Mnozí se bojí čokoládového strašáka tuku. Toho bývá v čokoládě 20–35 %, tedy mnoho. 61 % těchto tuků tvoří takzvané nasycené tuky, které jsou v čokoládě tvořeny prakticky výhradně stearovou kyselinou (57 % všech tuků) čili tzv. neutrálním tukem. V organismu se z ní netvoří cholesterol a slouží primárně jako zdroj energie.
V čokoládě je i dostatek cukrů (mnohdy i přes 50% všech živin), a to hlavně „rychlých“, které slouží jako okamžitý zdroj energie. Rychlá obnova glykogenových zásob (energetická rezerva) a tolik důležité glukózy jako zdroje energie pro svaly, je alfou a omegou kvalitního výkonu.
Několik procent bílkovin pak z čokolády dělají prakticky plnohodnotnou potravinu kosmické generace!
Čokoláda navozuje pocity štěstí způsobující až závislost! Za to může fenyletylamin, „hormon lásky“. Klinicky bylo dokázáno, že konzumace čokolády stimuluje produkci serotoninu a endorfinů. Celý zázrak pak dokoná teobromin, analog kofeinu. Jak konzumovat čokoládu při lyžování? Jezte najednou cca 20–30 g čokolády v asi 2hodinových intervalech, aby mělo tělo neustále dostatek živin a nedostalo se do úzkých. Když sníte více než 40 g, příliš zaměstnáte metabolismus, který tak velkou dávku tuku s cukry nedokáže efektivně zpracovat. Nikdy nedopusťte, abyste se pustili do čokolády až po vypuknutí velkého hladu! To už jede organismus v krizovém režimu. A tuk, který je zásadním nosičem energie, potřebuje čas mnohem více než glukóza, která nastartuje obnovu energie okamžitě.
Přes všechna uvedená pozitiva ale čokoláda obvyklou stravu nenahradí. I tak je vždy dobré vozit s sebou alespoň 100g tabulku. A pokud se dostanete do krize a nebude jiné pomoci, pojídejte ji pomalu po malých dávkách (po kostičkách) a hodinku odpočívejte. Čokoládu můžete taky využít jako startovací jídlo při cestě na lanovku za předpokladu, že jste min. 1,5 hodiny předtím měli kvalitní snídani, díky ní nebudete mít během dopoledne problém s hladem a s nenadálými pocity únavy způsobené poklesem krevního cukru. Odměna ve formě čtverečku čokolády během jízdy na lanovce je také skvělý způsob, jak být neustále „ready“.
A poslední velmi dobrá zpráva na závěr. V tabulce čokolády je nesmírné množství antioxidantů. Je jich tam tolik, že hravě strčí do kapsy borůvky, ostružiny, jablka, citrusy aj.!
A proč pokrm bohů? Z latinského názvu kakaových bobů Theobroma cacao. Theo – bůh, broma – pokrm.
Známka SNOW: 1
(pokud se konzumuje kontrolovaně)