch jediných je mi tak nějak teplo, ale prsty z dlaňové strany mají vyztužené jen do půlky, takže když sněží/je mokro, promáčí se a asi i blbě propouštějí vlhkost, která se v nich drží a, což mě fascinuje, do rána ani na topení neuschnou (a to je složitě stavím na topení a cpu do nich srolované letáky, aby tou vzniklou trubičkou mohla nahoru odcházet vlhkost), i kdybych chtěla, nemůžu je nosit dva dny po sobě. Takže bych potřebovala něco 1. teplého, 2. voděodolného, 3. adekvátně prodyšného. V obchodech si trochu protiřečí, takže jsem si doteď neudělala pořádek v materiálech, jestli mám chtít goretex, jestli zateplení Thinsulate či Primaloft, koukala jsem i na vyhřívané, ale nevěřím výdrži těch baterek a jsem naprosto zklamaná cenami, za ty roky se to nikam neposunulo a nevěřím, že rukavice za 7000 fakt mají tu hodnotu… Jestli máte někdo za ty roky nějaké zkušenosti, budu ráda za jakoukoli radu!

Fotky

09.02.2015 12:07:14 #18 

PetrAT muž

Stejný zdravotní problém má moje manželka
S tím, že jí takto dokážou zbělet prsty i v horkém létě
Nedokrvuje.
A následně se prokrví až do fialova a to s velkou bolestí
Máme doma X rukavic
Zatím nejlepší jsou nějaké vysokohorské, myslím z Hudy
Stály ranec.
Jsou z nějakého peří. Myslím že jsou do –30°C . Což pro ni je tak max do –10°C

09.02.2015 12:26:36 #19 

Milka žena

Díky, zkusím se po takových podívat, do –10 °C by bylo OK, ve větší zimě už nemám odvahu lézt na lyže :-D. Ono je fajn už to, že jsem si vzpomněla skoro v půlce února – co koukám na eshopy, velikosti už jsou pěkně probrané, takže bude taky sranda, co jim zbylo na prodejnách…

09.02.2015 12:31:14 #20 

martinkun

>> #19, Milka, 09. 02. 2015 12:26:36

já mám rukavice Level.ty jsou do –15°C a ani nestaly moc peněz.

09.02.2015 12:53:09 #21 

Myval muž

Taky pouzivam Levely, uz mam druhe. Snowboardove, takze dobre vyztuzene prsty i dlan (jen jsem samozrejme vyndal ten chranic zapesti). Ale me je zima na ruce malokdy, dokonce casto jezdim i bez te flisove vlozky. Nepromokavost a mechanicka odolnost jsou dobre.

Rozhodne by ses mela zkusit zamyslel nad PALCAKY, v nich byva vetsinou lepsi tepelny komfort. Nebo aspon triprstaky (ty mam ted), je to dobry kompromis mezi teplem a neohrabanosti.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

09.02.2015 13:32:15 #22 

PetrAT muž

Hoši, je fakt jedno do jaké mínus teploty je na rukavici napsáno
Je to jen těžký marketing, skutečně nesmysl
Manželka má hafo rukavic , ale zatím jediné co fungují jsou ty expediční
Ano, palčáky jsou nejlepší řešení

09.02.2015 13:34:46 #23 

PetrAT muž

>> #19, Milka, 09. 02. 2015 12:26:36

Má tyto
http://www.hudy.cz/…6-cerna.html
Před lety stály 6tkč, my je tehdy kupovali ve slevě snad pod 4tkč
Ale jak jsem psal, naštěstí to nebyly vyhozené peníze
Zkoušela i nějaké levné s vyhříváním. Nepoužitelné
Pokud s vyhříváním, tak opět koupit něco funkčního = drahé

09.02.2015 13:40:18 #24 

Milka žena

Je mi jasné, že palčáky by asi dost pomohly, docela vážně o nich uvažuju, ale nenosila jsem je ani jako dítě a úplně vidím, jak si v nich nedokážu navléknout ani řemínky od hůlek :-D Ty rukavice, co mám doma, musím stejně vyházet, jsou k ničemu, takže budu potřebovat nové dvoje, tak bych si teď chtěla zkusit koupit nějaké pořádné prstové a když to v mrazu nepomůže, nechám si je do teplejšího počasí (čti: „nad nulou“) a do větší zimy koupím palčáky. Třetí level ve fázi zoufalství budou ty vyhřívané…

09.02.2015 13:52:39 #25 

Myval muž

Ty expedicni od Hudyho za 3000,– vypadaji jako jistota a cena neni zas tak hrozna.

Palcaky jsou trochu neohrabane, ale neni to tak zasadni, vetsinu cinnosti jsem se v nich naucil delat (manipulace s lyzarskym a snb vazanim, presky na botach, bederak na batohu, bryle, helma,…), Na slozitejsi ukony si je clovek stejne musi sundat (foceni, telefon, atd).

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

09.02.2015 14:03:31 #26 

PetrAT muž

>> #24, Milka, 09. 02. 2015 13:40:18

Dej potom vědět co jsi koupil a jestli to funguje
U nás to je pořád aktuální téma ..
.

>> #25, Myval, 09. 02. 2015 13:52:39

Přesně jak píšeš
Manželka v nich byla zpočátku trochu nesvá, ale teď už s palčákama funguje (skoro) stejně jako s prstovýma
Člověk se logicky dívá na cenu a na první pohled jsou drahé
Ale když sečtu kolik jsme nakoupili levnějších rukavic a stejně nefungovaly, tak si mohla rovnou koupit expediční a ještě by se ušetřilo ..

09.02.2015 14:07:43 #27 

Milka žena

>> #23, PetrAT, 09. 02. 2015 13:34:46

Díky, odkaz na tyhle palčáky už mám uložený, když lepší prstové nezaberou :-).

Z prstových se mi líbily Mountain Equipment Pinnacle Glove, ale těch už jsou očividně na trhu jen zbytky, nějaké skladem jsem ještě našla, ale nevím, jestli riskovat objednání přes internet bez vyzkoušení… Jako druhé mám vyhlédnuté Level I-Super Radiator W XCR, ale pořád ještě hledám a asi dlouho budu, přijde mi to jak koupě zajíce v pytli… :-(

09.02.2015 15:38:02 #28 

VojtěchV muž

>> #27, Milka, 09. 02. 2015 14:07:43

Já bych teda nevymýšlel vůbec jaké prstové a rovnou bych skočil na palčáky. Nic jiného ani nepoužívám, protože jakmile mám prsty oddělené, tak mrznou. A žádné problémy s neohrabaností si neuvědomuji.

09.02.2015 16:57:56 #29 

adam 1

Ahoj zkus kouknout tady http://www.lyze-zima.cz/…ire-vt-rb-87 ale je to tam celkem probrané ,kvalita x cena fakt super. osobně vlastníme celá rodina od Bolid palčáky -skvělé do mrazu(testováno na manželce),ale ty už bohužel nejsou a asi už nebudou(nemůžu je nikde sehnat?) Jinak do mokrých rukavic v mém případě víc spocené než mokré rvu „teplouše“ a do rána ok. ahoj adam

09.02.2015 18:58:21 #30 

HonzA_ muž

Jednoznačně jdi se svými problémy do palčáků. Neřeš nic jiného. Neboj, zvykneš si na ně. Zkoušení různých prsťáků je podle mně v tvé situaci jen ztráta času a vyhazování peněz.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy